ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: ΑΠΟ ΠΟΤΕ ΗΞΕΡΕ Ο ΣΑΜΑΡΑΣ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΟΥ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ

Διαβάσαμε σήμερα στην τελευταία σελίδα της Πελοποννήσου ένα μικρό παρασκήνιο σχετικά με το πότε και υπό ποιες ...

ΠΟΙΟΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ ΚΑΤΑΡΓΟΥΝΤΑΙ

255 οργανισμοί που απασχολούν περισσότερους από 6.000 εργαζομένους ...

ΠΛΑΦΟΝ 2.2ΟΟ ΕΥΡΩ ΣΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Επιφυλάξεις εκφράζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για το αν και κατά πόσο η θέσπιση πλαφόν 2.400 ευρώ στις συντάξεις είναι αρκετή...

ΑΝΑΖΗΤΟΥΝΤΑΙ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΡΟΝ, ΜΕΤΡΑ ΥΨΟΥΣ 11,6 ΔΙΣ ΕΥΡΩ

Σε τεντωμένο σχοινί προσπαθεί να ισορροπήσει το οικονομικό επιτελείο...

ΑΠΑΛΛΑΓΕΣ ΤΕΛΟΣ ΓΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΥΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 40.000 ΕΥΡΩ

Το βασικό σενάριο προβλέπει διατήρηση των απαλλαγών και εκπτώσεων για τους έχοντες εισοδήματα έως 30.000 ευρώ...

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΚΑΘΗΚΟΝ Η ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ


Πραγματικά πιστεύω οτι ζώ  σε  παράξενες εποχές ...
Το  όλο σκηνικό με πηγαίνει πίσω τότε που στα πανεπιστήμια υπήρχε ''ησυχία''
Τότε που  τανκς  έμπαινε στο πολυτεχνείο ...
Τότε  που  η ελευθερία και η δημοκρατία ήταν  στο απόσπασμα...
    Το παράξενο είναι ότι όλα  αυτά  γίνονται  με λανθασμένες πολιτικές  ενός κινήματος το οποίο  έμεινε στην ιστορία γιατί τα άλλαξε όλα  αυτά...
   Και θα σταθώ  στο θέμα  της παιδείας. Κ. Διαμαντοπούλου η κατάργηση του ασύλου  από μια  οποιαδήποτε άλλη κυβέρνηση  θα  ήταν  απλά αντιδημοκρατική ....
ΔΕΝ ΔΕΧΟΜΑΙ όμως έναν τέτοιο νόμο - έκτρωμα από το  ΠΑΣΟΚ.
Σαν  φοιτητής   που πρόσκειται στην  ΠΑΣΠ θεωρώ πως τώρα περισσότερο από ποτέ  ήρθε  η  ώρα να  σας αποδείξουμε στην πράξη   τι σημαίνει  αγώνας για ένα καλύτερο πανεπιστήμιο.
    Το άσυλο  δεν το καταργήσατε  τυχαία..  Με πολιτική  βούληση σε περίπτωση βανδαλισμών  η αρμόδιες  αρχές ( αστυνομία)  είχαν  δικαίωμα να επέμβουν.  Αλλά  πλέον  δίνετε το  δικαίωμα στον καθένα να επεμβαίνει  μέσα στους πανεπιστημιακούς  χώρους ανάλογα  με  την βούληση της  εκάστοτε κυβέρνησης.
   Αυτό σε συνδυασμό με τον εξοστρακισμό των  φοιτητικών παρατάξεων και κατ επέκταση των  φοιτητών από  τα  συμβούλια διοικήσεως των τμημάτων κάνει έκδηλη την πολιτική αμνησία σας κ.Διαμαντοπούλου   που στο βωμό του προσωπικού πολιτικού οφέλους  ώστε να  αναδειχθείτε σε  πολιτική  φιγούρα συσπείρωσης   πολιτικών  δυνάμεων με  σκοπό το κοινό καλό.
   Το ειρωνικό  είναι  ότι  στο πρόσωπο της  δεξιάς   βρήκατε τον  σύμμαχο που  ψάχνατε....
   Κ. Διαμαντοπούλου  να θυμάστε πως  στην  ιστορία θα μείνετε ως πρόσωπο  τραγικών αποφάσεων και οι ιδέες μας και  οι αγώνες μας είναι αυτοί που θα μας δικαιώσουν  και θα  αποδείξουν τι είναι πολιτικά ορθό και τι  όχι!

Κι αν μας πουν ότι είμαστε σχεδόν ρομαντικοί, ότι είμαστε αδιόρθωτοι ιδεαλιστές, ότι σκεφτόμαστε το αδύνατο, εμείς πρέπει χίλιες φορές να απαντήσουμε «ναι, είμαστε»

Γ.ΜΑΝΤΖΑΒΑΣ 
φοιτητής  γαλλικής φιλολογιας στην φιλοσοφική Αθηνών

ΓΥΡΙΣΕ 15 ΧΡΟΝΙΑ ΠΙΣΩ ΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Ρεπορτάζ : Μάκης Αποστόλου
(από την Ημερησία)
Με αρνητικό πρωταγωνιστή για ακόμη μία φορά τον τραπεζικό κλάδο, το Χρηματιστήριο Αθηνών συνέχισε την πτωτική του πορεία, επιστρέφοντας σε επίπεδα που είχε «συναντήσει» τελευταία φορά τον Αύγουστο του 1996, δηλαδή πριν από 15 χρόνια! Από...
το ξεκίνημα του 2011 μέχρι σήμερα, η αξία της ελληνικής κεφαλαιαγοράς έχει μειωθεί πάνω από 20 δισ. ευρώ, ενώ το συνολικό «τίμημα» της κρίσης για το ΧΑ -από την περίοδο δηλαδή που ξεκίνησαν οι υποβαθμίσεις της Ελλάδας από τους διεθνείς οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης- αγγίζει τα 74 δισ. ευρώ. Οι αναλυτές της «Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ» θεωρούν ότι «η πίεση του τραπεζικού κλάδου παραμένει η βασική πηγή αδυναμίας της αγοράς, λειτουργώντας ανασταλτικά στην εκδήλωση κάποιας ουσιώδους αντίδρασης στο σύνολο των μετοχών, παρά τις όποιες επιμέρους διαφοροποιήσεις παρατηρούνται στη συμπεριφορά κάποιων εμποροβιομηχανικών τίτλων». Από τον τραπεζικό κλάδο, η Εθνική Τράπεζα έχασε πλέον ακόμη και τα επίπεδα των 3 ευρώ, σημειώνοντας πτώση άνω του 50% από τις αρχές της χρονιάς, η Alpha Bank έχει υποχωρήσει σε επίπεδα πολύ χαμηλότερα από τα 2 ευρώ (γύρω στα 1,85), η Eurobank κάτω από τα 1,70 ευρώ, ενώ Πειραιώς και Αγροτική έχουν «κατρακυλήσει» στα επίπεδα των... 55-56 λεπτών! Την ίδια στιγμή, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο... οδεύει προς το 1 ευρώ. Δυστυχώς, η έλλειψη ουσιώδους θετικής ειδησεογραφίας από το εγχώριο αλλά και το διεθνές οικονομικό περιβάλλον σε συνδυασμό με την ασάφεια που καλύπτει την πορεία της ολοκλήρωσης της μετακύλισης του ελληνικού χρέους στέκονται ισχυρά εμπόδια στην όποια προσπάθεια ανοδικής ανάκαμψης και στη συσχέτιση της πορείας της εγχώριας αγοράς με τους διεθνείς δείκτες. Οι επενδυτές παραμένουν επιφυλακτικοί ως προς την επιτυχή συμμετοχή των ιδιωτών στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, καθώς μια αστοχία στην επίτευξη ποσοστού συμμετοχής θα συνεπάγεται επέκταση των λήξεων και άρα μεγαλύτερες απομειώσεις από όσες τράπεζες συμμετέχουν στο πρόγραμμα ανταλλαγής. Απειλή νέας ύφεσης Στο εξωτερικό, κυριαρχούν η απειλή νέας παγκόσμιας ύφεσης, καθώς και οι ανησυχίες γύρω από τις μελλοντικές προοπτικές της Ευρωζώνης, αφού υπάρχουν ακόμα σθεναρές αντιστάσεις τόσο αναφορικά με την έκδοση ευρωομολόγου όσο και σε σχέση με την αύξηση των κεφαλαίων του EFSF. Παράλληλα, αρνητική εντύπωση προκαλεί η καθυστέρηση στην εφαρμογή του νέου πακέτου στήριξης στην Ελλάδα και η περιπλοκή της κατάστασης λόγω των εγγυήσεων που ζητούν ορισμένες χώρες και κυρίως η Φινλανδία. Οι προαναφερθέντες παράγοντες αφήνουν σε δεύτερη μοίρα τα ανακοινωθέντα εταιρικά οικονομικά αποτελέσματα του εξαμήνου, τα οποία σε γενικές γραμμές παρουσιάζουν βελτίωση. Η αγορά παραμένει υπερπουλημένη, χωρίς ωστόσο να υπάρχει κάποια αποκλιμάκωση στην προσφορά, αφού ο συνολικός αριθμός τεμαχίων που διακινούνται παραμένει σταθερά πάνω από τα 25 εκατ. μετοχές.

Η ΑΝΝΑ ΧΑΤΖΗΣΟΦΙΑ ΚΑΥΤΗΡΙΑΖΕΙ ΤΗΝ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΤΗΣ TWITTER

Το σχόλιο που έκανε είναι εκπληκτικό...Απλά διαβάστε το:


Anna Chatzisofia

Σαν σημερα 27 Αυγουστου του 1922....δεν ξεχναμε τη δολοφονια του Χρυσοστόμου Σμύρνης

Ο Χρυσόστομος (Καλαφάτης) ήταν ο τελευταίος Μητροπολίτης Σμύρνης. Βρήκε μαρτυρικό θάνατο, κατακρεουργήθηκε από φανατισμένο όχλο κατά την ανακατάληψη της πόλης από τους Τούρκους τον Αύγουστο του 1922.


Γεννήθηκε το 1867 στην Τρίγλια της Βιθυνίας, στην Προποντίδα. Ήταν γιος του Νικολάου Καλαφάτη και της Καλλιόπης Λεμωνίδου, οι οποίοι απέκτησαν συνολικά 8 παιδιά, 4 αγόρια και 4 κορίτσια. Ο πατέρας του ήταν νομομαθής και αντιπροσώπευε συμπολίτες του ενώπιον των τουρκικών δικαστηρίων. Επίσης, αναμιγνυόταν στα κοινά και εκλεγόταν δημογέροντας. Η μητέρα του ήταν ευλαβής χριστιανή και αναφέρεται ότι τον είχε τάξει στην Παναγία.Διετέλεσε Μητροπολίτης Δράμας, Φιλίππων και Ζιχνών μέχρι το 1910. Κατά την περίοδο αυτή αντιμετώπισε την τρομοκρατική δράση του βουλγαρικού κομιτάτου καθώς και την τότε ρουμανική προπαγάνδα και ανέπτυξε έξοχη εθνική δράση, συγκρατώντας τους πεπλανημένους, ενθουσιάζονατς τους λιγόψυχους και αναλαμβάνοντας ο ίδιος την διεύθυνση του αγώνα κατά των Βουλγάρων συμμοριτών. Παράλληλα έκτισε μεγαλοπρεπή ναό στη Δράμα, μέγαρο Μητροπόλεως, σχολές αρρένων και θηλέων, νοσοκομείο και γυμναστήριο. Επίσης φρόντισε τότε για την ανέγερση οικιών για τους καπνεργάτες, ιδρύοντας και πολλά φιλανθρωπικά καταστήματα, ορφανοτροφεία, γηροκομεία και άλλα κοινωφελή καθιδρύματα. Η εθνική αυτή δράση του Χρυσοστόμου ανησύχησε την τουρκική διοίκηση, η οποία και αναφέρθηκε στην Κωνσταντινούπολη, επιτυγχάνοντας την ανάκλησή του από Μητροπολίτη (1907). Μετά όμως την ανακήρυξη του Συντάγματος της Οθωμανικής αυτοκρατορίας το 1908 ο Μητροπολίτης Δράμας Χρυσόστομος επανήλθε στην έδρα του, αλλά και πάλι με τη δικαιολογία των τουρκικών αρχών ότι η παρουσία του Χρυσοστόμου προκαλεί τη διασάλευση της τάξης, πέτυχαν τη δεύτερη απομάκρυνσή του.
Το 1910 ο Χρυσόστομος μετετέθη στη Σμύρνη, ως Μητροπολίτης Σμύρνης. Στη θέση αυτή παρέμεινε ολόκληρη τη δύσκολη περίοδο των Βαλκανικών Πολέμων, της Μικρασιατικής Εκστρατείας και της Μικρασιατικής Καταστροφής, μη δεχόμενος μάλιστα να αποχωρήσει από την πόλη και να εγκαταλείψει το ποίμνιό του, όταν κατέρρεε το μέτωπο. Συνελήφθη από τους Τούρκους και βρήκε μαρτυρικό θάνατο στις 27 Αυγούστου 1922.

ΑΙΧΜΗΡΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕΣΩ TWITTER

Διαβάστε τι γράφει ο τομεάρχης εργασίας της Νέας Δημοκρατίας στον προσωπικό του λογαριασμό:

Nikos Nikolopoulos

ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ ΘΑ ΑΝΗΚΕΙ ΑΠΟ 3 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΣΤΡΑΤΟΛΟΓΙΚΑ Η ΛΕΥΚΑΔΑ


Κέρκυρα 25 Αυγούστου 2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ – ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ

Δηλώσεις Περιφερειάρχη Ι.Ν. για κλείσιμο στρατολογικών γραφείων σε νησιά του Ιονίου

«Η επιχειρούμενη προσπάθεια αποδόμησης και αποψίλωσης της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, από διοικητικές δομές, βρίσκεται σε εξέλιξη και στοχεύει στην απαξίωση της ίδιας της Περιφέρειας», δήλωσε ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Σπυρίδων Σπύρου, με αφορμή την απόφαση του ΓΕΕΘΑ να καταργήσει το Στρατολογικό Γραφείο Αργοστολίου, όπως και τα στρατολογικά γραφεία Ζακύνθου και Λευκάδας, από τις 3 Σεπτεμβρίου 2011 και να τα συγχωνεύσει με τη νέα Στρατολογική Υπηρεσία Δυτικής Ελλάδας με έδρα την Πάτρα.
Σπ. Σπύρου: Μεταφέρονται οι υπηρεσίες σε αναντιστοιχία με την «καλλικράτεια» μεταρρύθμιση
«Για μια ακόμα φορά», πρόσθεσε, «παρατηρούμε, δυστυχώς, την προσπάθεια της κρατικής διοίκησης να διαμελίσει τις υπηρεσίες που λειτουργούν στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, παρά τη βούληση του Επτανησιακού λαού, ο οποίος εξέλεξε προσφάτως την πρώτη Αιρετή Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση και σε αναντιστοιχία με το πνεύμα της Καλλικράτειας διοικητικής μεταρρύθμισης.
Το μήνυμα το οποίο πρέπει να φύγει προς κάθε κατεύθυνση και προς όλους τους αρμόδιους αποδέκτες», τόνισε ο Περιφερειάρχης, «είναι ότι, αυτά τα σχέδια μέσω των οποίων αποδυναμώνεται η Περιφέρειά μας, θα προσκρούσουν στη σθεναρή βούληση τόσο του Επτανησιακού λαού όσο και της Αιρετής Περιφέρειας.
Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων έχει παρελθόν, έχει παρόν και κυρίως έχει μέλλον το οποίο δεν πρόκειται να διαπραγματευτούμε.
Ζητάμε εντός των ορίων της Περιφέρειας τη Στρατολογική Υπηρεσία
Αντιθέτως, κάτω από δύσκολες και αντίξοες συνθήκες εργαζόμαστε αόκνως για να σφυρηλατήσουμε την ενότητα της Περιφέρειάς μας και να διαμορφώσουμε τις συνθήκες και τις προϋποθέσεις, για μια ισχυρή, σύγχρονη και λειτουργική περιφέρεια.
Οφείλουμε να ενημερώσουμε τους εκάστοτε γραφειοκράτες των Υπουργείων και τους «υποτακτικούς» των αθηναϊκών κέντρων ότι, στη χώρα μας βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και λίγους μήνες η διοικητική μεταρρύθμιση, στο πλαίσιο της οποίας υφίσταται η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και την οποία, διοικητική μεταρρύθμιση, οφείλουν με τις πράξεις και τις αποφάσεις τους, να σέβονται και να μην την ακυρώνουν.
Η συγκεκριμένη απόφαση του ΓΕΕΘΑ», καταλήγει ο κ. Σπύρου, «έρχεται σε αντίθεση με το πνεύμα του νομοθέτη που όρισε ως δεύτερο βαθμό αυτοδιοίκησης της χώρας μας, την Αιρετή Περιφέρεια.
Ως εκ τούτου ζητάμε την άμεση ανάκληση της απόφασης και τη λειτουργία της Στρατολογικής Υπηρεσίας εντός των ορίων της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων».

ΕΙΝΑΙ Η ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΘΝΙΚΗ ΠΡΟΔΟΣΙΑ;

Γράφει ο Παναγιώτης Αποστόλου
Στις 7 Φεβρουαρίου 2007, στο Μπουργκάς της Βουλγαρίας, συμφωνείται μεταξύ της Ρωσίας της Ελλάδος και της Βουλγαρίας η κατασκευή του διαβαλκανικού αγωγού μεταφοράς αργού πετρελαίου από το Βουλγαρικό λιμάνι του Μπουργκάς στην Αλεξανδρούπολη. Στις 17 Μαρτίου 2007, στην Αθήνα, οι τρεις χώρες υπογράφουν την τελική συμφωνία κατασκευής του αγωγού που το χρονοδιάγραμμα όριζε την αποπεράτωσή του στο τέλος του 2010. 
Στις 25 Ιουλίου 2007, στην Κωνσταντινούπολη, συμφωνήθηκε από τους Πρωθυπουργούς της Ελλάδος (Κώστα Καραμανλή) και της Ρωσίας (Βλαδιμίρ Πούτιν) η κατασκευή και εκμετάλλευση του αγωγού φυσικού αερίου South Streem. Στις  30 Ιουνίου 2008, στη Μόσχα, οι Πρωθυπουργοί των δυο παραπάνω χωρών υπογράφουν την επίσημη διακρατική συμφωνία του  South Streem. Ο Ρωσικός αγωγός φυσικού αερίου θα διερχόταν στον Ελληνικό χώρο από τη Βουλγαρία  και μέσω της Μακεδονίας και της Ηπείρου θα κατέληγε στην Ηγουμενίτσα. Είχε προβλεφθεί  πως το 2014 θα είχε ολοκληρωθεί η κατασκευή του και θα άρχιζε άμεσα η εκμετάλλευση του φυσικού αερίου που τελικό προορισμό θα είχε την Ιταλία. Ο αγωγός θα παρείχε δέκα δις κυβικά μέτρα φυσικό αέριο το χρόνο και την εκμετάλλευση θα είχαν κατά 50% οι εταιρείες ΔΕΣΦΑ και η Gazprom (Ρωσική).
Οι επίσημες αυτές διακρατικές  συμφωνίες ήταν τεράστιο βήμα για την Ελλάδα και τον τότε  Έλληνα Πρωθυπουργό ως προς την οικονομική ανάπτυξη της χώρας μας, μιας και αποτελούσαν τότε τα μεγαλύτερα αναπτυξιακά έργα της Νότιας και Κεντρικής Ευρώπης. Επίσης, οι συμφωνίες αυτές θα μας προσέδιδαν πολλαπλά οικονομικά και πολιτικά οφέλη από τη στιγμή που θα κάναμε ενεργειακό εταίρο μας τη διαχρονικά  ομόδοξη και ομόθρησκη, με πολλά κοινά σημεία στις παραδόσεις και τον πολιτισμό, φίλη-χώρα, Ρωσία. Ταυτόχρονα, θα ετίθεντο κόκκινη γραμμή στο φθαρμένο και ξεπερασμένο από το χρόνο περιβόητο «ανήκομεν εις την δύση», του πρεσβύτερου, αείμνηστου Κωνσταντίνου Καραμανλή και θα οροθετείτο πως ανήκουμε όπου είναι το συμφέρον της πατρίδος μας. 
Όμως,  το ΠΑΣΟΚ και ο πρόεδρός του, τότε αρχηγός της Αξιωματικής αντιπολιτεύσεως, κ. Γιώργος Παπανδρέου, κατά η διάρκεια της διεξαγωγής των παραπάνω συμφωνιών προσπαθούσε να τις τορπιλίσει με καθημερινές δηλώσεις του στα ΜΜΕ. Τρανταχτό παράδειγμα σε όλους μας  η προεκλογική του ομιλία στην Αλεξανδρούπολη, στις 9 Σεπτεμβρίου 2009, όταν μεταξύ άλλων είπε: «η ΝΔ διαφημίζει τον περίφημο αγωγό αλλά η διακρατική συμφωνία κατοχυρώνει τα συμφέροντα μόνο της μιας πλευράς, δηλαδή της Ρωσικής. Εμείς, θα διασφαλίσουμε τους περιβαλλοντικούς όρους σε ξηρά και θάλασσα». Με αυτόν τον τρόπο, σηματοδοτούσε πως εάν γίνει Κυβέρνηση θα ακυρώσει τις διακρατικές ενεργειακές συμφωνίες της ΝΔ και του Κώστα Καραμανλή. Αποτέλεσμα της πολιτικής αυτής, όταν πλέον ανέλαβε τα ηνία της χώρας, ήταν να ψυχρανθούν απόλυτα οι σχέσεις μας με τη Ρωσία, αφού η γείτονα χώρα θεώρησε πως η Ελλάδα δεν τηρεί συμφωνημένες συμβατικές υποχρεώσεις. Επιπλέον, κάποια χρονική στιγμή προχώρησε ακόμη περισσότερο, χαρακτηρίζοντας τις ακυρώσεις των συμφωνιών ως εχθρικές πράξεις.
Οι περιβαλλοντολογικές ανησυχίες, λοιπόν, του κ. Παπανδρέου (π.χ. για το έργο μεταφοράς αργού πετρελαίου) δεν πείθουν απολύτως κανένα και δημιουργούν τεράστια ερωτηματικά σε όλους μας, γιατί με τις αποφάσεις του υπονόμευσε τελικά την κατασκευή δυο τεράστιων αναπτυξιακών έργων υψίστης στρατηγικής σημασίας για τη πατρίδα μας. Βέβαια, ο λόγος ακύρωσης των συμφωνιών δεν είναι άλλος από τον Αμερικανικό παράγοντα, ο οποίος άσκησε όλα αυτά τα χρόνια αφόρητες πιέσεις προς την Ελληνική Κυβέρνηση για την ματαίωση των δυο αυτών συμφωνιών προς όφελος των δικών του, φυσικά, συμφερόντων και στον οποίο είναι δουλικά προσδεμένος ο «σοσιαλιστής» κ. Παπανδρέου.
Απτή απόδειξη της τακτικής του κ. Παπανδρέου για να ευτελίζει και να απαξιώνει συνεχώς τις σχέσεις του με τη Ρωσία, ήταν και η χαμηλότατου πολιτικού επιπέδου απαξία του, ως αρχηγού της Αξιωματικής αντιπολίτευσης, να δεχθεί την εθιμοτυπική επίσκεψη του νέου τότε πρέσβεως της Ρωσίας στην Αθήνα, στις αρχές του 2009. Μια επίσκεψη που τελικά πραγματοποιήθηκε αρκετούς μήνες μετά με τον Γραμματέα του τότε Τομέα Εξωτερικής Πολιτικής & Διεθνών Σχέσεων του ΠΑΣΟΚ, κ. Δημήτρη Δρούτσα (κύριου συντάκτη του προδοτικού και Αμερικανικής εμπνεύσεως σχεδίου Ανάν για τη Μαρτυρική Μεγαλόνησο). Εδώ κάπου είναι άξιο λόγου να αναφέρω πως στο βιογραφικό του ο κ. Δρόυτσας δηλώνει πως γνωρίζει τη Ρωσική γλώσσα και όλοι ξέρουμε τα κίνητρα που μας οδηγούν στην εκμάθηση μιας ξένης, μη χρήσιμης εμπορικής γλώσσας.
Άσχετα όμως, με τον τορπιλισμό των σχέσεων με τη Ρωσία, ο κ. Παπανδρέου επιβεβαίωσε για άλλη μια φορά τη δουλικότητά του στο άρμα των ΗΠΑ με την πρόσφατη επίσκεψη της Αμερικανίδας ΥΠΕΞ κ. Χίλαρι Κλίντον στην Αθήνα. Ο κύριος λόγος της επίσκεψης αυτής ήταν η όσφρηση  του Ελληνικού πετρελαίου και αερίου που έχει προκύψει τελευταία και η υφαρπαγή τους μέσω συμφωνιών. Για το λόγο αυτό συνοδευόταν η κ. Κλίντον από τον ειδικό απεσταλμένο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για θέματα ενέργειας κ. Μόρνινγκσταρ που συμμετείχε σε όλες  τις συζητήσεις με τους Έλληνα Πρωθυπουργό και Έλληνα ΥΠΕΞ. Κατά την αποχώρησή της η κ. Κλίντον έδειχνε απόλυτα ικανοποιημένη από το ταξίδι στην Αθήνα. Το μέλλον θα δείξει εάν ο Έλληνας Πρωθυπουργός παρέδωσε τον ενεργειακό πλούτο της χώρας για «ένα κομμάτι ψωμί» όπως λέει και ο λαός μας. Το μέλλον, επίσης, θα δείξει εάν με την ευκαιρία αυτή διαπραγματεύθηκε στο ελάχιστο προς όφελος της χώρας, ως καλός πατριώτης που συνέχεια ισχυρίζεται πως είναι, τις ανθελληνικές Αμερικανικές θέσεις του ονόματος  των Σκοπίων και τις συνεχείς προκλήσεις των Τούρκων στη Θράκη,   στο Αιγαίο και στη Κύπρο.     
Ο κ. Παπανδρέου, ως αρχηγός της Αξιωματικής αντιπολιτεύσεως και λίγους μήνες πριν από τις Εθνικές εκλογές του Οκτωβρίου 2009 και συγκεκριμένα στις 3 Ιουνίου του ίδιου χρόνου, σε διαδικτυακή τηλεόραση στον δημοσιογράφο Στέλιο Κούλογλου καταθέτοντας τις απόψεις του για το ΔΝΤ, είπε μεταξύ άλλων επί λέξει τα ακόλουθα: «Ιδιαίτερα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν έχει την φήμη, ούτε για την κοινωνική του δικαιοσύνη, ούτε βεβαίως και για την αποτελεσματικότητά του. Το να πηγαίνει σε χώρες   αναπτυσσόμενες και να τους λέει, επειδή έχετε πολλά δάνεια πρέπει να κόψετε, και το πρώτο που θα κόψετε είναι από την παιδεία π.χ., αυτές είναι επίσημες πράξεις, που ουσιαστικά κόβουν το μέλλον της χώρας. Μπορεί αυτή η χώρα να μαζέψει κάποια λίγα χρήματα για ένα-δύο χρόνια, αλλά ουσιαστικά καταδικάζει τη χώρα αυτή στην υπανάπτυξη σε μόνιμη βάση. Άρα, λοιπόν, δεν έχουμε κανένα λόγο εμείς να μπούμε σε μια τέτοια διαπραγμάτευση, η οποία πιθανώς να διολισθήσει σε όρους που θα είναι αρνητικοί για την πορεία της χώρας μας».,
Μετά τις εκλογές του 2009 και την εκλογή του ΠΑΣΟΚ στη διακυβέρνηση της χώρας, όλοι γνωρίζαμε πως η χώρα ήταν σε άθλια οικονομική κατάσταση την οποία δημιούργησαν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις και απαιτείτο το νοικοκύρεμα της με δραστικά και άμεσα μέτρα αλλά όμως κανένα πρόβλημα δεν υπήρχε σε θέματα δανεισμού. Μπορούσε παρά το μεγάλο χρέος να δανείζεται από τις διεθνείς αγορές άνετα και με πολύ λογικό επιτόκιο. Τα spreads, τα οποία προσδιορίζουν το ύψος του επιτοκίου ενός δανείου, ήταν τότε στις 134 μονάδες. Ο πρωθυπουργός που γνώριζε, όμως, την πραγματικά άθλια οικονομική κατάσταση της χώρας, γιατί είχε ενημερωθεί επακριβώς από τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, και από την στιγμή που τα spreads ήταν χαμηλά, αφού παρέμειναν στα ίδια επίπεδα μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου 2010, δεν θα έπρεπε να προχωρήσει άμεσα σε δανεισμό από τις αγορές προς κάλυψη των τρεχουσών αναγκών της χώρας; Ωστόσο, εκείνος απεμπόλησε δάνειο με πρώτη δόση 25 δις € και χαμηλό επιτόκιο που προτάθηκε από τη Ρωσία στη συνάντηση που έγινε στη Μόσχα το Φεβρουάριο του 2010 μεταξύ Πούτιν και Παπανδρέου, το οποίο θα αποπληρωνόταν με κρατικές δεσμεύσεις και δια μέσω πώλησης γεωργικών προϊόντων που θα τόνωναν ιδιαίτερα τις εξαγωγές μας (συνεχείς δημόσιες δηλώσεις του ομογενή βουλευτή της Ρωσικής Κρατικής Δούμας κ. Ιβάν Σαββίδη). 
Ο κ. Παπανδρέου, λοιπόν, μη αποδεχόμενος τη Ρωσική βοήθεια, στη συνέχεια έχασε πολύτιμο χρόνο στην προσπάθειά του να πείσει τον λαό πως η προηγούμενη Κυβέρνηση και ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος τον κορόιδεψαν, δίδοντάς του προεκλογικά, ψεύτικά στοιχεία για την κατάσταση της οικονομίας και έτσι δεν μπορούσε να υλοποιήσει άμεσα τις προεκλογικές του εξαγγελίες. Το επιχείρημα αυτό είναι τουλάχιστον απαράδεκτο και παιδαριώδες, όταν το επικαλείται πρώην αρχηγός της Αξιωματικής αντιπολίτευσης που διετέλεσε παλαιότερα πολλές φορές υπουργός και εξελέγη βουλευτής, πολλές τετραετίες. Μα είναι δυνατόν να μην γνωρίζει την οικονομική κατάσταση της χώρας, την οποία υπηρετεί με τον έναν ή τον άλλο τρόπο πολλές τετραετίες;
Αργότερα, ξεκίνησε η δυσφήμηση της χώρας με τις συνεχείς περιοδείες του Έλληνα Πρωθυπουργού που εξομολογείτο στους Ευρωπαίους ηγέτες πως «κυβερνά μια διεφθαρμένη χώρα» και του κ. Παπακωνσταντίνου, υπουργού Οικονομικών, που διατυμπάνιζε δεξιά και αριστερά πως η οικονομία μας θυμίζει «τιτανικό».
Με όλες τις παραπάνω ενέργειες, η Ευρωπαϊκή επιτροπή υποστήριξε ύστερα από έρευνά της, πως η συνεχής δυσφήμηση οδήγησε τους διεθνείς κερδοσκόπους και τοκογλύφους στην εκτίναξη των spreads στο απίθανο ύψος των 850 μονάδων και έτσι κατέστη απαγορευτικός ο δανεισμός της χώρας από τις διεθνείς αγορές. Διευκολύνθηκε δε το διαβρωτικό τους έργο με θύμα την Ελληνική οικονομία.
 Έτσι, ο κ. Παπανδρέου αντί να έχει ως πλεονέκτημα την τοποθέτηση του  πιστολιού στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αυτός το παρέδωσε αμαχητί στους δανειστές μας και εκείνοι με τη σειρά τους το τοποθέτησαν στον κρόταφο του Ελληνικού λαού.  Και για να γίνει αντιληπτό και κατανοητό το πόσο κακό έκαναν ο πρωθυπουργός και ο υπουργός οικονομικών στη χώρα και στον Ελληνικό λαό με αυτές τις ενέργειες τους, θα αναφέρω το εξής παράδειγμα: Σκεφτείτε ότι ένας τραπεζίτης που κατέχει μία πολύ αξιόπιστη και εύρωστη οικονομικά τράπεζα, χάνει τα λογικά του και δηλώνει δημοσίως ότι η τράπεζά είναι χρεοκοπημένη και ότι οι υπάλληλοί της την κλέβουν. Αυτή η τράπεζα μέσα σε μία μόνο εβδομάδα θα έχει χρεοκοπήσει πραγματικά, αφού όλοι μα όλοι οι καταθέτες της θα έχουν αποσύρει τις καταθέσεις τους και η τράπεζα θα μείνει «πανί με πανί».
Δυστυχώς αυτό ακριβώς έπραξε ο πρωθυπουργός μας και η χώρα βρέθηκε σε δεινή θέση μη μπορώντας να δανειοδοτηθεί από τις αγορές γιατί τα speads είχαν ήδη εκτιναχτεί. Έτσι, κατέφυγε στη σύναψη της δανειακής συμφωνίας με την τρόικα. Για άλλη μια φορά η Κυβέρνηση και ο κ. Παπανδρέου είπαν ψέματα στον Ελληνικό λαό, πως ψήφισαν την τερατώδη και μονομερή αυτή σύμβαση προκειμένου να πληρώσουν μισθούς και συντάξεις των πολιτών, ενώ απλά με τα 110 δις € που πήραν δάνειο, ούτε ένα ευρώ δεν πήγε για την πληρωμή μισθών και συντάξεων ή για την παραγωγική ανάπτυξη της χώρας. Αντίθετα, πληρώθηκαν οι τόκοι και τα τοκοχρεολύσια  προϋπαρχόντων δανείων και ομολόγων. Δηλαδή, με την εισαγωγή μας στο ΔΝΤ εξασφαλίσαμε τα χρήματα για να πληρωθούν τα πανωτόκια των οι διεθνών νταβατζήδων μας.
Σημειώστε επίσης, πως ο κ. Παπανδρέου από το Νοέμβριο του 2009, συζητούσε με τον πρόεδρο του ΔΝΤ κ. Στρος Καν (όπως ο ίδιος δημόσια αποκάλυψε) την υπαγωγή της χώρας στο ΔΝΤ. Οι δηλώσεις αυτές του προέδρου του ΔΝΤ, πιστεύω ακράδαντα τον οδήγησαν στον εξοβελισμό του από το αξίωμά που είχε. Με άλλα λόγια, οι ΗΠΑ «έστησαν» την αποκαθήλωσή του, στο έδαφός τους, διότι με τις δηλώσεις του απεκάλυπτε τα σχέδια των δυο Κυβερνήσεων (ΗΠΑ και Ελλάδος) για την υπαγωγή της Ελλάδος στις δαγκάνες του ΔΝΤ.  
Συνεπώς, αποδεικνύεται πως εάν η Κυβέρνηση είχε στραφεί αμέσως μετά την εκλογή της στις διεθνείς αγορές ή είχε αποδεχθεί το προσφερόμενο δάνειο από τη Ρωσία δεν θα είχε κανένα πρόβλημα πληρωμής μισθών και συντάξεων παρ’ όλη την κακοδιαχείριση του δημοσίου χρήματος, την αδυναμία πάταξης της φοροκλοπής, του παραεμπορίου και του ελέγχου της μαύρης εργασίας, των οποίων η πάταξή ήταν προεκλογικές δεσμεύσεις της Κυβερνήσεως του ΠΑΣΟΚ.
Αυτή η Κυβέρνηση, λοιπόν, του επαχθούς μνημονίου, της νέας τάξεως πραγμάτων, της παγκοσμιοποίησης και των Αμερικανικών συμφερόντων χωρίς ανταποδοτικότητα, είναι μία επικίνδυνη κυβέρνηση που καθημερινά βυθίζεται στον οχετό των ψεμάτων, των άθλιων ανεφάρμοστων εξαγγελιών της, της εξαθλίωσης του λαού της, της χρεοκοπίας της και της απεμπόλησης ασυλίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων της πατρίδος μας (που η ίδια υπέγραψε μέσω του μνημονίου και του μεσοπρόθεσμου προγράμματος).
Από όλα τα παραπάνω, ο κάθε ένας εξ υμών ας συμπεράνει εάν αυτές οι θέσεις και πράξεις της Κυβερνήσεως του ΠΑΣΟΚ συντελούν στο ύψιστο αδίκημα της Εθνικής προδοσίας ή όχι.
 
Παναγιώτης Αποστόλου
Οικονομολόγος
egerssi@otenet.gr

ΠΡΟΣ ΕΠΙΒΟΛΗ ΠΡΟΣΤΙΜΟΥ ΣΤΗ SIEMENS

Ρεπορτάζ: Τάσος Τέλλογλου 
(απο ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)
Στην κύρωση διά υπουργικής υπογραφής μιας απόφασης για επιβολή στη Siemens προστίμου ύψους 220 εκατ. ευρώ προσανατολίζεται η κυβέρνηση, προκειμένου να βρεθεί σε θέση να διεκδικήσει από τη γερμανική επιχείρηση αποζημίωση για την...
πολιτική των δωροδοκιών που ακολούθησε στην Ελλάδα το διάστημα 1997-2007. Ο υπουργός Εσωτερικών και πρώην υπουργός Δικαιοσύνης κ. Χάρης Καστανίδης δεν είχε προλάβει να ολοκληρώσει την υπογραφή της απόφασης μετά την ακρόαση της ελληνικής Siemens, σύμφωνα με την οποία για ένα σύνολο 110 συμβάσεων ανάμεσα σε φορείς του ελληνικού Δημοσίου και της γερμανικής εταιρείας το διάστημα 1997-2007 επιβαλλόταν πρόστιμο 2 εκατ. ευρώ ανά σύμβαση. Η δυνατότητα αυτή δίνεται από το ν. 3691/2007 για το ξέπλυμα του χρήματος. Το ποσό προέκυπτε από την αναγωγή ποσοστού 10% επί του συνόλου των συμβάσεων στο συνολικό τίμημα των συμβάσεων μιας δεκαετίας. Στη γερμανική δικογραφία, πάντως, δεν προκύπτει ότι το ποσοστό αυτό αφορούσε και συμβάσεις εκτός του κλάδου των τηλεπικοινωνιών, όπου αποδείχθηκε ότι η πρακτική των δωροδοκιών ήταν ευρέως διαδεδομένη. Ο διάδοχος του κ. Καστανίδη, σημερινός υπουργός κ. Μιλτιάδης Παπαϊωάννου φαίνεται ότι θα υπογράψει την απόφαση για την οποία η γερμανική εταιρεία έχει ήδη προσφύγει στα δικαστήρια. Η Siemens από την πλευρά της υποστηρίζει ότι σε πολλές συμβάσεις επιβάλλεται πρόστιμο 2 εκατ. ευρώ όταν το συμβατικό τίμημα δεν ξεπερνάει τα 200.000 ευρώ (ΟΑΕΔ μηχανογράφηση), με αποτέλεσμα να παραβιάζεται η αρχή της αναλογικότητας. Η θυγατρική της γερμανικής εταιρείας επισημαίνει ότι επειδή δεν έχουν αποδειχθεί δωροδοκίες σε κανένα κλάδο -ούτε στις τηλεπικοινωνίες- για την Ελλάδα, δεν είναι δυνατόν να εφαρμοστεί ο νόμος για το ξέπλυμα χρήματος, καθώς ο όποιος συμβιβασμός πρέπει να κυρωθεί από τα όργανα της διεθνούς εταιρείας. Εκτός των άλλων προβλημάτων, η κυβέρνηση αντιμετωπίζει και ένα επιπλέον, ίσως το σοβαρότερο, που δείχνει ότι δεν έχει μελετήσει αρκετά το πρόβλημα της νομικής αντιπαράθεσης με τη γερμανική εταιρεία. Αν η Siemens «στηλώσει τα πόδια» και η υπόθεση καταλήξει στα δικαστήρια, ακόμα και αν αυτά δικαιώσουν την κυβέρνηση, η ίδια δεν έχει τη δυνατότητα να εκτελέσει την απόφαση στην Ελλάδα, καθώς το καλοκαίρι του 2010 η γερμανική εταιρεία πούλησε το τελευταίο της περιουσιακό στοιχείο, που ήταν τα κεντρικά της γραφεία στο Μαρούσι. Το εργοστάσιο τηλεπικοινωνιών της Θεσσαλονίκης και το αντίστοιχο οικόπεδο έχουν εκποιηθεί από το 2008, όταν η γερμανική εταιρεία πούλησε ολόκληρο τον κλάδο των τηλεπικοινωνιών σε αμερικανική εταιρεία. Οπως έμαθε η «Κ», και οι Αμερικανοί πούλησαν με τη σειρά τους το μεγάλο αυτό ακίνητο στην ανατολική Θεσσαλονίκη, σε εταιρεία ακινήτων. Χωρίς αντίκρισμα Συνεπώς, η ελληνική διεκδίκηση με όλα της τα νομικά ελαττώματα είναι χωρίς αντίκρισμα εφόσον αφορά τη θυγατρική εταιρεία. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», οι τρεις εφέτες ανακριτές που διενεργούν την τακτική ανάκριση στο εφετείο της Αθήνας για τις δωροδοκίες στελεχών του ΟΤΕ, θα διατυπώσουν κατηγορίες και κατά στελεχών του κλάδου σταθερών δικτύων της μητρικής εταιρείας (ICN/Siemens), θεωρώντας τους ηθικούς αυτουργούς σε δωροδοκίες, που έκαναν υφιστάμενοί τους στην Ελλάδα. Σε αυτή τη λογική φαίνεται να προσανατολίζεται η ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης για την αστική διαφορά. Αν προχωρήσει στην υπογραφή της απόφασης ο κ. Μ. Παπαϊωάννου θα αντιμετωπίσει ακόμα ένα πρόβλημα: τις συνομιλίες με τη γερμανική εταιρεία που είχε ο πρώην υπουργός Επικρατείας κ. Χάρης Παμπούκης, ο οποίος παραιτήθηκε προχθές.

Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

 Γράφει ο Ν. Λυγερός

Όλα τα μέσα έχουν κατατρομάξει το λαό μας με την καταστροφολογία τους λες και έγινε καινούρια μόδα. Έτσι οι περισσότεροι δικοί μας έχουν την εντύπωση πια ότι όχι μόνο τίποτα δεν μπορεί να μας σώσει, αλλά ότι οι ίδιοι δεν αξίζουμε τίποτα. Είναι πραγματικά γελοίο να πιστέψουμε τέτοια προπαγάνδα. Ο ελληνικός λαός υπάρχει εδώ και χιλιετίες και πάντα το βλέμμα μας ήταν ανοιχτό προς τον κόσμο. Πάντα θεωρούσαμε ότι είχαμε ένα ρόλο να παίξουμε όχι στα λεγόμενα κοινά μόνο, αλλά στα κοινά του κόσμου. Ποτέ δεν ήμασταν πολλοί και συχνά ήμασταν σπάνιοι σε διάφορους τομείς, όπου η καινοτομία και η δημιουργικότητα είναι απαραίτητες. Ξαφνικά κάθε παρουσία που αφορά τους Έλληνες είναι στην καλύτερη περίπτωση μια θυματολογία, στις άλλες μας εξηγούν ότι δεν είχαμε ποτέ ήρωες, ότι ζούσαμε φιλελεύθερα ακόμα και υπό κατοχή, ότι δεν είχαμε σχέση με τους Αρχαίους, ότι αποτελούμε μια εκφυλισμένη παράσταση του Βυζαντίου. Και το πρόβλημα το αληθινό είναι ότι οι δικοί μας αρχίζουν και το πιστεύουν. Μας βομβαρδίζουν με ποσότητα και παραγωγικότητα και σιωπούν για την ποιότητα και τη δημιουργικότητα. Αν εγκλωβιστούμε σε ένα κοινωνικό πλαίσιο, θα πέσουμε όντως στην παγίδα αυτού του δόγματος. Αλλά πότε ο ελληνισμός ασχολήθηκε με την κοινωνία, για να το κάνει τώρα; Η απάντηση είναι απλή: ποτέ! Ο Ελληνισμός σχετίζεται με την Ανθρωπότητα και τον Χρόνο. Ζει για την πρώτη και πεθαίνει για τον δεύτερο. Αυτές είναι η οντολογία και η τελεολογία του. Όλα τα άλλα είναι λεπτομέρειες. Δεν μπορούν απλώς να μας περιορίσουν στον ρόλο του θύματος, για να μας εξοντώσουν νοητικά, διότι το πρόβλημα δεν είναι οικονομικό, όπως νομίζουν οι περισσότεροι. Το θέμα είναι αποκλειστικά κατά πόσο εμπιστευόμαστε τον εαυτό μας και τους δικούς μας. Αντέξαμε γενοκτονία, αντισταθήκαμε σε γενοκτονία μνήμης και τώρα πρέπει να αποδείξουμε στους εαυτούς μας πρώτα ότι αξίζουμε όχι τη μοίρα μας, διότι μπορούμε να τη γράψουμε εμείς, αντί να περιμένουμε από τους άλλους, όταν κοιμόμαστε, αλλά ότι αξίζουμε διότι είμαστε άξιοι για το έργο που παράγουμε για την ανθρωπότητα. Μας έχουν φλομώσει με αξιολογήσεις που δεν καταλήγουν πουθενά, ενώ κανείς δεν μιλά για αξιολογία λες και είναι μια άγνωστη λέξη ή μάλλον απαγορευμένη στο ελληνικό λεξιλόγιο. Ακόμα και θεσμικά το πλαίσιό μας είναι ξεκάθαρο. Ανήκουμε στον ΟΗΕ, στο ΝΑΤΟ, στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Ευρωζώνη. Σε αυτό το πλαίσιο παίζουμε, διότι έγινε με την πάροδο του χρόνου πεδίο δράσης. Κι αν μας αμφισβητούν, δεν πειράζει. Την ελιά την χτυπούν, όταν έχει καρπούς. Δεν το λέμε μόνο εμείς, αλλά ο ίδιος ο Leonardo da Vinci, ο οποίος είχε ως μοναδικό πρότυπο τον Αρχιμήδη. Ας συνεχίσουμε λοιπόν το έργο μας ως Έλληνες κι ας αδιαφορήσουμε για τις κριτικές και τις αδικίες. Απλώς ας δώσουμε κουράγιο στους συμπατριώτες μας όχι από ελεημοσύνη, αλλά από αγάπη προς τη δημιουργικότητά τους που φέρνει την ομορφιά, τη μόνη που θα σώσει τον κόσμο, όπως έλεγε ο Dostoïevski.

ΣΤΑΧΤΗ 45.000 ΣΤΡΕΜΜΑΤΑ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ

Για τέταρτη μέρα συνεχίζεται η μάχη των πυροσβεστών για να τεθεί υπό έλεγχο η πυρκαγιά στον Έβρο, έχοντας ήδη αποτεφρώσει πάνω από 45 χιλιάδες στρέμματα. Το τελευταίο 24ωρο εκδηλώθηκαν σε όλη τη χώρα 111 πυρκαγιές. Μιλώντας το πρωί του...
Σαββάτου σε εκπομπή της ΝΕΤ ο περιφερειάρχης Αρης Γιαννακίδης δήλωσε ότι η μέρα δείχνει να είναι καλύτερη όσον αφορά τις επιχειρήσεις των επίγειων και των εναέριων μέσων. Στον Έβρο επιχειρούν 132 πυροσβέστες με 67 οχήματα, 80 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 8 αεροπλάνα (εκ των οποίων, τα 2 γαλλικά και τα 2 ισπανικά) και δύο ελικόπτερα. Δεκάδες, πάντως, είναι τα πύρινα μέτωπα σε όλη τη χώρα, ενώ η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας προειδοποιεί ότι το Σαββατοκύριακο θα είναι ιδιαίτερα δύσκολο, λόγω των ισχυρών ανέμων. Συγκεκριμένα, πολύ υψηλός είναι ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς στους νομούς Έβρου, Αιτωλοακαρνανίας, Αττικής, Βοιωτίας, Εύβοιας, Αχαΐας, Κορινθίας, Αργολίδας, στο δυτικό τμήμα της Λακωνίας, στις Κυκλάδες, τις Βόρειες Σποράδες, τη Λήμνο και τη Θάσο. Προς το παρόν δίνουμε τη μάχη κυρίως στον Έβρο, στο Μεσολόγγι στην Αιτωλοακαρνανία, στη Ζάκυνθο και βεβαίως στην Αρκαδία. Η προσπάθεια θα συνεχιστεί» δήλωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής, λίγο μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στο επιχειρησιακό κέντρο της Πυροσβεστικής. Σε εξέλιξη παραμένουν τα μέτωπα στη Γαβρολίμνη Ναυπάκτου, στην Πάπαρι Αρκαδίας, στο Μαλανδρίνο Φωκίδας και στο Κυλιόμενο Ζακύνθου.

22 ΜΗΝΕΣ ΤΡΙΚΥΜΙΑ ΣΤΗ ΝΑΥΤΙΛΙΑ...

Ρεπορτάζ : Χριστίνα Παπασταθοπούλου
(από την Ελευθεροτυπία)
Τρεις παραιτήσεις, δύο αρχηγών του Λιμενικού Σώματος και ενός αναπληρωτή υπουργού, γενικευμένες αντιδράσεις της ναυτιλιακής κοινότητας, από τους εφοπλιστές μέχρι τα ναυτεργατικά σωματεία, αλλά και πολλές σοβαρές εκκρεμότητες σε...
σημαντικά ζητήματα της ναυτιλίας είναι η εικόνα που επικρατεί από τον Οκτώβριο του 2009, που ο Γ. Παπανδρέου σχημάτισε την πρώτη του κυβέρνηση, στο υπουργείο Ναυτιλίας. Η εμμονή του πρωθυπουργού να καταργηθεί το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και να διασπαστούν οι υπηρεσίες του σε άλλα υπουργεία προκαλεί ερωτήματα στους ναυτιλιακούς κύκλους της Ακτής Μιαούλη και στους παραγωγικούς φορείς του Πειραιά, καθώς -όπως τονίζουν- τα δύο αυτά χρόνια, από τους «άστοχους χειρισμούς» και τις «παλινωδίες» που σημειώνονται, σημαντικά θέματα «λιμνάζουν» στα συρτάρια των εκάστοτε υπουργών που αναλαμβάνουν να διαχειριστούν το χαρτοφυλάκιο της ναυτιλίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα σε 22 μήνες είναι η τέταρτη φορά που σημειώνεται αλλαγή στο υπουργείο. Λούκα Κατσέλη, Γιάννης Διαμαντίδης και Χάρης Παμπούκης είναι οι τρεις υπουργοί που ανέλαβαν τους μήνες αυτούς να διαχειριστούν το χαρτοφυλάκιο της ναυτιλίας. Η επόμενη μέρα της παραίτησης του αναπληρωτή υπουργού Ανάπτυξης Χ. Παμπούκη δημιουργεί και πάλι αμηχανία και δυσαρέσκεια στο ναυτιλιακό κόσμο, καθώς αρκετοί είναι εκείνοι που εκτιμούν ότι η ναυτιλία είναι η μεγάλη χαμένη όλης αυτής της ιστορίας. Τα ανοιχτά θέματα που επιζητούν λύσεις και με τα οποία τους δύο αυτούς μήνες είχε ασχοληθεί ο Χ. Παμπούκης, και μάλιστα ετοίμαζε μια συνολική πρόταση, ένα new deal, όπως το είχε χαρακτηρίσει ο ίδιος, για τη ναυτιλία μέσω νομοσχεδίου, είναι πολλά. Από τα σημαντικότερα είναι η εκκρεμότητα που υπάρχει με την Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ) και τα αιτήματα των συνδικαλιστών για τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά ζητήματά τους. Την ερχόμενη εβδομάδα επρόκειτο να συναντηθεί η διοίκηση της Ομοσπονδίας με τον Χ. Παμπούκη, όπως είχε συμφωνηθεί στα τέλη Ιουλίου, τότε που η ΠΝΟ αποφάσισε να μην προχωρήσει σε απεργιακές κινητοποιήσεις μέσα στο καλοκαίρι, περιμένοντας όμως τις προτάσεις-λύσεις της κυβέρνησης διά στόματος Χ. Παμπούκη. «Ο υπουργός μπορεί ν' άλλαξε, εμείς όμως δεν αλλάξαμε», δήλωσε στην «Ε» ο γ.γ. της ΠΝΟ Γ. Χαλάς, απαντώντας στην ερώτηση τι προτίθενται να κάνουν μετά την παραίτηση του Χ. Παμπούκη. Την ερχόμενη εβδομάδα θα συνεδριάσει εκτελεστική επιτροπή, στην οποία οι συνδικαλιστές θα συζητήσουν τις εξελίξεις και τη στάση που θα κρατήσουν από δω και στο εξής. Οσο για τις ενέργειες της κυβέρνησης με το υπουργείο, τις χαρακτηρίζει «καταστροφικές», υποστηρίζει ότι η ναυτιλία χρειάζεται ένα αυτόνομο υπουργείο και τονίζει ότι αν ήθελαν, μπορούσαν να κάνουν κάποιες διορθώσεις, αλλά μέχρι εκεί. Η ανεργία των ναυτικών, που βρίσκεται στο κόκκινο, αλλά και τα προβλήματα των συνταξιούχων που βλέπουν σήμερα το κράτος να τους πετσοκόβει τις συντάξεις τους, είναι κατά τον γ.γ. της ΠΝΟ τα δύο «καυτά» ζητήματα που τους απασχολούν αυτή τη στιγμή και τα οποία ζητούν επειγόντως λύσεις. «Φοβούμεθα ότι με όλες αυτές τις κυβερνητικές παλινωδίες και τους άστοχους χειρισμούς στη μεγάλη υπόθεση της ελληνικής και ελληνόκτητης ναυτιλίας οδηγούμεθα στον αφανισμό του θαύματος της ελληνικής θαλάσσιας παντοκρατορίας», δήλωσε ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ), Μιχάλης Λάμπρος, και διευκρίνισε πως ο μεγαλύτερος και σπουδαιότερος λόγος που η ελληνική και ελληνόκτητη ναυτιλία έφτασε στην παγκόσμια κορυφή ήταν διότι είχε ένα ανεξάρτητο και πανίσχυρο υπουργείο, όπως επίσης και ένα σταθερό και επιτυχημένο Λιμενικό Σώμα. Ανοικτή επιστολή στον πρωθυπουργό έστειλε χθες και ο επίτιμος αρχηγός του Γενικού Επιτελείου του Ναυτικού, ναύαρχος Ν. Παππάς, στην οποία επισημαίνει την ανάγκη επανασύστασης του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας. Να σημειωθεί ότι το χαρτοφυλάκιο της ναυτιλίας θα το αναλάβει -προς το παρόν τουλάχιστον- ο υπουργός Ανάπτυξης Μ. Χρυσοχοΐδης.

ΣΤΡΟΦΗ ΣΤΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΑ ΔΑΝΕΙΑ ΜΕ ΥΠΟΘΗΚΗ ΑΚΙΝΗΤΟΥ

Ρεπορτάζ : Ευγενία Τζώρτζη
(από την Καθημερινή)
Εκτίναξη των καταναλωτικών δανείων με υποθήκη ακινήτου καταγράφεται τα δύο τελευταία χρόνια στην προσπάθεια των νοικοκυριών να επιτύχουν μείωση του κόστους εξυπηρέτησης των δανείων τους και να περιορίσουν τη μηνιαία δόση τους. Στοιχεία...
από τις τράπεζες ανεβάζουν το ποσοστό των καταναλωτικών δανείων που έχει μετατραπεί σε ενυπόθηκο από το 30% έως και το 50% του χαρτοφυλακίου των δανείων καταναλωτικής πίστης, ανάλογα με την τράπεζα και την πολιτική που εφαρμόζει στις ρυθμίσεις. Η στροφή στα καταναλωτικά δάνεια με υποθήκη ακινήτου γίνεται με παρότρυνση των τραπεζών, που κατευθύνουν τους πελάτες σε αυτήν την επιλογή προκειμένου να επαναδιαπραγματευθούν τη ρύθμιση των οφειλών τους, αξιοποιώντας ένα ακίνητο που έχουν στην κατοχή τους. Δέλεαρ αποτελεί το επιτόκιο, το οποίο προσαρμόζεται λίγο υψηλότερα από το επιτόκιο ενός στεγαστικού δανείου, επιτυγχάνοντας σημαντική μείωση της μηνιαίας δόσης αλλά και μεγαλύτερη διάρκεια του δανείου που μπορεί να φτάσει τα 20 χρόνια ή ακόμα και τα 40, εάν συνδυαστεί με μια οφειλή από ένα στεγαστικό δάνειο. Τα ενυπόθηκα προγράμματα καταναλωτικών δανείων εξασφαλίζουν επιτόκιο που ξεκινά από 5,50% και φθάνει έως και 7,5% και εμφανίζονται κατά πολύ φθηνότερα από ένα μέσο καταναλωτικό δάνειο, το επιτόκιο του οποίου διαμορφώνεται σήμερα στο 13% - 14%. Τα δάνεια αυτής της κατηγορίας επιβαρύνονται με το κόστος της προσημείωσης, που διαμορφώνεται στο 1% της αξίας της προσημείωσης, καθώς και τα έξοδα της προσημείωσης που αγγίζουν περίπου τα 200 ευρώ. Τα προγράμματα αναχρηματοδότησης που προωθούν οι τράπεζες μαζικά από το 2009, στηρίζονται σε μεγάλο βαθμό σε ρυθμίσεις με την εγγραφή προσημείωσης και απευθύνονται κυρίως σε οφειλέτες με μεγάλα υπόλοιπα από καταναλωτικά δάνεια και κάρτες. Πρόκειται για μέσα υπόλοιπα της τάξης των 30.000 - 40.000 ευρώ ή ακόμα και υψηλότερων, τα οποία προέρχονται από δύο ή τρία δάνεια σε συνδυασμό με οφειλές από πιστωτικές κάρτες. Τα δάνεια αυτά συγκεντρώνονται σε ένα νέο δάνειο, εξασφαλίζοντας καλύτερο έλεγχο των οικονομικών ενός νοικοκυριού μέσα από τη μικρότερη μηνιαία δόση, που συνήθως πέφτει στο μισό. Σε αρκετές περιπτώσεις ένα καταναλωτικό δάνειο συγκεντρώνεται με ένα παλιό στεγαστικό δάνειο, αξιοποιώντας το υπόλοιπο της αξίας του ακινήτου που είναι ελεύθερο προσημείωσης. Αρκετές από τις αναχρηματοδοτήσεις που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα είναι αυτής της κατηγορίας, ενώ ορισμένες τράπεζες δέχονται στη συγκέντρωση να συμπεριλάβουν και οφειλές από δάνεια άλλων τραπεζών. Οι τράπεζες έχουν κάθε λόγο να προωθούν τα δάνεια αυτής της κατηγορίας στην προσπάθειά τους να ελέγξουν την εκτίναξη των επισφαλειών, που ειδικά στον τομέα των πιστωτικών καρτών φθάνει ακόμα και το 30%. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΤτΕ για το 2010 το ποσοστό επισφαλειών στα καταναλωτικά δάνεια έφθασε στο 20,5% από 13,4% το 2009 και σημαίνει ότι ένα στα πέντε δάνεια δεν εξυπηρετείται. Τα καταναλωτικά δάνεια σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών ξεπέρασαν το 2010 τα 7,7 δισ. ευρώ εν μέσω κλίματος συνεχούς υποχώρησης του ρυθμού πιστωτικής επέκτασης, που ειδικά στην καταναλωτική πίστη έφτασε στο τέλος εξαμήνου στο -5,8%. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, οι οφειλές από καταναλωτικά δάνεια και κάρτες διαμορφώθηκαν στο τέλος εξαμήνου του 2011 στα 33,6 δισ. ευρώ από το υψηλό επίπεδο των 36,4 δισ. ευρώ που ήταν στο τέλος του 2008. Από αυτά τα 7,9 δισ. ευρώ είναι οι οφειλές από πιστωτικές κάρτες, τα υπόλοιπα των οποίων μειώθηκαν πάνω από 2 δισ. ευρώ από το 2008 όταν το ύψος του χρέους από πιστωτικές κάρτες είχε ξεπεράσει τα 10 δισ. ευρώ. Οι οφειλές από δάνεια διαμορφώθηκαν στο τέλος του εξαμήνου στα 25,8 δισ. ευρώ και το γεγονός ότι μειώνονται με πολύ μικρότερο ρυθμό σε σχέση με τις οφειλές από πιστωτικές κάρτες, επιβεβαιώνει ότι ένα σημαντικό τμήμα του δανεισμού μέσω του πλαστικού χρήματος αναχρηματοδοτείται με νέα καταναλωτικά δάνεια. Ανάλογα με την τράπεζα και τις διαδικασίες που η κάθε μία εφαρμόζει, τα τρία στα δέκα δάνεια που ρυθμίζονται, διατηρούνται ενήμερα εφεξής, ενώ στα υπόλοιπα χρειάζεται νέα παρέμβαση προκειμένου να μην περάσουν σε οριστική καθυστέρηση. Σύμφωνα με τα στοιχεία, ο πιο αποτελεσματικός τρόπος παρέμβασης είναι η δραστική μείωση της δόσης σε ποσοστό τουλάχιστον 40% ή 50% και η επιλογή της προσημείωσης ενός ακινήτου εξυπηρετεί προς αυτήν την κατεύθυνση. Τα ενυπόθηκα καταναλωτικά δάνεια είναι διαδεδομένα στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης και σε αρκετές αγορές αποτελούν τη βασική μορφή δανεισμού για την κάλυψη διαρκών κυρίως καταναλωτικών αγαθών. Στη χώρα μας κατά την πρώτη φάση εκδήλωσης της κρίσης ορισμένες τράπεζες λειτούργησαν προληπτικά, παρεμβαίνοντας οι ίδιες όπου έκριναν ότι μπορεί να εκδηλωθεί πρόβλημα, ενώ κάποιες άλλες κινητοποιήθηκαν εκ των υστέρων, όταν ήδη το κύμα επισφαλειών είχε ενταθεί. Ακόμη, ωστόσο, και η πρώτη κατηγορία τραπεζών που πήρε πρωτοβουλία έγκαιρης παρέμβασης, διαπιστώνει σήμερα ότι υποχρεώνεται να ρυθμίσει εκ νέου δάνεια που έχουν ήδη ρυθμιστεί στο πρόσφατο παρελθόν, δημιουργώντας αυτό που ονομάζουν «δεύτερη και τρίτη γενιά ρυθμίσεων». Η επιλογή της υποθήκης ακινήτου δείχνει έτσι μονόδρομος και προβάλλει ως μοναδική λύση τόσο για το δανειολήπτη όσο και για την ίδια την τράπεζα στην προσπάθειά της να περιορίσει τις επισφάλειες.

ΜΠΑΜΠΙΝΙΩΤΗΣ: "ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΣΚΕΠΤΟΜΕΝΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ"

Στην ανάγκη μεταρρυθμίσεων στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση εστίασε ο καθηγητής Γλωσσολογίας Γιώργος Μπαμπινιώτης μιλώντας το Σάββατο στον ΣΚΑΪ και τον Κωνσταντίνο Μπογδάνο. Όπως εξήγησε, ως κοινωνία σήμερα έχουμε πρόβλημα ποιότητας στη γλωσσική μας επικοινωνία. «Να κάνουμε πολίτες ...
ευαίσθητους και σκεπτόμενους ήδη από το σχολείο» υπογράμμισε, αποδίδοντας εύσημα στον ΣΚΑΪ για τις περιβαλλοντικές και άλλες δράσεις του που βοηθούν προς αυτή την κατεύθυνση. «Η εκπαίδευση αλληθωρίζει προς το πανεπιστήμιο. Κινούμαστε στο πεδίο των πληροφοριών, και όχι στο πεδίο της γνώσης» τόνισε. Σύμφωνα με τον κ. Μπαμπινιώτη, «η γλώσσα στην εκπαίδευση δεν έχει πάρει τη θέση που δικαιούται, γιατί εμείς οι δάσκαλοι δεν έχουμε δώσει στους αυριανούς δασκάλους το ερέθισμα να δώσουν στα παιδιά την ουσία της γλώσσας, να κάνουν τα παιδιά να αγαπήσουν το συντακτικό και τη γραμματική».

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΠΙΤΙΜΟΥ Α/ΓΕΝ ΝΑΥΑΡΧΟΥ ΚΑΡΑΜΑΛΙΚΗ ΓΙΩΡΓΟΥ
Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με δημοσιογράφους έχοντας ως αντικείμενο της συζήτησης, τις πρόσφατες πυρκαγιές στην Αχαία, ο επίτιμος αρχηγός ΓΕΝ Ναύαρχος Καραμαλίκης Γεώργιος, εξέφρασε την θλίψη του για τις καταστροφικές συνέπειες των πυρκαγιών στον Νομό, για τις μεγάλες υλικές ζημιές και κυρίως για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις.
Υπογράμμισε ότι το φιλότιμο, η αυταπάρνηση, η ικανότητα του προσωπικού της π.υ.δεν είναι δυνατόν να αντισταθμίσουν τις μεγάλες ελλείψεις  προσωπικού και μέσων, οι οποίες παρατηρούνται στις αντίστοιχες υπηρεσίες του νομού μας.
Η άρτια στελέχωση και διάθεση μέσων στις Π.Υ. του Νομού Αχαίας, και ο αποτελεσματικός σχεδιασμός πρόληψης εκδήλωσης  πυρκαγιών αποτελεί υποχρέωση της πολιτείας  η οποία πολιτεία προφανέστατα δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της.
 
Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με δημοσιογράφους έχοντας ως αντικείμενο της συζήτησης, τις πρόσφατες πυρκαγιές στην Αχαία, ο επίτιμος αρχηγός ΓΕΝ Ναύαρχος Καραμαλίκης Γεώργιος, εξέφρασε την θλίψη του για τις καταστροφικές συνέπειες των πυρκαγιών στον Νομό, για τις μεγάλες υλικές ζημιές και κυρίως για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις.
Υπογράμμισε ότι το φιλότιμο, η αυταπάρνηση, η ικανότητα του προσωπικού της π.υ.δεν είναι δυνατόν να αντισταθμίσουν τις μεγάλες ελλείψεις  προσωπικού και μέσων, οι οποίες παρατηρούνται στις αντίστοιχες υπηρεσίες του νομού μας.
Η άρτια στελέχωση και διάθεση μέσων στις Π.Υ. του Νομού Αχαίας, και ο αποτελεσματικός σχεδιασμός πρόληψης εκδήλωσης  πυρκαγιών αποτελεί υποχρέωση της πολιτείας  η οποία πολιτεία προφανέστατα δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της.