ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: ΑΠΟ ΠΟΤΕ ΗΞΕΡΕ Ο ΣΑΜΑΡΑΣ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΟΥ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ

Διαβάσαμε σήμερα στην τελευταία σελίδα της Πελοποννήσου ένα μικρό παρασκήνιο σχετικά με το πότε και υπό ποιες ...

ΠΟΙΟΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ ΚΑΤΑΡΓΟΥΝΤΑΙ

255 οργανισμοί που απασχολούν περισσότερους από 6.000 εργαζομένους ...

ΠΛΑΦΟΝ 2.2ΟΟ ΕΥΡΩ ΣΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Επιφυλάξεις εκφράζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για το αν και κατά πόσο η θέσπιση πλαφόν 2.400 ευρώ στις συντάξεις είναι αρκετή...

ΑΝΑΖΗΤΟΥΝΤΑΙ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΡΟΝ, ΜΕΤΡΑ ΥΨΟΥΣ 11,6 ΔΙΣ ΕΥΡΩ

Σε τεντωμένο σχοινί προσπαθεί να ισορροπήσει το οικονομικό επιτελείο...

ΑΠΑΛΛΑΓΕΣ ΤΕΛΟΣ ΓΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΥΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 40.000 ΕΥΡΩ

Το βασικό σενάριο προβλέπει διατήρηση των απαλλαγών και εκπτώσεων για τους έχοντες εισοδήματα έως 30.000 ευρώ...

ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ: ΓΕΥΜΑΤΑ ΠΕΙΝΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ


Η Δημοτική Αρχή των κεντροαριστερών δυνάμεων (ΣΥΝ – ΣΥΡΙΖΑ – ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ – ΠΑΣΟΚ) για μια ακόμα φορά δείχνουν στη πράξη, τι εννοούν πολιτική αλλαγή.
Σε συνέχεια, του αποκλεισμού 436 παιδιών από τους παιδικούς σταθμούς, της καταβολής τροφείων από τους γονείς των παιδιών, (85 ευρώ έως 150 ευρώ για το βρεφικό τμήμα και 15 ευρώ έως 120 ευρώ για το παιδικό) έχουμε τώρα γεύματα πείνας για τα παιδιά των παιδικών σταθμών.
Όπως για τα προηγούμενα έτσι και για το θέμα των γευμάτων η παράταξη του κυρίου Δημαρά και των αριστερών του ΣΥΝ – ΣΥΡΙΖΑ και της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ θα προβάλει ένα σωρό δικαιολογίες για επιτρόπους κλπ. η ουσία όμως παραμένει. Όπως οι ίδιοι επανειλημμένα έχουν διατυπώσει, υπακούουν στους «αστικούς θεσμούς», τις «κυβερνητικές εντολές», δεν τους βρίσκουν σύμφωνους κορώνες του τύπου «ανυπακοή τώρα».
Η πολιτική στάση τους στο Δήμο, αποδεικνύει περίτρανα την αφερεγγυότητα αυτών των πολιτικών δυνάμεων. Δεν θα τους δεις πουθενά να κουνήσουν το δακτυλάκι τους για τα δικαιώματα των λαϊκών οικογενειών και των παιδιών τους.
Ο Πατραϊκός λαός οφείλει και επ’ ευκαιρία αυτού του γεγονότος να βγάλει τα συμπεράσματά του. Οι γονείς να μην επιτρέψουν τον υποσιτισμό των παιδιών τους. Καμία ανοχή στην πολιτική της κυβέρνησης και της τοπικής διοίκησης (ΠΑΣΟΚ- ΣΥΝ - ΣΥΡΙΖΑ- ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ). Άμεσο, επείγον καθήκον η οργάνωση της πάλης για ανατροπή της πολιτικής του κεφαλαίου και αυτών που την εφαρμόζουν σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο. Οικοδομούμε την λαϊκή συμμαχία για να έρθει ο λαός στην εξουσία.


Δ. ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: ΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΡΕΧΟΥΣΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ


Με μια καυστική δήλωση, παίρνει θέση στις δραματικές εξελίξεις των τελευταίων ημερών για την πορεία της εθνικής οικονομίας, ο Α' Επιλαχών  Βουλευτής Αχαΐας της ΝΔ Δημήτρης Τριανταφυλλόπουλος , που μετά και τη λήψη νέων μέτρων εκ μέρους της κυβέρνησης αλλά το σημαντικότερο υπό την έρπουσα φημολογία περί χειρότερων έως πολύ αρνητικών εξελίξεων προσεχώς, σε δήλωση του, τονίζει:

"Tις τελευταίες ημέρες, η κυβέρνηση των τυχαίων και σπασμωδικών αποφάσεων για τη σωτηρία της χώρας, έχει με τις αιφνιδιαστικές και αλλοπρόσαλλες αποφάσεις της, σκορπίσει - περισσότερο από ποτέ - τον τρόμο και τον πανικό στους πολίτες για τα οικονομικά δεδομένα, με αποτέλεσμα άλλοι να φοβούνται μη χάσουν ξαφνικά τη δουλειά τους, άλλοι μήπως δεσμευτούν οι όποιες τραπεζικές τους καταθέσεις και μερικοί ακόμα ξαναβλέπουν μπροστά τους δραχμή αντί ευρώ και μεγάλες αναταράξεις.
Δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία ότι η κυβέρνηση τα χει χαμένα και εξ αυτού του λόγου έχει διαμορφώσει πια την πιο βλαπτική ψυχολογία στον κόσμο, θεατής και αμέτοχος σε μία σειρά έκτακτων μέτρων που δεν έχουν  καμιά σχέση με αυτά που η πλειοψηφία επέλεξε - ως πολιτική - από το ΠΑΣΟΚ το 2009"
Μια τέτοια κυβέρνηση που άλλα έταξε, περί άλλων μίλησε με φανφάρες προεκλογικά  κι άλλα υλοποιεί έως σήμερα άνευ σχεδίου, όφειλε εδώ και μήνες να απευθυνθεί στον κόσμο και με παρρησία να ζητήσει νέα λαϊκή εντολή προκειμένου ηθικά και συνταγματικά να 'ναι καλυμμένη να προχωρήσει σε τομές και μεταρρυθμίσεις, απολύσεις, υψηλότερη φορολογία, συγχωνεύσεις σχολείων, νοσοκομείων, δημοσίων υπηρεσιών και τόσων άλλων.
Αν δεν κάνει επιτακτικά έστω και τώρα εκλογές, η αρνητική ψυχολογία του πληθυσμού θ' αντανακλά στην κοινωνία , την αγορά και την παγκόσμια σκηνή. Αν δεν το κάνει, η ανασφάλεια, η αστάθεια  και η αβεβαιότητα θα συμπαρασύρουν οτιδήποτε έχει απομείνει , αλλά και όσα  εσωτερικά κι εξωτερικά προσδοκάμε"!                   

ΜΕ ΜΙΑ ΩΡΑ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΘΑ ΑΡΧΙΣΕΙ Η ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗ


Με καθυστέρηση μίας ώρας θα ξεκινήσει η τηλεδιάσκεψη μεταξύ του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, του Γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί και της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ. Την πληροφορία μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων...
Reuters, επικαλούμενο αξιωματούχο της ελληνικής κυβέρνησης, που δήλωσε ότι η τηλεδιάσκεψη θα ξεκινήσει στις 8 αντί για τις 7 το απόγευμα. Ωστόσο, δεν αναφέρθηκε στο λόγο της καθυστέρησης. Αντικείμενο της τηλεδιάσκεψης είναι η πορεία της ελληνικής οικονομίας, μετά των καταιγισμό δημοσιευμάτων του ξένου Τύπου, που τροφοδότησαν και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι με δηλώσεις περί χρεοκοπίας και εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη.

ΣΟΚ: ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΠΑΡΑΙΤΗΣΕΙΣ ΜΟΝΟ ΜΕΣΑ ΣΕ 2 ΜΕΡΕΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ


Διαλύεται η χώρα!
Χιλιάδες παραιτήσεις υπέβαλλαν γραπτώς ή και τηλεφωνικώς χθες και σήμερα οι δημόσιοι υπάλληλοι που έχουν θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης στους προισταμένους των υπηρεσιών τους!
Συγκεκριμένα, τριπλάσιος αριθμός αιτήσεων απ’ ό,τι συνήθως κατατατέθηκε σήμερα στο υπουργειο παιδείας ενώ τέσσερις γενικοί διευθυντές αποχώρησαν από το υπουργείο Εργασίας. Εφοριακοί, τελωνειακοί και διευθυντές που θα πληγούν περισσότερο από το νέο μισθολόγιο διεκδικούν τα πρωτεία στον κατάλογο των παραιτήσεων προκειμένου να προλάβουν να “διασώσουν” το ποσό της συνταξής τους , πριν περικοπεί – η μείωση είναι ανάμεσα στα σενάρια που επεξεργάζεται το γενικό λογιστήριο του κράτους – μετά την 1η Οκτωβρίου που θα εφαμορμοστεί, σύμφωνα με τις εξαγγελίες, αναδρομικά το νέο μισθολόγιο.
Ο συνωστισμός στις παραιτήσεις χθες και σήμερα δικαιολογείται εξαιτίας των κανονισμών του δημοσίου που προβλέπουν ότι ο υπάλληλος πρέπει να υποβάλλει την παραιτησή του δύο φορές σε απόσταση 15 ημερών ( για να το σκεφθεί πιο ώριμα ).
Αρα πρέπει να υποβληθεί η αίτηση έως αύριο ώστε να  επαναληφθεί στις 30 Σεπτεμβρίου , πριν από την εφαρμογή του μισθολογίου

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΑΧΑΙΚΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ
Το Αχαϊκό Ινστιτούτο Εκπαίδευσης Ενηλίκων, ΜΚΟ δραστηριοποιείται στη Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ανοίγεται στην τοπική κοινωνία προσφέροντας στην εκπαίδευση των ενηλίκων Αχαιών πολιτών και συντελεί στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των συμπολιτών μας δίνοντας τους ευκαιρίες επιμόρφωσης , προσωπικής ανάπτυξης και εξέλιξης. Για τους σκοπούς αυτούς προγραμματίζει τα ακόλουθα σεμινάρια- εργαστήρια:

1. ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΚΟΣΜΗΜΑΤΟΣ
 • Τίτλος προγράμματος : Κόσμημα- δημιουργία και Styling
 • Διάρκεια του προγράμματος:30 ώρες (03/10/2011- 22/11/2011).
 • Aριθμός ατόμων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα επιμόρφωσης: 20 άτομα
 • Χρόνος υλοποίησης του προγράμματος: Δευτέρα και Τετάρτη απόγευμα (προχωρημένο τμήμα) και Τρίτη και Πέμπτη απόγευμα (αρχάριο τμήμα)
 • Σκοπός του προγράμματος: να αποκτήσουν οι εκπαιδευόμενοι γνώση και δεξιότητες για τη δημιουργία και κατασκευή κοσμήματος. Στο εργαστήριο αυτό μέσα από αυτοέκφραση και επικοινωνία μετατρέπεται η μάθηση σε μια χρήσιμη και ευχάριστη ασχολία κατά τη διάρκεια της οποίας οι εκπαιδευόμενοι αξιοποιώντας τον ελεύθερο χρόνο τους και χρησιμοποιώντας την τέχνη ως μέσω εκπαίδευσης δημιουργούν κοσμήματα.
 • Θεματικό περίγραμμα: δημιουργία και styling κοσμήματος από ασήμι, ημι-πολύτιμους λίθους και ανακυκλωμένο υλικό.
 • Επιμορφωτές: Κίττυ Σταγκοπούλου- Ζωγοπούλου
 • Μεθοδολογία εφαρμογής: Θεωρία του ελληνικού κοσμήματος και πρακτική άσκηση κατασκευής κοσμήματος
 • Το εργαστήριο αυτό θα επαναληφθεί τον Ιανουάριο 2012-2012.
2. ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ
 • Τίτλος προγράμματος : Εργαστήρι Ζωγραφικής
 • Διάρκεια προγράμματος:30 ώρες (04/10/2011- 22/11/2011)
 • Aριθμός ατόμων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα επιμόρφωσης: 10 άτομα
 • Χρόνος υλοποίησης προγράμματος: Τρίτη & Πέμπτη απόγευμα
 • Σκοπός του προγράμματος: να αποκτήσουν οι εκπαιδευόμενοι γνώση και δεξιότητες στη ζωγραφική. Στο εργαστήριο αυτό μέσα από αυτοέκφραση και επικοινωνία μετατρέπεται η μάθηση σε μια χρήσιμη και ευχάριστη ασχολία, κατά τη διάρκεια της οποίας οι εκπαιδευόμενοι αξιοποιώντας τον ελεύθερο χρόνο τους και χρησιμοποιώντας την τέχνη ως μέσω εκπαίδευσης θα δημιουργήσουν και θα εκπαιδευτούν στις τεχνικές για υδατογραφία, ακρυλικό , λάδι και παστέλ.
 • Θεματικό περίγραμμα: τεχνικές για υδατογραφία, ακρυλικό , λάδι και παστέλ.
 • Επιμορφωτές: Κίττυ Σταγκοπούλου- Ζωγοπούλου
 • Μεθοδολογία εφαρμογής: Θεωρία ζωγραφικής και πρακτική άσκηση σε τεχνικές ζωγραφικής.3. Εργαστήρι Εκμάθησης Αγγλικής Γλώσσας
 • Διάρκεια του προγράμματος:30 ώρες ( 03/10/2011-21/11/2011)
 • Aριθμός ατόμων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα επιμόρφωσης: 15 άτομα
 • Χρόνος υλοποίησης: Δευτέρα και Τετάρτη απόγευμα
 • Σκοπός προγράμματος: απόκτηση γνώσεων και επικοινωνιακών δεξιοτήτων στην Αγγλική γλώσσα. Στο εργαστήριο αυτό οι εκπαιδευόμενοι ενήλικές διδάσκονται την Αγγλική γλώσσα στο προφορικό λόγο σε ευχάριστο περιβάλλον.
 • Θεματικό περίγραμμα: Ενότητες από την καθημερινή ζωή, ταξίδια μετακινήσεις, αγορά καταναλωτικών αγαθών, διαμονή ξενοδοχείο-κατοικία, διατροφή, ψυχαγωγία ελεύθερος χρόνος, υπηρεσίες δημόσιες, κοινωνική ζωή, ευχές και γιορτές.
 • Επιμορφωτές:, Κυριακή Βαμβακά, Άντυ Αγγελοπούλου
 • Μεθοδολογία εφαρμογής: απόκτηση προσωπικών στρατηγικών ανάπτυξης στην Αγγλική γλώσσα της δεξιότητας «Μαθαίνω πως να Μαθαίνω». Χρησιμοποιούνται συνεργατικές μέθοδοι μάθησης: επικοινωνιακής προσέγγισης διδασκαλίας των Αγγλικών ως δεύτερης γλώσσας, βιωματική εμπειρία της γλώσσας, αυτοαξιολόγηση συμμετεχόντων για γλωσσικές δεξιότητες μέσω του Portfolio γλωσσών. Οι μέθοδοι τοποθετούν τον εκπαιδευόμενο στο κέντρο της διδακτικής διαδικασίας με τον δάσκαλο να ενεργεί ως διαμεσολαβητής και ως μεταδίδων παρά ως εκπαιδευτής.


4. Σεμινάριο- ‘‘Εργαστήριο Συμβουλευτικής’’
‘‘Διαχείρισης Άγχους’’
 • Τίτλος προγράμματος :‘‘Εργαστήριο Συμβουλευτικής’’ ‘‘Διαχείρισης Άγχους’’
 • Χρόνος υλοποίησης του προγράμματος: από 22 έως 24 Νοεμβρίου 2011
 • Υπεύθυνη Προγράμματος: Κυριακή Βαμβακά
 • Aριθμός ατόμων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα επιμόρφωσης: 15 άτομα
 • Σκοπός του προγράμματος: . Το σεμινάριο θα ασχοληθεί με τη διαχείριση του άγχους, που αντιμετωπίζουμε όλοι μας στην καθημερινή μας ζωή σε όλες του τις φάσεις. Η αυτοεκτίμηση και η αυτοπεποίθηση θα είναι τα κύρια θέματα ανάπτυξης και συζήτησης, κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου.
 • Θεματικό περίγραμμα :Βιωματικό εργαστήριο.
 • Επιμορφωτές: Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια: Sue Taberner από Manchester Αγγλίας
 • Μεθοδολογία εφαρμογής: τεχνικές διαχείρησης άγχους και εξατομικευμένες τεχνικές χαλάρωσης.

5. Εργαστήρι Μεταξοτυπίας
 • Διάρκεια του προγράμματος:20 ώρες (Νοέμβριο 2011- Δεκέμβριος 2011)
 • Aριθμός ατόμων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα επιμόρφωσης: 15 άτομα
 • Χρόνος υλοποίησης του προγράμματος: Τετάρτη απόγευμα
 • Σκοπός του προγράμματος: να αποκτήσουν οι εκπαιδευόμενοι γνώση και δεξιότητες για ζωγραφική σε μετάξι. Στο εργαστήριο αυτό μέσα από αυτοέκφραση και επικοινωνία ,οι εκπαιδευόμενοι αξιοποιούν τον ελεύθερο χρόνο τους και χρησιμοποιώντας την τέχνη ως μέσω εκπαίδευσης δημιουργούν έργα από μετάξι.
 • Θεματικό περίγραμμα: τελάρο και χρώματα και υλικό για μετάξι
 • Μεθοδολογία εφαρμογής: πρακτική άσκηση σε τεχνικές ζωγραφικής μεταξιού.

6. Εργαστήρι Χορού
 • Διάρκεια του προγράμματος: Νοέμβριος 2011 – Ιούνιος 2012
 • Χρόνος υλοποίησης του προγράμματος: Τετάρτη απόγευμα 20.00 – 22.00.
 • Σκοπός του προγράμματος: να αποκτήσουν οι εκπαιδευόμενοι γνώση, χορευτικές ικανότητες και δεξιότητες, αξιοποιώντας τον ελεύθερο χρόνο τους , χρησιμοποιούν το χορό ως μέσον αυτοέκφρασης και επικοινωνίας.
 • Θεματικό περίγραμμα: παραδοσιακοί ελληνικοί χοροί
 • Μεθοδολογία εφαρμογής: εργαστήριο χορού
 • Επιμορφωτές: Φραγκίσκος Βόμβυρας


Τα μαθήματα κοσμήματος θα επαναληφθούν από τον Ιανουάριο του 2012.
Τηλέφωνο επικοινωνίας και fax : 2610 321687, 6978500910, 69 73020166

Πάτρα 30/08/2011
Βαμβακά Κυριακή
Πρόεδρος-
Συντονίστρια Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων 

ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΠΑΤΡΑΣ: ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΗ ΕΦΕΔΡΕΙΑ ΟΧΙ ΣΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΩΝ ΠΡΟΝΟΙΑΚΩΝ ΙΔΡΥΜΑΤΩΝ


Κλιμακώνεται η επίθεση της Κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα εργασιακά, ασφαλιστικά και κοινωνικά δικαιώματα.
Η εργασιακή εφεδρεία δηλαδή οι απολύσεις στο δημόσιο που εμπνεύστηκε η Ν.Δ. και τα υλοποιεί το ΠΑΣΟΚ θα διογκώσει παραπέρα την ανεργία και θα έχει αρνητικές συνέπειες για όλο το λαό γιατί θα πληρώσει τις ελλείψεις που θα δημιουργηθούν. Χειροπιαστό παράδειγμα το προνοιακά ιδρύματα που φιγουράρουν στην «μαύρη Λίστα» της κυβέρνησης όπως στην πόλη μας «η ΜΕΡΙΜΝΑ και η ΚΙΒΩΤΟΣ της ΑΓΑΠΗΣ», που θα δημιουργήσουν τεράστια προβλήματα στα παιδιά και τις οικογένειες τους.
Στην πρώτη γραμμή των απολύσεων οι Δημοτικοί υπάλληλοι από τις επιχειρήσεις και τους οργανισμούς αλλά και από την καθαριότητα με βάση και τα λεγόμενα της Δημοτικής Αρχής.
Η Δημοτική αρχή που στηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ και τις δυνάμεις της Δημοκρατικής Αριστεράς δείχνει αποφασισμένη να υλοποιήσει την κυβερνητική πολιτική και στο ζήτημα αυτό.
Σχεδιάζει να παραδώσει το επόμενο διάστημα μετά την διαχείριση και την ανακύκλωση των απορριμμάτων στους μεγαλοεπιχειρηματίες και την αποκομιδή με πρώτο το Δημοτικό διαμέρισμα του Ρίου.
Η Λαϊκή Συσπείρωση καλεί τους μισθωτούς του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, τους αυτοαπασχολούμενους να βρεθούμε μαζί στους Αγώνες για το δικαίωμα στην σταθερή εργασία με σύγχρονα δικαιώματα.
Καλούμε τους εργαζόμενους και τα Σωματεία να μην επιτρέψουν να εφαρμοστεί η εργασιακή εφεδρεία, να αποτραπούν οι απολύσεις, να μην κλείσουν τα προνοιακά ιδρύματα.
Η Δημοτική Αρχή τώρα να επιστρέψει σαν απαράδεκτη κάθε εγκύκλιο και να μην υλοποιήσει τις αποφάσεις της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια, στον πόλεμο που κήρυξε η πλουτοκρατία, με τα πολιτικά στηρίγματα της, απαντούμε με ενίσχυση του άλλου πόλου της αλλαγής τάξης στην εξουσία.Η ΠΑΛΑΙ ΠΟΤΕ ΑΙΓΛΗ ΤΗΣ ΔΕΘ ΚΑΙ ΑΣΥΜΜΕΤΡΗ ΑΠΕΙΛΗ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ


Γράφει ο Παναγιώτης Αποστόλου

Μια φορά και έναν καιρό, ο Νικόλαος Γερμανός, ένας σπουδαίος επιστήμονας και πολιτικός (εξελέγη βουλευτής το 1915) με υψηλή μόρφωση και πατριωτικά ιδανικά, οραματίσθηκε την Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Έτσι, σε μια Θεσσαλονίκη που προσπαθούσε να συνέλθει από την καταστροφική πυρκαγιά του 1917 και να απορροφήσει τα αμέτρητα πλήθη των προσφύγων που αναζητούσαν  μια καλύτερη μοίρα στη φτωχομάνα, εγκαινιάσθηκε στις 3 Οκτωβρίου 1926 η 1η ΔΕΘ.
Η ΔΕΘ είναι ο εκθεσιακός πυλώνας της χώρας που στηρίζει και προβάλλει την Ελληνική παραγωγή και την επιχειρηματικότητα. Η ΔΕΘ ανδρώθηκε μαζί με την άνδρωση της πόλεως της Θεσσαλονίκης. Αποτελούσε και αποτελεί το καύχημα της πόλεως και ήταν πάντα μια γιορτή όχι μόνο για τους Θεσσαλονικείς και τους Έλληνες, αλλά και για πολλούς Ευρωπαίους εκθέτες προϊόντων και επισκέπτες. Η πόλη κατά την διάρκεια της εκθέσεως γιόρταζε και τα καταστήματά της παρέμεναν ανοικτά ακόμη και τη νύχτα. Το 1960, όταν η ΔΕΘ γιόρταζε τα 25 χρόνια λειτουργίας της, καθιέρωσε την Εβδομάδα Ελληνικού Κινηματογράφου και με περηφάνια οι «εκθεσιακοί», διοίκηση και εργαζόμενοι, τόνιζαν ότι η πρώτη στη χώρα τηλεόραση (κλειστό κύκλωμα) λειτούργησε εκεί, στο περίπτερο της ΔΕΗ. Το 1962 εγκαινιάστηκε το Φεστιβάλ Τραγουδιού. Όλος ο Ελληνικός λαός ήταν προσηλωμένος στα ραδιόφωνά του και ακολούθως μετά το 1968 στις τηλεοράσεις, για να απολαύσει τις εξαίρετες δημιουργίες και εκτελέσεις τραγουδιών από κορυφαίους συνθέτες και τραγουδιστές. Η ΔΕΘ πλέον είχε γίνει ένα τεράστιο Ελληνικό πολιτιστικό γεγονός.
Μετά την μεταπολίτευση η ΔΕΘ αρχίζει και πολιτικοποιείται, με αποτέλεσμα ειδικά τα  τελευταία χρόνια να υπάρξει μια ραγδαία φθίνουσα πορεία της. Όμως, η φετινή έχασε τελείως τη λαμπρότητα του παρελθόντος και ο εκθεσιακός χώρος μετατράπηκε σε χώρο διαμαρτυρίας όλων των κοινωνικών τάξεων κατά της μνημονικής κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Ο άλλοτε λαμπρός και γιορτινός εκθεσιακός χώρος έγινε πεδίο μάχης με εκτόξευση χημικών και χρήση βίας από πλευράς της αστυνομίας που σκίασαν και δηλητηρίασαν την ατμόσφαιρα και την αίγλη της εκθέσεως. Μέσα σ΄αυτό το κλίμα πραγματοποιήθηκε η πολυθρυλούμενη συνέντευξη τύπου στα ΜΜΕ, στο πλαίσιο της 76ης ΔΕΘ, του Πρωθυπουργού της Ελλάδος, κ. Γιώργου Παπανδρέου και του επιτελείου του. Εκτός της διαπίστωσης των στημένων ερωτήσεων από τους περισσότερους «δημοσιογράφους» των υποταγμένων ΜΜΕ απέναντι στην εγχώρια πολιτική εξουσία, αλλά και στα εξωπολιτικά κέντρα αποφάσεων, είχαμε σχεδόν μια από τα ίδια. Ο κ. Παπανδρέου και ο κ. Βενιζέλος εκμεταλλεύτηκαν για άλλη μια φορά μια συνέντευξη τύπου, με υψηλό ακροατήριο αυτή τη φορά, δραματοποιώντας ακόμη περισσότερο την οικονομική κατάσταση της χώρας και προσδίδοντας σ΄ αυτή στοιχεία εμπόλεμης κατάστασης προκειμένου να γίνουν με όσο πιο ήπιο τρόπο γίνεται, αποδεκτά τα νέα οικονομικά μέτρα από τον Ελληνικό λαό.
Ο κ. Παπανδρέου απέφυγε να απαντήσει ξεκάθαρα για τις θέσεις της
κυβέρνησής του στα Εθνικά θέματα (ΑΟΖ, Τουρκία, Θράκη κ.α.) όπως επίσης
απέφυγε επιμελώς να τοποθετηθεί για την αναγκαία περιστολή των δημοσίων δαπανών και του τερατώδους δημόσιου κράτους. Δηλαδή, για άλλη μια φορά δεν άγγιξε τα «ρετιρέ» της δημόσιας διοίκησης και του προνομιακού κατεστημένου των ΔΕΚΟ που αποτελούν τον συνδικαλιστικό μηχανισμό του ΠΑΣΟΚ. Ωστόσο, η δραστική μείωση των δημοσίων δαπανών, που συντέλεσε στον δημοσιονομικό εκτροχιασμό, ήταν ένας από τους στόχους που είχε εγγυηθεί στην τρόικα, ότι θα αποτελέσει  προτεραιότητα για την κυβέρνηση του. Γιατί μέσω του περιορισμού του σπάταλου κράτους θα επιτυγχανόταν εν μέρει η δημοσιονομική ισορροπία της οικονομίας μας.
 Έτσι, θεωρώ, πως προέκυψε μόνο ένα νέο στοιχείο και επιβεβαιώθηκε ένα άλλο στοιχείο από αυτή τη συνέντευξη τύπου.
Ως νέο στοιχείο έχουμε την εξαγγελία ενός ακόμη καθαρώς εισπρακτικού φόρου στα ακίνητα που επιβάλλεται σε όλους τους ιδιοκτήτες χωρίς καμία εξαίρεση, έστω της πρώτης κατοικίας. Το διετές τέλος της ακίνητης περιουσίας θα εισπραχθεί εκβιαστικά μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Το νέο χαράτσι στα ακίνητα είναι η εύκολη εισπρακτική μέθοδος της κυβέρνησης λόγω της μεγάλης υστέρησης άλλων εσόδων που δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν λόγω της ανικανότητας του εισπρακτικού μηχανισμού της χώρας. Δηλαδή, ο άμεσος και εύκολος τρόπος είσπραξης χρημάτων από την κυβέρνηση είναι η περικοπή μισθών και συντάξεων και η φορολογία του ακινήτου. Συνεπώς, για άλλη μια φορά αποδεικνύεται, πως η κυβέρνηση ποτέ δεν είχε ουσιαστικό σχέδιο απομάκρυνσης της χώρας από την βαθειά ύφεση. 
Το στοιχείο που επιβεβαιώθηκε είναι, πως ο κ. Παπανδρέου είναι πλέον «ασύμμετρη»απειλή για την Ελληνική γλώσσα, από τη στιγμή που ήταν τελείως αδύνατο να ολοκληρώσει μια ορθή πρόταση και αμφιβάλλω, εάν κάποιοι από τους παρισταμένους έβγαζαν νόημα από αυτά που έλεγε. Ίσως, μόνο ο κ. Σημίτης θα μπορούσε να καταλάβει τι εννοούσε, όταν αναφερόταν σε «καινοτόμους επιχειρηματίες». Άλλωστε, είναι δεδομένο πως καθημερινά βιάζει κατάφορα την νοημοσύνη του Ελληνικού λαού και πολύ αμφιβάλλω, εάν ο ίδιος και το επιτελείο του είναι δυνατόν να πιστεύουν μέρος από αυτά που κάθε τόσο λέει.
Η συγκεκριμένη συνέντευξη, λοιπόν, ήταν λύτρωση της κυβέρνησης απέναντι στις ορέξεις της τρόικας και η νέα οικονομική αφαίμαξη στα ακίνητα ήταν νέα ψυχρολουσία στον οικογενειακό προϋπολογισμό.
Το χειρότερο, βέβαια, όλων είναι πως κανείς από την κυβέρνηση δεν μπορεί να εγγυηθεί, πως τα βάσανα του Ελληνικού λαού θα έχουν κάποιο τέλος, ενώ πλέον η Ελληνική οικονομία είναι ένα βαρέλι χωρίς πάτο.

Παναγιώτης Αποστόλου
Οικονομολόγος
egerssi@otenet.gr

   

ΡΕΝ: ΑΝ ΧΡΕΟΚΟΠΗΣΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΘΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΝΤΟΜΙΝΟΔραματικές επιπτώσεις όχι μόνο στην ευρωζώνη, αλλά στην παγκόσμια οικονομία θα είχε ο αντίκτυπος από τη χρεοκοπία ή την έξοδο της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ, ανέφερε σήμερα ο Επίτροπος της Κομισιόν για θέματα Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής Όλι Ρεν, μιλώντας στην...
ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου. Εν τω μεταξύ, λίγο πριν από την κρίσιμη τηλεδιάσκεψη που θα έχει σήμερα ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου με την καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ και τον Νικολά Σαρκοζί, ο Γάλλος πρόεδρος διαβεβαίωσε ότι η Γαλλία είναι αποφασισμένη «να καταβάλει κάθε προσπάθεια για να διασωθεί η Ελλάδα». «Θα ήθελα να πω κάτι σε όσους υπονοούν ότι η Ελλάδα θα είναι καλύτερα εκτός της Ευρωζώνης. Διαφωνώ έντονα. Ούτε η Ελλάδα, ούτε η Ευρωζώνη θα ήταν καλύτερα», είπε στην ομιλία του στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, που συνεδρίασε με θέμα την οικονομική κρίση στην Ευρώπη και τη στήριξη του ευρώ. «Όπως και να το δει κανείς, είναι απολύτως βέβαιο ότι μια χρεοκοπία ή και έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα είχε δραματικό οικονομικό και κοινωνικό και πολιτικό κόστος, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για όλες τις άλλες χώρες-μέλη της Ευρωζώνης, και της ΕΕ καθώς και τους διεθνείς εταίρους μας», τόνισε. Ο κ. Ρεν είπε επίσης ότι τα ευρωομόλογα, όποια μορφή και αν έχουν, θα πρέπει να συνοδεύονται από ενισχυμένη δημοσιονομική επιτήρηση. Την ίδια ώρα, σχολιάζοντας τα σενάρια που κυκλοφορούν στις αγορές, υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Κομισιόν είπε ότι αυταπατώνται όσοι πιστεύουν ότι μια ελεγχόμενη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους αποτελεί ρεαλιστική λύση. «Υπάρχουν δυο αυταπάτες για την Ελλάδα: Η πρώτη είναι ότι μπορεί να προχωρήσει σε μια ελεγχόμενη αναδιάρθρωση», είπε ο γενικός διευθυντής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για θέματα Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής, Μάρκο Μπούτι. Η δεύτερη αυταπάτη είναι ότι τα προβλήματα χρέους της Ελλάδας μπορούν να περιοριστούν εντός των εθνικών της συνόρων. «Ο κίνδυνος μετάδοσης είναι τεράστιος», πρόσθεσε. Αναφερόμενος στο πρόγραμμα ανταλλαγής ελληνικών κρατικών ομολόγων (PSI), σημείωσε ότι «υπήρξαν δυσκολίες, αλλά βρίσκεται στην σωστή κατεύθυνση». Εξασφαλισμένη βοήθεια από το Παρίσι Παράλληλα, και κατά τη σημερινή συνεδρίαση του γαλλικού Υπουργικού Συμβουλίου, τόσο ο Νικολά Σαρκοζί, όσο και ο Γάλλος πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν επανέλαβαν ότι η χώρα είναι αποφασισμένη «να καταβάλει κάθε προσπάθεια για να σωθεί η Ελλάδα». Όπως δήλωσε η εκπρόσωπος της κυβέρνησης Βαλερί Πεκρές: «Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο πρωθυπουργός επανέλαβαν με μια φωνή την αποφασιστικότητα της Γαλλίας να καταβάλει κάθε προσπάθεια για να σωθεί η Ελλάδα». Νωρίτερα, ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ζαν Λεονετί, σε δηλώσεις που έκανε μετά την υποβάθμιση των γαλλικών τραπεζών από τη Moody's, λόγω της έκθεσής τους στο ελληνικό χρέος, τόνισε πως «δεν θα υπάρξει χρεοκοπία της Ελλάδας ή έξοδος από την Ευρωζώνη».

ΝΙΚΟΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ: ΕΞΙ ΧΑΡΑΤΣΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΜΕ ΑΓΑΠΗ


Είναι το έκτο κατά σειρά χαράτσι στα ακίνητα σε 20 μήνες.
Δηλαδή ένα χαράτσι κάθε 3 μήνες.
Ν. ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ: «ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΡΑΓΚΟΥΣΗ ΓΙΑ ΤΑΞΙ ΣΤΕΡΕΙΤΑΙ ΚΑΘΕ ΛΟΓΙΚΗΣ»
Μιλώντας σήμερα σε ραδιοφωνικούς σταθμούς της Μακεδονίας ο Βουλευτής Αχαΐας και Τομεάρχης Εργασίας κ. Νίκος Νικολόπουλος, απαρίθμησε ένα προς ένα τα δυσβάσταχτα βάρη που επέβαλε η κυβέρνηση του Μνημονίου στα ακίνητα:
 1. Έκτακτη εισφορά άνω των 400.000 ευρώ.
 2. Φόρος μεταβίβασης.
 3. Αύξηση των συντελεστών του φόρου κληρονομιάς.
 4. Τεκμήριο διαβίωσης για όλες της κατοικίες.
 5. Μείωση του αφορολόγητου ορίου του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας
και τώρα ήρθε «κατακέφαλα» το έκτο. Νέος έκτακτος φόρος από 0,5 έως 10 ευρώ ανά τετραγωνικό σε όλα τα κτίρια. Η ανικανότητα και ο πανικός έγινε φορολογική επιδρομή που σκοτώνει την οικοδομική δραστηριότητα και δεκάδες επαγγελματίες. Ταυτόχρονα ενώ βαθαίνει την ύφεση και αυξάνει την ανεργία.
Ο Τομεάρχης Εργασίας της Νέας Δημοκρατίας υπενθύμισε επίσης όλες τις προτάσεις του Αντώνη Σαμαρά για τη στήριξη της οικοδομικής δραστηριότητας όπως: αναστολή του ΄΄πόθεν έσχες΄΄ για την απόκτηση κατοικίας, πάγωμα στις αντικειμενικές αξίες, επιδότηση κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες του επιτοκίου για την αγορά πρώτης κατοικίας, φορολογικά κίνητρα για τα νεόδμητα κτίρια όπως έκανε η Ισπανία, μείωση του Φόρου Μεταβίβασης Ακινήτων και τέλος την κατάργηση αντιφατικών διατάξεων που αναιρούν την αναστολή του ΄΄πόθεν έσχες΄΄ για την απόκτηση πρώτης κατοικίας, ενώ με επιχειρήματα εξήγησε γιατί η οικονομική δραστηριότητα κατά τη Ν.Δ. αποτελεί βασικό εργαλείο ανάσας στην πραγματική οικονομία και τόνωσης της απασχόλησης.
Τέλος απατώντας στο ερώτημα ΄΄πώς απαντά ο ψηφοφόρος -εντολέας στην ανελέητη επίθεση που δέχεται το βιωτικό του επίπεδο΄΄ ο κ. Νίκος Νικολόπουλος αναφέρθηκε στις «τελευταίες δημοσκοπήσεις και είπε πως καταγράφουν διαρκώς νέες αυξήσεις υπέρ της Ν.Δ. στην εκτίμηση της εκλογικής επιρροής και πως αποκαλύπτουν τη δυσαρέσκεια των πολιτών απέναντι στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ που αγγίζει το 91%.»
Επίσης τόνισε «σχεδόν καθολικά, οι πολίτες απαντούν ότι είναι δυσαρεστημένοι από τον τρόπο που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση την οικονομική κρίση ενώ χαρακτηριστικό είναι επίσης ότι η εκτίμηση για τη λάθος κατεύθυνση στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα έχει αρχίσει να γενικεύεται με το 82% να απαντά σήμερα ότι τα πράγματα πηγαίνουν σε λάθος κατεύθυνση».
Τέλος, ερωτηθείς για το νομοσχέδιο Ραγκούση για τα ταξί, ο Νίκος Νικολόπουλος τοποθετήθηκε «σκληρά και απέναντι» λέγοντας ότι «η άσκηση επαγγέλματος ταξί μόνο με τη μορφή ΑΕ ή ΕΠΕ, είναι αντισυνταγματική γιατί περιορίζει την ελευθερία άσκησης επαγγέλματος με οποιαδήποτε μορφή το επιθυμεί κάποιος». (άρθρο 5 του Συντάγματος).
Και συνέχισε: «Όσον αφορά το ζήτημα της απαγόρευσης να μεταβιβάζεται η άδεια, ο Τομεάρχης Εργασίας της Νέας Δημοκρατίας είπε «η διάταξη αυτή θα μπορούσε να εφαρμοστεί μόνο για τις νέες άδειες, που θα χορηγήσει το Κράτος. Οι παλαιές άδειες είναι όλες αγορασμένες και επομένως η ρύθμιση αυτή απαξιώνει ατομική περιουσία» και εμφατικά ο κ. Νικολόπουλος τόνισε- τέτοια ρύθμιση είχε γίνει ΜΟΝΟ επί χούντας, ενώ τέλος ο τρόπος χορήγησης των αδειών ΕΔΧ οδηγεί στη δημιουργία ΚΑΡΤΕΛ, αφού δίνει το δικαίωμα σε όσους έχουν οικονομική δυνατότητα να αποκτήσουν όσες άδειες επιθυμούν με 5000 ευρώ».
Ο Αχαιός βουλευτής τόνισε επίσης: «Με την ένταξη των αυτοκινητιστών σε εταιρείες, είναι σίγουρο ότι οι οικονομικά αδύνατοι ( με ένα αυτοκίνητο) μη μπορώντας να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους (ΤΣΑ, Ασφάλειες, τέλη κυκλοφορίας κλπ.) θα αναγκαστούν να πωλήσουν τις μετοχές τους, έναντι εξευτελιστικού τιμήματος, με αποτέλεσμα οι μετοχές ή τα εμπορικά μερίδια να συγκεντρωθούν στα χέρια λίγων (ΚΑΡΤΕΛ)».
Ακόμη ο κ. Νικολόπουλος είπε: «Η χρηματοδότηση για αγορά νέου οχήματος ή η χρηματοδότηση για την αντικατάσταση οχήματος δεν μπορεί να εφαρμοστεί γιατί είναι αντίθετη στην κοινοτική νομοθεσία. Αυτό άλλωστε είχε ισχυριστεί η κυβέρνηση και στους ιδιοκτήτες φορτηγών όταν της είχε υποβληθεί αυτό το αίτημα. Επομένως, αν δεν τους κοροιδεύουν, δεν πρόκειται να το εφαρμόσουν».
Τέλος ο τομεάρχης Εργασίας της ΝΔ Νίκος Νικολόπουλος σημείωσε ότι φορολογικά κίνητρα δεν είναι καθορισμένα και θα συζητηθούν. Παραμένει άγνωστο το είδος και το ύψος των φορολογικών απαλλαγών και κατέληξε ότι «τελικά το νομοσχέδιο στερείται κοινής λογικής»

ΑΟΖ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΚΑΙ ΘΕΩΡΙΑ ΠΑΙΓΝΙΩΝ


Γράφει ο Ν. ΛυγερόςΕίναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι τα θέματα της ΑΟΖ και της Γενοκτονίας μπορούν να συσχετίζονται. Κι όμως η πραγματικότητα το αποδεικνύει. Ένα αποτελεσματικός τρόπος για να κατανοήσουμε αυτό το γεγονός είναι να το εντάξουμε στο πλαίσιο της θεωρίας παιγνίων. Σε αυτό, οι παίκτες έχουν αρχικά συμφέροντα, τα οποία λειτουργούν ως υπόβαθρο, αλλά και στρατηγικές συμπεριφοράς μέσα στο πεδίο δράσης. Καθώς η ΑΟΖ δρα ως καταλυτικό στοιχείο, προκαλεί αναμενόμενες αντιδράσεις. Ο καθορισμός της γεώτρησης στην περιοχή, όπου συνορεύουν οι ΑΟΖ της Κύπρου και του Ισραήλ μετά από την διακρατική συμφωνία, αποτελεί αλλαγή φάσης του παιγνίου. Αυτό δεν είναι πια δυνητικό, διότι η γεώτρηση είναι μία υλοποίηση. Όσο ήταν δυνητικό το παίγνιο, ο κάθε παίκτης μπορούσε να θεωρήσει ότι υπάρχει ή όχι, ανάλογα με τη θέλησή του. Τώρα αυτό δεν ισχύει πια. Επιπλέον, οι προκλητικές κινήσεις της Τουρκίας, οι οποίες δεν είναι παρά κινήσεις απόγνωσης, προκαλούν αναπόφευκτα αντιδράσεις από τους άλλους παίκτες. Το Ισραήλ έχει υποστεί μία γενοκτονία. Η Ελλάδα έχει υποστεί μία γενοκτονία. Και η Κύπρος ένα έγκλημα πολέμου. Αυτές οι περιοχές δεν είναι τυχαίες και αποτελούν διαχρονικά μία συνέχεια. Μία από τις καλύτερες αποδείξεις είναι οι Ιππότες της Μάλτας, οι οποίοι είναι οι διάδοχοι των Ιπποτών των Ιεροσολύμων, της Κύπρου και της Ρόδου. Έχει ενδιαφέρον ν' αντιληφθούμε ότι η έννοια της ΑΟΖ καλύπτει μέσω των διακρατικών συμφωνιών, αλλά και του ευρωπαϊκού πλαισίου την ίδια τοπολογική συνεκτικότητα. Έχουμε λοιπόν ένα τοποστρατηγικό πεδίο δράσης, στο οποίο ιστορικά ανήκε κι η Αρμενία, η οποία έχει υποστεί κι αυτή μία γενοκτονία. Και δεν πρέπει να ξεχάσουμε ότι η αναφορά σε αυτή, αλλά και στα κατεχόμενα της Κύπρου διώκεται ποινικά στην Τουρκία, διότι υπάρχει άρθρο που την απαγορεύει στον Ποινικό της Κώδικα. Όταν εξετάζουμε ολικά αυτό το πλαίσιο αντιλαμβανόμαστε ότι η κίνηση του Ισραήλ ως αντίποινα στις στρατιωτικές κινήσεις της Τουρκίας, που αφορά την προώθηση της αναγνώρισης της γενοκτονίας των Αρμενίων μέσω του lobby τους, όχι μόνο δεν είναι εκτός πλαισίου, όπως πιστεύουν οι περισσότεροι, αλλά είναι ορθολογική μέσα στη θεωρία παιγνίων. Δεν είναι λοιπόν μία κίνηση αντιπερισπασμού, όπως μπορεί να χαρακτηρισθεί επιφανειακά. Το πλαίσιο της ΑΟΖ με τα 200 Ναυτικά Μίλια επιτρέπει μία συνοχή την οποία δεν υποστήριζαν τα χωρικά ύδατα με τα 12 Ναυτικά Μίλια. Είναι ελάχιστοι αυτοί που αντιλήφθηκαν αυτές τις επιπτώσεις, οι οποίες είναι ριζοσπαστικές και θεμελιακές. Αφού προσπαθεί η Τουρκία να αποφύγει τις αναγνωρίσεις των γενοκτονιών που έχει πράξει, δυσκολεύεται να δράσει ανεξάρτητα και ποντάρει στις υποχωρήσεις των άλλων παικτών. Αυτό προσπάθησε με την υπόθεση του Αρτσάχ στη γη, αυτό προσπαθεί με την ΑΟΖ στη θάλασσα. Αλλά η ανθρωπότητα και ο χρόνος δεν ξεχνούν.

ΕΞΕΤΑΖΕΤΑΙ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΕΠΕΚΤΑΣΗΣ ΤΗΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗΣ ΘΗΤΕΙΑΣ


Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να αυξηθεί οι στρατιωτική θητεία, καθώς επίσης να υπάρξουν και αλλαγές στο θέμα των αναβολών, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Μπεγλίτης. Παράλληλα, επισήμανε ότι οι μισθοί των ενόπλων δυνάμεων θα παραμείνουν στο ειδικό μισθολόγιο, ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να...
θιγεί το πτητικό επίδομα. Μιλώντας σήμερα στη ΝΕΤ ο κ. Μπεγλίτης, τόνισε πως εξετάζεται το ενδεχόμενο αύξησης της θητείας, καθώς και το καθεστώς των αναβολών. Ανέφερε, επίσης, ότι ο θεσμός των Επαγγελματιών Οπλιτών (ΕΠΟΠ) έχει προβλήματα. Ωστόσο -όπως είπε- οι ανάλογες ανακοινώσεις θα γίνουν όταν ολοκληρωθεί η σχετική μελέτη. «Θα ξαναδούμε όλα τα κριτήρια, ώστε να υπάρχει κοινωνική δικαιοσύνη. Τα παιδιά θα σπουδάσουν, αλλά θα τιμήσουν και την πατρίδα» τόνισε. Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη το χαρακτήρισε εθνική καταστροφή, υπογραμμίζοντας ότι υπάρχουν δυνάμεις στην ΕΕ που σπρώχνουν τις αδύναμες χώρες του νότου στην έξοδο. Μίλησε ακόμη για δομικό και στρατηγικό πρόβλημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γι' αυτό «και δεν μπορεί η Ένωση να αντέξει την πίεση των αγορών», ενώ ανέφερε πως «υπάρχουν δυνάμεις που θέλουν να επιβάλουν τις στρατηγικές τους επιλογές στα μέλη της ΕΕ.

ΣΕ ΝΕΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΖΕΤΑΙ Η ΑΔΕΔΥ


Σε νέες απεργιακές κινητοποιήσεις και πολύμορφες αγωνιστικές δράσεις προσανατολίζεται η ΑΔΕΔΥ, αντιδρώντας στην επέκταση της εργασιακής εφεδρείας στο Δημόσιο και τους ΟΤΑ. Οι επόμενες κινήσεις θα αποφασιστούν από το Γενικό Συμβούλιο την Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου. «Οι χθεσινές ανακοινώσεις εκπροσώπων...
της κυβέρνησης επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις μας ότι η κυβέρνηση και η τρόικα θα χρησιμοποιήσουν τον αντεργατικό θεσμό της εργασιακής εφεδρείας για μαζικές απολύσεις στο Δημόσιο» αναφέρει ανακοίνωση της ΑΔΕΔΥ την Τετάρτη. «Η επέκταση του θεσμού και στο χώρο των ΟΤΑ, για όσους υπαλλήλους δεν κάνουν μετάταξη, αλλά και η ανάλογη αντιμετώπιση του προσωπικού του στενού δημόσιου τομέα που, μετά τις προωθούμενες καταργήσεις οργανικών μονάδων Διευθύνσεων και Τμημάτων, μπορεί να θεωρηθεί ως πλεονάζον, αποκαλύπτει τις πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης να καταστρατηγήσει ακόμη και το Σύνταγμα» συνεχίζει. Συγκέντρωση στο υπουργείο Οικονομικών Σε μια άλλη εξέλιξη, εργαζόμενοι σε κοινωφελείς οργανισμούς του Δημοσίου, που καταργούνται ή συγχωνεύονται, πραγματοποίησαν το μεσημέρι της Τετάρτης συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Οικονομικών. Όπως τονίζουν εκπρόσωποι του συντονιστικού τους οργάνου, «πρέπει να μπει ένας φραγμός σε αυτή την επίθεση που δεχόμαστε από τη κυβέρνηση και την τρόικα» και καλούν όλους τους εργαζόμενους να βγουν στους δρόμους μαζικά.

ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΑ ΡΕΚΟΡ Η ΦΤΩΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ


Ο αριθμός των Αμερικανών που ζουν σε συνθήκες φτώχειας αυξήθηκε σε 46,2 εκατ. πέρυσι, σχεδόν ένας στους έξι πολίτες, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Γραφείου Απογραφής των ΗΠΑ. Το 2010 τα στοιχεία δείχνουν το ποσοστό της φτώχειας να έχει ανέλθει σε 15,1%, από...
14,3% το 2009. Ο αριθμός των Αμερικανών χωρίς ασφάλιση υγείας, επίσης, αυξήθηκε ελαφρά σε 49,9 εκατομμύρια ευρώ. Το ποσοστό φτώχειας ήταν το υψηλότερο από το 1983, και ισούται με το επίπεδο του 1993. Ο αριθμός των Αμερικανών που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας σήμερα έχει αυξηθεί για τέταρτο συνεχόμενο χρόνο.
Ο ορισμός των ΗΠΑ για τη φτώχεια είναι ένα ετήσιο εισόδημα μέχρι 22314 δολάρια (£ 14.129) για μια τετραμελή οικογένεια, και 11.139 δολάρια για ένα άτομο.
Τα στοιχεία του Γραφείου Απογραφής έδειξαν επίσης ότι το ποσοστό φτώχειας μεταξύ των μαύρων και των ισπανόφωνων Αμερικανών ήταν πολύ υψηλότερο από ό, τι για το συνολικό πληθυσμό των ΗΠΑ το περασμένο έτος – φθάνοντας το 27,4% και 26,6% αντίστοιχα.
Έξω από το όριο της φτώχειας, το μέσο ετήσιο εισόδημα των νοικοκυριών στις ΗΠΑ μειώθηκε -2,3% το 2010 σε $ 49.445 (£ 31.228). Ακόμη και οι νεότεροι Αμερικανοί έχουν επίσης έντονα επηρεαστεί. Είκοσι δύο τοις εκατό των ατόμων κάτω των 18 ετών ζούσαν κάτω από το όριο της φτώχειας - από 20,7% που ήταν το 2009.
Αντιδρώντας στα δεδομένα αυτά, η ηγεσία του Συμβουλίου για τα παιδιά, μια ομάδα συμβουλευτικής υποστήριξης, δήλωσε: «Η αύξηση του αριθμού των παιδιών που ζουν σε συνθήκες φτώχειας είναι άμεσο αποτέλεσμα των επιλογών που έχουν γίνει από τους πολιτικούς ηγέτες που βάζουν τους δισεκατομμυριούχους πριν από τα παιδιά. Τα παιδιά της Αμερικής θα πρέπει να είναι πρώτη μας προτεραιότητα..»
Μεταξύ των περιφερειών, ο Νότος είχε το υψηλότερο ποσοστό φτώχειας με 16,9% και το υψηλότερο ποσοστό χωρίς ασφάλιση υγείας με 19,1%. Η περιοχή του Μισισιπή είχε το υψηλότερο ποσοστό φτώχειας με 22,7%, ακολουθούμενη από αυτές της Λουιζιάνα, της Κολούμπια, της Γεωργίας, του Νέου Μεξικού και της Αριζόνα. ε κλικ για να παίξετε Στο άλλο άκρο της κλίμακας, το Νέο Χαμπσάιρ είχε το χαμηλότερο ποσοστό με 6,6%.
Η ελαφρά αύξηση του αριθμού των ατόμων που δεν έχουν ασφάλιση υγείας - έως και κατά ένα εκατομμύριο περίπου - ως επί το πλείστον προκλήθηκε από τις απώλειες σε ασφαλιστικές εισφορές της εργοδοσίας λόγω της αποδυναμωμένης οικονομίας. Το Κογκρέσο ψήφισε για την αναμόρφωση της υγείας πέρυσι ώστε να αντιμετωπίσει την αύξηση του αριθμού των ανασφάλιστων, αλλά οι βασικές διατάξεις δεν ισχύουν μέχρι το 2014.