ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: ΑΠΟ ΠΟΤΕ ΗΞΕΡΕ Ο ΣΑΜΑΡΑΣ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΟΥ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ

Διαβάσαμε σήμερα στην τελευταία σελίδα της Πελοποννήσου ένα μικρό παρασκήνιο σχετικά με το πότε και υπό ποιες ...

ΠΟΙΟΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ ΚΑΤΑΡΓΟΥΝΤΑΙ

255 οργανισμοί που απασχολούν περισσότερους από 6.000 εργαζομένους ...

ΠΛΑΦΟΝ 2.2ΟΟ ΕΥΡΩ ΣΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Επιφυλάξεις εκφράζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για το αν και κατά πόσο η θέσπιση πλαφόν 2.400 ευρώ στις συντάξεις είναι αρκετή...

ΑΝΑΖΗΤΟΥΝΤΑΙ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΡΟΝ, ΜΕΤΡΑ ΥΨΟΥΣ 11,6 ΔΙΣ ΕΥΡΩ

Σε τεντωμένο σχοινί προσπαθεί να ισορροπήσει το οικονομικό επιτελείο...

ΑΠΑΛΛΑΓΕΣ ΤΕΛΟΣ ΓΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΥΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 40.000 ΕΥΡΩ

Το βασικό σενάριο προβλέπει διατήρηση των απαλλαγών και εκπτώσεων για τους έχοντες εισοδήματα έως 30.000 ευρώ...

ANOIΓΕΙ ΑΠΟΨΕ ΤΑ ΧΑΡΤΙΑ ΤΟΥ Ο ΣΤΡΟΣ ΚΑΝ


Την πρώτη ζωντανή τηλεοπτική του συνέντευξη μετά την δικαστική περιπέτειά του δίνει απόψε το βράδυ σε γαλλικό τηλεοπτικό σταθμό ο Ντομινίκ Στρος-Καν. Η συνέντευξη θα δοθεί στο TF1 στις 9 (ώρα Ελλάδας), στη δημοσιογράφο Κλερ Σαζάλ, η οποία σύμφωνα με το BBC είναι...
προσωπική φίλη της συζύγου του Στρος-Καν, Αν Σενκλέρ.

Τα γεγονότα της 14ης Μαΐου και όσα ακολούθησαν αναμένεται να κυριαρχήσουν στη συνέντευξη. Οι δικηγόροι συμβούλεψαν πάντως τον Στρος-Καν να μην υπεισέλθει σε λεπτομέρειες και να τονίσει ότι το συμβάν αυτό τον στεναχώρησε ιδιαίτερα, αναφέρει το AFP. Το ίδιο έπραξε όταν ζήτησε συγνώμη από τους πρώην συνεργάτες του στο ΔΝΤ αναγνωρίζοντας ένα λάθος του.

Οι δικηγόροι της Ναφισάτου Ντιάλο, της καμαριέρας που κατηγόρησε τον πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ για βιασμό, δηλώνουν από την πλευρά τους ότι ο Στρος-Καν θα πρέπει να απαντήσει σε αιχμηρές απαντήσεις αλλιώς το όλο θέμα θα είναι «παράσταση δημοσίων σχέσεων».

Οι κατηγορίες κατά του Στρος-Καν αποσύρθηκαν τον περασμένο Αύγουστο αλλά εκκρεμεί η εκδίκαση της υπόθεσης στα αστικά δικαστήρια.

Την ίδια ώρα, σε δημοσκόπηση από το IFOP στην Le Journal du Dimanche το 53% πιστεύει ότι θα ανακοινώσει την επιστροφή του στην πολιτική αλλά μόνο το 22% ότι θα ανακοινώσει την υποψηφιότητα του για την προεδρία της Γαλλίας.

Ακόμη το 34% θέλει ο Στρος-Καν να δηλώσει την υποστήριξή του σε έναν υποψήφιο των εσωκομματικών εκλογών του Σοσιαλιστικού Κόμματος και το 48% αναμένει από τον Στρος-Καν να εξηγήσει το ρόλο που θέλει να έχει στην εκστρατεία για τις προεδρικές εκλογές.

Οι Γάλλοι περιμένουν ακόμη από τη συνέντευξη αυτή περισσότερο μία εκτίμηση για την οικονομική και χρηματοπιστωτική κρίση και λύσεις για την αντιμετώπισή της παρά εξηγήσεις για το τί συνέβη στο δωμάτιο του ξενοδοχείου στο Μανχάταν.

Πριν από την υπόθεση στη Νέα Υόρκη ο Στρος-Καν θεωρούνταν το δυνατό χαρτί των Σοσιαλιστών στην αναμέτρηση με τον νυν πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί. Πάντως, παρά το ότι οι κατηγορίες έχουν αποσυρθεί ο Στρος-Καν αντιμετωπίζεται με δυσπιστία στο κόμμα του.

Η ΓΕΩΤΡΗΣΗ ΩΣ ΑΙΧΜΗ ΤΟΥ ΔΟΡΑΤΟΣ


Γράφει ο Ν. ΛυγερόςΌταν υπάρχει αγώνας ακόμα και η επιλογή των λέξεων είναι σημαντική, όχι μόνο για τις κινήσεις αλλά και για το πλαίσιο. Τώρα αυτό ονομάζεται Αφροδίτη και η πλατφόρμα της εταιρείας Noble, Όμηρος. Έχει ενδιαφέρον να το προσέξουμε ειδικά από εδώ και πέρα, πιο λεπτή λεπτομέρεια είναι η λέξη γεώτρηση. Από μόνη της δεν είναι εντυπωσιακή, αλλά αποκτά μια απίστευτη δυναμική μέσα στο πλαίσιο της ΑΟΖ. Ο λόγος είναι απλός, αλλά όχι απλοϊκός. Η ΑΟΖ καθορίστηκε από το 1982 μέσω του Δικαίου της θάλασσας και διαχωρίζεται με την υφαλοκρηπίδα μεταξύ άλλων από την αλιεία . Κατά συνέπεια, δεν παραπέμπει άμεσα στη γη και δίνει την εντύπωση ότι είναι μόνο ένα μήκος 200ΝΜ, ενώ είναι ένα εμβαδόν που έχει βάθος και μάλιστα τόσο βάθος που αγγίζει τη γη. Ενώ η γεώτρηση παραπέμπει άμεσα στον πλούτο της γης. Αυτή η λεπτή λεπτομέρεια είναι αυτή που διαχωρίζει το δυνητικό με την πραγματικότητα. Όσο δεν γίνεται γεώτρηση έχουμε την εντύπωση ότι το θέμα αφορά το άυλο και με αυτόν τον τρόπο το όλο πλαίσιο είναι αόρατο, πράγμα το οποίο συσχετίζεται με τη στρατηγική. Η υλοποίηση μέσω της γεώτρησης προκαλεί μια αλλαγή φάσης, αφού η στρατηγική δεν είναι πλέον δυνητική και έχει εφαρμογή σε τακτικό επίπεδο. Γίνεται το ανάλογο πολεμολογικά με τις έννοιες του πολέμου και της μάχης. Η υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας δεν είναι μόνο θέμα θέλησης, αλλά και πράξης. Σε αυτή τη φάση η Κύπρος μάς αποδεικνύει ότι έχει και τα δύο. Η θέληση έχει αποδειχθεί εδώ και χρόνια με τις τρεις διακρατικές συμφωνίες που έχει υπογράψει και τώρα βλέπουμε ότι δεν λυγίζει λόγω των πιέσεων και συνεχίζει ορθολογικά την πορεία της όσον αφορά στην πράξη. Αν μερικοί από τους δικούς μας δεν έχουν καταλάβει ακόμα ότι ένα μικρό νησί έχει τη δυνατότητα να έχει μια υψηλή στρατηγική, τώρα θα πρέπει να αποδεχτούν τα αποτελέσματά της. Σε αυτό το πλαίσιο, θεωρούμε ότι υπάρχει ήδη μια σημαντικότατη κίνηση. Αυτό είναι λάθος, είναι προς το παρόν συμβολική, διότι αποδεικνύει με τη de facto στρατηγική της ότι οι απειλές είναι ισχυρές μόνο όταν τις πιστεύει κανείς και μόνο. Η μεγάλη αλλαγή φάσης θα γίνει με την εύρεση αερίου ή πετρελαίου, διότι ξαφνικά η οικονομία θα δείξει σε όλους την αποτελεσματικότητα και τη δυναμική της στρατηγικής της ΑΟΖ. Έτσι η γεώτρηση λειτουργεί ως αιχμή του δόρατος για όλο το θέμα. Απλώς, μην ξεχνάμε ότι η αιχμή είναι ισχυρή, όταν το δόρυ είναι σκληρό.

ΜΗΠΩΣ ΚΑΠΟΙΟΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΚΙΣΟΥΝ ΤΑ ΠΤΥΧΙΑ ΤΟΥΣ;


Ο Κλεισθένης γράφει.
Παρατηρώντας τις τελευταία χρόνια τα πολιτικά δρώμενα ανακαλύπτουμε δύο τουλάχιστον !!! παράδοξα.
Παράδοξο 1ο):
Η τεχνοκρατία επιβάλλεται της πολιτικής.
Παράδοξο 2ο):
Η πολιτική διαστρεβλώνει την επιστήμη.

Κανονικά οι τεχνοκράτες αποτελούσαν τους συνεργάτες των πολιτικών οι οποίοι λαμβάνοντας υπ’ όψη τους τις προτάσεις τους αποφάσιζαν τις πολιτικές τους πράξεις.
Αυτό έχει ήδη ανατραπεί και οι τεχνοκράτες όχι μόνο καθοδηγούν τους πολιτικούς αλλά επιβάλουν και τις πολιτικές τους.
Οι πολιτικές πράξεις δεν μπορούν να είναι αποτέλεσμα τεχνοκρατικών εισηγήσεων αλλά οφείλουν να συνυπολογίζουν και τις κοινωνικές ανάγκες.
Πολλές φορές οι πολιτικές αποφάσεις πρέπει να συγκρούονται με τα τεχνοκρατικά κελεύσματα. Αυτή είναι η πεμπτουσία της πολιτικής.
Η εξυπηρέτηση των κοινωνικών αναγκών πολλές φορές προηγείται της εφαρμογής των τεχνοκρατικών μετρήσεων και αναλύσεων.
Η κατά γράμμα εκτέλεση των τεχνοκρατικών προτάσεων καταλήγει στο παράδοξο να ευημερούν οι αριθμοί και να δυστυχούν οι άνθρωποι.
Οι τεχνοκράτες δεν λαμβάνουν υπ’ όψη τους τις κοινωνικές προτεραιότητες-ανάγκες ούτε τον απαιτούμενο χρόνο για την υλοποίηση των  πολιτικών πράξεων. «Τώρα σ’ ήβρα τώρα στάκα».
Όσο αφορά το δεύτερο παράδοξο ίσως χρειαστεί μερικοί πολιτικοί που έχουν και την ιδιότητα του πανεπιστημιακού να σκίσουν τα πτυχία τους μιας και κάτω απ’ τα κομματικά κελεύσματα για την εφαρμογή συγκεκριμένων πολιτικών πράξεων δρουν αντίθετα με τα όσα η επιστήμη τους ορίζει.
Τα παραδείγματα πολλά.
Αξίζει να σημειώσουμε μερικά πολύ χαρακτηριστικά.

Αλογοσκούφης, καθηγητής πανεπιστημίου και υπουργός επί των οικονομικών. Ένας που ενάντια στην επιστήμη του έφερε την χώρα στην σημερινή τραγική οικονομική κατάσταση. «Δάσκαλε που δίδασκες …».

Παυλόπουλος, καθηγητής πανεπιστημίου. Συνυπεύθυνος για το μπάχαλο στη δημόσια διοίκηση και την Ελληνική κοινωνία.

Βενιζέλος, καθηγητής συνταγματολόγος. Συνυπεύθυνος για τον κατάπτυστο νόμο περί ευθύνης υπουργών και τις παραβιάσεις του συντάγματος όσο αφορά τα μνημόνια και τα φορομπηχτικά μέτρα.

Λοβέρδος, καθηγητής συνταγματολόγος, υπουργός σε κυβέρνηση που καταπατά το σύνταγμα κάνοντάς το «κουρελόχαρτο».

Τα «έργα και οι ημέρες» όσων προανέφερα έχουν και πολλά άλλα «διαμάντια». Επίσης υπάρχουν και άλλοι των οποίων τα ονόματα δεν αναφέρω χωρίς αυτό να σημαίνει ότι έχουν μικρότερο μερίδιο ευθύνης για τα όσα ζούμε σήμερα εξ αιτίας του ότι πολιτεύτηκαν αδιαφορώντας για την επιστημονική τους γνώση υποτασσόμενοι στις κομματικές εντολές.
Όσοι υποστήριζαν ότι η υπουργοποίηση των πανεπιστημιακών θα έδινε κύρος και αξιοπιστία στην πολιτική αποδείχτηκε ότι έκαναν μεγάλο λάθος.
Κατά τα άλλα το παρόν πολιτικό σύστημα θα μας βγάλει απ’ την κρίση.
Αλήθεια μπορούν να γίνουν σήμερα πιστευτοί;

 http://ideopigi.blogspot.com/2011/09/blog-post_5519.html#ixzz1YIUormIL

ΖΕΕΧΟΦΕΡ: "ΑΝΟΙΧΤΟ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΕΞΟΔΟΥ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ"


Ο πρόεδρος του αδελφού κόμματος της παράταξης της Μέρκελ (CSU) και πρωθυπουργός της Βαυαρίας, Χορστ Ζεεχόφερ, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο και εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Ταυτόχρονα ο κ. Ζεεχόφερ υπερασπίζεται τον πρόεδρο των Φιλελευθέρων και υπουργό Οικονομίας, Φίλιπ Ρέσλερ, που έθεσε ζήτημα ελεγχόμενης πτώχευσης της ...
Ελλάδας ερχόμενος σε ανοιχτή αντιπαράθεση με την καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ. «Μέχρι τώρα ξέρω τον Ρέσλερ ως ανεκτικό υπερασπιστή της Ευρώπης. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν θα επισημαίνει κανείς τις κακές εξελίξεις στην Ευρώπη και δεν θα προσπαθεί να βρει μια λύση», λέει ο κ. Ζεεχόφερ σε συνέντευξή του στο εβδομαδιαίο περιοδικό «Der Spiegel», στο τεύχος που κυκλοφορεί αύριο.

Ειδικά για την Ελλάδα, ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας εύχεται να ευοδωθούν οι προσπάθειες διάσωσης της χώρας. «Αλλά αν η ελληνική κυβέρνηση και Βουλή δεν θέλουν ή δεν μπορούν πλέον να ακολουθήσουν αυτόν τον δρόμο, τότε δεν πρέπει να περιμένουμε μέχρι να μας αναγκάσουν οι χρηματαγορές να δούμε κατάματα την πραγματικότητα. Τότε θα πρέπει να είναι εφικτή ακόμα και μια έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη», σημειώνει ο κ. Ζεεχόφερ.

Ο πρόεδρος του CSU Βαυαρίας - είναι το τρίτο κόμμα στον κεντροδεξιό κυβερνητικό συνασπισμό του Βερολίνου - δεν συμμερίζεται επίσης την άποψη της καγκελαρίου Μέρκελ ότι «αν αποτύχει το ευρώ θα αποτύχει η Ευρώπη». «Όχι, δεν βλέπω τέτοια συνάφεια. Πιστεύω ότι η ευρωπαϊκή ιδέα είναι πολύ ισχυρή. Ζει και είναι ανεπίστρεπτη» λέει ο κ. Ζεεχόφερ. Ο ίδιος, απορρίπτει κατηγορηματικά τη μετεξέλιξη της ΕΕ σε «Ηνωμένες Πολιτείες» της Ευρώπης. «Το πρόβλημα είναι η υπερχρέωση ορισμένων χωρών της Ευρωζώνης και όχι το ότι οι Βρυξέλλες έχουν λίγες Υπηρεσίες», λέει ο κ. Ζεεχόφερ ζητώντας να τερματιστεί η «περιττή» συζήτηση για τις «Ηνωμένες Πολιτείες» της Ευρώπης.

ΑΝΑΤΕΘΗΚΕ ΣΕ ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ Η ΙΔIΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΟΠΑΠ


Από το : sibilla-gr
Με “σοσιαλιστικές” διαδικασίες σκληρού νεοφιλελευθερισμού και είμαστε σίγουροι με διαφάνεια και χωρίς μίζες σύμφωνα με την κυβέρνηση, αλλά με "αμοιβές" που ίσως κάποτε μάθουμε, ιδού πως 8 υπουργοί, νόμιμα και ηθικά ανάθεσαν την εκποίηση της...
δημόσιας περιουσίας σε συγκεκριμένες εταιρίες…

Η ΤΡΟΙΚΑ ΖΗΤΗΣΕ 25.000 ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ, 40% ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΚΑΙ 25% ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΜΙΣΘΩΝ


 
Η τρόικα αμφισβητεί ευθέως πλέον την ικανότητα της κυβέρνησης να λύσει προβλήματα. Προκειμένου να συζητήσει ξανά μαζί της ζητά 40% μείωση των συντάξεων, 25% των μισθών και 25 χιλιάδες απολύσεις τη... Δευτέρα. 


Με αυτές τις συνθήκες είναι πραγματικά απορίας άξιο πως η κυβέρνηση επιχείρησε να πείσει μετά την τηλεδιάσκεψη Παπανδρέου- Σαρκοζί- Μέρκελ ότι όλα πάνε καλά. Ο Ευ. Βενιζέλος βίωσε και την προσωπική αμφισβήτηση στο πρόσφατο Γιουρογκρούπ, καθώς οι συνάδελφοί του του εξήγησαν πως αυτά που λέει δεν βγάζουν νόημα! 

Ο υπουργός Οικονομικών αναγκάστηκε να διαρρεύσει τη συνομιλία του Γ. Παπανδρέου με τους ηγέτες της Γαλλίας και της Γερμανίας, ώστε να τον αναγκάσει να επιστρέψει στην Αθήνα. Στόχος του είναι ένα γρήγορο τέλος. Ο Γ. Παπανδρέου προσανατολίζεται σε διάγγελμα. Μπορεί να ζητήσει συγκυβέρνηση με τη ΝΔ, μπορεί να προτείνει και υπουργό Οικονομικών ευρύτερης αποδοχής.

ΠΑΠΑΡΗΓΑ: ΤΟΥΣ ΑΠΟΛΥΣΑΜΕ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΑΝΗΚΑΝ ΣΤΟ ΚΟΜΜΑΑυτό είναι το κράτος που ονειρεύονται να δημιουργήσουν στο ΚΚΕ! Διαβάστε τι είπε η Παπαρήγα, από τη ΔΕΘ, για τις απολύσεις εργαζομένων τεχνικών από τον 902. Ούτε ο πιο σκληρός καπιταλιστής εργοδότης δεν έχει δώσει τέτοια δικαιολογία...
"Ο περιορισμός των δραστηριοτήτων του 902 οδηγεί σε περιορισμό των δραστηριοτήτων των (τηλεοπτικών) συνεργείων του σταθμού" ήταν τα πρώτα λόγια που χρησιμοποίησε η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ, για να δικαιολογήσει τις απολύσεις των τεχνικών. Δεν έμεινε, όμως εκεί. Ως γνήσια Κομμουνίστρια, με Δεξιά τσέπη, συμπλήρωσε: "οι εργαζόμενοι αυτοί ήταν εξωκομματικοί"!

Αυτή την κοινωνία ονειρεύστε εσείς του ΚΚΕ να δημιουργήσετε; Πού ήταν το ΠΑΜΕ όταν οι εργαζόμενοι διαμαρτύρονταν έξω από τον Περισσό (στο σπίτι του λαού.... στο κάτεργο των εργαζομένων);

Και τι πάει να πει, κυρία Παπαρήγα, ο περιορισμός των δραστηριοτήτων του 902; Αν δεν απατώμαστε έχετε λάβει από την πολιτεία αδειοδότηση για κομματικό τηλεοπτικό σταθμό. Όχι για εμπορική εκμετάλλευση.

Και το σπουδαιότερο... Τι πάει ότι ήταν εξωκομματικοί; Δηλαδή, οι εξωκομματικοί δεν είναι εργαζομενοι; Δεν έχουν οικογένειες; Δεν έχουν παιδιά; Δεν έχουν ανάγκες; Υποχρεώσεις; Τι είναι δούλοι; Αυτή την κοινωνία ονειρεύεστε να δημιουργήσετε; Των δικών σας και των δούλων;
http://planet-greece.blogspot.com/2011/09/blog-post_6550.html

ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ: ΕΡΧΕΤΑΙ ΤΟ ΜΠΑΧΑΛΟ ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΗΣ ΔΕΗ ΚΑΙ ΝΤΟΥ ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝΠριν δέκα μέρες περίπου, διάβασα στο αστυνομικό ρεπορτάζ Αθηναϊκής εφημερίδας, το συμβάν με ληστεία σε άστεγο που έγινε στη Θεσσαλονίκη και του έκλεψαν το ποσό των 200,00€.
    Σε άλλη χρονική στιγμή στο παρελθόν, το γεγονός θα ήταν ότι δυστυχώς η κοινωνία έφθασε μέχρι να ληστέψει έναν άστεγο συνάνθρωπό μας, που για διάφορους λόγους περιπλανιέται στους δρόμους και της πλατείες.
Άστεγοι, που δεν είναι λίγοι σήμερα όταν για την Αθήνα υπολογίζονται να ανέρχονται στα 20.000 άτομα χωρίς να περιλαμβάνονται και οι μετανάστες. 
    Όμως το πραγματικό γεγονός είναι, ότι ένας άστεγος είχε πάνω του σήμερα το ποσό των 200,00€, όταν εάν διαπραχθεί ληστεία σε εργαζόμενο στο κέντρο της Πάτρας, πιθανόν να του βρουν πάνω του 20,00€. Μ’ αυτά τα ποσά δυστυχώς κυκλοφορούν πολύ σήμερα στο δρόμο.

    Για κάποιους αυτά μπορεί να φαντάζουν εξωπραγματικά. Άλλωστε δεν βιώνουν την καθημερινότητα της Ελληνικής Κοινωνίας και Οικογένειας. Αυτοί απλώς αποφασίζουν για μας, χωρίς εμάς.
    Δεν έχουν καταλάβει ότι σήμερα, ο κάθε πολίτης, δεν μπορεί να αντεπεξέλθει οικονομικά στις καθημερινές του υποχρεώσεις.
    Δεν μπορεί να πληρώσει τη δόση του στεγαστικού του δανείου, τις υποχρεώσεις του σε δαπάνες υγείας και παιδείας, γιατί η αδυναμία του αυτή προήλθε, από τις περικοπές στους μισθούς και συντάξεις, την απώλεια στην εργασία του και την ύφεση στην αγορά. Σε συνάρτηση με τις απανωτές αυξήσεις που επιβλήθηκαν σε έμμεσους και αμέσους φόρους σε προϊόντα και υπηρεσίες.
    Οι συνήθεις κολασμένοι, δηλαδή η μεσαία τάξη στη χώρα μας, θα πληρώσει ξανά για ότι απέκτησε με κόπο και θυσίες όλα τα προηγούμενα χρόνια.
    Η Βάρβαρη λιτότητα του Μνημονίου και του Μεσοπρόθεσμου, έχει θάψει την αγορά, την οικονομία και τους ανθρώπους.
    Δυστυχώς, μπορεί και ευτυχώς, τελική Βολή αποτελεί η θέσπιση του διετές Ειδικού Τέλους για τα ακίνητα, που θα εισπραχθεί μέσο των λογαριασμών της ΔΕΗ.
    Γιατί σ’ αυτή τη χρονική στιγμή, που ο πολίτης είναι υποχρεωμένος να πληρώσει στο κράτος, έκτακτους φόρους για τα εισοδήματα του 2010, αναδρομικά το επίδομα αλληλεγγύης για τους ανέργους, Τέλη Αυτοκινήτου, Ασφάλειες  κ.α., μαζί με τις καθημερινές οικογενειακές δαπάνες και την μόρφωση των παιδιών του.
    Η καταβολή του νέο χαρατσιού για τα ακίνητα μέσο του λογαριασμού του ηλεκτρικού ρεύματος, η οποία θα ανέρχεται τουλάχιστον περί τα 200,00€ το μήνα για το 2011, αποτελεί, ουσιαστική αφορμή για να ξεχειλίσει η οργή της Κοινωνίας.
    Μια οργή που θα πρέπει να εκφραστεί με Ειρηνικό και Δημοκρατικό τρόπο. Κάνοντας ένα «ΝΤΟΥ» όπως είπε ο αντιπρόεδρος και Υπουργός της κυβέρνησης κ. Βενιζέλος από την Θεσσαλονίκη. Ένα ΝΤΟΥ διαμαρτυρίας, όχι όμως γηπεδικού τύπου και χουλιγκανίστικο, αλλά με ευπρέπεια και Δημοκρατική συμπεριφορά.
    Θα πρέπει ο καθένας μας, μόλις λάβουμε τον λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος με ενσωματωμένο το χαράτσι για τα ακίνητα, αλλά και το πολυεκαθαριστικό της εφορίας, να πάμε να το παραδώσουμε στα γραφεία των Βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος, ή όποιων ακόμη ψηφίσουν θετικά, ζητώντας τους να το πληρώσουν αυτοί.               
    Γιατί αυτοί έχουν την ευθύνη για την Οικονομική κατάσταση που βιώνουμε όλοι οι Έλληνες σήμερα.
    Μπορεί κάποιος να ισχυριστεί, ότι θα πρέπει όλοι μας να συμβάλλουμε στην προσπάθεια να ξεπεράσει η χώρα την οικονομική κρίση, γιατί αποτελεί Εθνική και Πατριωτική στάση. Να μας κτυπήσει στο φιλότιμο για το οποίο ξεχωρίζει πάντα ο Έλληνας.
    Δυστυχώς θα διαπιστώσουν ότι δεν μπορεί κανείς πια, στην Ελλάδα, από το υπάρχον ενεργό πολιτικό προσωπικό να εμπνεύσει και να παροτρύνει τους Έλληνες.
    Γιατί δεν μάθαμε ποτέ εμείς οι πολίτες, πόσοι τέως Βουλευτές και Υπουργοί, στήριξαν με την δεύτερη σύνταξή τους, το ταμείο που ίδρυσε ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Πετσάλνικος, για την μείωση του Δημόσιου χρέους.
Άραγε δεν θα έπρεπε;
    Απεναντίας, γίναμε γνώστες για τις αναδρομικές απαιτήσεις τους μέσο της Δικαιοσύνης, για να αυξήσουν τις συντάξεις τους οι οποίες συμπαρασύρουν και τους ενεργεία Βουλευτές μισθολογικά.
    Μάθαμε όμως, για εταιρείες φαντάσματα πια που χρωστούν στο Ελληνικό Δημόσιο, σε ένα πολιτικό επικοινωνιακό παιχνίδι.
    Αυτά όλα εξοργίζουν πιο πολύ την κοινωνία που διαπιστώνει, την ανεπάρκεια του πολιτικού προσωπικού, της Γενιάς του Πολυτεχνείου, που διαχειρίστηκε τη τύχη της χώρας μετά την Μεταπολίτευση.
    Όσον αφορά για την απόφαση της κυβέρνησης να εισπράξει τον φόρο αυτόν μέσο των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος, από την ΔΕΗ και τους άλλους προμηθευτές, θα ζήσουμε το Μπάχαλο και τη Θυμηδία του κράτους που θα δημιουργηθεί.
    Διότι οι λογαριασμοί αποστέλλονται στους χρήστες του ηλεκτρικού ρεύματος και όχι στους ιδιοκτήτες των ακινήτων. Άρα θα κληθούν σε πολλές περιπτώσεις οι ενοικιαστές να το πληρώσουν για να μην έχουν διακοπή στην ηλεκτροδότηση και όχι ο εκάστοτε ιδιοκτήτης.
    Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα, σήμερα που ο κόσμος δυσκολεύεται να εξοφλήσει το ποσό του ρεύματος και συνωστίζεται στα γραφεία για Διακανονισμούς, να δυσκολεύεται ακόμη περισσότερο.
    Επιπλέον, με πιο σκεπτικό η Διοίκηση της ΔΕΗ, δια στόματος Δ/ντα Συμβούλου και προέδρου, δέχεται να κόβεται το ηλεκτρικό ρεύμα, που αποτελεί κοινωνικό αγαθό, όταν τα οικονομικά περιθώρια του κόσμου έχουν στενέψει και αναγνωρίζει παράλληλα Δημόσια, μέσο του Δελτίου Ειδήσεων στην ΝΕΤ, ότι δεν έχει τα απαιτούμενα στοιχεία για τις ευπαθείς ομάδες;
    Εκτός και αν, η ΔΕΗ και οι άλλες εταιρείες, εκτός από ιδιωτικές εισπρακτικές εταιρείες του Δημοσίου που μετατρέπονται, αποτελέσουν και Υποθηκοφυλακεία, δεχόμενη τους τίτλους ιδιοκτησίας ακινήτων που συγκαταλέγονται στις Ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. 
    Το τι έχει να γίνει στα γραφεία της επιχειρήσεις, για να παραλαμβάνει τα απαιτούμενα παραστατικά τότε δεν διανοείται ανθρώπινος νους.
    Μόνο οι πολύτεκνες οικογένειες στην Πάτρα και στα Περίχωρα ανέρχονται στις Δέκα χιλιάδες, βάλε και τις υπόλοιπες κοινωνικές ομάδες ο αριθμός θα φθάσει πάρα πολύ ψηλά.
    Με ποιο προσωπικό και πόση ταλαιπωρία θα υποστούν εργαζόμενοι και πολίτες όταν βρεθούν στην διαδικασία αυτή;
    Πάντως οι πολιτικοί θα έχουν την δυνατότητα, χωρίς να δαπανήσουν ούτε ένα ευρώ να συναντηθούν και να σφίξουν το χέρι σε χιλιάδες ψηφοφόρους, αφού θα γίνεται πιθανόν σε προεκλογική περίοδο. Θα τολμήσουν;   
      
Κανελλόπουλος Θεόδωρος  πρόεδρος Τ.Ε.ΕΔΟΠ/ΔΕΗ Πατρών Αιγίου

Δ.ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: ΠΡΑΓΜΑΤΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ...ΑΛΛΑΖΟΝΤΑΣ ΠΡΩΤΑ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΙΔΙΟΙ


ΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΣΑΜΑΡΑ ΣΤΗΝ 76η Δ.Ε.Θ
Με αφορμή την βαρυσήμαντη ομιλία του Προέδρου της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά στην 76η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, ο Α' Επιλαχών  Βουλευτής Αχαΐας της ΝΔ Δημήτρης Τριανταφυλλόπουλος, έκανε την παρακάτω δήλωση:

"Ο Αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας και αυριανός Πρωθυπουργός όλων των Ελλήνων - ανεξαιρέτως πολιτικών πεποιθήσεων - απέδειξε με την ουσιαστική και γεμάτη εθνικά μηνύματα ομιλία του, ότι ρόλος μας - σαν παράταξη - δεν είναι ο περαιτέρω διαχωρισμός των πολιτών ανάλογα με το τι πίστευαν μέχρι σήμερα, αλλά σε ώρες βαθιάς κρίσης και αδιεξόδων της χώρας και κατά συνέπεια καθενός εκάστου εξ' ημών,ανάλογα μ' αυτό που δύνανται να πιστέψουν και να εμπιστευθούν, στο πλαίσιο μιας γιγαντιαίας εθνικής συστράτευσης με γνώμονα την ισχυροποίηση της Ελλάδας και την ανάδειξη των δυνατοτήτων της παγκοσμίως.
Δεν υπάρχει τουτέστιν κανένα άλλο περιθώριο για πειραματισμούς, εθνικές ήττες και απώλειες αξιοπιστίας ως λαού! 
Αυτή η προσπάθεια, που θα ξεκινήσει με την μεγάλη νίκη της ΝΔ στις επικείμενες εκλογές σε ένδειξη ύψιστης εμπιστοσύνης στον Αντώνη Σαμαρά και την Φιλελεύθερη παράταξη, είναι επιτακτική ανάγκη να ξεκινήσει από εμάς τους ίδιους που περιστοιχίζουμε τον Πρόεδρό μας και συναποτελούμε τη ΝΔ. Ποια ΝΔ όμως; Αυτή που κάποιοι υπηρέτησαν για...πάρτη τους, για ατομικά τους οφέλη και πολιτικές πορείες ιδίου οφέλους ή αυτή που όλοι κοιτάμε κατάματα τον κόσμο και συνδημιουργούμε την Ελλάδα που θέλουμε και  αξίζουμε; 
Κάποιοι που αρέσκονται στα "φλας" και ονειρεύονται  "υπουργικά κοστούμια", τάζοντας στον πονεμένο και απλό κοσμάκη "ατομικό φάρμακο", θα πρέπει να μείνουν στο περιθώριο αυτής της νέας σοβαρής πορείας, αφού αυτή δεν εμπεριέχει "συνταγές υποσχεσιολογίας και χαϊδεμάτων"!
Εμείς οι ίδιοι λοιπόν μέσα στη ΝΔ πρέπει  πρώτα απ' όλα ν' αλλάξουμε, αν θέλουμε ο ηγέτης μας να κάνει πράξη τις σπουδαίες δεσμεύσεις του και η παράταξή μας να έχει επιτελέσει το ιστορικό της χρέος απέναντι στη χώρα που άπαντες αποζητούμε, ως υπερήφανος και μαχητικός - αν και εξαπατημένος πολλάκις - λαός.
Η διέξοδος των πρόωρων εκλογών δεν θα επανακκινήσει μόνο την οικονομία, αλλά προπαντός το πολιτικό σύστημα που επί δεκαετίες εξέθρεψε πολλούς αλλά που δυστυχώς έστειλε τους  Έλληνες στην αφάνεια, δηλαδή ενώ μπορούσαν δεν αφέθηκαν να μπορέσουν και να σηκώσουν την πατρίδα τους ψηλά, εκεί που της αξίζει"!                              

ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΔΩΡΕΑΝ ΑΝΤΑΛΛΑΓΗΣ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ


To 1ο πανελλαδικό δίκτυο δωρεάν ανταλλαγής σχολικών βιβλίων φιλοξενεί αγγελίες για σχολικά βιβλία. Ολοι οι γονείς που θέλουν να βοηθήσουν αλλά και να βοηθηθούν, μπορούν να προσφέρουν στο εθελοντικό πρόγραμμα ανταλλαγής βιβλίων του "xariseto.gr", τα περσινά σχολικά βιβλία των παιδιών τους. Με αυτό τον τρόπο, οι γονείς που δυσκολεύονται να βρουν απαραίτητα βιβλία για τα παιδιά τους θα μπορέσουν να τα προμηθευτούν δωρεάν.
Στην ουσία, πρόκειται για μία απλή ανταλλαγή βιβλίων και το μόνο που χρειάζεται είναι η συμμετοχή των πολιτών. Οι γονείς παρακαλούνται να δωρίσουν μόνο τα βιβλία που είναι σε καλή κατάσταση.
Για περισσότερες πληροφορίες: 2312 203040 (11-8), Fax: 212 1219301,
 www.xariseto.gr, info@xariseto.gr

ΤΟ ΔΡΑΜΑ ΚΑΙ Η ΛΥΤΡΩΣΗ ΤΗΣ ΤΖΕΣΗ ΠΑΠΟΥΤΣΗΤα τραγικά παιχνίδια της μοίρας… Εζησε ό,τι ακριβώς βίωνε στη θεατρική σκηνή την περασμένη σεζόν. Υποδυόταν μια νοσοκόμα, στο πρόσωπο της οποίας έβρισκε αντίδοτο στη θλίψη του ένα παιδί με καρκίνο. 

Την ίδια εποχή -και αυτό το γνώριζαν ελάχιστοι- η Τζέση Παπουτσή έδινε κουράγιο στον εαυτό της και στους....

οικείους της για το πλέον αναπάντεχο. Εντόπισε έναν όγκο στο κεφάλι της και χρειάστηκε άμεση εισαγωγή στο νοσοκομείο. Εχοντας στο πλευρό της τον γιο της και τον σύζυγό της ταξίδεψε στη Σκωτία και νοσηλεύτηκε σε νοσοκομείο που ειδικεύεται σε ανάλογες επεμβάσεις.

Ανέβηκε τον Γολγοθά της, χωρίς όμως ούτε λεπτό να το βάλει κάτω. Η τόσο αγαπητή στον κόσμο πρωταγωνίστρια χρειάστηκε να υποβληθεί σε πολύ λεπτή χειρουργική επέμβαση στο κεφάλι. Φύσει και θέσει αισιόδοξος άνθρωπος, αντιμετώπισε με σθένος το πρόβλημά της. Ηταν μάλιστα αυτή που έδινε δύναμη στους δικούς της ανθρώπους, όπως και στην Αννα Φόνσου, με την οποία συναντιόταν καθημερινά επί σκηνής για τις ανάγκες του συγκλονιστικού έργου του Ερίκ Εμανουέλ Σμιτ «Οσκαρ» που ανέβασαν την περσινή σεζόν με επιτυχία.

Η Τζέση Παπουτσή πέρασε ώρες γεμάτες αγωνία μέχρι να μάθει την αλήθεια. Δεκατέσσερις ημέρες ήταν σε απίστευτη ένταση. Τόσο κράτησε το μαρτύριό της. Η περιπέτειά της ξεκίνησε όταν ψηλάφισε τον όγκο στο κεφάλι της. Την επόμενη ημέρα ζήτησε τη γνώμη γιατρού και αμέσως ξεκίνησε τις εξετάσεις. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ήταν μηνιγγίωμα. Πρόκειται για όγκο του νευρικού συστήματος, που αναπτύσσεται από τις μεμβράνες που περιβάλλουν τον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό. 

Στις περισσότερες περιπτώσεις οι όγκοι είναι καλοήθεις. Σε κάποιες σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να είναι και κακοήθεις. Ωστόσο, ακόμη και στις περιπτώσεις που ο όγκος είναι καλοήθης, μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα λόγωω της θέσης στην οποία αναπτύσσεται, όπως ανεπάρκειες, ενώ μερικές φορές μπορεί να απειλήσει και τη ζωή του ασθενούς.

ΔΕΝ ΛΥΓΙΣΕ


Η Τζέση τα γνώριζε πολύ καλά όλα αυτά. Στην αρχή μπορεί να πανικοβλήθηκε, αλλά δεν λύγισε, και φρόντισε να ενημερωθεί σωστά και ολοκληρωμένα για το πρόβλημά της. Αντλησε όσες περισσότερες πληροφορίες μπορούσε και τελικά απευθύνθηκε στον διάσημο Σκωτσέζο νευροχειρουργό Dr Jenkins, ο οποίος ειδικεύεται σε ανάλογα νοσήματα. Ο καταξιωμένος νευροχειρουργός την αγκάλιασε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και την εμψύχωσε από την πρώτη στιγμή, δίνοντάς της κουράγιο και δύναμη. 

Πάντα στο πλευρό της ήταν ο σύζυγός της Γιάννης Μανιός και ο αγαπημένος γιος της (από τον γάμο της με τον Θάνο Καληώρα)Γιώργος, γνωστός τηλεσκηνοθέτης, ο οποίος δεν μπορούσε να κρύψει την ανησυχία του και ήθελε πολύ να βρίσκεται κοντά στη μητέρα του για να της σταθεί στην κρίσιμη αυτή στιγμή.

ΤΟ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΟ
Οι τρεις τους ταξίδεψαν στη Σκωτία, όπου η δημοφιλής ηθοποιός έπρεπε να υποβληθεί στη λεπτή επέμβαση. Και μπορεί ο περίγυρός της να είχε γονατίσει από την αναμονή και την αγωνία, αλλά η ίδια είχε πάντα πολύ καλή διάθεση, ακόμη και την ώρα που περνούσε την πόρτα του χειρουργείου.

Ευτυχώς, το μηνιγγίωμα ήταν καλοήθες. Δύο εβδομάδες έμεινε η Τζέση στο νοσοκομείο και όλα πήγαν καταπληκτικά, όπως ακριβώς της είχε πει ο θεράπων ιατρός της. Τώρα, η Τζέση είναι καλύτερα από ποτέ και ανυπομονεί να ξαναβγεί στη σκηνή για να έχει και πάλι αυτή τη ζεστή επαφή με τον κόσμο, που χρόνια τώρα την κρατάει στην πρώτη θέση. Κι εκείνο που κάνει μετά την περιπέτειά της είναι να λέει σε όλους, γνωστούς και άγνωστους, ότι η έγκαιρη διάγνωση σώζει ζωές.

Επιστροφή στο σανίδι τη νέα σεζόν

Η Τζέση Παπουτσή, μία από τις καλύτερες και πιο δημοφιλείς ηθοποιούς της γενιάς της, ετοιμάζεται να επανέλθει δριμύτερη στο σανίδι. Θα υποδυθεί τη Φρόσω, την αδελφή του «Πολίτη Γ' κατηγορίας», ρόλο που θα ερμηνεύει ο Στάθης Ψάλτης στην ομότιτλη κοινωνικοπολιτική σάτιρα του Γιώργου Κωνσταντίνου, ο οποίος υπογράφει και τη σκηνοθεσία και θα ανεβεί αρχές Οκτωβρίου στο θέατρο «Ζίνα»

Η χαρά της Τζέσης είναι μεγάλη για αυτήν τη συνεργασία, γιατί έχει χρόνια να υπηρετήσει την ελληνική κωμωδία, ένα θεατρικό είδος που λατρεύει.

ΣΟΪΜΠΛΕ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΝΕΙ ΣΤΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ ΤΗΣ


Η Ελλάδα θα καθυστερήσει να λάβει την επόμενη δόση χρηματοοικονομικής βοήθειας, προειδοποίησε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε σε δηλώσεις του μετά από τη λήξη της συνάντησης των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών στην Πολωνία. Σύμφωνα με το...
πρακτορείο Dow Jones Newswires, ο γερμανός υπουργός δήλωσε ότι η επόμενη βοήθεια προς την Ελλάδα θα καθυστερήσει, καθώς «η τρόικα θα πρέπει να ολοκληρώσει την επιθεώρησή της πρώτα».

Όπως τόνισε ο Σόιμπλε, η Ελλάδα δεν φαίνεται να ανταπεξέρχεται στους στόχους για τη λιτότητα, υπογραμμίζοντας ότι «η Ελλάδα το ξέρει ότι δεν πετυχαίνει τους στόχους». Αναγνώρισε ωστόσο ότι η χώρα έχει καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια.

Ο γερμανός υπουργός αναφέρθηκε και στο νέο έκτακτο τέλος για τα ακίνητα που επέβαλε η κυβέρνηση, τονίζοντας ότι «θα δούμε εάν ο νέος αυτός φόρος θα αποφέρει έσοδα φέτος». Τόνισε ακόμη ότι τα οικονομικά προβλήματα δεν μπορούν να επιλυθούν με τη νομισματική πολιτική.

ΤΟ ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ ΔΕΝ ΑΠΟΚΛΕΙΕΙ ΔΙΚΗ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΜΕ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ


Ο υπουργός οικονομίας του Λουξεμβούργου, Λικ Φρίντεν, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο οι χώρες που είναι υπερβολικά «ελαστικές» με τα ελλείμματά τους να προσάγονται στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, όπως και οι ιδιωτικές εταιρείες που παραβιάζουν τους κανόνες περί ανταγωνισμού. "Στις εταιρείες που δεν...
σέβονται το δίκαιο περί ανταγωνισμού επιβάλλονται κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οδηγούνται στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Σε τελική ανάλυση, αυτό θα πρέπει να επιδιώξουμε στους κόλπους της νομισματικής Ένωσης", δήλωσε ο Φρίντεν από το Βρότσλαβ της Πολωνίας, συμμετέχοντας στην εκεί άτυπη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Απαντώντας μάλιστα σε ερώτηση σχετικά με την επιδείνωση της κρίσης χρέους δήλωσε ότι "πρέπει να αποκτήσουμε καλύτερους θεσμούς που θα εγγυώνται το σεβασμό των κανόνων".

ΘΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙ Ο ΓΑΠ ΣΤΗ ΝΕΑ ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ;;; ΝΤΑΒΟΥΤΟΓΛΟΥ: ΟΙ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΕΡΕΥΝΕΣ ΣΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ


Η Τουρκία ανακοίνωσε σήμερα ότι τα σχέδια της Κύπρου να ξεκινήσει έρευνες για την εκμετάλλευση φυσικού αερίου στην ΑΟΖ της στη Μεσόγειο αποτελούν «πρόκληση», ενώ προειδοποίησε ότι, αν προχωρήσει στην εξόρυξη αερίου, τότε η Άγκυρα θα εξετάσει το ενδεχόμενο να κάνει και εκείνη έρευνες με τη συμμετοχή της (κατεχόμενης) Βόρειας Κύπρου. «Αν αυτό το...
τετελεσμένο γεγονός συνεχιστεί υπάρχουν μέτρα που μπορούμε να λάβουμε (...) η Βόρεια Κύπρος μπορεί να προχωρήσει στις ίδιες έρευνες με την Τουρκία και την TPAO», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου σε συνέντευξη Τύπου αναφερόμενος στην κρατική εταιρεία πετρελαίου και αερίου της χώρας. «Δεν θα δεχθούμε κανένα τετελεσμένο γεγονός. Αυτό πρέπει να το καταλάβει η διεθνής κοινότητα», υπογράμμισε ο Τούρκος υπουργός. Εξάλλου ο Νταβούτογλου επεσήμανε ότι μία αντιπροσωπεία από το υπουργείο Ενέργειας της Τουρκίας έχει μεταβεί στη Βόρεια Κύπρο για να συζητήσει το θέμα με αξιωματούχους. Ο Νταβούτογλου πρόσθεσε μάλιστα ότι τα «μονομερή» σχέδια εκμετάλλευσης της Κύπρου αποτελούν «πρόκληση».

ΛΑΘΗ ΣΕ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΖΩΝΗΣ ΠΑΡΑΔΕΧΘΗΚΕ Ο ΤΡΙΣΕ


Για λάθη που έγιναν σε ορισμένες χώρες της Ευρωζώνης και τα οποία διορθώνονται έκανε λόγο ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ. Ωστόσο, ο ίδιος εκτίμησε ότι η ευρωζώνη βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση από οικονομικής άποψης σε σχέση με τις άλλες...
μεγάλες αναπτυγμένες χώρες. "Στο σύνολό τους, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η ζώνη του ευρώ βρίσκονται κατά τα φαινόμενα σε καλύτερη κατάσταση από τις οικονομίες των άλλων μεγάλων αναπτυγμένων χωρών", είπε ο Τρισέ.
Ο επικεφαλής της ΕΚΤ εκτίμησε ότι το έλλειμμα στην ευρωζώνη θα φτάσει φέτος πιθανότατα το 4,5% του ΑΕΠ ενώ "σε άλλες μεγάλες αναπτυγμένες οικονομίες κυμαίνεται το δημόσιο χρέος κυμαίνεται στο 10%".

ΝΕΕΣ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ 5,7 ΔΙΣ ΕΥΡΩ ΜΕ... ΠΑΛΙΟ ΨΑΛΙΔΙ


Ρεπορτάζ : Δ. Καδδά-Μπ. Αγρόλαμπος
(από την Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία)
Στην τηλεδιάσκεψη με τους αρχηγούς της τρόικας που έχει προγραμματιστεί για αύριο θα οριστικοποιηθεί το σχέδιο του προϋπολογισμού για το 2012 που θα εφαρμοστεί από... τώρα, με στόχο να μειωθεί επιπλέον το έλλειμμα κατά 5,7 δισ. ευρώ. Στα μέτρα, που... 
υπολογίζονται ένα προς ένα, περιλαμβάνονται, σύμφωνα με πληροφορίες, πέραν του τέλους ακινήτων, παρεμβάσεις στις κύριες συντάξεις των ταμείων του Δημοσίου καθώς και άλλων ταμείων, ακόμη και για τους σημερινούς συνταξιούχους, μεγαλύτερες περικοπές στο μισθολόγιο του Δημοσίου, σε ΔΕΚΟ και φορείς, σε κοινωνικά επιδόματα, σε επενδυτικές δαπάνες ακόμη και στο μισθολόγιο του κλήρου.
Πολλά από τα μέτρα αυτά αντιμετωπίζουν νομικά ζητήματα και αναζητείται λύση (συντάξεις, κλήρος κ.λπ.), ενώ ακόμη δεν έχει κλειδώσει η αξία των πρόσθετων παρεμβάσεων. Θα εξαρτηθεί από το ύψος της ύφεσης, η οποία πλέον θεωρείται πολύ πιθανό να ξεπεράσει το 5,3% που προ ημερών ανέφερε ο Ευ. Βενιζέλος.
Θα εξαρτηθεί και από τον υπολογισμό εκ νέου των εσόδων από τα τέλη στα ακίνητα. Αρχικά, υπήρχε η εκτίμηση ότι θα φέρει 2,7 δισ. ευρώ το χρόνο εκ των οποίων υπολογιζόταν απώλεια 20% από αυτούς που δεν πληρώσουν. Ωστόσο, μετά τις εξαιρέσεις που έγιναν και τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν, ο στόχος αυτός αναθεωρείται.
Οσο για το επιπλέον ποσό που πρέπει πάση θυσία να φτάσει στα κρατικά ταμεία για να διασφαλιστεί ότι το έλλειμμα θα τηρηθεί σε αξία (όχι ως αναλογία του ΑΕΠ) σύμφωνα με αυτό που αναφέρει το μνημόνιο, πληροφορίες αναφέρουν ότι ενδεχομένως να είναι μεγαλύτερο από την «τρύπα» των 5,7 δισ. ευρώ στο έλλειμμα. Το πόσο πιο μεγάλο θα είναι θα εξαρτηθεί από το ύψος της ύφεσης και από τη δυνατότητα-πρόθεση των Ελλήνων να πληρώσουν.
Τα μέτρα θα παρουσιαστούν στην τρόικα, η οποία μάλιστα πιέζει να γίνουν και επίσημες ανακοινώσεις πριν από την κάθοδό της στην Αθήνα - πιθανώς προς τα μέσα της εβδομάδας. Στόχος της είναι να δώσει μεν το αρχικό «ok» ώστε η έκθεση προόδου της χώρας να είναι έτοιμη στην αρχή του Οκτωβρίου. Θέλει όμως έως τότε να ασκεί ασφυκτική πίεση στην κυβέρνηση με διπλό στόχο:
* Να δώσει ένα όπλο στην κυβέρνηση για να περάσει παρεμβάσεις στις οποίες αντιδρούν πολλοί εντός και εκτός ΠΑΣΟΚ.
* Παράλληλα να την πιέσει να προχωρήσει εκεί όπου η κρατική διοίκηση... αργεί.
Οι συσκέψεις των στελεχών του οικονομικού επιτελείου που παρέμειναν στην Αθήνα ήταν συνεχείς τις προηγούμενες ημέρες και μετρούσαν ένα προς ένα τα μέτρα. Κάποια από αυτά παρουσιάστηκαν και στο υπουργικό συμβούλιο που έγινε στη Θεσσαλονίκη πριν από τη συνέντευξη τύπου του πρωθυπουργού. Κάποια προστέθηκαν στη συνέχεια.
Κυβερνητικά στελέχη επιχειρούν για επικοινωνιακούς λόγους να περάσουν τα μέτρα ως «παλαιά», με την έννοια ότι οι παρεμβάσεις στον... τίτλο υπάρχουν στο μεσοπρόθεσμο, μόνο που σε εύρος ήταν πολύ πιο περιορισμένες από ό,τι τώρα:
* Συντάξεις. Πληροφορίες αναφέρουν ότι, πέρα από τη λίστα βαρέων και τις αλλαγές στις επικουρικές, η τρόικα ζητά παρεμβάσεις στις βασικές συντάξεις, με έμφαση στα μεγάλα ταμεία -ειδικά του Δημοσίου- λόγω του μεγάλου βάρους που προκαλεί η φυγή προσωπικού ενόψει του ενιαίου μισθολογίου από την 1η Οκτωβρίου. Μία πρόταση αναφέρει τη μείωση των συντάξεων και αναδρομικά για όσους έχουν ήδη φύγει, αλλά συναντά μεγάλα νομικά κωλύματα. Αντιπροτείνεται «οριζόντια» μείωση των συντάξεων (ενδεχομένως και του εφάπαξ) τώρα ή αργότερα με «δούρειο ίππο» την έκθεση της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής, η οποία πρέπει να πιστοποιηθεί από την τρόικα. Η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί, αν η δαπάνη από τώρα έως το 2060 για όλα τα ταμεία αυξηθεί πάνω από 2,5% του ΑΕΠ, να κάνει νέες παραμετρικές αλλαγές στις βασικές συντάξεις.
* Μισθολόγιο. Η κυβέρνηση ολοκληρώνει ένα πολύ σκληρό σχέδιο, αντιμέτωπη με εντεινόμενες αντιδράσεις από την πλευρά των εργαζομένων. Η τρόικα ζητά πρόσθετη μείωση μισθών κατά 1,1 δισ. ευρώ (εκ των οποίων τα 200 εκατ. ευρώ να έρθουν φέτος), σενάριο που, σύμφωνα με στελέχη των επιτηρητών μπορεί να περιορίσει τουλάχιστον κατά 40% το μισθολόγιο των υπαλλήλων του υπουργείου Οικονομικών. Το σενάριο αυτό, που προκαλεί συνολική περικοπή δαπάνης πάνω από 2 δισ. ευρώ, προκαλεί αντιδράσεις από όσους στην κυβέρνηση φοβούνται λευκή απεργία στο Δημόσιο. Παρεμβάσεις εξετάζονται και στις υπόλοιπες συντάξεις. Στο τραπέζι έπεσε ξανά και το μισθολόγιο του κλήρου αλλά εξετάζεται το νομικό ζήτημα που υπάρχει με την ανταλλαγή περιουσίας.
* Φοροαπαλλαγές. Το βασικό μέτρο του 2012 είναι οι φοροαπαλλαγές, μόνο που τώρα εξετάζεται κάθε δυνατότητα περαιτέρω διεύρυνσής τους.
* Στην υγεία, ο νέος οργανισμός πρωτοβάθμιας περίθαλψης είχε σχεδιαστεί με προϋπολογισμό 7 δισ. ευρώ και τακτική επιχορήγηση ίση με το 0,6% του προϋπολογισμού. Εξετάζεται η κατάργηση της επιχορήγησης. Επιπλέον εξοικονόμηση ζητείται και από τις δαπάνες των νοσοκομείων.
* Επενδυτικές δαπάνες. Το 1,1 δισ. ευρώ που θα έρθει φέτος ή το 2012 στα κρατικά ταμεία μετά την αύξηση της συγχρηματοδότησης από το 87% στο 95% είναι πολύ πιθανό να οδηγήσει στη μείωση του ελλείμματος με ισόποση περικοπή των έργων του ΕΣΠΑ. Το ίδιο μπορεί να συμβεί και με τα αμιγώς εθνικά έργα που έχουν ήδη περισταλεί 6 φορές από την αρχή του 2010.
* Η διαπραγμάτευση με την τρόικα που βρίσκεται σε εξέλιξη τόσο σε τεχνικό επίπεδο, στην Αθήνα, όσο και σε πολιτικό επίπεδο είναι πολύ σκληρή. Το ίδιο θα είναι και η μάχη που θα δοθεί στο εσωτερικό για να περάσουν όποια από τα μέτρα προκριθούν, τα οποία, όπως εκτιμάται από πολλούς, ακόμη και από μέλη της τρόικας, δεν μπορούν να επιβληθούν σε αυτή την Ελλάδα της ύφεσης, Ωστόσο, η τρόικα θέλει αποτελέσματα, και τα στελέχη της που δεν θέλουν εισπρακτικά μέτρα επιθυμούν και αυτά δράση που δεν είναι ανώδυνη: Προτείνουν απολύσεις αρχικά στο ευρύτερο Δημόσιο, έπειτα από αυτόματο λουκέτο σε ΔΕΚΟ και φορείς χωρίς να υπάρχει εργασιακή εφεδρεία.
*Ο υπουργός Οικονομικών, στις δηλώσεις του μετά το eurogroup, προανήγγειλε με δραματικό τόνο τα νέα μέτρα που ετοιμάζεται να πάρει η κυβέρνηση, όπως αυτά που είχε πάρει με το μνημόνιο και συμπληρωματικά με το μεσο-πρόθεσμο. Τι θα γίνει αν και τα νέα μέτρα δεν φέρουν αποτέλεσμα; Η παραμικρή αστοχία από εδώ και πέρα μπορεί να αποβεί ολέθρια. Και η εικόνα πανικού που δίνει τις τελευταίες μέρες η κυβέρνηση προκαλεί, όπως είναι φυσικό, τρόμο στην κοινωνία για τις νέες τομές που πρόκειται να γίνουν. Ο μονόδρομος μοιάζει πλέον με γύρο του θανάτου.

Ο ΕΦΙΑΛΤΗΣ ΤΗΣ ΣΤΑΣΗΣ ΠΛΗΡΩΜΩΝ


Ρεπορτάζ : Ζώης Τσιώλης
(από το Βήμα της Κυριακής)
Αγώνα δρόμου 100 ημερών ξεκίνησε η κυβέρνηση για να αποτρέψει τον κίνδυνο της χρεοκοπίας που σήμερα είναι ορατός περισσότερο από κάθε άλλη φορά. Μπροστά στα άδεια ταμεία και όσο η βοήθεια από την τρόικα μένει «παγωμένη», η...
κυβέρνηση θα αγωνιά για να εισπράξει τουλάχιστον 23 δισ. ευρώ από φόρους, έκτακτες εισφορές και τέλη ως το τέλος του χρόνου προκειμένου να έχει να πληρώσει μισθούς, συντάξεις και να εξασφαλίσει τη βασική λειτουργία του κράτους (υπουργείων, σχολείων, νοσοκομείων).

Οι γραμμές χρηματοδότησης έχουν κλείσει πλέον από παντού. Το Δημόσιο πιέζεται ασφυκτικά να κινήσει το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων.

Επίσης ζητούν ως το τέλος του χρόνου να μπουν ιδιώτες σε 10 δημόσιες επιχειρήσεις (ΟΛΠ, ΟΛΘ, ΕΑΒ, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, ΔΕΠΑ, ΛΑΡΚΟ, ΟΔΙΕ, καζίνο Πάρνηθας, ΕΛΒΟ, ΟΠΑΠ) και να πουληθούν το Ελληνικό και τα ακίνητα φιλέτα της ΚΕΔ, ώστε το Δημόσιο να εισπράξει 5 δισ. ευρώ, τα οποία θα διατεθούν εξ ολοκλήρου για την πληρωμή τόκων και την εξόφληση ομολόγων που λήγουν. «Η βόμβα βρίσκεται στα χέρια του Γ. Παπανδρέου...». Με αυτά τα λόγια τεχνοκράτες της τρόικας που έχουν εγκατασταθεί μόνιμα στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους περιγράφουν την κατάσταση που ξέφυγε κατά το 2011, με το έλλειμμα να εκτινάσσεται στα 18,5 δισ. ευρώ στο τέλος Αυγούστου. Υπό αυτές τις συνθήκες το «χρηματοδοτικό κενό» στα δημόσια οικονομικά ως το τέλος του έτους, προκειμένου να καλυφθούν και τα δάνεια που λήγουν, ανέρχεται σε 10 δισ. ευρώ. Αυτό το κενό η κυβέρνηση περιμένει να το καλύψει από τις επόμενες δύο δόσεις της βοήθειας, δηλαδή την έκτη δόση ύψους 8 δισ. ευρώ που επρόκειτο να καταβληθεί εντός του Σεπτεμβρίου και την έβδομη δόση 5 δισ. ευρώ που σύμφωνα με το πρόγραμμα θα πρέπει να καταβληθεί ως την τελευταία ημέρα του Δεκεμβρίου. Η επόμενη ημερομηνία λήξης ελληνικών κρατικών ομολόγων είναι η 19η Δεκεμβρίου. Τα ομόλογα που λήγουν από 19 ως 31 Δεκεμβρίου 2011 ανέρχονται σε 8,5 δισ. ευρώ.

Επίσης στις 22 Δεκεμβρίου λήγουν ομόλογα ύψους 1 δισ. ευρώ με μηδενικό επιτόκιο (zero coupon).

Η κυβέρνηση θα είναι σε θέση να τα εξοφλήσει μόνο αν έχει εξασφαλίσει τις δόσεις του Μνημονίου ή αν ως τότε έχει ολοκληρωθεί το roll over, δηλαδή η αντικατάσταση ομολόγων με νέα, όπως προβλέπεται από τη συμφωνία της 21ης Ιουλίου, οπότε θα ξεκινήσει το νέο πρόγραμμα βοήθειας. Διαφορετικά, η χώρα θα προχωρήσει σε στάση πληρωμών.