ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: ΑΠΟ ΠΟΤΕ ΗΞΕΡΕ Ο ΣΑΜΑΡΑΣ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΟΥ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ

Διαβάσαμε σήμερα στην τελευταία σελίδα της Πελοποννήσου ένα μικρό παρασκήνιο σχετικά με το πότε και υπό ποιες ...

ΠΟΙΟΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ ΚΑΤΑΡΓΟΥΝΤΑΙ

255 οργανισμοί που απασχολούν περισσότερους από 6.000 εργαζομένους ...

ΠΛΑΦΟΝ 2.2ΟΟ ΕΥΡΩ ΣΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Επιφυλάξεις εκφράζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για το αν και κατά πόσο η θέσπιση πλαφόν 2.400 ευρώ στις συντάξεις είναι αρκετή...

ΑΝΑΖΗΤΟΥΝΤΑΙ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΡΟΝ, ΜΕΤΡΑ ΥΨΟΥΣ 11,6 ΔΙΣ ΕΥΡΩ

Σε τεντωμένο σχοινί προσπαθεί να ισορροπήσει το οικονομικό επιτελείο...

ΑΠΑΛΛΑΓΕΣ ΤΕΛΟΣ ΓΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΥΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 40.000 ΕΥΡΩ

Το βασικό σενάριο προβλέπει διατήρηση των απαλλαγών και εκπτώσεων για τους έχοντες εισοδήματα έως 30.000 ευρώ...

ΜΟΛΙΣ 52,8 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΤΟΝ ΜΗΝΑ ΕΠΕΝΔΥΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ 2011


Σε μόλις 634 εκατ. ευρώ ανέρχονται τα κεφάλαια που εισέρευσαν το επτάμηνο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2011 στην Ελλάδα για οι άμεσες επενδύσεις. Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, οι άμεσες επενδύσεις εμφάνισαν στο επτάμηνο καθαρή εκροή ύψους 656 εκατ. ευρώ, έναντι καθαρής...
εισροής 679 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2010.

Ειδικότερα, η καθαρή εκροή κεφαλαίων κατοίκων για άμεσες επενδύσεις στο εξωτερικό ανήλθε σε 1,3 δισ. ευρώ, ενώ η καθαρή εισροή κεφαλαίων μη κατοίκων για άμεσες επενδύσεις στην Ελλάδα ανήλθε σε 634 εκατ. ευρώ, κάτι που αναλύεται σε 52,8 εκατ. ευρώ σε μηναία βάση.

Τον Ιούλιο του 2011 οι άμεσες επενδύσεις στην Ελλάδα από μη κατοίκους εμφάνισαν καθαρή εισροή 457 εκατ. ευρώ. Η σημαντικότερη συναλλαγή αφορά την εισροή 392 εκατ. ευρώ που σχετίζεται με την εξαγορά του 10% του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΤΕ από τη Deutsche Telekom (Γερμανία).

Οι άμεσες επενδύσεις στο εξωτερικό από κατοίκους Ελλάδος εμφάνισαν καθαρή εκροή 407 εκατ. ευρώ. Η σημαντικότερη συναλλαγή αφορά την εκροή 350 εκατ. ευρώ για την προικοδότηση από την Eurobank της θυγατρικής της EFG Eurobank Ergasias S.A. Spolka Akcyjna Oddzial w Polsce (Πολωνία).

Στην κατηγορία των επενδύσεων χαρτοφυλακίου σημειώθηκε στο επτάμηνο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2011 καθαρή εκροή ύψους 9,4 δισ. ευρώ, έναντι καθαρής εκροής 6,2 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2010.

Συγκεκριμένα καταγράφηκε εκροή κεφαλαίων κυρίως λόγω μείωσης των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου κατά 14,7 δισ. ευρώ και δευτερευόντως λόγω της αύξησης των τοποθετήσεων κατοίκων σε παράγωγα εξωτερικού κατά 623 εκατ. ευρώ και της μείωσης των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε μετοχές ελληνικών επιχειρήσεων κατά 131 εκατ. ευρώ.

Οι εξελίξεις αυτές αντισταθμίστηκαν μόνο εν μέρει από τη μείωση των τοποθετήσεων των εγχώριων θεσμικών επενδυτών σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του εξωτερικού κατά 5,9 δισ. ευρώ και τη μείωση των τοποθετήσεων κατοίκων σε μετοχές αλλοδαπών επιχειρήσεων κατά 76 εκατ. ευρώ.

Στην κατηγορία των «λοιπών» επενδύσεων η καθαρή εισροή ύψους 24,5 δισ. ευρώ (έναντι καθαρής εισροής 21,1 δισ. ευρώ το αντίστοιχο επτάμηνο του 2010) οφείλεται κυρίως στην αύξηση των καθαρών δανειακών υποχρεώσεων του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα προς μη κατοίκους κατά 31,6 δισεκ. ευρώ.

Ο καθαρός δανεισμός του τομέα της γενικής κυβερνήσεως ανήλθε σε 32,1 δισ. ευρώ και ο αντίστοιχος ακαθάριστος δανεισμός βάσει του μηχανισμού στήριξης της ελληνικής οικονομίας διαμορφώθηκε σε 33,4 δισ. ευρώ. Η κίνηση αυτή αντισταθμίστηκε εν μέρει από την αύξηση των τοποθετήσεων κατοίκων σε καταθέσεις και repos του εξωτερικού κατά 3,4 δισ. ευρώ καθώς και από τη μείωση των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε καταθέσεις και repos στην Ελλάδα επίσης κατά 3,4 δισ. ευρώ (εκροή).

Στο τέλος Ιουλίου 2011 τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της χώρας διαμορφώθηκαν σε 4,75 δισ. ευρώ.

ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ: ΣΤΟΥΣ ΑΝΟΗΤΟΥΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΑΣΚΑΛΟΣ Ο ΛΟΓΟΣ, ΑΛΛΑ Η ΣΥΜΦΟΡΑ


Με την εκτίμηση ότι δεν έχει βελτιωθεί η κατάσταση της οικονομίας από τις αρχές του καλοκαιριού και τη φράση του Δημόκριτου, "στους ανοήτους δεν είναι δάσκαλος ο λόγος, αλλά η συμφορά", ξεκίνησε τη συνομιλία του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, ο πρόεδρος του...
ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης κατά τη σημερινή τους συνάντηση στο Προεδρικό Μέγαρο. "Τα πράγματα δεν είναι καλύτερα απ'ότι ήταν στις αρχές του καλοκαιριού. Και έχω την αίσθηση ότι ο Δημόκριτος μας πηγαίνει στη φράση που λέει ότι "στους ανοήτους δεν είναι δάσκαλος ο λόγος, αλλά η συμφορά". Πολύ φοβούμαι ότι την επιζητούμε", ανέφερε ο κ. Καρατζαφέρης απευθυνόμενος στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, χωρίς να υπάρξει κάποια απάντηση από τον κ. Παπούλια.

120.000 ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΤΟΜΕΑ!!!!


120.000. Αυτός είναι ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων που θέλει η τρόικα να απολυθούν. Είναι το αίτημα για το οποίο πρέπει να δεσμευτεί η κυβέρνηση προκειμένου να ξεμπλοκάρει η 6η δόση.
Το επιβεβαίωσαν δύο πλευρές. Ο εκπρόσωπος του Ολι Ρεν, κ. Αλταφάζ όταν ρωτήθηκε αν αληθεύει ότι η τρόικα πιέζει για 120.000 απολύσεις, απάντησε ότι… δεν μπορεί να απαντήσει. Η σιωπή είναι χρυσός.
Λιγότερο φειδωλός ο Μπομπ Τράα, μιλώντας σε πηγαδάκια το πρωί στο συνέδριο του Economist επιβεβαίωσε τον αριθμό λέγοντας ότι είναι η μόνη λύση.


Στο μεταξύ, ο Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννης Μιχελάκης, αναφερόμενος στα όσα είπε ο κ. Βενιζέλος στο Συνέδριο του Economist για «πλεονάζον προσωπικό, όχι μόνο στον ευρύτερο, αλλά και στο στενό δημόσιο τομέα», έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Ο κ. Βενιζέλος επιμένει να σιωπά και να μην απαντά σε ένα καίριο ερώτημα: Γιατί, εν μέσω κρίσης, η κυβέρνηση προχώρησε, το 2010, σε προσλήψεις 25.850 υπαλλήλων με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και 3.353 υπαλλήλων με συμβάσεις έργου, όπως αναφέρεται στην ετήσια έκθεση του ΑΣΕΠ;
Αντί να απαντήσει στις αποκαλύψεις μας, για τις ανήθικες και παράνομες αυτές προσλήψεις, προσπαθεί με στρατιωτικά διαγγέλματα, να επιβάλει το νόμο της σιωπής και την πολιτική λογοκρισία στην Αξιωματική Αντιπολίτευση, στα Μ.Μ.Ε. και σε όποιον άλλον τολμά να έχει αντίθετη άποψη».

ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΚΛΕΙΝΟΥΝ ΑΙΦΝΙΔΙΑΣΤΙΚΑ ΤΑ ΣΤΕΝΑ ΤΟΥ ΒΟΣΠΟΡΟΥ!!ΤΙ ΦΟΒΑΤΑΙ Η ΑΓΚΥΡΑ;;;

Σε αιφνιδιαστικό κλείσιμο των Στενών του Βοσπόρου και στην διενέργεια μεγάλης άσκησης αντιμετώπισης έκτακτης κατάστασης προχώρα η τουρκική κυβέρνηση για δύο ημέρες στις 28 και 29 Σεπτεμβρίου 2011. Η αιτιολογία για αυτή την ξαφνική κίνηση είναι η διεξαγωγή άσκησης αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων και θα γίνει σε συνεργασία με τα υπουργεία Άμυνας και Περιβάλλοντος.
Το σενάριο της ναυτικής άσκησης θα περιλαμβάνει την...
αντιμετώπιση ακινητοποίησης αεροπλανοφόρου από εχθρικό πλήγμα, το οποίο εν συνεχεία προσκρούει επάνω σε επιβατηγό σκάφος στον Βόσπορο. Σύμφωνα με το σενάριο ένα πετρελαιοφόρο μήκους 250 μέτρων και εκτοπίσματος 95. 000 τόνων προσκρούει πάνω σε ένα επιβατηγό πλοίο στο λιμάνι του Kabataş και προκαλείται πετρελαιοκηλίδα. Υπάρχει και εναλλακτικό σενάριο για απλή πριεβαλλοντική καταστροφή από διαρροή πετρελαίου στην θάλασσα.
Η ενημέρωση των τουρκικών αρχών για το κλείσιμο των στενών πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί και θα εφαρμοστεί σε δέκα ημέρες από σήμερα, χρονικό διάστημα αρκετά σύντομο το οποίο επηρεάζει σημαντικά τα ναυλοσύμφωνα δεδομένο ότι το κλείσιμο των Στενών δεν θεωρείται «ανωτέρα βία» κατά το ναυτιλιακό δίκαιο και δεν είναι συνηθισμένη κίνηση.
Στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχουν εντυπωσιαστεί από την κίνηση δεδομένου ότι είναι εξαιρετικά σπάνιο να κλείνουν τα Στενά του Βοσπόρου για δύο ολόκληρες ημέρες με "τσαμπουκά" οι Τούρκοι και να προκαλούν "έμφραγμα" στη ναυτιλία της περιοχής της Μαύρης Θάλασσας.
Η μία εκτίμηση είναι ότι η αιφνιδιαστική κίνηση της Τουρκίας αποτελεί ένα μήνυμα προς την διεθνή κοινότητα ότι η Τουρκία ελέγχει τα ένα από τα σημαντικότερα θαλάσσια περάσματα στον κόσμο με επιπτώσεις την μεταφορά ενεργειακών πόρων.
Η δεύτερη εκτίμηση είναι ότι κάθε κράτος, από την στιγμή που ωθεί τις καταστάσεις στα άκρα, προτοιμάζεται και για το χειρότερο: Σταθερός στόχος της ΠΑ άλλωστε είναι οι γέφυρες του Βοσπόρου και η αποκλεισμός των Στενών...
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: "ΜΙΚΡΟΤΕΡΟ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΑΠΟ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΥΦΙΣΤΑΤΑΙ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ"


Ο κ. Μιχελάκης τόνισε πως όλοι αναγνωρίζουν ότι η συνταγή του μνημονίου δεν βγαίνει, ενώ σημείωσε: «Τα ελλείμματα, αντί να μειώνονται, μεγαλώνουν. Γίνονται πρωτοφανείς θυσίες και βλέπουμε ταυτόχρονα τις δαπάνες του δημοσίου να αυξάνονται. Σας θυμίζω ότι πριν από μερικές μέρες, με βάση την έκθεση του...
ΑΣΕΠ, έχουν προσλάβει στο δημόσιο γύρω στους 28.000, την ώρα που αποφασίζουν να διώξουν τουλάχιστον 20.000 με το θεσμό της εργασιακής εφεδρείας. Βλέπουμε, ακόμη, (στο θέμα της μείωσης των φόρων) ότι μπαίνουν συνεχώς νέοι φόροι και αντί να αυξάνονται τα έσοδα μειώνονται. Που θα πάει αυτό το πράγμα; Έχουν μειώσει πια την φοροδοτική ικανότητα του κόσμου».
Ο εκπρόσωπος της ΝΔ επανέλαβε τη θέση του κόμματος για μείωση των φόρων, ώστε, όπως είπε, να αρχίσει να κινείται η αγορά και να βγει η οικονομία από την ύφεση σιγά- σιγά και επιτέθηκε στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλο, με αφορμή τη χθεσινή εμφάνισή του, μετά τη συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής.
«Ο κ. Βενιζέλος, με στρατιωτικά διαγγέλματα, θέλει να επιβάλει τη σιωπή. Θέλει να επιβάλει τη σιωπή στην αξιωματική αντιπολίτευση, θέλει να επιβάλει τη σιωπή στα ΜΜΕ, θέλει να επιβάλει τη σιωπή σε αναλυτές και ακαδημαϊκούς - με αυτό τον τρόπο δεν πρόκειται να λύσει το πρόβλημα. Ο κ. Βενιζέλος κάνει ενέσεις κατάθλιψης, έκανε χθες ενέσεις κατάθλιψης, για να περάσουν νέα μέτρα και να μην περάσει το μήνυμα Σαμαρά από τη Θεσσαλονίκη. Παίρνουν μέτρα- δεν τους βγαίνουν, παίρνουν νέα μέτρα - πάλι δεν τους βγαίνουν και για αυτό φταίει η ΝΔ. Η κυβέρνηση παραπαίει, ο κ. Βενιζέλος μαινόμενος βρίζει, ο κ. Παπανδρέου κρύβεται πίσω από τον αντιπρόεδρό του και ο κόσμος αποσβολωμένος δεν πιστεύει πια σε αυτά που βλέπει και ακούει».
Σε ό,τι αφορά το αίτημα της ΝΔ για πρόωρες εκλογές ο κ. Μιχελάκης τόνισε:
«Πιστεύετε, με την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, ότι το όποιο κόστος της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες είναι μεγαλύτερο από το κόστος που υφίσταται αυτή τη στιγμή η πραγματική οικονομία και η κοινωνία; Εγώ προσωπικά πιστεύω πως όχι».

ΠΩΣ ΔΙΑΜΟΡΦΩΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΤΕΛΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ 2012

Επιπλέον «φωτιά» στον ήδη βεβαρημένο οικογενειακό προϋπολογισμό αναμένεται να βάλουν τα νέα τέλη κυκλοφορίας του 2012...

Σχεδόν 5,5 εκατομμύρια ιδιοκτήτες Ι.Χ. και Δ.Χ. οχημάτων θα κληθούν πολύ σύντομα να πληρώσουν… χρυσό το χαρτάκι που θα πρέπει να αποκτήσουν, εάν θέλουν να κάνουν χρήση του αυτοκινήτου τους την επόμενη χρονιά.

Τα νέα τέλη διαμορφώνονται με βάση τα κυβικά του κάθε οχήματος-μοτοσικλέτας και κυμαίνονται από 22 ευρώ έως 1.320 ευρώ, με την ποσοστιαία αύξηση να αγγίζει το 10%, στην περίπτωση που αναφερόμαστε σε αυτοκίνητα με ημερομηνία άδεια κυκλοφορίας έως τις 31 Οκτωβρίου του 2010.

Από εκεί και πέρα, τα επιβατικά αυτοκίνητα που ταξινομήθηκαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα από την 1 Νοεμβρίου του 2010 και μετά θα «πληρώσουν» βάσει των εκπομπών ρύπων διοξειδίου του άνθρακα (γραμμάρια CΟ2 ανά χιλιόμετρο), με την αύξηση και εδώ να επηρεάζει κατά πολύ την τσέπη των ιδιοκτητών. Παρακάτω μπορείτε να δείτε τα χρήματα που θα κληθούν να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες για να αποκτήσουν το... μαγικό αυτοκόλλητο.


Τέλη για αυτοκίνητα με άδεια έως τις 31/10/2010 ανάλογα με τον κυβισμό:

Έως 300 κ.εκ. 22 ευρώ (20)

301-785 κ.εκ. 55 ευρώ (50)

786-1.071 κ.εκ. 120 ευρώ (110)

1.072-1.357 κ.εκ. 135 ευρώ (120)

1.358-1.548 κ.εκ. 240 ευρώ (220)

1.549-1.738 κ.εκ. 270 ευρώ (240)

1.739-1.928 κ.εκ. 300 ευρώ (270)

1.929-2.357 κ.εκ. 660 ευρώ (600)

2.358-3.000 κ.εκ. 880 ευρώ (800)

3.001-4.000 κ.εκ. 1.100 ευρώ (1.000)

4.001 κ.εκ. και άνω 1.320 ευρώ (1.200)


Τέλη για αυτοκίνητα με άδεια από 1/11/2010 ανάλογα με τις εκπομπές ρύπων CO2Q

0-100 γρ./χλμ. 0 ευρώ (0)

101-120 γρ./χλμ. 0,9 ευρώ (0,8)

121-140 γρ./χλμ 1,1 ευρώ (1)

141-160 γρ./χλμ. 1,7 ευρώ (1,5)

161-180 γρ./χλμ. 2,25 ευρώ (2)

181-200 γρ./χλμ. 2,55 ευρώ (2,25)

201-250 γρ./χλμ. 2,8 ευρώ (2,5)

Άνω των 250 γρ./χλμ. 3,4 ευρώ (3)

ΝΕΟΣ ΝΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ Γ'ΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΕΗ: ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ

"Δε σας ζητάω μια ρητορική επιχειρηματολογίας και ανασκευής θέσεων διαφορετικών απόψεων, αλλά μια σύντομη, στο βαθμό που ο καθένας επιθυμεί και κρίνει πρέπον, παρουσίαση των απόψεών σας με επιχειρήματα. Ελπίζω οι περισσότεροι, αν όχι όλοι, από εσάς να αφιερώσουν μισή ώρα από το χρόνο τους ώστε να βοηθήσουν με την καθοδήγησή τους εμάς, τους φοιτητές σας." Αίτημα φοιτητή μας (Το πλήρες κείμενο  στο τέλος)


*****, θερμά συγχαρητήρια για το μήνυμα σου και για την ξεκάθαρη θέση σου. Μπράβο και πάλι μπράβο για το κουράγιο σου, παρότι έκανες αυτό που έπρεπε να νοιώθουν ελεύθεροι να κάνουν όλοι οι συμφοιτητές σου, να ζητήσουν δηλαδή από εμάς, τους δασκάλους τους, αυτό που έπρεπε να έχουμε κάνει από μόνοι μας εδώ και πολύ καιρό. Βέβαια όλα αυτά συμβαίνουν σε μια υγιή κοινωνία. Σε μια κοινωνία που ο σεβασμός της αντίθετης άποψης 
και των δικαιωμάτων του συνανθρώπου σου είναι ο βασικός κανόνας λειτουργίας. Εύχομαι το μήνυμα σου νάνε η αφορμή για να ξυπνήσουμε εμείς οι δάσκαλοι σας από το λήθαργο στο οποίο δυστυχώς βρισκόμαστε. Και η αρχή νομίζω πως έγινε.
Σίγουρα η δημόσια τοποθέτηση των καθηγητών όχι μόνο θα βοηθήσει στην προώθηση του διαλόγου όποια και αν είναι η γνώμη τους αλλά και είναι υποχρέωση τους να το κάνουν στην κρίσιμη αυτή για την χώρα περίοδο που διανύουμε.
Τώρα όσον αφορά το ερώτημα σου.
  1. Όπως έχω εκφράσει επανειλημμένα στο παρελθόν δεν συμφωνώ με την πράξη της κατάληψης και το άσυλο με την μορφή που αυτά έχουν πάρει σήμερα. Υπάρχει γελοιοποίηση της έννοιας του Ασύλου εδώ και της κατάληψης θα συμπλήρωνα. Το Πανεπιστήμιο είναι ναός γνώσης και κανένας μα κανένας δεν έχει το δικαίωμα να το κλείνει γιατί απλά αυτό ανήκει στην κοινωνία. 
  2. Κάθε Νόμος έχει θετικά και αρνητικά. Είναι αδύνατο να φτιαχτεί ένας Νόμος με τον οποίο θα συμφωνούνε όλοι. Αλλοίμονο αν αναγνωρίσουμε το δικαίωμα σε κάθε μερίδα της κοινωνίας που δεν συμφωνεί, όχι μόνο να μην τον εφαρμόζει αλλά να επιβάλει δια της βίας την μη εφαρμογή του στους άλλους. Αυτά μας οδηγούν σε αποδοχή φασιστικών μεθόδων και νοοτροπιών και φυσικά οδηγούν το σύστημα σε deadlock. Είναι αυτονόητο πως δεν μπορεί να λειτουργήσει στην βάση αυτή μια οργανωμένη Πολιτεία/κοινωνία. Μια οργανωμένη πολιτεία έχει θεσμούς και δικλείδες ασφαλείας για τον έλεγχο της Συνταγματικότητας ενός Νόμου. Αλλοίμονο αν ο καθένας μας με το πρόσχημα της Αντισυνταγματικότητας μπορούσε να αρνηθεί την εφαρμογή του Νόμου (περί εφαρμογής των νόμων εδώ και εδώ). Αυτονόητο ακόμη και για παιδιά Δημοτικού. Τώρα όσο για την ανάγκη ύπαρξης Νόμων που θα ορίζουν το πλαίσιο μέσα στο οποίο οφείλουν να κινούνται τα μέλη μιας κοινωνίας, είναι αστείο να ανοίξουμε μια συζήτηση πάνω  στο θέμα αυτό. Οι οργανωμένες κοινωνίες έχουν δώσει απάντηση στον προβληματισμό αυτό εδώ και πολλά χρόνια. Παραθέτω απόσπασμα από σχετικό μήνυμα μου
    «Κύριε Πρύτανη,
    Επειδή από όλα τα παραπάνω γεγονότα διαφαίνεται πως έχει δημιουργηθεί στα αρμόδια όργανα, στο προσωπικό, αλλά και στη Πανεπιστημιακή κοινότητα η πεποίθηση πως μπορεί το Πανεπιστήμιο Πατρών, πιθανόν στα πλαίσια της αυτοτέλειας του, να αρνηθεί την εφαρμογή του σχετικού με (….) Νόμου αλλά και γενικότερα κάθε Νόμου της Ελληνικής Πολιτείας και (…) αλλά πρωτίστως επειδή όλη αυτή η κατάσταση περνάει επικίνδυνα για ένα Δημοκρατικό Πολίτευμα μηνύματα στους φοιτητές μας οι οποίοι θα κληθούν να αποτελέσουν την  ηγεσία της αυριανής κοινωνίας μας, σας παρακαλώ να ενημερώσετε την Πανεπιστημιακή κοινότητα για την θέση του Πανεπιστημίου Πατρών επί του εν λόγω θέματος, καθώς «όπου γαρ μη νόμοι άρχουσιν, ουκ έστι πολιτεία,» (Πολιτικά, 1292a 32-37).» πλήρες κείμενο

  3. Δεν θα καταγράψω στο κείμενο μου αυτό θετικά και αρνητικά για τον συγκεκριμένο Νόμο. Θα σε παραπέμψω σε σχετικά κείμενα μου στα οποία παραθέτω επιχειρήματα κατά θέσεων που εμφανίστηκαν και προβλήθηκαν καταγράφοντας τα σημαντικότερα επιχειρήματα κατά του Νόμου.

Η "παράλογη απαίτηση της Μπολόνια", N. Χριστοδουλάκης

Νόμος για τα ΑΕΙ: Αντιμετωπίζει ουσιαστικά προβλήματα;

Μετά τους φοιτητές και ο Σύλλογος ΔΕΠ κατά του Νόμου (?)

Προσχέδιο νόμου για την Ανώτατη Εκπαίδευση - Μύθοι και Πραγματικότητα

Πανεπιστημιακοί από 43 χώρες υπερασπίζονται την τριτοβάθμια εκπαίδευση στη χώρα μας. Απάντηση

Καταλήψεις ΑΕΙ - Κύριε Πρύτανη, πού είστε;


Όπως υποστηρίζω στην πλειονότητα της όλη η επιχειρηματολογία βασίζεται κυρίως σε υποθετικά σενάρια αρρωστημένων μυαλών και χρεωκοπημένων νοοτροπιών και αντιλήψεων. Αυτών που οδήγησαν την χώρα στην σημερινή κατάσταση.

Και φυσικά είμαι ανοικτός σε διάλογο και ανταλλαγή επιχειρημάτων σε όλα τα παραπάνω θέματα αλλά πάντα στην βάση στοιχείων.

Παρόλα τα παραπάνω νοιώθω πως οφείλω να απολογηθώ σε σένα και στους συμφοιτητές σου σας γιατί η μέχρι σήμερα αντίδραση μου στα φαινόμενα που ζούμε δεν κατάφερε να αποτρέψει την στέρηση του δικαιώματος σας για μόρφωση αλλά κυρίως να αποτρέψει πράξεις που έχουν υποθηκεύσει το μέλλον σας.

Να είσαι καλά
Κλεάνθης Θραμπουλίδης
Ένας καθηγητής σου


On 13/9/2011 10:44 μμ, Thanos ******* wrote: Αξιότιμοι κ. Καθηγητές,


Ονομάζομαι ***** ******** και είμαι  ένας απ' τους προπτυχιακούς φοιτητές του ΤΗΜΤΥ. Η ελληνική τριτοβάθμια εκπαίδευση βρίσκεται σε ένα κομβικό γι' αυτή σημείο, ένα σημείο το οποίο έχει αποτελέσει μήλο της Έριδος για την ελληνική κοινωνία, από τους απλούς πολίτες, τους βουλευτές και τα Μ.Μ.Ε., μέχρι τους προπτυχιακούς φοιτητές και τους Πρυτάνεις των ελληνικών πανεπιστημίων. Από τη συνέχιση της ακαδημαϊκής περιόδου μετά τις διακοπές του καλοκαιριού, περίπου την ίδια περίοδο που ψηφίστηκε ο νέος νόμος για τη τριτοβάθμια εκπαίδευση στη Βουλή, οι πληροφορίες που φτάνουν σε μας ως φοιτητές είναι ποικίλες και δυστυχώς πολλές φορές συγκεχυμένες. Προσωπικά πιστεύω ότι οι πλέον κατάλληλοι ώστε να εκφέρουν άποψη για το νέο νόμο είναι οι καθηγητές μου, καθώς είναι άνθρωποι που αφορά ο νόμος και έχουν πολυετή πείρα σε αυτόν τον τομέα, που με κάνει να σέβομαι περισσότερο την κρίση τους. Ορμώμενος, λοιπόν, από τα τελευταία e-mail καθηγητών που έχουμε όλοι λάβει, βλέπω ότι οι δίοδοι επικοινωνίας δασκάλων και φοιτητών δεν είναι κομμένες, και θα ήθελα να σας ζητήσω να βοηθήσετε εμένα και όποιον άλλον μπορεί να βρίσκεται στη θέση μου να αποκρυσταλλώσει άποψη παραθέτοντας τις θέσεις σας για το καινούργιο νόμο. Δε σας ζητάω μια ρητορική επιχειρηματολογίας και ανασκευής θέσεων διαφορετικών απόψεων, αλλά μια σύντομη, στο βαθμό που ο καθένας επιθυμεί και κρίνει πρέπον, παρουσίαση των απόψεών σας με επιχειρήματα. Ελπίζω οι περισσότεροι, αν όχι όλοι, από εσάς να αφιερώσουν μισή ώρα από το χρόνο τους ώστε να βοηθήσουν με την καθοδήγησή τους εμάς, τους φοιτητές σας.


Μετά τιμής,
***** *********
http://ellinikodimosiopanepistimio.blogspot.com/2011/09/blog-post_5161.html

ΜΕ ΣΤΑΣΗ ΠΛΗΡΩΜΩΝ ΜΙΣΘΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΑΠΕΙΛΕΙ Η ΤΡΟΪΚΑ


Τον κίνδυνο "εσωτερικής στάσης πληρωμών" - με την αδυναμία δηλαδή καταβολής μισθών και συντάξεων για 1-2 μήνες - επισείει πλέον η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία διαμηνύει στην Αθήνα ότι διαφωνεί με τη “συνταγή” που ακολουθείται. Πηγές...
της Κομισιόν εξέφραζαν χθες την έντονη δυσφορία τους σχετικά με τις λύσεις που φέρονται να προωθούνται εντός της κυβέρνησης για περαιτέρω μείωση μισθών και συντάξεων.

Μάλιστα, στην έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εκφράζεται πλήρης διαφωνία τόσο με αυτές τις επιδιωκόμενες λύσεις του οικονομικού επιτελείου όσο και με την προσπάθεια να της αποδοθούν

ευθύνες για την ακολουθούμενη πολιτική, με την ιδιαίτερη επισήμανση ότι η Κομισιόν έχει πλήρη επίγνωση του “εκρηκτικού κοινωνικού αντικτύπου” παρόμοιων μέτρων. Αυτές οι λύσεις δεν πρέπει και δεν μπορούν να αντισταθμίσουν την αποτυχία της κυβέρνησης να πατάξει τη φοροδιαφυγή, που παραμένει η μάστιγα της ελληνικής οικονομίας, είναι η θέση της Κομισιόν, που απειλεί πλέον με ρήξη στις συνομιλίες με τις ελληνικές αρχές και δηλώνει έτοιμη να φτάσει στα άκρα. Οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι η Τρόϊκα δεν είναι διατεθειμένη να “παίξει το επικοινωνιακό παιχνίδι” της Αθήνας και απορρίπτει τις κατηγορίες που τις αποδίδονται περί αιτήματος των Βρυξελλών για 100.000 απολύσεις στο δημόσιο. Με την άρνησή της να χαρακτηριστεί συνυπεύθυνη σε αυτό το “λάθος δρόμο” η Επιτροπή αφήνει-για πρώτη φορά- να εννοηθεί, ότι ενδέχεται να αφήσει εκτεθειμένη, για μικρό χρονικό διάστημα, την Ελλάδα σε ότι αφορά τις εσωτερικές της υποχρεώσεις (καταβολή μισθών και συντάξεων), υπογραμμίζοντας πάντως ότι θα είναι αλληλέγγυα σε σχέση με τις δανειακές υποχρεώσεις της χώρας διεθνώς.

Στο πλαίσιο αυτό, χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του Βέλγου υπουργού Οικονομικών Ντιντιέ Ρεϊντερς, ο οποίος, κρίνοντας ανεπαρκή τα μέτρα που έχει λάβει έως τώρα η Αθήνα, επεσήμανε ότι η Ελλάδα ίσως χρειαστεί να τεθεί υπό κηδεμονία. "Η Ελλάδα μάλλον θα χρειαστεί να τεθεί υπό κηδεμονία με κάποιο τρόπο. Οι ιδιωτικοποιήσεις δεν αφορούν στο επίπεδο ζωής των πολιτών. Και οι ίδιοι οι Έλληνες κατανοούν ότι ο δημόσιος τομέας τους είναι δυσανάλογα μεγάλος. Γιατί καθυστερούν τόσο;", υπογράμμισε ο Ντ. Ρέιντερς. Στο ενδεχόμενο στάσης πληρωμών στην Ελλάδα επανήλθε χθες και η Αυστρία, δια του αναπληρωτή Καγκελαρίου Μαϊκλ Σπιντελέγκερ,ο οποίος όμως προειδοποίησε για τους κινδύνους μιας τέτοιας εξέλιξης. Εξάλλου, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας του πανεπιστημίου του Λιντζ, η παραοικονομία στη χώρα μας έχει αυξηθεί από 24,3% του ΑΕΠ το 2008

ΠΑΤΡΑ: ΠΕΤΡΟΠΟΛΕΜΟΣ ΜΑΘΗΤΩΝ-ΓΟΝΕΩΝ ΣΤΟ 13 ΓΥΜΝΑΣΙΟ

Πετροπόλεμος μεταξύ αγανακτισμένων γονέων και καταληψιών μαθητών στο 13ο Γυμνάσιο Πάτρας. Σύμφωνα με καταγγελίες μαθητών κάποιοι γονείς που ήθελαν να λήξει η κατάληξη, μετά από έντονες χωρίς αποτέλεσμα διαβουλεύσεις, και αφού προηγήθηκε ένταση με τους καταληψίες έφθασαν στο σημείο να προσπαθούν να σπάσουν με πένσες τις κλειδαριές! Στη συνέχεια πέταξαν ακόμη και πέτρες. Το επεισόδιο μπορεί να έχει και συνέχεια γιατί οι μαθητές απείλησαν πως θα κινηθούν δικαστικά εναντίον των γονέων. 

ΔΝΤ: ΟΙ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΑΜΠΟΥ


«Δεν πρέπει να υπάρχουν ταμπού για απολύσεις», υποστήριξε ο Μπομπ Τραα, εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ελλάδα. Παράλληλα τάχθηκε υπέρ της λήψης πρόσθετων μέτρων με στόχο τον περιορισμό του ...
ελλείμματος, μιλώντας στο συνέδριο του Economist.

«Θα χρειαστούν πρόσθετα μέτρα προκειμένου να μειωθεί το έλλειμμα σε βιώσιμο επίπεδο», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τράα και πρόσθεσε:

«Δεν πρέπει να υπάρχουν ταμπού για απολύσεις».

Ο κ. Τράα επισήμανε ότι «χωρίς ευρύτερη πολιτική υποστήριξη δεν μπορεί να εφαρμοστεί ικανοποιητικά το πρόγραμμα» και τόνισε ότι η «η Ελλάδα έχει καταφέρει εντυπωσιακή πρόοδο στη μείωση του ελλείμματος, τώρα χρειάζεται έμφαση στις διαρθρωτικές αλλαγές».

Σε ό,τι αφορά το Δημόσιο, η τρόικα φέρεται να απαιτεί να απολυθούν 100.000 δημόσιοι υπάλληλοι και να ψηφιστεί νέο μισθολόγιο λιτότητας, σε συνδυασμό με την εφαρμογή του μέτρου εργασιακής εφεδρείας στο οποίο θα ενταχθούν 50.000 υπάλληλοι.

Νωρίτερα, μιλώντας στο ίδιο συνέδριο ο κ. Βενιζέλος είπε ότι αυτή την εβδομάδα θα ληφθούν οι αποφάσεις για τους φορείς του Δημοσίου που περιλαμβάνονται στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα.

«Αυτήν την εβδομάδα (σ.σ. θα ληφθούν) οι αποφάσεις για τους φορείς του Δημοσίου που περιλαμβάνονται στο μεσοπρόθεσμο», σημείωσε ο κ.Βενιζέλος, ο οποίος πρόσθεσε ότι «υπάρχει πλεονάζον προσωπικό στο Δημόσιο και πρέπει να υπάρξει εκλογίκευση».

Αναφορικά με το ενιαίο μισθολόγιο, ο κ. Βενιζέλος δήλωσε ότι θα έχει ολοκληρωθεί «στις αρχές Οκτωβρίου».

ΤΟΥΡΚΙΑ : ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΑΜΕΣΩΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΑΟΖ!


Η Τουρκία κάλεσε την Κυπριακή κυβέρνηση να σταματήσει άμεσα τις έρευνες για φυσικό αέριο και δήλωσε ότι τουρκικά πολεμικά σκάφη μπορεί να συνοδεύσουν την τουρκική ερευνητική ομάδα στη Μεσόγειο. Ο Τούρκος υπουργός ενέργειας, Taner Yildiz είπε σε...
δημοσιογράφους πως η σχεδιαζόμενη συμφωνία μεταξύ της Τουρκίας και της κυβέρνησης των κατεχόμενων αναφορικά με τη διευθέτηση των θαλάσσιων «συνόρων» τους, θα επιτρέψει στην τουρκική εταιρεία TPAO να έχει παρουσία στα νερά της Μεσογείου βόρεια της Κύπρου.

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΤΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΤΟ ΛΟΒΕΡΔΟΣαν να μην έφτανε η αποκάλυψη για το διορισμό της συζύγου του Υπουργού Υγείας στο δημόσιο (διαβάστε εδώ), δεύτερο χτύπημα σήμερα για τον Λοβέρδο. Η συνδικαλιστική παράταξη των γιατρών που πρόσκεινται στο κυβερνών κόμμα κατακεραυνώνει τον υπουργό ενώ αφήνει και υπονοούμενα για «βρώμικες συναλλαγές». Ακολουθούν τα πιο σημαντικά αποσπάσματα της ανακοίνωσης της ΠΑΣΚ ιατρών:


«Σε περιόδους μεγάλης οικονομικής κρίσης όπως αυτή που διέρχεται η χώρα μας είναι απαραίτητος ο σχεδιασμός, η ύπαρξη στόχου και η διαδικασία υλοποίησης του στόχου.


Στον χώρο της υγείας λοιπόν είχαμε την ατυχία να έχουμε μία πολιτική ηγεσία η οποία αντί να σχεδιάζει και να βάζει στόχους, προτιμά τα τηλεοπτικά παράθυρα για να κάνει διαπιστώσεις και περιγραφές των κακοδαιμονιών του δημοσίου συστήματος υγείας.


Να επιρρίπτει με μεγάλη ευκολία τις ευθύνες στους εργαζόμενους στην υγεία, και αυτός σαν πολιτικός που επί μακρόν διαχειρίστηκε εξουσία να απαλλάσσεται των δικών του ευθυνών.


Μονοπωλώντας δε τα μέσα επικοινωνίας, ηλεκτρονικά και έντυπα, βερμπαλίζει, οδηγώντας την υγεία στην χώρα μας σε αποδόμηση και μείωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών.


Απόδειξη της έλλειψης συγκροτημένου στόχου και σχεδιασμού για την υγεία από την σημερινή πολιτική ηγεσία του υπουργείου υγείας, είναι η κατάθεση του πολυνομοσχεδίου που νομοθετούσε επί παντός επιστητού.


Ο κύριος υπουργός έβγαινε τότε (αρχές του χρόνου) στα τηλεπαράθυρα και υπερασπιζότανε αυτό το γονατογράφημα και δήλωνε με έμφαση, «αν δεν ολοκληρωθεί η μηχανοργάνωση των νοσοκομείων μέχρι τις 31 Μαρτίου του 2011 θα παραιτηθώ!!!».


Όχι μόνο δεν είχε το θάρρος να παραιτηθεί (γιατί η μηχανοργάνωση καρκινοβατεί) αλλά υποβαθμίστηκε ακόμη περισσότερο η ήδη υποβαθμισμένη ποιότητα της υγείας του Ελληνικού λαού.


Ο κύριος Λοβέρδος αποδόμησε ένα από τους βασικούς πυλώνες της ιδεολογίας του ΠΑΣΟΚ, τo κοινωνικό κράτος.»


Τέλος η ανακοίνωση ρωτάει: «Μπορεί ο υπουργός να μας πει τι έγινε η έκπτωση του 5% που χορηγούσε η φαρμακοβιομηχανία και οι φαρμακαποθήκες στους φαρμακοποιούς και απέφερε έσοδα στο δημόσιο τουλάχιστον 50 εκατ. και την κατήργησε υπέρ των φαρμακοβιομηχάνων ??»
http://logia-starata.blogspot.com/2011/09/blog-post_4184.html

FINANCIAL TIMES : ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ 10 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΤΑ ΤΑΜΕΙΑΚΑ ΔΙΑΘΕΣΙΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ


Οι Financial Times σε σημερινό τους δημοσίευμα υποστηρίζουν ότι «Η Αθήνα αγωνίζεται να αποφύγει κρίση ρευστότητας», εστιάζοντας στο ότι τα ταμειακά διαθέσιμα του Ελληνικού Δημοσίου αρκούν μέχρι τις 10 Οκτωβρίου. Η εφημερίδα αναφέρει πως η...
Ελλάδα θα πρέπει να πείσει τους δανειστές της προκειμένου να λάβει την έκτη δόση των 8 δισ. ευρώ και αναφέρεται αναλυτικά στις τελευταίες εξελίξεις σε οικονομία και πολιτική και ειδικά στη ματαίωση του ταξιδιού του Πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου στη Νέα Υόρκη.
Η βρετανική εφημερίδα επικαλείται στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών που εκτιμά ότι τα ταμειακά διαθέσιμα αρκούν μέχρι τις 10 Οκτωβρίου. «Θα υπάρξουν προβλήματα με την εκπλήρωση των υποχρεώσεων του Δημοσίου, συμπεριλαμβανομένης της καταβολής συντάξεων και μισθών», ανέφερε ο εν λόγω αξιωματούχος.
Αναφερόμενη στις πιεστικές προθεσμίες η εφημερίδα αναφέρει πως ακόμη και αν η τρόικα δώσει στην Ελλάδα θετικό νεύμα, το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ θα πρέπει να συνεδριάσει για να εγκρίνει επισήμως την πληρωμή, και οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης θα πρέπει να σταθμίσουν τις αποφάσεις.

Η Wall Street Journal
Την ίδια στιγμή, η ηλεκτρονική έκδοση της Wall Street Journal αναφέρεται εκτενώς στα νέα μέτρα που αναμένεται να αναλάβει η κυβέρνηση και στις αντιδράσεις που θα προκαλέσουν. Το δημοσίευμα τονίζει ότι ανάμεσα στα μέτρα που θα ανακοινωθούν σήμερα είναι οι μαζικές απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων.
Σύμφωνα με τους ανταποκριτές της εφημερίδας στην Αθήνα η κυβέρνηση βρίσκεται υπό πίεση, καθώς δεν αποκλείονται οι εκλογές λόγω διαφωνιών στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, αλλά και λόγω τους απεργιακού κύματος και των βίαιων αναταραχών που θα ακολουθήσουν. Ακόμη, η Wall Street επικαλείται δήλωση Έλληνα πολιτικού που αναφέρει: «Αμφιβάλω ότι το ΠΑΣΟΚ είναι σε θέση να θεσπίσει τέτοια μέτρα και ο πρωθυπουργός μπορεί να αναγκαστεί να προκηρύξει πρόωρες εκλογές».
Στο τηλεφώνημα από το οποίο «κρέμεται το μέλλον της Ελλάδας» αναφέρεται η βρετανική εφημερίδα Guardian περιγράφοντας την κρισιμότητα της σημερινής τηλεδιάσκεψης της τρόικα με τον υπουργό Οικονομικών κ. Ευάγ. Βενιζέλο. Ο Guardian εστιάζει στην εκταμίευση της 6ης δόσης την οποία χαρακτηρίζει κρίσιμη και αβέβαιη και αναφέρει πως χωρίς σαφή τεκμήρια και αποδείξεις η δόση δεν θα δοθεί.
Τέλος, περιγράφοντας τη δυναμική των πολιτικών εξελίξεων η βρετανική εφημερίδα σημειώνει πως «ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε σε ένα έθνος που έχει γονατίσει από τους φόρους, ότι θα σφίξει κι άλλο το ζωνάρι».

ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΗΤΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΝ ΕΙΧΑΜΕ ΣΤΟ ΤΙΜΟΝΙ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΕΝΑΝ ΗΓΕΤΗ


Το “διάγγελμα” του Ευάγγελου Βενιζέλου -ενός εν δυνάμει πρωθυπουργού- προς τον ελληνικό λαό και την αντιπολίτευση ήταν ξεκάθαρο και με ατσάλινη λογική. Ήταν φανερό ότι μετέφερε τις εντυπώσεις του και τις απόψεις από τους ομολόγους του της ΕΕ και φάνηκε ιδιαίτερα εντυπωσιασμένος και πεπεισμένος από αυτούς. Θα πρέπει να τους άκουσε με μεγάλη προσοχή.
Πράγματι αυτά που του ζήτησαν ήσαν ξεκάθαρα και λογικά και φάνηκε ότι ο εν δυνάμει πρωθυπουργός τα αποδέχτηκε καθ’ ολοκληρία αφού ακουμπούσαν σε μια τετράγωνη λογική επιχειρηματολογία.
1.Το κράτος σας είναι τελείως αναξιόπιστο
2.Το κράτος σας πρέπει να περικόψει τις δαπάνες και να ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό
3.Η αντιπολίτευση είναι παράλογη, ανεύθυνη και λαϊκίζει
4.Τα εισπρακτικά μέτρα που παίρνετε είναι αντιλαϊκά και πιθανόν δεν θα πετύχουν το στόχο
5.Ο δημόσιος τομέας είνα υπερβολικά διογκωμένος και θα πρέπει να διώξετε ένα μεγάλο αριθμό δημοσίων υπαλλήλων
Όλα αυτά …

είναι και λογικά και σωστά υπό το πρίσμα ενός αντικειμενικού και ψυχρού παρατηρητή.
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος φαινόταν ικανοποιημένος που τα είπε έξω από τα δόντια στον Ελληνικό λαό και ζήτησε κι άλλες θυσίες από τους πολίτες χωρίς αντιδράσεις και μεμψιμοιρίες και η αντιπολίτευση να βγάλει το σκασμό.
Όλα όσα ανέφερε ήταν σωστά άλλα ένας λαός θα ανέμενε κάτι τελείως διαφορετικό από έναν πραγματικό ηγέτη.
Αντί ο Ευάγγελος Βενιζέλος να ακούει τις επιτιμήσεις για το κράτος του και την κυβέρνηση του και προφανώς να συναινεί, θα έπρεπε να τους είχε αντιπαραθέσει ότι το χρέος δεν το δημιούργησαν μόνοι τους οι διεφθαρμένοι πολιτικοί της Ελλάδας αλλά και όλοι αυτοί οι οικονομικοί κολοσσοί που τους διέφθειραν.
Πληρώσαμε τα εξοπλιστικά προγράμματα στις εταιρείες τους σε διπλές τιμές, μάς έβαλαν με δόλο και δική τους συναίνεση (Goldman Sachs) στην νομισματική ένωση με “μαγειρένα στοχεία, μας έδωσαν δανεικά ώστε οι αγρότες μας να σταματήσουν να παράγουν, μας ανάγκασαν να κλείσουμε όλες τις βιομηχανίες μας, μας έδιναν δανεικά χωρίς κανέναν έλεγχο και στη συνέχεια ανέβαζαν τα επιτόκια, εκμαύλισαν δωροδοκώντας τους πολιτικούς μας αναγκάζοντας τους να δίνουν στις εταιρείες τους τα δημόσια έργα υπερτιμολογώντας τα, η Γερμανία δεν μας επέστρεψε ποτέ τις πολεμικές αποζημιώσεις ως όφειλε, μας άφησαν έρμαιο στη λαίλαπα των μεταναστών, έσπειραν στη χώρα μας προδοτικές και ανθελληνικές ΜΚΟ οι οποίες χρημαδοτούνταν από κέντρα του εξωτερικού και μόνο στόχο είχαν και έχουν να μας αλλοτριώσουν εθνικά, δεν μας βοήθησαν αλλά αντιθέτως υπέσκαψαν τη λύση του Κυπριακού αναγάγοντας το πρόβλημα σε γάγγραινα της εξωτερικής μας πολιτικής και τα τελευταία χρόνια μας πρόσθεσαν κι άλλη μία γάγγραινα, το Σκοπιανό και τόσα άλλα… τόσα άλλα…
Κύριε Βενιζέλο, ένας πραγματικός ηγέτης θα έβαζε πρώτα αυτά τα επιχειρήματα στο τραπέζι και δεν θα κιότευε όταν τον λοιδορούσαν οι ξένοι. Θα τους έδειχνε ότι το χρέος μας είναι πολύ μικρότερο από αυτό που διεκδικούν, (ίσως το μισό) και τότε θα μπορούσε να γυρίσει στην πατρίδα του υπερήφανος και να εκφωνήσει ένα διάγγελμα τέτοιο που εκφωνήσατε εσείς, με περισσή οίηση, λέγοντας όμως στον Ελληνικό λαό ότι κατάφερε κάτι πολύ σπουδαίο, ΝΑ ΜΕΙΩΣΕΙ ΤΟ ΧΡΕΟΣ. Και ότι για να πληρώσουμε το υπόλοιπο θα έπρεπε όλοι οι Έλληνες να συμβάλουν και τότε δεν θα ήταν δύσκολο να πείσει τους Έλληνες να συνεισφέρουν, τότε θα υπήρχε και ελπίδα και θάρρος να προχωρήσουμε και να συνδράμουμε όλοι μαζί. Όχι να ζητά μόνο από το λαό θυσίες “άδικες αλλά αναγκαίες” χωρίς ο ίδιος να έχει κάνει το χρέος του σαν ηγέτης.
Οι ηγέτες κύριε Βενιζέλο δεν δέχονται να “παίρνουν” το δαχτυλίδι, οι ηγέτες το κερδίζουν μόνοι τους και αναδεικνύονται μέσα από τέτοιες αντίξοες συνθήκες. Κι εσείς φανήκατε κατώτερος των περιστάσεων και λυπόμαστε που διαπιστώνουμε ότι δεν έχετε τα κότσια γι’ αυτή τη θέση. Πηγαίνετε πίσω στις συνταγματικές σας παρόλες που σας ανέδειξαν άλλωστε έως σήμερα…

ΣΤΙΣ 7 ΤΕΛΙΚΑ Η ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗ


Στην κρίσιμη τηλεδιάσκεψη στις 7 το βράδυ - κατόπιν νέας ανακοίνωσης- που θα έχει ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος με τους επικεφαλής της τρόικας, αναμένεται να «κλειδώσουν» τα νέα μέτρα. Θα ακολουθήσει η συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής και ...
αργότερα θα γίνουν οι ανακοινώσεις. Παράλληλα ο Διεθνής Τύπος σε διάφορα δημοσιεύματα κάνει αναφορά στις πολιτικές εξελίξεις που αναμένονται στην Ελλάδα.

Το πλαίσιο των παρεμβάσεων που συζητείται με την τρόικα καθορίστηκε χθες το απόγευμα κατά τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, υπό τον πρωθυπουργό Γ.Παπανδρέου.

Όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών, μετά το πέρας της χθεσινής κυβερνητικής σύσκεψης, διαμορφώθηκε ένα καθαρό πλαίσιο, στο οποίο θα κινηθεί ο ίδιος στην τηλεδιάσκεψη της Δευτέρας με τους εκπροσώπους της τρόικας με στόχο, όπως είπε, «να συμφωνήσουμε ότι πρέπει να πετύχουμε τους δημοσιονομικούς στόχους, να διαμορφώσουμε προϋπολογισμό του 2012 που οδηγεί σε πρωτογενή πλεονάσματα και να δείξουμε ότι έχουν γίνει βήματα και θα κάνουμε πιο γρήγορα και αποφασιστικά βήματα».

Οι αποφάσεις αυτές είναι αναγκαίες «αν θέλουμε να αποτραπεί η χρεοκοπία, να είμαστε στον πυρήνα της Ευρωζώνης, και να πάψει η χώρα να εκβιάζεται και να ταπεινώνεται», όπως είπε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Ο Διεθνής Τύπος

Οι Financial Times σε σημερινό τους δημοσίευμα υποστηρίζουν ότι «Η Αθήνα αγωνίζεται να αποφύγει κρίση ρευστότητας», εστιάζοντας στο ότι τα ταμειακά διαθέσιμα του Ελληνικού Δημοσίου αρκούν μέχρι τις 10 Οκτωβρίου.

Η εφημερίδα αναφέρει πως η Ελλάδα θα πρέπει να πείσει τους δανειστές της προκειμένου να λάβει την έκτη δόση των 8 δισ. ευρώ και αναφέρεται αναλυτικά στις τελευταίες εξελίξεις σε οικονομία και πολιτική και ειδικά στη ματαίωση του ταξιδιού του Πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου στη Νέα Υόρκη.

Η βρετανική εφημερίδα επικαλείται στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών που εκτιμά ότι τα ταμειακά διαθέσιμα αρκούν μέχρι τις 10 Οκτωβρίου. «Θα υπάρξουν προβλήματα με την εκπλήρωση των υποχρεώσεων του Δημοσίου, συμπεριλαμβανομένης της καταβολής συντάξεων και μισθών», ανέφερε ο εν λόγω αξιωματούχος.

Αναφερόμενη στις πιεστικές προθεσμίες η εφημερίδα αναφέρει πως ακόμη και αν η τρόικα δώσει στην Ελλάδα θετικό νεύμα, το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ θα πρέπει να συνεδριάσει για να εγκρίνει επισήμως την πληρωμή, και οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης θα πρέπει να σταθμίσουν τις αποφάσεις.

Η Wall Street Journal

Την ίδια στιγμή, η ηλεκτρονική έκδοση της Wall Street Journal αναφέρεται εκτενώς στα νέα μέτρα που αναμένεται να αναλάβει η κυβέρνηση και στις αντιδράσεις που θα προκαλέσουν. Το δημοσίευμα τονίζει ότι ανάμεσα στα μέτρα που θα ανακοινωθούν σήμερα είναι οι μαζικές απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων.

Σύμφωνα με τους ανταποκριτές της εφημερίδας στην Αθήνα η κυβέρνηση βρίσκεται υπό πίεση, καθώς δεν αποκλείονται οι εκλογές λόγω διαφωνιών στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, αλλά και λόγω τους απεργιακού κύματος και των βίαιων αναταραχών που θα ακολουθήσουν. Ακόμη, η Wall Street επικαλείται δήλωση Έλληνα πολιτικού που αναφέρει: «Αμφιβάλω ότι το ΠΑΣΟΚ είναι σε θέση να θεσπίσει τέτοια μέτρα και ο πρωθυπουργός μπορεί να αναγκαστεί να προκηρύξει πρόωρες εκλογές».

Guardian
Στο τηλεφώνημα από το οποίο «κρέμεται το μέλλον της Ελλάδας» αναφέρεται η βρετανική εφημερίδα Guardian περιγράφοντας την κρισιμότητα της σημερινής τηλεδιάσκεψης της τρόικα με τον υπουργό Οικονομικών κ. Ευάγ. Βενιζέλο. Ο Guardian εστιάζει στην εκταμίευση της 6ης δόσης την οποία χαρακτηρίζει κρίσιμη και αβέβαιη και αναφέρει πως χωρίς σαφή τεκμήρια και αποδείξεις η δόση δεν θα δοθεί.

Τέλος, περιγράφοντας τη δυναμική των πολιτικών εξελίξεων η βρετανική εφημερίδα σημειώνει πως «ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε σε ένα έθνος που έχει γονατίσει από τους φόρους, ότι θα σφίξει κι άλλο το ζωνάρι».

NEΟ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΟ ΕΞΩΦΥΛΛΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ ΤΟ FOCUS


Με εξώφυλλο τον Παρθενώνα να βουλιάζει μέχρι το αέτωμα και τίτλο «Χάθηκαν τα λεφτά μας» κυκλοφορεί το νέο τεύχος του εβδομαδιαίου γερμανικού περιοδικού Focus.
Από τη θάλασσα προεξέχει επίσης το κεφάλι αγάλματος στο οποίο έχει...
παραμείνει χαρτονόμισμα του ευρώ.
«Δισεκατομμύρια για το τίποτα, η Μέρκελ σε ανάγκη - τι πρέπει να γνωρίζει ο αποταμιευτής για την ευρω-κρίση» είναι οι υπότιτλοι του εξωφύλλου.
Στη βιντεοσκοπημένη παραπομπή στον ιστότοπο του Focus για τα ρεπορτάζ του αφιερώματος του περιοδικού αναφέρεται ότι «η πτώχευση της Ελλάδας πλησιάζει όλο και περισσότερο. Δισεκατομμύρια των Γερμανών βυθίζονται χωρίς αποτέλεσμα. Θα πάρουμε ποτέ πίσω τα λεφτά μας; Οι αποταμιευτές ανησυχούν. Υπάρχει σωτηρία;».
Υπενθυμίζεται ότι στην αρχή της ελληνικής κρίσης το ίδιο περιοδικό είχε κυκλοφορήσει με εξώφυλλο την Αφροδίτη της Μήλου να κάνει άσεμνη χειρονομία στους Έλληνες, γεγονός που είχε προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων.

ΡΟΥΜΠΙΝΙ: "Η ΕΛΛΑΔΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΗΡΥΞΕΙ ΣΤΑΣΗ ΠΛΗΡΩΜΩΝ ΚΑΙ ΝΑ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΕΙ ΤΟ ΕΥΡΩ"


Η Ελλάδα θα πρέπει να ξεκινήσει μία διαδικασία ελεγχόμενης πτώχευσης, να εγκαταλείψει εθελοντικά το ευρώ και να επιστρέψει στη δραχμή, προτείνει ο γνωστός οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπίνι, σε άρθρο του που δημοσιεύεται την Δευτέρα στους Financial Times. Ο κ. Ρουμπίνι εκτιμά ότι η...
έξοδος από το ευρώ θα είναι μία «τραυματική διαδικασία», ωστόσο σημειώνει πως οι αρνητικές επιπτώσεις θα μπορούσαν να περιοριστούν, εάν η διαδικασία εξόδου είναι ελεγχόμενη και δοθεί διεθνής στήριξη για την αναδιάρθρωση των ελληνικών τραπεζών και τη χρηματοδότηση του δημοσιονομικού και του εξωτερικού ισοζυγίου.

Επίσης, σημειώνει πως η επιστροφή της Ελλάδας στο εθνικό της νόμισμα με απότομη υποτίμηση, θα οδηγήσει σε ταχεία ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας και της ανάπτυξης, όπως έγινε στην Αργεντινή και σε πολλές άλλες αναπτυσσόμενες αγορές που εγκατέλειψαν τις συναλλαγματικές τους συνδέσεις.

Αναλυτικά, στο άρθρο του αναφέρει τα εξής:

«Η Ελλάδα έχει εγκλωβιστεί σε έναν φαύλο κύκλο αφερεγγυότητας, χαμηλής ανταγωνιστικότητας και ολοένα βαθύτερης ύφεσης. Με την επίδραση και της δρακόντειας δημοσιονομικής λιτότητας, το δημόσιο χρέος οδεύει στο 200% του ΑΕΠ. Για να γλιτώσει, η Ελλάδα πρέπει να ξεκινήσει μία διαδικασία ελεγχόμενης χρεοκοπίας και να επιστρέψει στη δραχμή.

Η πρόσφατη συμφωνία για ανταλλαγή χρεών που προσέφερε η Ευρώπη στην Ελλάδα ισοδυναμεί με ληστεία, παρέχοντας πολύ μικρότερη ανακούφιση από αυτή που χρειαζόταν η χώρα. Εάν εξετάσει κανείς ξεχωριστά τα στοιχεία και λάβει υπόψη τα μέτρα υπέρ των πιστωτών, τότε αντιλαμβάνεται ότι ουσιαστικά η βοήθεια που δόθηκε στην Ελλάδα ήταν σχεδόν μηδενική. Η καλύτερη επιλογή που έχει τώρα είναι να απορρίψει αυτή την συμφωνία και, υπό την απειλή της χρεοκοπίας, να διαπραγματευτεί μία καλύτερη.

Ακόμη κι αν έδιναν στην Ελλάδα πραγματική και σημαντική βοήθεια για το δημόσιο χρέος της, δεν μπορεί να επιστρέψει στην ανάπτυξη εάν δεν ανακτήσει σημαντικά την ανταγωνιστικότητά της. Και χωρίς επιστροφή στην ανάπτυξη, τα χρέη της Ελλάδας θα εξακολουθούν να είναι μη διατηρήσιμα. Το πρόβλημα ωστόσο, είναι πως όλες οι επιλογές για ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας περιλαμβάνουν πραγματική υποτίμηση.

Η πρώτη επιλογή θα ήταν μία σημαντική αποδυνάμωση του ευρώ, η οποία είναι μάλλον απίθανο να γίνει, όσο οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν πρόβλημα οικονομικής αποδυνάμωσης ενώ η Γερμανία είναι υπερανταγωνιστική.

Εξίσου απίθανο είναι το ενδεχόμενο ταχείας μείωσης του κόστους εργασίας, μέσω διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, που θα αύξανε την παραγωγικότητα περισσότερο από τους μισθούς. Η Γερμανία χρειάστηκε μία δεκαετία για να αυξήσει την παραγωγικότητά της με αυτή την μέθοδο. Η Ελλάδα δεν μπορεί όμως να βρίσκεται σε ύφεση για μία δεκαετία.

Η τρίτη επιλογή είναι του ταχύτατου αποπληθωρισμού σε τιμές και μισθούς. Μία διαδικασία που είναι γνωστή και ως «εσωτερική υποτίμηση». Αυτή η επιλογή όμως, θα οδηγήσει σε μία πενταετία ακόμη πιο βαθιάς ύφεσης, ενώ θα δυσχεράνει την κατάσταση ως προς το δημόσιο χρέος.

Εάν λοιπόν, αυτές οι τρεις επιλογές δεν είναι εφικτές, τότε ο μόνος δρόμος είναι εκείνος της εγκατάλειψης: Η επιστροφή της Ελλάδας στο εθνικό της νόμισμα με απότομη υποτίμηση που θα οδηγήσει σε ταχεία ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας και της ανάπτυξης, όπως έγινε στην Αργεντινή και σε πολλές άλλες αναπτυσσόμενες αγορές που εγκατέλειψαν τις συναλλαγματικές τους συνδέσεις.

Η διαδικασία αυτή βεβαίως, θα είναι τραυματική. Το πιο σημαντικό πρόβλημα θα είναι οι κεφαλαιακές ζημίες για τους χρηματοοικονομικούς οργανισμούς της ευρωζώνης. Το παθητικό της ελληνικής κυβέρνησης, των ελληνικών τραπεζών και επιχειρήσεων σε ευρώ θα εκτιναχθεί. Αυτά τα προβλήματα όμως, μπορούν να ξεπεραστούν. Η Αργεντινή το κατάφερε το 2001, όταν μετέτρεψε σε πέσο όλα της τα δολαριακά χρέη. Οι ΗΠΑ πραγματικά έκαναν κάτι παρόμοιο το 1993, όταν υποτίμησαν το δολάριο κατά 69% και ανακάλεσαν τον κανόνα χρυσού. Μία ανάλογη μονομερής «δραχμοποίηση» των χρεών που είναι σε ευρώ θα ήταν απαραίτητη και αναπόφευκτη.

Οι μεγαλύτερες τράπεζες της ευρωζώνης επίσης θα αντιμετωπίσουν τεράστιες ζημίες σε αυτή την διαδικασία, οι οποίες όμως επίσης θα είναι διαχειρίσιμες, εάν υπάρξει σωστή και επιθετική αναδιάρθρωση κεφαλαίων σε αυτούς τους οργανισμούς. Για να αποφευχθεί όμως, κατάρρευση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος θα πρέπει -δυστυχώς- να καταφύγει η χώρα σε ορισμένα μέτρα που ακολούθησε και η Αργεντινή, όπως οι τραπεζικές αργίες και η επιβολή ελέγχου στις κινήσεις των κεφαλαίων ώστε να αποφευχθεί μία ανεξέλεγκτη πτώση.

Είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα υπάρξουν παράπλευρες απώλειες, αλλά θα μπορούσαν να περιοριστούν, εάν η διαδικασία εξόδου είναι ελεγχόμενη και εάν παρασχεθεί διεθνής στήριξη για την αναδιάρθρωση των κεφαλαίων των ελληνικών τραπεζών και την χρηματοδότηση του δημοσιονομικού και του εξωτερικού ισοζυγίου. Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι το πραγματικό ΑΕΠ της Ελλάδας θα υποχωρήσει περισσότερο στο σενάριο εξόδου από ότι στον δύσκολο δρόμο του αποπληθωρισμού.

Αυτό το επιχείρημα όμως, είναι λάθος: Ακόμη και στην περίπτωση του αποπληθωρισμού, η πραγματική αγοραστική δύναμη της ελληνικής οικονομίας και ο πλούτος της θα μειωθούν όταν θα πραγματοποιηθεί η πραγματική υποτίμηση. Μέσω της ονομαστικής και της πραγματικής υποτίμησης, η οδός της εξόδου θα οδηγήσει σε άμεση ανάκτηση της ανάπτυξης, αποφεύγοντας μία δεκαετία υφεσιακού αποπληθωρισμού.

Όσοι υποστηρίζουν ότι ο κίνδυνος μετάδοσης θα παρασύρει και άλλους στην κρίση, βρίσκονται σε φάση άρνησης. Και άλλες περιφερειακές χώρες έχουν προβλήματα φερεγγυότητας και ανταγωνιστικότητας ελληνικού τύπου. Η Πορτογαλία, για παράδειγμα, μπορεί επίσης να αναγκαστεί να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση χρειών και έξοδο από την ευρωζώνη.

Οικονομίες φερέγγυες αλλά με πρόβλημα ρευστότητας, όπως η Ιταλία και η Ισπανία, θα χρειαστούν στήριξη ρευστότητας από την Ευρώπη ανεξαρτήτως του τι θα συμβεί με την Ελλάδα. Οι σημαντικοί πόροι που σπαταλώνται για την στήριξη της Ελλάδας θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την προάσπιση αυτών των οικονομιών και των τραπεζών σε άλλες χώρες της περιφέρειας.

Η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη έχει και δευτερογενή πλεονεκτήματα: Άλλες οικονομίες της ευρωζώνης που βρίσκονται επίσης στο επίκεντρο της κρίσης, θα έχουν τη δυνατότητα να αποφασίσουν οι ίδιες εάν θέλουν να συνεχίσουν εντός ή εκτός ευρωζώνης, με όλα τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα που συνεπάγεται αυτή η απόφαση. Ανεξαρτήτως του τι θα πράξει η Ελλάδα, πρέπει να υπάρξει ταχύτατα αναδιάρθρωση των κεφαλαίων στις τράπεζες της ευρωζώνης. Και για αυτό απαιτείται ένα νέο πανευρωπαϊκό πρόγραμμα που να μην στηρίζεται σε ομιχλώδεις προβλέψεις και πλαστά stress tests. Η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα μπορούσε να είναι ο καταλύτης για την έναρξη αυτής της διαδικασίας.

Η πρόσφατη εμπειρία της Ισλανδίας, όπως επίσης και πολλών άλλων αναπτυσσόμενων αγορών τα τελευταία 20 χρόνια, δείχνει ότι η ελεγχόμενη αναδιάρθρωση και η μείωση του εξωτερικού χρέους μπορεί να οδηγήσει σε ανάκτηση της βιωσιμότητας του χρέους, ανταγωνιστικότητα και ανάπτυξη. Όπως συνέβη και στις προηγούμενες περιπτώσεις, έτσι και στην Ελλάδα θα υπάρξουν σημαντικές παράπλευρες απώλειες, αλλά θα είναι περιορισμένες.

Όπως συμβαίνει σε έναν κακό γάμο που οδεύει στον τελικό χωρισμό, έτσι και τώρα είναι καλύτερα να υπάρξουν κανόνες που θα κάνουν το διαζύγιο λιγότερο δαπανηρό και για τις δύο πλευρές. Ο χωρισμός και το διαζύγιο είναι μία οδυνηρή και δαπανηρή διαδικασία ακόμη και όταν υπάρχουν αυτοί οι κανόνες. Μην αυταπατάστε... Ακόμη και μία ελεγχόμενη έξοδος από το ευρώ θα είναι δύσκολη. Το να παρατηρούμε όμως, άπραγοι την βραδεία και ανεξέλεγκτη κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας και της κοινωνίας θα είναι ακόμη χειρότερο.»