ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: ΑΠΟ ΠΟΤΕ ΗΞΕΡΕ Ο ΣΑΜΑΡΑΣ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΟΥ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ

Διαβάσαμε σήμερα στην τελευταία σελίδα της Πελοποννήσου ένα μικρό παρασκήνιο σχετικά με το πότε και υπό ποιες ...

ΠΟΙΟΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ ΚΑΤΑΡΓΟΥΝΤΑΙ

255 οργανισμοί που απασχολούν περισσότερους από 6.000 εργαζομένους ...

ΠΛΑΦΟΝ 2.2ΟΟ ΕΥΡΩ ΣΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Επιφυλάξεις εκφράζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για το αν και κατά πόσο η θέσπιση πλαφόν 2.400 ευρώ στις συντάξεις είναι αρκετή...

ΑΝΑΖΗΤΟΥΝΤΑΙ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΡΟΝ, ΜΕΤΡΑ ΥΨΟΥΣ 11,6 ΔΙΣ ΕΥΡΩ

Σε τεντωμένο σχοινί προσπαθεί να ισορροπήσει το οικονομικό επιτελείο...

ΑΠΑΛΛΑΓΕΣ ΤΕΛΟΣ ΓΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΥΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 40.000 ΕΥΡΩ

Το βασικό σενάριο προβλέπει διατήρηση των απαλλαγών και εκπτώσεων για τους έχοντες εισοδήματα έως 30.000 ευρώ...

ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ ΤΟ ΕΞΑΜΗΝΟ ΣΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ


Η κρισιμότερη εβδομάδα για τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, είναι αυτή που μόλις άρχισε. Οι γενικές συνελεύσεις των φοιτητών σήμερα, Τρίτη και αύριο, Τετάρτη, θα κρίνουν, εν πολλοίς, τις εξελίξεις καθώς βρίσκεται στην κόψη η εξεταστική, που στα περισσότερα Πανεπιστήμια δεν έχει διεξαχθεί λόγω των καταλήψεων. Εκτός από τις...
κινητοποιήσεις των φοιτητών, όμως και οι πρυτάνεις έχουν το λόγο, καθώς η πρώτη ενέργεια υλοποίησης των νέων διατάξεων έρχεται τώρα με την υπογραφή της Διαπιστωτικής Πράξης-όπως λέγεται- για να συγκροτηθεί η πενταμελής επιτροπή για τα μεγάλα Πανεπιστήμια και τριμελής για τα μικρότερα Πανεπιστήμια, που θα προχωρήσει στις διαδικασίες για την ανάδειξη των 8 μελών από το σύνολο των Διδασκόντων (ΔΕΠ) κάθε ιδρύματος, για να συγκροτηθεί το νέο Συμβούλιο Διοίκησης.

Μέχρι στιγμής αρκετοί πρυτάνεις φέρεται να αρνούνται να υπογράψουν την συγκεκριμένη πράξη, λέγοντας ότι «έτσι προσυπογράφουμε την αυτοκατάργησή μας, ενώ δεν θα μπορέσουμε να προσφύγουμε στο ΣτΕ εάν έχουμε υπογράψει την υλοποίηση της Πράξης». Η άποψη αυτή έρχεται όμως σε αντίθεση από τις θέσεις εκατοντάδων καθηγητών -που συνεχώς αυξάνονται- και υποστηρίζουν ότι η εφαρμογή του νέου νόμου και η ανάδειξη των τυχόν δυσκολιών του, θα είναι η καλύτερη επιλογής τακτικής για τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ.

Τα ιδρύματα, όπως υποστηρίζουν πλέον αρκετοί καθηγητές και φοιτητές, πρέπει να μείνουν ανοιχτά, ιδιαίτερα στην κρίσιμη αυτή περίοδο, ανεξαρτήτως του εάν το σύνολο της ακαδημαϊκής κοινότητας καθενός ιδρύματος συμφωνεί ή διαφωνεί με διατάξεις ή ακόμη και ολόκληρο το νόμο.

Η ουσία είναι, πάντως, ότι αν και έχει από τους πανεπιστημιακούς ιδιαίτερο βάρος στην υπογραφή ή μη της Διαπιστωτικής Πράξης, αυτό έχει περισσότερο συμβολική και λιγότερο πρακτική αξία, καθώς ο νόμος δίδει τη δυνατότητα στην υπουργό να προχωρήσει ανεξαρτήτως ποιος θα υπογράψει την Πράξη.

Οι πρυτάνεις προγραμματίζουν έκτακτη συνεδρίαση την προσεχή Παρασκευή, προκειμένου να εκτιμήσουν τις εξελίξεις και να καθορίσουν τη στάση τους. Όμως, θεωρείται βέβαιον πως θα επιμείνουν στην προηγούμενη απόφασή τους για «ανοιχτά Πανεπιστήμια».

Πάντως, υπενθυμίζουμε, ότι σύμφωνα με τις νέες διατάξεις, δεν πρόκειται να γίνει εξέταση σε μάθημα που δεν έχει διδαχθεί για χρονικό διάστημα 13 εβδομάδων, ενώ θα διαγράφεται ο φοιτητής που δεν θα εγγραφεί σε δύο συνεχόμενα εξάμηνα.

Κινητοποιήσεις και στα σχολεία

Και ενώ όλα αυτά συμβαίνουν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, κινητοποιήσεις έχουν αρχίσει και οι μαθητές, διαμαρτυρόμενοι για τις ελλείψεις στα σχολεία, και σήμερα διοργανώνουν συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας, ενώ έχουν αρχίσει να κάνουν σιγά-σιγά την εμφάνισή τους και οι πρώτες καταλήψεις, κυρίως στην περιφέρεια.

Και όλα αυτά παρά το γεγονός ότι η «ροή» βιβλίων προς τα σχολεία εξελίσσεται ομαλά και ενδεχομένως θα υπάρχουν όλα τα βιβλία σε όλα τα σχολεία νωρίτερα. Επίσης, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Παιδείας, οι ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό είναι λιγότερες από τις 4.700 που υποστηρίζουν οι εκπαιδευτικοί.

Πάντως οι δάσκαλοι έχουν εξαγγείλει 24ωρη απεργία για μεθαύριο Πέμπτη και συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας, ενώ για την ίδια ημέρα έχουν εξαγγείλει στάσεις εργασίας οι καθηγητές.

Συνάμα, με αιτήματα την άμεση διανομή βιβλίων, την κάλυψη των κενών σε δασκάλους και καθηγητές, και την ίδρυση νέων σχολείων, μαθητές σχολείων της Θεσσαλονίκης πραγματοποιούν κινητοποιήσεις.

Με πρωτοβουλία του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων της Θεσσαλονίκης πραγματοποιήθηκε πορεία στο κέντρο της πόλης, ξεκινώντας από το άγαλμα του Βενιζέλου και καταλήγοντας στο Εργατικό Κέντρο. Στο μεταξύ, σε κατάληψη βρίσκονται 17 γυμνάσια και λύκεια, ενώ αποχή πραγματοποιούν οι μαθητές σε τέσσερα σχολεία.

ΤΡΟΙΚΑ: ΑΠΟ ΚΟΝΤΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΕΣΩ ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗΣ ΘΑ ΚΛΕΙΣΕΙ Η 6Η ΔΟΣΗ


Η τρόικα θα πρέπει να επιστρέψει στην Αθήνα για να ολοκληρωθεί η συμφωνία για την έγκριση της εκταμίευσης της 6ης δόσης του δανείου προς την Ελλάδα, αναφέρουν πηγές του Reuters που βρίσκονται κοντά στην τρόικα. Όπως δήλωσαν, θα ακολουθήσουν νέες διαπραγματεύσεις μετά την...
τηλεδιάσκεψη που θα πραγματοποιηθεί εντός της ημέρας με τον υπουργό Οικονομικών Ευ.Βενιζέλο προτού η Ελλάδα μπορεί να ελπίζει ότι θα εξασφαλίσει την απαραίτητη επόμενη δόση και δεν θα αντιμετωπίσει ταμειακό πρόβλημα τους επόμενους μήνες.

«Θα πρέπει να έλθουν στην Αθήνα για να ολοκληρωθούν οι διαβουλεύσεις», τόνισαν.

Από την πλευρά της Αθήνας, πάντως, μετά το πέρας της χθεσινής (Δευτέρα) τηλεδιάσκεψης, που όπως σημείωναν κυβερνητικές πηγές διεξήχθη σε «καλύτερο από το αναμενόμενο» κλίμα εκφράστηκε η ελπίδα ότι ίσως η 6η δόση κλειδώσει σήμερα (Τρίτη), στην τηλεδιάσκεψη του υπουργού Οικονομικών με την τρόικα το βράδυ.

Όπως δήλωσε πηγή του υπουργείου Οικονομικών που επικαλείται το Reuters «είμαστε κοντά σε μία συμφωνία» με την τρόικα, προσθέτοντας ότι ορισμένα μέτρα για το 2011 και το 2012 «πρέπει να ποσοτικοποιηθούν».

Από το πρωί τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας επεξεργάζονται περαιτέρω ορισμένα στοιχεία μαζί με τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, σχετικά με τα μέτρα που πρέπει να συμφωνηθούν τόσο για το τρέχον έτος, όσο και για το 2012.

Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή που επικαλέστηκε η ΝΕΤ, «εφόσον οι διαπραγματεύσεις καταλήξουν σε αποτέλεσμα απόψε, την Τετάρτη θα συνεδριάσει η Κυβερνητική Επιτροπή ή το Υπουργικό Συμβούλιο» προκειμένου να υπάρξει ενημέρωση για τις αποφάσεις, οι οποίες εν συνεχεία θα ανακοινωθούν.

Η τρόικα φέρεται να ζητεί περικοπές δαπανών ύψους 2 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2011, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος για έλλειμμα 17,1 δισ. ευρώ.

Επιπλέον, για το 2012 η τρόικα φέρεται να πιέσει για πρόσθετα μέτρα 4 δισ. ευρώ. Σε αυτές τις εκτιμήσεις συνυπολογίζεται η πρόβλεψη για ύφεση 5,5% εφέτος.

Για το 2012, το ΔΝΤ εκτιμά ότι η ύφεση θα διαμορφωθεί πέριξ του 2,5%.

ΝΕΚΡΟΣ Ο ΠΡΩΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ


Νεκρός είναι σύμφωνα με αφγανικές κυβερνητικές πηγές ο πρώην πρόεδρος του Αφγανιστάν Μπουρανουντίν Ραμπανί. Οι πηγές τις οποίες επικαλείται το πρακτορείο Reuters τόνισαν ότι ο Ραμπανί δέχτηκε επίθεση σήμερα στο σπίτι του στην Καμπούλ. «Έγινε μάρτυρας» δήλωσε ο Μοχάμεντ Ζαχίρ, επικεφαλής του Εγκληματολογικού Τμήματος στην Καμπούλ, αλλά...
δεν έδωσε περισσότερες πληροφορίες. Η αστυνομία διευκρίνισε ότι έγινε επίθεση αυτοκτονίας και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ο βομβιστής αυτοκτονίας να είχε κρυμμένα τα εκρηκτικά στο τουρμπάνι του.
Ο Ραμπανί είχε αναλάβει την εποπτεία του ειρηνευτικού συμβουλίου της χώρας, το οποίο ιδρύθηκε από τη αφγανική κυβέρνηση με στόχο τις διαπραγματεύσεις με τους Ταλιμπάν.
Ο Μπουρανουντίν Ραμπανί ήταν πρόεδρος της χώρας πριν αναλάβει τα ηνία της το καθεστώς των Ταλιμπάν καθώς και ηγέτης της αντιπολίτευσης.

ΠΑΤΡΑ: ΜΑΘΗΤΕΣ ΑΝΑΨΑΝ ΚΑΠΝΟΓΟΝΑ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ


Εξω απο το δημαρχείο της Πάτρας βρέθηκαν μαθητές που έκαναν πορεία ενάντια στην κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στα σχολεία διαμαρτυρόμενοι για την έλλειψη βιβλίων. Μάλιστα οι μαθητές άναψαν και βεγγαλικά στο μπαλκόνι του Δημαρχείου, ενώ δεν πτοήθηκαν απο την βροχή!

Δ.ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Ο ΣΑΜΑΡΑΣ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΛΕΕΙ ΘΑ ΤΑ ΚΑΝΕΙ


"ΜΑΧΗ ΓΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΓΙΑΤΙ Η ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΠΤΗ ΚΑΙ ΚΡΙΣΙΜΗ" ΤΟΝΙΖΕΙ Ο ΠΟΛΙΤΕΥΤΗΣ

"Η ισοπέδωση κομμάτων, πολιτικών , προγραμματικών αρχών και πολιτικών προσώπων, σε μία περίοδο κρίσιμη πολιτικά και κοινωνικά, είναι ό,τι πιο χειρότερο για τους πολίτες και τη χώρα, αφού εν μέσω μιας καταστροφικής οικονομικής τακτικής, μπορεί να οδηγήσει σε κρίση δημοκρατίας και σε ακυβερνησία" τονίζει σε νέα δήλωσή του ο Πολιτευτής Αχαΐας της ΝΔ Δημήτρης Τριανταφυλλόπουλος, επισημαίνοντας ότι "οι πολίτες τελούν υπό σύγχυση, αγωνιώντας μεν για τα τεκταινόμενα αλλά με πολλά και σημαντικά κενά στην ενημέρωσή τους, που τους οδηγεί σε σοβαρά λανθασμένα συμπεράσματα επί των εξελίξεων".
Ο Α' Επιλαχών κι εκ νέου Υποψήφιος Βουλευτής, μιλώντας χθες και σήμερα στην Περιφερειακή Τηλεόραση του "SUPER B" αλλά και στους Ραδιοφωνικούς Σταθμούς "ΡΑΔΙΟ Γ" Πάτρας, "ΜΕΛΛΟΝ" Αιγίου και "ΙΟΝΙΟΝ" Ηλείας, υπογράμμισε εξ' αρχής, την θλιβερή διαπίστωσή του, ότι "ο κόσμος μέσα στα πολλαπλά προβλήματά του δεν ξέρει τι να πρωτοπιστέψει, αντιμετωπίζει τα πράγματα ως "μαύρο ή άσπρο", μπερδεύοντας έννοιες, πολιτικές γραμμές, αντιθέσεις και κομβικές διαφοροποιήσεις".
Μεταξύ άλλων στις συνεντεύξεις του ο Δημήτρης Τριανταφυλλόπουλος είπε:
"Δεν είναι δυνατόν να συναντάς κόσμο και να σου λέει ότι ο Σαμαράς συμφώνησε στη μείωση μισθών και συντάξεων. Δε είναι δυνατόν να λένε ότι η ΝΔ αφήνει τον Παπανδρέου να τα ξεπουλήσει όλα, ή ότι τον αφήνουμε να κυβερνά όταν ο λόγος της παράταξης είναι ξεκάθαρος και αντιμνημονικός εξ αρχής, το δε αίτημα για εκλογές ξεκάθαρο και ισχυρό εδώ  και μήνες" τόνισε, υποστηρίζοντας  ότι "η ενημέρωση είναι σοβαρή υπόθεση, αφού η περίοδος είναι κρίσιμη και ύποπτη, ο δε πολίτης "έχει χάσει τον λογαριασμό", μη ξέροντας πόσα παίρνει, πόσα του κόπηκαν, πόσα και γιατί πληρώνει, τρομοκρατημένος από πολλά, αλλά και ψευδεπίγραφα πολλές φορές "ευχαριστημένος" που δεν πτώχευσε η χώρα και πήρε έστω ένα μέρος του μισθού του"!        
Και ο Αχαιός Πολιτευτής κατέληξε:" Ο Σαμαράς όσα λέει αυτά και θα κάνει αύριο ως Πρωθυπουργός. Τίποτε εξωπραγματικό ή μιας άλλης εποχής μικροπολιτικό. Από τώρα μιλά για δυσκολίες, μεγάλες αλλαγές, νέα  νοοτροπία και αποφάσεις δυσάρεστες. Και από την άλλη για μια άλλη πολιτική, με αξιοποίηση πλουτοπαραγωγικών πηγών, αύξηση εξαγωγών, απάλειψη της ύφεσης και δημιουργία νέων εργασιακών ευκαιριών μέσα από προσέλκυση επενδύσεων και νοικοκύρεμα  του Δημόσιου Τομέα".
Τέλος επανέλαβε την ανάγκη ανάδειξης νέας ισχυρής και αυτοδύναμης κυβέρνησης με πίστη στη γνώση,την εμπειρία και το εθνικό φρόνημα του Αντώνη Σαμαρά"!

ΠΟΣΟ ΚΟΣΤΙΖΕΙ Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ;


  Η Βούλα Σ., ετών 45, χωρισμένη, με δυο παιδιά και (φυσικά) άνεργη ,ξύπνησε ένα πρωί κακόκεφη, όπως όλα τα τελευταία πρωινά της ανεργίας της και βρήκε στην αλληλογραφία της ένα γράμμα από την εφορία . Κιτρίνισε (φυσικά) , σκέφτηκε ότι σίγουρα για καλό δεν ήταν, πήρε ένα ηρεμιστικό χαπάκι καλού - κακού , κάθισε σε μια καρέκλα και άνοιξε το φάκελο.
Ήταν η εισφορά αλληλεγγύης . Τη φορολογούσαν για τον προηγούμενο μισό χρόνο. Έξι μήνες όλους κι όλους δούλεψε πριν την απολύσουν λόγω περικοπών συν κάτι λεφτά απ τον ΟΑΕΔ για την ανεργία και της έβγαλαν μπουγιουρντί εκτάκτου φόρου αλληλεγγύης..
Αισθήματα αλληλεγγύης πάντα είχε η Βούλα αλλά δεν ήξερε ότι, αυτή τη φορά, με αυτή την κυβέρνηση, θα της τα κοστολογούσαν τόσο ακριβά : 553 ευρώ έπρεπε να πληρώσει! Και μάλιστα μέχρι 30 Σεπτεμβρίου…
Την πρώτη ζαλάδα που της ήρθε την απέδωσε στην υγρή ζέστη, μετά σκέφτηκε μήπως ήταν εγκεφαλικό, πήγε να πάρει τηλέφωνο αλλά το σταθερό ήταν κομμένο και στο κινητό η κάρτα είχε λήξει …
Ψυχραιμία, μονολόγησε… Θα ξαπλώσω και θα μου περάσει..
Μόλις ξεκαθάρισε λίγο το μυαλό της, είδε την υποσημείωση, κάτω από το 553 ευρώ: «Αν ανήκετε στις ειδικές κατηγορίες (μακροχρόνια άνεργοι, άτομα με αναπηρία κλπ), ελάτε για να κάνουμε νέο εκκαθαριστικό»
Ανάσανε κι αναστέναξε ή αναστέναξε και ανάσανε, δεν κατάλαβε…
«Εντάξει, σκέφτηκε ,μάλλον λάθος θα έγινε , ας πάω να διευθετήσω το θέμα γιατί έτσι κι αλλιώς, πού θα βρω πεντακόσια πενήντα τρία ευρώ…;;»
Μόνο τα ..τρία είχε κι αυτά…
Πήγε την άλλη μέρα πρωί-πρωί στην εφορία και εξήγησε στον υπάλληλο την κατάσταση, λέγοντας του ότι πρέπει να γίνει άλλο εκκαθαριστικό για την περίπτωση της .
Και πήρε την απάντηση: « Ξέρετε, δεν έχω ενημερωθεί για τα δικαιολογητικά που χρειάζονται για τη νέα εκκαθάριση . Το ΤΑΞΙΣ δουλεύει και γνωρίζει , όμως εμείς ακόμα περιμένουμε να ενημερωθούμε και κατόπιν θα σας ενημερώσουμε. Ελάτε την άλλη βδομάδα..»
«Μα … εδώ λέει ότι πρέπει να πληρώσω αυτά τα λεφτά μέχρι 30/9, ψέλλισε η Βούλα, «και δεν τα έχω ούτε πρόκειται να τα βρω ..»
« Ε τι να σας κάνω κυρία μου, προερχόμαστε από απεργία σας λέω, δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα…» είπε ο υπάλληλος και η συζήτηση έλαβε τέλος .
Νατάσα Ράγιου
Αν. Γραμματέας Γυναικείων Θεμάτων ΝΔ
π. Βουλευτής Αχαΐας.

ΠΑΤΡΑ: ΔΩΡΙΖΕΙ ΜΕΤΟΧΗ 670 ΔΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΛΗΡΩΘΕΙ ΤΟ ΧΡΕΟΣ


Στις αρχές του προηγούμενου αιώνα, το 1904, η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος ιδρύει την «Τράπεζα της Ανατολής», γνωστότερης ίσως ως «Banque d' Orient». Η τράπεζα αυτή στη συνέχεια αναπτύσσεται σε τρεις κυρίως περιοχές. Την Θεσσαλονίκη, την Σμύρνη και την Αλεξάνδρεια. Το 1932 η «Τράπεζα της Ανατολής» εξαγοράζεται και συγχωνεύεται με την μητρική της Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος.
Κατά τον ισχύοντα νόμο επιβάλλεται να διενεργηθεί εκκαθάριση. Τρεις εκκαθαριστές αναλαμβάνουν την υπόθεση κατόπιν αποφάσεως της Γενικής Συνελεύσεως της «Τράπεζας της Ανατολής».
Η εκκαθάριση δεν ολοκληρώνεται ποτέ. Κατά τους ισχύοντες νόμους και κατόπιν παρελεύσεως πολλών ετών, η Εθνικής Τράπεζα ισχυρίζεται πώς η αξία των μετοχών της Τράπεζας της Ανατολής έχει εκμηδενιστεί. Πιθανώς να έχει και δίκιο ως προς τις μετοχές αν και εφόσον αυτές ήταν σε δραχμές, βοηθούσης και της τότε πτωχεύσεως του ελληνικού κράτους.
Όμως οι μετοχές αυτές στις οποίες αναφερόμεθα ήταν σε... χρυσό. Η αναφορά είναι σαφής και εγγυητής κάθε τέτοιας μετοχής ήταν και... είναι η Τράπεζα Γαλλίας. Οι πρόσφυγες από την Ιωνία, την Καππαδοκία, τον Καύκασο, οι οποίοι κάποια στιγμή ζήτησαν την ρευστοποίησης των μετοχών που κατείχαν άκουσαν τους τραπεζικούς υπαλλήλους, ιδιαίτερα μετά το 1940 να τους απαντούν πώς τα αξιόγραφα τους δεν είχαν καμία πλέον αξία.
Το θέμα ξεχάστηκε. Κάποιες γιαγιάδες και κάποιοι παππούδες από την Μικρά Ασία είχαν φυλάξει μερικές από αυτές τις μετοχές στα σεντούκια. Κάποιοι άλλοι σε θυρίδες έως ότου, σαράντα από αυτές εμφανίστηκαν ξαφνικά. Κάτοχος η οικογένεια από την Πάτρα του Αρτέμη Σώρρα.
Τι πιο φυσικό κατόπιν αυτής της αποκάλυψης από το να αποταθεί η οικογένεια Σώρρα στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος. Με τη σειρά της η Τράπεζα πληροφορεί επισήμως τους κληρονόμους τον Σεπτέμβριο του 2010 και κατόπιν τον Φεβρουάριο του 2011 πώς στη βάση του νόμου 18/1944 η αξία των μετοχών έχει εκμηδενιστεί.
Ουδεμία μνεία γίνεται από το νομικό τμήμα της Εθνικής Τράπεζας για το γεγονός ότι η αξία των μετοχών είναι σε χρυσό (ο 18/1944 είναι ο πρώτος νομισματικός νόμος μετά την απελευθέρωση από τους Γερμανούς. Την ευθύνη της διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδα κατά την περίοδο της Κατοχής είχε αναλάβει η «Deutsche Bank»).
Η οικογένεια Σώρρα δεν το βάζει κάτω. Έρχεται σε επαφή με ειδικούς επί τραπεζικών θεμάτων και νομικούς και οικονομικούς παράγοντες. Ήταν φυσικό κάποια στιγμή να γίνει και η αποτίμηση της τρέχουσας αξίας των 40 μετοχών.
Η μεγάλη έκπληξη
Ο κ. Θεόδωρος Καρυώτης είναι καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Maryland στις ΗΠΑ και διδάσκει Μακροοικονομία, διεθνείς οικονομικές σχέσεις αλλά και μικροοικονομικά. Ανέλαβε να προχωρήσει στην αποτίμηση των μετοχών. Το πόρισμα του είναι κόλαφος. Κάθε μετοχή σε χρυσό της «Τράπεζας της Ανατολής» αποτιμάται σήμερα στα 670 δισ. ευρώ εκάστη.
Τουτέστιν μία φορά και μισή τους σημερινού χρέους της Ελλάδας το οποίο ανέρχεται στα 450 δις ευρώ κατά προσέγγιση. Η συνολική αξία των 40 μετοχών πλησιάζει τα 30 τρις.
Χωρίς καπνό δεν υπάρχει φωτιά
Τον Απρίλιο του 2010 οι δικαιούχοι είχαν έλθει σε επαφή με την Τράπεζα της Ελλάδος. Ο Διοικητής της κ. Προβόπουλος είναι απόλυτα ενήμερος γι' αυτό. Μετά από συζητήσεις η Κεντρική Τράπεζα πρότεινε συμβιβασμό (συμφωνία) ύψους 1,5 δισ. ευρώ για 10 μετοχές της «Τράπεζας της Ανατολής».
Οι δικαιούχοι αιφνιδιάστηκαν όταν άκουσαν τους νομικούς συμβούλους να προτείνουν μία «παράξενη διαδρομή» ώστε να καταβληθεί το 1,5 δισ. μέσω μία βρετανικής εταιρείας. Είχε πλέον καταστεί σαφές πώς οι δύο τράπεζες, η Κεντρική και η Εθνικής ήθελαν πάση θυσία να αποφύγουν την ευθεία εμπλοκή τους σε μία τραπεζική πράξη ώστε να μην υφίσταται κίνδυνος να εκτεθούν απέναντι σε άλλους ενδιαφερόμενους για την ίδια υπόθεση.
Οι δικαιούχοι αρνήθηκαν να υιοθετήσουν αυτήν την «παράξενη διαδρομή». Στράφηκαν αλλού και ίδρυσαν μία μη κερδοσκοπική εταιρεία, την «END», με έδρα την Ελλάδα στην οποία πρόεδρος είναι ο γνωστός καρδιολόγος στη Νέα Υόρκη Εμμανουήλ Λαμπράκης και αντιπρόεδρος ο καθηγητής Θεόδωρος Καρυώτης.
Η οικογένεια Σώρρα προχωρεί και σε ένα ακόμη βήμα. Δωρίζει 4 μετοχές στην «END» και καταθέτει την δήλωση φόρου δωρεάς στην Γ' Δ.Ο.Υ. Πατρών. Ο στόχος είναι σαφής. Το ελληνικό κράτος υποχρεούται να εκδώσει διπλότυπο είσπραξης του ανάλογου φόρου δωρεάς που για τις Μ.Κ.Ο. είναι της τάξης του 0,5% και να εισπράξει φόρο της τάξης των 13,5 δισ.. Η Εφορία παραπέμπει το θέμα στο υπ. Οικονομικών.
Τα χρήματα αυτά επαρκούν για τον μηδενισμό του δημοσίου και του ιδιωτικού χρέους
Το σκεπτικό των μελών της «END» αλλά και της οικογενείας Σώρρα είναι ξεκάθαρο. Η αξία των 4 μετοχών επαρκεί για την αποπληρωμή του ελληνικού χρέους αλλά και του σωρευμένου χρέους σε τράπεζες των ελλήνων πολιτών αλλά και για την ύπαρξη ενός μεγάλου αποθεματικού για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας.
Είναι προφανές πώς το τραπεζικό σύστημα της χώρας αλλά και το ευρωπαϊκό στο σύνολο του δεν είναι σε θέση να αποπληρώσει στο σύνολο του αυτό το ποσό που συνεπάγεται η αξία των μετοχών. Τι μένει λοιπόν; Ο συμβιβασμός ή αλλιώς μία συμφωνία ή πιο απλά μία συμπεφωνημένη από όλα τα μέρη Σεισάχθεια (παραγραφή του χρέους).
Ο κ. Γ. Παπανδρέου, ο κ. Αντ. Σαμαράς, ο κ. Ευ. Βενιζέλος και ο κ. Γ. Προβόπουλος είναι πλήρως ενημερωμένοι. Ωστόσο δεν έχει ανιχνευθεί καμία ακόμη αντίδραση τους. Δεν απομένει παρά να πληροφορηθεί τα περί της «Τράπεζας της Ανατολής» και τους αποθεματικού της σε χρυσό, τότε το 1932 και η κυρία Κριστίν Λαγκάρντ.
Ναι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Προκειμένου να γελάσει και το χείλι του κάθε πικραμένου.

ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟΝ "ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ" ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΑΜΑΡΑ ΣΤΗΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΕΣ


Με τους περιφερειάρχες όλης της χώρας συναντήθηκε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς με στόχο την ενημέρωση για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο νεοσύστατος θεσμός της αιρετής περιφέρειας. Ο πρόεδρος της ΝΔ, μιλώντας... 
στα στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης από όλη την Ελλάδα, τόνισε πως όχι μόνο στηρίζει με κάθε τρόπο και πιστεύει στο ρόλο της περιφερειακής αυτοδιοίκησης, ως πυλώνα της ανάπτυξης του τόπου, αλλά τη θεωρεί θεματοφύλακα της ανάγκης αναβάθμισης των τοπικών κοινωνιών και αναβάθμισης του ΕΣΠΑ.


Ο κ. Σαμαράς, αναφερόμενος στον «Καλλικράτη», τόνισε πως εννέα μήνες μετά την εφαρμογή του έχουν επαληθευθεί οι προβλέψεις της ΝΔ για τα προβλήματα που δημιούργησε η επιπόλαιη, όπως είπε, προσπάθεια μεταρρύθμισης, τώρα που έχει κατακαθίσει ο επικοινωνιακός κουρνιαχτός και τόνισε πως η μεταρρύθμιση αυτή βρίθει από λάθη και αναποτελεσματικότητα.


Ο κ. Σαμαράς εξέφρασε την ανησυχία του για την έλλειψη αναπτυξιακής πολιτικής και ζήτησε από τους περιφερειάρχες να τον ενημερώσουν για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κοινωνίες, πέρα από το γεγονός ότι δεν εισπράττουν, όπως τους είπε, όσα τους έχουν υποσχεθεί.

ΣΟΙΜΠΛΕ: Η ΣΥΝΤΕΤΑΓΜΕΝΗ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΕΧΕΙ ΗΔΗ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ


Η διαδικασία της «συντεταγμένης χρεοκοπίας» της Ελλάδας έχει ήδη ξεκινήσει, υποστηρίζει, σε συνέντευξή του στην Deutsche Welle, ο σύμβουλος του Β. Σόιμπλε, καθηγητής Οικονομίας της Οξφόρδης, Κλέμενς Φουστ. Όπως λέει ο κ. Φουστ, μόνο...
εάν διαγραφθεί το 50% με 60% του ελληνικού χρέους, μπορεί η χώρα, έπειτα από μία δεκαετία, να δει φως στο τούνελ.

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΙ ΔΑΣΚΑΛΟΙ-ΣΟΒΑΡΟΤΗΣ ΜΗΔΕΝ


Σας κοινοποιώ την απάντηση μου στην έκκληση της Συσπείρωσης Πανεπιστημιακών (εδώ) για μη εφαρμογή του Νόμου.
Κλεάνθης Θραμπουλίδης
Αγαπητοί Συνάδελφοι! Εσείς οι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι,

Αν κατάλαβα καλά από το «πλήρως τεκμηριωμένο» κείμενο σας, μας λέτε  «100 μέλη ΔΕΠ από 25 Συλλόγους των πανεπιστημίων όλης της χώρας.» μετέφεραν την «κατηγορηματική απόρριψη του νόμου από την συντριπτική πλειοψηφία των μελών ΔΕΠ πανελλαδικά» και εξέφρασαν ομόφωνα την «αποφασιστικότητα για αγωνιστικές δράσεις και κινητοποιήσεις, σε συντονισμό με τους φοιτητές, τους εργαζόμενους στα πανεπιστήμια και ολόκληρη την κοινωνία,για τη μη εφαρμογή του νόμου στην κατεύθυνση της κατάργησής του.» (εδώ)

Θα μου πείτε. Τα «100 μέλη ΔΕΠ από 25 Συλλόγους των πανεπιστημίων όλης της χώρας» αποφάνθηκαν και αποφάσισαν, για το σύνολο της πανεπιστημιακής κοινότητας, τη μη εφαρμογή του νόμου "Δομή, λειτουργία, διασφάλιση της ποιότητας των σπουδών και διεθνοποίηση των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων”, και μάλιστα έχουν και τον τρόπο να επιβάλουν την απόφαση τους αυτή (Παράδειγμα από προσφιλή τους μέθοδο εδώ). Κάτι που φαίνεται πως δεν έχει η Ελληνική Πολιτεία και η Ελληνική Βουλή που με 255 ψήφους ψήφησε τον Νόμο αυτό.

Τώρα γιατί «Πανεπιστημιακοί Δάσκαλοι – Σοβαρότης; Μηδέν!»; Όχι βέβαια γιατί είστε πολλοί, αλλά απλά γιατί η συντριπτική πλειοψηφία των Πανεπιστημιακών δασκάλων δεν αντιδρά σε αυτού του είδους τις προκλήσεις και αποδέχεται την δια της βίας υλοποίηση της απόφασης των 100 αυτών «σοφών ανδρών» από τους 25 Συλλόγους.

Μετά από 2 χρόνια θα επαναλάβω αυτά που σας έγραφα από το Ελσίνκι στο σχετικό μήνυμα μου με τίτλο "Τάξις και ασφάλεια - Χάος και ανασφάλεια" (εδώ)
«Δηλώνετε ότι ως πανεπιστημιακοί δάσκαλοι απερίφραστα καταδικάζετε την εκ προμελέτης βία, αλλά θα δεχθώ ότι έχετε τις επιφυλάξεις σας σε «μια καταγραφή περιστατικών, ορισμένα από τα οποία φαίνεται να ελέγχονται ως αβάσιμα, ενώ άλλα να στρεβλώνονται (λόγω ελλιπούς πληροφόρησης;)». Έχετε όμως ζήσει ανάλογα περιστατικά στο δικό μας Πανεπιστήμιο (λουκέτο σε κτίρια, βίαιες διακοπές συνεδριάσεων οργάνων διοίκησης του Πανεπιστημίου και των τμημάτων, βίαιες υφαρπαγές πρακτικών, βιαιοπραγίες σε μέλη ΔΕΠ και πολλά άλλα, τα οποία ποτέ δεν καταδικάσατε αλλά ούτε χρησιμοποιήσατε ως επιχείρημα την ελλιπή πληροφόρηση για αυτό, εκτός και αν όλα αυτά δεν τα θεωρείτε «εκ προμελέτης βία».
Και σας παρακαλώ πολύ στην όποια απάντηση σας (λεκτική) βάλτε από κάτω τα ονόματα σας όπως κάνω και εγώ και δημοσιοποιείστε την όπως και εγώ. Αγωνίζεστε εξάλλου για τις δημοκρατικές ελευθερίες και είστε πάντα υπέρ του διαλόγου και της ανταλλαγής απόψεων. Εκτός βέβαια αν φοβόσαστε και εσείς όπως, λέγεται, οι Πρυτάνεις. (Φοβάμαι.)
Επιπλέον και επειδή θέλω να πιστεύω πως είστε αντίθετοι με την φίμωση της αντίθετης άποψης και σίγουρα αντίθετοι με την πολιτική της Συγκλήτου για το θέμα αυτό, αν και δεν υπέπεσε στην αντίληψη μου η παραμικρή αντίδραση σας (παρακαλώ διαψεύστε με) σας παρακαλώ να προωθήσετε το μήνυμα μου αυτό στον ίδιο χώρο και με το ίδιο μέσο που χρησιμοποιήσατε για την προώθηση του δικού σας καθώς είμαι και εγώ ακαδημαϊκός δάσκαλος (αν μου επιτρέπετε να χρησιμοποιήσω τον όρο) που αγωνίζομαι και εγώ «μαζί με τους νέους για το δικαίωμα στην παιδεία, στην εργασία, στις δημοκρατικές ελευθερίες.», αλλά τυχαίνει να έχω διαφορετική από εσάς άποψη στο πως θα το πετύχουμε αυτό ως κοινωνία.»

Κλεάνθης Θραμπουλίδης
Ένας Πανεπιστημιακός Δάσκαλος που δεν τον εκφράζουν οι 100 «σοφοί» άνδρες σας και αντιτίθεται στην βία που ασκούν αυτοί που με τα μηνύματα σας καλείτε να υλοποιήσουν τις αποφάσεις τους.

ΜΟΣΙΑΛΟΣ: ΘΑ ΜΕΙΩΣΟΥΜΕ 30% ΤΟΥΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΤΟΜΕΑ


Στη μείωση τμημάτων και οργανισμών κατά 30% στο στενό δημόσιο τομέα, στην αρχή του επόμενου έτους, προανήγγειλε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος. Μιλώντας σε γερμανούς δημοσιογράφους στην Αθήνα, ο κ. Μόσιαλος ανέφερε ότι άμεσα θα υπαχθούν σε...
καθεστώς εφεδρείας 20.000 εργαζόμενοι στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, ενώ τον Οκτώβριο θα διεξαχθεί έλεγχος σε όλο το Δημόσιο προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπάρχει πλεόνασμα σε προσωπικό.

Ο κ. Μόσιαλος τόνισε ότι «θα κάνουμε οτιδήποτε χρειαστεί για να έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα, αναφέροντας ότι αν προκύψει ανάγκη θα παγώσουμε τις προσλήψεις στο Δημόσιο το 2012 και το 2013.

Κατά την παρουσίασή του στους δημοσιογράφους, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εστιάστηκε στη μείωση του χρέους το διάστημα 2009-11 επαναλαμβάνοντας τον κυβερνητικό στόχο για επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος έως τον Μάιο του 2012.

Επιπλέον, παρουσίασε το σύνολο των κυβερνητικών μεταρρυθμίσεων, τονίζοντας όμως, ότι «έχουμε πολύ δρόμο ακόμα».

Όσον αφορά τις προτάσεις προς την τρόικα και την Ευρωπαϊκή Ένωση για έξοδο της χώρας από την κρίση, ο κ. Μόσιαλος ανέφερε πως θα έπρεπε να αξιολογήσουν και την πρόταση Σαμαρά.

Αναφερόμενος στη διενέργεια δημοψηφίσματος, ο κ. Μόσιαλος ξεκαθάρισε ότι τα οικονομικά μέτρα δεν πρόκειται να συμπεριληφθούν σε αυτό.

ΑΝΑΓΚΗ ΟΡΘΟΛΟΓΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ


ΑΡΘΡΟ
του
Άγγελου Τσιγκρή
Υπ. Βουλευτή Αχαΐας ΝΔ
 
 
Το έγκλημα στη χώρα μας αυξάνει με δραματικούς ρυθμούς. Μέσα σε ένα χρόνο διπλασιάστηκαν οι ένοπλες ληστείες, ενώ πρωτοφανή αύξηση καταγράφουν και όλοι οι υπόλοιποι ποιοτικοί και ποσοτικοί δέικτες του εγκλήματος.
Η ανασφάλεια των πολιτών έχει φτάσει σε ανησυχητικούς δείκτες. Οι Έλληνες αισθάνονται απροστάτευτοι. Η χώρα μας βρίσκεται στο έλαιος ληστρικών επιθέσεων επικίνδυνων συμμοριών. Το κράτος απουσιάζει. Η Ελλάδα θυμίζει ξέφραγο αμπέλι.
Η επιχειρησιακή ετοιμότητα της Ελληνικής Αστυνομίας φθίνει καθημερινά. Τα περιπολικά δεν έχουν βενζίνη και ελαστικά. Οι υπηρεσίες υπολειτουργούν ή κλείνουν. Οι ελλείψεις σε προσωπικό και μέσα είναι πλέον ασφυκτικές.
Για μια ορθολογική πολιτική αντιμετώπισης της κλιμακούμενης βίας απαιτούνται:
·        Ο επαναπροσδιορισμός του ρόλου και της αποστολής της Ελληνικής Αστυνομίας (ΕΛ.ΑΣ.) ως κατεξοχήν φορέα παροχής ασφάλειας.
·        Η μεταρρύθμιση στην οργάνωση, τη δομή και τη λειτουργία της ΕΛ.ΑΣ.
·        Η αποκατάσταση των σχέσεων εμπιστοσύνης και συνεργασίας με τους πολίτες.
·        Η σαφής καταγραφή της πραγματικών διαστάσεων του εγκληματικού φαινομένου που θέλουμε να αντιμετωπίσουμε.
Αναφορικά με τον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας των διωκτικών αρχών απαιτούνται:
Η αλλαγή της νομοθεσίας αναφορικά με τη χρήση των όπλων.
Η προσαρμογή των διεθνών προτύπων στις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες της Ελληνικής περίπτωσης.
Η δημιουργία ειδικών ομάδων δίωξης με εξειδίκευση σε ιδιαίτερα εγκλήματα.
Η ενίσχυση των πεζών περιπολιών.
Η πάταξη της διαφθοράς και ενίσχυση των μηχανισμών αυτοκάθαρσης.
Η σωστή αξιοποίηση του επιστημονικού προσωπικού.
Η ορθολογική κατανομή του έμψυχου δυναμικού με βάση τις ανάγκες της κάθε περιοχής για αστυνόμευση.
Η ανανέωση και εκσυγχρονισμός της υλικοτεχνικής υποδομής.
Η εκπαίδευση του προσωπικού σε ζητήματα προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Η ενδυνάμωση της συνεργασίας των σωμάτων δίωξης της εγκληματικότητας.
Η δημιουργία κοινού θαλάμου επιχειρήσεων και συντονιστικού οργάνου διαχείρισης κρίσεων.
Οι δείκτες της εγκληματικότητας αποτελούν την πλέον αξιόπιστη μονάδα μέτρησης των φαινομένων παθογένειας που ενδημούν σε μια κοινωνία. Συνεπώς, προκειμένου να προληφθεί μια μελλοντική έξαρση της φαινομένων βίας θα πρέπει να καταβληθεί συντονισμένη προσπάθεια για τη μείωση των δεικτών κοινωνικής παθογένειας της Ελλάδας του Μνημονίου.
Υπάρχουν λύσεις για τον έλεγχο της αυξανόμενης εγκληματικότηταςΑπαιτείται, όμως, πρώτα και κύρια βούληση για την εφαρμογή μιας πολιτικής κοινωνικής πρόληψης και ταυτόχρονης απομάκρυνσης από το απόλυτα κατασταλτικό μοντέλο, το οποίο έχει διεθνώς αποτύχει.
____________________
Ο Άγγελος Τσιγκρής διδάσκει Εγκληματολογία στην Ελλάδα και την Κύπρο. Έχει διατελέσει εκπρόσωπος της χώρας μας στο Δίκτυο Πρόληψης της Εγκληματικότητας της ΕΕ και στη Μόνιμη Αντιπροσωπία του ΟΗΕ για την Πρόληψη του Εγκλήματος και την Ποινική Δικαιοσύνη.

CNN : ΣΤΟ 99,9% ΟΙ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΕΣ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ


Στο 99,9% έχουν ανέλθει οι πιθανότητες χρεοκοπίας της Ελλάδας σύμφωνα με επαγγελματίες της αγοράς ασφάλισης κινδύνου που επικαλείται το CNN, ενώ τονίζει ότι το πρόβλημα δεν είναι τα 300 δισ. ευρώ που χρωστά η χώρα, αλλά 2,8 τρισ. ευρώ τεσσάρων ακόμη...
χωρών.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η πιθανότητα αθέτησης των υποχρεώσεων του πορτογαλικού χρέους ανέρχεται στο 62%, του ιρλανδικού χρέους στο 51%, του ιταλικού χρέους στο 33% και του ισπανικού χρέους στο 28%. Όπως αναφέρει το CNN η πτώχευση της Ελλάδας θα μπορούσε να οδηγήσει τους επενδυτές να εγκαταλείψουν το χρέος και των άλλων προβληματικών ευρωπαϊκών οικονομιών, συμπεριλαμβανομένης της Πορτογαλίας, της Ιρλανδίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας.
Σε δεύτερο δημοσίευμα υπογραμμίζει ότι η Ελλάδα τελειώνει από ρευστό και αναρωτιέται αν αυτό είναι το τέλος.

ΓΙΑ ΤΟ ΧΑΡΑΤΣΙ ΠΟΥ ΦΤΑΝΕΙ ΣΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΜΑΣ ΜΑΖΙΚΑ....


Ρε παιδιά, αναρωτήθηκε κανείς τι είναι αυτό το κωλόχαρτο, από πού προήλθε και που θα καταλήξει η "συνδρομή" ? (Μιλάω για το κωλόχαρτο ΑΠΛΗ ΦΩΤΟΤΥΠΙΑ που τυγχάνει να μοιάζει με το ετήσιο εκκαθαριστικό).

Και ρωτώ ... Αν έχεις μια επιχείρηση και σου στείλει κάποιος ένα τιμολόγιο φωτοτυπία, θα το πλήρώσεις? Κανένα λογιστήριο δεν πληρώνει φωτοτυπίες. Αν...
εκτυπώσεις αποδείξεις από το PC σου και τις στείλεις στην εφορία, θα τις δεχτεί? Από πού κι ως πού λοιπόν θα πρέπει κάθε πολίτης να πληρώνει χαράτσι έναντι μιας φωτοτυπίας? Επίσης βλέπω στο απόκομα "για το πιστωτικό ίδρυμα" να αναφέρονται κάποιοι κωδικοί. Που ξέρω σε ποιό λογαριασμό πάει η "συνδρομή" μου?

ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ ότι δε θα πληρώσω τίποτα (άλλωστε "ουκ αν λάβεις παρά του μη έχοντος") καθότι 6 μήνες άνεργος δεν υπάρχει σάλιο, όμως εσείς που προτίθεστε να πληρώσετε από φόβο ή έστω από "αλληλεγγύη" (χαχα), καλό είναι να αναρωτηθείτε πρωτίστως, ή ακόμα και να συμβουλευτείτε κάποιον δικηγόρο.

Καλή δύναμη !

Α.Ζ.

Από σχόλιο στο Θαλαμοφύλακα

http://thalamofilakas.blogspot.com/2011/09/blog-post_20.html

ΓΕΝΟΠ : ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ 2012 Η ΕΙΣΠΡΑΞΗ ΤΟΥ ΤΕΛΟΥΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ!


Πέντε μήνες χρειάζεται το μηχανογραφικό σύστημα της ΔΕΗ για να ολοκληρώσει την αποστολή των εκκαθαριστικών για το τέλος ακινήτων, σύμφωνα με τη ΓΕΝΟΠ. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι το τέλος για το 2011 θα πληρωθεί τους πρώτους μήνες του 2012. Η Ομοσπονδία αναφέρει...
επίσης, ότι το κόψιμο της παροχής ρεύματος «δεν είναι εφικτό, καθώς σε παρά πολλά ακίνητα είναι ανέφικτη η είσοδος σε συνεργεία της ΔΕΗ, επειδή οι μετρητές βρίσκονται σε εσωτερικούς απροσπέλαστους χώρους κλπ.» και «εφόσον πολλοί καταναλωτές αρνηθούν την είσοδο σε συνεργεία της ΔΕΗ για αποκοπή των παροχών ρεύματος θα χρειασθούν 'στρατιές εισαγγελέων' και απεριόριστες διμοιρίες ΜΑΤ».
Σύμφωνα με την Ομοσπονδία των εργαζομένων, σε ημερήσια βάση η ΔΕΗ δεν μπορεί να αποστέλλει περισσότερους από 190.000 λογαριασμούς σε πελάτες της, δηλαδή θα χρειασθούν σχεδόν 40 μέρες για να αποσταλούν οι λογαριασμοί από την ημέρα που θα ξεκινήσει η αποστολή. Άρα θα χρειασθούν περίπου 2,5 μήνες για να εισπραχθεί η πρώτη δόση του 2011, και άλλους 2,5 μήνες η δεύτερη δόση, με αποτέλεσμα να χρειασθεί να πραγματοποιούνται καταβολές ακόμη και κατά τους πρώτους μήνες του 2012.
Αντίστοιχα οι τέσσερις δόσεις του 2012 θα επεκταθούν και στους πρώτους μήνες του 2013.
Η ΓΕΝΟΠ αναφέρει τέλος ότι η επιβολή του τέλους ακινήτων καταργεί στην πράξη των πολιτική της ρύθμισης χρεών (διακανονισμούς, δόσεις κλπ.) που εφαρμόζει η επιχείρηση για τους πελάτες που αδυνατούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς ρεύματος, αφού η τροπολογία επιβάλει την άμεση είσπραξη του ειδικού τέλους για τα ακίνητα.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΔΑΠ-ΝΔΦΚ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΣΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ


Για ακόμη μία εβδομάδα συνεχίζεται η διεξαγωγή Γενικών Συνελεύσεων στις περισσότερες σχολές και Πανεπιστήμια της χώρας. Ως ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, συμμετέχουμε δυναμικά στις συνελεύσεις με πλαίσια στα οποία καταδικάζουμε και ζητάμε την αλλαγή του νέου νόμου, ο οποίος αποδοκιμάζεται μαζικά από την πλειονότητα της φοιτητικής και ακαδημαϊκής κοινότητας, ενώ ταυτόχρονα προτείνουμε και το άνοιγμα των σχολών προκειμένου να πραγματοποιηθούν όσο το δυνατό ομαλότερα οι εξετάσεις του Σεπτεμβρίου. Βλέπουμε ότι αυτή η πρόταση κερδίζει συνεχώς έδαφος αφού από την προηγούμενη εβδομάδα, σε πολλές σχολές της Αθήνας (Θεολογία, Κοινωνική Θεολογία, Νοσηλευτική κ.ά) αλλά και σημαντικές σχολές σε όλη την Ελλάδα όπως η Νομική Θεσ/νίκης και Κομοτηνής, και σε διάφορες άλλες σχολές στο Ηράκλειο, στον Έβρο, το Βόλο, το Αιγαίο και την Πελοπόννησο πραγματοποιούνται ήδη κανονικά οι εξετάσεις, καθώς υπερψηφίστηκαν τα πλαίσιά μας. Αυτό έγινε και σήμερα στο Βιολογικό Αθήνας και το Οικονομικό Θεσ/νίκης. Ως ΔΑΠ-ΝΔΦΚ θα συνεχίσουμε την προσπάθεια με δημιουργικές δράσεις, πολιτικά επιχειρήματα και μαζικές κινητοποιήσεις να πείσουμε για την αναγκαιότητα αλλαγής του νόμου Διαμαντοπούλου.
Καλούμε τέλος όλους τους φοιτητές να συμμετέχουν μαζικά στις Γενικές Συνελεύσεις στηρίζοντας το πλαίσιο της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ για να πραγματοποιηθούν οι εξετάσεις.

ΣΕ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ


Στη Γερμανία μεταβαίνει ο Αρχιεπίσκοπος προκειμένου να υποβληθεί σε ιατρικές εξετάσεις. Ο Ιερώνυμος αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας, τα οποία χρήζουν περαιτέρω εξετάσεων και για τον λόγο αυτό οι θεράποντες ιατροί του αποφάσισαν τη μεταφορά του στο Γκίσεν της Γερμανίας, όπως...
αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Αρχιεπισκοπής που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο.
Ο Αρχιεπίσκοπος το προηγούμενο χρονικό διάστημα υποβλήθηκε σε εγχείρηση προστάτη.
Γι' αυτό και μετά από εργαστηριακές εξετάσεις στην Αθήνα κρίθηκε απαραίτητη η μεταφορά του σε διαγνωστικό κέντρο της Γερμανίας.

Ο ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΚΑΙ Ο ΣΑΜΑΡΑΣ ΘΑ ΔΙΑΛΥΣΟΥΝ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΤΟΥΣ (;)


Παρακολούθησα με μεγάλη προσοχή τα λεγόμενα του Πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατά την επίσκεψη τους στη Δ.Ε.Θ. Μια φράση νομίζω ταιριάζει να πει κανείς εδώ “άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε”. Είναι όντως λυπηρό τέτοια ώρα, ίσως ένα βήμα πριν την οικονομική καταστροφή, να ακούμε από τα πλέον επίσημα χείλη τόσο μα τόσο βατές τοποθετήσεις. Ο μεν κ. Πρωθυπουργός έδειχνε υπερβολικά κουρασμένος υπό το βάρος της δεινής κατάστασης στην οποία έχει βρεθεί η χώρα, ο δε κ. Σαμαράς έδειχνε να απευθύνεται μάλλον σε άλλον πλανήτη. Κρίμα!

Θα περίμενε κανείς να ακούσει αλήθειες και μόνο αλήθειες. Θα περίμενε κανείς να ακούσει πρωτίστως ειλικρινή και δίκαιη αυτοκριτική του πολιτικού συστήματος και των κομμάτων εξουσίας. Θα περίμενε κανείς να ακούσει έστω μια στοιχειώδη προσπάθεια συνεννόησης, να ομονοήσουν στα ελάχιστα, τα ζωτικής σημασίας δηλαδή για την επιβίωση της χώρας. Αντ’ αυτού είδαμε να παίρνουν την σκυτάλη ο κ. Βενιζέλος και ο κ. Μιχελάκης για ένα ρεσιτάλ επικοινωνιακής τακτικής και μόνο. Από ουσία τίποτα, δυστυχώς.

Και το ερώτημα γεννιέται πηγαία μέσα στον κάθε πολίτη αυτής της χώρας: Μα καλά είναι δυνατόν τέτοια κατάντια; ούτε ίχνος συναίσθηση της καταστάσεως; Κι αν αυτό το υπάρχον πολιτικό προσωπικό συνεχίσει σε αυτό το ρυθμό εμείς οι απλοί πολίτες τι κάνουμε; Ποια είναι η λύση σε αυτό το πλήρης αδιέξοδο;

Κατά την δική μας ταπεινή άποψη η διέξοδος είναι απλή αλλά απαιτεί θυσία και αίμα. Πρέπει λοιπόν να ακολουθηθούν βήμα προς βήμα τα εξής:

1)Η κυβέρνηση δεν πρέπει να κάνει το τραγικό λάθος να οδηγήσει τώρα τη χώρα σε εκλογές. Δεν δικαιούται ο τόπος να υποστεί δεύτερο οδυνηρό λάθος όπως έκανε τότε ο Ελ. Βενιζέλος με τις γνωστές τραγικές συνέπειες για την Ελλάδα και τον Ελληνισμό.

2) Επειγόντως θα πρέπει να συμφωνήσουν όλα τα κόμματα που εκπροσωπούνται στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, τα απαραίτητα μέτρα που απαιτούνται για τη διάσωση της χώρας σε απόλυτη συνεργασία με τους εταίρους και δανειστές μας. Αυτά τα μέτρα που θα αποφασιστούν θα πρέπει μέχρι κεραίας να εφαρμοστούν χωρίς να επιτρέπεται σε κανέναν να προπαγανδίζει ανόητες και άνομες πρακτικές τύπου “Δεν πληρώνω”.

3) Ο κ. Παπανδρέου και ο κ. Σαμαράς αν πραγματικά θέλουν να τους γράψει η ιστορία με χρυσά γράμματα πρέπει να υπερβούν εαυτό και να διαλύσουν τα κόμματα στα οποία ηγούνται. Παρόλο που εγώ προσωπικά στηρίζω τον Γ. Παπανδρέου (διότι πιστεύω στην ειλικρίνεια των προθέσεων του και τιμώ το βάρος που σηκώνει για την διάσωση της χώρας) και παράλληλα ομολογώ ότι ο κ. Σαμαράς είναι ένας καθαρός άνθρωπος με βαθιά παιδεία, θα πρέπει να θυσιάσουν το όποιο δικό τους πολιτικό μέλλον μπρος στο καλό της πατρίδας.

Τα δύο κόμματα εξουσίας πλέον έχουν κλείσει τον ιστορικό τους κύκλο και πρέπει να τελειώσουν εδώ! Ότι είχαν να προσφέρουν το προσέφεραν στην ελληνική κοινωνία. Η μέγιστη πλέον υπηρεσία στην πατρίδα είναι να λάβουν και να υλοποιήσουν αυτή την ιστορική απόφαση. Τότε από τις δύο μεγάλες παρατάξεις την δημοκρατική και την συντηρητική θα προκύψουν νέα κόμματα τα οποία θα στελεχωθούν από νέα πρόσωπα που θέλουν να προσφέρουν ανιδιοτελώς στα κοινά του τόπου, καταθέτοντας τις γνώσεις τους, την όρεξή τους για δουλειά μα πάνω από όλα την ηθική τους ακεραιότητα που έχει χαθεί παντελώς στις ημέρες μας.

4) Αμέσως μετά θα πρέπει να οδηγηθούμε σε εκλογές με συμμετοχή των νέων κομμάτων ώστε να προκύψει νέα Βουλή και νέα κυβέρνηση η οποία θα κληθεί να εκτελέσει με μαθηματική ακρίβεια τα συμφωνηθέντα.

5) Το σύνταγμα της χώρας πρέπει να αναθεωρηθεί ως προς τον θεσμό της Προεδρίας της Δημοκρατίας, το θεσμό της Δικαιοσύνης και το Θεσμό της Εκκλησίας.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να έχει αυξημένες αρμοδιότητες που θα μπορούσαν να δράσουν αντισταθμιστικά ως προς την “ενός ανδρός αρχή” που βιώνουμε τώρα με το Πρωθυπουργικό σύστημα.

Θα πρέπει να απονέμεται δικαιοσύνη σε όλες μα όλες τις υποθέσεις. Διότι μέχρι τώρα αποδίδεται δικαιοσύνη μέχρι ενός επιπέδου υποθέσεων, από κει και πέρα οι αποφάσεις της θέμιδος δεν στηρίζονται στο δίκαιο αλλά σε καθαρά πολιτικές αποφάσεις.

Σε αυτούς τους χαλεπούς καιρούς η Εκκλησία θα πρέπει να πρωταγωνιστήσει στην δημιουργία προσώπων- πολιτών, κι αυτό δεν μπορεί να συμβεί παρά μόνο αν ξαναβρεί το χαμένο της εαυτό που δεν είναι τίποτε άλλο παρά η μετάδοση της Αλήθειας. Δεν μπορεί η Εκκλησία να έχει καταντήσει ένας γραφειοκρατικός οργανισμός και φιλανθρωπικό ίδρυμα εξαιτίας της στρεβλής σχέσης της με το κράτος.

6) Θα πρέπει ο εκάστοτε Πρωθυπουργός της χώρας να έχει δικαίωμα να ασκεί τα καθήκοντά του μόνο για δύο τετραετίες και οι βουλευτές να έχουν δικαίωμα εκλογής μέχρι τρεις τετραετίες. (Κατά αντιστοιχία το ίδιο να ισχύσει για τις Περιφέρειες και τους δήμους της χώρας).

7) Οι έδρες στη Βουλή να μειωθούν σε 200 από 300 που είναι σήμερα.

8) Ο κάθε βουλευτής και υπουργός να δικάζεται όπως ακριβώς ένας πολίτης.

9) Να σταματήσει παντελώς η χρηματοδότηση των Μ.Μ.Ε από τον κεντρικό κορβανά ώστε να πάψει επιτέλους αυτή η σαπίλα μεταξύ κομμάτων, πολιτικών προσώπων και των στεγνών εκβιαστών που δεν είναι άλλα από τα Μ.Μ.Ε.

10) Τέλος ο πολίτης να έχει δικαίωμα να ψηφίζει χωριστά κόμμα από υποψήφιο βουλευτή ώστε επιτέλους να σταματήσει εδώ η κατρακύλα που μαστίζει την Ελληνική κοινωνία με την εκπροσώπησή της στο Κοινοβούλιο από απίστευτης μετριότητας πολιτικών προσώπων.

Διότι πραγματικά είναι να λυπάται κανείς, όταν εκλέγεται βουλευτής και μάλιστα ασκεί εξουσία ως υπουργός, ένας άνθρωπος που είτε μιλάει από το έδρανο της Βουλής, είτε απευθύνει χαιρετισμό σε εκδήλωση λόγου χάριν για τον Κωστή Παλαμά, είτε τοποθετείται σε παρουσίαση βιβλίου, είτε απευθύνει χαιρετισμό σε ένα σύλλογο αναφέρει χαρακτηριστικά: « με αυτές τις λίγες σκέψεις μου θα ήθελα….». Βεβαίως είναι λίγες οι σκέψεις του διότι απλούστατα, στερείται βασικής κλασικής παιδείας και δεν μπορεί το μυαλό του να αναπτύξει περαιτέρω το οποιοδήποτε θέμα για το οποίο έχει κληθεί να μιλήσει. Τρομάζω όμως κι από την άλλη, όταν συλλογίζομαι ότι θα κληθεί να ασκήσει καθήκοντα βουλευτή ή υπουργού, άνθρωπος που έχει αναγάγει σε επιστήμη τον πολιτικό τακτικισμό και στερείται παντελώς πολιτικής ουσίας. Και μάλιστα ο δυστυχής θέλει να φαντάζει γίγαντας ενώ είναι σπιθαμιαίος.


Γι’ αυτό αν θέλουμε να μην διαγραφεί μια ιστορία ενός λαού που έδωσε τα πάντα στην ανθρωπότητα οφείλουμε από τον απλό πολίτη μέχρι και τον ανώτερο άρχοντα αυτού του τόπου να κάνουμε τα σαφή. Κι αυτά περικλείονται απλά στην εξής ευαγγελική ρήση « το ναι ναι , το ου ου, το δε άλλο εκ του πονηρού εστί»!Ανδρέας Τζουραμάνης

Δημοτικός Σύμβουλος
Δήμου Πατρέων
Επικ. “Πρωτοβουλίας Πάτρας”


ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΒΛΕΠΕΙ Ο ΟΙΚΟΣ FITCH


Χρεοκοπία εντός της ευρωζώνης για την Ελλάδα, προβλέπει σε έκθεσή του ο οίκος Fitch.  Επισημαίνει ότι είναι σαφές πως η ευρωπαϊκή κοινή γνώμη δεν στηρίζει τις «Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης» ενώ δεν υπάρχει και η...
πολιτική βούληση για δημοσιονομική και πολιτική ενοποίηση.
Η αξιολόγηση της Fitch στηρίζεται στην εκτίμηση ότι δεν υπάρχει δρόμος επιστροφής για την ευρωζώνη και είναι βέβαιη πως η ΕΚΤ θα συνεχίσει να παρεμβαίνει.

Ο ΝΙΚΟΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΑΤΕΘΕΣΕ ΕΡΩΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ


Με αφορμή τον σάλο που έχει ξεσπάσει για την επιστολή της κ. Ζ. Γεωργαντά μέλος του ΔΣ της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, «περί παραποίησης οικονομικών στατιστικών στοιχείων» καθώς και την συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής ο Βουλευτής Αχαίας και μέλος της Επιτροπής Νίκος Νικολόπουλος, κατέθεσε στην Βουλή σχετική ερώτηση.
Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ: ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ ΒΟΥΛΕΥΤΗ: ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ: ΑΧΑΪΑΣ

ΕΡΩΤΗΣΗ και ΑΚΕ
ΠΡΟΣ τον κ. Υπουργό
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

ΘΕΜΑ: «Καταγγελία για Εσκεμμένη Παραποίηση των Οικονομικών Στοιχείων για τον Υπολογισμό του Ελλείμματος του 2009»

Με αφορμή την καταγγελία της καθηγήτριας κ. Γεωργαντά, μέχρι πρότινος μέλος του ΔΣ της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, για συνειδητή και μεθοδευμένη προσπάθεια διόγκωσης του Ελλείμματος της Ελλάδας το 2009, ώστε να καταστεί μονόδρομος η είσοδος της χώρας μας, στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, εγείρεται μείζον ζήτημα για την αξιοπιστία και το κύρος της Κυβέρνησης, απέναντι σε ολόκληρο τον Ελληνικό Λαό.
Είναι σαφές ότι, παίρνουν νέα διάσταση οι γνωστές σε όλους δηλώσεις του επικεφαλής του Δ.Ν.Τ. Στρος Καν για μυστικές συζητήσεις με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας κο Παπανδρέου, κατά την εποχή που, κατά την κα Γεωργαντά μεθοδευόταν η είσοδος της χώρας μας, στην πολιτική του Μνημονίου.
Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να αγνοεί, τις θυσίες του Ελληνικού λαού που εδώ και σχεδόν δύο χρόνια βρίσκεται κάτω από το ζυγό του ΔΝΤ και να επιχειρήσει συγκάλυψη ή απόκρυψη. Όλοι οι Έλληνες πολίτες απαιτούν να μάθουν τι πραγματικά συνέβη κατά τον υπολογισμό του ελλείμματος του 2009, με βάση το οποίο παραδόθηκε η πατρίδα μας στο Δ.Ν.Τ..
Σε καμία περίπτωση πάντως, δεν υπηρετούν τη δημοκρατία, ούτε προάγουν τη διαφάνεια και τα συμφέροντα της Πατρίδας μας, οι πρακτικές σας ως αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και Υπουργού Οικονομικών να καρατομείτε, ακόμη και αυτούς που το ΠΑΣΟΚ έχει τοποθετήσει, όπως έγινε και στην εκπαραθύρωση και αναγκαστική παραίτηση των μελών του ΔΣ της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής μέλος του οποίου ήταν και η κ. Γεωργαντά, καθώς και στην πρόσφατη περίπτωση της Προέδρου της Επιτροπής Προϋπολογισμού της Βουλής κ. Μπαλφούσια.

Στο σημείο αυτό έχει ιδιαίτερη αξία να υπνεθυμίσουμε ότι, η Ελληνική Στατιστική Αρχή με βάση τον ιδρυτικό της Νόμο 3832/2010 είχε όλα τα εχέγγυα να λειτουργήσει ως πραγματικά Ανεξάρτητη Διοικητική Αρχή, εποπτευόμενη και ελεγχόμενη από την Βουλή των Ελλήνων και μόνο.
Επομένως προκαλεί υπόνοιες το γεγονός ότι, ως Πρόεδρος της Αρχής τοποθετήθηκε ο κος Α. ΓΕΩΡΓΙΟΥ υπάλληλος του Δ.Ν.Τ., ο οποίος κατά το κρίσιμο διάστημα της αναθεώρησης του ελλείμματος του 2009 δεν είχε παραιτηθεί από το Δ.Ν.Τ. αλλά τελούσε σε άδεια άνευ αποδοχών.
Η ενέργεια αυτή που ήταν καταφανώς παράνομη (δηλαδή ένας εν’ενεργεία υπάλληλος του Δ.Ν.Τ. ετίθετο επικεφαλής της πιο νευραλγικής υπηρεσίας της Ελλάδος), θυμίζει μία σύγχρονη μορφή Κερκόπορτας.
Επιπλέον τονίζουμε ότι, το Αναθεωρημένο Έλλειμμα του έτους 2009 έπρεπε με βάση τον Νόμο 3832/2010 να τεθεί προς έγκριση και ψήφιση στο Επταμελές Συμβούλιο της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής. Αυτό ουδέποτε έγινε, λόγω της πεισματικής άρνησης του κ. Γεωργίου και παρά τις επίμονες προσπάθειες των υπολοίπων μελών του Συμβουλίου της Αρχής, ώστε να συγκληθεί το Συμβούλιο. Αντίθετα, μέσω ξένου εμπειρογνώμονα επιβλήθηκε η αλλαγή του τρόπου υπολογισμού του ελλείμματος του 2009 πράγμα το οποίο προκαλεί αμείλικτα ερωτήματα τόσο για την ορθότητα της διαδικασίας, όσο και για το χρονικό διάστημα που επελέχθη να δημοσιοποιηθεί (μία μέρα μετά τον δεύτερο γύρο των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών).
Υπενθυμίζουμε ότι, το Συμβούλιο της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, εδώ και 10 μήνες, δεν συγκαλείται από τον Πρόεδρο κ. Γεωργίου και ουσιαστικά έχει παραγκωνισθεί, παρά τις έντονες αντιδράσεις των υπολοίπων μελών του Συμβουλίου, καθιστώντας την Ανεξάρτητη Διοικητική Αρχή σε ΕΝΟΣ ΑΝΔΡΟΣ ΑΡΧΗ, με αποκλειστική ευθύνη του Προέδρου της.
Στο διάστημα που έχει μεσολαβήσει από το τέλος του 2009, η Βουλή των Ελλήνων, που έχει το θεσμικό ρόλο της εποπτείας και του ελέγχου της Αρχής ουδέποτε ενημερώθηκε και ουδέποτε έλαβε την Έκθεση Απολογισμού και Πεπραγμένων για το 2010, όπως προβλέπει ο Νόμος.


Με βάση τα παραπάνω ερωτάται ο Αρμόδιος Υπουργός:
  1. Ποια μέτρα προτίθεται να λάβει το Υπουργείο σας, ώστε να χυθεί άπλετο φως στις καταγγελίες για εσκεμμένη διόγκωση του Ελλείμματος του 2009; Προτίθεται να στείλει την υπόθεση στη Δικαιοσύνη; Παρακαλούμε να μας κατατεθούν: η επιστολή της κας Γεωργαντά, το σύνολο της αλληλογραφίας με τη Eurostat, καθώς και κάθε σχετικό έγγραφο που σχετίζεται με την σύνταξη της έκθεσης της Ελλάδας για το έλλειμμα του 2009.
  2. Για ποιους λόγους δεν εφαρμόστηκε η προβλεπόμενη διαδικασία, για τον υπολογισμό του ελλείμματος του 2009; Για ποιους λόγους η έκθεση για το αναθεωρημένο έλλειμμα της Ελλάδας του 2009, δεν ακολούθησε την προβλεπόμενη οδό και δεν τέθηκε προς ψήφιση από το Επταμελές Συμβούλιο της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής; Πως μπορεί το Υπουργείο σας να αποκλείσει, χωρίς την έγκριση της καθ’ ύλην αρμόδιας Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, το βάσιμο της καταγγελίας για προσπάθεια τεχνικής διόγκωσης του Ελλείμματος;
  3. Εφόσον τα στοιχεία του αναθεωρημένου Ελλείμματος του 2009 είναι ορθά και επιστημονικώς τεκμηριωμένα, γιατί δεν κατατέθηκαν ως όφειλε, από τον κ. Γεωργίου, προς έγκριση και ψήφιση στο Δ.Σ. της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής; Παρακαλούμε να μας δοθεί η πλήρης έκθεση ώστε να εξεταστεί ως προς την επιστημονική της ορθότητας, πληρότητα και επάρκεια.
  4. Για ποιους λόγους δεν έχει κατατεθεί στην Ελληνική Βουλή, που κατέχει το θεσμικό ρόλο της εποπτείας και του ελέγχου της Στατιστικής Αρχής η Έκθεση Απολογισμού και Πεπραγμένων για το 2010; Παρακαλούμε να μας κατατεθεί η Έκθεση Απολογισμού και Πεπραγμένων για το 2010, καθώς και κάθε σχετικό κείμενο που σχετίζεται με τη μεθοδολογία για τον υπολογισμό του ελλείμματος του 2009;
Ο ερωτών βουλευτής
Νίκος Ι. Νικολόπουλος