ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: ΑΠΟ ΠΟΤΕ ΗΞΕΡΕ Ο ΣΑΜΑΡΑΣ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΟΥ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ

Διαβάσαμε σήμερα στην τελευταία σελίδα της Πελοποννήσου ένα μικρό παρασκήνιο σχετικά με το πότε και υπό ποιες ...

ΠΟΙΟΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ ΚΑΤΑΡΓΟΥΝΤΑΙ

255 οργανισμοί που απασχολούν περισσότερους από 6.000 εργαζομένους ...

ΠΛΑΦΟΝ 2.2ΟΟ ΕΥΡΩ ΣΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Επιφυλάξεις εκφράζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για το αν και κατά πόσο η θέσπιση πλαφόν 2.400 ευρώ στις συντάξεις είναι αρκετή...

ΑΝΑΖΗΤΟΥΝΤΑΙ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΡΟΝ, ΜΕΤΡΑ ΥΨΟΥΣ 11,6 ΔΙΣ ΕΥΡΩ

Σε τεντωμένο σχοινί προσπαθεί να ισορροπήσει το οικονομικό επιτελείο...

ΑΠΑΛΛΑΓΕΣ ΤΕΛΟΣ ΓΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΥΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 40.000 ΕΥΡΩ

Το βασικό σενάριο προβλέπει διατήρηση των απαλλαγών και εκπτώσεων για τους έχοντες εισοδήματα έως 30.000 ευρώ...

Πρεσβεία... γιοκ, μιλάει από Τζέντα!
Σύμφωνα με όσα υποστηρίζει ο Βλάσης Τσάκας, η πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας δεν θα εκδώσει ανακοίνωση για τον πρίγκιπα, ο οποίος θα τοποθετηθεί από την Τζέντα!
Μπορεί από την προηγούμενη εβδομάδα ο φερόμενος ως εκπρόσωπος του πρίγκιπα Σουλτάν, Βλάσης Τσάκας, να υποστήριζε ότι η πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας στην Ελλάδα θα βγάλει ανακοίνωση για το θέμα, ωστόσο, σύμφωνα με όσα υποστηρίζει ο ίδιος, αυτό δεν πρόκειται να συμβεί, για άγνωστους λόγους. Πάντως, ο Σουλτάν αναμένεται να τοποθετηθεί επίσημα από την Τζέντα και η δήλωσή του να «μοιραστεί» στα ΜΜΕ από τον Τσάκα.

Λεβαδειακός... Σούπερ Λίγκας!
Όπως είχε γράψει από το Σάββατο το gazzetta.gr, o Λεβαδειακός πήρε άδεια συμμετοχής στο πρωτάθλημα και πλέον απομένει η έγκριση της Σούπερ Λίγκας για να παίξει στη μεγάλη κατηγορία!
Από το μεσημέρι ξεκίνησε η συνεδρίαση της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού και εξετάζει φακέλους των ομάδων για αδειοδότηση. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο Λεβαδειακός πήρε άδεια συμμετοχής όπως γράψαμε από το Σάββατο!
Πλέον πρέπει να συνεδριάσει η Σούπερ Λίγκα και να αποφασίσει εάν θα βάλει τον Λεβαδειακό στη μεγάλη κατηγορία, κάτι που εξαρτάται και από την εκδίκαση της υπόθεσης της ΑΕΛ και του Πανσερραϊκού, την Τρίτη στο Διαιτητικό Δικαστήριο της ΕΠΟ, αλλά και από ερμηνείες των κανονισμών. Σύμφωνα με τον ΚΑΠ, ομάδα που υποβιβάζεται αγωνιστικά δεν έχει το δικαίωμα να παραμείνει στην κατηγορία, γεγονός που ευνοεί τον Λεβαδειακό καθώς έτσι αποχαιρετούν οριστικά τη Σούπερ Λίγκα ΑΕΛ και Πανσερραϊκός.
Ωστόσο όπως επισημαίνουν οι δύο ομάδες, η εφαρμογή του ΚΑΠ έχει ανατραπεί από την Σούπερ Λίγκα με τις πρόσφατες αποφάσεις για τον Αστέρα Τρίπολης, αλλά και για την Καλλιθέα!
Τώρα απομένει και η ενδεχόμενη αδειοδότηση της Δόξας Δράμας...
Αναμονή για τα στημένα
Το πιθανότερο πάντως είναι η Λίγκα να περιμένει να ολοκληρωθεί το θέμα με την εμπλοκή του Λεβαδειακού, αλλά και της Δόξας, στο σκάνδαλο των στημένων παιχνιδιών, προτού πάρει την τελική της απόφαση, καθώς δεν θελει να ανεβάσει μία ομάδα  η οποία σε δύο μέρες μπορεί να υποβιβαστεί ξανά.
gazzetta.gr

ΤΙ ΘΑ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΟΥΡΕΜΑ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ ΚΑΤΑ 50%;http://www.real.gr/Files/Articles/Photo/86052.jpgΔέκα ερωτήσεις - απαντήσεις για το νέο περιβάλλον που θα προκύψει, αν προχωρήσει, και τις συνέπειες για τη χώρα και τους Έλληνες.

Με την ελληνική οικονομία να βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού και την Ευρώπη να μιλά ανοικτά, πλέον, για το ενδεχόμενο ελεγχόμενης χρεωκοπίας της Ελλάδας μέσω μιας σκληρής αναδιάρθρωσης του χρέους, η Realnews έθεσε 10 ερωτήματα σε οικονομολόγους και παράγοντες της αγοράς με στόχο να χαρτογραφηθούν το νέο περιβάλλον που θα προκύψει και οι συνέπειες αυτής της πράξης για τη χώρα και τους Έλληνες πολίτες.

1. Πώς θα γίνει η ελεγχόμενη χρεωκοπία;

Το σχέδιο που εξελίσσεται για την Ελλάδα προβλέπει το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους κατά 50%, δηλαδή θα διαγραφεί χρέος ύψους 170 δισ. ευρώ! Το θετικό για τη χώρα, σε αντίθεση με τον ακαριαίο θάνατο της ανεξέλεγκτης χρεωκοπίας, είναι ότι η ελεγχόμενη θα γίνει με την Ελλάδα στο ευρώ και υπό τον πλήρη έλεγχο των θεσμικών οργάνων της ευρωζώνης.

2. Ποιοι θα χάσουν από το κούρεμα της τάξης του 50% και την ελεγχόμενη χρεωκοπία;

Οι τράπεζες εντός και εκτός συνόρων και τα ασφαλιστικά ταμεία. Ουσιαστικά, θα υποστούν ζημία ίση με το 50% της αξίας των ομολόγων που διαθέτουν. Οι ζημίες θα είναι πραγματικές, δηλαδή πρέπει να περάσουν στους ισολογισμούς τους και τόσο οι τράπεζες όσο και τα ταμεία θα χρειαστούν στήριξη πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ. Σύμφωνα με το σχέδιο, η στήριξη θα προέλθει από τα κεφάλαια του Εκτακτου Μηχανισμού Ρευστότητας της ευρωζώνης (EFSF), οι τράπεζες θα ανακεφαλαιωθούν όπως και τα ασφαλιστικά ταμεία.

3. Ποια θα είναι τα οφέλη για το Ελληνικό Δημόσιο;

Η Ελλάδα θα χρωστά τα μισά, με αποτέλεσμα να μειωθούν σημαντικά οι τόκοι, τα χρεολύσια και το χρέος να είναι διαχειρίσιμο. Εφόσον, μάλιστα, η οικονομία παράξει πλεόνασμα, λογικά θα είναι σε θέση να μειώνει και μέρος του κεφαλαίου.

4. Ποιο θα είναι το τίμημα αυτής της πράξης;

Για να «κουρέψουν» ελεγχόμενα εντός του ευρώ το χρέος κατά 50%, το τίμημα που θα πληρώσει η χώρα και οι πολίτες της είναι η υποτίμηση κατά 50% του βιοτικού επιπέδου. Διαδικασία που έχει ήδη ξεκινήσει και θα αποτυπωθεί με ακρίβεια στο Μνημόνιο 3. Επί της ουσίας, το χρέος που θα κουρευτεί δεν έχει ισόποσο αντίκτυπο σε ΑΕΠ και αποτελεί μία φούσκα δανεισμού, άρα το βιοτικό μας επίπεδο θα πέσει στις δυνατότητες του ΑΕΠ της χώρας.

5. Τι επίπτωση θα έχει στους μισθούς και τις συντάξεις;

Το πρώτο δυνατό βήμα έγινε με τις εξαγγελίες των τελευταίων μέτρων. Οι μισθοί και οι συντάξεις θα μειωθούν έως και 50%, όπως και ο δημόσιος τομέας. Τα ασφαλιστικά ταμεία θα στηριχθούν από τον EFSF και θα περιορισθεί δραστικά ο αριθμός τους.

6. Τι θα γίνει με τις καταθέσεις;

Η ελεγχόμενη χρεωκοπία εντός του ευρώ εγγυάται τις καταθέσεις, καθώς οι τράπεζες θα περάσουν στον έλεγχο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (EFSF), θα ανακεφαλαιωθούν και δεν υπάρχει φόβος για τις καταθέσεις.

7. Τι θα γίνει με τα δάνεια;

Μολονότι οι μισθοί θα περιορισθούν έως και 50%, το ύψος του δανείου θα παραμείνει το ίδιο, ανάλογα με την προτέρα οικονομική κατάσταση. Οι τράπεζες, ωστόσο, συντονισμένα θα κληθούν να προχωρήσουν σε ρυθμίσεις ακόμη και ενήμερων δανείων, με μείωση του ύψους της μηνιαίας δόσης, επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής, προκειμένου να μη «σκάσουν» από την αδυναμία των δανειοληπτών να πληρώσουν τις δόσεις τους.

8. Τι θα γίνει με τις τιμές των ακινήτων;

Σύμφωνα με τους οικονομολόγους, μετά την ολοκλήρωση της ελεγχόμενης χρεωκοπίας, θα υπάρξει σημαντική μείωση στις τιμές των ακινήτων. Δεν αποκλείεται, όπως υπογραμμίζουν, η μείωση να φθάσει και το 50%. Και επειδή οι κρίσεις κρύβουν ευκαιρίες, ο έχων μετρητά θα μπορεί να αγοράσει σε χαμηλές τιμές. Το οξύμωρο στην περίπτωση των κατοικιών είναι ότι η πλειονότητά τους έχει αποκτηθεί με στεγαστικά δάνεια και ο ιδιοκτήτης θα βλέπει αφενός την αξία του σπιτιού του να πέφτει, αφετέρου το ύψος του δανείου να είναι πολύ υψηλότερο αυτής.

9. Τι θα γίνει με τις τιμές των προϊόντων και αγαθών;

Η αγορά εκτιμούν ότι θα ευθυγραμμισθεί με το βιοτικό επίπεδο των καταναλωτών. Η μείωση των μισθών και των συντάξεων οδηγεί αυτόματα σε αντίστοιχη μείωση της κατανάλωσης. «Επειδή, όμως, οι επιχειρήσεις προσαρμόζονται με βάση το κέρδος, έτσι θα προχωρήσουν αναπόφευκτα και σε μείωση των τιμών, προκειμένου όσες δύναται να επιβιώσουν», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

10. Ποιες θα είναι οι επιπτώσεις στο λιανεμπόριο;

Πλήθος μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων εκτιμάται ότι δεν θα αντέξουν. Ήδη τα λουκέτα στις μικρές επιχειρήσεις είναι δεκάδες χιλιάδες και το φαινόμενο αναμένεται να συνεχιστεί. Με κυνικό τρόπο γνωστός οικονομολόγος αναφέρει στην «R» ότι «μετά τη δεκαετία του ’70, εξαιτίας της διαστρωμάτωσης της κοινωνίας, όσοι δεν μπορούσαν να διοριστούν στο Δημόσιο άνοιγαν ένα μαγαζάκι. Σε καμία δυτική πρωτεύουσα, π.χ., Λονδίνο, Ρώμη κ.α., δεν υπάρχουν τόσο μικρά μαγαζιά». Εφόσον, λοιπόν, περιοριστεί το βιοτικό επίπεδο, θα περιοριστεί και το λιανεμπόριο, σε αντίθεση με τις μεγάλες αλυσίδες, οι οποίες θα μπορούν να επιβιώσουν δίνοντας ελκυστικές τιμές.

Της Αναστασίας Παπαϊωάννου
realnews.gr

ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ: ΜΕΡΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΠΕΔ


Πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 19/9/2011, η πρώτη συνέλευση της ΠΕΔ, του νεοσύστατου οργάνου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.
Ισχυριζόμαστε, ότι μια συνάντηση που έφερε στην πόλη μας 23 Δημάρχους, καμιά 50αριά αντιδημάρχους και 125 συνολικά ανθρώπους της Αυτοδιοίκησης από τους τρεις νομούς, δεν έγινε γνωστή σε κανένα συμπολίτη μας. Την ευθύνη γι' αυτό την φέρνουν οι ίδιοι! Οι ίδιοι με χαρακτηριστικό τρόπο και δια βοής, αρνήθηκαν οποιαδήποτε συζήτηση για προβλήματα των Δήμων, για προβλήματα της Αυτοδιοίκησης, για λαϊκά προβλήματα.
Αλλά και αν το γνώριζαν όλοι ή πολλοί, τι θα τους ενδιέφερε; Η παρουσία τους εδώ θα διαμόρφωνε συνθήκες, ώστε όσοι το μάθαιναν να θρέψουν ελπίδες ότι κάτι μπορεί να τους προσφέρει ένα περιφερειακό όργανο ή ένα πανελλαδικό όργανο της Αυτοδιοίκησης αύριο;
Διαπιστώνουμε, ότι η κατάσταση για την συντριπτική πλειοψηφία των δημοτών μας, ολόκληρου του λαού, είναι πολύ πιο δύσκολη από αυτή που μπορούμε να διαχειριστούμε. Είναι δε γνωστό, ότι η ιστορία και το αύριο, δεν κρίνουν τις καλές προθέσεις, ακόμα και όταν υπάρχουν.
Πόσοι αλήθεια από τους 125, είναι μαζί με την κοινωνία που χειμάζεται; Πόσοι ξέρουν τις αιτίες, πόσοι τις αντιμάχονται;
Όχι! Δεν φτάνει η συμπόνια και η κατανόηση. Είτε την εκφράσουμε με συγκίνηση είτε χωρίς. Πολιτική είναι αυτό που απαιτείται. Να μπορούσαν οι Δήμοι και τα Δημοτικά συμβούλια να 'ναι αποκούμπι, να 'ναι σύμμαχος του λαού, να μην είναι φοροεισπράχτορες, να μην είναι ο αποτελεσματικότερος μηχανισμός ενός αντιλαϊκού και ξεπουλημένου Κράτους, να μην είναι ο χειροκροτητής και ο συνεργάτης μιας ξεπουλημένης και ξενόδουλης Κρατικής Εξουσίας.
Μπόρεσαν οι Δήμαρχοι να ξεπεράσουν την καθημερινότητα μιας επιβεβλημένης άθλιας διαχείρισης, να ορθώσουν ανάστημα, να σταθούν δίπλα στο λαό, να καταγγείλουν τον όλεθρο, να οργανώσουν την άμυνα και την αλληλεγγύη, να αντισταθούν σε όσους μας σπρώχνουν πιο πολύ στο βυθό και στην λάσπη;
Όλοι προβλέπουν, ότι βαδίζουμε στον χειρότερο χειμώνα μετά την κατοχή. Αυτή την στιγμή, το 40% του πληθυσμού είναι κάτω από τα όρια της απόλυτης φτώχειας, ποσοστό συνεχώς επιδεινούμενο, οι άνεργοι πάνω από ένα εκατομμύριο, πολύ σύντομα σύμφωνα με τις προβλέψεις, θα δουλεύει ένας στους πέντε. Είναι πολύ κοντά σε πολλούς ο υποσιτισμός και ο κίνδυνος για την επιβίωση τους. Το σχέδιο της «διάσωσης», οδηγεί στην πλήρη εξαθλίωση και καταστροφή ανθρώπων, παραγωγής και παραγωγικών μέσων, ξεπουλήματος του εθνικού πλούτου, υποθήκευσης των εθνικών συμφερόντων (ΑΟΖ κλπ) και παρουσία λαλίστατων ξεπουλημένων εθνοπροδοτών καθημερινά στις τηλεοράσεις, να ωρύονται υπέρ της εθελοδουλίας.
Που είναι μέσα σε όλα αυτά οι Δήμοι και τα αιρετά τους όργανα;
Είναι εκατοντάδες τα παραδείγματα γύρω μας. Παραδείγματα μιζέριας και κατάπτωσης στην διαχείριση του τίποτα. Αυτό πιστοποιείται από το ότι κανένας Δήμος δεν έχει βελτιώσει ούτε στο ελάχιστο την ποιότητα ζωής και πριν αλλά και στον ένα χρόνο του Καλλικράτη.
Υπάρχουν συμπεράσματα από όλα αυτά; Υπάρχουν άνθρωποι που θέλουν να τα δουν; Το πρώτο ισχύει, το δεύτερο δεν αφορά δυστυχώς την συντριπτική πλειοψηφία.
Ας θυμηθούμε την αποδοχή του Καλλικράτη από το μυθικό ποσοστό του 97% της συνέλευσης της ΚΕΔΚΕ. Και βεβαίως συναίνεση στην φτώχεια και στην αντιλαϊκή μεταρρύθμιση, σημαίνει παραίτηση από τα λαϊκά χαρακτηριστικά της Αυτοδιοίκησης, σημαίνει αποδοχή του ρόλου του φορομπήχτη, του στυγνού εργοδότη, της αντιλαϊκότητας. Σημαίνει, ότι για να υπάρξει ελπίδα για κάτι καλύτερο -και στην Αυτοδιοίκηση όπως και στο κράτος- πρέπει να αλλάξουν ριζικά οι συσχετισμοί.
Δυστυχώς το αναγκαίο και το αυτονόητο, δεν είναι κτήμα πολλών. Κυρίως και δυστυχώς, η ανάγκη της λαϊκής ενότητας, του μετώπου αντίστασης, που θα τα σαρώσει όλα, ανοικοδομώντας το μέλλον και την ελπίδα, δεν είναι κτήμα ούτε των πολιτικών δυνάμεων που θα έπρεπε να έχουν αυτό τον ρόλο. Αυτό κάνει τα πράγματα ακόμα πιο τραγικά και πιο δύσκολα, αλλά είναι βέβαιο ότι οι αλλαγές είναι αδήριτη ανάγκη, είναι προϋπόθεση επιβίωσης και γι' αυτό θα 'ρθουν! Οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες αναπόφευκτα.
Όποιος σε αυτό το πολύ κοντινό αύριο θέλει ρόλο, μπορεί να τον διεκδικήσει στο πλευρό των αδυνάτων. Απέναντι στη βαρβαρότητα της ξένης αρμοστείας. Απέναντι στα κόμματα που παίζουν τον ρόλο των μαντρόσκυλων των δανειστών τοκογλύφων του διεθνούς τραπεζικού κεφαλαίου.
Σήμερα η στάση αυτή παίρνει διαστάσεις πρώτιστου πατριωτικού καθήκοντος.

Πάτρα 24/9/2011
Χρήστος Πατούχας, Δημοτικός Σύμβουλος
Μέλος της συνέλευσης της ΠΕΔ

ΚΑΙ ΜΕΓΙΣΤΑΝΑΣ ΚΑΙ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΗΣ


Η Kίνα είναι η χώρα του αυταρχικού καπιταλισμού και το μαρτυρούν περίτρανα οι οικονομικοπολιτικές εξελίξεις. Ο πιο πλούσιος άνθρωπος της Κίνας, λοιπόν, είναι πιθανό να γίνει ο πρώτος επιχειρηματίας ο οποίος θα καταλάβει θέση στην...
Κεντρική Επιτροπή του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας το 2012, αναφέρουν σημερινά δημοσιεύματα του κινεζικού Τύπου.

Ο Λιανγκ Γουενγκέν, μεγιστάνας του τομέα των κατασκευών, αναρριχήθηκε εφέτος στην πρώτη θέση της λίστας του αμερικανικού περιοδικού Forbes με τους πλουσιότερους Κινέζους. Η περιουσία του εκτιμάται στα 9,3 δισεκατομμύρια δολάρια.

Εάν ο 57χρονος Λιανγκ γίνει δεκτός από την Κεντρική Επιτροπή του Κομμουνιστικού Κόμματος στο 18ο συνέδριό του το φθινόπωρο του 2012, θα είναι ο πρώτος κινέζος επιχειρηματίας που θα συμμετέχει στο πανίσχυρο αυτό όργανο το οποίο απαρτίζεται από περίπου 200 ανώτερους αξιωματούχους του κόμματος σε ολόκληρη τη χώρα και αναπληρωματικά μέλη.

Σύμφωνα με την εφημερίδα China Times, το Οργανωτικό Τμήμα της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, η οποία ελέγχει κυρίως τη στρατολόγηση νέων μελών, ολοκλήρωσε την εκτίμησή της για τον Λιάνγκ, μεταξύ των υποψηφίων αναπληρωματικών μελών.

Τα αναπληρωματικά μέλη δεν έχουν δικαίωμα ψήφου και αποκτούν το καθεστώς του πλήρους μέλους μόνον μετά τη συνταξιοδότηση ή το θάνατο ενός μέλους.

Ο Λιανγκ πρόεδρος και συνιδρυτής του βιομηχανικού κολοσσού Sany που εδρεύει στην επαρχία Χιουνάν, είδε την περιουσία του να εκτινάσσεται στα ύψη με την έκρηξη του κατασκευαστικού τομέα που δημιούργησε μια τεράστια ζήτηση σε ανυψωτικά μηχανήματα και εκσκαφείς.

ΝΙΚΟΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ: ΚΑΧΕΚΤΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΣΕ ΕΝΑ ΚΑΧΕΚΤΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ


Την άποψη, ότι σε κάθε σύγχρονη κοινωνία υπάρχουν τρεις πυλώνες ασφάλισης, (κοινωνική, επαγγελματική και ιδιωτική), οι οποίες θα πρέπει να λειτουργούν συνθετικά, ενισχύοντας το εισόδημα των συνταξιούχων και όχι ανταγωνιστικά μεταξύ τους, κατέθεσε ο Τομεάρχης Εργασίας της Ν.Δ. Βουλευτής Αχαΐας, Νίκος Ι. Νικολόπουλος, μιλώντας τη Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου, σε ημερίδα του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

«Το εύρος και το βάθος των κοινωνικών θεσμών δεν μπορεί να επιτευχθεί παρά μέσω ισχυρών, υποχρεωτικής υπαγωγής, σχημάτων κοινωνικής ασφάλισης. Η εθελοντική συμμετοχή στο επενδυτικό περιβάλλον των σύγχρονων χρηματοπιστωτικών αγορών
μέσα από ένα σχήμα όσο το δυνατό ισχυρότερα «ανοσοποιημένο» έναντι των θεμελιωδών επιχειρηματικών κινδύνων της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσα από την ίδρυση και λειτουργία Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης» τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Νικολόπουλος.

Ο υπεύθυνος του Τομέα Εργασίας της Νέας Δημοκρατίας υπογράμμισε πως μέσω της Κοινωνικής Ασφάλισης θα πρέπει να εξασφαλίζεται η αρχή της κοινωνικής αλληλεγγύης και της αλληλεγγύης των γενεών, ενώ αναδεικνύεται και ο ζωτικός ρόλος του κράτους ως προς την διασφάλιση της δίκαιης, μεταξύ των γενεών κατανομής του κόστους χρηματοδότησης.

Συμπληρωματικά ως προς την Κοινωνική Ασφάλιση, η Επαγγελματική Ασφάλιση ενισχύει το εισόδημα των εργαζομένων και των συνταξιούχων, με βάση τα αποθεματικά των αντιστοίχων ταμείων, ωστόσο, ερωτηματικό στις μέρες μας είναι η αξιοπιστία της Επαγγελματικής Ασφάλισης. Ως προς το συγκεκριμένο ζήτημα, ο κ. Νικολόπουλος ανέφερε πως σήμερα στην χώρα λειτουργούν εννέα (9) Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης με πάνω από 100.000 μέλη και πως, από τους επιστήμονες που ασχολούνται με τα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης υποστηρίζεται ότι ο θεσμός δεν έχει αναπτυχθεί επαρκώς. Ως προς αυτό, πρόσθεσε ο κ. Νικολόπουλος, φέρουν ευθύνη, η επικουρική ασφάλιση που λειτουργεί από το δημόσιο σύστημα, η εξάντληση της εισφοροδοτικής ικανότητας των εργαζομένων και των εργοδοτών, η έλλειψη ενός νόμου φορολογικών κινήτρων και φυσικά, η μείωση των εισοδημάτων και της δυνατότητας των ασφαλισμένων να αποταμιεύσουν ένα ποσό για τη συνταξιοδότησή τους.

«Όσο οι προκλήσεις της Οικονομίας και της αγοράς εργασίας μένουν αναπάντητες,
όσο η ύφεση βαθαίνει, η ανεργία εκτινάσσεται και η απασχόληση μειώνεται,
τόσο και ο πυλώνας της Επαγγελματικής Ασφάλισης θα παραμείνει καχεκτικός. Μόνη ελπίδα για την ανάπτυξη της επαγγελματικής ασφάλισης κυριότατα όμως για την Ελληνική Οικονομία, είναι η επανεκκίνηση και η θετική σηματοδότηση της Οικονομίας μας» τόνισε ο κ. Νικολόπουλος, προσθέτοντας πως με την πολιτική που ακολουθείται σήμερα, δεν κερδίζεται κανένα στοίχημα ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής.

«Μία χώρα καθίσταται ανταγωνιστική όταν παράλληλα πετυχαίνει υψηλά επίπεδα κοινωνικής συνοχής, που με την σειρά τους διασφαλίζουν την δυναμική και ουσιαστική προσήλωση της κοινωνίας στην καλλιέργεια της ποιότητας, της καινοτομίας και της παραγωγικότητας τη εργασίας. Απαιτείται λοιπόν μια άλλη πολιτική, μια άλλη πρόταση. Μια πολιτική «κοινωνικής ασπίδας», κατά του αποκλεισμού και της εξαθλίωσης και υπέρ της κοινωνικής κινητικότητας και των νέων ευκαιριών με στόχο «την Ελλάδα της Αξιοπρέπειας», δηλαδή την προστασία του ασφαλισμένου και ιδιαίτερα του συνταξιούχου. Με μία ριζοσπαστική πλατφόρμα
για ένα σύγχρονο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης και με μία νέα θεσμική αρχιτεκτονική. Η θέση της ΝΔ και του Αντ. Σαμαρά διεκδικεί την υποστήριξη της πλειοψηφίας των πολιτών για να έχει την ευκαιρία να δοκιμαστεί και να δώσει λύσεις» κατέληξε ο κ. Νικολόπουλος.

ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΥΨΟΥΣ 7 ΔΙΣ ΠΟΥ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΝΕΟ ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΟ


ΤΑ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΕ ΣΕ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΣΤΙΣ ΗΠΑ ΣΗΜΕΡΑ Ο ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ
Μέτρα ύψους 7 δισ. ευρώ περιλαμβάνονται στο νέο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα.  Μεταξύ αυτών όπως τόνισε ο υπουργός Οικονομικών σε ομιλία του στο γεύμα που έκλεισε τις διεργασίες της Ετήσιας Συνάντησης των Μελών του Διεθνούς Ένωσης Τραπεζών (IIF) στην Ουάσινγκτον, θα...
υπάρξει μείωση κατά 20% στους μισθούς του δημόσιου και περικοπή των φοροαπαλλαγών της τάξης του 1,3 δισ. ευρώ αναδρομικά από τον Ιανουάριο του 2011.

Χαρακτηριστικά ο υπουργός τόνισε ότι: Κατά την διάρκεια των τελευταίων 2 εβδομάδων μια σειρά δράσεων ελήφησαν με σκοπό να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι του 2011 και 2012 μέσα σε ένα πλαίσιο βαθιάς ύφεσης, άσχημων συνθηκών ρευστότητας, αβεβαιότητας και άγχους.

Τρεις μήνες μετά την λήψη των πρόσθετων μέτρων τον Ιούνιο του 2011, υιοθετήθηκαν την εβδομάδα που μας πέρασε από την Κυβερνητική Επιτροπή επιπρόσθετα μέτρα απόδοσης 3% του ΑΕΠ.

Όπως εξήγησε ο υπουργός, τα νέα μέτρα περιλαμβάνουν:

- Επιπλέον μείωση κατά 20% στους μισθούς του δημόσιου (επιπροσθέτως του 15% που έχει ήδη εφαρμοστεί για τους δημοσίους υπαλλήλους και τις περικοπές της τάξεως του 25% στις ΔΕΚΟ). Αυτές οι μισθολογικές περικοπές συνδυάζονται με διαρθρωτικές αλλαγές στο μισθολογικό πλέγμα του Δημοσίου, κάτι που διασφαλίζει μακροπρόθεσμη εξοικονόμηση και βελτιώνει την παραγωγικότητα του δημόσίου τομέα.

- Μια, κατά μέσο όρο, επιπλέον περικοπή 4% στις συντάξεις (επιπροσθέτως του 10% που ήδη εφαρμόζεται). Αυτές οι περικοπές συμπληρώνονται από την ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης στο Ασφαλιστικό (μέσω και της μεταρρύθμισης στα επικουρικά ταμεία) που διασφαλίζει την μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του ελληνικού συνταξιοδοτικού συστήματος.

- Την δημιουργία του καθεστώτος εργασιακής εφεδρείας στην οποία θα ενταχθούν 30 χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι μέχρι το τέλος του 2011.

- Την εφαρμογή του κανόνα μια πρόσληψη για κάθε δέκα αποχωρήσεις καθ’όλη την διάρκεια του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Προσαρμογής.

- Σημαντική περικοπή στις φοροαπαλλαγές της τάξεως του 0,6% του ΑΕΠ που θα ισχύσει αναδρομικά από τον Ιανουάριο του 2011

- Την εισαγωγή ένα τέλους ακινήτων που θα εισπράτεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και θα αποδίδει ετησίως έσοδα της τάξεως του 1,1% του ΑΕΠ για όλη την διάρκεια του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Προσαρμογής

- Στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων ο στόχος για τον Σεπτέμβριο είναι 1,7 δισ. Ευρώ. Ο στόχος αυτός θα επιτευχθεί μέσα στον Οκτώβριο, με τα 1,4 δις Ευρώ να συγκεντρώνονται εντός του Σεπτεμβρίου. Μέχρι το τέλος του 2011 υπολογίζουμε να έχουν συγκεντρωθεί 4 δισ. Ευρώ. Όλα τα προγράμματα ιδιωτικοποιήσεων της περιόδου μέχρι το 2014 ωριμάζουν, για να τρέξουμε με μεγαλύτερη ταχύτητα, τώρα που το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων έχει αρχίσει να λειτρουργεί μέσα σε ένα πλαίσιο διαφάνειας και συναίνεσης.

ΥΠ. ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ : "ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΡΕΤΕ ΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΣΑΣ ΕΑΝ ΣΥΝΕΧΙΣΕΤΕ ΤΙΣ ΑΠΕΡΓΙΕΣ"!


Την απειλή στάσης πληρωμών επισείει το υπουργείο Μεταφορών προς τους εργαζόμενους για να σταματήσουν τις απεργίες αναφέροντας χαρακτηριστικάπως “κάθε ημέρα απεργίας σημαίνει δραματική επιδείνωση της οριακής κατάστασης στην οποία βρίσκονται σήμερα... 
οι δημόσιες συγκοινωνίες και πολλαπλασιάζει τα επώδυνα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την επιβίωσή τους”. 
Διόλου τυχαία το υπουργείο αναφέρει τα ελλείμματα ανά οργανισμό, ενόψει νέου μπαράζ απεργιών αναφέροντας ότι “οι πολίτες δικαιούνται να γνωρίζουν την πλήρη αλήθεια για τον ΟΑΣΑ, τον ΟΣΕ και την ΤΡΑΙΝΟΣΕ ειδικά τη στιγμή που οι συνδικαλιστές επιδιώκουν μέσω του κοινωνικού αυτοματισμού να πιέσουν τις διοικήσεις των οργανισμών και την κυβέρνηση να μην προχωρήσουν σε σειρά από διαρθρωτικές αλλαγές εξυγίανσης των εταιρειών αυτών”.
Σε σχετική ανακοίνωση το υπουργείο αναφέρει ότι η λειτουργία του ΟΑΣΑ για το 2011 θα στοιχίσει στον Έλληνα πολίτη 249 εκατομμύρια και των ΟΣΕ – ΤΡΑΙΝΟΣΕ 191 εκατομμύρια. 
Συμπληρώνοντας ότι σε κάποιες ΔΕΚΟ ΜΜΜ τίθεται πλέον θέμα κάλυψης της μισθοδοσίας στο άμεσο μέλλον, υπογραμμίζει ότι “υπό το φως αυτής της αναντίλεκτης πραγματικότητας είναι απαραίτητο όλοι και ιδιαίτερα οι εργαζόμενοι των εταιρειών δημόσιας συγκοινωνίας να επιδείξουν υπευθυνότητα και να σταθμίσουν τη στάση τους με βάση το γενικό συμφέρον της χώρας και των πολιτών σεβόμενοι τις θυσίες όλων αλλά και τις δικές τους”

SPIEGEL : ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΗ ΠΤΩΧΕΥΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ


Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών φοβάται μια κλιμάκωση της ελληνικής κρίσης και για να αποφευχθεί μια τέτοια εξέλιξη επιβάλλεται μια ελεγχόμενη πτώχευση της Ελλάδας, αναφέρει το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, προϋπόθεση όμως...
μιας ελεγχόμενης πτώχευσης ενός κράτους της ευρωζώνης είναι η λειτουργία τουνέου ταμείου βοήθειας της ΕΕ, του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM).
Το Βερολίνο φέρεται να εξετάζει «κούρεμα» του ελληνικού χρέους κατά 50% με μεγαλύτερη συμμετοχή των τραπεζών. Οι τράπεζες θα ενισχυθούν μέσω του μηχανισμού σταθερότητας της Ευρωζώνης (EFSF) ή των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων ώστε να μην αντιμετωπίσουν προβλήματα από τις ζημιές που θα έχουν στους ισολογισμούς τους λόγω του μεγάλου κουρέματος των ομολόγων.
Η Γερμανία, πάντως, φαίνεται να συζητά ταχύτερη υλοποίηση του ESM, το 2012 και όχι το 2013, κάτι που εξάλλου δεν απέκλεισε τόσο από την Ουάσινγκτον γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφανγκ Σόιμπλε, όσο και σε συνέντευξη του στο πρακτορείο Reuters ο αρμόδιος για θέματα προϋπολογισμού της κοινοβουλευτικής ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών, Νόρμπερτ Μπάρτλε.

ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ 8 ΣΕΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ


Ρεπορτάζ : Μαρία Βουργάνα
(από την Ημερησία)
Νέα φορολογικά «πλήγματα» στα εισοδήματα των φορολογούμενων με αυξήσεις στην ειδική εισφορά αλληλεγγύης, στο τέλος ακινήτων, εφαρμογή αντικειμενικών κριτηρίων φορολόγησης για τους ελεύθερους επαγγελματίες, κατάργηση δεκάδων...
φοροαπαλλαγών προωθεί η κυβέρνηση σε συνεννόηση με την τρόικα, με αντάλλαγμα την αποδέσμευση της έκτης δόσης του δανείου.
Το νομοσχέδιο για το Εθνικό Φορολογικό Σύστημα μπαίνει στην τελική ευθεία και αφού εγκριθεί από τους επικεφαλής του ΔΝΤ, της Ε.Ε. και της ΕΚΤ αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή στις αρχές Οκτωβρίου και να ψηφισθεί μέχρι το τέλος του ίδιου μήνα. Μετά τη μείωση-σοκ του αφορολογήτου ορίου στις 5.000 ευρώ που αποφάσισε η κυβέρνηση υπό την πίεση της τρόικας, στο υπουργείο Οικονομικών επανεξετάζουν από μηδενική βάση την κλίμακα φορολογίας των εισοδημάτων των φυσικών προσώπων. Στο στόχαστρο βρίσκονται πλέον όλες οι φοροαπαλλαγές και εκπτώσεις και στο συρτάρι μπαίνουν τα σχέδια για μειώσεις φορολογικών συντελεστών σε ΦΠΑ και επιχειρήσεις.
Στο τραπέζι
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα σενάρια που καταστρώνουν στο υπουργείο Οικονομικών για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο προβλέπουν:

1. Επιβολή της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης σε εισοδήματα άνω των 5.000 ευρώ. Το όριο εισοδήματος πάνω από το οποίο επιβάλλεται η ειδική εισφορά αλληλεγγύης με συντελεστές 1%-4% θα μειωθεί από τις 12.000 ευρώ πιθανότατα στις 5.000 ευρώ. Η μείωση του αφορολογήτου ορίου για την επιβολή της ειδικής εισφοράς θα ισχύσει το 2012.
Ουσιαστικά, το αφορολόγητο όριο της εισφοράς θα εξομοιωθεί με το αφορολόγητο όριο εισοδήματος. Συνεπώς, το επόμενο έτος η «ειδική εισφορά αλληλεγγύης» θα επιβληθεί σε όσους θα δηλώσουν ετήσια εισοδήματα μεγαλύτερα των 5.000 ευρώ για το 2011. Υπολογίζεται ότι με τη μείωση του αφορολογήτου θα κληθούν να πληρώσουν εισφορά για τα εισοδήματά τους πάνω από 2.000.000 φορολογούμενοι, οι περισσότεροι από τους οποίους θα είναι χαμηλόμισθοι και χαμηλοσυνταξιούχοι.
2. Αλλαγές στη φορολογική κλίμακα. Μετά τη μείωση του αφορολογήτου ορίου στις 5.000 ευρώ η φορολογική κλίμακα σχεδιάζεται από την αρχή. Στο τμήμα του εισοδήματος από 5.000 έως 8.000 ευρώ εξετάζεται να φορολογηθεί με συντελεστή 5%, ενώ υπάρχει πρόταση να ισχύσει συντελεστής 10% για το κλιμάκιο εισοδήματος από 5.000 έως 12.000 ευρώ. Σε κάθε περίπτωση οι φορολογικές επιβαρύνσεις είναι μεγάλες και φθάνουν έως και 700 ευρώ. Παρεμβάσεις που θα φέρουν πρόσθετους φόρους σχεδιάζονται και στα μεσαία κλιμάκια δηλαδή μεταξύ 16.000 έως 40.000 ευρώ, ενώ ειδική μέριμνα αναμένεται να υπάρξει για τους συνταξιούχους άνω των 65 ετών, οι οποίοι ενδεχομένως θα έχουν μεγαλύτερο αφορολόγητο όριο εισοδήματος 8.000 ή 12.000 ευρώ. Με τη μείωση του αφορολογήτου στις 5.000 ευρώ και τη νέα φορολογική κλίμακα η οποία θα ισχύσει για τα εισοδήματα του 2011, το οικονομικό επιτελείο προσδοκά επιπλέον έσοδα 1 δισ. ευρώ.
3. Έμμεση κατάργηση του αφορολόγητου ορίου για ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες με την επιβολή νέου τύπου αντικειμενικών κριτηρίων. Σύμφωνα με πληροφορίες το σχέδιο που ανατρέπει πλήρως το ισχύον καθεστώς φορολογίας για 900.000 ελεύθερους επαγγελματίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις και αναμένεται να εφαρμοσθεί το 2012 προβλέπει ότι ο προσδιορισμός του εισοδήματος θα γίνεται με βάση πλέγμα κριτηρίων στα οποία περιλαμβάνονται ακόμα και η κινητή περιουσία, όπως καταθέσεις, μετοχές, χρεόγραφα, αμοιβαία κεφάλαια και κάθε είδους επενδυτικά χαρτοφυλάκια. Τα υπόλοιπα συστατικά του αλγόριθμου που θα προσδιορίζει το εισόδημα θα είναι το είδος, ο χρόνος και ο τόπος άσκησης της δραστηριότητας, η κατηγορία των τηρούμενων βιβλίων, η ακίνητη περιουσία και ο τρόπος διαβίωσης, καθώς και το φορολογικό ιστορικό. Το πλέγμα των νέων κριτηρίων θα αυξήσει δραστικά το φορολογητέο εισόδημα των ελεύθερων επαγγελματιών και μικρομεσαίων και έτσι η συντριπτική πλειονότητα των ελευθέρων επαγγελματιών και μικρομεσαίων που με βάση τα δηλωθέντα εισοδήματα είναι σήμερα αφορολόγητοι θα πληρώσουν φόρο. Το 2012 το τέλος επιτηδεύματος αυξάνει από τα 300 στα 500 ευρώ για επιτηδευματίες με έδρα σε πόλεις άνω των 200.000 κατοίκων και στα 400 ευρώ για επιτηδευματίες με έδρα σε πόλεις μέχρι 200.000 κατοίκους, ενώ για κάθε υποκατάστημα επιβάλλεται επιπλέον τέλος επιτηδεύματος 300 ευρώ.
4. Νέο «ψαλίδι» στις φοροαπαλλαγές. Στο τραπέζι των συζητήσεων έχει πέσει η πρόταση για περικοπή των φορολογικών εκπτώσεων για μεσαία εισοδήματα και πλήρη κατάργησή τους για τα υψηλά. Στο στόχαστρο βρίσκονται οι εκπτώσεις δαπανών για ιατρική και νοσοκομειακή περίθαλψη, οι τόκοι στεγαστικών δανείων, τα ασφάλιστρα, οι ασφαλιστικές εισφορές, οι φοροαπαλλαγές για τις γονικές παροχές και κληρονομιές ακινήτων, οι εκπτώσεις δαπανών για επιχειρήσεις, καθώς και στο ΦΠΑ. Το βασικό σενάριο προβλέπει ότι το ψαλίδισμα θα αρχίσει από ένα ορισμένο ύψος εισοδήματος και πάνω με τον πήχυ να τοποθετείται στα 20.000 - 30.000 ευρώ. Ήδη με τη μείωση του αφορολογήτου από τις 12.000 ευρώ στις 5.000 ευρώ η έκπτωση φόρου για τα ενοίκια και τα δίδακτρα έχει μειωθεί από τα 240 ευρώ στα 100 ευρώ.
5. Αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων η οποία αναμένεται να «φουσκώσει» το «λογαριασμό» του ειδικού τέλους ακινήτων που θα πληρώσουν το 2012 περίπου 5,5 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων και θα προκαλέσει ντόμινο αυξήσεων σε φόρους και τέλη που βαρύνουν τα ακίνητα.
6. Περικοπές και καταργήσεις φοροαπαλλαγών για μεταβιβάσεις, γονικές παροχές, κληρονομιές και δωρεές ακινήτων και λοιπών περιουσιακών στοιχείων.
7. Επαναφορά του χαρτοσήμου στα μισθώματα κατοικιών το οποίο είχε καταργηθεί από το 2008.
8. Εξίσωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης από τον Οκτώβριο 2012.

ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΗ ΜΕΤΡΗΣΗ ΓΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ 1,3 ΔΙΣ ΕΥΡΩ


Ρεπορτάζ : Ειρήνη Χρυσολωρά
(από ΤΑ ΝΕΑ)
Στην τελική ευθεία βρίσκονται, σύμφωνα με πηγές του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, οι τρεις πρώτες ιδιωτικοποιήσεις - μετά την πώληση του πακέτου μετοχών του ΟΤΕ - με τις οποίες φιλοδοξεί η κυβέρνηση να καλύψει τον στόχο για έσοδα...
1,3 δισ. ευρώ έως τα τέλη του τρίτου τριμήνου, βάσει του μεσοπρόθεσμου προγράμματος.
Πρόκειται για την επέκταση της σύμβασης του Αερολιμένος Αθηνών, για την οποία οι δύο πλευρές σχεδόν έχουν καταλήξει σε συμφωνία, καθώς και για τις δύο συμβάσεις του ΟΠΑΠ: την επέκταση της υφιστάμενης άδειας και την παραχώρηση νέας για βιντεολόττο, όπου επίσης η επίτευξη συμφωνίας είναι πολύ κοντά, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.
Παρότι τα έσοδα δεν πρόκειται να μπουν στα ταμεία του Δημοσίου εντός της εβδομάδας ώστε να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι το ύψος του ποσού θα υπερκαλύπτει τον στόχο για 1,7 δισ. ευρώ έως τα τέλη Σεπτεμβρίου (συμπεριλαμβανομένων των 400 εκατ. ευρώ από την πώληση του 10% του ΟΤΕ).
Το πρόγραμμα πάντως αλλάζει και ως προς το περιεχόμενο, καθώς μετατίθενται για αργότερα οι ιδιωτικοποιήσεις των ΟΛΘ, ΕΥΑΘ και Κρατικών Λαχείων. Ο διαγωνισμός για τα Λαχεία, καλώς εχόντων των πραγμάτων, προγραμματίζεται να προκηρυχθεί τον Νοέμβριο, ενώ για τους δύο οργανισμούς της Θεσσαλονίκης το 2012, μαζί με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ και τη ΛΑΡΚΟ που ήταν στο πρόγραμμα για το τέταρτο τρίμηνο του 2011.
Για το τελευταίο τρίμηνο του χρόνου, προτεραιότητα δίνει η κυβέρνηση στην ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ, της ΔΕΠΑ και του ΟΠΑΠ με πώληση πακέτου μετοχών του, καθώς και στην επέκταση της σύμβασης των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας. Για τα ΕΛΠΕ κανονικά το πρόγραμμα προβλέπει ιδιωτικοποίηση το πρώτο τρίμηνο του 2012.

«Σπρώχνουν» το Ελληνικό. Οπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, η κυβέρνηση και το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων εργάζονται εντατικά για να επισπεύσουν την πώληση του Ελληνικού. Εντός των ημερών αναμένεται να προσληφθούν ο νομικός και ο τεχνικός σύμβουλος και περίπου στα μέσα Οκτωβρίου θα παρουσιαστούν από αυτούς οι παράμετροι με βάση τις οποίες θα ληφθούν οι πολιτικές αποφάσεις για τους όρους της ιδιωτικοποίησης.
Τέλη Οκτωβρίου - αρχές Νοεμβρίου αναμένεται να δημοσιευθεί πρόσκληση για πρώιμη εκδήλωση ενδιαφέροντος. Ετσι, οι ίδιες πηγές δεν αποκλείουν να έχει ολοκληρωθεί έως τα τέλη του έτους η συναλλαγή για το Ελληνικό.
Η κυβέρνηση θέλει να παρουσιάσει αμέσως πρόοδο στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων καθώς η τρόικα το διατηρεί στην πρώτη γραμμή του ενδιαφέροντός της. Είναι βέβαιο ότι για να επιστρέψει και να εγκρίνει τη χορήγηση της επόμενης δόσης, πρέπει να έχει στα χέρια της ένα πρώτο πακέτο ιδιωτικοποιήσεων που θα ανταποκρίνεται στους στόχους του εννεαμήνου Ιανουάριος - Σεπτέμβριος.

ΝΕΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΤΡΙΚΟ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ[Έχω ξαναπεί πως με τη λέξη "σκάνδαλο" είμαι προσεκτικός. Ωστόσο η παρακάτω περίπτωση έχει όλα τα χαρακτηριστικά του σκανδάλου από άποψη ηθικής τουλάχιστον]

Ο κύριος Κλέων Παπαδόπουλος είναι Πρόεδρος του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.

Οι ζημιές εξαμήνου για το ΤΤ ανέρχονται στο ιλιγγιώδες, απίστευτο ποσό των 498,4 εκατ. ευρώ.

Δείτε το (πηγή: imerisia):

Kαι δεν είναι κάτι το ξεχωριστό, αφού οι περισσότερες τράπεζες έχουν φέτος ζημίες.

Τι κάνουν λοιπόν οι Τράπεζες; Μαζεύονται. Κλείνουν δηλαδή υποκαταστήματα και μεταφέρουν το προσωπικό σε άλλα ώστε να επιτύχουν οικονομίες κλίμακος.

Για τους Θεσσαλονικείς: Θυμάστε την ALPHA ΤΡΑΠΕΖΑ στην οδό Μπότσαρη και Πατρών γωνία, απέναντι από το πάρκο με τις ταβέρνες "ελιά-λεμόνι" κλπ; Έκλεισε.

Θυμάστε την ΑLPHA στην οδό Λαγκαδά 16, κοντά στην Ποδηλατούπολη στο Βαρδάρι; Έκλεισε.

Μόνο το 2011, έκλεισαν 12 καταστήματα τραπεζών στη Θεσσαλονίκη.

Μία τράπεζα όμως, ανοίγει καινούριο υποκατάστημα!

ΠοιάΤο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο του κ.Κλέωνα Παπαδόπουλου.

Ποιός είναι ο κ.Παπαδόπουλος; Στενός φίλος του Αντρίκου Ανδρέα Παπανδρέου, του αδερφού του Πρωυθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου δηλαδή, που έγινε γνωστός από κάτι CDS, I4CENSE, χορηγίες κλπ, αλλά αυτά μπορείτε να τα διαβάσετε παντού στο διαδίκτυο και κυρίως στο olympia.gr.

Πού στήνεται το νέο κατάστημα του Τ.Τ. του οποίου η μετοχή διαπραγματεύεται 10 φορές κάτω από την εισαγωγή της;

Στη Θεσσαλονίκη και για την ακρίβεια στην οδό Βασιλίσσης 129Α, δίπλα από την εκκλησία της Ανάληψης, στον παράδρομο που βλέπετε όσοι κατεβαίνετε στο κέντρο από τα Ανατολικά.

Και πού είναι το παράξενο;

Ότι στα 200 μέτρα από το σημείο, στην οδό Βασιλίσσης Όλγας 84 και Σκιάθου, υπάρχει κι άλλο κατάστημα ΤΤ ! Δείτε τον χάρτη:
Δείτε τα καταστήματα από το site του ΤΤ:
Τι ήταν όμως το συγκεκριμένο ακίνητο, πριν ανοίξει εκεί νέο κατάστημα Τ.Τ.;

Στο ισόγειο κατάστημα της οδού Βασιλίσσης Όλγας 129 Α (Ανάληψη) στη Θεσσαλονίκη, στεγαζόταν μέχρι πρόσφατα ένα κατάστημα πώλησης ηλεκτρικών συσκευών της γνωστής σειράς EXPERT, (ενοικιάστρια η εταιρεία ΑΝΑΔΡΑΣΙΣ Α.Ε.) το οποίο όπως χιλιάδες άλλα καταστήματα έκλεισε, αφήνοντας πίσω του χρέη, ανεργία, πόνο και δυστυχία.

Όπως ήταν φυσικό θα έμενε κενό λόγω της μεγάλης οικονομικής κρίσης δημιουργώντας αντίστοιχα οικονομικά προβλήματα και στην ιδιοκτήτρια.

Όμως, παρά το γεγονός ότι στη Θεσσαλονίκη, υπάρχουν 20.000 καταστήματα ανοίκιαστα, το συγκεκριμένο ακίνητο, έδωσε ο ....Θεός και νοικιάστηκε. Ξεκίνησαν μάλιστα οι εργασίες. Δείτε πώς είναι σήμερα:

Ποιανού όμως είναι το συγκεκριμένο κατάστημα που είχε την τύχη να ενοικιαστεί γρήγορα;

Ιδιοκτήτριά του ακινήτου ειναι η κυρία ΑΛΕΞΙΟΥ ΑΝΝΑ σύζυγος ΖΑΧΑΡΙΑ ΑΛΕΞΙΟΥ, το γένος ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΚΑΙ ΜΑΡΙΑΝΘΗΣ ΤΣΟΥΔΗ. 

Η κ.Αλεξίου, με καταγωγή από σημαντική οικογένεια εμπόρων της Θράκης, μένει στην ίδια οικοδομή, όπως βλέπετε και στο κουδούνι, δεξιά στην επόμενη φωτογραφία.


αλλά και στον τηλεφωνικό κατάλογο:


Στον πρώτο όροφο της ίδιας οικοδομής, μένει και ο γιός της κυρίας Αλεξίου, Ευάγγελος.

Με το υπ'αριθμ. 39541/30-4-1996 συμβόλαιο του συμβολαιογράφου Θεσσαλονίκης, Δ.Σαραγιώτη, η κ.Αλεξίου Άννα παρεχώρησε την ψιλή κυριότητα του συγκεκριμένου ακινήτου στον γιό της Ευάγγελο και κράτησε την επικαρπία (το εισόδημα δηλαδή).

Η κυρία Αλεξίου όμως έχει και μια κόρη: Την (όμορφη, αξιαγάπητη, γλυκύτατη) Μαριάνθη Αλεξίου του Ζαχαρία και της Άννας (η οποία έχει το όνομα της γιαγιάς της Μαριάνθης Τσουδή)

Και εδώ αρχίζει το ενδιαφέρον:

Η Μαριάνθη Αλεξίου του Ζαχαρία και της Άννας, η κόρη της ιδιοκτήτριας του ακινήτου που νοίκιασε με υψηλό μάλιστα τίμημα (300% περισσότερο από ότι το διπλανό κατάστημα UNITED SPORTS), τυχαίνει να είναι ...

σύζυγος του Αντρίκου Παπανδρέου ! 

Του φίλου του Κλέωνα Παπαδόπουλου. Του αδερφού του Πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου.

Ιδού η οικογενειακή μερίδα 34377 στο δήμο Ν.Ερυθαίας:Διατυπώνεται λοιπόν το ερώτημα, αν όλη αυτή η υπόθεση είναι νόμιμη, αν είναι προς το συμφέρον της κρατικής τράπεζας να κάνει και δεύτερο κατάστημα στα 200 μέτρα, και το κυριότερο αν είναι πολιτικά ηθικό να γίνονται όλα αυτά στα όρια της νομιμότητας για να "βολευτεί" οικονομικά η πεθερά του αδελφού του Πρωθυπουργού. 

Αναμένονται απαντήσεις για τη «σύμπτωση» αλλά κυρίως για το ηθικό σκάνδαλο.

Για την υπόθεση πιστεύουμε ότι θα ακολουθήσει αίτημα, κατά τη διαδικασία κοινοβουλευτικού ελέγχου, να προσκομίσει η διοίκηση του ΤΤ, την απόφαση του Διοικητικού της Συμβουλίου, με την οποία εγκρίθηκε η μίσθωση του συγκεκριμένου χώρου της πεθεράς του κ.Α.Παπανδρέου. Αν υπάρχει απόφαση Δ.Σ. !!!

ΥΓ. Το θέμα έφερε στη Βουλή την Παρασκευή ο μαχητικός βουλευτής ΝΔ Β' Θεσσαλονίκης Σάββας Αναστασιάδης, με την παρακάτω ερώτηση:

Σε μία εποχή που η βιωσιμότητα των Ελληνικών Τραπεζών στηρίζεται στον δανεισμό και στις στερήσεις των Ελλήνων Πολιτών , η διοίκηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, που στο πρώτο εξάμηνο του 2011 έχει ζημίες 500 εκατομμύρια ευρώ περίπου, αντί να περιορίσει τις δαπάνες , συνεχίζει την έκδοση πολυτελών περιοδικών για να διαφημίσει τους Διευθυντές και τους Συμβούλους της , καθώς και φυλλάδια με τους όρους σύναψης πράξεων με την Τράπεζα, που μέχρι πριν λίγο καιρό δίδονταν σε μία απλή εκτύπωση Α4 στον πελάτη.

Πέρα από αυτά η Διοίκηση της Τράπεζας, σύμφωνα με δημοσιεύματα, δείχνοντας ότι δεν αντιλαμβάνεται την κρισιμότητα της κατάστασης, χορήγησε μέσω Μ.Κ.Ο. , διεθνή συνέδρια που διοργάνωσε ο αδερφός του Πρωθυπουργού κ. Ανδρέας Παπανδρέου.

Τελευταία «μεγαλόπνοη» απόφαση της Διοίκησης της Τράπεζας η μετεγκατάσταση του Καταστήματος της Β. Όλγας , από Β. Όλγας και Μπότσαρη σε κατάστημα στην Β. Όλγας και Αναλήψεως. Δηλαδή μερικές δεκάδες μέτρα πιο κάτω.

Επειδή οι συνθήκες της λειτουργίας και η δυσκολία του Τραπεζικού μας συστήματος είναι γνωστές .

Επειδή οι πελάτες και οι συναλλαγές με τις Τράπεζες έχουν μειωθεί δραματικά.

Επειδή το νέο Κατάστημα είναι πολύ κοντά στο προϋπάρχoν και δεν καλύπτει στην ουσία καμμία ανάγκη.

Επειδή στην περιοχή, σε μικρή απόσταση υπάρχουν άλλα τρία καταστήματα και καλύπτονται οι ανάγκες των καταθετών και της Τράπεζας.

Επειδή η συγκεκριμένη Διοίκηση ανέλαβε την Τράπεζα το 2009 με κέρδη 160 εκ. ευρώ και «κατάφερε» μέσα σε ενάμιση χρόνο να έχει ζημίες 500 εκατ. Ευρώ.

Επειδή ο Πρόεδρος των CDS δείχνει να ζει σε άλλο κόσμο.

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

1) Ποιες οι δαπάνες για τα πολυτελή περιοδικά και τα φυλλάδια των όρων σύμβασης και με ποιο τρόπο ανατέθηκαν;

2) Ποιοι λόγοι οδήγησαν στην μετεγκατάσταση του καταστήματος Β. Όλγας;

3) Ποιοι έδωσαν την εντολή, ποιος ο αριθμός της απόφασης και ποιοι είχαν την επίβλεψη των έργων;

4) Σε ποιο ύψος ανέρχεται το μηνιαίο μίσθωμα;

5) Η μίσθωση έγινε με διαγωνισμό ή με ανάθεση;

6) Σε ποιο ύψος ανέρχονται οι παρεμβάσεις και ο εξοπλισμός του εν λόγω καταστήματος;

http://dexiextrem.blogspot.com/2011/09/blog-post_9264.html?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+blogspot%2FRnkws+%28%CE%94%CE%B5%CE%BE%CE%AF+%CE%95%CE%BE%CF%84%CF%81%CE%AD%CE%BC%29
7) Είναι σε γνώση της Πολιτικής Ηγεσίας οι ενέργειες της Διοίκησης της Τράπεζας;

Παρασκευή , 23η Σεπτεμβρίου 2011

Ο Ερωτών Βουλευτής
Σάββας Ι. Αναστασιάδης
N.Δ. Β'Θεσσαλονίκης

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: ΜΑΚΡΙΑ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ


Σε μήνυμα που απέστειλε στο προεδρείο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς που συνεδριάζει κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στην Νέα Υόρκη, τονίζει ότι η παγκόσμια οικονομική κρίση καθημερινά γίνεται όλο και πιο εύθραυστη. "Σήμερα, η παγκόσμια οικονομική κατάσταση...
γίνεται όλο και πιο εύθραυστη και το τέλος της κρίσης φαίνεται ακόμα μακριά. Απειλεί τον τραπεζικό τομέα, τη σταθερότητα των ανεπτυγμένων οικονομιών και δυναμιτίζει τις διεθνείς προσπάθειες για την επίτευξη των Στόχων της Χιλιετίας των Ηνωμένων Εθνών" υπογραμμίζει στο μήνυμά του ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, Γιώργος Παπανδρέου.
Στο μήνυμά του ο πρωθυπουργός τάσσεται υπέρ των ριζικών θεσμικών μεταρρυθμίσεων που σταδιακά θα οδηγήσουν σε βαθύτερη δημοσιονομική, οικονομική και πολιτική ένωση και προσθέτει ότι: "χρειαζόμαστε μόνιμους σταθεροποιητικούς μηχανισμούς και νέα χρηματοπιστωτικά εργαλεία για να προωθήσουμε την αλληλεγγύη και την κοινωνική δικαιοσύνη", ενώ ως τέτοια εργαλεία αναφέρει το ευρωομόλογο ή τον Φόρο Χρηματοπιστωτικών Συναλλαγών ο οποίος βρίσκεται στην ατζέντα της ερχόμενης συνάντησης του G20 και εκφράζει την ελπίδα να σημειωθεί κάποια πρόοδος για το θέμα αυτό. "Δεν υπάρχει αμφιβολία, ότι η χρηματοπιστωτική κρίση δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί αν δεν γίνουν ριζικές αλλαγές στην παγκόσμια οικονομική αρχιτεκτονική και αν δεν υπάρξει ενεργότερη εμπλοκή όλων των μεγάλων διεθνών παιχτών. Μέχρι τώρα, το G20 δεν κατάφερε να εξασφαλίσει τις απαραίτητες συναινέσεις για να γίνουν συγκεκριμένα βήματα προς αυτή την κατεύθυνση" υπογραμμίζει ο Γ. Παπανδρέου.

ΠΡΩΤΗ ΝΙΚΗ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΣΤΗ ΓΕΡΟΥΣΙΑ ΣΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΑΣ

Η γαλλική Αριστερά πανηγυρίζει ιστορικής σημασίας νίκη στις εκλογές για την ανανέωση της σύνθεσης της Γερουσίας. Κατακτά την πλειοψηφία για πρώτη φορά από το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, σε ένα βαρύτατο πλήγμα για τον Νικολά Σαρκοζί μόλις επτά μήνες προτού...
διεκδικήσει την επανεκλογή του στην προεδρία της Γαλλικής Δημοκρατίας.

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα ανακοίνωσε σε θριαμβευτικούς τόνους ότι μαζί με τους κομμουνιστές και τους Πράσινους πήρε τον έλεγχο της Γερουσίας στην τελευταία εκλογική αναμέτρηση πριν στηθούν οι προεδρικές κάλπες το 2012.

«Η Αριστερά κατόρθωσε για πρώτη φορά να νικήσει» διακήρυξε το βράδυ της Κυριακής ο επικεφαλής των Σοσιαλιστών στη Γερουσία και πιθανώς, σύμφωνα με το δίκτυο France 24, ο επόμενος πρόεδρος του Σώματος, Ζαν-Πιερ Μπελ.

Η ηγέτις των Πρασίνων Σεσίλ Ντιφλό μίλησε για «ιστορική στιγμή για την Πέμπτη Δημοκρατία» και για μεγάλη νίκη του δικού της κόμματος, που αύξησε τον αριθμό των εδρών του στη Γερουσία.

Τα κόμματα της κεντροδεξιάς ήλεγχαν τη Γερουσία από την ίδρυση της Πέμπτης Γαλλικής Δημοκρατίας από τον Σαρλ ντε Γκολ το 1958, και η ιστορική μεταβολή αποτελεί ηχηρό «χαστούκι» για τον Νικολά Σαρκοζί και την προεκλογική του εκστρατεία -που ακόμη δεν έχει επισήμως εγκαινιαστεί.

Πάντως, το εκλογικό αποτέλεσμα στη Γερουσία δεν θα προδικάσει κατ' ανάγκη το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών, καθώς όπως επισημαίνουν οι αναλυτές η ψηφοφορία σε αυτές γίνεται απευθείας από τους εκλογείς, ενώ η ανάδειξη των νέων γερουσιαστών γίνεται από αιρετούς δημόσιους λειτουργούς.

Μέχρι σήμερα τον έλεγχο στην Άνω και Κάτω Βουλή είχε το κυβερνών Κίνημα για τη Λαϊκή Ένωση (UMP) του Γάλλου προέδρου.

Όμως, τα τελευταία έτη η πλειοψηφία στα εκλεγμένα τοπικά και περιφερειακά εκτελεστικά όργανα περιήλθε στους εκπροσώπους της κοινοβουλευτικής Αριστεράς, που με τη σειρά τους ψήφισαν, σήμερα, νέους γερουσιαστές από τον ίδιο πολιτικό χώρο.

Συνολικά 71.951 χιλιάδες αιρετοί δημόσιοι λειτουργοί κλήθηκαν την Κυριακή να εκλέξουν 170 γερουσιαστές, σχεδόν το ήμισυ των εδρών στην Άνω Βουλή. Η ανανέωση αυτή γίνεται στο τέλος κάθε τριετίας.

Έως σήμερα η γαλλική Γερουσία είχε 343 μέλη. Όμως, από τη σημερινή εκλογή, άλλες πέντε έδρες γερουσιαστών προστέθηκαν λόγω δημογραφικών μεταβολών και διενεργήθηκαν εκλογές, ώστε αυτές να πληρωθούν.

ΨΑΛΙΔΙ ΕΩΣ 43% ΣΤΙΣ ΥΨΗΛΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ...


Εως και το 43% θα «χάσουν» οι πολύ υψηλές συντάξεις του Δημοσίου από τις 4 εισφορές (έως 2 εισφορές τύπου ΛΑΦΚΑ και τις 2 πρόσθετες εισφορές, ανάλογα με την ηλικία του συνταξιούχου) που επιβάλλονται το Νοέμβριο. Οι μηνιαίες απώλειες στις...
υψηλές συντάξεις, όπως προκύπτει από τα παραδείγματα, θα είναι:
Στον ιδιωτικό τομέα όπου ισχύει, αναδρομικά από 1ης Ιουλίου, για όλους το πλαφόν των 2.773,40 ευρώ από 536 ευρώ (-19,35%) έως 995,57 ευρώ (-35,9%). Για συνταξιούχο πάνω από 60 ετών με σύνταξη 2.773,40 ευρώ, η σύνταξη που θα εισπράττει πέφτει στα 2.237,40 ευρώ (-536 ευρώ ή σε ποσοστό -19,35%). Για συνταξιούχο ηλικίας 55 - 60 ετών η ίδια σύνταξη μειώνεται στα 2.077,11 ευρώ (-696,30 ευρώ το μήνα , ή -25,1%) και για συνταξιούχο κάτω των 55 ετών η σύνταξη των 2.773,40 ευρώ περιορίζεται στα 1.777,83 ευρώ (-995,57 ευρώ το μήνα ή -35,9%).
Στο Δημόσιο όπου δεν τηρείται κανένα πλαφόν για πολλές ειδικές κατηγορίες συνταξιούχων η μηναία απώλεια μπορεί να φτάσει και τα 1.742 ευρώ το μήνα (-43,5%) σε σύνταξη 4.000 ευρώ που εισπράττει συνταξιούχος κάτω των 55 ετών. Για συνταξιούχο άνω των 60 ετών η σύνταξη των 3.000 ευρώ χάνει 658 ευρώ (-22%), αν είναι 55 - 60 ετών χάνει 859 ευρώ (-28,6%) και αν είναι κάτω των 55 ετών θα έχει απώλεια 1.174 ευρώ (-39%).
Για συνταξιούχο με μηνιαία σύνταξη 3.500 ευρώ, αν είναι πάνω από 60 ετών μειώνεται στα 2.148 (-852 ευρώ ή -24,34%), αν είναι από 55 - 60 ετών η νέα σύνταξη θα είναι 2.407,2 ευρώ (-1.092,8 ευρώ ή -31,22%) και αν είναι κάτω των 55 ετών θα πέσει στα 2.025,40 ευρώ (-1.474,60 ή σε ποσοστό -42%). Για συνταξιούχο με 4.000 ευρώ η νέα σύνταξη περιορίζεται στα 2.992 (-1.008 ευρώ ή -25,2%) αν είναι πάνω από 60 ετών, στα 2.717 αν είναι από 55 - 60 ετών (-1.283 ευρώ ή σε ποσοστό -32%) και στα 2.258 (-1.742 ευρώ ή σε ποσοστό -43,5%) αν είναι κάτω των 55 ετών.