ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: ΑΠΟ ΠΟΤΕ ΗΞΕΡΕ Ο ΣΑΜΑΡΑΣ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΟΥ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ

Διαβάσαμε σήμερα στην τελευταία σελίδα της Πελοποννήσου ένα μικρό παρασκήνιο σχετικά με το πότε και υπό ποιες ...

ΠΟΙΟΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ ΚΑΤΑΡΓΟΥΝΤΑΙ

255 οργανισμοί που απασχολούν περισσότερους από 6.000 εργαζομένους ...

ΠΛΑΦΟΝ 2.2ΟΟ ΕΥΡΩ ΣΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Επιφυλάξεις εκφράζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για το αν και κατά πόσο η θέσπιση πλαφόν 2.400 ευρώ στις συντάξεις είναι αρκετή...

ΑΝΑΖΗΤΟΥΝΤΑΙ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΡΟΝ, ΜΕΤΡΑ ΥΨΟΥΣ 11,6 ΔΙΣ ΕΥΡΩ

Σε τεντωμένο σχοινί προσπαθεί να ισορροπήσει το οικονομικό επιτελείο...

ΑΠΑΛΛΑΓΕΣ ΤΕΛΟΣ ΓΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΥΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 40.000 ΕΥΡΩ

Το βασικό σενάριο προβλέπει διατήρηση των απαλλαγών και εκπτώσεων για τους έχοντες εισοδήματα έως 30.000 ευρώ...

«Τρέχει» ή περιμένει;

Εβδομάδα κρίσης θα είναι η τρέχουσα για το θέμα των επενδυτών στην ΠΑΕ Παναθηναϊκός. Ο Γιάννης Βαρδινογιάννης φαίνεται έτοιμος να προχωρήσει σε συμφωνία με τον Σουλτάν Αλ Σαούντ για το 54,7% των μετοχών του, ωστόσο οι υπόλοιποι μέτοχοι της ΠΑΕ θέλουν ο «Τζίγκερ» να περιμένει την πρόταση που μπορεί να φέρει η «Arboris Capital».

Ο Γιάννης Βαρδινογιάννης δείχνει να έχει πειστεί για την αξιοπιστία της πρότασης του πρίγκιπα, αλλά και την οικονομική του οντότητα. Κάποιες πληροφορίες λένε πως στο προσχέδιο πρότασης που έστειλε ο Αλ Σαούντ περιλαμβάνεται και φωτοτυπία εγγυητικής τραπέζης ύψους 70 εκατ. ευρώ, δηλαδή για τα 20 εκατ. ευρώ που δεσμεύεται να βάλει άμεσα στην ΠΑΕ και τα υπόλοιπα 50 εκατ. ευρώ που υπόσχεται να βάλει μέχρι το καλοκαίρι.

Οι υπόλοιποι μέτοχοι της ΠΑΕ, είτε λόγω επιφυλάξεων για τον πρίγκιπα, είτε επειδή θεωρούν πως αν υπάρχουν δύο προτάσεις θα πρέπει να επιλεγεί η καλύτερη (ή και για τους δύο λόγους) θέλουν από τον «Τζίγκερ» να μη βιαστεί να κλείσει τη συμφωνία με τον Αλ Σαούντ, αλλά να περιμένει την πρόταση (για το 90% της ΠΑΕ) που δεσμεύεται να φέρει εντός 20 ημερών από την ημέρα που θα ακούσει το «ναι» η Arboris Capital. Μάλιστα το αίτημα αυτό αναμένεται να συζητηθεί στη γενική συνέλευση της Τρίτης ή ακόμη περισσότερο στο ΔΣ που θα ακολουθήσει.

Ο Γιάννης Βαρδινογιάννης, ωστόσο, ανησυχεί μήπως περιμένοντας την Arboris Capital χαθεί πολύτιμος χρόνος με τον Σουλτάν Αλ Σαούντ ή (ακόμη χειρότερα) δεν δεχτεί να περιμένει και αποσύρει το ενδιαφέρον του. Αν οι μέτοχοι επιμείνουν στην αναμονή του «Τζίγκερ», ο τελευταίος θα τους ζητήσει να δεσμευτούν εγγράφως πως θα καλύψουν το ποσό που θα έβαζε ο πρίγκιπας. Κάτι που είναι μάλλον απίθανο να δεχτούν οι άλλοι μέτοχοι.

Βιάζεται ο πρίγκιπας 

Από την πλευρά του Σουλτάν Αλ Σαούντ διαρρέεται πως θέλει να ολοκληρωθεί μέσα στην εβδομάδα η συμφωνία και δεν θα περιμένει πολύ. Μάλιστα λέγεται πως-αν όλα εξελιχθούν όπως θέλει-σκοπεύει να έρθει στην Αθήνα την Παρασκευή συνοδευόμενος από έναν ξάδερφό του (επίσης πρίγκιπα), έναν συνεργάτη του στις επιχειρήσεις του και τους νομικούς του συμβούλους για να συναντηθεί και με τον Γιάννη Βαρδινογιάννη κλείνοντας τη συμφωνία. Οι υπογραφές στο προσχέδιο αναμένεται να πέσουν μέχρι την Τετάρτη, αν οι άλλοι μέτοχοι της ΠΑΕ δεν επιμείνουν σε αναμονή.

* Τη δεύτερη μέρα του ρεπό τους θα απολαύσουν τη Δευτέρα οι παίκτες του Παναθηναϊκού, που θα επιστρέψουν στις προπονήσεις την Τρίτη. Βέβαια, η Παιανία θα είναι άδεια λόγω της απουσίας των πολλών διεθνών.

ΠΑΤΡΑ: ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΜΗΤΕΡΑ ΒΡΗΚΕ ΝΕΚΡΟ ΤΟ ΒΡΕΦΟΣ ΤΗΣ


Τραγωδία στην Πάτρα! Ενα βρέφος μόλις 25 ημερών έχασε τη ζωή του πιθανόν από εισρόφηση, στην κούνια του. Το αγοράκι βρήκε νερκό η μητέρα του που μένει στην περιοχή των Υψηλών Αλωνίων. Οπως η ίδια ανέφερε τη νύχτα το μωρό δεν έκλαψε, όμως στις 5 τα ξημερώματα η μητέρα πλησίασε την κούνια προκειμένου να το ξυπνήσει και να το ταίσει και δεν ανέπνεε. Κάλεσε αμέσως ασθενοφόρο, το βρέφος μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο του Ρίου, όμως οι γιατροί διαπίστωσαν πως το σώμα του ήταν σε πλήρη ακαμψία και χωρίς σφυγμό. Από τα εξωτερικά συμπτώματα εκτιμάται ότι το βρέφος είχε καταλήξει ώρα πριν το αντιληφθεί η μητέρα του. Εκτιμάται επίσης πως ο θάνατός του προήλθε από εισρόφηση, λίγα λεπτά μετά το βραδινό φαγητό του.

"ΠΑΡΑΘΥΡΟ" ΓΙΑ ΠΡΟΣΘΕΤΑ ΜΕΤΑ


Ρεπορτάζ : Κώστας Τσαχάκης
(από το Έθνος)
Ενα τεράστιο παράθυρο για τη λήψη πρόσθετων μέτρων ανοίγει η κυβέρνηση πριν καλά καλά στεγνώσει το μελάνι στο προσχέδιο του...
προϋπολογισμού του 2012, το οποίο εγκρίθηκε χθες το βράδυ από το υπουργικό συμβούλιο και κατατίθεται σήμερα στη Βουλή.
Από τη μία στο προσχέδιο περιλαμβάνεται η εκτίμηση ότι το φετινό έλλειμμα θα κλείσει στο 8,5% του ΑΕΠ με απόκλιση 1,6 δισ. ευρώ από την αρχική πρόβλεψη και από την άλλη το ίδιο το υπουργείο Οικονομικών παραδέχεται πως "απομένουν τρεις κρίσιμοι μήνες για να επιτευχθεί ο συγκεκριμένος στόχος, εφόσον υπάρξει ανταπόκριση του κρατικού μηχανισμού, αλλά και των ίδιων των πολιτών από τη στάση των οποίων εξαρτάται το δημοσιονομικό και κοινωνικό μέλλον της χώρας".
Με τον προϋπολογισμό του 2011 να βρίσκεται στον αέρα, το υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζει πως θα χρειαστούν μέτρα 6,6 δισ. ευρώ προκειμένου το 2012 το έλλειμμα να υποχωρήσει στο 6,8% ή τα 14,65 δισ. ευρώ και να προκύψει πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,2 δισ. ευρώ.
Πάντως, αν προστεθούν και μέτρα που έχουν ήδη ανακοινωθεί, όπως για παράδειγμα η νέα μείωση του αφορολόγητου στα 5.000 ευρώ, ο λογαριασμός ανεβαίνει πάνω από τα 9 δισ. ευρώ.

Το βέβαιο είναι πως και το 2012 θα είναι έτος σκληρής λιτότητας με περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, "πάγωμα προσλήψεων", ψαλίδισμα προνοιακών επιδομάτων, μείωση επιχορηγήσεων και υπέρμετρη αύξηση της φορολογίας με σειρά έκτακτων εισφορών (σε εισόδημα, ακίνητα), εξίσωση του φόρου στην αγορά πετρελαίου, κόψιμο των φοροαπαλλαγών κ.λπ. Κι αν στην κυβέρνηση τονίζουν ότι επήλθε συμφωνία με την τρόικα για το 2011 και το 2012, οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν ολοκληρωθεί για τα πρόσθετα μέτρα που θα ληφθούν στη διετία 2013 - 2014. Για τον σκοπό αυτό η τρόικα θα παραμείνει στην Αθήνα τουλάχιστον μέχρι το τέλος της εβδομάδας.
Εξάλλου το προσχέδιο αναμένεται να συζητηθεί σήμερα κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Γιούρογκρουπ στο Λουξεμβούργο.
Ειδικότερα, τα τελικά μεγέθη του προϋπολογισμού του 2012 "κλείδωσαν" στις 4 τα ξημερώματα της Κυριακής και αφού είχε προηγηθεί μία μαραθώνια σύσκεψη του υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου με τους επικεφαλής της τρόικας έως τη 1 μετά τα μεσάνυχτα του Σαββάτου.
Σύμφωνα με το προσχέδιο, έναντι δημοσιονομικού στόχου του 2011 για έλλειμμα 17,1 δισ. ευρώ, δηλαδή 7,8% του σημερινού ΑΕΠ, το έλλειμμα τελικά προσδιορίζεται σε 8,5% του ΑΕΠ (18,69 δισ. ευρώ).
Καταγράφεται μια απόκλιση 1,6 δισ. ευρώ λόγω ύφεσης (-5,5%) πολύ βαθύτερης της προβλεφθείσας τον Μάιο (-3,8%), οπότε και καταρτίστηκε το Μεσοπρόθεσμο.
Το υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζει πως, όπως έχει συμφωνηθεί με την τρόικα, από τη συνδυαστική προσέγγιση των στόχων του 2011 και του 2012 στο πλαίσιο του Μεσοπρόθεσμου διασφαλίζεται η επίτευξη του δημοσιονομικού στόχου του 2012 (έλλειμμα 6,8% του ΑΕΠ ή 14,65 δισ. ευρώ).
Επίσης για του χρόνου γίνεται πρόβλεψη για την παραγωγή πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 3,2 δισ. ευρώ και περιορισμό της ύφεσης στα επίπεδα του 2%.
Δραστική περιστολή των δαπανών
Θα μειωθούν μισθοί και συντάξεις του Δημοσίου
Στους συνήθεις... υπόπτους, μισθωτούς και συνταξιούχους, πέφτει το κύριο βάρος περιστολής των δαπανών εντός του 2012. Κι αυτό καθώς η κυβέρνηση προχωρεί σε δραστικές περικοπές στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων και στις συντάξεις.
Εξάλλου, όπως έγινε χθες γνωστό, τα 280 εκατομμύρια ευρώ, που είχαν επιδικαστεί και επρόκειτο να καταβληθούν αναδρομικά στους δικαστικούς λειτουργούς εντός του 2012, θα δοθούν αργότερα και συγκεκριμένα μετά το 2014 που ολοκληρώνεται το Μεσοπρόθεσμο.
Πιο αναλυτικά, το υπουργείο Οικονομικών στοχεύοντας σε μείωση της μισθολογικής δαπάνης κατά 20% εντός του επόμενου έτους, προχωρεί:
Στην εφαρμογή από την 1η Νοεμβρίου του νέου ενιαίου μισθολογίου στο Δημόσιο και στις ΔΕΚΟ.
Στην ένταξη σε καθεστώς εφεδρείας 30.000 δημοσίων υπαλλήλων μέχρι το τέλος του 2011.
Σε "πάγωμα" των προσλήψεων, με τη διατήρηση μέχρι και το 2014 του κανόνα "1 πρόσληψη για κάθε 10 αποχωρήσεις".
Στο μέτωπο των συντάξεων η μείωση θα είναι 4% στις κύριες και κατά πολύ υψηλότερη στις επικουρικές.
Στο προσχέδιο προβλέπεται ψαλίδισμα των επιχορηγήσεων κατά 50% και μείωση των εξοπλιστικών δαπανών κατά 400 εκατ. ευρώ.
ΤΙ ΦΕΡΝΕΙ Ο ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ
Οι 7 φορο-εισπρακτικές "βόμβες" του 2012
Νέα υπέρμετρα φορολογικά βάρη φέρνει ο προϋπολογισμός του 2012.
Στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι να αντιστραφεί η πτωτική πορεία των εσόδων και προς αυτήν την κατεύθυνση επιστρατεύονται τα ακόλουθα μέτρα:
1. Μείωση του αφορολόγητου ορίου εισοδήματος από τις 12.000 ευρώ για τα εισοδήματα του 2010 στις 5.000 ευρώ για τα εισοδήματα του 2011. Για τους νέους μέχρι 30 ετών και τους συνταξιούχους άνω των 65 ετών το αφορολόγητο μειώνεται στις 9.500 ευρώ.
2. Επιβολή ειδικού τέλους ακινήτων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, με τα έσοδα να υπολογίζονται στα 2,2 δισ. ευρώ για το 2012.
3. Επιβολή ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης και τέλους επιτηδεύματος σε ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις. Το τέλος επιτηδεύματος από 300 ευρώ το 2011 αυξάνεται στα 500 ευρώ το 2012.
4. Αύξηση έως και 13,33% των τελών κυκλοφορίας του 2012.
5. "Ψαλίδισμα" των φοροαπαλλαγών που έγινε με τον εφαρμοστικό νόμο του Ιουλίου, αλλά και τη μείωση του αφορολόγητου ορίου στις 5.000 ευρώ, η οποία επηρεάζει τις εκπτώσεις φόρου για τα ενοίκια και τα δίδακτρα σε φροντιστήρια και ιδιαίτερα μαθήματα. Ολες οι δαπάνες (ενοίκια, δίδακτρα, ασφαλιστικές εισφορές) εκπίπτουν κατά ποσοστό 20% από τον φόρο που αναλογεί στο εισόδημα του έτους 2011, ενώ εάν το εισόδημα αυτό υπερβαίνει τις 40.000 ευρώ, τότε το τμήμα των δαπανών που αναλογεί στο άνω των 40.000 ευρώ ποσό του εισοδήματος θα εκπίπτει από τον φόρο σε ποσοστό 10%. Η περικοπή αυτή ισχύει για τα εισοδήματα του 2011.
6. Εφαρμογή νέου τύπου αντικειμενικών κριτηρίων για τον προσδιορισμό των ελάχιστων ορίων φορολογητέου εισοδήματος για όλες τις ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις, τις ατομικές επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών και τους ελεύθερους επαγγελματίες.
7. Αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης από 21 ευρώ το χιλιόλιτρο στα 60 ευρώ το χιλιόλιτρο για την περίοδο από 15-10-2011 μέχρι 30-4-2012 Από την επόμενη χειμερινή περίοδο, δηλαδή από 15-10-2012, θα γίνει πλήρης εξίσωση των ΕΦΚ του πετρελαίου θέρμανσης και του πετρελαίου κίνησης, δηλαδή θα αυξηθεί ο ΕΦΚ του πετρελαίου θέρμανσης.

ΕΠΙΚΡΙΣΕΙΣ ΑΠΟ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΕΦΕΔΡΕΙΑΣ

Κραδασμούς προκαλεί στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ το θέμα της εφεδρείας 30.000 δημοσίων υπαλλήλων, που εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο την Κυριακή. Ο Νίκος Σαλαγιάννης, μιλώντας στον ΒΗΜΑ 99,5, καταλόγισε ευθύνες σε υπουργούς και στον Θόδωρο...
Πάγκαλο, για τις καθυστερήσεις στις διαρθρωτικές αλλαγές, ενώ επισήμανε ότι ο πρωθυπουργός έκανε λάθος που δεν προχώρησε σε κυβέρνηση εθνική ανάγκης από την πρώτη στιγμή.

Ο Ν.Σαλαγιάννης δήλωσε, πάντως, ότι θα ψηφίσει τα νομοσχέδια, σημειώνοντας: «Δεν πρόκειται να ρίξω την κυβέρνηση που ψήφισε ο ελληνικός λαός σε μια τέτοια κρίσιμη φάση, να πάρω την τεράστια ευθύνη πάνω μου, να πάρω το ρίσκο η επόμενη γενιά να είναι κατεστραμμένη».

Ακόμη, μιλώντας στον ΒΗΜΑ 99,5, ο Μανώλης Μπετενιώτης εξέφρασε την άποψη ότι η εφεδρεία και οι απολύσεις στο δημόσιο έπρεπε να αρχίσουν από τις χιλιάδες υποθέσεις επίορκων υπαλλήλων.

Αίσθηση προκάλεσε, εξάλλου, ο Γιάννης Αμοιρίδης, προτείνοντας να εφαρμοστεί η εφεδρεία και στη Βουλή. Ζήτησε να μην πέσει το βάρος μόνο στους δημοσίους υπαλλήλους, αλλά και στους βουλευτές, σημειώνοντας: «Ας έχουμε Βουλή 200 αντί 300».

ΚΑΛΕΣΜΑ ΤΟΥ ΚΛΑΔΙΚΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΣΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΡΟΧΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ


Συνάδελφοι-συναδέλφισσες άνεργοι, νέοι και νέες,
Το συνδικάτο μας χαιρετίζει τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους, τους
νέους και τις νέες που συμμετείχαν στο μαζικό απογευματινό συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ
την Τετάρτη 28 Σεπτέμβρη ενάντια στα χαράτσια.
Εκατοντάδες εργαζόμενοι και άνθρωποι του μόχθου συγκέντρωσαν τα “φοροχαράτσια”
τους και τα έκαψαν στην πλ. Γεωργίου, δηλώνοντας πως δεν πρόκειται να κάνουν άλλες
θυσίες για το κεφάλαιο.
Αισθητή ήταν η παρουσία των εργαζομένων του κλάδου στο εμπόριο και την παροχή
υπηρεσιών, που όλο το προηγούμενο διάστημα σήκωσαν κεφάλι απέναντι στην επίθεση
της εργοδοσίας.
Το ταξικό σου συνδικάτο σε καλεί να συμβάλεις αποφασιστικά στην οργάνωση του αγώνα
μας το επόμενο διάστημα. Ήρθε η ώρα να μπούμε δυναμικά στη μάχη, και να πάρουμε
πρωτοβουλίες ώστε κανένας συνάδελφος να μην μείνει ανυπεράσπιστος απέναντι
στην όλο και μεγαλύτερη επίθεση που εξαπολύει το κεφάλαιο απέναντι μας.
ΚΥΡΙΑΚΗ 9 OΚΤΩΒΡΗ ΩΡΑ 18:30
ΣΤON ΠΑΜMΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚO
(Φωκαίας 26, πλ. Ελευθερίας)
ΘΕΜΑΤΑ
1. Νέο φορολογικό νομοσχέδιο, χαράτσι έκτακτης εισφοράς
2. Τα προβλήματα στους χώρους δουλειάς στον κλάδο του εμπορίου
και των υπηρεσιών και η οργάνωση του αγώνα.
3. Oργάνωση της πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας στις 19 Oκτώβρη
Η πλουτοκρατία και τα κόμματά της θέλουν τον εργαζόμενο γυμνό από δικαιώματα για
να συνεχίσει ανεμπόδιστα την κερδοφορία της.
Εμείς δεν πρέπει να της το επιτρέψουμε.
Το χρέος δεν είναι δικό μας. Το μόνο χρέος του λαού είναι να σηκώσει το κεφάλι, να
παλέψει για τα δικαιώματα και το δίκιο της εργατικής τάξης και των παιδιών της.
Κλιμακώνουμε με την πανελλαδική πανεργατική απεργία στις 19 Oκτώβρη, μια μάχη
ενάντια στο σύνολο της αντεργατικής πολιτικής.
Βασική προϋπόθεση για να έχει αυτός ο αγώνας αποτελέσματα είναι κάθε εργαζόμενος
του κλάδου να πάρει την υπόθεση της επιτυχίας της απεργίας στα χέρια του. Για να δοθεί
μαζική εργατική απάντηση στην αντεργατική πολιτική, για να μπούνε εμπόδια στα νέα
μέτρα, ο εργάτης να ορθώσει το μπόι του, να δείξει τη δύναμή του, να μην υποκύψει
στους εκβιασμούς, στην τρομοκρατία.
O λαός έχει ήδη χρεοκοπήσει και έρχονται χειρότερα. Στο βαθμό που οι εργαζόμενοι
ανεχτούν τα μέτρα, θα υπάρξουν μεγαλύτερες επιπτώσεις από μια ενδεχόμενη παύση
πληρωμών και θα βρεθεί ανέτοιμος να απαντήσει.
Εμείς από τη μεριά του συνδικάτου καλούμε τους συναδέλφους να αψηφήσουν το
κόστος της σύγκρουσης, που είναι πολύ μικρότερο από τις θυσίες που μας καλούν να
κάνουμε για λογαριασμό της πλουτοκρατίας!
ΔΙΕΚΔΙΚOΥΜΕ
• 35ωρο – 7ωρο – 5θήμερο, με πλήρη δικαιώματα, κατάργηση ωρομίσθιου-
μερικής απασχόλησης. Πλήρη σταθερή δουλειά για όλους.
• Νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακής αργίας.
• Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων της ΝΔ και του ΠΑΣOΚ .
• Μισθοί και συντάξεις που να καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες μας.
• Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν υγεία, παιδεία, κατάργηση της
ιδιωτικής επιχειρηματικής δράσης .
• Σύνταξη στα 55 για τις γυναίκες και στα 60 για τους άντρες.
EΛΑ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤOΥ ΣΥΝΔΙΚΑTOY
ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 9/10 ΚΑΙ ΩΡΑ 18:30
ΣΤOΝ ΠΑΜΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚO

Η ΠΙΟ ΜΕΓΑΛΗ ΩΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ


  
Του Σωτήρη Καψώχα
Η δυσκολότερη και πλέον κομβική χρονιά για την ελληνική οικονομία θεωρείται το 2012, καθώς απαιτούνται φορολογικά μέτρα και περικοπές, υπέρτερα των 9,5 δισ. ευρώ, για να ικανοποιηθούν οι στόχοι του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος και να επιτευχθεί η μείωση του ελλείμματος στο 5,6% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος.

Επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να κλείσει το επόμενο έτος τον Κρατικό Προϋπολογισμό με έλλειμμα στα επίπεδα των 15 δισ. ευρώ, έχοντας εξασφαλιστεί έστω και οριακά θετικό αποτέλεσμα (πρωτογενές πλεόνασμα) στη διαχείριση των κρατικών εσόδων και των δαπανών, όταν αφαιρεθούν τα ποσά που θα χρειαστούν για την πληρωμή τόκων του δημόσιου χρέους.

Μέχρι στιγμής το πακέτο μέτρων για να «κλειδώσουν» οι στόχοι του 2011-2012 προβλέπει:
• Περικοπές 20% στην μισθολογική δαπάνη στο Δημόσιο

• Περικοπές 4% μεσοσταθμικά στις συντάξεις

• Εργασιακή εφεδρεία για 30.000 εργαζόμενους στο δημόσιο τομέα

• Δραστικός περιορισμός των προσλήψεων στο Δημόσιο με βάση τον κανόνα μία πρόσληψη για κάθε δέκα αποχωρήσεις

• Περικοπές των φοροαπαλλαγών και μείωση του αφορολογήτου ορίου που θα ισχύσουν αναδρομικά από την 1 Ιανουαρίου 2011

• Επιβολή του ειδικού τέλους στα ακίνητα

Το πλαίσιο της ασκούμενης οικονομικής πολιτικής συζητήθηκε μεταξύ του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου και των εκπροσώπων της τρόικας και θα αποτυπωθεί στο προσχέδιο του Προϋπολογισμού, που θα κατατεθεί -εκτός συγκλονιστικού απροόπτου- σήμερα στη Βουλή.

Οι βασικές κατευθύνσεις της νέας οικονομικής πολιτικής έχουν αποφασισθεί, αφού οι κυβερνητικές επιλογές στο σύνολό τους έχουν συμφωνηθεί μεταξύ του υπουργού Οικονομικών και των επικεφαλής του κλιμακίου της τρόικας, που βρίσκονται στην Αθήνα.

Με βάση τις αποφάσεις του υπουργείου Οικονομικών, το προσχέδιο του Προϋπολογισμού περιλαμβάνει επιπλέον δημοσιονομική προσαρμογή άνω των 9,5 δισ. ευρώ, η οποία θα προέλθει:
• Κατά 2,8-3 δισ. ευρώ από την υποχώρηση κατά 20% των αποδοχών που θα φέρει το νέο μισθολόγιο και η εργασιακή εφεδρεία.

• Κατά περίπου 1,2 δισ. ευρώ από την επιβάρυνση που θα υποστούν μισθωτοί, συνταξιούχοι και ελεύθεροι επαγγελματίες, με τη μείωση του αφορολογήτου ορίου στα 5.000 ευρώ.

• Κατά 1,3 δισ. ευρώ από την κατάργηση του συνόλου των φοροαπαλλαγών.

• Κατά περίπου 1 δισ. ευρώ από τον περιορισμό των κοινωνικών επιδομάτων και των προνοιακών ενισχύσεων.

• Κατά 1,2 δισ. ευρώ από τις περικοπές στις συντάξεις.

• Κατά 1 δισ. ευρώ από την εξομοίωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης με το κίνησης, καθώς και με την αύξηση των έμμεσων φόρων σε τσιγάρα και ποτά.

• Κατά περίπου 800 εκατ. ευρώ από την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών τιμών στα ακίνητα, που θα επηρεάσει προς τα πάνω το τέλος ακινήτων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.

Βούληση της κυβέρνησης, όπως έχει εξαγγελθεί από τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο, είναι να ψηφισθεί στις31 Οκτωβρίου ο νέος Προϋπολογισμός και, παράλληλα, μέχρι την συγκεκριμένη ημερομηνία, να έχουν κλείσει όλα τα ανοιχτά θέματα (νέο μισθολόγιο, Εθνικό Φορολογικό Σχέδιο, εργασιακή εφεδρεία), ώστε να εφαρμοστεί χωρίς εκκρεμότητες και ασάφειες η οικονομική πολιτική.

Από τη σαφήνεια των κυβερνητικών στόχων θα εξαρτηθεί, εν πολλοίς, η αξιολόγηση των ελεγκτών της τρόικας, βάσει της οποίας θα ανάψει το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της 6ης δόσης του δανείου, ύψους 8 δισ. ευρώ.

Κορυφαίο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου επισήμανε στη Real news ότι ο Προϋπολογισμός του 2012 είναι ο κρισιμότερος του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος που εφαρμόζει η χώρα μας, καθώς από την υλοποίησή του εξαρτάται η μετάβαση της οικονομίας από την ύφεση και τη συρρίκνωση σε φάση ανάκαμψης και προοπτικής.

Την κρισιμότητα της κατάστασης αναγνωρίζουν και οι επικεφαλής της τρόικας, οι οποίοι τόνισαν στον υπουργό Οικονομικών ότι «εάν όλα πάνε σύμφωνα με τον προγραμματισμό, είναι βέβαιο ότι θα έχετε κερδίσει οριστικά το στοίχημα των αγορών και της αξιοπιστίας». 
real.gr

ΝΙΓΗΡΙΑ: 18 ΝΕΚΡΟΙ ΣΕ ΕΠΙΘΕΣΗ ΕΝΟΠΛΩΝ


Ένοπλοι πυροβόλησαν και σκότωσαν τουλάχιστον 18 ανθρώπους σε ένα χωριό της βορειοδυτικής Νιγηρίας. Η επίθεση σημειώθηκε στο Λινγκιάντο, ένα χωριό της πολιτείας Ζαμφάρα, η οποία συνορεύει με το Νίγηρα. Ο εκπρόσωπος της αστυνομίας είπε ότι οι δράστες σκότωσαν 18...
άτομα και τραυμάτισαν άλλα έξι που έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομεία για νοσηλεία.
Οι αρχές δεν διευκρίνισαν τα αίτια της επίθεσης, όμως πολλά σπίτια του χωριού λεηλατήθηκαν από τους δράστες.
Στη βόρεια Νιγηρία σημειώνονται συχνά συγκρούσεις μεταξύ διαφορετικών φυλών, είτε για θρησκευτικούς λόγους είτε για να εκδιώξουν οι μεν τους δε από εύφορες περιοχές.
Προς το παρόν δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η σημερινή επίθεση συνδέεται με μια ισλαμιστική εξτρεμιστική οργάνωση Μπόκο Χαράμ, η οποία ευθύνεται για πολλές δολοφονίες και βομβιστικές ενέργειες στην περιοχή.