ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: ΑΠΟ ΠΟΤΕ ΗΞΕΡΕ Ο ΣΑΜΑΡΑΣ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΟΥ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ

Διαβάσαμε σήμερα στην τελευταία σελίδα της Πελοποννήσου ένα μικρό παρασκήνιο σχετικά με το πότε και υπό ποιες ...

ΠΟΙΟΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ ΚΑΤΑΡΓΟΥΝΤΑΙ

255 οργανισμοί που απασχολούν περισσότερους από 6.000 εργαζομένους ...

ΠΛΑΦΟΝ 2.2ΟΟ ΕΥΡΩ ΣΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Επιφυλάξεις εκφράζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για το αν και κατά πόσο η θέσπιση πλαφόν 2.400 ευρώ στις συντάξεις είναι αρκετή...

ΑΝΑΖΗΤΟΥΝΤΑΙ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΡΟΝ, ΜΕΤΡΑ ΥΨΟΥΣ 11,6 ΔΙΣ ΕΥΡΩ

Σε τεντωμένο σχοινί προσπαθεί να ισορροπήσει το οικονομικό επιτελείο...

ΑΠΑΛΛΑΓΕΣ ΤΕΛΟΣ ΓΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΥΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 40.000 ΕΥΡΩ

Το βασικό σενάριο προβλέπει διατήρηση των απαλλαγών και εκπτώσεων για τους έχοντες εισοδήματα έως 30.000 ευρώ...

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ ΣΤΙΣ 15 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ


Το Σάββατο 15 Οκτωβρίου άνθρωποι σε όλα τα μήκη και πλάτη της Γης θα βγουν στους δρόμους των πόλεων και θα διαδηλώσουν για τα δικαιώματά τους και για «αληθινή δημοκρατία». Από την Αμερική μέχρι την Ασία...
και από την Αφρική μέχρι την Ευρώπη ο κόσμος ξεσηκώνεται και οργανώνεται διαδηλώνοντας ειρηνικά.

Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του κινήματος «ενωμένοι για την παγκόσμια αλλαγή» οι εξουσία εξυπηρετεί τα συμφέροντα μιας ολιγαρχίας, αγνοώντας τη θέληση της πλειοψηφίας και το κοινωνικό και περιβαλλοντικό κόστος που αυτή καλείται να πληρώσει.

ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΣΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ


Δημοψήφισμα σχετικό με τη δημοσιονομική κρίση σχεδιάζει να διεξαγάγει η κυβέρνηση, σύμφωνα με σημερινές δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών Χάρη Καστανίδη στη Βουλή. «Το ερώτημα που θα διατυπωθεί θα είναι ερώτημα που αφορά τα θεμελιώδη ...
συμφέροντα του ελληνικού λαού, δεδομένης της συγκεκριμένης οικονομικής και δημοσιονομικής κρίσης», τόνισε ο κ. Καστανίδης κατά τη διάρκεια συζήτησης του σχετικού νομοσχεδίου.

Πρόσθεσε ακόμη ότι «ο ελληνικός λαός σε αυτήν την κρίσιμη στιγμή οφείλει να πάρει θέση επί του δημοσιονομικού προβλήματος, μαζί με όλα τα πολιτικά κόμματα και όλους τους οργανωμένους φορείς της κοινωνίας των πολιτών».

Ο υπουργός Εσωτερικών δεν διευκρίνισε ούτε πότε σχεδιάζεται να γίνει το δημοψήφισμα, ούτε ποιο ακριβώς θα είναι το ερώτημα που θα θέτει. Όπως είπε, αρμόδιος να να διατυπώσει το συγκεκριμένο ερώτημα δεν είναι ο ίδιος, παρά μόνο το υπουργικό συμβούλιο ή τα 2/5 των βουλευτών. «Θα αποτελούσε αντιδεοντολογική κοινοβουλευτική συμπεριφορά εάν προσδιόριζα εγώ επακριβώς το ερώτημα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σημειώνεται ότι το σχετικό νομοσχέδιο ψηφίστηκε χθες επί της αρχής του, με τις ψήφους της κυβερνητικής πλειοψηφίας, ενώ όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης το καταψήφισαν, κατηγορώντας την κυβέρνηση για επικοινωνιακά παιχνίδια.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, το αποτέλεσμα ενός δημοψηφίσματος για ψηφισμένο νομοσχέδιο που ρυθμίζει σοβαρό κοινωνικό ζήτημα, είναι δεσμευτικό αν έχει λάβει μέρος στην ψηφοφορία τουλάχιστον το 50% των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους. Προβλέπεται ακόμα ότι για κρίσιμο εθνικό θέμα, το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είναι δεσμευτικό αν συμμετάσχει το 40%.
Δημοψήφισμα για εθνικό θέμα θα προκηρύσσεται με προεδρικό διάταγμα το οποίο θα προσυπογράφεται από το υπουργικό συμβούλιο και για ψηφισμένο νομοσχέδιο από τον πρόεδρο της Βουλής.

ΑΛΗΤΕΣ ΜΑΤΑΤΖΗΔΕΣ ΧΤΥΠΟΥΝ ΑΙΜΟΦΥΡΤΟ ΔΙΑΔΗΛΩΤΗ


10 ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΚΑΙ 5 ΠΡΟΣΑΓΩΓΕΣ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ


Σε 10 συλλήψεις προχώρησε η αστυνομία, κατά τη διάρκεια των μικροεπεισοδίων που σημειώθηκαν την Τετάρτη στο κέντρο της Αθήνας, κατά τη διάρκεια των συγκεντρώσεων στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ. Παράλληλα, έγιναν και...
πέντε προσαγωγές. Προανάκριση ενεργείται από τη Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής.

Στα πλαίσια των κινητοποιήσεων πραγματοποιήθηκαν συγκεντρώσεις ατόμων στην Πλατεία Ομονοίας, την Πλατεία Κλαυθμώνος και στα Προπύλαια και στη συνέχεια πορείες στους κεντρικούς δρόμους της Αθήνας και στην Πλατεία Συντάγματος.

Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι ορισμένοι συγκεντρωμένοι επιτέθηκαν στις αστυνομικές δυνάμεις με πέτρες, τεμάχια μαρμάρων, που αποκόλλησαν από διάφορα σημεία, βόμβες μολότωφ και άλλα αντικείμενα, ενώ ορισμένοι μετά την αποχώρηση του μεγαλύτερου μέρους των συγκεντρωθέντων από την Πλατεία Συντάγματος, εισήλθαν στους χώρους εκδοτηρίων και στις αποβάθρες του ΜΕΤΡΟ όπου αφαίρεσαν πυροσβεστήρες και στη συνέχεια εκτόξευαν το περιεχόμενό τους προς τις αστυνομικές δυνάμεις.

Σύμφωνα με την αστυνομία, από τις επιθέσεις τραυματίσθηκαν δύο αστυνομικοί και ένας ιδιώτης.

ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΕΚΔΟΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΙΩΓΜΟΥΣ ΤΩΝ ΑΡΜΕΝΙΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ


Ν. Λυγερός

Μετάφραση από τα γαλλικά Σάνη Καπράγκου
Με τη νέα έκδοση του συγγράμματος της Ένωσης των Αρμενίων Ιατρών, με τίτλο Οι διωγμοί των Αρμενίων ιατρών κατά τον Πρώτο Πόλεμο στην Τουρκία, το Ινστιτούτο Tchobanian εξακολουθεί το έργο του για δραστική μαρτυρία της ιστορίας. Το σύγγραμμα τούτο δεν είναι ένα βιβλίο προς ευαρέστηση και δεν προσπαθεί επ' ουδενός να αρέσει. Ο σκοπός της Ένωσης των Αρμενίων Ιατρών είναι άλλος και ανταποκρίνεται σ' εκείνον του Ινστιτούτου. Ο πρόλογος του Yves Ternon είναι άψογος ως προς την σαφήνεια. Με τη διακειμενικότητά του, διευκολύνει τόσο τον ερευνητή, όσο και όποιον αντιμάχεται το στρατευμένο σύγγραμμα που στερείται ολότελα διπλωματίας, λόγω του εύρους τού εγχειρήματος. Το εντυπωσιακό στο σύγγραμμα τούτο είναι η απαρέγκλιτη βούληση των Αρμενίων Ιατρών ν' αφήσουν ένα ίχνος σε τούτη την νέα μάχη, όπως για παράδειγμα οι προγεύσεις της αναγνώρισης πριν ακόμη το τέλος της γενοκτονίας. Η εργασία των Αρμενίων Ιατρών είναι ιδιαιτέρως γενναιόφρων, καθώς πρόκειται να κατηγορήσει ονομαστικά ανθρώπους της ιδίας τάξεως, διότι επέλεξαν να ξεχάσουν τον όρκο τους για να προσφέρουν χείρα βοηθείας στη γενοκτονία οργανώνοντας επιστημονικές κτηνωδίες, για τις οποίες ήταν υπερήφανοι, όπως το καταμαρτυρούν τα ίδια τους τα γραπτά. Έτσι, μέσα στο πολύτιμο τούτο σύγγραμμα, βρίσκουμε έναν κατάλογο εκείνων των δημίων της γενοκτονίας που δεν δίστασαν να μεταχειριστούν το ανθρώπινο ον, εφαρμόζοντας βάρβαρα πειράματα. Αυτή η παράθεση στοιχείων καταδεικνύει τον κομπασμό των Τούρκων ιατρών όχι μόνο για το ότι συμμετείχαν, αλλά και για το ότι βελτίωσαν την αποδοτικότητα στην εξολόθρευση του αρμενικού λαού. Συνεπώς, πρόκειται για ένα κατηγορητήριο διπλό κατά του ανθρώπινου όντος και του ιατρού, καθότι χρησιμοποίησαν αυτές τις δύο ιδιότητες για να συντρίψουν κυριολεκτικά τα θύματά τους. Αυτό το σύγγραμμα δεν περιορίζεται μόνον στο να κατηγορεί με ακριβολογίες, καταμαρτυρεί επίσης, προσφέροντας στην ανθρωπότητα του μέλλοντος τα ονόματα των ιατρών, των φαρμακοποιών, των οδοντιάτρων που δολοφόνησαν ή μόλυναν με τύφο στο πλαίσιο του απάνθρωπου πειραματισμού του τουρκικού μηχανισμού. Η νέα τούτη έκδοση δεν παραλείπει να υπογραμμίσει τη διαφορά μεταξύ των δημίων και των θυμάτων με αξιόπιστο και διακριτικό τρόπο, χάρη στην ένδειξη πένθους πάνω στις σελίδες τού συγγράμματος. Πρόκειται για μια χειρονομία απλή και συγκινητική, ο συμβολισμός τής οποίας δεν μπορεί να αφήσει αδιάφορους. Το μικρό τούτο σύγγραμμα εκπληρώνει τον ρόλο του με μεγαλείο ανθρώπινο, μνημονεύοντας επίσης τις κακουχίες και τα βάσανα των επιζησάντων ιατρών μας, μα πάνω απ' όλα μια τιμή στους εκλιπόντες. Είναι βέβαιο πως πρόκειται για μια μαρτυρία, όχι για να ασχοληθεί με τα πάντα, μα για να θέσει στη σκέψη των ερευνητών και στο πνεύμα των αείποτε αγωνιστών την αναζήτηση όχι για την αλήθεια της γενοκτονίας των Αρμενίων, διότι αυτή κανείς από μας δεν τη συζητά, μα τα ακριβή τεκμήρια, χειροπιαστά και ακλόνητα εναντίον αυτού του δημίου τής ανθρωπότητας, του τουρκικού μηχανισμού.

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: ΑΠΟΦΥΛΑΚΙΣΤΗΚΕ Ο ΣΑΡΑΛΙΩΤΗΣ

Ο Βασίλης Σαραλιώτης, ο αστυνομικός που καταδικάστηκε με τον Επαμεινώνδα Κορκονέα ως συνεργός στην δολοφονία του 15χρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, αφέθηκε ελεύθερος...μετά από απόφαση του δικαστηρίου.Το δικαστήριο έξανε δεκτή την αίτηση αναστολής της ποινής του καθώς επικαλέστηκε ανενανόρθωτη βλάβη της υγείας του πατέρα του και οικονομική ανέχεια της οικογένειάς του.Την απόφαση εξέδωσε με βούλευμα το Εφετείο Λαμίας. Το δικαστήριο έκρινε ότι ο Σαραλιώτης δεν είναι ύποπτος φυγής και ο μοναδικός περιοριστικός όρος που του επεβλήθη είναι να μένει στο νομό Δράμας.

ΟΝΝΕΔ: ΣΥΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΤΗΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗΣ ΘΗΤΕΙΑΣ


Την Πέμπτη 6 Οκτωβρίου στις 16.30 στα κεντρικά γραφεία της ΝΔ και της ΟΝΝΕΔ, στην Αλεξανδρούπολη, Κύπρου 5, η ΟΝΝΕΔ θα παρουσιάσει τις προτάσεις της για την αναδιάρθρωση της στρατιωτική θητείας.

Ο ακριτικός Έβρος, προμαχώνας του ελληνισμού από Ανατολικά αποτελεί ένα συμβολικό σημείο για να παρουσιαστούν αυτές οι προτάσεις, στέλνοντας έτσι παράλληλο μήνυμα πως υπάρχουν περιοχές στην Ελλάδα που καθημερινά «φυλάνε Θερμοπύλες» . Και η ευαίσθητη περιοχή του Έβρου είναι μία από αυτές, καθώς αποτελεί το πρώτο πέρασμα από την Ανατολή για όλη την Ευρώπη.

Η ΟΝΝΕΔ έχει ως αφετηρία ότι το υφιστάμενο σύστημα στράτευσης είναι παρωχημένο. Η αποτυχία του τεκμηριώνεται τόσο από τη σκοπιά του νέου, που καλείται να εκπληρώσει τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις, αδυνατώντας να τον εφοδιάσει με προσόντα, που θα του φανούν χρήσιμα στην περαιτέρω πορεία της ζωής του, όσο και από την οπτική του κράτους, εφόσον η συμβολή της θητείας στην επιχειρησιακή επάρκεια και ετοιμότητα του νέου κρίνεται συχνά ελλιπής.

Η όποια αποφασιστικότητα της πολιτικής ηγεσίας δε θα πρέπει επομένως να εξαντληθεί στην αύξηση ή μη της διάρκειας της θητείας, με κύριο σκοπό την κάλυψη επιχειρησιακών ελλειμμάτων, αλλά θα πρέπει να επικεντρωθεί ταυτόχρονα στο πώς αυτή θα καταστεί ουσιαστική και εποικοδομητική και για τις δύο πλευρές και κυρίως για το νέο που καλείται να αφιερώσει σπουδαίο μέρος των δημιουργικών του χρόνων.

Με αυτό το γνώμονα, η ΟΝΝΕΔ θα καταθέσει μία ολοκληρωμένη πρόταση για τη μεταρρύθμιση της στρατιωτικής θητείας.

ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΑΥΞΑΝΕΙ ΔΡΑΜΑΤΙΚΑ-ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΑΠΟΥΣΙΑΖΕΙ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΑ


 
ΑΡΘΡΟ
του
Άγγελου Τσιγκρή
Υπ. Βουλευτή Αχαΐας ΝΔ

 
Για το σχεδιασμό μιας ορθολογικής αντεγκληματικής πολιτικής και για την καλύτερη κατανομή των κονδυλίων του εθνικού προϋπολογισμού για τη δημόσια τάξη και την ασφάλεια των Ελλήνων πολιτών, είναι απαραίτητα τα ακόλουθα: 1) ο επαναπροσδιορισμός του ρόλου και της λειτουργίας της Ελληνικής Αστυνομίας ως κατεξοχήν φορέα παροχής ασφάλειας, 2) η μεταρρύθμιση στη δομή και την οργάνωση του Σώματος, 3) η αποκατάσταση της σχέσης εμπιστοσύνης και συνεργασίας των πολιτών με τους θεσμικούς φορείς ελέγχου του εγκλήματος και 4) η ποσοτική και ποιοτική καταγραφή της εγκληματικότητας στις πραγματικές της διαστάσεις.
Για τον εκσυγχρονισμό των διωκτικών αρχών και την καλύτερη αντιμετώπιση της εγκληματικότητας είναι απαραίτητα: 1) η προσαρμογή των διεθνών προτύπων στις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες της Ελληνικής περίπτωσης, 2) η αλλαγή της νομοθεσίας αναφορικά με τη χρήση των όπλων από τους αστυνομικούς, 3) η δημιουργία ειδικών ομάδων δίωξης με εξειδίκευση σε ιδιαίτερα εγκλήματα, 4) η ενίσχυση των πεζών αστυνομικών περιπολιών, 5) η πάταξη της διαφθοράς στους κόλπους της Αστυνομίας και η ενίσχυση των μηχανισμών αυτοκάθαρσης, 6) η πρόσληψη επιστημονικού προσωπικού, 7) η ορθολογική κατανομή του έμψυχου δυναμικού στην Ελληνική Επικράτεια με βάση τις ανάγκες της κάθε περιοχής για αστυνόμευση, 8) η ανανέωση και ο εκσυγχρονισμός της υλικοτεχνικής υποδομής, 9) η ενημέρωση του προσωπικού στις νέες τεχνολογίες και τις σύγχρονες κατευθύνσεις της αντεγκληματικής πολιτικής και 10) η συνεργασία των σωμάτων δίωξης (Αστυνομία, Πυροσβεστικό Σώμα, Λιμενικό Σώμα, Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων) με τη δημιουργία κοινού θαλάμου επιχειρήσεων και συντονιστικού οργάνου διαχείρισης κρίσεων (βλ. Α. Τσιγκρής: “Αντεγκληματική Πολιτική για την Ελλάδα του 21ου Αιώνα”, εκδόσεις Ινστιτούτου Δημοκρατίας “Κωνσταντίνος Καραμανλής”, 2003).
Υπάρχουν λύσεις για την αντιμετώπιση της διαρκώς αυξανόμενης εγκληματικότητας στη χώρα μας. Απαιτείται, όμως, πρώτα και κύρια μια πολιτική κοινωνικής πρόληψης του φαινομένου και η απομάκρυνσή μας από το απόλυτα κατασταλτικό μοντέλο, το οποίο έχει αποτύχει διεθνώς.
Η κάθε κοινωνική οργάνωση έχει την εγκληματικότητα που της αξίζει. Οι δείκτες διακύμανσης της εγκληματικότητας που παρουσιάζει μια κοινωνία στο χώρο και το χρόνο, αποτελούν την πλέον αξιόπιστη μονάδα μέτρησης των φαινομένων κοινωνικής παθογένειας.
Προκειμένου να προληφθεί μια μελλοντική έξαρση της εγκληματικότητας στη χώρα μας θα πρέπει -μεταξύ των άλλων- να μειωθεί η ανεργία, να αυξηθεί το βιοτικό και το εκπαιδευτικό επίπεδο των πολιτών, να αναβαθμισθεί το κοινωνικό κράτος, να δοθούν ευκαιρίες στους νέους ανθρώπους και να διασφαλισθούν τα μέσα για την επίτευξή τους, να επαναπροσδιορισθούν οι στόχοι της νέας γενιάς, να μειωθεί το άνοιγμα της ψαλίδας μεταξύ πλουσίων και φτωχών, να ενσωματωθούν οι μειονοτικές ομάδες του πληθυσμού, να στηριχθούν οι θεσμοί της οικογένειας και του σχολείου.
Πρέπει, δηλαδή, να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να εκλείψουν οι παράγοντες κοινωνικής παθογένειας και να οικοδομηθεί μια κοινωνία συνοχής και αλληλεγγύης με κέντρο της τον άνθρωπο.
____________________

ΜΟΙΡΑΣΑΝ ΨΩΜΙ ΟΙ ΔΑΣΚΑΛΟΙ ΤΟΥ ΠΥΡΓΟΥ ΗΛΙΕΙΑΣ
http://pyrgos-news.blogspot.com/2011/10/blog-post_05.html


Σε νέα αγωνιστική διαμαρτυρία προέβησαν το βράδυ της Τρίτης τα μέλη του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Πύργου.Συγκεντρώθηκαν για δεύτερη φορά παραμονή της αυριανής απεργιακής κινητοποίησης που έχει εξαγγείλει η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας στην πλατεία 25ης Μαρτίου στον Πύργο και διαμαρτυρήθηκαν με τον δικό τους τρόπο.
Μοίρασαν ψωμί με το ευρηματικό σύνθημα : "Σήμερα μόνο ψωμί, Παιδεία και Ελευθερία αύριο...λαού θέλοντος".
Σατίρισαν τις φωτοτυπίες που δίδονται ακόμα αντί για σχολικά βιβλία στους μαθητές τους.
Αναφέρθηκαν στα προβλήματα των χιλιάδων αναπληρωτών συναδέλφων τους.


Τέλος έθεσαν σε όλους το ερώτημα: Πόσο ακόμα πρέπει να φτωχύνει η Παιδεία;!


Στην ανακοίνωσή τους οι δάσκαλοι του Πύργου Ηλείας αναφέρουν τα εξής:

«Για μια ακόμη Τρίτη, είμαστε εδώ, διαμαρτυρόμενοι...
Όμως κάποιες σκέψεις είναι αδιανότητο να μην περνούν από το μυαλό όλων μας...
Είμαστε μόνο εμείς; Πού είναι οι άλλοι; Πού είναι όλοι;
Ξέρετε, στην εποχή που ζούμε, τόσα πολλά, τόσο γρήγορα, σ' ένα καταιγισμό μέτρων, θεσμικών αλλαγών, προαναγγελλομένων "θανάτων" των όσων νοούνται ως αυτονόητα, όλα φαντάζουν να γίνονται κινηματογραφικά, σε μια διάσταση που μας υπαγορεύει συγκεκριμένες εκδοχές... Σα σε μια οθόνη να παρακολουθούμε την ταινία της αλλοτριωμένης ζωής μας που διαλέγεται με την "πτώχευσή" της και τις ενοχές της...

Κι όμως, γιατί πρέπει να νιώθουμε ενοχές που διεκδικήσαμε μια αυτονόητη ζωή; Πού ζητήσαμε συμμετοχή στο όνειρο; Πού προσδώσαμε μια σπίθα για να φύγουμε από τη μιζέρια μιας νοοτροπίας που μας ήθελε "άλλους";
Αλλά, γιατί ακόμη δεν είμαστε πολλοί; Γιατί υπάρχουν κουρασμένοι, απογοητευμένοι, αδιάφοροι, απαθείς, πεσιμιστές, ανήσυχοι στην ησυχία τους, άνθρωποι που κινούνται σα να είναι αλλού κι όχι στο χορό των "εξελίξεων";
Δε μπορώ να πιστέψω πώς ό,τι πονά όλους αφορά μόνο εμάς...
Όχι! Είμαστε πολλοί! Όλοι σκέφτονται, όλοι μαζεύουν τη λογική τους και την ψυχή τους... Δε μπορεί να είναι αλλιώς! Γιατί αν είναι αλλιώς, τότε δεν έχουμε ελπίδα! Και πρέπει να πάμε μπροστά...
Η δύναμή μας είναι ο ρόλος μας! Η ψυχή που συναρτάται με το πνεύμα για να γοητεύσει και να δώσει αφορμές για να ξαναβρούν οι λέξεις και οι πράξεις το νόημά τους.
Η μεγαλύτερη μιζέρια, είναι αυτή της ψυχής και του μυαλού! Αν δε "σηκωθούμε" πώς θα δώσουμε σπίθα και χέρι; Πώς θα δώσουμε ένα χαμόγελο πρόσκληση για να κερδίσουμε την αξιοπρέπεια που μας λογίζεται και μας αξίζει κι όχι τη δήθεν και φτιασιδωμένη στα μέτρα των "κατασκευαστών"...
Δε συμπράττουμε πια στην κατεστημένη ενοχή! Δε συμπράττουμε πια στη λογική της ιδεολογίας που συμπληρώνει το δοκούν των αλλότριων πολιτικών επιλογών σωτηρίας! Δε συμπράττουμε στην επίφαση της ζωής μας και της ζωής των παιδιών μας...
Είμαστε ενεργοί δάσκαλοι για να δώσουμε βάσεις για το ταξίδι, για την πιο όμορφη θάλασσα, για την Ιθάκη...
Ο λόγος, δε χρειάζεται να' ναι πάντα προφανής!!!
Σημασία έχει να υπάρχει!
Σήμερα, είμαστε εδώ γιατί υπάρχει λόγος! Ο Λόγος του να υπάρχουμε για να υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα στην Παιδεία που προκαλεί, και γίνεται μέσο για κριτική σκέψη, για δυναμική διαντίδραση, για διαλεκτική, για το όνειρο που γίνεται πράξη!
Δε γίνεται να φτωχύνει άλλο η Παιδεία!!! Ακόμα κι αν "υπάρχει μέσα στα λόγια μας η θλίψη μιας καρυδιάς που έκοψαν και πουλήσαν" κατά πως το γράφει ο Χικμέτ...
Τώρα παρά ποτέ, πρέπει να ξεκινήσουμε έναν αγώνα! Αγώνα για την "επανάσταση" του μυαλού και της ψυχής που "κοιμήθηκαν" και χαλάρωσαν ασκώντας την αυτοκριτική μας και εξασκώντας τις αντοχές μας για να διδάξουμε και να μάθουμε και να δώσουμε δρόμο...»

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΙΑΤΩΡ ΚΑΙ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ "ΥΓΕΙΑ" ΕΞΕΤΑΣΗΣ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς (29 Σεπτεμβρίου), το διαδικτυακό Ιατρικό περιοδικό Ιάτωρ σε συνεργασία με τον Όμιλο ΥΓΕΙΑ, προσφέρουν αποκλειστικά στους αναγνώστες του περιοδικού, προνομιακό πακέτο εξετάσεων καρδιολογικού προληπτικού ελέγχου στην τιμή των 60€.
Οι εξετάσεις θα διενεργούνται στα Νοσηλευτικά Ιδρύματα και Διαγνωστικά Κέντρα του Ομίλου ΥΓΕΙΑ: ΥΓΕΙΑ, ΜΗΤΕΡΑ, Πολυϊατρείο Αθηνών (πλησίον Χίλτον) και Πολυϊατρείο Δυτικής Αθήνας (Περιστέρι).
Η παροχή ισχύει, μόνο κατόπιν ραντεβού, μέχρι τις 31 Οκτωβρίου.
Αναλυτικά, ο καρδιολογικός έλεγχος περιλαμβάνει: Καρδιολογική εξέταση, Ηλεκτροκαρδιογράφημα, Γενική αίματος, Κάλιο, Νάτριο, Χοληστερίνη, Τριγλυκερίδια, HDL, LDL, Σάκχαρο, Ουρία και Κρεατινίνη.
Τα νοσήματα της καρδιάς αποδεικνύονται «ρυθμιστές» της υγείας των ανθρώπων.
Ο προληπτικός καρδιολογικός έλεγχος είναι ιδιαίτερα σημαντικός, όχι μόνο για τη στεφανιαία νόσο, αλλά και για άλλες παθήσεις που μπορούν να αντιμετωπιστούν επιτυχώς, εάν διαγνωστούν έγκαιρα.Ο ΝΙΚΟΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ: ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ


Ο Υπεύθυνος του Τομέα Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης της Νέας Δημοκρατίας βουλευτής Αχαΐας, κ. Νικόλαος Νικολόπουλος, με αφορμή τη συζήτηση για την κατάργηση της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, έκανε την ακόλουθη δήλωση:


«Η ενοχοποίηση και στοχοποίηση της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για την επιτυχία των στόχων της Ανταγωνιστικότητας και της Παραγωγικότητας της Ελληνικής Οικονομίας είναι ένα ακόμη εγκληματικό λάθος της Μνημονιακής Πολιτικής. Μια πρόταση με δημοκρατικό έλλειμμα, που θα επιδεινώσει τα προβλήματα της αγοράς εργασίας και δεν θα φέρει όφελος στην Οικονομία.
Οι προκλήσεις της αγοράς εργασίας είναι άλλες και δεν τις αντιμετωπίζει η Κυβέρνηση.
Η Μαύρη και ανασφάλιστη Εργασία.
Το έλλειμμα προσαρμοστικότητας και δεξιοτήτων σε σχέση με τις σύγχρονες απαιτήσεις.
Το υψηλό μη μισθολογικό κόστος (εισφορές).
Τα πολλά γραφειοκρατικά εμπόδια και η υψηλή φορολόγηση της εργασίας.
Όσο δεν αντιμετωπίζονται οι προκλήσεις αυτές, τόσο θα πληθαίνουν οι πιέσεις για την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.
Η λειτουργία της, όμως -πρέπει να μάθουν όλοι, επιτέλους- είναι ευεργετική. Όχι μόνο για τους εργαζόμενους που τους δίνει την ασφάλεια ενός κατώτατου μισθού, αλλά και για τον υγιή ανταγωνισμό των επιχειρήσεων.
Έτσι κι αλλιώς, η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας είναι χαμηλά, πολύ κοντά στο όριο της φτώχειας.
Δεν υπάρχουν περιθώρια για τη μείωσή της.
Αλλού, λοιπόν, πρέπει να αναζητηθούν τα μέτρα για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας και όχι στην εξαθλίωση των εργαζομένων».    

REUTERS: Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΞΕΤΑΖΕΙ ΤΟ ΟΜΟΛΟΓΟ ΤΟΥ ΑΙΩΝΑ

Η Ελλάδα ίσως εξετάζει να μεταθέσει την κρίση χρέους στον επόμενο αιώνα, σύμφωνα με το Reuters... Reuters: Η Ελλάδα εξετάζει το ομόλογο... του αιώνα! που επικαλείται έναν τραπεζίτη μιας εκ των οργανισμών που συμβουλεύουν αυτήν την περίοδο τη χώρα μας για το πώς θα βγει από το τέλμα της ύφεσης. Σύμφωνα με αυτόν, μια...
επιλογή είναι η Ελλάδα να προσφέρει ένα ομόλογο εκατονταετίας σε αντάλλαγμα για το τεράστιο χρέος της! Οι BNP Paribas, Deutsche Bank και HSBC συμβουλεύουν τη χώρα μας για την διαδικασία αναδιάρθρωσης του χρέους, παράλληλα με τη Lazard. Πάντως αξιωματούχοι σε άλλες τράπεζες δεν επιβεβαιώνουν ότι η νέα αυτή επιλογή είναι «στο τραπέζι». Ένα νέο ομόλογο εκατό ετών για την Ελλάδα θα προσφέρει στους επενδυτές μία πιο «ευλύγιστη» ασφάλεια που θα είναι λιγότερο ασταθής, όσο και αν τα επιτόκια αυξάνονται. Επίσης ένα τέτοιο ομόλογο για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, θα έστελνε το ηχηρό μήνυμα στις αγορές ότι τα προβλήματα της χώρας θα έμπαιναν στην άκρη για αρκετό χρονικό διάστημα. Ο τραπεζίτης είπε ότι το εκατονταετές ομόλογο θα χρησιμοποιηθεί όπως τα ομόλογα Brady που χρησιμοποιήθηκαν για να διασώσουν αρκετές χώρες της λατινικής Αμερικής που πτώχευσαν στη δεκαετία του ’80. Τα περισσότερα βέβαια από αυτά τα ομόλογα είχαν διάρκεια 30 ετών και υποστηρίζονταν μερικώς από τις ΗΠΑ.

ΠΤΩΣΗ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΟΥ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΥΟΡΚΗΣ

Ένα ελικόπτερο με πέντε επιβαίνοντες έπεσε στον ποταμό East River στο κέντρο του Μανχάταν στη Νέα Υόρκη, την ώρα που απογειωνόταν. Ο πιλότος και τρεις από τους ανθρώπους που επέβαιναν στο ελικόπτερο κατάφεραν να απεγκλωβιστούν εγκαίρως από τα σωστικά συνεργεία, ωστόσο, οι...
αρχές αναζητούν ακόμα μια γυναίκα.

Οι έρευνες στον ποταμό ακόμα συνεχίζονται, ενώ τα αίτια του δυστυχήματος δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστά.

ΕΠΑΝΑΦΕΡΕΙ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΗΝ ΟΥΣΙΑ Ο ΛΟΒΕΡΔΟΣ


Ανοιχτό άφησε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος το ενδεχόμενο να ισχύσει η συνταγογράφηση φαρμάκων βάσει της δραστικής ουσίας και στα ασφαλιστικά Ταμεία. Ενημερώνοντας την Επιτροπή Κοινωνικών υποθέσεων για την πολιτική του φαρμάκου, τόνισε...
ότι εξετάζεται το μέτρο να εφαρμοστεί και στα Ταμεία, καθώς σημείωσε επιτυχία στα νοσοκομεία όπου εφαρμόστηκε.
Η σχετική ρύθμιση είχε αποσυρθεί από νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.
Παράλληλα, ο υπουργός Υγείας προειδοποίησε τις βιομηχανίες φαρμάκου ότι αν φέτος δεν μειωθεί η φαρμακευτική δαπάνη κατά 1,1 δισ. ευρώ, το υπολειπόμενο ποσό για την κάλυψη του στόχου θα το καταβάλουν εκείνες. "Τα χρήματα αυτά, θα τα πάρουμε όπως και να 'χει. Αν δεν πιάσουμε τον στόχο θα υπάρξει βίαιη αφαίρεση του εισοδήματος από τις βιομηχανίες ώστε η μείωση να κλείσει στο 1,1 δισεκ ευρώ", τόνισε.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου Θ. Αμπατζόγλου τάχθηκε υπέρ της εφαρμογής του μέτρου στα νοσοκομεία και πιλοτικά, για κάποιες ουσίες, στα ασφαλιστικά ταμεία. Αναφερόμενoς στο rebate (επιστροφή) είπε πως οι φαρμακευτικοί σύλλογοι θα το αποδώσουν μόνον στα Ταμεία που πληρώνουν και ζήτησε να εξεταστεί από το υπουργείο το θέμα του συμψηφισμού του rebate με τις οφειλές των Ταμείων.
Ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ Δ. Φιλιώτης εξέφρασε την αντίθεσή του στο να καλούνται οι εταιρίες να πληρώνουν γιατί το κράτος δεν μπορεί να κλείσει τις μαύρες τρύπες της σπατάλης.
Ο αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Γ. Μπαρτζώκας κάλεσε την κυβέρνηση να μην αντιμετωπίζει με λογιστική αντίληψη την πολιτική του φαρμάκου.

ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΞΑΝΑ ΜΑΘΗΤΕΣ ΚΑΙ ΔΑΣΚΑΛΟΙ ΣΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ


Δεκάδες χιλιάδες εκπαιδευτικοί και μαθητές διαδήλωσαν για άλλη μια φορά την Τρίτη στη Μαδρίτη διαμαρτυρόμενοι για τις περικοπές στην παιδεία και προασπιζόμενοι το δημόσιο σχολείο. Φορώντας τα πράσινα μπλουζάκια που έχουν γίνει το σύμβολο του αγώνα τους, δάσκαλοι, γονείς...
και μαθητές κατέβηκαν στους δρόμους της ισπανικής πρωτεύουσας ζητώντας από την κυβέρνηση «να επενδύσει στην εκπαίδευση, να επενδύσει στο μέλλον». «Φτάνουν οι προσβολές, οι επιθέσεις, οι περικοπές και τα ψέματα για το δημόσιο σχολείο» έγραφαν τα πανώ που κρατούσε το πλήθος.
«Τη στιγμή που η Ισπανία χρειάζεται να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητά της, μου φαίνεται λάθος να μειώνουμε τις δαπάνες της παιδείας. Η κυβέρνηση προωθεί την ιδέα να εργαζόμαστε δύο ώρες επιπλέον όμως το πρόβλημα είναι ότι θα υπάρχουν λιγότεροι καθηγητές, μιλάμε για τουλάχιστον 3.000 λιγότεροι καθηγητές», δήλωσε μια καθηγήτρια ισπανικής φιλολογίας.
«Ανησυχώ για όσα συμβαίνουν στην Ισπανία. Έχω δύο παιδιά και δεν θέλω να παρέχουν καλή παιδεία μόνο τα ιδιωτικά σχολεία», εξήγησε ένας άλλος διαδηλωτής.
Πιεζόμενες από την κεντρική, σοσιαλιστική κυβέρνηση, οι αρχές της Μαδρίτης ζήτησαν από τους καθηγητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης να αυξήσουν από 18 σε 20 τις ώρες διδασκαλίας εβδομαδιαίως, σε σύνολο 37,5 ωρών εργασίας. Το μέτρο αυτό, σύμφωνα με τα συνδικάτα θα οδηγήσει σε μείωση των προσλήψεων αλλά και σε χειροτέρευση του επιπέδου εκπαίδευσης.

ΑΝΟΙΧΤΑ ΤΑ ΣΑΒΒΑΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΑ ΔΕΥΤΕΡΑ ΚΑΙ ΤΕΤΑΡΤΗΣ ΤΑ ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ


Το υπουργείο Υγείας εξέδωσε ανακοίνωση, όπου αναφέρονται οι αποφάσεις του υπουργού Υγείας, Ανδρέα Λοβέρδου, σχετικά με την λειτουργία των φαρμακείων. Συγκεκριμένα, το υπουργείο...
κοινοποίησε τις εξής αποφάσης:

«Η παρουσία κατόχου άδειας άσκησης επαγγέλματος φαρμακοποιού, είναι υποχρεωτική, όλες τις ώρες λειτουργίας του φαρμακείου.

Οι φαρμακοποιοί κάτοχοι άδειας λειτουργίας φαρμακείου, δύνανται να υποβάλουν δηλώσεις ένταξης για όλες τις ώρες του Σαββάτου και τις απογευματινές ώρες της Δευτέρας - Τετάρτης, ή της Τρίτης - Πέμπτης κατά περίπτωση, καθώς και για όλες τις εφημερίες. Η λειτουργία των φαρμακείων πρέπει να καλύπτει πλήρως το καθοριζόμενο, από τους τοπικούς Φαρμακευτικούς Συλλόγους, ωράριο.

Οι δηλώσεις ένταξης υποβάλλονται στον τοπικό Φαρμακευτικό Σύλλογο έως 20 Οκτωβρίου εκάστου έτους και είναι δεσμευτικές για ένα έτος.

 Οι τοπικοί Φαρμακευτικοί Σύλλογοι ορίζουν το ωράριο εφημεριών ακριβώς όπως ισχύει σήμερα και συντάσσουν σχετικούς πίνακες, τους οποίους υποβάλλουν στις οικείες Περιφέρειες έως τις 5 Νοεμβρίου εκάστου έτους , για την έκδοση σχετικής έγκρισης και ανάρτησης στο διαδίκτυο .

Τόσο οι φαρμακοποιοί που έχουν υποβάλει δήλωση ένταξης, όσο και οι υπόλοιποι που έχουν ενταχθεί σε εφημερίες στους σχετικούς πίνακες από τους τοπικούς Φαρμακευτικούς Συλλόγους και δεν τηρούν το ωράριο λειτουργίας, υφίστανται τις προβλεπόμενες κυρώσεις, όπως ο νόμος ορίζει.

Σε τουριστικές περιοχές το ωράριο λειτουργίας των φαρμακείων μπορεί να διαφοροποιείται, με πρόταση του τοπικού Φαρμακευτικού Συλλόγου και κατόπιν σχετικής έγκρισης της Περιφέρειας.

Τα φαρμακεία που θα λειτουργήσουν κατόπιν δηλώσεων τους κατά τα ανωτέρω δεν απαλλάσσονται των υποχρεώσεων των εφημεριών.

Σταδιακώς οι τοπικοί Φαρμακευτικοί Σύλλογοι της χώρας, ξεκινώντας πιλοτικά από το Φαρμακευτικό Σύλλογο Αττικής και Θεσσαλονίκης, θα μετατρέψουν τις καρτέλες-πίνακες των εφημερευόντων φαρμακείων που αναρτούνται στα φαρμακεία τους σε ηλεκτρονικές, προκειμένου να διασφαλιστεί πλήρως και απρόσκοπτα τόσο η τήρηση των υποχρεώσεων των φαρμακοποιών, όσο και η εξυπηρέτηση του κοινού και η διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας».

Οι φαρμακοποιοί επιμένουν στις θέσεις τους.

Τέλος στις πιστώσεις για όσα ασφαλιστικά Ταμεία δεν έχουν εξοφλήσει τις οφειλές τους, βάζουν από την 1η Νοεμβρίου οι φαρμακοποιοί και παράλληλα δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να εφαρμόσουν την υπουργική απόφαση για την απελευθέρωση του ωραρίου, ούτε θα υπογράψουν ατομικές συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ.

Στο πλαίσιο αυτό η γενική συνέλευση των Φαρμακευτικών Συλλόγων αποφάσισε την συμμετοχή των φαρμακοποιών Αττικής και Πειραιά στην πανελλαδική κινητοποίηση της επόμενης Τετάρτης 19-10-2011.

Σε ψήφισμά της η Γ.Σ. εκφράζει τη ριζική της διαφωνία με την υπουργική απόφαση για το ωράριο λειτουργίας των φαρμακείων και δηλώνει ότι ουδείς φαρμακοποιός πρόκειται να εφαρμόσει τέτοιου είδους αποφάσεις.

Επιπρόσθετα, οι φαρμακοποιοί καταγγέλλουν την ακατανόητη -όπως τη χαρακτηρίζουν- απόφαση του νέου ταμείου ΕΟΠΥΥ για σύναψη ατομικής σύμβασης με τα φαρμακεία, υποστηρίζοντας ότι «αυτή η κίνηση αποτελεί αποικιοκρατικού χαρακτήρα συμπεριφορά, ωμό εκβιασμό απέναντι σε αυτούς που έχουν αποδείξει ότι μέχρι σήμερα έχουν στηρίξει την οικονομική πολιτική των Ταμείων και ομολογία ότι οι πληρωμές του ΕΟΠΥΥ προς τα φαρμακεία είναι αβέβαιες». Όπως αποφασίστηκε, κανένας φαρμακοποιός δεν θα υπογράψει ατομική σύμβαση και τα φάρμακα θα δίνονται τοις μετρητοίς στους ασφαλισμένους του εν λόγω ταμείου.

Τέλος, δίνεται περιθώριο ενός μήνα για να εξοφλήσουν τα Ταμεία τα χρέη τους προς τα φαρμακεία. Από την 1η Νοεμβρίου και μετά, υπογραμμίζεται, όποιο ασφαλιστικό ταμείο δεν έχει εξοφλήσει τις οφειλές του, δεν θα πιστώνεται.

Καταλήγοντας, οι φαρμακοποιοί σημειώνουν ότι ο κλάδος τους έχει υποστεί τις περισσότερες συνέπειες εν ονόματι του «ανοίγματος των κλειστών επαγγελμάτων», «καθιστώντας το ελληνικό φαρμακείο το πιο ανοικτό επάγγελμα στην Ευρώπη». «Ως εκ τούτου», διαμηνύεται, «οποιαδήποτε επιπλέον επιδρομή αποτελεί κίνηση εκ του πονηρού και θα απαντηθεί κατάλληλα».