ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: ΑΠΟ ΠΟΤΕ ΗΞΕΡΕ Ο ΣΑΜΑΡΑΣ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΟΥ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ

Διαβάσαμε σήμερα στην τελευταία σελίδα της Πελοποννήσου ένα μικρό παρασκήνιο σχετικά με το πότε και υπό ποιες ...

ΠΟΙΟΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ ΚΑΤΑΡΓΟΥΝΤΑΙ

255 οργανισμοί που απασχολούν περισσότερους από 6.000 εργαζομένους ...

ΠΛΑΦΟΝ 2.2ΟΟ ΕΥΡΩ ΣΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Επιφυλάξεις εκφράζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για το αν και κατά πόσο η θέσπιση πλαφόν 2.400 ευρώ στις συντάξεις είναι αρκετή...

ΑΝΑΖΗΤΟΥΝΤΑΙ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΡΟΝ, ΜΕΤΡΑ ΥΨΟΥΣ 11,6 ΔΙΣ ΕΥΡΩ

Σε τεντωμένο σχοινί προσπαθεί να ισορροπήσει το οικονομικό επιτελείο...

ΑΠΑΛΛΑΓΕΣ ΤΕΛΟΣ ΓΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΥΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 40.000 ΕΥΡΩ

Το βασικό σενάριο προβλέπει διατήρηση των απαλλαγών και εκπτώσεων για τους έχοντες εισοδήματα έως 30.000 ευρώ...

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΑΚΗ ΓΕΡΟΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ ΑΥΡΙΟ


Στην Πάτρα θα βρεθεί το Σάββατο (15/10) στο Ξενοδοχείο Αστήρ ο Αναπληρωτής Εκπρόσωπος τύπου της Νέας Δημοκρατίας κ. Άκης Γεροντόπουλος, προκειμένου να συμμετέχει σε εκδήλωση με τους νέους της ΟΝΝΕΔ Αχαΐας και τα στελέχη της τοπικής οργάνωσης.
Ο κ. Γεροντόπουλος θα συμμετέχει σε συνάντηση με τα στελέχη, όπου θα έχει την ευκαιρία να συζητήσει μαζί τους για τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις. 

Το πρόγραμμα της επίσκεψης έχει ως εξής:
11.30 π.μ.: Συνάντηση με εκπροσώπους των Τοπικών ΜΜΕ
12.00 μ.μ.: Συνάντηση με στελέχη της ΟΝΝΕΔ Αχαΐας

     Με εκτίμηση

Γιώργος Δρακούλης
             ΠΡΟΕΔΡΟΣ  Ν.Ε ΟΝΝΕΔ ΑΧΑΪΑΣ 

ΑΠΕΡΓΙΑΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΔΕΥΤΕΡΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΑΠΕΡΓΙΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΚΑΙ Η ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΣΤΗΝ Η.ΔΙ.Κ.Α Α.Ε.


ΟΧΙ ΣΤΟ ΝΕΟ ΚΤΥΠΗΜΑ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ
ΚΑΜΙΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΚΗΣ ΕΦΕΔΡΕΙΑΣ – ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥ – ΚΑΜΙΑ ΧΑΜΕΝΗ ΘΕΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
ΝΑ ΑΝΑΚΛΗΘΕΙ Η ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ ΤΗΣ Η.ΔΙ.Κ.Α Α.Ε. ΜΕ ΤΗΝ ΚτΠ Α.Ε.

Με συμμετοχή 100% συνεχίζεται για δεύτερη εβδομάδα η απεργία διαρκείας και η κατάληψη στην Η.ΔΙ.Κ.Α. Α.Ε. –στον οργανισμό πληροφορικής των Κοινωνικών Ασφαλίσεων και της Υγείας.
Με την νομοθετική ρύθμιση για την εργασιακή εφεδρεία που εισάγει η κυβέρνηση ο οργανισμός υποχρεώνεται να συγχωνευτεί και να κλείσει μέχρι το τέλος Νοεμβρίου και οι εργαζόμενοι απολύονται άμεσα στην συντριπτική τους πλειοψηφία. Μετά από 42 χρόνια προσφοράς στις κοινωνικές υπηρεσίες οργανισμός και εργαζόμενοι πετιούνται σαν στημένες λεμονόκουπες.
Η απόφαση για εφαρμογή της εργασιακής εφεδρείας, που σφαγιάζει τις θέσεις εργασίας και οδηγεί στην ανεργία χιλιάδες εργαζόμενους, θα δώσει την χαριστική βολή και στην πληροφορική των κοινωνικών ασφαλίσεων.
Έτσι η κυβέρνηση ανοίγει τον δρόμο για την εκχώρηση της πληροφορικής των Κοινωνικών Ασφαλίσεων στον ιδιωτικό τομέα,  μέσα από την πρόσφατα νομοθετημένη συγχώνευση της με την ΚτΠ Α.Ε.
Μετά την καρατόμηση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων το περασμένο καλοκαίρι, μετά το πετσόκομμα των συντάξεων με την νέα επιβολή ειδικής εισφοράς, τώρα η διάλυση της Η.ΔΙ.Κ.Α. –του φορέα πληροφορικής των Κοινωνικών Ασφαλίσεων και της Υγείας- αποτελεί ένα ακόμα πλήγμα στην Κοινωνική Ασφάλιση κατ’ επιταγή της πολιτικής του μνημονίου.
Η Η.ΔΙ.Κ.Α. έχει αναλάβει και εκτελεί σημαντικά έργα εθνικής εμβέλειας. Εκτός από τον Α.Μ.Κ.Α., στην Η.ΔΙ.Κ.Α. αναπτύχθηκε και λειτουργεί η εκκαθάριση συνταγών φαρμάκων, η Ηλεκτρονική Συνταγογράφιση, το EESSI, τα ενοποιημένα λογιστήρια των ασφαλιστικών οργανισμών, το Ενιαίο Μητρώο Συντάξεων. Μαζί με τα συστήματα πληρωμών όλων των συντάξεων (ΙΚΑ-ΟΓΑ κλπ) που αφορούν 2.500.000 συνταξιούχους, τα συστήματα μισθοδοσίας για 200.000 υπαλλήλους σε υπουργεία και ΝΠΔΔ, τα συστήματα εσόδων – ασφάλισης των ασφαλιστικών οργανισμών και το πληροφοριακό σύστημα των νοσοκομείων, η Η.ΔΙ.Κ.Α. σήμερα δέχεται συνεχώς αιτήματα για νέες εγκαταστάσεις των εφαρμογών της από τους φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης και τα Νοσοκομεία.
Οι εργαζόμενοι στην Η.ΔΙ.Κ.Α. Α.Ε. δεν πρόκειται να επιτρέψουμε την διάλυση της πληροφορικής της Κοινωνικής Ασφάλισης και της Υγείας.
Γι’ αυτό θα αγωνιστούμε για την κατάργηση της νομοθετικής ρύθμισης που συγχωνεύει την Η.ΔΙ.Κ.Α. με την ΚτΠ και θα υπερασπιστούμε τα εργασιακά μας δικαιώματα.
Γι’ αυτό θα παλέψουμε αποφασιστικά για να αποτρέψουμε την εφαρμογή του θεσμού της εργασιακής εφεδρείας και θα υπερασπιστούμε όλες τις θέσεις εργασίας.

Για το Δ.Σ. του Σωματείου Προσωπικού Η.ΔΙ.Κ.Α. Α.Ε.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                          Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΜΑΤΣΟΥΚΑΣ ΣΤΑΥΡΟΣ                                ΑΥΘΙΝΟΣ ΠΑΝΤΕΛΗΣ

ΣΚΛΗΡΗ ΚΡΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΤΟΜΕΑΡΧΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΝΔ Γ ΒΕΡΝΑΔΑΚΗ ΜΕΣΩ ΤΟΥ TWITTER ΤΟΥ

Διαβάστε τι έγραψε στην προσωπική του σελίδα στο twitter ο αναπληρωτής τομεάρχης εργασίας της ΝΔ Γιώργος Βερναδάκης για τις "αντιδράσεις" των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ:


 Giorgos Vernadakis 
Καμώνονται οι βουλευτές του πασοκ ότι διαφωνούν με το άρθρο 37 του νομοσχεδίου της διαστροφής

"ΠΑΡΑΙΤΟΥΜΑΙ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ" ΛΕΕΙ Ο ΡΟΜΠΟΠΟΥΛΟΣ


Την παραίτησή του ανακοίνωσε ότι θα υποβάλει τη Δευτέρα ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Θωμάς Ρομπόπουλος, μιλώντας σήμερα το πρωί στο ραδιοφωνικό σταθμό «Ράδιο Θεσσαλονίκη».
«Τη Δευτέρα θα καταθέσω την παραίτηση μου και θα παραχωρήσω τη...
βουλευτική μου έδρα στον επόμενο βουλευτή», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ρομπόπουλος. Για να δoύμε εάν παραιτηθεί. Γιατί και άλλες φορές έχει πει ότι θα παραιτηθεί και τελικά έμεινε...

ΑΠΕΙΛΕΙ ΜΕ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΜΕΣΑ ΤΟ ΙΡΑΝ Ο ΟΜΠΑΜΑ


Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, ο Μπαράκ Ομπάμαδήλωσε την Πέμπτη ότι οι ΗΠΑ «έχουν όλες τις επιλογές στο τραπέζι» για την αντιμετώπιση του Ιράν, κάτι που εκλαμβάνεται ως έμμεση απειλή για ανάληψη στρατιωτικής...
δράσης.

Αναφερόμενος στο σχέδιο που αποκαλύφθηκε για την δολοφονία του πρέσβη της Σαουδικής Αραβίας στις Ηνωμένες Πολιτείες, για το οποίο απαγγέλθηκαν κατηγορίες σε δύο Ιρανούς για συνομωσία με στόχο την διάπραξη φόνου, ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε ότι αποκαλύπτεται ένα μέρος της επικίνδυνης και απερίσκεπτης συμπεριφοράς της Τεχεράνης.

Στον αντίποδα, το Ιράν έκανε λόγο για «κατασκευασμένα στοιχεία» υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για σχέδιο με στόχο τη δημιουργία εντάσεων στις σχέσεις του με τους γείτονές του που είναι ήδη τεταμένες λόγω του πυρηνικού του προγράμματος.

«Θέλουν να δημιουργήσουν Ιρανοφοβία» δήλωσε χαρακτηριστικά ο ανώτατος πνευματικός ηγέτης του Ιράν Ραχμπάρ Αλί Χαμενεΐ στο πρακτορείο IRNA.

48ΩΡΗ ΓΕΝΙΚΗ ΤΕΤΑΡΤΗ, ΠΕΜΠΤΗ

Ρεπορτάζ : Χρήστος Μέγας
(από την Ελευθεροτυπία)
Σε 48ωρη γενική απεργία Τετάρτη και Πέμπτη, τη δεύτερη εντός του έτους, μετέτρεψαν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ την κινητοποίηση της επόμενης εβδομάδας. Μετά την εμμονή της κυβέρνησης να ψηφίσει τις σκληρές διατάξεις για την ουσιαστική κατάργηση...
των κλαδικών συμβάσεων, τη διάλυση των διαδικασιών συλλογικής διαπραγμάτευσης (και, άρα, την αμφισβήτηση ακόμη και του βασικού μισθού των 751 ευρώ), την αφαίρεση του δικαιώματος ο μισθωτός να επιλέγει την ευνοϊκότερη ρύθμιση, τις νέες περικοπές στις συντάξεις, το ενιαίο μισθολόγιο και την εργασιακή εφεδρεία, η κοινωνική αντίδραση γιγαντώνεται.

Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να παραλύσει ολόκληρη η οικονομική και επιχειρηματική κίνηση στη χώρα, ενώ οι καταλήψεις δημόσιων κτηρίων και γραφείων, οι διαδηλώσεις και οι τυφλές συγκρούσεις αναμένεται να γενικευτούν. Η απογοήτευση και η αίσθηση του «τετέλεσται» των υπαλλήλων για τα εργασιακά δικαιώματα, τον προγραμματισμό της ζωής τους και τα σχέδια για τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς δημιουργούν κλίμα αντιδράσεων «εν θερμώ». Με ανεξέλεγκτες καταστάσεις και απρόβλεπτες εξελίξεις για το επόμενο διάστημα.

Συμφώνησαν με ΓΣΕΕ

Μετά την απόφαση της ΓΣΕΕ να μετατρέψει τη γενική απεργία της 19ης Οκτωβρίου σε 48ωρη (Τετάρτη και Πέμπτη), ανταποκρίθηκε τόσο η ΑΔΕΔΥ όσο και οι λοιπές ομοσπονδίες του ευρύτερου δημόσιου τομέα, οι οποίες αρχικά προσανατολίζονταν σε διήμερη κινητοποίηση (Τρίτη και Τετάρτη).

Η απεργιακή συγκέντρωση την Τετάρτη 19 του μήνα θα πραγματοποιηθεί στις 11.00 π.μ. στο Πεδίον του Αρεως, ενώ τη δεύτερη ημέρα της απεργίας, την Πέμπτη 20 Οκτωβρίου, θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Σύνταγμα στις 11.00 π.μ.

«Ο αγώνας μας θα συνεχιστεί και θα ενταθεί όσο θα συνεχίζονται αυτές οι αδιέξοδες και καταστροφικές πολιτικές για τους εργαζομένους και την κοινωνία», αναφέρει χαρακτηριστικά η ΓΣΕΕ. Για «την ψήφιση ενός νέου - βάρβαρου πολυνομοσχεδίου με συνοπτικές διαδικασίες στη Βουλή» κάνει λόγο η ΑΔΕΔΥ.

«Η αυθαιρεσία και η κυβερνητική συμπεριφορά, που εκτελεί πιστά τις εντολές της τρόικας, δεν πρόκειται να περάσουν ούτε στην πράξη ούτε στη συνείδηση της κοινωνίας ακόμη και αν ψηφιστούν από τη Βουλή εν μέσω εκβιαστικών διλημμάτων», αναφέρει ο πρόεδρος της ΟΤΟΕ, Στ. Κούκος.

Στην ΕΥΔΑΠ

Στην ΕΥΔΑΠ έχουν προγραμματίσει καθημερινές κινητοποιήσεις «αντιδρώντας στο πολυνομοσχέδιο-σκούπα, που σαρώνει κάθε εργατικό μας δικαίωμα, με κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, κατάργηση του Συντάγματος, με ισοπεδωτικές μειώσεις μισθών και συντάξεων, με νέα βάρβαρη φοροεπιδρομή», σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας (ΟΜΕ/ΕΥΔΑΠ), Β. Δημούδη. Ετσι σήμερα προχωρούν σε κατάληψη των εγκαταστάσεων της ΕΥΔΑΠ στον Τομέα Πειραιά από τις 07.00 έως τις 11.00. Τη Δευτέρα 17 Οκτωβρίου κλιμάκια της Ομοσπονδίας θα επισκεφτούν τις εγκαταστάσεις της ΕΥΔΑΠ στο Μενίδι. Την Τρίτη 18 Οκτωβρίου προχωρούν σε κατάληψη του Περιφερειακού Κέντρου της ΕΥΔΑΠ στην οδό Γαλατσίου από τις 07.30 έως 11.30. Στη συνέχεια κλιμάκια της Ομοσπονδίας θα επισκεφτούν τις εγκαταστάσεις της ΕΥΔΑΠ στον Περισσό. Στις 19 Οκτωβρίου, πρώτη ημέρα της γενικής απεργίας, διοργανώνουν προσυγκέντρωση στην οδό Αθηνάς στις 07.30 και την επομένη, 20 Οκτωβρίου, συγκέντρωση στο κτήριο της διοίκησης στην οδό Λαοδικείας και πορεία στη Βουλή.

ΔΙΠΛΟ ΣΟΚ ΓΙΑ ΜΙΣΘΩΤΟΥΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ

Ρεπορτάζ : Κώστας Αντωνάκος
(από το Έθνος)
Νέα διπλή φοροαφαίμαξη σε μισθούς και συντάξεις τον επόμενο χρόνο μέσω της αλλαγής του τρόπου πληρωμής της εισφοράς αλληλεγγύης, που κυμαίνεται από 1% μέχρι 4% ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος, φέρνει τροπολογία του υπουργείου...
Οικονομικών που αναμένεται να κατατεθεί σήμερα στη Βουλή.
Σύμφωνα με τη νέα διάταξη, η εισφορά για τα εισοδήματα του 2012 θα παρακρατείται κάθε μήνα από τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους, οι οποίοι την ίδια χρονιά μαζί με το εκκαθαριστικό της φορολογικής δήλωσης θα καταβάλουν και την εισφορά για τα φετινά εισοδήματα.
Η παρακράτηση της εισφοράς αυτόματα θα επιφέρει μείωση των καθαρών μηνιαίων αποδοχών από την 1-1-2012, ενώ πρόσθετες απώλειες θα έχουν μισθωτοί και συνταξιούχοι από την πληρωμή της εισφοράς για τα εισοδήματα του 2012.
Οπως προκύπτει από τον πίνακα, η αύξηση του παρακρατούμενου φόρου από 1-1-2012 λόγω μείωσης του αφορολόγητου ορίου, των αλλαγών στα κλιμάκια και της εισφοράς αλληλεγγύης για όσους έχουν ετήσια εισοδήματα πάνω από 12.000 που είναι το όριο για την επιβολή της εισφοράς, κυμαίνεται από 30,25 ευρώ μέχρι 560 ευρώ, ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος, την οικογενειακή κατάσταση και τον τομέα (ιδιωτικός ή δημόσιος).

Για παράδειγμα, υπάλληλος στον ιδιωτικό τομέα χωρίς παιδιά με μηνιαίες αποδοχές 928 ευρώ θα έχει αύξηση του παρακρατούμενου φόρου 30,25 ευρώ, με αποδοχές 1.857 ευρώ η αύξηση είναι 64,73 ευρώ, με αποδοχές 2.857 ευρώ η αύξηση είναι 64,73 ευρώ, και για αποδοχές πάνω από 10.714 ευρώ ο παρακρατούμενος φόρος αυξάνεται κατά 479,84 ευρώ.
Μόνο από την εισφορά αλληλεγγύης φορολογούμενος με μηνιαίες αποδοχές 1.000 ευρώ θα δει τις καθαρές αποδοχές του να μειώνονται κατά 10 ευρώ τον μήνα, αφού θα προεισπραχθούν από την Εφορία τα 140 ευρώ που αναλογούν στο εισόδημά του ως εισφορά αλληλεγγύης για ολόκληρο το έτος. Ο ίδιος φορολογούμενος με την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης 2012 θα κληθεί να καταβάλει άλλα 140 ευρώ. Δηλαδή η επιβάρυνσή του από την πληρωμή της εισφοράς για τα εισοδήματα δύο ετών μέσα σε ένα έτος ανέρχεται σε 280 ευρώ.
Οσον αφορά στους υπόλοιπους φορολογουμένους (ελεύθεροι επαγγελματίες, αγρότες, εισοδηματίες, μικρομεσαίοι), εξαιτίας του ότι δεν είναι δυνατή η παρακράτηση της εισφοράς από τις μηνιαίες αποδοχές τους, το επόμενο έτος θα πληρώσουν μόνο την εισφορά για τα φετινά εισοδήματα και το 2013 θα καταβάλουν την εισφορά του 2012.
Αύξηση εσόδων
Σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, η αλλαγή στον τρόπο καταβολής της εισφοράς έγινε προκειμένου να αντιμετωπιστούν φαινόμενα "δεν πληρώνω" και για να αυξηθούν τα έσοδα του Δημοσίου. Επισημαίνεται ότι η εισφορά επιβάλλεται στους φορολογουμένους με εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ, με συντελεστές 1% για εισοδήματα 12.000 - 20.000 ευρώ, 2% για εισοδήματα 20.000 - 50.000 ευρώ, 3% για εισοδήματα 50.000 - 100.000 ευρώ και 4% για εισοδήματα άνω των 100.000 ευρώ.
Την ίδια ώρα, με άλλη τροπολογία μειώνεται στα 5.000 ευρώ το αφορολόγητο όριο των 9.000 ευρώ που ίσχυε για τους νέους κάτω των 30 ετών και τους συνταξιούχους άνω των 65 ετών.

ΔΙΠΛΗ ΕΙΣΦΟΡΑ ΑΛΛΗΛΕΓΥΗΣ ΑΠΟ ΜΙΣΘΩΤΟΥΣ, ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ


Ρεπορτάζ : Προκόπης Χατζηνικολάου
(από την Καθημερινή)
Νέο σοκ για τους φορολογούμενους μετά την απόφαση της κυβέρνησης να καταβληθούν εντός του 2012 δύο εισφορές αλληλεγγύης. Ειδικότερα με τροπολογία που κατατίθεται σήμερα στη Βουλή από την 1-1-2012 θα γίνεται μηνιαία παρακράτηση της...
εισφοράς αλληλεγγύης στους μισθούς και τις συντάξεις του 2012, ενώ το φθινόπωρο του 2012 θα αποσταλεί σε όλους τους φορολογούμενους το πολυεκκαθαριστικό της εφορίας όπου θα καταβληθεί και η εισφορά αλληλεγγύης για τα εισοδήματα του 2011.
Για παράδειγμα, φορολογούμενος θα καταβάλει από την 1-12012 εισφορά αλληλεγγύης μέσω της μηνιαίας παρακράτησης φόρου. Η εισφορά θα κατανεμηθεί σε όλους τους μήνες του 2012 όπως ακριβώς υπολογίζεται η μηναία παρακράτηση. Ταυτόχρονα το 2012 θα υποβάλουμε και τις δηλώσεις για τα εισοδήματα που αποκτήσαμε το 2011. Με την εκκαθάριση των δηλώσεων εισοδήματος (2011) η εφορία θα μας στείλει το πολυεκκαθαριστικό που θα περιλαμβάνει την εισφορά αλληλεγγύης η οποία θα καταβληθεί σε έξι δόσεις.
Ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος αναφερόμενος στην τροπολογία της εισφοράς αλληλεγγύης τόνισε ότι δεν συνιστά καμία περαιτέρω επιβάρυνση και πρόκειται για τα ποσά τα οποία έχουν ψηφιστεί και ισχύουν, απλώς είναι η τεχνική μέθοδος της μηνιαίας καταβολής του ποσού. Προφανώς και δεν πρόκειται για μία απλή τεχνική μέθοδο αλλά για μία τεράστια επιβάρυνση που έρχεται τη στιγμή που μειώνονται οι αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων και των συνταξιούχων, ενώ εφαρμόζεται και νέα επαχθέστερη φορολογική κλίμακα.
Για παράδειγμα σε ένα μισθωτό με ετήσιο εισόδημα 25.000 ευρώ ή διαφορετικά με εισόδημα 1.785 ευρώ μηνιαίως παρακρατείται σήμερα (τον μήνα) το ποσό των 231 ευρώ. Με τις αλλαγές τόσο στη φορολογική κλίμακα και με την προσθήκη της εισφοράς αλληλεγγύης η μηνιαία παρακράτηση θα φθάσει τα 294 ευρώ. Δηλαδή θα του παρακρατούνται 62 ευρώ τον μήνα περισσότερα.
Ειδικότερα η τροπολογία που κατατίθεται σήμερα στη Βουλή προβλέπει ότι:
– Από την 1-1-2012 η εισφορά αλληλεγγύης που κυμαίνεται από 1% έως 4% θα παρακρατείται κάθε μήνα από τους μισθούς και τις συντάξεις. Η καταβολή της εισφοράς μέσω της αύξησης του παρακρατούμενου φόρου θα επιφέρει μεγάλη μείωση στις μηνιαίες αποδοχές, ενώ πρόσθετες απώλειες θα έχουν οι μισθωτοί και συνταξιούχοι από την πληρωμή της εισφοράς για τα εισοδήματα του 2011. Η εισφορά επιβάλλεται στους φορολογούμενους με εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ με συντελεστές:
– 1% για εισοδήματα από 12.000 - 20.000 ευρώ.
– 2% για εισοδήματα από 20.000 - 50.000 ευρώ
– 3% για εισοδήματα από 50.000 - 100.000 ευρώ.
– 4% για εισοδήματα άνω των 100.000 ευρώ.
– Οι ελεύθεροι επαγγελματίες, αγρότες και οι εισοδηματίες το επόμενο έτος θα πληρώσουν μόνο την εισφορά για τα φετινά εισοδήματα και το 2013 θα καταβάλουν την εισφορά του 2012.
Σκληρότερη από την αρχική είναι και η διάταξη για το αφορολόγητο όριο των συνταξιούχων άνω των 65 ετών και των νέων κάτω των 30 ετών. Σύμφωνα με την τροπολογία οι συνταξιούχοι άνω των 65 ετών και οι νέοι θα χάνουν το αφορολόγητο όριο των 9.000 ευρώ, εφόσον τα εισοδήματά τους ξεπερνούν τα 9.400 ευρώ περίπου.
Σε κάθε περίπτωση, το καθαρό ποσό δεν μπορεί μετά και τη φορολόγηση να είναι κατώτερο των 9.000 ευρώ.
Για παράδειγμα ένας συνταξιούχος με εισόδημα 9.500 ευρώ χάνει το αφορολόγητο όριο των 9.000 ευρώ. Ο εν λόγω συνταξιούχος θα έχει αφορολόγητο 5.000 ευρώ όπως και οι υπόλοιποι φορολογούμενοι και θα πληρώσει φόρο 450 ευρώ. Ενας άλλος συνταξιούχος με εισόδημα ύψους 9.400 ευρώ θα συνεχίσει να έχει το αφορολόγητο όριο των 9.000 ευρώ. Και αυτό διότι εάν φορολογηθεί με συντελεστή 10% για το τμήμα του εισοδήματος άνω των 5.000 ευρώ (δηλαδή τα 4.400 ευρώ με συντελεστή 10% οδηγούν σε φόρο 440 ευρώ) «πέφτουν» τα καθαρά του εισοδήματα κάτω από τα 9.000 ευρώ. Ο ανωτέρω συνταξιούχος με το εισόδημα των 9.400 ευρώ θα πληρώσει φόρο 40 ευρώ.
Στο μεταξύ, η κυβέρνηση μελετά την αύξηση της προκαταβολής φόρου για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Με τα σημερινά δεδομένα η προκαταβολή φόρου στη φορολογία εισοδήματος ανέρχεται στο 55% του φόρου που βεβαιώνεται. Δηλαδή ο φορολογούμενος προκαταβάλει στην εφορία το 55% του φόρου που του βεβαιώνεται. Πλέον το οικονομικό επιτελείο λόγω της αδυναμίας του να περιορίσει τη φοροδιαφυγή εξετάζει την αύξηση του ποσοστού της προκαταβολής φόρου στο 65% ή και 70% προκειμένου να εξασφαλίσει πρόσθετα έσοδα όχι μόνο το 2012 αλλά και τα επόμενα έτη.

ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ Η ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΠΛΗ ΕΙΣΦΟΡΑ


Δύο φορές έκτακτη εισφορά θα πληρώσουν το 2012 οι φορολογούμενοι, σύμφωνα με τροπολογία του υπουργού Οικονομικών, Ευάγγελου Βενιζέλου, που κατατίθεται σήμερα στη Βουλή. Πιο συγκεκριμένα, από τις αρχές του νέου έτους (2012) θα γίνεται...
μηνιαία παρακράτηση της εισφοράς αλληλεγγύης στους μισθούς και τις συντάξεις του 2012. Επιπλέον το Φθινόπωρο του 2012 -όταν εκκαθαριστεί η δήλωση φορολογίας εισοδήματος- οι φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν είτε εφάπαξ, είτε σε δόσεις την έκτακτη εισφορά για τα εισοδήματα του 2011.
Για εισοδήματα από 12.001 έως 20.000 ευρώ η παρακράτηση αυξάνεται κατά 1%, από 20.001 έως 50.000 ευρώ κατά 2%, από 50.000 έως 100.000 ευρώ κατά 3% και από 100.000 ευρώ και άνω κατά 4%. Με άλλη ρύθμιση που θα κατατεθεί σήμερα προβλέπονται απώλειες του υψηλού αφορολόγητου των 9.000 ευρώ για τους νέους κάτω των 30 και τους συνταξιούχους άνω των 65 οι οποίοι δηλώνουν εισόδημα πάνω από 9.000 ευρώ. Το αφορολόγητο και για τις δύο αυτές κατηγορίες θα πέφτει στα 5.000 ευρώ.

ΔΗΛΩΣΗ ΣΟΚ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΥ


Διαβάστε τι έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter ο γνωστός συνδικαλιστής του ΠΑΣΟΚ Δ. Καραγεωργόπουλος

 DIM KARAGEORGOPOULOS 

Το ΠΑΣΟΚ τελείωσε για εμένα...παραμένω στην ΠΑΣΚΕ και αναμένω την ίδρυση ενός φιλεργατικού κόμματος, απαρτιζόμενο από νέους ανθρώπους.