ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: ΑΠΟ ΠΟΤΕ ΗΞΕΡΕ Ο ΣΑΜΑΡΑΣ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΟΥ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ

Διαβάσαμε σήμερα στην τελευταία σελίδα της Πελοποννήσου ένα μικρό παρασκήνιο σχετικά με το πότε και υπό ποιες ...

ΠΟΙΟΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ ΚΑΤΑΡΓΟΥΝΤΑΙ

255 οργανισμοί που απασχολούν περισσότερους από 6.000 εργαζομένους ...

ΠΛΑΦΟΝ 2.2ΟΟ ΕΥΡΩ ΣΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Επιφυλάξεις εκφράζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για το αν και κατά πόσο η θέσπιση πλαφόν 2.400 ευρώ στις συντάξεις είναι αρκετή...

ΑΝΑΖΗΤΟΥΝΤΑΙ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΡΟΝ, ΜΕΤΡΑ ΥΨΟΥΣ 11,6 ΔΙΣ ΕΥΡΩ

Σε τεντωμένο σχοινί προσπαθεί να ισορροπήσει το οικονομικό επιτελείο...

ΑΠΑΛΛΑΓΕΣ ΤΕΛΟΣ ΓΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΥΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 40.000 ΕΥΡΩ

Το βασικό σενάριο προβλέπει διατήρηση των απαλλαγών και εκπτώσεων για τους έχοντες εισοδήματα έως 30.000 ευρώ...

Ν. ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ: ΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΠΑΖΟΥΣΑ ΑΝΕΡΓΙΑ


Ο Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Αχαΐας, κ. Νικόλαος Νικολόπουλος, με αφορμή την ανακοίνωση του ΟΑΕΔ για την εγγεγραμμένη ανεργία τον Σεπτέμβριο 2011, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«774.059 οι εγγεγραμμένοι άνεργοι τον Σεπτέμβριο 2011 είναι η ζωντανή, η προσωποποιημένη αποτυχία της ακολουθούμενης επί δυο χρόνια οικονομικής πολιτικής.
20% περισσότεροι εγγεγραμμένοι από πέρυσι.
36% περισσότεροι μακροχρόνια άνεργοι από πέρυσι. 
Ένας απολογισμός θλιβερός.
Μια προοπτική αβέβαιη και ζοφερή.
Η λάθος συνταγή δημιουργεί περισσότερους ανέργους.
Η επιμονή της κυβέρνησης σε περιοριστικά μέτρα μεγαλώνει την ύφεση φέρνει λουκέτα και άλλους ανέργους.
Ο φαύλος κύκλος της υπανάπτυξης ανατροφοδοτείται.
Οι εργαζόμενοι αγωνιούν.
Οι άνεργοι είναι σε απόγνωση.
Οι νέοι μας χωρίς ελπίδα στρέφονται πια στην μετανάστευση.
Απαιτείται, επιβάλλεται άλλη πολιτική.
Αν η κυβέρνηση δεν το μπορεί τότε η μεγαλύτερη υπηρεσία που έχει να προσφέρει στον τόπο είναι να αποχωρήσει».


                                                                                                                        

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ: ΚΑΛΕΣΜΑ ΚΥΠΡΙΩΝ ΠΡΟΣ ΕΛΛΑΔΙΤΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ


Ζητούμε βοήθεια από όλα τα ελληνικά ιστολόγια και ιστοσελίδες, ελλαδικά και κυπριακά, όπως προβάλουν το πιο κάτω κάλεσμα των Κυπρίων πολιτών προς 25 και πλέον Ελλαδίτες καλλιτέχνες που θα παρευρεθούν σε μια μακάβρια κομματική φιέστα που στήνει το καθεστώς Χριστόφια για να συσπειρώσει τους οπαδούς του.
Παρακαλούμε όπως προβάλετε τα πιο κάτω στα μπλογκς σας και στις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης, πχ στο Facebook. Πρέπει να μάθει όλη η Ελλάδα τι ετοιμάζει το καθεστώς Χριστόφια. Οι οπαδοί του Χριστόφια καίνε ελληνικές σημαίες και βρίζουν την Ελλάδα, τώρα θέλουν τους Ελλαδίτες καλλιτέχνες για να μας αποπροσανατολίσουν από τα εγκλήματά τους, με αποκορύφωμα την φονική έκρηξη στο Μαρί, κρυβόμενοι πίσω από την μουσική τους;
Ήδη οι Ελένη Τσαλιγοπούλου, Μελίνα Κανά, Γιώργος Ανδρέου, Δημήτρης Μακρής και Μελίνα Ασλανίδου δήλωσαν πως δεν θα παρευρεθούν! Κατά της συναυλίας τοποθετήθηκε με σκληρά λόγια και η Ευριδίκη!
Διαβάστε περισσότερα:
Εκ μέρους της Συντακτικής Ομάδας / ‘Εμπροσθοφύλακας’

ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΑΟΖ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΙΠΟΛΙΚΟ

                                               Γράφει ο Ν. Λυγερός
Το θέμα της ΑΟΖ δεν είναι διπολικό. Αυτό σημαίνει ότι είναι ριζικά διαφορετικό από τον προβληματισμό των 12 ΝΜ. Στην ουσία υπάρχει διαφορά και με την υφαλοκρηπίδα. Πολλά χρόνια δώσαμε βαρύτητα στα δύο πρώτα, δίχως ν' αντιληφθούμε την αποτελεσματικότητα της ΑΟΖ. Τώρα που έγινε κατανοητό από όλους ότι η ΑΟΖ προσφέρει νέες δυνατότητες και έχει άλλες ιδιότητες, δεν πρέπει να παραμείνουμε σε μία διπολική σχέση για τον καθορισμό της.

Σε πρώτη φάση είναι επείγον να αποδεχθούμε την ιδέα της μη αποτελεσματικότητας των διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, ως αρχικό σημείο. Με άλλα λόγια, η Τουρκία μπορεί να ανήκει στον τελευταίο γύρο των γενικών διαπραγματεύσεων μετά από την Αλβανία, την Ιταλία, τη Λιβύη, την Αίγυπτο και την Κύπρο. Κατά συνέπεια, δεν υπάρχει λόγος να δικαιολογηθούμε όσον αφορά στο θέμα της διαπραγμάτευσης μαζί της. Δεν μας ενδιαφέρει, διότι το θέμα της ΑΟΖ δεν είναι διπολικό. Αν πρέπει να υπάρξει απολογία θα είναι αν η Ελλάδα δεν συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με τα άλλα κράτη. Διότι μόνο αυτά τα στρατηγικά βήματα μπορούν να φέρουν όφελος στην πατρίδα μας.

Σε δεύτερη φάση, λοιπόν, πρέπει να αποδείξουμε ότι θέλουμε να υλοποιήσουμε αυτή τη στρατηγική προσέγγιση για να αποκτήσουμε άμεσα την ΑΟΖ και να εφαρμόσουμε τα δικαιώματά μας σε αυτό το πλαίσιο, ακόμα κι αν δεν είναι ολοκληρωμένο σε σχέση με το τελευταίο κράτος της γενικής διαπραγμάτευσης.

Σε τρίτη φάση, πρέπει να αποφύγουμε τις πολιτικάντικες αντιπαραθέσεις πάνω στο θέμα της ΑΟΖ. Το πεδίο δράσης δεν είναι κομματικό και δεν πρόκειται να γίνει σε διεθνές επίπεδο. Οι κομματικές εξηγήσεις και δικαιολογίες δεν μας αφορούν για την ΑΟΖ και για τις μέλλουσες διακρατικές μας συμφωνίες. Δίνονται μόνο και μόνο για εσωτερική κατανάλωση και δεν πείθουν κανέναν, ούτε τους ειδικούς, ούτε τον λαό μας. Το πλαίσιο είναι ξεκάθαρο, όποια κι αν είναι η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση. Οποιαδήποτε απολογία τέτοιου τύπου δεν είναι παρά μια άστοχη κίνηση αντιπερισπασμού, που δεν προσφέρει κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα. Η ουσία του θέματος βρίσκεται αλλού κι έχει ήδη μελετηθεί αναλυτικά κι από τον κ. Καρυώτη κι από τον κ. Μαρκεζίνη. Όσον αφορά στο τεχνικό και μαθηματικό κομμάτι, το πεδίο δράσης είναι μία απλή εφαρμογή της τοποστρατηγικής μέσω των διαγραμμάτων Voronoi και της τριγωνοποίησης Delaunay. Κατά συνέπεια, το πρόβλημα δεν είναι παρά μόνο θέμα πολιτικής βούλησης. Δεν υπάρχουν ουσιαστικά εμπόδια, δεν υπάρχει κόστος. Ενώ, αν δεν αρχίσουμε επιτέλους αυτή τη διαδικασία και δεν κάνουμε χρήση του timing μέσα σε ευρωπαϊκό πλαίσιο, τότε θα πρέπει να το παλέψουμε στα δικαστήρια, διότι οι άλλες χώρες αν κάνουν συμφωνίες, για να εφαρμόσουν τη στρατηγική του de facto, θα πρέπει να αποδείξουμε την ισχύ του de jure. Ας επικεντρωθούμε στην ουσία κι ας αρχίσουμε τα στρατηγικά μας βήματα, δίχως άλλη καθυστέρηση.

ΓΑΛΛΟΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΕΡΙΔΕΣ ΓΙΑ ΕΞΟΠΛΙΣΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Γαλλική φρεγάταΔυσφορία φέρεται να έχει προκαλέσει -όπως τουλάχιστον υποστηρίζει το γερμανικό Spiegel- «προσφορά της Γαλλίας» στην Ελλάδας για «κατ' αρχήν δωρεάν» παράδοση 2-4 γαλλικών φρεγατών στο ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό.

Το γερμανικό περιοδικό, επικαλούμενο αποκλειστικές πληροφορίες, υποστηρίζει πως η γερμανική εξοπλιστική βιομηχανία απευθύνθηκε στη γερμανική καγκελαρία αντιδρώντας για τη φερόμενη γαλλική προσφορά.

Το Παρίσι, σύμφωνα πάντοτε με τα όσα αναφέρει το περιοδικό, έχει προσφερθεί να παραδώσει στην Αθήνα δύο έως τέσσερις σύγχρονες φρεγάτες για πέντε χρόνια, χωρίς αντίτιμο -καθώς η χώρα δεν είναι σε θέση να πληρώσει τα απαιτούμενα 300 εκατ. ευρώ για κάθε πλοίο.

Μετά τα πέντε χρόνια, η Ελλάδα είτε θα πληρώσει για να αποκτήσει τα πλοία με έκπτωση 100 εκατ. ευρώ, είτε οι φρεγάτες θα επιστρέψουν στην Γαλλία, υποστηρίζει το Spiegel.

Γερμανική εξοπλιστική εταιρεία φέρεται να έστειλε σχετική επιστολή διαμαρτυρίας στη γερμανική καγκελαρία, ζητώντας να σταματήσει η διαδικασία -υποστηρίζοντας, μάλιστα, πως εάν προχωρήσει υπάρχει ο κίνδυνος να έχει χρηματοδοτηθεί τελικά, έστω και εν μέρει, «με χρήματα των Γερμανών φορολογούμενων» εξαιτίας του πακέτου στήριξης στην Ελλάδα.

Newsroom ΔΟΛ

ΞΑΝΘΗ-ΠΑΟ 0-2 ΣΤΟ ΗΜΙΧΡΟΝΟ

Μέσα σε δυο λεπτά ο Παναθηναϊκός έβαλε δύο γκολ με τον ίδιο παίκτη. Ο Σεμπάστιαν Λέτο σκόραρε στο 22ο λεπτό ύστερα από πέναλτι που κέρδισε ο ίδιος, κάνοντας το 0-1.

Στο 24’ ο Ζεκά έκανε τη σέντρα από τα δεξιά και ο Λέτο με κεφαλιά νίκησε τον Βιβιανί γράφοντας το 0-2. Ο Γάλλος έπιασε τη μπάλα, όμως ήταν μέσα από τη γραμμή του τέρματος με τον επόπτη να τρέχει κατευθείαν προς τη σέντρα.

Ο Αργεντινός που «οδηγεί» φέτος τον Παναθηναϊκό στο σκοράρισμα έχει φτάσει τα πέντε γκολ στο πρωτάθλημα σε τέσσερα ματς (Κέρκυρα 1, ΠΑΣ 1, Ατρόμητος 1, Ξάνθη 2).

Τα γκολ των «πράσινων»  

Στην καλύτερη φάση της Ξάνθης στο πρώτο μέρος, στο 34΄ ο Μαρσελίνιο έκανε τη σέντρα από τα αριστέρα, ο Πόι πήρε δυνατή κεφαλιά και ο Καπίνο με φοβερή απόκρουση έδιωξε σε κόρνερ. Η μπάλα πρέπει να βρήκε λίγο και στο δοκάρι.Στο 40ο λεπτό ο Βιτόλο έπεσε άτσαλα πάνω στον Μπέρτο και δέχθηκε δίκαια τη δεύτερη κίτρινη κάρτα. Με δέκα συνέχισε ο Παναθηναϊκός.
Ο Ζεσουάλδο Φερέϊρα πέρασε αμέσως στο παιχνίδι τον Κώστα Κατσουράνη στη θέση του Κλείτον, με τον Έλληνα μέσο να χτυπάει λίγο πριν λήξει το ημίχρονο.

Στα «Πηγάδια» βρίσκεται ο Βλάσης Τσάκας, ο οποίος μιλώντας στην κάμερα της ΝΕΤ, τόνισε:
«Ο πρίγκιπας παρακολουθεί το παιχνίδι. Κάνουμε πολύ καλή εμφάνιση. Όλα τα χαρτιά που εμείς οφείλαμε να στείλουμε είναι στα χέρια των δικηγόρων μας. Ευελπιστούμε ότι αυτή την εβδομάδα θα τελειώσει το προσύμφωνο. Αναμένεται να έρθει αυτή την Παρασκευή και θα κανονιστεί ραντεβού με τον Γιάννη Βαρδινογιάννη. Πιστεύω ότι θα έχουμε αίσιο τέλος. Όλα εκεί οδηγούν. Η πρόταση αφορά είκοσι εκατομμύρια για την πρώτη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου και 50 για τη δεύτερη μετά από 6 μήνες». 

ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΠΟΥ ΠΑΣΧΟΥΝ ΑΠΟ ΒΑΡΙΑΣ ΜΟΡΦΗ ΦΥΜΑΤΙΩΣΗΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΝ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ

Για κινητές «βόμβες» που μεταδίδουν την νόσο κάνουν λόγο νοσοκομειακοί κύκλοι 
Σε εστία κινδύνου για τους κατοίκους της Πάτρας και της ευρύτερης περιοχής - αντί για παράγοντας προστασίας της υγείας τους - αναδεικνύεται το τελευταίο διάστημα το νοσοκομείο νοσημάτων θώρακος .
Αιτία η αδυναμία του ιδρύματος να διαχειριστεί με ασφάλεια περιστατικά φυματίωσης που φτάνουν στο νοσοκομείο και των οποίων η παραμονή για νοσηλεία κρίνεται αναγκαία.
Σε μια περίοδο όπου ο αριθμός των κρουσμάτων αυξάνεται στην περιοχή με γεωμετρική πρόοδο, λόγω των τραγικών συνθηκών διαβίωσης των λαθρομεταναστών, το νοσοκομείο στην κυριολεξία «χάνει» ασθενείς  από τους θαλάμους .
Χαρακτηριστικό παράδειγμα το περιστατικό που σημειώθηκε στα μέσα της περασμένης εβδομάδας, όταν μέρα μεσημέρι αλλοδαπός που πάσχει από βαριάς μορφής φυματίωση και του οποίου η νοσηλεία είχε κριθεί κάτι παραπάνω από απαραίτητη, εξαφανίστηκε από το θάλαμο, με αποτέλεσμα να σημάνει συναγερμός για τον εντοπισμό του.
Παρά τις προσπάθειες δεν κατέστη  δυνατό να βρεθεί και να επιστρέψει στο νοσοκομείο, με αποτέλεσμα όπως λένε νοσοκομειακές πηγές να κυκλοφορεί μέσα στην πόλη μια «βόμβα» μετάδοσης φυματίωσης.
Οι ίδιοι κύκλοι επισημαίνουν πως δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο, ενώ την ίδια ώρα αναφέρεται ότι το πρόβλημα είναι πολύ μεγαλύτερο καθώς  ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών που ζουν στην περιοχή και πάσχουν από φυματίωση  είναι αδύνατον να προσδιοριστεί.
Το τελευταίο διάστημα στο νοσημάτων θώρακος της Πάτρας ο αριθμός των προσφύγων που πάσχουν από φυματίωση και χρίζουν νοσηλείας  παρουσιάζει ραγδαία αύξηση.

ΤΟ ΝΕΟ ΚΙΝΗΜΑ ΤΩΝ 53% ΑΝΤΙΔΡΑ ΣΤΟΥΣ ΑΓΑΝΚΤΙΣΜΕΝΟΥΣ ΤΗΣ WALL STREET


Το σύνθημά τους «Είμαστε το 53%», μπορεί να μην ακούγεται όμορφα, αλλά ως η συντηρητική απάντηση στο κίνημα Occupy Wall Street, έχει έναν… οίστρο.
Οι νέοι «53 Percenters», αντιδρούν στους αγανακτισμένους της  Wall Street, που ισχυρίζονται ότι αποτελούν το 99%, και που  κατηγορούν όσους ανήκουν στο κορυφαίο εισοδηματικά  1%, ότι απολαμβάνουν το μεγαλύτερο μερίδιο της οικονομικής πίτας, εις βάρος των υπολοίπων.
Το νέο κίνημα του 53% που αναδύεται, ισχυρίζεται ότι ο κόσμος θα πρέπει επιτέλους να πάψει να γκρινιάζει, να πάψει να κατηγορεί την Wall Street, και να αρχίσει να πληρώνει φόρους. Έτσι απλά.
Η ονομασία του κινήματος πάρθηκε από το γεγονός ότι μόλις το 53% των αμερικανικών νοικοκυριών πληρώνουν φόρο εισοδήματος σήμερα.
Την εμπνεύστηκε ο Erick Erickson του  RedState.org. που μεταξύ άλλων, σχολιάζει «Δεν κατηγορώ την Wall Street. Δεχτείτε την ρε κλαψιάρηδες. Εγώ είμαι το 53% που επιδοτεί όλους εσάς για να συχνάζετε στη Wall Street και να παραπονιέστε».
Πέρα από την επιθετική ρητορική, το κίνημα του 53% θέτει ένα ενδιαφέρον ερώτημα: Τι γίνεται με το υπόλοιπο 47%; Γιατί πληρώνουν φόρο μόνο τόσοι λίγοι;
Σύμφωνα με το Κέντρο Φορολογικής Πολιτικής, που δημοσίευσε μια μελέτη τον περασμένο Ιούλιο, η απάντηση είναι ότι φταίνε οι φορολογικές εκπτώσεις, και η φτώχια.
Τα μισά περίπου από τα νοικοκυριά που συμπεριλαμβάνονται στο 47%, δεν πληρώνουν κρατικούς φόρους εισοδήματος επειδή εμπίπτουν σε κατηγορίες που δικαιούνται φορολογικές εκπτώσεις και απαλλαγές, με αποτέλεσμα να μη πληρώνουν τίποτα.
Μέσα στο 47%, υπάρχουν εκπτώσεις  και απαλλαγές για υπερήλικες, για παιδιά, για χαμηλά εισοδήματα, για δάνεια, κλπ. Όταν όλα αυτά συνδυαστούν, προκύπτει μηδενική φορολόγηση.
Εν ολίγοις, δεν πρόκειται για φοροφυγάδες, αλλά για άτομα που η φορολογική δομή της πολιτείας τους απαλλάσσει νόμιμα.
Ένα άλλο ποσοστό, μέσα στο 47%, δεν πληρώνει φόρους επειδή είναι πολύ φτωχοί.
Για παράδειγμα, ένα ζευγάρι με 2 παιδιά, που δηλώνει λιγότερα από $26.400 τον χρόνο, δεν υποχρεούται να πληρώσει φόρο εισοδήματος.
Ο αριθμός αυτών που δεν πληρώνουν φόρο λόγω χαμηλού εισοδήματος  αυξάνεται κάθε χρόνο εξαιτίας της ύφεσης και των συνεπειών της στην οικονομία. Το μέσο αμερικανικό εισόδημα μειώνεται συνεχώς, και παρά το γεγονός ότι επισήμως η ύφεση πέρασε, εκατομμύρια από νοικοκυριά έχουν ένα ή ακόμη και δυο άνεργους.
Τα νοικοκυριά της Αμερικής κερδίζουν κατά μέσο όρο περίπου 10% λιγότερο από ότι το 2007. Το 12% των οικογενειών ζουν υπό συνθήκες φτώχιας.
Αυτό σημαίνει πολύ απλά, ότι υπάρχουν πάμπολλοι Αμερικάνοι, που δεν μπορούν, ούτε είναι υποχρεωμένοι  να πληρώσουν φόρους.
Τότε γιατί κάποιοι επιμένουν ότι το 53% επιδοτεί το 99%;
Το γεγονός ότι το 47% δεν πληρώνει φόρο εισοδήματος, δεν σημαίνει ότι δεν πληρώνει και κάποιον άλλο φόρο.
Σχεδόν όλοι πληρώνουν κάποιου είδους φόρο. Υπάρχουν κρατικοί  φόροι για την κοινωνική ασφάλιση, για την υγεία, για την βενζίνη, για τα οινοπνευματώδη, για τα τσιγάρα, κλπ.
Υπάρχουν  επίσης και φόροι σε πολιτειακό επίπεδο, φόροι ακίνητης περιουσίας, δημοτικά τέλη, κλπ.
Κανένας δεν την γλιτώνει….

Slate
Απόδοση: S.A.

Η ΔΟΥΚΙΣΣΑ ΝΟΜΙΚΟΥ ΚΑΤΑΓΓΕΛΕΙ ΟΤΙ ΕΦΤΙΑΞΑΝ ΨΕΥΤΙΚΟ TWITTER ΜΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ

Διαβάστε τι έγραψε η γνωστή παρουσιάστρια στο λογαριασμό της στο twitter:


 doukissa 
Αυτο είναι fake παιδια!  . Πάμε να το σβήσουμε!!


Ήδη στην προσπάθειά της έχει και τη στήριξη του Γιώργου Τσαλίκη: 


 Tsalikis Giorgos 
@ 
 να το εξοντωσουμε τότε δουκισσακι το παλιοπροφιλ :·))) (φιλιά)

ΕΚΡΑΞΑΝ ΤΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΛΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ


Με την παρουσία ισχυρής αστυνομικής δύναμης (υπήρχαν σε μικρή απόσταση από την εξέδρα μέχρι και ΜΑΤγια την προστασία των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι αποδοκιμάστηκαν έντονα από πολίτες, πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Κατερίνη η απελευθέρωση της πόλης από τον τουρκικό ζυγό. Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Πιερίας Θανάσης Παπαγεωργίου και Μαρία Μίχου ( Ο Αμοιρίδης δεν εμφανίστηκε) για πρώτη φορά στην ιστορία της επετείου πήγαν στην εξέδρα με
αυτοκίνητα, αποφεύγοντας να περάσουν από την κεντρική λεωφόρο μέσα από το πλήθος προφανών για να αποφύγουν τα γιουχαϊσματα και τις αποδοκιμασίες, αλλά τελικά δεν τα απέφυγαν, αφού πολίτες που βρίσκονταν κοντά στην εξέδρα τους αποδοκίμαζαν συνεχώς, αλλά και μετά το πέρας της παρέλασης. "Σήμερα γιορτάζουμε απέλευθέρωση και όχι χούντα", "Τι ήρθατε να κάνετε εδώ δοσίλογοι" "Προκαλείτε το δημόσιο αίσθημα, είστε δοσίλογοι" και άλλα πολλά ήταν μερικά από όσα φώναζαν οι διμαρτυρόμενοι προς τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι τελικά φυγαδεύτηκαν από την αστυνομία από το πίσω μέρος της εξέδρας.
Επίσης οι μαθητές των Λυκείων έστρεψαν το κεφάλι τους στην αντίθετη πλευρά καθώς παρήλαυναν μπροστά από την εξέδρα των επισήμων.
http://lefteria.blogspot.com/2011/10/blog-post_5326.html

ΤΑΪΛΑΝΔΗ: 297 ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ


Σε 297 ανέρχεται, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό, ο αριθμός των νεκρών από τις μεγάλες πλημμύρες που πλήττουν την Ταϊλάνδη εδώ και δύο μήνες. Οι πλημμύρες, που έχουν σαρώσει το ένα τρίτο της χώρας από τα μέσα Ιουλίου, προκάλεσαν ζημιές τουλάχιστον τριών...
δισ. δολαρίων. Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν ότι θα αποστείλουν 26 ελικόπτερα, προκειμένου να συνδράμουν στις προσπάθειες διάσωσης.

ΠΟΙΟΙ ΠΛΗΤΤΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΠΟΣΟ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ


Ρεπορτάζ : Προκόπης Χατζηνικολάου
(από την Καθημερινή της Κυριακής)
Η διόγκωση της φοροδιαφυγής λόγω της ανεπάρκειας του κρατικού μηχανισμού να την περιορίσει έχει ως αποτέλεσμα την εκτόξευση του ελλείμματος του 2011 πιθανόν σε ποσοστά άνω του 9% του ΑΕΠ. Η αδυναμία αυτή οδηγεί το οικονομικό επιτελείο στη λήψη νέων...
μέτρων, επιβαρύνοντας το σύνολο των φορολογουμένων, κυρίως όμως των ευπαθών κοινωνικών ομάδων.
Το γεγονός αυτό δημιουργεί ένα εκρηκτικό μείγμα που δυσχεραίνει την ομαλή καταβολή των νέων φόρων και των τελών, καθώς η φοροδοτική ικανότητα των ομάδων αυτών έχει πλέον εξαντληθεί. Είναι ενδεικτικό ότι μία οικογένεια με τρία παιδιά και ετήσιο εισόδημα 32.000 ευρώ πλήρωσε φόρο εισοδήματος το 2010 ύψους 390 ευρώ. Το 2011 οι φόροι και τα τέλη θα ανέλθουν στα 5.560 ευρώ, ενώ το 2012 θα εκτοξευτούν στα 6.200 ευρώ. Δηλαδή στην παραπάνω οικογένεια παρακρατούνται σχεδόν τρεις μηνιαίοι μισθοί! Είναι απορίας άξιον πώς θα καταφέρει αυτή η οικογένεια να πληρώσει τους νέους φόρους. Εκτός από τις οικογένειες θίγονται και οι συνταξιούχοι που πλέον θα έχουν αφορολόγητο όριο 5.000 ευρώ στην περίπτωση που το εισόδημά τους ξεπερνά τα 9.400 ευρώ. Μάλιστα στην προσπάθειά του το οικονομικό επιτελείο να καλύψει τις αστοχίες του, αναζητεί όλες τις ευνοϊκές ρυθμίσεις που είχαν θεσπιστεί τα προηγούμενα χρόνια ή και μήνες προκειμένου να τις καταργήσει, στοχεύοντας στην αύξηση των δημοσίων εσόδων.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η τροπολογία που κατατέθηκε την Παρασκευή στη Βουλή, με την οποία καταργείται η ευνοϊκή μεταχείριση των νέων επιτηδευματιών μέχρι 35 ετών για τα τρία πρώτα χρόνια λειτουργίας τους και μάλιστα αναδρομικά.
Ειδικότερα, τα νέα μέτρα της κυβέρνησης που «αφανίζουν τα εισοδήματα» έχουν ως εξής:
1. Διπλή εισφορά αλληλεγγύης. Από την 1-1-2012 θα γίνεται μηνιαία παρακράτηση της εισφοράς αλληλεγγύης στους μισθούς και τις συντάξεις του 2012, ενώ το φθινόπωρο του 2012 θα πληρωθεί και η εισφορά αλληλεγγύης για το 2011 μαζί με τον φόρο εισοδήματος. Για παράδειγμα, φορολογούμενος θα καταβάλλει από την 1-1-2012 εισφορά αλληλεγγύης μέσω της μηνιαίας παρακράτησης φόρου. Μαζί με τον φόρο εισοδήματος θα πληρωθεί και η εισφορά αλληλεγγύης για το 2011. Ειδικότερα, η τροπολογία προβλέπει ότι:
- Από την 1-1-2012 η εισφορά αλληλεγγύης που κυμαίνεται από 1% έως 4% θα παρακρατείται κάθε μήνα από τους μισθούς και τις συντάξεις. Η καταβολή της εισφοράς μέσω της αύξησης του παρακρατούμενου φόρου θα επιφέρει μεγάλη μείωση στις μηνιαίες αποδοχές, ενώ πρόσθετες απώλειες θα έχουν οι μισθωτοί και συνταξιούχοι από την πληρωμή της εισφοράς για τα εισοδήματα του 2011. Η εισφορά επιβάλλεται στους φορολογουμένους με εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ και επιβάλλεται με συντελεστές: • 1% για εισοδήματα από 12.000
- 20.000 ευρώ. • 2% για εισοδήματα από 20.000
- 50.000 ευρώ • 3% για εισοδήματα από 50.000
- 100.000 ευρώ. • 4% για εισοδήματα άνω των 100.000 ευρώ. 2. Μειώνεται στις 5.000 ευρώ το ειδικό αφορολόγητο όριο των 9.000 ευρώ που ισχύει για τους νέους ηλικίας έως 30 ετών και συνταξιούχους άνω των 65 ετών, εφόσον το ετήσιο εισόδημά τους (πραγματικό ή τεκμαρτό) υπερβαίνει τις 9.000 ευρώ. Ετσι συνταξιούχος με εισόδημα 9.500 ευρώ αντί να φορολογηθεί με αφορολόγητο όριο 9.000 ευρώ και να πληρώσει φόρο 50 ευρώ θα φορολογηθεί με αφορολόγητο 5.000 ευρώ και θα πληρώσει φόρο 450 ευρώ.
3. Καταργείται η διάταξη που προέβλεπε την απαλλαγή από τον φόρο εισοδήματος για τους νέους μέχρι 35 ετών και εισόδημα έως 30.000 ευρώ. Η διάταξη ισχύει αναδρομικά από 1-1-2011. Πλέον οι ανωτέρω θα φορολογηθούν με τις γενικές διατάξεις και με αφορολόγητο όριο 5.000 ευρώ.
4. Στα ανωτέρω πρέπει να προστεθεί η πρόσφατη μείωση του αφορολογήτου ορίου στα 5.000 ευρώ από 12.000. Το νέο αφορολόγητο ισχύει για τα εισοδήματα του 2011. Ταυτόχρονα, το αφορολόγητο όριο για τις οικογένειες με παιδιά συρρικνώθηκε σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα. Συγκεκριμένα το 2010 το αφορολόγητο για μία οικογένεια με τρία παιδιά ήταν 23.500 ευρώ, το οποίο μειώθηκε για τα εισοδήματα του 2011 στα 12.000 ευρώ. Επίσης μειώθηκαν σημαντικά και οι φοροαπαλλαγές. Αν και το προηγούμενο διάστημα η κυβέρνηση διέρρεε ότι οι φοροαπαλλαγές θα δίνονται με εισοδηματικά κριτήρια, ωστόσο η περικοπή ήταν οριζόντια, πλήττοντας κυρίως τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα.

ΠΑΤΡΑ: ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ DELIVERY ΓΙΑ ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ

Ντελίβερι για κατοικίδια... για πρώτη φορά στην Ελλάδα! Κι όμως μία τέτοια επιχείρηση λειτουργεί ήδη στην Πάτρα και μάλιστα με μεγάλη επιτυχία, αφού προσφέρει τροφές για ζώα... στις χαμηλότερες τιμές της αγοράς. «Κατοικίδιων γεύσεις» ονομάζεται η εταιρεία! Με ένα τηλέφωνο στο 6980105493 ή στο 6944994966 εξασφαλίζετε στο σπίτι σας... το φαγητό του αγαπημένου σας κατοικίδιου! Και όπως λένε, όσοι έχουν χρησιμοποιήσει την υπηρεσία ντελίβερι της εταιρείας, και δεν ταλαιπωρούνται... και συμφέρει!

dete.gr

ΤΑ ΤΡΙΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ


Ανάλυση : Γιάννης Μαυρής
(από την Καθημερινή της Κυριακής)
Η επέτειος των τριάντα χρόνων από την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας (18/10/1981) βρίσκει το ΠΑΣΟΚ στο χειρότερο σημείο της μεταπολιτευτικής του ιστορίας. Το κυβερνών κόμμα -που...
διαχρονικά έχουν ψηφίσει κάποια στιγμή στη ζωή τους 6 στους 10 σημερινούς ενήλικες πολίτες (61%)-έχει έρθει σε ανοικτή ρήξη, όχι μόνον με τα κοινωνικά στρώματα τα οποία εξέφρασε επί μακρόν, αλλά και την ιστορικά διαμορφωμένη πολιτική και ιδεολογική του ταυτότητα. Με βάση τον κλασικό δείκτη κομματικής ταύτισης, σήμερα, μόλις 16% των ενήλικων πολιτών (ένας στους 6) αισθάνεται «κοντά», ή «πολύ κοντά» στο ΠΑΣΟΚ. Είναι περιττό να τονιστεί, ότι παρόμοιο ποσοστό για τον πυρήνα της κοινωνικής επιρροής του κόμματος δεν έχει καταγραφεί ποτέ μετά το 1981. Το πρόβλημα για το ΠΑΣΟΚ δεν είναι μόνον το γεγονός ότι 9 στους 10 πολίτες (87%) πιστεύουν ότι το ΠΑΣΟΚ κινείται σε λάθος κατεύθυνση, αν και το συγκεκριμένο ποσοστό είναι διαχρονικά το υψηλότερο παρατηρηθέν στον εν λόγω δείκτη. Περισσότερο σημαντικό είναι, ότι τα 2/3 (66%) του συνολικού εκλογικού σώματος (χωρίς δηλαδή να λαμβάνεται υπ’ όψιν η τάση αποχής) τείνει πλέον να απαξιώσει συνολικά τη συνεισφορά του ΠΑΣΟΚ στη διακυβέρνηση της χώρας.
Σε σύγκριση με την προηγούμενη δεκαετία, όταν το 58% την αποτιμούσε θετικά και μόνον 32% αρνητικά (τα διαθέσιμα στοιχεία αφορούν το 2000), η εικόνα σήμερα έχει πλήρως αντιστραφεί.
Οι πρωθυπουργοί
Στη συνείδηση της κοινής γνώμης, η διαδικασία πολιτικής και ιδεολογικής μετατόπισης του ΠΑΣΟΚ γίνεται αντιληπτή προσωποποιημένα. Οι τρεις εντελώς διακριτές περίοδοι ταυτίζονται με τους αντίστοιχους ηγέτες του. Το σημερινό ΠΑΣΟΚ του Γιώργου Παπανδρέου δεν μπορεί εύκολα να συσχετιστεί ούτε με το ΠΑΣΟΚ του προκατόχου του Κώστα Σημίτη, ούτε βεβαίως με το ΠΑΣΟΚ του πατρός και ιδρυτή του Ανδρέα Παπανδρέου. Η διαφοροποίηση των τριών ηγετών αφορά πριν από όλα τη συγκριτική τους αξιολόγηση στην επετηρίδα των πρωθυπουργών της Μεταπολίτευσης. Ετσι, ο Ανδρέας Παπανδρέου αξιολογείται από το 36% των ερωτηθέντων ως ο πλέον σημαντικός πρωθυπουργός της περιόδου, ενώ ο Κώστας Σημίτης μόνον από το 3% και ο Γιώργος Παπανδρέου από το 1%. Από την άλλη πλευρά, η συντελούμενη ιδεολογική μετατόπιση καταγράφεται ευδιάκριτα στην τοποθέτησή τους στην κλίμακα Αριστερά/Δεξιά.
Το έργο
Η σύγκριση των αντίστοιχων τριών περιόδων διακυβέρνησης της χώρας είναι επίσης καταλυτική. Η πρώτη κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου (1981-1985) παραμένει η πλέον δημοφιλής της Μεταπολίτευσης (33%), ενώ η πρώτη κυβέρνηση Κώστα Σημίτη (1996-2000) καταγράφει ποσοστό μόλις 4% και η σημερινή του Γιώργου Παπανδρέου 1%.
Οι θεσμικές αλλαγές της πρώτης περιόδου συγκεντρώνουν υψηλά ποσοστά αποδοχής: η δημιουργία του ΕΣΥ 89%, η αναγνώριση της Εθνικής Αντίστασης 75% και ο εκδημοκρατισμός του συνδικαλισμού 53%. Στα επιτεύγματα της διακυβέρνησης Σημίτη καταχωρείται μόνον η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση (80%), ενώ η ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ και κυρίως οι Ολυμπιακοί Αγώνες συγκεντρώνουν υψηλότερα ποσοστά αποδοκιμασίας.
Η σημερινή διακυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου χαρακτηρίζεται αρνητικά κυρίως από την καθολική αποδοκιμασία του Μνημονίου, το οποίο απορρίπτεται από το 83% των ερωτηθέντων. Με βάση τη σύγκριση των «τριών ΠΑΣΟΚ», σε επτά (7) τομείς διακυβέρνησης, το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου θεωρείται εκείνο επί της διακυβέρνησης του οποίου οι Ελληνες πολίτες είχαν καλύτερο βιοτικό επίπεδο (64%), και σύστημα υγείας (63%), καλύτερη οικονομία (63%), εκπαίδευση (44%), και δημόσια διοίκηση 35%, ενώ και η θέση της χώρας στον κόσμο ήταν ισχυρότερη (56%). Μόνον τα έργα υποδομής, προσμετρώνται στο ΠΑΣΟΚ του Κώστα Σημίτη (46%), ενώ τίποτα στο ΠΑΣΟΚ του Γιώργου Παπανδρέου.

ΣΟΡΟΣ: ΑΝΑΓΚΑΙΟ ΤΟ ΚΟΥΡΕΜΑ 50% ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΧΡΕΟΥΣ


"Το ελληνικό χρέος πρέπει να αναδιαρθρωθεί κατά 50%" δηλώνει στην Καθημερινή της Κυριακής ο γνωστός μεγαλοεπενδυτής Τζωρτζ Σόρος, θέτοντας ωστόσο δύο προϋποθέσεις: Πρώτον, η Ελλάδα να παραμείνει μέλος του ευρώ λαμβάνοντας μέτρα και δεύτερον, η αναδιάρθρωση να...
είναι εθελοντική, ώστε να μην προκληθεί πιστωτικό γεγονός.
"Το ελληνικό χρέος χρειάζεται να αναδιαρθρωθεί, διότι είναι πολύ μεγάλο. Αν είναι εφικτό, αυτό θα πρέπει να γίνει εθελοντικά, ώστε να μην προκληθεί πιστωτικό γεγονός. Θα μπορούσε να γίνει με την έκδοση νέων ομολόγων που θα έχουν την εγγύηση του EFSF. Η Ελλάδα θα πρέπει να παραμείνει μέλος της Ευρωζώνης, αλλά θα πρέπει να λάβει μέτρα".
Ο ίδιος θεωρεί ότι, προκείμενου να αποτραπεί κατάρρευση τραπεζών, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα θα πρέπει να ανακεφαλαιοποιηθεί με τη συνεισφορά του EFSF και παράλληλα να υπάρξει εγγύηση για τις καταθέσεις στα τραπεζικά ιδρύματα. Όσο για το πότε είναι ο καλύτερος χρόνος για την αναδιάρθρωση, ο κ. Σόρος προτείνει να γίνει μετά τη χορήγηση της έκτης δόσης.

ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΗ ΟΛΑΝΤ-ΟΜΠΡΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΧΡΙΣΜΑ ΤΩΝ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΩΝ

Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα οι ψηφοφόροι και οι φίλοι των Σοσιαλιστών στη Γαλλία για τον δεύτερο γύρο των εσωκομματικών εκλογών για την ανάδειξη του υποψηφίου που θα διεκδικήσει την προεδρία της Γαλλίας τον ερχόμενο Απρίλιο. Αντιμέτωποι είναι οι δύο επικρατέστεροι του...
πρώτου γύρου, ο Φρανσουά Ολάντ (εξασφάλισε το 39%) και η Μαρτίν Ομπρί (είχε 30%), οι οποίοι πλειοψήφησαν έναντι άλλων τεσσάρων συνυποψηφίων.

Τον Ολάντ δήλωσε ότι θα υποστηρίξει η Σεγκολέν Ρουαγιάλ, υποψήφια για την προεδρία το 2007 και πρώην σύντροφος του Ολάντ, όπως και ο Αρνό Μοντεμπούρ που συγκέντρωσε το ποσοστό-έκπληξη του 17%. Υπέρ του Ολάντ είναι και οι άλλοι τρεις υποψήφιοι.

Ο Μοντεμπούρ δήλωσε στο Monde ότι δεν βλέπει διαφορές ανάμεσα στους υποψήφιους αλλά «θέλω η Αριστερά να κερδίσει τη μάχη κατά του Σαρκοζί».

Από την πλευρά του, ο Ολάντ τις τελευταίες ήμερες έκανε δηλώσεις που τον έφεραν κοντά στις θέσεις των άλλων υποψήφιων όπως για την μεγαλύτερη συμμετοχή στα χρέη της ευρωζώνης. Επιπλέον τάχτηκε κατά της υπουργοποίησης του Ντομινίκ Στρος-Καν για λόγους αρχής, παρά το ότι απαλλάχτηκε από όλες τις κατηγορίες εναντίον του.

Αντίθετα, η Ομπρί, που θεωρείται ότι είναι ποιο κοντά στην παραδοσιακή γραμμή του κόμματος, πρόβαλλε την κυβερνητική της εμπειρία (ο Ολάντ δεν έχει αναλάβει ποτέ κυβερνητικό αξίωμα, ο Ομπρί ήταν υπουργός Εργασίας).

Στον πρώτο γύρο ψήφισαν 2,6 εκατομμύρια άτομα που δήλωσαν γραπτά ότι ενστερνίζονται τις σοσιαλιστικές ιδέες και συνέδραμαν στην εκστρατεία με ένα ευρώ έκαστος.

Σε ό,τι αφορά τις προοπτικές των σοσιαλιστών υποψήφιων κατά την αναμέτρηση του Απριλίου (και τον δεύτερο γύρο στις αρχές του Μαΐου), τόσο ο Ολάντ όσο και η Ομπρί προηγούνται του Σαρκοζί τουλάχιστον στον πρώτο γύρο. Αν επαληθευθούν οι προβλέψεις ο νικητής των εκλογών θα είναι ο πρώτος Σοσιαλιστής πρόεδρος από το 1995 όταν ο Ζακ Σιράκ επικράτησε το Λιονέλ Ζοσπέν.

ΤΟ "ΜΕΓΑΛΟ ΚΟΥΡΕΜΑ" ΚΑΙ ΟΙ ΠΑΓΙΔΕΣ ΓΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΗ

Ρεπορτάζ : Βαγγέλης Δεμίρης
(από το Έθνος της Κυριακής)
Η εξαιρετικής σημασίας κατ' αρχήν συμφωνία ήρθε κυριολεκτικά στο... παρά πέντε και αφού εκδηλώθηκε και από τις δυο πλευρές του Ατλαντικού ένα σκηνικό... τρέλας με μύρια σενάρια που ανεβοκατέβαζαν το ποσοστό κουρέματος από το 35% έως το 80%. Τελικά, και...
αφού κάμφθηκαν οι αντιστάσεις της Γερμανίας, διαμορφώθηκε το τελικό σχέδιο με άκρα μυστικότητα και μεθοδικότητα, το οποίο έχει ακόμη κάποια "γκρίζα" σημεία σχετικά με τον τρόπο ενδυνάμωσης του Μηχανισμού, θέματα που αναμένεται να ξεκαθαριστούν τις επόμενες ημέρες. Ωστόσο, από τις δύο πλευρές εκφράζεται αισιοδοξία ότι τελικά το χάσμα θα γεφυρωθεί και το βράδυ της ερχόμενης Κυριακής η Ευρωζώνη θα κάνει επιτέλους την υπέρβαση που "δεν ανέμεναν ούτε οι αγορές αλλά ούτε και οι ΗΠΑ", όπως διαβεβαιώνουν στην έδρα της Κομισιόν. Η Σύνοδος Κορυφής αναμένεται να αποφασίσει και την επίσπευση της εφαρμογής του μόνιμου Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης 750 δισ. ευρώ κατά ένα χρόνο.
Δυο βασικά σημεία περιλαμβάνει το κατ' αρχήν σχέδιο για τη συνολική αντιμετώπιση της κρίσης χρέους της ευρωζώνης, στο οποίο συμφώνησαν Γερμανοί και Γάλλοι, και το οποίο -μετά τη διευκρίνιση κάποιων κρίσιμων παραμέτρων- θα παρουσιαστεί στην κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της ερχόμενης Κυριακής.
Οπως αποκάλυψε χθες το "Εθνος", το σχέδιο "διάσωσης" της ευρωζώνης και της Ελλάδας διακατέχεται καταρχήν από την απόφαση για τη θωράκιση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας σε τέτοιο βαθμό, που θα είναι ικανό να παρεμβαίνει δραστικά στις αγορές και να προσφέρει υψηλές εγγυήσεις στα ομόλογα των κρατών-μελών της Ε.Ε.
Βασική φιλοσοφία της λύσης που προωθείται είναι το Ταμείο να εγγυάται κατά ένα μέρος την έκδοση ομολόγων προβληματικών χωρών, οι οποίες αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην αναχρηματοδότησή τους. Υπολογίζεται ότι εάν το Ταμείο εγγυηθεί το 20% της αξίας των ομολόγων μιας χώρας, τότε η δύναμη κρούσης του θα αυξηθεί κατά πέντε φορές. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το ευρωπαϊκό Ταμείο θωρακίζεται με κεφάλαια ύψους 2,5 τρισ. ευρώ αφού η λύση της "μόχλευσης" που προκρίθηκε, έχει ως αποτέλεσμα να τετραπλασιαστούν ή ακόμη και να πενταπλασιαστούν οι πόροι του που σήμερα ανέρχονται σε 440 δισ. ευρώ.
Το δεύτερο βασικό σημείο της συμφωνίας αφορά το ύψος του κουρέματος του ελληνικού χρέους, το οποίο, αναμένεται να είναι της τάξης του 35% έως 50% κλιμακωτά, αφού θα παρέχονται στους πιστωτές περισσότερες από μία επιλογές και για παράδειγμα κάποιοι θα επιλέξουν το "κούρεμα" 50% και κάποιοι άλλοι την επιμήκυνση του χρέους με μείωση επιτοκίου που θα φέρει τελικό κούρεμα έως 30%.
Διαχειρίσιμη...
Προωθήθηκε δηλαδή η λύση της "διαχειρίσιμης επιλεκτικής χρεοκοπίας που δεν θα προκαλέσει πιστωτικό γεγονός και σε καμία περίπτωση δεν θα οδηγήσει σε ενεργοποίηση των ασφάλιστρων κινδύνου".
Με δεδομένο ότι τα τρία τέταρτα του ελληνικού χρέους βρίσκονται στα χέρια ιδιωτών, φαίνεται πως το κούρεμα ύψους 50% είναι το μέγιστο ανεκτό όριο το οποίο μπορούν να αποδεχτούν σε απώλειες τράπεζες και ασφαλιστικά ταμεία.
Επίσης, εξετάζεται σε βάθος να διασφαλιστεί ότι το ελληνικό κούρεμα δεν θα προκαλέσει προηγούμενο και δεν θα έχει ανάλογες αλυσιδωτές επιπτώσεις σε άλλους αδύναμους κρίκους, καθώς εκτιμάται ότι σε μια τέτοια περίπτωση οι απώλειες μπορεί να φτάσουν ακόμη και τα 400 δισ. ευρώ.
Η προχωρημένη συζήτηση περί κουρέματος του ελληνικού χρέους συνδέεται άμεσα με την επιχείρηση ανακεφαλοποίησης των τραπεζών, η οποία θα προωθηθεί με συνολικό και συντονισμένο ευρωπαϊκό σχέδιο και όχι με μεμονωμένες εθνικές πρωτοβουλίες.
Πάντως, εκφράζονται ορισμένες ανησυχίες για το γεγονός ότι η μαζική ανακεφαλοποίηση, που πιθανολογείται ότι θα είναι της τάξης των 220-260 δισ. ευρώ, μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην πίστωση και κατ΄ επέκταση στην ανάπτυξη. Για το λόγο αυτό, επιδιώκεται η ανακεφαλοποίηση να είναι στοχευμένη, δηλαδή να αφορά 60 μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες και να είναι προσωρινή, ώστε να αντιμετωπιστεί πιθανή κρίση εμπιστοσύνης.
Τις λεπτομέρειες, ώστε να ληφθούν οριστικές αποφάσεις στις 23 Οκτωβρίου, επεξεργάζεται η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή και σύμφωνα με το σχέδιο θα απαιτηθεί από τις τράπεζες να προχωρήσουν πρωτίστως σε ανακεφαλοποίηση με αύξηση των ιδίων πόρων στο επίπεδο του 9% του συνολικού κεφαλαίου το πολύ μέσα σε έξι μήνες.
Ερωτήματα

Ερωτηματικό παραμένει ο ρόλος του Ευρωπαϊκού Ταμείου στην ενίσχυση τραπεζών χωρών που δεν βρίσκονται υπό διεθνή οικονομική στήριξη, όπως η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία. Σε αυτό το θέμα εξακολουθούν να υπάρχουν διαφωνίες μεταξύ Γερμανίας που αντιδρά στη χρήση ευρωπαϊκών πηγών χρηματοδότησης και Γαλλίας που υποστηρίζει την όσο το δυνατόν πιο ευέλικτη άντληση κονδυλίων από το Ταμείο.

ΝΕΟ ΚΡΑΣ-ΤΕΣΤ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ


Ρεπορτάζ : Τάσος Παππάς
(από την Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία)
«Μεγάλη Πέμπτη» θα είναι η Πέμπτη που έρχεται. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζουν στο μέγαρο Μαξίμου, χωρίς να είναι σε θέση να πουν αν θα ακολουθήσει ο επιτάφιος της Μεγάλης Παρασκευής. Για «μητέρα όλων των μαχών» κάνουν λόγο οι...
συνεργάτες του πρωθυπουργού, κι αυτή τη φορά φαίνεται ότι το πολυχρησιμοποιημένο κλισέ έχει βάση. Η ψηφοφορία που θα διεξαχθεί αυτή τη μέρα στη Βουλή για το πολυνομοσχέδιο έχει αποκτήσει χαρακτήρα παροχής ψήφου εμπιστοσύνης με εντολή του πρωθυπουργού. Σύμφωνα με αυτό το σκεπτικό, οι βουλευτές του κόμματος δεν έχουν περιθώρια να ψηφίσουν θετικά επί του συνόλου και να καταψηφίσουν το επίμαχο άρθρο 37 που αφορά τις κλαδικές συμβάσεις γιατί σ' αυτήν την περίπτωση, όπως το είπε καθαρά ο αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος, η Ελλάδα δεν θα πάρει την έκτη δόση, αφού η τρόικα θέτει ως προϋπόθεση για την εκταμίευση της δόσης την έγκριση του συνολικού πακέτου.

Είναι φανερό ότι η ηγεσία πιεζόμενη ασφυκτικά από τους δανειστές επιχειρεί να εκβιάσει εκ νέου τους βουλευτές που αντιδρούν στο συγκεκριμένο άρθρο και να «συνετίσει» εκείνους που φλερτάρουν με την ιδέα να μην το ψηφίσουν. Το μήνυμα που τους στέλνει είναι σαφές: «Θα είστε υπεύθυνοι αν η χώρα δεν θα πληρώσει μισθούς και συντάξεις». Η κοινοβουλευτική ομάδα βρίσκεται πάλι ενώπιον τρομοκρατικού περιεχομένου διλημμάτων και καλείται να σηκώσει το βάρος για τη διάσωση της χώρας και την παραμονή του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία. Στο παρελθόν σε ανάλογες στιγμές η γκρίνια και οι αντιθέσεις υποχώρησαν ύστερα από ένα συνδυασμό χαλαρωτικών μασάζ, υποσχέσεων και απειλών και οι διαφωνούντες πήδηξαν τις «κόκκινες γραμμές» που οι ίδιοι είχαν θέσει στους εαυτούς τους ως το απώτατο όριο της αντοχής τους.

Κάποιοι εξ αυτών είχαν δηλώσει τότε ότι «στο μέλλον δεν θα είμαστε δεδομένοι». Βεβαίως την κυβέρνηση, αν χρειαστεί, μπορεί να τη σώσουν οι βουλευτές της Δημοκρατικής Συμμαχίας, εφόσον η Ντόρα Μπακογιάννη αποφασίσει τελικώς να ψηφίσει το κόμμα της το άρθρο 37. Ωστόσο όσοι το καταψηφίσουν, ακόμη κι αν δεν προκαλέσουν πτώση της κυβέρνησης και πρόωρες εκλογές, θα αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο της αποπομπής τους από την κοινοβουλευτική ομάδα. Ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να συμπεριφερθεί διαφορετικά, έστω κι αν μεταξύ των «αιρετικών» είναι η πρώην υπουργός Λούκα Κατσέλη, η οποία διατηρεί στενές σχέσεις με την οικογένεια Παπανδρέου, αφού σε προηγούμενες φάσεις δεν δίστασε να διαγράψει τους βουλευτές που διαφοροποιήθηκαν σε κρίσιμες ψηφοφορίες.

Μέχρι την Πέμπτη πάντως αναμένεται να εκδηλωθούν πρωτοβουλίες, τόσο από την πλευρά του Ευ. Βενιζέλου προς τους βουλευτές που κινούνται στο ίδιο μ' αυτόν μήκος κύματος, όσο και από την πλευρά του μεγάρου Μαξίμου προς τους βουλευτές του παπανδρεϊκού μπλοκ. Ανεξαρτήτως του αποτελέσματος, τα περισσότερα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος έχουν περιέλθει σε κατάσταση απόγνωσης βλέποντας την κοινωνία να διαλύεται από τις συνεχείς κινητοποιήσεις των εργαζομένων και από τις καταλήψεις υπουργείων και οργανισμών που έχουν οδηγήσει το κράτος σε παράλυση. «Ζούμε έναν εμφύλιο: τα συνδικάτα που ελέγχονται από το ΠΑΣΟΚ είναι σε μετωπική σύγκρουση με την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ» είπε στην «Κ.Ε» κορυφαίος υπουργός.

Ολες οι προσπάθειες κυβερνητικών παραγόντων και της Ιπποκράτους προς τις συνδικαλιστικές ηγεσίες για να χαμηλώσουν οι τόνοι έχουν αποτύχει. Οι περισσότεροι πράσινοι συνδικαλιστές έχουν καταλήξει στην άποψη ότι «η πολιτική που εφαρμόζεται δεν έχει καμία σχέση με τις αρχές του κινήματος και η κυβέρνηση αποδιαρθρώνει τον ιστό της κοινωνίας». Το γεγονός ότι οι επικεφαλής των διαμαρτυρομένων είναι ΠΑΣΟΚ έχει εγκλωβίσει την κυβέρνηση σ' ένα φαύλο κύκλο. Το επισημαίνει πρώην υπουργός: «Την πολιτική μας δεν μπορούμε να την αλλάξουμε γιατί δεν μας το επιτρέπει η τρόικα, τους κατασταλτικούς μηχανισμούς δεν θέλουμε να τους χρησιμοποιήσουμε γιατί θα χτυπηθούν σύντροφοί μας και η συνέπεια είναι να χάνουμε τόσο τους εργαζόμενους στο δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα εξαιτίας της πολιτικής μας, όσο και την υπόλοιπη κοινωνία λόγω της αδυναμίας μας να επιβάλουμε τη νομιμότητα».

Η εικόνα που παρουσιάζει η χώρα και το κράτος ήταν το αντικείμενο των επαφών που είχε ο Γ. Παπανδρέου με πρωτοκλασάτους υπουργούς τις προηγούμενες μέρες. Προκύπτουν τα εξής: ο πρωθυπουργός έχει χάσει την παροιμιώδη χαλαρότητά του, δείχνει στριμωγμένος και αγχωμένος. Σε ανάλογου τύπου συναντήσεις στο παρελθόν περισσότερο άκουγε παρά μίλαγε, στις τελευταίες συναντήσεις όμως μπήκε στην ουσία των προτάσεων που του έκαναν οι συνομιλητές του. Απορρίπτει μετά βδελυγμίας τις σκέψεις για πρόωρες εκλογές. Θεωρεί μείζον θέμα να προχωρήσει η συμφωνία της 21ης Ιουλίου στη βελτιωμένη μορφή της.

Δεν άφησε να διαφανεί αν προτίθεται να πάρει πρωτοβουλίες. Στην επιμονή ορισμένων υπουργών ότι «πρέπει κάτι να κάνουμε» η απάντησή του ήταν ότι «προηγούνται το πολυνομοσχέδιο, το σχέδιο της ευρωζώνης για το ελληνικό χρέος και η ψήφιση του προϋπολογισμού στις αρχές Νοεμβρίου. Μετά βλέπουμε». Αν όλα πάνε καλά, όπως ελπίζει η κυβέρνηση, θα εξεταστούν διάφορες εισηγήσεις: ανασχηματισμός με τη συμμετοχή στην κυβέρνηση εξωκομματικών προσωπικοτήτων, συμβούλιο πολιτικών αρχηγών, ίσως και το δημοψήφισμα.

*«Κρίσιμη εβδομάδα», «κρίσιμη Πέμπτη», «κρίσιμη ψηφοφορία», «κρίσιμο δίλημμα». Στο ίδιο έργο θεατές για πολλοστή φορά, με τον ίδιο σκηνοθέτη, τους ίδιους ηθοποιούς, τους ίδιους κομπάρσους και το ίδιο ακροατήριο. Ο σκηνοθέτης (πρωθυπουργός) αδυνατεί να εμπνεύσει τους συνεργάτες του ηθοποιούς. Οι πρωταγωνιστές (υπουργοί), εμφανώς κουρασμένοι, δείχνουν να έχουν εξαντλήσει όλα τα υποκριτικά κόλπα τους και μετέρχονται τερτίπια μπουλουκιού. Οι κομπάρσοι (βουλευτές) εξοργισμένοι γιατί καλούνται να βοηθήσουν ξανά και ξανά στο ανέβασμα ενός έργου στο οποίο δεν πιστεύουν. Οι θεατές (πολίτες) έχουν βαρεθεί να πληρώνουν υπέρογκο εισιτήριο για μια κακή παράσταση και ετοιμάζονται να αποχωρήσουν από την αίθουσα αποδοκιμάζοντας όλο το θίασο.

ΣΕ 15 ΜΗΝΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ 20 ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΧΑΡΑΤΣΙΑ!


Ρεπορτάζ : Θάνος Τσίρος
(από την Κυριακάτικη Ελευιεροτυπία)
Ελα κυβέρνηση να δεις τι έκανες. Καλείς τους πολίτες αυτής της χώρας -κυρίως τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους- να πληρώνουν έως και πέντε χαράτσια ανά μήνα από τώρα και μέχρι τον Δεκέμβριο του 2012. Βάζεις συνταξιούχους των 900 ευρώ τον...
μήνα να πληρώσουν φόρους που αντιστοιχούν στο 25% του εισοδήματός τους και εργαζόμενους να θυσιάσουν ακόμη και τις μισές τους αποδοχές για να αντεπεξέλθουν τα αλλεπάλληλα χτυπήματα.

Ο πίνακας που συνέταξε η «Οικονομία» τρομάζει και τον πιο ψύχραιμο: μέσα σε 15 μήνες οι πολίτες πρέπει να ανταποκριθούν σε περισσότερες από 45 (!) πληρωμές 20 διαφορετικών φόρων και μέτρων τόσο άγριων που μπορούν να ανατρέψουν πλήρως ακόμη και τον πιο ανθεκτικό οικογενειακό προϋπολογισμό.

Μετά τις αλλεπάλληλες αυξήσεις στους έμμεσους φόρους που είχαν ως αποτέλεσμα ο πληθωρισμός να τρέχει ακόμη και τώρα με ρυθμό άνω του 3%, η κυβέρνηση επιτίθεται τώρα στα εισοδήματα. Μειώνει συντάξεις, κύριες και επικουρικές, κόβει μισθούς στο Δημόσιο και στις ΔΕΚΟ και κλείνει το μάτι στους εργοδότες ώστε να «κουρέψουν» τις αποδοχές και στον ιδιωτικό τομέα. Φοβούμενη ότι η κατάρρευση των εισοδημάτων θα ισοπεδώσει τα έσοδα από την άμεση φορολογία, φροντίζει μάλιστα να αυξήσει τη φορολογία εισοδήματος και να φέρει πιο μπροστά την είσπραξη φόρων που κανονικά θα έπρεπε να καταβληθούν το... 2013.

Και τα προαιρετικά

Η τέλεια καταιγίδα. Και μέσα σ' αυτή ζητείται και από εκατοντάδες χιλιάδες Ελληνες να δηλώσουν και να πληρώσουν το αυθαίρετο και τον ημιυπαίθριο. Αυτή η διαδικασία χαρακτηρίζεται προαιρετική. Συνοδεύεται όμως με την απειλή ότι όποιος δεν δηλώσει, δεν θα μπορέσει να μεταβιβάσει το ακίνητο στο παιδί του.

Αν εισπραχτούν τα 20 χαράτσια του επόμενου 15μήνου, θα στερήσουν από την αγορά ρευστότητα άνω των 20 δισεκατομμυρίων ευρώ, κάτι που θα έχει απρόβλεπτες συνέπειες για την πορεία της οικονομίας. Μόνο μέχρι το τέλος του 2011 ζητούνται περισσότερα από 16 δισεκατομμύρια ευρώ από φόρους για να κλείσει η χρονιά. Από πού θα βγουν αυτά τα χρήματα; Το πιθανότερο είναι ότι μεγάλο ποσό θα αφαιρεθεί από τους τραπεζικούς λογαριασμούς (όσων διαθέτουν αποταμιεύσεις) προκαλώντας ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα στις τράπεζες. Τα υπόλοιπα θα «κοπούν» από την κατανάλωση. Ετσι, τα μέτρα θα γυρίσουν μπούμερανγκ καθώς θα μειώσουν τα έσοδα από τους φόρους κατανάλωσης και από τον φόρο των επιχειρήσεων, ενώ θα στείλουν αρκετές δεκάδες χιλιάδες ακόμη στην ανεργία.

Θα υπάρξουν και αυτοί που δεν θα πληρώσουν. Αυτοί θα είναι εκτεθειμένοι απέναντι στα ληστρικά επιτόκια τα οποία εφαρμόζει το κράτος για τις προσαυξήσεις (1% τον μήνα για τις εισφορές, τον φόρο εισοδήματος και τα πρόστιμα για ημιυπαίθριους ή αυθαίρετα) αλλά και στη διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος.

Ποια είναι τα 20 χαράτσια που πρέπει να αποπληρωθούν μέσα στο επόμενο 15μηνο;

1Η εισφορά αλληλεγγύης για τα εισοδήματα του 2010.

2Το τέλος επιτηδεύματος του 2010.


3Οι έκτακτες εισφορές σε Ι.Χ., πισίνες, σκάφη για το 2010. Η πληρωμή για τα τρία αυτά χαράτσια ξεκίνησε καθώς έχει ήδη καταβληθεί η πρώτη από τις έξι δόσεις του περίφημου «πολυεκκαθαριστικού». Η πλήρης αποπληρωμή θα κρατήσει μέχρι τον Φεβρουάριο του 2012 για όσους έχουν να πληρώσουν πάνω από 1.800 ευρώ.

4Εισφορά ακινήτων μέσω ΔΕΗ 2011. Οι πρώτοι λογαριασμοί με το χαράτσι απεστάλησαν την προηγούμενη εβδομάδα και καλούν τους ιδιοκτήτες να καταβάλουν το μισό ποσό μέσα σε ασφυκτική προθεσμία που δεν μπορεί να υπερβεί τις 40 ημέρες. Οσοι παραλάβουν μέσα στον Οκτώβριο τον λογαριασμό, πρέπει να έχουν καταβάλει και τη δεύτερη δόση εντός του έτους, καθώς ο επόμενος λογαριασμός θα καταφτάσει λίγο πριν από τα Χριστούγεννα. Εκτός από το χαράτσι, εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες έχουν να αντιμετωπίσουν και την ανοργανωσιά του κρατικού μηχανισμού. Ανάπηροι, πολύτεκνοι, άνεργοι είναι πολύ πιθανό ότι θα χρειαστεί να καταφύγουν στις εφορίες με μια σειρά από δικαιολογητικά προκειμένου να εξαιρεθούν από το χαράτσι. Πολλοί απ' αυτούς θα υποχρεωθούν μάλιστα να πληρώσουν την 1η δόση για να μην τους κόψουν το ρεύμα και στη συνέχεια να ζητήσουν συμψηφισμό.

5Μείωση κύριων και επικουρικών συντάξεων. Η περικοπή των κύριων και των επικουρικών συντάξεων θα ξεκινήσει από την 1η Νοεμβρίου, κάτι που σημαίνει ότι οι συνταξιούχοι θα βρεθούν με σαφώς μειωμένη αγοραστική δύναμη μέσα στα Χριστούγεννα. Οι περικοπές φτάνουν στο 40% για τους συνταξιούχους κάτω των 55, ενώ κατά 30% «κουρεύονται» και οι επικουρικές συντάξεις (για το τμήμα άνω των 150 ευρώ στο ΙΚΑ).

6Μείωση αποδοχών στο Δημόσιο και στις ΔΕΚΟ μέσω νέου μισθολογίου. Η εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου θα στερήσει δύο δισεκατομμύρια ευρώ από τους εργαζόμενους στον δημόσιο τομέα, χωρίς στο ποσό αυτό να συνυπολογίζονται οι απώλειες για τους εργαζόμενους στις ΔΕΚΟ και στις εισηγμένες εταιρείες όπου το management ασκείται από το Δημόσιο. Οι συνέπειες από το ενιαίο μισθολόγιο στο σύνολό τους αναμένεται να φανούν έως το τέλος του χρόνου.

7Μείωση αποδοχών στον ιδιωτικό τομέα μέσω αποδόμησης των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Το μέτρο έχει απρόβλεπτες συνέπειες, καθώς ουδείς γνωρίζει αυτή τη στιγμή σε ποιο βαθμό θα εκμεταλλευτούν οι εργοδότες την κατάργηση της βασικής αρχής της ευνοϊκότερης ρύθμισης. Η πρώην υπουργός Εργασίας Λούκα Κατσέλη υπολόγισε ότι αν μειωθούν κατά 10% οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα, η επίπτωση στο ΑΕΠ θα ξεπεράσει τις δύο ποσοστιαίες μονάδες.


8Αύξηση ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης. Από αυτή την εβδομάδα θα φανούν οι συνέπειες, καθώς ένα λίτρο θα πωλείται ακόμη και προς ένα ευρώ. Αυξήσεις άνω του 25% σε σχέση με τον περσινό χειμώνα καταγράφονται και στις τιμές του φυσικού αερίου.

9Αύξηση τελών κυκλοφορίας στα Ι.Χ. Τον Δεκέμβριο θα πληρωθούν τα αυξημένα κατά 20% τέλη κυκλοφορίας σε σχέση με τα αντίστοιχα περσινά.

10Πρόστιμο τακτοποίησης αυθαιρέτων. Εως τον Νοέμβριο πρέπει να πληρωθούν τα παράβολα ταυτόχρονα με την υποβολή της αίτησης. Τον Δεκέμβριο να καταβληθεί η πρώτη δόση. Ως προς τη διαδικασία πληρωμής, ο ιδιοκτήτης έχει δύο επιλογές: να πληρώσει σε 10 τριμηνιαίες δόσεις ή σε 28 μηνιαίες δόσεις. Αν «χάσει» κάποια δόση, επιβάλλονται προσαυξήσεις 1% ανά μήνα.

11Πρόστιμο τακτοποίησης ημιυπαίθριων. Υστερα από αλλεπάλληλες παρατάσεις, η πρώτη δόση πρέπει να πληρωθεί μέχρι τον Δεκέμβριο μαζί με όλα τα... χριστουγεννιάτικα χαράτσια. Η αποπληρωμή μπορεί να γίνει σε 10 δόσεις.

12Παρακράτηση μέσω του μισθού της εισφοράς αλληλεγγύης του 2013. Αυτό είναι το πλέον πρόσφατο κυβερνητικό χτύπημα. Οι μισθοί και οι συντάξεις θα «κουρευτούν» από 1% έως και 4% (ανάλογα με το ύψος του μισθού ή της σύνταξης), καθώς αποφασίστηκε να καταβληθεί μέσω του μισθού η εισφορά που κανονικά θα πληρωνόταν το 2013.

13Αύξηση παρακράτησης φόρου λόγω νέας φορολογικής κλίμακας. Αλλη μια περικοπή στον μισθό και στη σύνταξη θα γίνει λόγω της μείωσης των αφορολόγητων ορίων. Από την 1η Ιανουαρίου 2012, οι μισθοί θα μειωθούν εξαιτίας του συγκεκριμένου μέτρου ακόμη και κατά 140 ευρώ για τους τρίτεκνους και τους πολύτεκνους. Στη λίστα των θυμάτων προστέθηκαν από την προηγούμενη εβδομάδα τόσο οι ηλικιωμένοι άνω των 65 ετών, καθώς και οι νέοι κάτω των 30 ετών. Αν το εισόδημα των συγκεκριμένων πολιτών υπερβαίνει τις 9.000 ευρώ ετησίως, θα έχουν αφορολόγητο 5.000 ευρώ και όχι 9.000 ευρώ όπως υπολόγιζαν. Αυτό από μόνο του οδηγεί σε περαιτέρω μείωση του μισθού ή της σύνταξης κατά 30-40 ευρώ.

14Εισφορά ακινήτων μέσω ΔΕΗ 2012. Η πληρωμή του χαρατσιού για το 2012 θα ξεκινήσει τον Μάιο του 2012 και θα ολοκληρωθεί στο τέλος της επόμενης χρονιάς. Υπάρχει ένας κίνδυνος: να αυξηθούν οι αντικειμενικές αξίες και να «φουσκώσει» το χαράτσι έως και κατά 33% ακόμη και για τις φθηνότερες περιοχές της χώρας.

15Εισφορά αλληλεγγύης 2012 μέσω του εκκαθαριστικού της εφορίας. Πολυεκκαθαριστικό δεν θα υπάρξει το 2012. Η εισφορά αλληλεγγύης για τα εισοδήματα του 2011 και το τέλος επιτηδεύματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες θα πληρωθεί μέσω του εκκαθαριστικού φορολογίας εισοδήματος. Το εκκαθαριστικό αποπληρώνεται σε έως και τρεις διμηνιαίες δόσεις, αν και το υπουργείο Οικονομικών αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν... ευκολίες πληρωμής λόγω του υπερβολικού φορολογικού βάρους.

16Φόρος εισοδήματος 2011. Οπως έχει επισημάνει η «Οικονομία», με το εκκαθαριστικό του 2012 θα τρίβουμε τα μάτια μας. Δεν είναι μόνο το ότι θα ενσωματωθεί η εισφορά αλληλεγγύης και το τέλος επιτηδεύματος. Θα φανούν οι συνέπειες από την περικοπή κατά τουλάχιστον 50% όλων των φοροαπαλαλγών αλλά και η μείωση του αφορολόγητου της κλίμακας στα 5.000 ευρώ αναδρομικά από τον Ιανουάριο του 2012.

Υπάρχουν και τα ακόλουθα τέσσερα μέτρα τα οποία έχουν άγνωση ημερομηνία πληρωμής λόγω της ανικανότητας του υπουργείου Οικονομικών να λειτουργήσει το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο.

17Η πληρωμή του ΕΤΑΚ έτους 2009, που εκκρεμεί για 1,4 εκατομμύρια Ελληνες.

18 Η καταβολή του ΦΜΑΠ έτους 2010, που κανονικά θα έπρεπε να έχει γίνει από τα μέσα στο 2010.

19Η καταβολή του ΦΑΠ 2011, που θα έπρεπε να έχει πληρωθεί ήδη, αν και προς το παρόν δεν έχουν υποβληθεί καν τα έντυπα Ε9, πάνω στα οποία στηρίζεται ο ΦΑΠ.

20Η πληρωμή του ΦΑΠ έτους 2012 πρέπει κανονικά να γίνει μέσα στο 2012.