ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: ΑΠΟ ΠΟΤΕ ΗΞΕΡΕ Ο ΣΑΜΑΡΑΣ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΟΥ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ

Διαβάσαμε σήμερα στην τελευταία σελίδα της Πελοποννήσου ένα μικρό παρασκήνιο σχετικά με το πότε και υπό ποιες ...

ΠΟΙΟΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ ΚΑΤΑΡΓΟΥΝΤΑΙ

255 οργανισμοί που απασχολούν περισσότερους από 6.000 εργαζομένους ...

ΠΛΑΦΟΝ 2.2ΟΟ ΕΥΡΩ ΣΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Επιφυλάξεις εκφράζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για το αν και κατά πόσο η θέσπιση πλαφόν 2.400 ευρώ στις συντάξεις είναι αρκετή...

ΑΝΑΖΗΤΟΥΝΤΑΙ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΡΟΝ, ΜΕΤΡΑ ΥΨΟΥΣ 11,6 ΔΙΣ ΕΥΡΩ

Σε τεντωμένο σχοινί προσπαθεί να ισορροπήσει το οικονομικό επιτελείο...

ΑΠΑΛΛΑΓΕΣ ΤΕΛΟΣ ΓΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΥΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 40.000 ΕΥΡΩ

Το βασικό σενάριο προβλέπει διατήρηση των απαλλαγών και εκπτώσεων για τους έχοντες εισοδήματα έως 30.000 ευρώ...

24ωρη απεργία της ΕΣΗΕΑ

Η ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ 

Οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ, όπως και όλα τα λαϊκά στρώματα, αντιμετωπίζουμε το τελευταίο διάστημα λυσσαλέα επίθεση σε βάρος μας από την κυβέρνηση της τρόικας και την εργοδοσία. Μαζί με την κατάργηση κάθε ασφαλιστικού και εργασιακού δικαιώματος επιδιώκουν με την τρομοκρατία τους να φιμώσουν την ενημέρωση των πολιτών. Δίνουν αντιπαροχή την αλήθεια της είδησης σε συμφέροντα και αντιλαϊκές πολιτικές για να επαναφέρουν με τη συνέργεια της κυβέρνησης καθεστώτα δουλείας χωρίς ΣΣΕ, χωρίς αξιοπρεπείς αμοιβές, χωρίς κοινωνική δικαιοσύνη και δικαίωμα στην ποιότητα ζωής. Μετατρέπουν και τους εργασιακούς χώρους των ΜΜΕ σε γαλέρες, θέλοντας να χειραγωγήσουν και την ίδια τη λειτουργία της ενημέρωσης της ελληνικής κοινωνίας.

Βιώνουμε όλοι μας δραματικές συνθήκες με στρατιές ανέργων, με μαζικές απολύσεις, με υποαπασχόληση – μειώσεις μισθών, με την αναβίωση της δουλοπαροικίας νοικιάζοντας τίτλους και εργαζόμενους, με το μαστίγιο των ΔΠΥ ως μέσο απειλής για τη μεταβολή των εργασιακών σχέσεων, με πολύμηνη καθυστέρηση καταβολής δεδουλευμένων, ασφαλιστικών εισφορών, με τη διάλυση των Ασφαλιστικών Ταμείων και την υπαλληλοποίηση της Ενημέρωσης, με χαράτσια σε συναδέλφους, που δεν έχουν τη δυνατότητα να τα πληρώσουν, με την παράνομη και καταχρηστική απόλυση συνδικαλιστών και με τις συστηματικές παραβιάσεις των ΣΣΕ.
Σε αυτές τις μεθοδεύσεις αντιπαραθέτουμε την οργανωμένη, μεθοδική και συνεχή μας αντίσταση και την απόφασή μας για ολομέτωπη μέχρι τέλους σύγκρουση μαζί τους.

Η Συντονιστική Επιτροπή καλεί τους εργαζόμενους σε όλα τα δημόσια, δημοτικά και ιδιωτικά ΜΜΕ (εφημερίδες, τηλεόραση, περιοδικά, ραδιόφωνα, διαδίκτυο, πρακτορεία) στην κοινή συγκέντρωση και πορεία, που πραγματοποιείται με τις Ομοσπονδίες ΠΟΕΣΥ, ΠΟΣΠΕΡΤ, ΠΟΕΠΤΥΜ και Ομοσπονδία Τύπου και Χάρτου την Τρίτη, 18 Οκτωβρίου 2011, στις 11 το πρωί μπροστά στην ΕΣΗΕΑ (Ακαδημίας 20) και να συμμετάσχουν στην 24ωρη πανελλαδική απεργία των ΜΜΕ, που αρχίζει στις 6 το πρωί της ίδια μέρας.

Επίσης, καλούμε τους συναδέλφους μας να προβάλλουν τη γενική κινητοποίηση του εργαζόμενου λαού την Τετάρτη, 19 και την Πέμπτη, 20 Οκτωβρίου 2011 από τα ΜΜΕ, στα οποία εργάζονται και να ενισχύσουν με την παρουσία τους τις απεργιακές συγκεντρώσεις των Συνδικάτων. Ο μόνος λόγος, άλλωστε, που ανοίγουμε εμείς τις κινητοποιήσεις την προηγούμενη μέρα, είναι για να εξασφαλιστεί η μεγαλύτερη δυνατή κάλυψη και να ενισχυθεί ο πανεργατικός αγώνας.

Στους εκβιασμούς και στην τρομοκρατία τους, οφείλουμε σύσσωμοι να αντιτάξουμε την αγωνιστικότητά μας μέχρι τέλους. Κανείς μόνος του στην κρίση.

Γράφουν το ΜoU και περιμένουν τον πρίγκιπα

Στη σύνταξη του Memorandum Of Understanding (MoU) προχωρούν οι πλευρές Τζίγγερ και Σουλτάν Αλ Σαούντ, προετοιμάζοντας το έδαφος για την άφιξη του Σαουδάραβα πρίγκιπα.

την τελική ευθεία βαδίζει πλέον η ενδεχόμενη αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος στον Παναθηναϊκό, και αν δεν προκύψει κάτι εντελώς απρόσμενο ο Σουλτάν Αλ Σαούντ αναμένεται να πάρει τα ηνία του "τριφυλλιού".

Το πιο αποφασιστικό βήμα για την συμφωνία των πλευρών του Γιάννη Βαρδινογιάννη και του Σαουδάραβα πρίγκιπα αναμένεται να γίνει σήμερα (Τρίτη).
Την Δευτέρα, αρχικά παραδόθηκε το γνήσιο της υπογραφής του Σαουδάραβα πρίγκιπα μέσω μαίλ και το απόγευμα πραγματοποιήθηκε με τους εντεταλμένους νομικούς του Γιάννη Βαρδινογιάννη συνάντηση σε ιδιαίτερα θετικό κλίμα.

Την Τρίτη οι δύο πλευρές έχουν ανανεώσει εκ νέου το ραντεβού τους για να φτιάξουν έχοντας και το προτότυπο έγγραφο, την σύνταξη του Memorandum of Understanding (ΜoU).

Του εγγράφου-προσύμφωνο που είναι απαραίτητο για την οριστικοποίηση της άφιξης του Σουλτάν Αλ Σαούντ, ο οποίος την έχει προαναγγήλει μέσω του εκπροσώπου του Βλάση Τσάκα για την προσεχή Παρασκευή.

Το "κλειδί" της υπόθεσης

Στην εξέλιξη της υπόθεσης, ο δικηγόρος του πρίγκιπα, Παναγιώτης Πετρόπουλος τόνισε στους νομικούς του Τζίγγερ πως θα ήθελε να υπογραφεί το MoU, σε κοινή παρουσία με τον μέτοχο της "πράσινης" ΠΑΕ, ώστε να παρουσιαστούν απευθείας οι οικονομικέ εγγυήσεις.

Κάτι που απάντησαν θετικά οι δικηγόροι της πλευράς Βαρδινογιάννη, εφόσον με την παρουσία του επίσημου εγγράφου (που αναμένονταν σήμερα) να διαπιστωθεί πως είναι οριστικά το γνήσιο της υπογραφής του Σουλτάν Αλ Σαούντ έχει επικυρωθεί από βασιλικό συμβολαιογράφο και εστάλη από ηλεκτρονική διεύθυνση Υπουργείου της Σαουδικής Αραβίας.

Έτσι το συμπέρασμα είναι πως εφόσον όλα κυλήσουν θετικά, "κλειδί" στην ολοκλήρωση της συμφωνίας θα είναι η κατάθεση της εγγυητικής των 20.000.000 ευρώ από πλευράς του Σαουδάραβα σε ειδικό λογαριασμό της πράσινης ΠΑΕ.

Το αδιαχώρητο το Σάββατο

Όλα τα παραπάνω προκαλούν το συμπέρασμα πως ο δρόμος προς την συμφωνία ολοένα και μικραίνει παρά τις όποιες επιφυλάξεις υπάρχουν και δεν αποκλείεται να δούμε τον πρίγκιπα Σουλτάν Αλ Σαούντ την Παρασκευή στην Ελλάδα και ένα 24ωρο αργότερα στο ΟΑΚΑ με τον Εργοτέλη εκεί που δεν αποκλείεται να γίνει το αδιαχώρητο.

Αγωνία για απουσίες ενόψει Εργοτέλη

Την ίδια σε αγωνιστικό επίπεδο, μετά το σπουδαίο διπλό με 3-2 μέσα στην Ξάνθη επί της τοπικής ομάδας, ο Ζεσουάλδο Φερέιρα καλείται να διαχειριστεί τα δύο νέα προβλήματα που προέκυψαν την Δευτέρα με τα αποτελέσματα των εξετάσεων των τραυματιών Βύντρα και Μπουμσόνγκ.

Γερουλάνος: "Αναχρονιστικός νόμος"

Ο Υπουργός Πολιτισμού Παύλoς Γερουλάνος φιλοξενήθηκε στην εκπομπή "Δίκη στον ΣΚΑΪ" με τον Κυριάκο Θωμαϊδη. Σε ένα σημείο της κουβέντας, ο Παύλος Γερουλάνος αναφέρθηκε σε μία συζήτηση που είχε με τον Μισέλ Πλατινί, όπου ο πρόεδρος της UEFA του ανέλυσε τα θετικά της εισόδου ξένων επενδυτών στο ποδόσφαιρο μίας χώρας.

Σε εκείνο το σημείο παρενέβη ο Κυριάκος Θωμαϊδης και τον ρώτησε για την περίπτωση του Σουλτάν Αλ Σαούντ και το ενδιαφέρον του για τον Παναθηναϊκό. Ο δημοσιογράφος θέλησε να μάθει εάν υπάρχει περίπτωση να αλλάξει ο νόμος που ισχύει στη χώρα μας και ο Υπουργός έκανε την αποκάλυψη... "Στο νέο νομοσχέδιο θα αλλάξει η διάταξη περί ιθαγένειας" τόνισε αρχικά.

Κατόπιν, χαρακτήρισε αναχρονιστική την ισχύουσα νομοθεσία και υπογράμμισε τη βούληση της Κυβέρνησης να βοηθήσει τους νέους επενδυτές: "Είναι ένας νόμος μιας άλλης εποχής, αναχρονιστικός. Όλα αυτά τα προβλήματα που υπάρχουν στο ελληνικό ποδόσφαιρο έδιωξαν ανθρώπους οι οποίοι επένδυαν. Είναι σημαντικό να μπουν νέοι επενδυτές, εμείς το θέλουμε".

Έφερε μάλιστα ως παράδειγμα την Αγγλία, όπου η είσοδος ξένων επενδυτών έδωσε ώθηση στο άθλημα: "Δείτε τι έγινε στην Αγγλία, όπου ξένοι αγόρασαν ομάδες και δημιούργησαν ισχυρά brand names. Αυτό που πρέπει να μας ενδιαφέρει δεν είναι η εθνικότητα, αλλά αν είναι σοβαρός ο επενδυτής και θέλει να βάλει χρήματα. Αρκεί να μην πρόκειται για off shore εταιρίες".

ΕΚΤΟΣ ΕΦΕΔΡΕΙΑΣ ΜΕΝΟΥΝ ΟΙ ΜΟΝΟΓΟΝΕΪΚΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ


Απαλλαγή των μονογονεϊκών οικογενειών από το καθεστώς εργασιακής εφεδρείας προβλέπει τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών που κατατέθηκε χθες. Σύμφωνα με αυτή τη ρύθμιση όσοι είναι επικεφαλής μονογονεϊκών οικογενειών δεν θα λάβουν τον δρόμο της εξόδου από το...
Δημόσιο ακόμη και αν πληρούν τα κριτήρια πρόωρης συνταξιοδότησης.
Αλλαγές υπήρξαν στο πολυνομοσχέδιο με στόχο - όπως είχε ανακοινώσει ο υπουργός Οικονομικών - να βελτιωθούν οι αμοιβές των ήδη υπηρετούντων δημοσίων υπαλλήλων σε σχέση με τους νεοπροσλαμβανόμενους. «Υπάρχει περίπτωση ένας νεοεισερχόμενος να υπερφαλαγγίσει υπηρετούντα υπάλληλο» τόνισε ο κ. Βενιζέλος και εξήγησε: «Προσπαθήσαμε στο πλαίσιο του δημοσιονομικώς εφικτού και χωρίς να μεταβάλουμε βασικές παραδοχές του προϋπολογισμού του 2012 να πριμοδοτήσουμε όσο γινόταν περισσότερο τους υπηρετούντες υπαλλήλους στην ένταξή τους στους νέους βαθμούς και στα νέα μισθολογικά κλιμάκια».
Παράλληλα, δημόσιοι υπάλληλοι οι οποίοι υπηρετούν σε οργανικές θέσεις που καταργούνται και για τους οποίους αποφασίζεται η μετάταξη, μπορούν να μεταφερθούν σε νέες οργανικές θέσεις ακόμη και εάν αυτές δεν υπάρχουν στους νέους φορείς. «Επιτρέπεται η μετάταξη ή μετάθεση υπαλλήλου και χωρίς να υπάρχει κενή οργανική θέση στην υπηρεσία ή στον φορέα που μετατάσσεται ή μετατίθεται με ταυτόχρονη μεταφορά τη θέσης που κατέχει ο υπάλληλος» επισημαίνεται χαρακτηριστικά.
Στην τροπολογία επίσης προβλέπεται η εξαίρεση του προσωπικού της ΕΥΠ από το νέο μισθολόγιο.

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ "ΔΡΟΜΟΙ ΚΑΙ ΟΝΕΙΡΑ"Οι εκδόσεις “περί τεχνών
σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου
του Θρασύβουλου Μαυρομμάτη
δρόμοι και όνειρα

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί
στο ξενοδοχείο «ΑΣΤΗΡ»--Πάτρα, Αγ. Ανδρέου 16
την Παρασκεύη, 21 Οκτωβρίου 2011 και ώρα 8.οο μ.μ.

Το βιβλίο θα παρουσιάσουν:

* ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΤΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ
Δ/τής 6ης Υ.ΠΕ--Δημ. Σύμβουλος Πατρέων
* ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΑΤΣΟΥΚΗΣ
Πρόεδρος Ινστιτούτου Δημοκρατίας Πάτρας
* ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΗΣ
Πρύτανης Παν/μίου Πατρών
ΕΛΛΗ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ
Δημοσιογράφος εφ. “Καθημερινή”
* ΝΙΚΟΣ TΣΟΥΚΑΛΗΣ
Βουλευτής Δημ. Αριστεράς

Χαιρετισμός:
ΜΑΡΙΕΤΤΑ ΓΙΑΝΝΑΚΟΥ
Ευρωβουλευτής

Συντονιστής ο δημοσιογράφος
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΑΓΝΗΣ

                                                                  Μουσικό κλείσιμο: ΑΝΝΥ ΟΝΟΥΦΡΙΟΥ

ΑΠΑΙΣΙΟΔΟΞΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟ... 100% ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ!


Ρεπορτάζ : Β. Δεμίρης
(από το Έθνος)
"Μαύρα" βλέπουν τα πράγματα οι Ελληνες, καθώς σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο, το 100% (!) των συμπολιτών μας χαρακτηρίζει την οικονομική κατάσταση "κακή" και σοβαρά επιδεινούμενη σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν. Στους "27", ιδιαίτερα υψηλά...
ποσοστά απαισιοδοξίας εμφανίζουν επίσης οι Ισπανοί (97%), οι Πορτογάλοι και οι Λετονοί (από 96%), οι Ιρλανδοί και οι Ρουμάνοι (από 95%), ενώ ο κοινοτικός μέσος όρος είναι 67%. Οπως είναι φυσικό, στον πλούσιο κοινοτικό Βορρά παρατηρούνται τα χαμηλότερα ποσοστά: Σουηδοί 10%, Γερμανοί 18% και Αυστριακοί 20%.
Σύμφωνα ακόμη με την κοινοτική δημοσκόπηση, το 98% των Ελλήνων θεωρεί ότι είναι "κακή" η κατάσταση της απασχόλησης στη χώρα (73% στους "27" με τα χαμηλότερα ποσοστά να εμφανίζουν οι Αυστριακοί με 25%, οι Ολλανδοί με 28% και οι Λουξεμβούργιοι με 29%). Επίσης, ο βαθμός απογοήτευσης των συμπολιτών μας για τις οικονομικές εξελίξεις αποτυπώνεται και στα ευρήματα του Ευρωβαρόμετρου για επιμέρους ζητήματα. Το 96% των Ελλήνων (73% στους "27") θεωρεί το κόστος ζωής υψηλό στη χώρα τους, το 89% των συμπολιτών μας (48% στους "27") χαρακτηρίζει ανεπαρκή τα επιδόματα ανεργίας και το 92% (53% στους "27") εκτιμά ότι οι συντάξεις είναι χαμηλές. Σύμφωνα πάντα με το Ευρωβαρόμετρο, το 77% των Ελλήνων (37% στους "27") δηλώνει μη ικανοποιημένο από το επίπεδο των υπηρεσιών υγείας και το 61% (29% στους "27") χαρακτηρίζει άσχημη την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού του.
Για το 89% των Ελλήνων και το 71% των πολιτών στους "27" η στέγαση είναι ακριβή. Εξάλλου, έντονη δυσαρέσκεια εκφράζεται στην Ελλάδα και για τον τρόπο λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης, την οποία χαρακτηρίζει αναποτελεσματική το 91% των συμπολιτών μας, ενώ στους "27" είναι 53%. Παράλληλα, το 90% των Ελλήνων και το 67% των υπόλοιπων Ευρωπαίων θεωρεί ανεπαρκή τα μέτρα που λαμβάνονται από την Πολιτεία για την αντιμετώπιση των ανισοτήτων και της φτώχειας.

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: «ΣΤΟΧΟΣ ΝΑ ΚΑΤΑΛΗΞΟΥΜΕ ΣΕ ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΛΥΣΗ ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΗΜΕΡΕΣ»


Να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να σχηματίσουν ένα αρραγές μέτωπο κάλεσε τις πολιτικές και τις κοινωνικές δυνάμεις του τόπου ο Πρωθυπουργός Γιώργος Πααπανδρέου, μιλώντας στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. «Στόχος τις επόμενες ημέρες είναι να καταλήξουμε...
εμείς οι Έλληνες σε μία οριστική λύση, για να τελειώνουμε με την αβεβαιότητα που υπονομεύει τις προσπάθειες για ανάπτυξη», τόνισε ο κ. Παπανδρέου.

Συνάντηση με τον Αντώνη Σαμαρά θα έχει σήμερα στις 7 το απόγευμα ο Πρωθυπουργός, ενώ ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στις 13:30.

Από το μέτωπο δεν πρέπει να περισσεύει κανείς, κοινωνικές δυνάμεις, επιχειρηματίες, συνδικάτα, κοινωνικοί εταίροι και μέσα ενημέρωσης υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.Σε ό,τι αφορά την εβδομάδα που άρχισε και όπου αναμένεται να ληφθούν σημαντικές αποφάσεις και όπου η Βουλή θα κληθεί να εγκρίνει το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «σήμερα, έχουμε φτάσει σ’ ένα σημείο-καμπή, όπως και τον Ιούλιο που πετύχαμε σημαντικές αποφάσεις» αλλά υπογράμμισε ότι «από τότε μέχρι σήμερα, τα ευρωπαϊκά δεδομένα έχουν αλλάξει».


«Στόχος τις επόμενες μέρες είναι να καταλήξουμε εμείς, οι Έλληνες σε μια οριστική λύση», για να τελειώνουμε με την αβεβαιότητα που υπονομεύει τις προσπάθειες για ανάπτυξη. Πρόσθεσε ότι «είναι η ώρα η Ευρώπη να λάβει τις σοβαρές αποφάσεις για να γυρίσουμε σελίδα, να μην κινδυνεύσει το ευρωπαϊκό οικοδόμημα και να χτίσουμε πάνω στις θετικές αποφάσεις του Ιουλίου».
Πέρα από το ελληνικό ζήτημα, υπογράμμισε, η Ευρώπη θα συζητήσει την οικονομική διακυβέρνηση της ευρωζώνης, την ενίσχυση του EFSF και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.


«Στη διαπραγμάτευση που κάνουμε», σημείωσε, «θέλουμε να ρυθμίσουμε τους λογαριασμούς με το παρελθόν, αλλά και, από την άλλη μεριά, κάνουμε και μια νέα αρχή, μια δύσκολη αρχή, αλλά με περισσότερη σιγουριά» με στόχο να περάσει η Ελλάδα σε αναπτυξιακή πορεία, «έχοντας μειώσει κατά το δυνατόν τα βάρη του παρελθόντος, αλλά και έχοντας βάλει υγιείς βάσεις, για να μην ξαναδημιουργήσουμε παρόμοια βάρη».


«Αρωγός μας σ’ αυτή την προσπάθεια είναι η ελληνική κοινωνία, η μεγάλη πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας, που έχει συμπεριφερθεί με πρωτοφανή ωριμότητα, παρά τα όσα λέγονται και γράφονται, παρά τις εικόνες που αναπαράγονται διεθνώς.
Οι προσπάθειες και θυσίες που έχει κάνει και κάνει ο ελληνικός λαός είναι τεράστιες, είναι άθλος, είναι μεγάλο το βάρος. Συχνά, αυτό δεν αναγνωρίζεται όσο πρέπει εκτός Ελλάδας», είπε ο πρωθυπουργός.


«Πολλοί προσπάθησαν», συνέχισε «η Ελλάδα να γίνει το εξιλαστήριο θύμα, ο αποδιοπομπαίος τράγος, ενώ υπήρχαν λάθη και αδυναμίες που αφορούν πολύ πέρα από το ελληνικό πρόβλημα. Προβλήματα της Ευρωζώνης και πολλά προβλήματα σε ό,τι αφορά τη λειτουργία του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος».


«Αυτοί που αρέσκονται να κατηγορούν την Ελλάδα, πολλές φορές, ποντάρουν στην αποτυχία. Και δυστυχώς, είναι και κάποιοι εντός της Ελλάδας που κάνουν το ίδιο ακριβώς, που ποντάρουν στην αποτυχία, που μηδενίζουν το τεράστιο αποτέλεσμα. Δεν θέλουν να φανούν τα θετικά σημάδια, τα οποία είναι υπαρκτά».


» Αυτός είναι ένας πρόσθετος λόγος που κάνει δύσκολη την προσπάθεια, διότι υπάρχουν πολλά μικρά, αλλά και μεγαλύτερα κατεστημένα, τα οποία αντιμετωπίζουν με φόβο και αντιστέκονται στις μεγάλες αλλαγές που πρέπει να γίνουν στη χώρα», επισήμανε.


«Σ’ αυτό το πλαίσιο, είχα σήμερα [Δευτέρα] συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με τον οποίο συζητήσαμε και ανταλλάξαμε απόψεις γύρω από τα θέματα αυτά. Με τις προσπάθειες και τις θυσίες πλησιάζουμε στο στόχο να κλείσουμε μια σελίδα του παρελθόντος. Αλλά για να δώσουμε αυτή τη μάχη, με τις καλύτερες δυνατές προϋποθέσεις, είναι σημαντικό να φανούμε συνεπείς στις δεσμεύσεις μας. Μεταξύ άλλων, αυτό σημαίνει να ψηφίσει και το Ελληνικό Κοινοβούλιο το πολυνομοσχέδιο», κατέληξε ο πρωθυπουργός.
Ραντεβού με Σαμαρά
Με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνη Σαμαρά ο κ. Παπανδρέου θα συναντηθεί στις 7 το απόγευμα, εν όψει της κρίσιμης ψηφοφορίας την Πέμπτη στη Βουλή για το πολυνομοσχέδιο, αλλά και της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής της 23ης Οκτωβρίου.


Η συνάντηση θα γίνει, σύμφωνα με τη ΝΔ, έπειτα από σχετική πρόταση που μεταφέρθηκε τηλεφωνικά από το γραφείο του Πρωθυπουργού στο γραφείο του κ. Σαμαρά. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα ακολουθήσουν επαφές και με τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς, πιθανώς την Τετάρτη.


Το ραντεβού του πρωθυπουργού με τον κ. Σαμαρά ανακοινώθηκε λίγο μετά τη συνάντηση μιάμισης ώρας που είχε τη Δευτέρα ο κ. Παπανδρέου με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια.

TA SOS ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΠΑΡΟΧΗΣ ΡΕΥΜΑΤΟΣ


Ρεπορτάζ : Γιώργος Φιντικάκης
(από ΤΑ ΝΕΑ)
Δυνατότητα μετακόμισης ενός καταναλωτή από μια εταιρεία παροχής ηλεκτρικού ρεύματος σε άλλη χωρίς αυτός να κινδυνεύει να τιμωρηθεί με ποινή, αναγραφή στον λογαριασμό του κάθε χρέωσης αναλυτικά, ώστε να μπορεί να τη συγκρίνει με τις αντίστοιχες...
άλλων προμηθευτών, και δικαίωμα εξωδικαστικής επίλυσης των διαφορών του με την εταιρεία προκειμένου να αποφύγει τη χρονοβόρα και συχνά χωρίς αποτέλεσμα προσφυγή στη Δικαιοσύνη.
Πρόκειται για μερικά από τα σημεία SOS που πρέπει να έχουν υπόψη τους οι πελάτες των εταιρειών παροχής ηλεκτρισμού, τόσο της ΔΕΗ όσο και των ανταγωνιστών της, τα οποία, όπως αναφέρει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, είτε δεν τηρούνται, παρότι επιβάλλονται από τη νομοθεσία, είτε - σύμφωνα με τον πρόεδρό της Ν. Βασιλάκο - πρόκειται σύντομα να καταστούν υποχρεωτικά καθώς σε έναν μήνα θα συμπεριληφθούν στον κώδικα προμήθειας που θα ανακοινωθεί. Αν και από την εξέταση των συμβάσεων στην οποία προέβη η ΡΑΕ προέκυψε ότι σε μεγάλο βαθμό η νομοθεσία τηρείται, εντοπίστηκαν δέκα σημεία που χρήζουν βελτίωσης ή συμπλήρωσης.
Δύο από αυτά που οι εταιρείες δεν τηρούν, παρότι υποχρεούνται από τον νόμο, είναι η αλλαγή προμηθευτή χωρίς επιπλέον χρέωση και το ύψος της εγγύησης που καταβάλλει κανείς στην αρχή της σύμβασης. Στην πρώτη περίπτωση, απαγορεύεται η επιβολή χρέωσης στον καταναλωτή, όταν αποφασίζει να αλλάξει εταιρεία, εκτός κι αν υπέγραψε σύμβαση που προέβλεπε ελάχιστο χρόνο παραμονής ή αν αυτή καταγγέλθηκε επειδή καθυστερούσε να εξοφλήσει τις οφειλές του και κατέστη υπερήμερος. Στη δεύτερη περίπτωση, η καταβολή εγγύησης δεν μπορεί να ξεπερνά ποσό ίσο με την κατανάλωση ρεύματος διάρκειας το πολύ τριών μηνών. Πέραν αυτών, η ΡΑΕ καλεί τους παρόχους να συμπεριλάβουν άμεσα στις συμβάσεις τους άλλους οκτώ όρους που, έτσι κι αλλιώς, θα καταστήσει σύντομα υποχρεωτικούς, όπως για παράδειγμα:
n Επιστροφή προκαταβολής σε εύλογο διάστημα (που θα οριστεί). Σήμερα, κάποιες εταιρείες μετά την αποχώρηση ενός καταναλωτή από το πελατολόγιό τους καθυστερούν να του επιστρέψουν την προκαταβολή που είχε αρχικά καταβάλει, ακόμη και για μήνες, χρησιμοποιώντας τα χρήματα ως κεφάλαιο κίνησης.
n Γραπτή προσφορά στους υποψήφιους πελάτες με το καλύτερο δυνατό πακέτο. Η ευθύνη για το ενεργειακό πακέτο στο οποίο κατατάσσεται ένας πελάτης δεν μπορεί να τον βαρύνει μονομερώς. Στη σύμβαση πρέπει να φαίνεται ότι η εταιρεία πρότεινε στον πελάτη μέσω γραπτής προσφοράς το πακέτο που ταιριάζει στις ανάγκες του, κάτι που σήμερα συχνά δεν συμβαίνει.
n Πρέπει να αναγράφεται ότι ήλεγξε την ορθότητα των στοιχείων που εκείνος της προσκόμισε από τον προηγούμενο προμηθευτή του (σύμφωνα με το τελευταίο εκκαθαριστικό του), ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα καταναλωτών με οφειλές σε μια εταιρεία που, όταν απειληθούν με διακοπή ρεύματος, μετακομίζουν σε άλλη.

ΜΕ ΔΟΣΕΙΣ ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΟΙ ΛΙΣΤΕΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ


Λίστα με ονόματα φορολογουμένων οι οποίοι έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ προτίθεται να υποβάλει σήμερα στη Βουλή ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος. Θα ακολουθήσουν εντός της...
εβδομάδας δύο ακόμα λίστες, μια με τα ονόματα φορολογουμένων με ληξιπρόθεσμα χρέη άνω των 150.000 ευρώ και μια με τα ονόματα 180.000 πολιτών οι οποίοι έβγαλαν μέσω 720.000 τραπεζικών συναλλαγών, μόνο το 2009, συνολικά εμβάσματα ύψους 5,4 δισ. ευρώ. Στη λίστα με τις εκροές καταθέσεων στο εξωτερικό περιλαμβάνονται και 18 άτομα τα οποία, παρότι λάμβαναν επίδομα ανεργίας, φέρονται να έχουν βγάλει έξω περισσότερα από 100.000 ευρώ ο καθένας, όπως και 3.718 άτομα τα οποία στο ίδιο διάστημα δήλωναν στην Εφορία εισοδήματα χαμηλότερα των 20.000 ευρώ. Στην τελευταία αυτή λίστα, σύμφωνα με τα όσα είπε ο κ. Βενιζέλος στη Βουλή, περιλαμβάνονται και υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών, ενώ με βάση τα στοιχεία του 2009 - εντός των ημερών αναμένονται από τις τράπεζες και τα στοιχεία για τις εκροές καταθέσεων για το 2010 και το 2011 - «δεν υπάρχουν ονόματα βουλευτών ή μετακλητών υπαλλήλων του Δημοσίου, εξ όσων μπορέσαμε να ελέγξουμε».

ΧΩΡΙΣ ΑΝΤΙΓΡΑΦΑ. Οι λίστες θα κατατεθούν στη Βουλή, έπειτα από σχετικό αίτημα κατάθεσης εγγράφων από τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Π. Ρήγα. «Ο,τι γνωρίζει ο υπουργός ως εκ της ιδιότητός του, μπορεί να το γνωρίζει και ο ερωτών βουλευτής, από την εμπιστοσύνη του οποίου εξαρτάται ο υπουργός. Οι υποχρεώσεις εχεμύθειας και σεβασμού του απορρήτου που βαρύνουν τον υπουργό και κάθε διοικητικό υπάλληλο βαρύνουν και τον ερωτώντα βουλευτή, που θα λάβει γνώση επισκεπτόμενος την αντίστοιχη υπηρεσία της Βουλής», είπε ο κ. Βενιζέλος, διευκρινίζοντας ότι η λίστα θα είναι στην ευχέρεια του κάθε βουλευτή, χωρίς όμως να μπορεί να λάβει αντίγραφα.
Είχε προηγηθεί η έκδοση γνωμοδότησης της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, με την οποία έμπαινε μια σειρά προϋποθέσεων για τη δημοσιοποίηση των καταλόγων με τα στοιχεία των μεγαλο-οφειλετών του Δημοσίου. Μεταξύ αυτών ο διαχωρισμός εισπράξιμων και μη οφειλών, η ύπαρξη τελεσίδικης δικαστικής απόφασης σχετικά με την ύπαρξη και το ύψος της οφειλής ή η παρέλευση άπρακτης της προθεσμίας για την άσκηση προσφυγής και η ατομική προειδοποίηση των οφειλετών με παροχή περιθωρίου 15 ημερών προκειμένου να προβάλουν αντιρρήσεις…
Την τελευταία αυτή προϋπόθεση, το υπουργείο Οικονομικών επιχειρεί να ξεπεράσει με διάταξη η οποία προστέθηκε σε τροπολογία στο υπό συζήτηση πολυνομοσχέδιο, με την οποία ορίζεται ότι η ενημέρωση των οφειλετών για τη δημοσιοποίηση των στοιχείων τους θα γίνεται μέσω δημόσιας ανακοίνωσης κοινής λήψης στον Τύπο.


ΠΡΩΤΟ ΒΗΜΑ. Η κατάθεση των καταλόγων στη Βουλή φαίνεται να αποτελεί το πρώτο βήμα. Οπως έλεγαν συνεργάτες του υπουργού, «οι λίστες θα δοθούν τελικά στη δημοσιότητα», σημειώνοντας ότι οι προϋποθέσεις που θέτει η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων είναι τέτοιες που καθιστούν επί της ουσίας αδύνατη τη δημοσιοποίηση. Θα τις βγάλει με τον κίνδυνο να «παρανομήσει» έναντι της Αρχής, συμπλήρωνε η ίδια πηγή.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, στο γραφείο του κ. Βενιζέλου βρίσκεται ήδη η λίστα με τα ονόματα περίπου 6.000 φυσικών προσώπων με ληξιπρόθεσμες οφειλές έως τα τέλη Ιουλίου. Η λίστα αυτή δεν μπορεί να επικαιροποιηθεί αυτές τις ημέρες καθώς οι υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών, βρίσκονται από χθες σε δεκαήμερη απεργία.
Τέλος, ο κ. Βενιζέλος ανακοίνωσε χθες ότι σήμερα θα καταθέσει στη Βουλή τροπολογία με την οποία καθιερώνεται η σύσταση ενός ειδικού λογαριασμού εντός προϋπολογισμού που θα αποκαλείται «λογαριασμός κοινωνικής εξισορρόπησης». Στον λογαριασμό αυτό θα συγκεντρώνονται τα εκτός των προϋπολογισθέντων έσοδα από την πάταξη της φοροδιαφυγής και της παραοικονομίας. Ο,τι επιπλέον εισπράττεται από τις δύο αυτές πηγές, θα κατευθύνεται μέσω του λογαριασμού για την ενίσχυση των ασθενέστερων οικονομικά ομάδων που πλήττονται περισσότερο «από την εφαρμογή ενός σκληρού προγράμματος που είμαστε αναγκασμένοι να ακολουθούμε για να σώσουμε τη χώρα», όπως είπε ο κ. Βενιζέλος.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΠΕΡΓΙΕΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Σε ασφυκτικό απεργιακό κλοιό μπαίνει η χώρα αυτή τη βδομάδα, καθώς παραλύει ο ιδιωτικός και δημόσιος τομέας, ως αντίδραση στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για την εργασιακή εφεδρεία, το νέο μισθολόγιο και τις νέες...
φορολογικές κλίμακες.
Οι κινητοποιήσεις θα κορυφωθούν με την απεργία ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ την Τετάρτη και την Πέμπτη. Στο χορό των κινητοποιήσεων μπαίνουν και οι δικαστές, όπως αποφασίστηκε μετά την έκτακτη γενική συνέλευση που πραγματοποίησε η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων. Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε ότι από τη Δευτέρα έως και την Τακτική Γενική Συνέλευση της Ένωσης, τα δικαστήρια θα διακόπτουν τις συνεδριάσεις τους καθημερινά, από τις 12.00 το μεσημέρι έως τις 15.00. Από τις 7 Νοεμβρίου σύμφωνα με απόφαση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων δεν θα εκδίδουν αποφάσεις, εκτός από τις επείγουσες.

Απέχουν από τα καθήκοντα έως τις 27 Οκτωβρίου οι υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών.

Οι γιατροί του ΙΚΑ έχουν εξαγγείλει 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες από Δευτέρα μέχρι και Παρασκευή. Τα έκτακτα περιστατικά θα αντιμετωπίζονται από το προσωπικό ασφαλείας.

Σε 48ωρη απεργία την Τετάρτη και την Πέμπτη προχωρούν οι εργαζόμενοι στις τράπεζες.

Δυσλειτουργία στην αγορά καυσίμων, λόγω της 48ωρης απεργίας που άρχισαν από τη Δευτέρα οι τελωνειακοί.

Το βιολογικό καθαρισμό της ΕΥΔΑΠ στην Μεταμόρφωση έχουν καταλάβει εργαζόμενοι στην ΕΥΔΑΠ. Διαμαρτύρονται για το ενιαίο μισθολόγιο.

Από τη Δευτέρα έως και την Πέμπτη απεργούν οι εφοριακοί και οι εργαζόμενοι στην ΠΟΕ- ΟΤΑ, έως την Τετάρτη οι δικηγόροι.

Η ΠΝΟ απεργεί Δευτέρα και Τρίτη. Τα δρομολόγια Πέραμα – Παλούκια διεξάγονται κάθε δύο ώρες. Τα χειρόφρενο τραβούν την Τετάρτη τα φορτηγά και τα βυτιοφόρα Δημόσιας Χρήσης.

Απεργούν από την Τρίτη και οι εργαζόμενοι στον ΟΑΕΔ.

Οι εργαζόμενοι επαγγελματίες στις λαϊκές αγορές απεργούν την Τετάρτη. Θα πραγματοποιήσουν πορεία διαμαρτυρίας με σημείο συνάντησης την Πλατεία Κάνιγγος στις 10.00 π.μ.

Χωρίς ταξί η πρωτεύουσα την Τετάρτη και την Πέμπτη.

Την Τετάρτη απεργούν οι καθηγητές ΤΕΙ, ΟΛΜΕ, ΔΟΕ.

Οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ απέχουν από την εργασία τους και τη Δευτέρα, την Τρίτη απεργούν οι λοιποί δημοσιογράφοι.

Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη δεν θα κυκλοφορούν τρένα και προαστιακός, Τετάρτη και Πέμπτη απεργούν οι Ελεγκτές Εναέριας Κυκλοφορίας.

Αναμένονται αποφάσεις για το πώς θα κινηθούν τα υπόλοιπα μέσα μαζικής μεταφοράς.
Τριήμερη απεργία θα πραγματοποιήσει από Δευτέρα και το Σωματείο Μηχανικών (ΠΕΜΕΝ).

Πανελλαδική συγκέντρωση διαμαρτυρίας θα πραγματοποιήσουν τη Δευτέρα στις 16.00 στο Καλλιμάρμαρο οι αστυνομικοί, οι πυροσβέστες και οι λιμενικοί.

Στις 19 του μηνός θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στις 11:00 στο Πεδίον του Αρεως, ενώ στις 20 του μηνός η συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στις 11:00 στο Σύνταγμα. Στην κινητοποίηση θα μετάσχει και η ΟΜΕ-ΟΤΕ, ενώ κλειστά θα είναι με απόφαση της ΕΣΕΕ τα εμπορικά καταστήματα.

Σε 24ωρη απεργία προχωρούν την Τετάρτη οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία.

Κλειστό θα παραμείνει όλη την ερχόμενη εβδομάδα το ΤΕΙ Αθήνας, καθώς δεν έχει εγκριθεί ακόμα ο απαραίτητος αριθμός έκτακτου επιστημονικού προσωπικού ώστε να λειτουργήσει στοιχειωδώς το ίδρυμα.

Να οριστεί η εβδομάδα 17 ως 21 Οκτώβρη του 2011 ως εβδομάδα δράσης και απεργιακών κινητοποιήσεων, αποφάσισε σήμερα το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ και να τοποθετηθούν μαύρες σημαίες και πανό σε όλα τα σχολεία.

ΔEN EΧΕΙ ΤΕΛΟΣ Η ΑΙΜΑΤΟΧΥΣΙΑ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ


Μέλη των στρατιωτικών δυνάμεων του Μπασάρ Αλ Ασάντ, σκότωσαν τέσσερις ανθρώπους στη διάρκεια επιθέσεων εναντίον αντιφρονούντων στην πόλη Χομς, όπως αναφέρουν ακτιβιστές που δραστηριοποιούνται στην...
περιοχή.

Δύο από αυτούς πυροβολήθηκαν από ελεύθερους σκοπευτές, καθώς κατευθύνονταν σε κηδεία νεκρών διαδηλωτών που έχασαν τη ζωή τους την προηγούμενη ημέρα.

Στρατιωτικά οχήματα του στρατού έκαναν την εμφάνισή τους σε άλλες περιοχές, της πόλης, όπου οι διαδηλωτές απαιτούν την αποχώρηση του καθεστώτος Ασάντ από την εξουσία.

Η Χομς έχει γίνει επίκεντρο διαδηλώσεων και συγκρούσεων διαδηλωτών και καθεστωτικών στη χώρα. Είναι η τρίτη μεγαλύτερη πόλη στη χώρα, με πληθυσμό 1 εκατομμύριο.

ΣΥΣΤΡΑΤΕΥΣΗ Η... "ΠΑΜΕ ΜΑΖΙ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ"


Ρεπορτάζ : Γιώργος Χρ. Παπαχρήστος
(από ΤΑ ΝΕΑ)
Ποικίλα σενάρια, με αυτό της συγκυβέρνησης να διεκδικεί πρωτεύοντα ρόλο, προκάλεσε το αποψινό «ραντεβού στα τυφλά» του Πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντώνη Σαμαρά. Αν μάλιστα επιβεβαιωθούν...
οι έντονες φήμες που κυκλοφόρησαν χθες το βράδυ, ενδέχεται σήμερα ο Γιώργος Παπανδρέου να κινήσει τις διαδικασίες για αλλαγή σελίδας στο πολιτικό σκηνικό. Χθες ο ίδιος προδιέγραψε τις (πιθανές) κινήσεις του, δηλώνοντας στο άτυπο Υπουργικό Συμβούλιο ότι «δίνουμε μια κρίσιμη εθνική μάχη (...) για να αποτρέψουμε μια εθνική καταστροφή», για να προσθέσει με έμφαση ότι «λόγω των κρίσιμων εθνικών στιγμών, πρέπει το μέτωπο να είναι αρραγές. Και σε αυτό το μέτωπο, δεν περισσεύει κανένας».
Ο κ. Παπανδρέου που είχε χθες το μεσημέρι συνάντηση διάρκειας μιάμισης ώρας με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, ανέφερε επίσης στο Υπουργικό Συμβούλιο τα ακόλουθα, που περιγράφουν έμμεσα τι σκέφτεται να κάνει: «Θα καλέσουμε και πάλι τις άλλες πολιτικές δυνάμεις, όπως κάθε φορά, ακόμα και αυτή την ύστατη στιγμή να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Ευθύνες που πρέπει να αναλάβουν και όλες οι κοινωνικές δυνάμεις της χώρας, επιχειρηματίες, συνδικάτα, κοινωνικοί εταίροι, μέσα ενημέρωσης».
Παρότι δεν υπήρχε επιβεβαίωση, ούτε από κυβερνητικής πλευράς αλλά ούτε από πλευράς Προεδρίας της Δημοκρατίας, για τις πιθανές προθέσεις του κ. Παπανδρέου κατά τη σημερινή, κρίσιμη εκ των πραγμάτων, συνάντηση, οι πληροφορίες επέμεναν ότι σε περίπτωση κατά την οποία η πρόταση Παπανδρέου προς τον κ. Σαμαρά για συγκυβέρνηση σε μια κυβέρνηση εθνικής ανάγκης απορριφθεί (ο αρχηγός της ΝΔ ήδη από ημερών έχει τοποθετηθεί αρνητικά, καλώντας τον Πρωθυπουργό να προκηρύξει άμεσα εκλογές), ο κ. Παπανδρέου θα του πει: «Πάμε μαζί την Κυριακή στις Βρυξέλλες».
Κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος ανέφερε σχετικά ότι «εδώ που έχουμε φτάσει, δεν υπάρχουν πολλές επιλογές. Είναι φανερό ότι το βάρος της προσπάθειας δεν μπορεί να το σηκώσει μόνη της η κυβέρνηση». Ο ίδιος υποστήριξε ότι αυτό ήταν, κατά τα φαινόμενα, και το περιεχόμενο της σχετικής ενημέρωσης που έκανε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο Πρωθυπουργός κατά τη χθεσινή συνάντηση.
Πάντως ο κ. Παπανδρέου μιλώντας στους υπουργούς άφησε αιχμές κατά της Νέας Δημοκρατίας και της περιόδου της κυβέρνησης Καραμανλή. Οπως είπε, «αναλάβαμε πολύ μεγαλύτερο βάρος από αυτό που μας αναλογεί αντικειμενικά, γιατί από τη μια μεριά υπήρχε η στάση φυγομαχίας, ανευθυνότητας και δημαγωγίας των περισσότερων άλλων πολιτικών δυνάμεων, πόσω μάλλον της αξιωματικής αντιπολίτευσης - όπως και όταν ήταν κυβέρνηση, πριν από δύο χρόνια - αλλά και γιατί εμείς σταθήκαμε στο ύψος των εθνικών περιστάσεων χωρίς να αντιμετωπίσουμε την όλη κατάσταση με τρόπο μικροκομματικό και ανεύθυνο απέναντι σε μια εθνική προσπάθεια».

«ΘΕΛΟΥΝ ΤΗΝ ΗΤΤΑ». Σε άλλο σημείο της παρέμβασής του, ο Πρωθυπουργός άφησε - δυνητικά τουλάχιστον - αιχμές και κατά του Αντώνη Σαμαρά και της τακτικής που ακολουθεί, όπως βεβαίως και κατά συντεχνιών, συμφερόντων κ.λπ. Οπως σημείωσε, «κάποιοι εντός της Ελλάδας που κάνουν το ίδιο ακριβώς, που ποντάρουν στην αποτυχία, που μηδενίζουν το τεράστιο αποτέλεσμα. Δεν θέλουν να φανούν τα θετικά σημάδια, τα οποία είναι υπαρκτά. Θέλουν να καλλιεργούν την παραίτηση, τη ματαιότητα των θυσιών και της μεγάλης προσπάθειας. Είναι αυτοί που θέλουν την ήττα, θέλουν την οπισθοδρόμηση, θέλουν την αποτυχία, είτε για να την εκμεταλλευθούν μικροκομματικά είτε γιατί δεν θέλουν να προχωρήσουν σε αλλαγές που θίγουν κατεστημένα».
Τόσο ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου όσο και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος υπογράμμισαν ότι στις Βρυξέλλες κατά το τριήμερο των Συνόδων Κορυφής και Eurogroup θα επιδιωχθεί οριστική λύση στο πρόβλημα χρέους που αντιμετωπίζει η Ελλάδα. Ο κ. Παπανδρέου τόνισε χαρακτηριστικά πως «βασικός στόχος πια είναι να τελειώνουμε με την αβεβαιότητα για το μέλλον της χώρας». Ωστόσο, όπως διαφάνηκε από τις συνολικές τοποθετήσεις του Πρωθυπουργού και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, η Ελλάδα προσέρχεται στις Βρυξέλλες κρατώντας «μικρό καλάθι», μετά και τις νέες αρνητικές τοποθετήσεις γερμανών αξιωματούχων χθες.
Από τα αξιοσημείωτα της χθεσινής συνεδρίασης είναι ασφαλώς η αναφορά του Ευάγγ. Βενιζέλου στην περίπτωση της Λούκας Κατσέλη και στην πρόθεσή της να καταψηφίσει το άρθρο 37 του πολυνομοσχεδίου. Οπως ανέφερε ο κ. Βενιζέλος, μίλησε στην κ. Κατσέλη στην οποία κατέστησε σαφές ότι η τρόικα έχει χαρακτηρίσει προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της έκτης δόσης του δανείου την υπερψήφιση του άρθρου 37.

Ο ΤΣΙΠΡΑΣ. Επίθεση και κατά του Προέδρου της Δημοκρατίας εξαπέλυσε χθες ο Αλέξης Τσίπρας.
Οπως δήλωσε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ μετά τη συνάντηση Παπούλια - Παπανδρέου, η εγχώρια διαπλοκή προστάζει τον Πρωθυπουργό, τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης αλλά με περισσό θράσος ακόμα και τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να παρακάμψουν τη λαϊκή βούληση και να δημιουργήσουν διάδοχο κυβερνητικό σχήμα που θα εφαρμόσει το Μνημόνιο ερήμην της λαϊκής εντολής. «Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να επιτρέψει την κακοποίηση της δημοκρατίας και τη διάλυση της κοινωνίας», είπε χαρακτηριστικά.

Ο ΟΜΠΑΜΑ ΠΕΡΙΟΔΕΥΕΙ ΣΕ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ ΤΟΥ ΝΟΤΟΥ


Σε βόρεια Καρολίνα και Βιρτζίνια περιοδεύει ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα με στόχο να πείσει τους ψηφοφόρους του να πιέσουν το Κογκρέσο ώτε να ψηφιστούν τα νομοσχέδια που αφορούν τη δημιουργία θέσεων...
εργασίας.

Την περασμένη εβδομάδα, οι Ρεπουμπλικανοί στην αμερικανική Γερουσία δεν ενέκριναν το νομοσχέδιο του προέδρου για τη μείωση της ανεργίας.

«Αφού δεν μπορούν να καταλάβουν το νομοσχέδιο στο σύνολό του, θα τους το δώσουμε μπουκιά-μπουκιά» ανέφερε για τους Ρεπουμπλικανούς σε ομιλία του σε ψηφοφόρους στο Άσβιλ της Βόρειας Καρολίνας.

ΑΡΩΜΑ ΕΚΛΟΓΩΝ ΣΤΗ ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Εκλογές μύρισε στην ατμόσφαιρα! Κι αν δεν μυρίσαμε τίποτα εμείς, στη ΝΔ είναι σε κατάσταση ετοιμότητας, καθώς στελέχη σε θέσεις κλειδιά στο κόμμα, παραιτούνται λόγω του ασυμβίβαστου που είχε θέσει ο πρόεδρος Αντώνης Σαμαράς!

Έτσι, την παραίτησή του από τη θέση του Συντονιστή Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας της ....
ΝΔ, υπέβαλλε σήμερα, το μέλος της εκτελεστικής Γραμματείας της ΝΔ, Δημήτρης Πανοζάχος. Ο κ. Πανοζάχος έχει εκφράσει την επιθυμία του να συμμετάσχει στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ στην Α’ Θεσσαλονίκης.
Εξάλλου, την παραίτηση του από τη θέση του αναπληρωτή Γραμματέα Παραγωγικών Τομέων της ΝΔ υπέβαλε πριν από λίγη ώρα και ο Στράτος Σιμόπουλος.