ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: ΑΠΟ ΠΟΤΕ ΗΞΕΡΕ Ο ΣΑΜΑΡΑΣ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΟΥ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ

Διαβάσαμε σήμερα στην τελευταία σελίδα της Πελοποννήσου ένα μικρό παρασκήνιο σχετικά με το πότε και υπό ποιες ...

ΠΟΙΟΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ ΚΑΤΑΡΓΟΥΝΤΑΙ

255 οργανισμοί που απασχολούν περισσότερους από 6.000 εργαζομένους ...

ΠΛΑΦΟΝ 2.2ΟΟ ΕΥΡΩ ΣΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Επιφυλάξεις εκφράζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για το αν και κατά πόσο η θέσπιση πλαφόν 2.400 ευρώ στις συντάξεις είναι αρκετή...

ΑΝΑΖΗΤΟΥΝΤΑΙ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΡΟΝ, ΜΕΤΡΑ ΥΨΟΥΣ 11,6 ΔΙΣ ΕΥΡΩ

Σε τεντωμένο σχοινί προσπαθεί να ισορροπήσει το οικονομικό επιτελείο...

ΑΠΑΛΛΑΓΕΣ ΤΕΛΟΣ ΓΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΥΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 40.000 ΕΥΡΩ

Το βασικό σενάριο προβλέπει διατήρηση των απαλλαγών και εκπτώσεων για τους έχοντες εισοδήματα έως 30.000 ευρώ...

Η ΠΡΩΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΡΧΗΓΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΣΕ BLOG:ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ Κ ΚΟΥΒΕΛΗ ΣΤΟ ENPATRAIS

Η Συνέντευξη του κ Κουβέλη είναι η πρώτη που δίνει αρχηγός κόμματος σε blog.


Η συνέντευξη δόθηκε στο διαχειριστή του www.enpatrais.blogspot.com Κωνσταντίνο Γρ Μαρκέτο φοιτητή Φυσικοθεραπείας στο ΑΤΕΙ Πατρών.
Ευχαριστούμε πάρα πολύ τον Πρόεδρο της Δημοκρατικής Αριστεράς για τη συνέντευξη που μας παραχώρησε

1        Κύριε Κουβέλη πώς κρίνετε την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης; Τι αντιπροτείνετε;

Η Οικονομική Πολιτική της Κυβέρνησης έχει αποτύχει
-  Η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης έχει αποτύχει. Το πιστοποιούν όλοι οι οικονομικοί δείκτες, το επιβεβαιώνει η κατάσταση της συντριπτικής πλειονότητας των συμπολιτών μας. Η αντιμετώπιση της κρίσιμης όσο και επικίνδυνης οικονομικής κατάστασης της χώρας  πρέπει να γίνει σε δυο επίπεδα. Το ένα αφορά στην ανάγκη ύπαρξης μιας ευρωπαϊκής πολιτικής, με ουσιαστική οικονομική διακυβέρνηση, η οποία θα αποκρούει τις επιθέσεις των ποικιλώνυμων οίκων αξιολόγησης και των αδηφάγων αγορών. Επιμένω στην ανάγκη έκδοσης ευρωομολόγου και στη μεταφορά μέρους του χρέους στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Ταυτόχρονα η Ελλάδα πρέπει να διεκδικήσει ένα πενταετές αναπτυξιακό πρόγραμμα, στηριγμένο σε χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, με σύμπραξη του ΕΣΠΑ, το οποίο βρίσκεται σε εξαιρετικά χαμηλή απορροφητικότητα. Στο εσωτερικό της χώρας πρέπει να υπάρξει ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα, με περιορισμό των εμμέσων φόρων και ειδικότερα του ΦΠΑ, έτσι ώστε να ελαφρυνθούν τα λαϊκά στρώματα και να μπορέσουν να ζήσουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες σήμερα κλείνουν με ραγδαίους ρυθμούς. Είναι αυτονόητο ότι τα «λουκέτα» στις επιχειρήσεις αυτές τροφοδοτούν την ανεργία. Πρέπει χωρίς άλλη καθυστέρηση να παταχθεί η φοροδιαφυγή, φοροκλοπή και εισφοροδιαφυγή. Να σταματήσει η κυβερνητική πολιτική να αντισταθμίζει την υστέρηση των φορολογικών εσόδων με την απαράδεκτη περικοπή μισθών, συντάξεων και κοινωνικών δαπανών. Ένα δίχτυ κοινωνικής προστασίας  των αδύναμων στρωμάτων της κοινωνίας πρέπει άμεσα να δημιουργηθεί, με το δεδομένο ότι  η ανεργία καλπάζει και το ένα τρίτο περίπου  της κοινωνίας ζεί κάτω από το όριο της φτώχειας.

2        Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το κόμμα σας έχει επηρεάσει μεγάλο μέρος του εκλογικού σώματος και μάλιστα ότι όποτε γίνουν εκλογές θα μπει στη Βουλή. Επίσης ο ίδιος ο  αείμνηστος Λ. Κύρκος είχε δηλώσει δημοσίως τη στήριξή του στο πολιτικό σας εγχείρημα. Τι διαφορετικό πρεσβεύετε από τα ήδη δύο υπάρχοντα κοινοβουλευτικά αριστερά κόμματα και ιδιαίτερα από το ΣΥΡΙΖΑ;

-   Η Δημοκρατική Αριστερά θα είναι παρούσα στην επόμενη Βουλή και μάλιστα ενισχυμένη. Πέρα από τις δημοσκοπήσεις, οι οποίες δίνουν τη Δημοκρατική Αριστερά με ποσοστό άνω του 3%, την εκτίμησή μας  στηρίζει η σχέση εμπιστοσύνης των πολιτών με το κόμμα μας, που συνεχώς ενισχύεται. Η Δημοκρατική Αριστερά ιδρύθηκε πριν από  περίπου δεκαοχτώ μήνες. Μέσα σ’ αυτό το μικρό χρονικό διάστημα, έχει απλωθεί σε ολόκληρη την Ελλάδα. Έχει συνεχή και υπεύθυνη την πολιτική της παρουσία και παρέμβαση. Έχει καταγράψει σημαντικά αποτελέσματα στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Κυρίως, πορεύεται, όπως πιστεύουμε, με σταθερότητα στις θέσεις μιας αριστεράς που αναδεικνύει  τον ευρωπαϊσμό, τον μεταρρυθμισμό και την πολιτική οικολογία. Δεν περιορίζεται στο να καταγγέλλει. Ταυτόχρονα, αγωνιστικά καταθέτει τις δικές της εναλλακτικές προτάσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης.

3        Πώς κρίνετε την κυβέρνηση στα θέματα εξωτερικής πολιτικής; Τι προτείνετε για την ΑΟΖ;

-    Θα σας έλεγα ότι είμαι σχετικά ανήσυχος από τη στάση της Τουρκίας το τελευταίο διάστημα. Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ θεωρεί ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να επιδείξει αποφασιστική στάση απέναντι σε κάθε παραβίαση κυριαρχικών δικαιωμάτων εκ μέρους της Τουρκίας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση και ο ΟΗΕ οφείλουν να εντείνουν αποφασιστικά τις πιέσεις τους ώστε να εγκαταλείψει η Τουρκία την αδιαλλαξία και την ένταση και να υιοθετήσει εποικοδομητική στάση στις σχέσεις της με τις γειτονικές της χώρες, σε μια περίοδο ιδιαίτερα ευαίσθητη. Είναι αναφαίρετο κυριαρχικό δικαίωμα της Ελλάδας να ανακηρύξει Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και πρέπει να προετοιμάζεται για το χρόνο και τη συγκυρία που η ίδια θα κρίνει κατάλληλη. Για την  ανακήρυξη της ΑΟΖ πρέπει να αξιοποιηθούν  οι Διεθνείς Θεσμοί και το Διεθνές Δίκαιο, χωρίς ολιγωρία και ταλαντεύσεις.

4        Τι προτείνετε για το μεταναστευτικό; Μιας και είναι πρόβλημα που μαστίζει την ελληνική κοινωνία και ιδιαίτερα την περιοχή μας, την Πάτρα για περισσότερο από μία δεκαετία

Να σταματήσει η Ελλάδα
να είναι τόπος υποδοχής μεταναστών
-   Το μεταναστευτικό είναι ένα υπαρκτό και σημαντικό ζήτημα. Σε ό, τι αφορά την ΕΕ είναι τεράστιο το έλλειμμα ολοκληρωμένης και σχεδιασμένης μεταναστευτικής πολιτικής. Η απουσία μεταναστευτικής πολιτικής έχει οδηγήσει στη δημιουργία πράγματι μιας αντιμεταναστευτικής κοινωνικής αντίδρασης.  Αυτή η κοινωνική αντίδραση θα μεγαλώνει και θα τροφοδοτεί ρατσισμό και ξενοφοβία. Η χώρα έχει ανάγκη από μια ολοκληρωμένη πολιτική που θα ενσωματώνει στην κοινωνική πραγματικότητα τους ξένους πολίτες και θα ορίζει το πλαίσιο αντοχής της παρουσίας ξένων πολιτών στη χώρα. Αυτό επιβάλλει πανευρωπαϊκού χαρακτήρα ρύθμιση με πρώτη διεκδίκηση την αλλαγή της συνθήκης «Δουβλίνο 2», έτσι ώστε να σταματήσει η Ελλάδα να είναι ο υποχρεωτικός τόπος υποδοχής και παραμονής των μεταναστών.  Εάν δεν υπάρξουν οι ρυθμίσεις αυτές, το φαινόμενο θα πάρει επικίνδυνες διαστάσεις.  Και στην Πάτρα, όμως, παρατηρείται μια γενικότερη σιωπή για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Η μετακίνηση του μεγαλύτερου όγκου των μεταναστών στις νότιες συνοικίες, λόγω της λειτουργίας του νέου λιμένα της Πάτρας και η συνεπακόλουθη απομάκρυνση των μεταναστών από το κέντρο της πόλης, «έκρυψε» το χρονίζον πρόβλημα «κάτω από το χαλί» και κανείς πλέον δεν ασχολείται σοβαρά με το θέμα αυτό.
Σε κάθε περίπτωση θέλω να τονίσω ότι οι κατά καιρούς «επιχειρήσεις σκούπας», η παντελής απουσία δομών διαχείρισης, έχει απλώς μεταφέρει το πρόβλημα των συγκεντρωμένων μεταναστών στην ήδη υποβαθμισμένη από πλήθος προβλημάτων νότια πλευρά της πόλης.

5        Ο  κ. Λοβέρδος ανέφερε ότι προτίθεται να μειώσει και άλλο τα έξοδα του κράτους για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη την ίδια στιγμή που δημοσιεύματα του βρετανικού τύπου αναφέρουν ότι τα κρούσματα AIDS στην Ελλάδα αυξάνονται. Συμφωνείτε με την άποψη του υπουργού; Και αν όχι με ποιο άλλο μέτρο θα μπορούσαμε να αντισταθμίσουμε την πρόθεση του κ Λοβέρδου;

-    Ο αναγκαίος εξορθολογισμός του συστήματος υγείας σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να σημάνει την αποδυνάμωση των υποδομών υγείας και βεβαίως της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.  Αντίθετα, εκείνο που επιβάλλεται είναι ο έλεγχος των δαπανών που συνιστούν τη «μαύρη τρύπα»  κατασπατάλησης του δημοσίου χρήματος, με στοιχεία αδιαφάνειας και διαφθοράς.

6        Ποια η άποψή σας για το νέο πολυνομοσχέδιο της Παιδείας; Ποιες αλλαγές προτείνετε;

-   Η ΔΗΜΑΡ, συνεπής στις απόψεις της για την ανάγκη της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης, παρακολούθησε και συμμετείχε ενεργά σε όλα τα θεσμικά όργανα διαλόγου γύρω από το νέο νόμο του Υπουργείου Παιδείας, που αφορά την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Στο διάλογο αυτό προσήλθαμε με τις δικές μας θέσεις και επεξεργασίες, επισημαίνοντας ότι η μεταρρύθμιση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση προϋποθέτει ευρύτερες συναινέσεις στην κοινωνία αλλά και στην ίδια την ακαδημαϊκή κοινότητα, που θα κληθεί να εφαρμόσει τις αλλαγές στα πανεπιστήμια.
Το νέο θεσμικό πλαίσιο, ενώ επιχειρεί να διορθώσει κάποιες από τις χρόνιες παθογένειες, αποκλίνει σημαντικά από το πρότυπο του δημόσιου πανεπιστημίου. Για τους λόγους αυτούς καταψηφίσαμε το νομοσχέδιο στη Βουλή, υπογραμμίζοντας πως δεν θα λύσει αλλά θα δημιουργήσει προβλήματα στην ακαδημαϊκή ζωή.
Σε κάθε περίπτωση, όμως, θέλω να τονίσω ότι η εφαρμογή του νόμου θα κριθεί στην πράξη, με ανοιχτά πανεπιστήμια και με τη δημοκρατική συμμετοχή όλων των συνιστωσών της ακαδημαϊκής κοινότητας, που θα δραστηριοποιηθούν για να αποτρέψουν τις αρνητικές συνέπειες του. 

7        Αν γίνουν εκλογές και δεν υπάρξει αυτοδύναμη κυβέρνηση, σύμφωνα με την εμπειρία σας ως Υπουργός στην κυβέρνηση Τζανετάκη, βλέπετε να ωφελεί η δημιουργία κυβέρνησης συνεργασίας; Και αν ναι θα προτιμούσατε να συμμετάσχετε σε συγκυβέρνηση όλων των κομμάτων ή κάποιου άλλου συνασπισμού;

-    Η Δημοκρατική Αριστερά θα είναι παρούσα στην επόμενη βουλή οποτεδήποτε και αν γίνουν οι εκλογές. Από θέση ευθύνης για τη χώρα και την κοινωνία και πάντα με γνώμονα τις προγραμματικές της θέσεις, ενδιαφέρεται για το περιεχόμενο της ασκούμενης κυβερνητικής πολιτικής. Σήμερα προϋποθέσεις συνεργασίας ή συμμετοχής της ΔΗΜΑΡ σε κυβερνητικό σχήμα δεν υπάρχουν.
8        Τέλος αναφορικά με την Πάτρα το τελευταίο μεγάλο έργο, η «Ολυμπία οδός», έχει «παγώσει». Τι βλέπετε; Θα ξαναρχίσουν οι εργασίες για την κατασκευή της; Μπορείτε να προτείνετε κάποιο νέο αναπτυξιακό έργο για την Πάτρα;
Η Κοινοπραξία της Ολυμπίας Οδού
διαλύει τα εργοτάξιά της
Όπως αποκαλύψαμε πρόσφατα, η κοινοπραξία διαλύει τα εργοτάξιά της. Και μόλις χθές, ο Υπουργός Ανάπτυξης κ. Χρυσοχοϊδης δήλωσε σε επιτροπή της Βουλής, ότι ομαλή χρηματοδότηση για την συνέχιση των εργασιών στα μεγάλα έργα - μεταξύ αυτών και η Ολυμπία Οδός - δεν θα υπάρξει πριν το καλοκαίρι του 2012. Η εξέλιξη για ολόκληρη τη Δυτική  Ελλάδα είναι τραγική, αφού για τα επόμενα δύο τουλάχιστον χρόνια θα είναι -οδικά και σιδηροδρομικά - εντελώς αποκομμένη από την υπόλοιπη Ελλάδα. Με όλες τις συνέπειες για οποιαδήποτε αναπτυξιακή προοπτική.
Η Δημοκρατική Αριστερά  επανειλημμένα έχει αναδείξει την αναγκαιότητα για  την χωρίς καθυστέρηση εκτέλεση του έργου της «Ολυμπίας Οδού». Συστηματικά και επίμονα με τις παρεμβάσεις μας στη Βουλή, έχουμε επισημάνει την προτεραιότητα του έργου και τη σπουδαιότητά του, όχι μόνο για την περιοχή, αλλά συνολικότερα για τις οφειλόμενες  αναπτυξιακές επιδιώξεις της χώρας.  Οι εκτιμήσεις μας είναι ότι οι εργασίες εκτέλεσής του  θα ξεκινήσουν μετά  το τέλος του έτους 2012 και τούτο με την επισήμανση ότι θα πρέπει να διατεθούν  χρήματα από το κονδύλι των δημοσίων δαπανών, το οποίο πρέπει να αναπροσανατολίσει τους στόχους του.

ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ: ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΑΤΩΝ


Μετά και την τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, στην οποία συζητήθηκε για πολλοστή φορά το θέμα της Ξερόλακκας και γενικότερα το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων, θέλουμε με συνοπτικό τρόπο να παρατηρήσουμε τα παρακάτω:
Ο ΧΥΤΑ ΤΗΣ ΞΕΡΟΛΑΚΚΑΣ
Δεν υπάρχει κανείς που να ισχυρίζεται σήμερα, ότι αυτός ο ΧΥΤΑ, πρέπει να συνεχίσει να λειτουργεί. Έχει εδώ και τρία τουλάχιστον χρόνια εξαντλήσει την χωρητικότητά του. Ακόμα και αν δεχτούμε, ότι σήμερα γίνεται ταφή, αυτή σε καμμία περίπτωση δεν είναι υγειονομική. Γίνεται (παράνομη) επέκτασή του στα πρανή, διανοίγονται τάφροι υποδοχής σκουπιδιών, χωρίς καμμία προστασία του υπεδάφους και του υδροφόρου ορίζοντα, υπάρχουν πολύ σοβαρά ερωτηματικά αν υφίσταται στεγανότητα σε οποιοδήποτε σημείο λόγω της συσσώρευσης τεράστιων υπερκείμενων φορτίων. Δεν υπάρχουν συστήματα απαγωγής ή καύσης του βιοαερίου, η τεράστια υπέρβαση ύψους, κάνουν την κατάσταση πολύ επικίνδυνη. Και για εκδήλωση πυρκαγιών αλλά και για συνολική κατάρευση με απρόβλεπτες συνέπειες.
Ο ΧΥΤΑ της Ξερόλακκας, έπρεπε να έχει ήδη κλείσει! Κατά τούτο δεν είχαν κανένα νόημα οι αλεπάλληλες συζητήσεις και παρατάσεις. Νόημα θα είχαν μόνο οι απαραίτητες ενέργειες για να το διασφαλίσουν. Οι οποίες δεν έγιναν. Και αυτό συνιστά τεράστια πολιτική ευθύνη. Θα το εξηγήσουμε παρακάτω.
ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΣΤΑΘΜΟΥ ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΗΣ (ΣΜΑ)
Ο Σταθμός Μεταφόρτωσης είναι απαραίτητος για την μεταφορά των σκουπιδιών σε οποινδήποτε προορισμό. Και αυτό το γνωρίζουν πλέον ειδήμονες και μη. Από την στιγμή λοιπόν που η Δημοτική Αρχή του κ. Δημαρά, είχε υποσχεθεί το κλείσιμο της Ξερόλακκας, γιατί δεν σχεδίασε τον σταθμό μεταφόρτωσης από τον Γενάρη; Αρχίζοντας από την χωροθέτησή του, με ικανό χρόνο δημόσιας διαβούλευσης, διεκδίκησης της χρηματοδότησής του και έχοντας ικανοποιητικό χρόνο για την κατασκευή του; Δεν γνώριζε η Δημοτική Αρχή τους απαραίτητους χρόνους; Δεν γνώριζε τις πιθανές εμπλοκές, τις κοινωνικές αντιδράσεις; Όποιος και να 'ναι ο λόγος, αυτό είναι δική της πολιτική ευθύνη. Ναι! Υπάρχουν ευθύνες και στους προηγούμενους. Ο ΣΜΑ, έπρεπε να έχει χωροθετηθεί πολλά χρόνια πρίν. Αυτό όμως δεν μετριάζει τις ευθύνες του κ. Δημαρά. Ούτε συμψηφίζονται με αυτές των προηγούνενων.
Η παράταξή μας, όλα αυτά τα είχε έγκαιρα υποδείξει. Ακόμα από την προεκλογική περίοδο.
ΠΟΥ ΘΑ ΜΕΤΑΦΕΡΟΥΜΕ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ;
Η Δημοτική Αρχή μας πληροφόρησε, ότι διερευνά 17 άλλους ΧΥΤΑ για την μεταφορά των σκουπιδιών. Διαφωνούμε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο. Τα σκουπίδια της Πάτρας πρέπει να πάνε στον ΧΥΤΑ του Φλόκα. Όχι μόνο γιατί είναι όμορος και αυτό προβλέπει ο Περιφερειακός σχεδιασμός. Αλλά γιατί το επιβάλλει η λογική και το συμφέρον των Δημοτών. Μας δημιουργεί κατάπληξη η τόσο εύκολη παραίτηση του κ. Δημάρχου από τον στόχο αυτό. Γιατί ακόμα, είναι τεχνικά εύκολο να μεγαλώσει η χωρητικότητά του, όπως πολλές φορές έχουμε εξηγήσει στο Δημοτικό Συμβουλιο, για να έχουμε χρόνο για την κατασκευή νέου κυττάρου. Θα χρειαστεί ίσως επίμονος διάλογος και με τον Δήμο Δυτικής Αχαίας και με τις υπερκείμενες αρχές. Αλλά δεν γίνεται αλλιώς. Αυτό πρέπει να το συνειδητοποιήσουν όλοι. Πρωτίστως η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και η Κυβερνηση.
ΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ
Αρχικά θα αναφέρουμε, ότι επιβάλλεται να ακολουθήσουμε με την μέγιστη ταχύτητα και με θρησκευτική ευλάβεια τις παραπάνω λύσεις, γιατί η κατασκευή οποιουδήποτε εργοστασίου, σε κάθε περίπτωση, δεν αφορά την προσεχή πενταετία. Όσοι «οδύρονται», για την τάχα απώλεια των πιστώσεων, απλά δεν λένε την αλήθεια. Οι δημοπρατήσεις έχουν ανασταλεί με Κυβερνητική απόφαση. Είτε γιατί άλλα κελεύει η κ. Μέρκελ, είτε γιατί απλά δεν έχουν χρήματα.
Είμαστε όμως υποχρεωμένοι να τονίσουμε για μία ακόμα φορά ότι: Δεν θα συναινέσουμε ποτέ σε μία λύση που αυξάνει το κόστος διαχείρησης 6 έως 8 φορές! Θα κάνουμε κάθε τι για να μην επιτρέψουμε με Δημοτική απόφαση την λεηλασία των Δημοτών, στο όνομα των συμφερόντων οποιουδήποτε επιχειρηματία! Εχουμε πολλές φορές αναφερθεί στις εναλλακτικές μορφές διαχείρησης. Που είναι ηπιώτερες, οικονομικώτερες, φιλικότερες στο περιβάλλον.
Τις παραπάνω απόψεις μας τις καταθέσαμε και στο Δημοτικό Συμβούλιο της περασμένης Δευτέρας. Θα τις επαναλάβουμε σε κάθε ευκαιρία.     

ΝΕΟ ΚΟΜΜΑ ΚΑΝΕΙ Ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗΣ

Tην άλλη Τετάρτη, όπως όλα δείχνουν θα οριστικοποιηθεί η πολιτική κίνηση που ετοιμάζει ο Παναγιώτης Κουρουμπλής με στελέχη του ΠΑΣΟΚ, με στόχο βεβαίως να δημιουργηθεί νέο κόμμα από τα σπλάχνα του κόμματος!

Άλλωστε, το επιβεβαίωσε σήμερα ο ίδιος ο Παναγιώτης Κουρουμπλής όταν μιλώντας στο BHMA FM είπε το εξής: "Ναι. Συζητώ και με τον κ. Δημαρά είχα χθες μια συνάντηση και με τον κ. Οικονόμου. Το βλέπει θετικά ο κ. Δημαράς, στη λογική της δημιουργίας μιας πολιτικής πρωτοβουλίας που θα μιλήσει οργανωμένα. Όχι απευθείας προσχώρηση στον ΣΥΡΙΖΑ. Αν ήθελα κάτι τέτοιο, θα μπορούσα να πάω και εγώ και όλοι όσοι κατά καιρούς βρεθήκαμε εκτός από το ΠΑΣΟΚ. Ο Δημαράς, ο Παπαχρήστος, ο Οικονόμου, η Σακοράφα. Την ερχόμενη εβδομάδα - την Τετάρτη, κατά πάσα πιθανότητα - θα υπάρξει μια συνάντηση. Ένας αριθμός 30-40 στελεχών, άνθρωποι της αγοράς, της κοινωνίας, του πνεύματος και πρώην βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Γιατί πιστεύουμε ότι αυτή τη στιγμή η απόκλιση του ΠΑΣΟΚ σ' αυτές τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές άφησε ένα πολύ μεγάλο κενό που πρέπει να εκφραστεί".

ΠΑΤΡΑ: ΚΑΡΦΩΣΑΝ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΟΥ ΚΑΠΛΑΝΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΛΕΙΔΩΣΑΝ ΜΕΣΑ

Εγκλωβισμένος στο γραφείο του βρέθηκε, λίγο μετά τις 2:30 το μεσημέρι, ο πρόεδρος του ΑΤΕΙ Πάτρας Σωκράτης Καπλάνης.

Σύμφωνα με μαρτυρίες, ομάδα φοιτητών, οι οποίοι προέρχονται από το Τμήμα Ηλεκτρολογίας, προχώρησαν στην κίνηση αυτή προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τις επικείμενες αλλαγές στην Παιδεία.

Μάλιστα, οι φοιτητές, κάρφωσαν με πρόκα μια μεγάλη πόρτα πάνω στην πύλη του γραφείου, με αποτέλεσμα ο κ. Καπλάνης να κλειδωθεί στο γραφείο του, υπό τα έκπληκτα μάτια των υπαλλήλων του ΑΤΕΙ Πάτρας!

Στην συνέχεια, ομάδα φοιτητών παρέμεινε να περιφρουρεί το γραφείο, ενώ οι υπόλοιποι παρεβρισκόμενοι κατευθύνθηκαν προς τον Κόμβο Κούκου.

ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΤΗΚΕ ΣΕ ΤΡΟΧΑΙΟ Ο ΣΠΥΡΟΣ ΣΟΥΛΗΣ

Ο τηλεοπτικός διακοσμητής δεν έφτασε ποτέ στο Κέντρο Πολιτισμού "Ελληνικός Κόσμος", καθώς γύρω στις οκτώ το βράδυ είχε ένα ατύχημα στη Λεωφόρο Κηφισίας. Το αυτοκίνητο του Σπύρου Σούλη τράκαρε μετωπικά με άλλο όχημα, με αποτέλεσμα ο παρουσιαστής να τραυματιστεί ελαφρά στη μέση. Ο Σπύρος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, ενώ οι άνθρωποι του ΑΝΤ1 ανησυχούσαν επειδή δεν τον έβρισκαν στο τηλέφωνο. Τελικά, αργότερα ο διακοσμητής τους ειδοποίησε ότι δεν θα μπορέσει να παρευρεθεί λόγω του ατυχήματος.

ΣΤΟ 50% "ΚΛΕΙΔΩΝΕΙ" ΤΟ ΚΟΥΡΕΜΑ, ΟΡΙΣΤΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΣΤΙΣ 7 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ


Στο 50% φέρεται να "κλειδώνει" το κούρεμα του ελληνικού χρέους, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το CNBC, επικαλούμενο πηγές που μετέχουν στις διαπραγματεύσεις των Βρυξελλών. Σύμφωνα με το αμερικανικό δίκτυο, στις αποφάσεις της σημερινής κρίσιμης Συνόδου Κορυφής... 
δεν θα πρέπει να αναμένονται συγκεκριμένα νούμερα, κάτι που χρονικά τοποθετείται για την επόμενη Σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στις 7 και 8 Νοεμβρίου.
Πάντως, αυτό που επισημαίνεται είναι ότι τα διαπραγματευόμενα μέρη παραμένουν διχασμένα σε ό,τι αφορά στο τι θα γίνει με το υπόλοιπο 50% του χρέους.

''DEAL'' ΓΙΑ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΜΠΕΡΛΟΥΣΚΟΝΙ


Σε συμφωνία με τους κυβερνητικούς του εταίρους για την αποχώρησή του από την εξουσία φέρεται να έχει καταλήξει ο Ιταλός πρωθυπουργός...
Σίλβιο Μπερλουσκόνι με αντάλλαγμα την αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης , σύμφωνα με δημοσίευμα της La Repubblica.
Όπως επισημαίνει το δημοσίευμα, ο Μπερλουσκόνι κατέληξε με τον ηγέτη της Λέγκας του Βορρά Ουμπέρτο Μπόσι σε σχέδιο που προβλέπει την αποχώρησή του στα τέλη Δεκεμβρίου ή στις αρχές Ιανουαρίου και τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών το Μάρτιο, στο πλαίσιο συμφωνίας για την προώθηση οικονομικών μεταρρυθμίσεων.
Σε αντάλλαγμα, η Λέγκα του Βορρά θα δεχθεί την αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 έτη, κάτι που μέχρι τώρα έχει απορρίψει.
Η Λέγκα διέψευσε το δημοσίευμα, ισχυριζόμενη ότι πρόκειται για απόπειρα αποδυνάμωσης του Μπερλουσκόνι εν όψει της κρίσιμης συνόδου σήμερα στις Βρυξέλλες.
Χθες, ο Μπερλουσκόνι αναφέρθηκε για πρώτη φορά στο ενδεχόμενο να αποχωρήσει από την πολιτική σκηνή.
«Ελπίζω οι συνθήκες να προκύψουν ώστε να αφήσω την ευθύνη της προεδρίας σε άλλους, παραμένοντας ίσως στο κόμμα ως ο πατέρας του», φέρεται να είπε ο Ιταλός πρωθυπουργός, σύμφωνα με τη La Repubblica. «Σε κάθε περίπτωση θα κάνω αυτό που θα μου ζητήσουν το κόμμα και ο συνασπισμός μου».

O OΓΑ ΕΚΟΨΕ ΤΗ ΣΥΝΤΑΞΗ ΣΕ 3.050 ΟΜΟΓΕΝΕΙΣ!


Σε διακοπή της σύνταξης προχώρησε ο ΟΓΑ σε 3.050 περιπτώσεις ομογενών από την Αλβανία, επειδή δεν κατέθεσαν τα δικαιολογητικά που τους ζητήθηκαν μέσα στη νόμιμη προθεσμία. Τα παραπάνω κάνει γνωστά ο υπουργός Εργασίας...
και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργος Κουτρουμάνης, σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή προς απάντηση ερώτησης του βουλευτή του ΛΑΟΣ Θανάση Πλεύρη. 

Στο έγγραφο του ο Γιώργος Κουτρουμάνης θυμίζει ότι ο ΟΓΑ χορηγεί συντάξεις σε ασφαλισμένους του, Έλληνες και αλλοδαπούς, εφ’ όσον συντρέχουν οινόμιμες προϋποθέσεις. Αναφέρει, επίσης, ότι «ο ΟΓΑ, ως εντολοδόχος ειδικού λογαριασμού του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, χορηγεί σύνταξη ανασφάλιστου υπερήλικα, σε υπερήλικα, ανασφάλιστα οικονομικά αδύναμα άτομα, όταν διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα και δε λαμβάνουν τα ίδια, αλλά ούτε και οι σύζυγοί τους, σε περίπτωση εγγάμων, σύνταξη ή άλλο περιοδικό βοήθημα από οποιαδήποτε πηγή, μεγαλύτερη από τη βασική σύνταξη του ΟΓΑ (σύνταξη χωρίς εισφορές ν. 4169/61) που χορηγεί ο ΟΓΑ στον αγρότη (το ποσό της σύνταξης αυτής ανέρχεται σήμερα στα 360 ευρώ μηνιαίως). Η ίδια παροχή χορηγείται εκτός από τους Έλληνες υπηκόους και σε Έλληνες το γένος, που μένουν νόμιμα και μόνιμα στην Ελλάδα, ανεξάρτητα αν είναι η όχι Έλληνες υπήκοοι».   
    
Όπως ενημερώνει ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, «με αφορμή το νέο τρόπο πληρωμής όλων των παροχών του ΟΓΑ μέσω τραπεζικού λογαριασμού, καθώς και την ανάγκη επικαιροποίησης του Μητρώου Συνταξιούχων Ομογενών Ανασφάλιστων Υπερηλίκων, διενεργείται απογραφή και έλεγχος όλων των συνταξιούχων της κατηγορίας αυτής με χώρα γέννησης την Αλβανία».   
    
Στο πλαίσιο του ελέγχου ζητήθηκαν, για την κατηγορία αυτή των συνταξιούχων, νέα στοιχεία όπως είναι η νέα αλβανική ταυτότητα και το αλβανικό βιομετρικό διαβατήριο, που είναι βασικά στοιχεία ταυτοποίησης προσώπων καθώς και πιστοποιητικά γέννησης και οικογενειακής κατάστασης.   
    
Ο Γιώργος Κουτρουμάνης ενημερώνει ότι «μέχρι σήμερα, σύμφωνα με τα στοιχεία μηχανογράφησης του ΟΓΑ, έχουν υποβληθεί δικαιολογητικά από 17.130 περίπου συνταξιούχους ομογενείς από την Αλβανία. Από αυτές τις περιπτώσεις σε 3.050 έγινε διακοπή της σύνταξής τους επειδή δεν κατέθεσαν τα δικαιολογητικά που τους ζητήθηκαν μέσα στη νόμιμη προθεσμία».   
   
Ο βουλευτής του ΛΑΟΣ στην ερώτηση που είχε απευθύνει στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης επικαλούνταν καταγγελίες για «παράνομη είσπραξη συντάξεων του ΟΓΑ από λαθρομετανάστες». Παρέθετε μάλιστα και 15 ονοματεπώνυμα αλλοδαπών που λαμβάνουν συντάξεις του ΟΓΑ, χωρίς να πληρούν τις προϋποθέσεις. Ο Γιώργος Κουτρουμάνης στην απάντησή του διαβεβαιώνει τον Θανάση Πλεύρη ότι κανένας από τους αναφερόμενους δεν συνταξιοδοτείται παράνομα από τον ΟΓΑ.

ΚΟΥΡΕΜΑ 75% ΖΗΤΑΕΙ ΤΟ ΔΝΤ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ


Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θεωρεί ότι ένα 60% κούρεμα του ελληνικού χρέους δεν θα είναι αρκετό, σύμφωνα με ανώνυμες πηγές από την Ευρωπαϊκή Ένωση, που επικαλείται η εφημερίδα...
Wall Street Journal. 

«Δεν πρόκειται για θετικά νέα», αναφέρει το δημοσίευμα. Eπιδιώκουν κούρεμα μέχρι και 75%, συμπληρώνει. 

Το ΔΝΤ πιστεύει ότι το haircut 60% στα ομόλογα που έχει στα χέρια του ο ιδιωτικός τομέας δεν θα είναι αρκετό και ένα μεγαλύτερο κούρεμα είναι απαραίτητο σαν ένας νέος τρόπο οικονομικής «βοήθειας» προς την Ελλάδα, όπως αναφέρει σήμερα η ίδια πηγή. 

«Το ΔΝΤ θεωρεί ότι το κούρεμα 60% δεν είναι αρκετό. Θέλει περισσότερο», αναφέρεται εξάλλου επικαλούμενο πηγές το δίκτυο Dow Jones Newswires. 

«Θα πρέπει να είναι 65% ή και μεγαλύτερο». Παρόλα αυτά το ΔΝΤ δεν έχει κάνει κάποιο επίσημο σχόλιο επιβεβαίωσης ή διάψευσης των πληροφοριών. 

Πάντως, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του το αμερικανικό δίκτυο CNBC, έχει ήδη επιτευχθεί συμφωνία για κούρεμα της τάξεως του 50%.