ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: ΑΠΟ ΠΟΤΕ ΗΞΕΡΕ Ο ΣΑΜΑΡΑΣ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΟΥ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ

Διαβάσαμε σήμερα στην τελευταία σελίδα της Πελοποννήσου ένα μικρό παρασκήνιο σχετικά με το πότε και υπό ποιες ...

ΠΟΙΟΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ ΚΑΤΑΡΓΟΥΝΤΑΙ

255 οργανισμοί που απασχολούν περισσότερους από 6.000 εργαζομένους ...

ΠΛΑΦΟΝ 2.2ΟΟ ΕΥΡΩ ΣΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Επιφυλάξεις εκφράζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για το αν και κατά πόσο η θέσπιση πλαφόν 2.400 ευρώ στις συντάξεις είναι αρκετή...

ΑΝΑΖΗΤΟΥΝΤΑΙ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΡΟΝ, ΜΕΤΡΑ ΥΨΟΥΣ 11,6 ΔΙΣ ΕΥΡΩ

Σε τεντωμένο σχοινί προσπαθεί να ισορροπήσει το οικονομικό επιτελείο...

ΑΠΑΛΛΑΓΕΣ ΤΕΛΟΣ ΓΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΥΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 40.000 ΕΥΡΩ

Το βασικό σενάριο προβλέπει διατήρηση των απαλλαγών και εκπτώσεων για τους έχοντες εισοδήματα έως 30.000 ευρώ...

ΦΟΡΟΣ 25%-35% ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΒΕΤΙΑ


Ρεπορτάζ : Κώστας Τσαχάκης
(από το Έθνος)
Το προσχέδιο αναμένεται να ανακοινωθεί μέχρι το τέλος του έτους και σύμφωνα με το υπ. Οικονομικών οι καταθέτες θα έχουν δύο επιλογές: είτε να καταβάλουν έναν φόρο 25%-35% επί του συνόλου του κατατεθειμένου κεφαλαίου, είτε να αποκαλύψουν τα... 
στοιχεία τους στις ελληνικές αρχές και να ελεγχθούν για το "πόθεν έσχες".
Προ των πυλών είναι η φορολόγηση των καταθέσεων που διατηρούν Ελληνες στην Ελβετία. Η συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Ελβετίας για τη φορολόγηση των "μυστικών" καταθέσεων εισέρχεται στην τελική ευθεία, το προσχέδιο αναμένεται να ανακοινωθεί μέχρι το τέλος του έτους και σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών οι καταθέτες θα έχουν δύο επιλογές:
Είτε να καταβάλουν έναν φόρο που θα επιβληθεί επί του συνόλου του κατατεθειμένου κεφαλαίου, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι ο συντελεστής θα κυμαίνεται από 25% έως 35%
Είτε να αποκαλύψουν τα στοιχεία τους στις ελληνικές αρχές και να ελεγχθούν για το "πόθεν έσχες".
Η υπό κατάρτιση συμφωνία θα βασίζεται στο πλαίσιο συμφωνιών που ήδη υπεγράφησαν μεταξύ Ελβετίας-Ηνωμένου Βασιλείου και Ελβετίας-Γερμανίας.
Οπως δήλωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, "η Ελλάδα θα εισπράξει σημαντικούς διαφεύγοντες φόρους πολλών ετών ή θα πληροφορηθεί στοιχεία που θα της επιτρέψουν να εντοπίσει κραυγαλέες περιπτώσεις φοροδιαφυγής".
Σύμφωνα με το πλαίσιο που συζητείται, όσοι διατηρούν καταθέσεις σε ελβετικές τράπεζες θα έχουν δύο επιλογές:
1. Να διατηρήσουν την ανωνυμία τους και να καταβάλουν έναν φόρο που θα επιβληθεί επί του συνόλου του κατατεθειμένου κεφαλαίου που θα αντιστοιχεί στο ύψος του φόρου που θα είχε καταβληθεί αν το ποσό της κατάθεσης είχε δηλωθεί ως εισόδημα στην ελληνική φορολογική αρχή. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο φόρος που θα επιβληθεί στις "μυστικές" καταθέσεις αναδρομικά θα κυμαίνεται μεταξύ 25% και 35%. Ο φόρος θα επιβάλλεται και θα εισπράττεται από τις ελβετικές αρχές και θα αποδίδεται στο ελληνικό Δημόσιο.
2. Να αποκαλύψουν τα στοιχεία τους στις ελληνικές αρχές. Οπως έλεγαν χθες στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, οι καταθέτες που θα το πράξουν θα ελεγχθούν από τις ελληνικές φορολογικές αρχές. Οσοι από αυτούς δεν θα μπορέσουν να δικαιολογήσουν την προέλευση των χρημάτων που τοποθέτησαν στις ελβετικές τράπεζες θα φορολογηθούν με βάση την κλίμακα και με φόρο που μπορεί να φθάνει μέχρι και 45%, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις που θα αποδειχθεί ότι οι κάτοχοι των καταθέσεων προέβησαν σε ενέργειες νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες (δηλαδή σε ξέπλυμα βρώμικου χρήματος) τα ποσά θα κατασχεθούν και οι φορολογούμενοι θα διωχθούν ποινικά.
Προς την κατεύθυνση αυτή πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη συνάντηση στη Βέρνη των γενικών γραμματέων των υπουργείων Οικονομικών των δύο χωρών, Η. Πλασκοβίτη και M. Ambuhl.
Το ύψος των συνολικών καταθέσεων Ελλήνων πολιτών στις ελβετικές τράπεζες δεν έχει προσδιοριστεί επακριβώς. Ελβετικά μέσα ενημέρωσης το ανεβάζουν στα 286 δισ. ευρώ, έρευνα χρηματομεσιτικού γραφείου κάνει αναφορά σε 19,7 δισ. ευρώ (το 2009), ενώ η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας (BNS) σε 3,37 δισ. ευρώ.
Για τη συμφωνία που προωθείται ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι η Ελλάδα θα εισπράξει σημαντικούς διαφεύγοντες φόρους ή θα πληροφορηθεί στοιχεία για να εντοπίσει κραυγαλέες περιπτώσεις φοροδιαφυγής.
Προσέθεσε ότι είναι σημαντικό το γεγονός πως διατηρούνται ενεργές τυχόν ποινικές ευθύνες, π.χ. λόγω ξεπλύματος μαύρου χρήματος.

Ο ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΟΣ ΠΛΕΒΝΕΛΙΕΦ, ΝΕΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ


Ο υποψήφιος του κυβερνώντος συντηρητικού κόμματος της Βουλγαρίας, Ρόσεν Πλεβνέλιεφ εκλέγεται πρόεδρος της χώρας στο δεύτερο γύρο των εκλογών που διεξήχθησαν σήμερα, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των ινστιτούτων δημοσκοπήσεων.Ο 47χρονος πρώην...
επιχειρηματίας αναμένεται να λάβει ποσοστό 55-56% έναντι 44-45% του σοσιαλιστή αντιπάλου του, Ιβάιλο Κάλφιν.

Το αξίωμα του προέδρου είναι κυρίως τιμητικό, όμως οι εκλογές αυτές αποτελούσαν ένα τεστ για τον συντηρητικό πρωθυπουργό Μπόικο Μπορίσοφ, η χώρα του οποίου αφενός αντιμετωπίζει οικονομικές δυσκολίες (πρόκειται για τη φτωχότερη χώρα της ΕΕ) και αφετέρου πιέζεται από τις Βρυξέλλες να επιδείξει μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στην καταπολέμηση της διαφθοράς και της εγκληματικότητας.

Η νίκη του κόμματός του οποίου ηγείται, του GERB, στις προεδρικές και στις δημοτικές εκλογές που διεξήχθησαν ταυτόχρονα δίνει μια ανάσα στον Μπορίσοφ αφού δείχνει ότι, δύο χρόνια πριν από τις βουλευτικές εκλογές, εξακολουθεί να έχει τη στήριξη μεγάλου μέρους του εκλογικού σώματος.

Εν τω μεταξύ, σε σημερινές δηλώσεις κατά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος στην ιδιαίτερη πατρίδα του Μπάνκια, ο Μπορίσοφ, απέρριψε τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης, ότι η εξασφάλιση του πολιτικού μονοπωλίου του κυβερνώντος κόμματος στις κεντρικές εξουσίες θα έχει συνέπεια τη σκλήρυνση των αυταρχικών τάσεων στη διακυβέρνηση της Βουλγαρίας.