ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: ΑΠΟ ΠΟΤΕ ΗΞΕΡΕ Ο ΣΑΜΑΡΑΣ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΟΥ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ

Διαβάσαμε σήμερα στην τελευταία σελίδα της Πελοποννήσου ένα μικρό παρασκήνιο σχετικά με το πότε και υπό ποιες ...

ΠΟΙΟΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ ΚΑΤΑΡΓΟΥΝΤΑΙ

255 οργανισμοί που απασχολούν περισσότερους από 6.000 εργαζομένους ...

ΠΛΑΦΟΝ 2.2ΟΟ ΕΥΡΩ ΣΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Επιφυλάξεις εκφράζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για το αν και κατά πόσο η θέσπιση πλαφόν 2.400 ευρώ στις συντάξεις είναι αρκετή...

ΑΝΑΖΗΤΟΥΝΤΑΙ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΡΟΝ, ΜΕΤΡΑ ΥΨΟΥΣ 11,6 ΔΙΣ ΕΥΡΩ

Σε τεντωμένο σχοινί προσπαθεί να ισορροπήσει το οικονομικό επιτελείο...

ΑΠΑΛΛΑΓΕΣ ΤΕΛΟΣ ΓΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΥΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 40.000 ΕΥΡΩ

Το βασικό σενάριο προβλέπει διατήρηση των απαλλαγών και εκπτώσεων για τους έχοντες εισοδήματα έως 30.000 ευρώ...

ΕΘΝΙΚΟΣ ΣΤΟΧΟΣ Η ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗΣ


Του Λευτέρη Αυγενάκη
Βουλευτή της Δημοκρατικής Συμμαχίας νομού Ηρακλείου


 Η θετική εξέλιξη σχηματισμού μιας Κυβέρνησης Εθνικής Συνεννόησης, για την οποία η Δημοκρατική Συμμαχία αγωνίσθηκε εδώ και μήνες, ήταν πλέον όρος επιβίωσης για την Ελλάδα. Εάν η προσπάθεια αποτύγχανε, είναι βέβαιο ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι μας θα μας εγκατέλειπαν στην τύχη μας, με άμεση συνέπεια την έξοδο της χώρας μας από την ζώνη του Ευρώ και την Ευρώπη.
Τις τελευταίες κρίσιμες ώρες, λίγο πριν από ένα νέο «ναυάγιο» συνεννόησης των δύο μεγάλων κομμάτων, που θα ήταν καταστρεπτικό για τη χώρα, επικράτησε η δύναμη  της λογικής και της υπευθυνότητας, την οποία εδώ και μήνες εκφράζει η Δημοκρατική Συμμαχία, για μια Κυβέρνηση Εθνικής Συνεννόησης. Έστω και στο χείλος του γκρεμού, κέρδισε η φωνή της Λογικής επί της αλαζονείας του δικομματισμού.
Είναι δεδομένο ότι η νέα κυβέρνηση Εθνικής Συνεννόησης που σχηματίστηκε πρέπει να απολαμβάνει της στήριξης ευρύτερων πολιτικών δυνάμεων, γιατί θα έχει αναμφισβήτητα πολύ δύσκολο και σημαντικό έργο μπροστά της.
Παρά τα όσα ξεστομίζουν ορισμένα κομματικά στελέχη του σκληρού πυρήνα των παλαιών κομμάτων, σε καμία περίπτωση, δεν πρόκειται απλώς για μια μεταβατική κυβέρνηση που θα λειτουργήσει ως διαχειριστής ορισμένων μόνο θεμάτων μέχρι τις επερχόμενες Εθνικές εκλογές. Δεν πρόκειται δηλαδή για μια μεταβατική κυβέρνηση, με εξαιρετικά περιορισμένες αρμοδιότητες, αλλά για μια κυβέρνηση εθνικής ευθύνης που θα λάβει ιδιαιτέρως κρίσιμες αποφάσεις για την επόμενη δεκαετία. Η ιστορική ευθύνη της είναι να λάβει άμεσα όλα τα απαραίτητα μέτρα για να ανακόψει την πορεία μας προς τη χρεοκοπία και την έξοδό μας από το Ευρώ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Τούτη την ώρα ακόμα και τα πρόσωπα έχουν την ιδιαίτερη αξία τους. Όλοι όσοι μπορούν να κοιτάξουν ευθεία στα μάτια τους Ευρωπαίους και να ξανακερδίσουν την εμπιστοσύνη τους, όλοι όσοι διαθέτουν διεθνές κύρος και μπορούν με άνεση να διαπραγματευτούν με τους Ευρωπαίους εταίρους μας για το καλό της χώρας, είναι παραπάνω από χρήσιμοι.
Σε αυτήν την φάση, οι πολιτικές αντιλήψεις του παρελθόντος και τα μικροκομματικά συμφέροντα δεν πρέπει να τορπιλίσουν την πολιτική που αποφασίστηκε. Γιατί στο δύσκολο έργο που έχουμε μπροστά μας, δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για κομματικούς ή προσωπικούς υπολογισμούς και εγωισμούς, για «καρέκλες» ή για «προεκλογικές υποσχέσεις». Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο αποτυχίας. Γιατί το διακύβευμα είναι πλέον Συλλογικό, είναι Εθνικό.
Ως Δημοκρατική Συμμαχία καλωσορίζουμε και στηρίζουμε το σχηματισμό μιας Κυβέρνησης Εθνικής Συνεννόησης που εξασφαλίζει άμεσα την πολιτική ομαλότητα, την παραμονή της χώρας στη ζώνη σταθερότητας του Ευρώ, όπως και τη χρηματοδότηση της Ελληνικής οικονομίας για την αποφυγή της στάσης πληρωμών. Ταυτόχρονα, έχουμε ξεκαθαρίσει ότι το θέμα μας δεν είναι η συμμετοχή.
Ως Δημοκρατική Συμμαχία στηρίζουμε μια αποτελεσματική και αξιόπιστη Κυβέρνηση Εθνικής Συνεννόησης, γιατί αυτό υπηρετεί το Εθνικό Συμφέρον.
ΕΚΤΑΚΤΟ: Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΗΣ ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΔΙΑΜΑΝΤΟΥΡΟΣ

Ο Νικηφόρος Διαμαντούρος, γεννημένος στην Αθήνα στις 25 Ιουνίου 1942, είναι Έλληνας ακαδημαϊκός που υπηρετεί ως Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής (European Ombudsman) με έδρα το Στρασβούργο.

Το όνομα του έχει πέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ως 2η επιλογή μετά την άρνηση της Νέας Δημοκρατίας να προσφέρει στον Λουκά Παπαδήμο τις εγγυήσεις που ζητά. Σύμφωνα με το mega η συμφωνία μεταξύ ΠΑΣΟΚ-ΝΔ είναι οριστική και νέος πρωθυπουργός αυτής της μεταβατικής κυβέρνησης θα αναλάβει ο Νικηφόρος Διαμαντούρος. 

ΝΟΤΗΣ ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ Η Η ΥΠΑΡΞΗ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ


 «H ΝΔ με αίσθημα ευθύνης, έστειλε μήνυμα εμπιστοσύνης προς τα έξω και μήνυμα σταθερότητας προς τα μέσα.
Αυτήν την ώρα είναι επιτακτική η ανάγκη για σταθερότητα αλλά και για κοινωνική συνοχή. Χωρίς αυτές τις δύο προϋποθέσεις κανένα οικονομικό πρόγραμμα δεν μπορεί να έχει αποτέλεσμα.
Η Νέα Δημοκρατία, βεβαιώνει ότι υιοθετούμε τους στόχους που αφορούν στη δημοσιονομική εξυγίανση και την απόφαση της 26ης Οκτωβρίου.
Κοιτώντας στο μέλλον, το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής πρέπει να είναι και αξιόπιστο και να εφαρμοστεί σωστά. Και για να πετύχει πρέπει να επιτρέψει την ανάκαμψη της Ελληνικής Οικονομίας.»


ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ! ΕΝΑΣ ΜΗ ΕΚΛΕΓΜΕΝΟΣ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ


Το πολιτικό κατεστημένο προσφέρει τη θέση του πρωθυπουργού σε έναν μη εκλεγμενο τραπεζικο υπάλληλο, τον κ. Λουκά Παπαδήμο.

Εναν άνθρωπο που εκπαιδεύτηκε και ανδρώθηκε στους μεγαλύτερους τραπεζικούς οργανισμούς (σύμφωνα με το βιογραφικο του στην
 wikipedia ) : 

"Το 1980 εργάστηκε ως οικονομικός εμπειρογνώμων στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ.[1] Το 1985 επέστρεψε στην Ελλάδα αναλαμβάνοντας οικονομικός σύμβουλος της Τράπεζας της Ελλάδος (1985 - 1993). Το 1993 διορίστηκε υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος και τον επόμενο χρόνο διοικητής της Τράπεζας παραμένοντας μέχρι το 2002.[1] Το ίδιο έτος ανέλαβε αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, θέση από την οποία αποχώρησε το 2010.[1] Να σημειωθεί ότι έχει διατελέσει μέλος του Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ιδρύματος (1994 - 1998), πρόεδρος της Υποεπιτροπής Νομισματικής Πολιτικής της Επιτροπής των Διοικητών των Κεντρικών Τραπεζών της Ευρωπαϊκής Κοινότητας (1993 - 1995) κ.α.[1]" 

Είναι προφανές ότι ένας τέτοιος πρωθυπουργός είναι ο κατάλληλος για να διαπραγματευτεί το συμφέρον μας ενάντια στις απαιτήσεις του τραπεζικού καρτέλ .

Ελληνες, ησυχάστε. Είμαι βεβαιος ότι τα ιστορικά κόμματα της βουλής συναισθάνονται την ιστορική τους ευθύνη και θα τον αναδείξουν σε πρωθυπουργό της χώρας για να μπορούμε να συνεχίσουμε να πληρώνουμε στο τραπεζικό καρτέλ τα χρωματιστά χαρτάκια που του χρωστάμε.

ΘΑΛΑΜΟΦΥΛΑΚΑΣ

http://thalamofilakas.blogspot.com/2011/11/blog-post_8932.html

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΛΕΥΤΕΡΗ ΑΥΓΕΝΑΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ


«Χαιρετίζουμε την ιστορική απόφαση για το σχηματισμό μιας Κυβέρνησης Εθνικής Συνεννόησης που εξασφαλίζει άμεσα την πολιτική ομαλότητα, την παραμονή της χώρας στη ζώνη σταθερότητας του Ευρώ, όπως και τη χρηματοδότηση της Ελληνικής οικονομίας για την αποφυγή της στάσης πληρωμών.

Ωστόσο, ακόμα και αυτές τις κρίσιμες ώρες, παρακολουθούμε κονταροχτυπήματα και μάχη χαρακωμάτων στελεχών του στενού πυρήνα των δύο παλαιών κομμάτων. Βεβαίως, παρά τις περί του αντιθέτου δηλώσεις, σε καμία περίπτωση, δεν πρόκειται απλώς για μια μεταβατική κυβέρνηση που θα λειτουργήσει ως διαχειριστής ορισμένων μόνο θεμάτων μέχρι τις επερχόμενες Εθνικές εκλογές. Η νέα κυβέρνηση καλείται να διαχειριστεί και να λάβει αποφάσεις επί θεμάτων ζωτικής σημασίας που αφορούν την πορεία της χώρας για τα τουλάχιστον δέκα επόμενα χρόνια. Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο αποτυχίας.

Το διακύβευμα είναι πλέον Συλλογικό, είναι Εθνικό. Ως Δημοκρατική Συμμαχία στηρίζουμε ξεκάθαρα μια αποτελεσματική και αξιόπιστη Κυβέρνηση Εθνικής Συνεννόησης, γιατί αυτό υπηρετεί το Εθνικό Συμφέρον». 

ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟ REALITY ΣΤΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ: ''ΓΙΝΕ ΚΑΙ ΕΣΥ ΕΛΛΗΝΑΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ''


Νέο προκλητικό ριάλιτι, που θα αποτυπώνει τις δυσκολίες της ελληνικής πραγματικότητας, κάνει πρεμιέρα σήμερα το βράδυ στο βρετανικό κανάλι Channel 4.  Το νέο σόου με τίτλο «Go Greek for a week» θα παρουσιάζει...
 τρεις διαφορετικές ιστορίες με κύριο θέμα την δύσκολη ελληνική πραγματικότητα αλλά και το πως οδηγηθήκε η χώρα σε αδιέξοδο.
Συγκεκριμένα, στην πρώτη ιστορία μία 54χρονηβρετανίδα κομμώτρια θα βιώσει την πραγματικότητα της Ελληνίδας «ομολόγου» της η οποία συνταξιοδοτείται από τα 53 της χρόνια, με το 90% του τελευταίου μισθού, μαζί με σεφ, σερβιτόρους καθώς και άλλα 600 επαγγέλματα τα οποία θεωρούνται βαρέα και ανθυγιεινά.
Ένας οδηγός λεωφορείου, επίσης, θα επωφεληθεί των ελληνικών συνθηκών εργασίας στις κρατικές επιχειρήσεις των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, όπου ο εργαζόμενος λαμβάνει τον διπλάσιο από τον μέσο μισθό, και παίρνει πλειάδα επιδομάτων, όπως π.χ έγκαιρης προσέλευσης στην εργασία.
Και τέλος ένας βρετανός γιατρός χαίρεται να ανακαλύπτει πώς με το να πληρώνει το φόρο εισοδήματος κατά τον «ελληνικό τρόπο», όπως αναφέρουν οι Βρετανοί, μπορεί να μεταμορφώνει το διαθέσιμο εισόδημά του.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το δελτίο τύπου του καναλιού, κατά την διάρκεια της εκπομπής θα υπάρχουν ειδικοί που θα σχολιάζουν την φοροδιαφυγή, την διαφθορά και την κακοδιαχείριση στην Ελλάδα, που οδήγησαν τη χώρα μας στο χάος.

ΞΕΝΑ ΜΜΕ: ΠΟΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ


Τα Υπουργεία Εθνικής Άμυνας, Δικαιοσύνης και Προστασίας του Πολίτη φαίνεται να αλλάζουν Υπουργό, σύμφωνα με το δίκτυο Dow Jones Newswires.
Οι ίδιες πηγές, φαίνεται να εκτιμούν ότι στο τιμόνι του Υπουργείου Οικονομικών θα παραμείνει – αναμενόμενο – ο Ευάγγελος Βενιζέλος.
Μάλιστα, αναφέρει ότι ΠΑΣΟΚ και ΝΔ συγκλίνουν στο όνομα του Λουκά Παπαδήμου για επικεφαλής της νέας κυβέρνησης.

ΠΡΟΣ ΝΕΑ ΣΥΝΟΔΟ ΤΩΝ G20 ΠΡΙΝ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ


Οι ηγέτες των κρατών της G20, πρόκειται, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, να ξανασυναντηθούν σύντομα, πιθανότατα πριν τα Χριστούγεννα, προκειμένου να καταλήξουν σε μια συμφωνία αναφορικά με τη διεθνή θωράκιση της Ελλάδας. Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της...
εφημερίδας, οι διαπραγματεύσεις στη σύνοδο στις Κάνες, έφτασαν πολύ κοντά στην επίτευξη συμφωνίας, ωστόσο, σύμφωνα με πηγή που συμμετείχε στις συνομιλίες, το τριμερές πακέτο που προτάθηκε από την Γαλλία μπλόκαρε από το «βέτο» που έθεσε σε μια του πτυχή, η γερμανική Bundesbank. 
Αν η γερμανική κεντρική τράπεζα – η οποία έχει τον ανεξάρτητο έλεγχο των συναλλαγματικών αποθεματικών της Γερμανίας – καθησυχαστεί, τότε μια σύνοδος των υπουργών Οικονομικών των G20, μπορεί να πραγματοποιηθεί είτε σε γαλλικό έδαφος εντός Νοεμβρίου, είτε στο Μεξικό το Δεκέμβριο. Δηλαδή πριν από την προγραμματισμένη ημερομηνία το Φεβρουάριο του 2012. 
 
Η ιδέα της πραγματοποίησης άλλης μίας συνόδου των G20 πριν από το Φεβρουάριο, έχει και την υποστήριξη του Καναδού υπουργού Οικονομικών, Τζιμ Φλάχερτι. Σύμφωνα με δηλώσεις του ίδιου το περασμένο Σάββατο, από το Βερολίνο «δεν μπορούμε να περιμένουμε τόσο πολύ (σ.σ. μέχρι το Φεβρουάριο). Πρέπει να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη των αγορών». 
 
Η - παρ’ ολίγο – συμφωνία της περασμένης συνόδου περιλάμβανε τρία σκέλη. 
 
Το πρώτο είναι η εξεύρεση επιπλέον κεφαλαίων για το ΔΝΤ. Το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων που υπολογίζεται στα 250 – 300 δισ. ευρώ επρόκειτο να τοποθετηθούν σε διμερή βάση στους γενικούς πόρους του Ταμείου.  
 
Το δεύτερο αφορά στην κατανομή από το ΔΝΤ επιπλέον 250 δισ. δολαρίων για ειδικά τραβηχτικά δικαιώματα. 
 
Το τρίτο μέρος του σχεδίου περιλαμβάνει την χρήση των ειδικών τραβηχτικών δικαιωμάτων από τις χώρες της ευρωζώνης, προκειμένου να επενδυθούν στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, έτσι ώστε να συμμετάσχουν στην ενίσχυσή του και άλλοι επενδυτές αναλαμβάνοντας μικρό ρίσκο. 

ΠΑΤΡΑ: ΑΚΙΝΗΤΟΙ ΟΙ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΕΛΕΓΧΟΥ ΛΟΓΩ ΕΛΛΕΙΨΗΣ ΚΑΥΣΙΜΩΝ!ΜΕ ΔΥΣΚΟΛΙΑ ΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ...


Δεν υπάρχει "σάλιο", σύμφωνα με πληροφορίες, στα ταμεία των ελεγκτικών μηχανισμών της πόλης, που έχουν ευθύνη ελέγχων και στην ευρύτερη περιφέρεια. Αποτέλεσμα είναι, να κινούνται μόνο κατόπιν εξυπηρέτησης και γνωριμιών, από βενζιναδες, που μπορούν να ...
δίνουν ακόμα είτε με πίστωση, είτε αφού για λίγα λίτρα θα πληρώσουν οι ίδιοι οι υπάλληλοι.

Το μνημόνιο από την μια, ζητά απόδοση εισπράξεων από βεβαιωθείσες παραβάσεις, μέσω των μηχανισμών έλεγχου, από την άλλη όμως, τα οικονομικά των υπηρεσιών και των υπουργείων που ανήκουν, είναι σε δραματική κατάσταση, με αποτέλεσμα στην περιφέρεια να μην γίνεται έλεγχος και ο καθένας να κάνει ότι θέλει.

Οι καταγγελίες για όργιο φοροδιαφυγής είναι πολλές και σαφείς, όμως η μετάβαση στις απομακρυσμένες περιοχές αδύνατη.

ΠΑΤΡΑ: ΚΑΗΚΕ ΦΟΡΤΗΓΟ

Από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία, τα ξημερώματα της Δευτέρας εκδηλώθηκε πυρκαγιά σε Ι.Χ.Φ. αυτοκίνητο στην Πάτρα, με αποτέλεσμα να καταστραφεί η καμπίνα του. Η πυρκαγιά κατασβήστηκε από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, η οποία επελήφθη και της προανακρίσεως.

Επιμέλεια: Άννα Μορφούλη


zougla.gr

ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΤΟΥ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ


Ρεπορτάζ : Γιώργος Γάτος
(από την Ημερησία)
«Κλειδί» για την ομαλή καταβολή των συντάξεων μετά το Δεκέμβριο αλλά και για τα μέτρα που η χώρα έχει δεσμευτεί να λάβει (ώστε να εισπράττει τις δόσεις) για τους μισθούς και τις εργασιακές σχέσεις έως το τέλος του 2011 και από την 1/1/2012, είναι οι... 
πολιτικές εξελίξεις. «Δεν πρέπει να χαθεί ούτε μία ημέρα», προειδοποίησε την Παρασκευή στη Βουλή ο Γ. Κουτρουμάνης και η «Η» παρουσιάζει τα 12 ανοικτά «μέτωπα» του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης που επηρεάζουν άμεσα τους συνταξιούχους, τους εργαζόμενους και τους ανέργους.
Για τα ταμεία
Τα 10 +2 «μέτωπα» για τα ταμεία και την απασχόληση που αποτελούν και τα πεδία των μέτρων και των διαπραγματεύσεων με την τρόικα (που δεν διακόπτονται) έχουν ως εξής:

1. Πρέπει να καταβληθεί η 6η δόση και να υπογραφεί η νέα δανειακή σύμβαση έτσι ώστε το Δημόσιο που συμμετέχει σε ποσοστό 40% στη χρηματοδότηση των ταμείων να έχει τη δυνατότητα να τα χρηματοδοτεί (έστω και με μικρότερα ποσά, λόγω δημοσιονομικής προσαρμογής) και να διασφαλιστούν οι πληρωμές των συντάξεων μετά το Δεκέμβριο.
2. Πρέπει να ψηφιστεί το σχέδιο αναπλήρωσης των απωλειών (περί τα 11 - 12 δισ. ευρώ) που θα έχουν τα ταμεία από το «κούρεμα» των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου.
3. Πρέπει να υποστηριχθούν στην Ε.Ε στις 25 Νοεμβρίου τα μέτρα που ήδη έχουν ληφθεί για τις συντάξεις και οι μελέτες βιωσιμότητας του Ασφαλιστικού ώστε να αποφευχθούν νέες ανατροπές. Πέραν δηλ. όσων έχουν ψηφιστεί και θα συνεχίσουν να εφαρμόζονται (ενιαία όρια ηλικίας συνταξιοδότησης από 1/1/2013, κατάργηση δώρων για πολλές κατηγορίες συνταξιούχων, μειώσεις συντάξεων με εξαίρεση μόνο τους χαμηλοσυνταξιούχους και αυξήσεις εισφορών για επιστήμονες, ασφαλισμένους ΟΓΑ κ.ά.).
4. Πρέπει να ολοκληρωθεί η ασφαλιστική μεταρρύθμιση με την αλλαγή του καθεστώτος των επικουρικών συντάξεων (μείωση ποσοστών αναπλήρωσης και ενοποιήσεις ταμείων) και των εφάπαξ που έχει δρομολογηθεί να γίνει από την 1/1/2012.
5. Πρέπει να εισπραχθούν από τις φαρμακευτικές εταιρείες το αργότερο μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου 262 εκατ. ευρώ (επιστροφή rebate) που θα χρησιμοποιηθούν για να «κλείσουν» ταμειακές υποχρεώσεις.
6. Πρέπει να επεκταθούν η ηλεκτρονική συνταγογράφηση και η ηλεκτρονική σάρωση των συνταγών στο 92% των ασφαλισμένων (ήδη από την 1η Νοεμβρίου το σύστημα εφαρμόζεται για 8 εκατ. ασφαλισμένους) ώστε να περιοριστούν τα φαινόμενα παράνομων πρακτικών που έφτασαν τη μηνιαία δαπάνη στα 465 ευρώ το μήνα το 2009 (χάρη στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση η δαπάνη αυτή φέτος έχει μειωθεί στα 300 εκατ ευρώ το μήνα).
7. Πρέπει να συνεχιστεί η διαδικασία της είσπραξης των οφειλών προς τα ταμεία (11 δισ. ευρώ) που έως το τέλος του 2011 θα αποφέρει έσοδα 1,1 δισ. ευρώ.
8. Πρέπει να ενταθούν οι έλεγχοι στις πληρωμές συντάξεων και παροχών. Ηδη έχουν «κοπεί» 36.000 συντάξεις και έπεται συνέχεια τόσο με τις συντάξεις των δικαιούχων - «φαντασμάτων» όσο και με τις μη οριστικές αναπηρικές συντάξεις. Σε εκκρεμότητα παραμένει η περικοπή και των κοινωνικών επιδομάτων.
9. Πρέπει να τεθεί σε εφαρμογή η νέα (μικρότερη) λίστα των βαρέων και ανθυγιεινών.
10. Πρέπει να εφαρμοστούν μέτρα για την καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής που κοστίζει στα ταμεία 8 δισ. ευρώ κάθε χρόνο.
Επείγουν
Πέντε SOS για μισθούς συντάξεις
1. Η εκταμίευση της 6ης δόσης και η ψήφιση της δανειακής σύμβασης εξαρτώνται η ομαλή καταβολή των συντάξεων και των παροχών μετά το Δεκέμβριο.
2. «Τεστ αντοχής» για το Ασφαλιστικό από την τρόικα στις 25 Νοεμβρίου ενώ παραμένουν σε εκκρεμότητα - και υπό διαπραγμάτευση με την τρόικα.
3. Αλλαγές στις επικουρικές συντάξεις και στα εφάπαξ που έχει αποφασιστεί να γίνουν από την 1/1/ 2012.
4. Προγράμματα καταπολέμησης της αυξανόμενης ανεργίας και στήριξης των επισφαλών θέσεων εργασίας.
5. Το 2012 πρέπει να τεθεί υπό διαπραγμάτευση η σύναψη τριμερούς συμφωνίας (κράτους - εργοδοτών - συνδικάτων) για τους μισθούς και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας.
Ανάσχεση του κύματος ανέργων
Οι δράσεις στις οποίες πρέπει να προχωρήσει η κυβέρνηση συνεργασίας τόσο για την ανάσχεση του κύματος της ανεργίας αλλά και για τη διευθέτηση των αλλαγών στα εργασιακά.
1. Πρέπει να εφαρμοστούν χωρίς άλλες καθυστερήσεις και να διευρυνθούν, ένα εκατ. το 2012, τα προγράμματα διατήρησης των θέσεων εργασίας και δημιουργίας νέων θέσεων για τους άνεργους μέσω της επιδότησης εισφορών και της κατάρτισης.
2. Πρέπει να οργανωθεί το 2012 κοινωνικός διάλογος και να υπογραφεί τριμερής συμφωνία (κράτους - εργοδοτών και συνδικάτων) για τους μισθούς και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας μέσα και από τη μείωση του μισθολογικού και του μη μισθολογικού κόστους εργασίας (η τρόικα έχει θέσει θέμα μείωση ακόμη και των κατώτατων μισθών όπως και των εισφορών). Δεν τίθεται, φυσικά, θέμα «διόρθωσης» όσων μέτρων έχουν ληφθεί για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και τις συμβάσεις εργασίας.

Η LADY GAGA ΜΕΓΑΛΗ ΝΙΚΗΤΡΙΑ ΤΩΝ ΒΡΑΒΕΙΩΝ MTV EMA

Η εκκεντρική σταρ Lady Gaga ήταν η μεγάλη νικήτρια των φετινών βραβείων MTV EMA, που πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή 6 Νοεμβρίου στο Μπέλφαστ.

H Lady Gaga απέσπασε τέσσερα βραβεία, σε μια φαντασμαγορική βραδιά με οικοδέσποινα την εκρηκτική νεαρή ηθοποιό και τραγουδίστρια Selena Gomez.

Πιο συγκεκριμένα, η Lady Gaga απέσπασε τα βραβεία καλύτερης τραγουδίστριας, τραγουδιού και video για το hit της “Born This Way” ενώ κατέκτησε και το βραβείο για τους περισσότερους θαυμαστές.

Η 25χρονη σταρ μάλιστα έδωσε και μια μοναδική παράσταση επί σκηνής, στην τελετή απονομής των βραβείων, ενώ ευχαρίστησε και τους θαυμαστές της για την μεγάλη τους αγάπη.

Ο Justin Bieber, που επίσης ερμήνευσε επί σκηνής ορισμένες από τις επιτυχίες του, συμπεριλαμβανομένου του νέου του single “Mistletoe”, απέσπασε τα βραβεία καλύτερου pop τραγουδιστή και καλύτερου τραγουδιστή.

Το συγκρότημα Thirty Seconds to Mars κατέκτησε τα βραβεία καλύτερου εναλλακτικού γκρουπ και καλύτερου world stage. Ο BrunoMars τιμήθηκε με τα βραβεία νέου καλλιτέχνη και καλύτερου καλλιτέχνη που προωθείται από το MTV.

Η Katy Perry, που προκάλεσε αίσθηση με την εμφάνιση της στο κόκκινο χαλί έχοντας τα μαλλιά της βαμμένα ροζ, κατέκτησε το βραβείο καλύτερου Live καλλιτέχνη.

Στα φετινά MTV EMA τιμήθηκε και ο Eminem, που απέσπασε το βραβείο καλύτερου hip-hop καλλιτέχνη.

Το θρυλικό συγκρότημα των Queen τιμήθηκε με το βραβείο Global Icon, το οποίο παρέλαβαν τα μέλη του γκρουπ Brian May και Roger. Ειδικό αφιέρωμα έγινε για την μεγάλη βρετανίδα τραγουδίστρια Amy Winehouse, η οποία έφυγε από την ζωή το καλοκαίρι.

Στην σκηνή των MTV EMA ανέβηκαν στη διάρκεια της βραδιάς για να ερμηνεύσουν επιτυχίες τους οι Coldplay αλλά και οι LMFAO, Red Hot Chili Pepper, SnowPatrol, David Guetta, και Jessie J.

Η λαμπερή βραδιά έκλεισε με έναν συνδυασμό τραγουδιών των Queen.

ΜΟΛΟΤΟΦ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΠΡΟΞΕΝΕΙΟ


Με βόμβες μολότοφ, ομάδα αγνώστων επιτέθηκε εναντίον αστυνομικών έξω από το τουρκικό προξενείο Θεσσαλονίκης.
Το περιστατικό σημειώθηκε στις 2.55 τα ξημερώματα της Κυριακής, στη συμβολή των οδών Αγίου Δημητρίου με Αποστόλου Παύλου.
Σύμφωνα με την αστυνομία, περίπου 15 άτομα, που είχαν καλυμμένα τα χαρακτηριστικά των προσώπων τους, με κράνη και κουκούλες, εκσφενδόνισαν βόμβες μολότοφ κατά της διμοιρίας των ΜΑΤ, που φρουρούν το προξενείο. Κατά τη διάρκεια της επίθεσης τραυματίστηκε ελαφρά ένας μοτοσικλετιστής της ομάδας «Ζ».
enet.gr

ΣΚΛΗΡΟ ΔΙΚΟΜΜΑΤΙΚΟ ΠΑΚΕΤΟ


Ρεπορτάζ : Πάνος Σώκος
(από την Ελευθεροτυπία)
Στις 19 Φεβρουαρίου θα γίνουν οι εκλογές στη χώρα, όμως η νέα σελίδα στη διακυβέρνησή της, που άνοιξε πριν από μερικές μέρες με την απόφαση του πρωθυπουργού να επιδιώξει το σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας χωρίς τον ίδιο πρωθυπουργό, άρχισε να... 
γράφεται από χθες μετά τη συμφωνία Γ. Παπανδρέου και Α. Σαμαρά ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια, να συγκροτήσουν τα δύο μεγάλα κόμματα και αντίπαλοι της πολιτικής ζωής μια τέτοια κυβέρνηση...

Ο δικομματισμός πλέον μαζί και χέρι χέρι στην κυβέρνηση, μετά την ασφυκτική πίεση και απαίτηση των δανειστών της χώρας, σε μια προσπάθεια να ψηφίσει και να υλοποιήσει σκληρά μέτρα λιτότητας για την επόμενη δεκαετία.

Αγνωστος «χ» για την ώρα αυτής της «ιστορικής» συγκατοίκησης είναι ο νέος πρωθυπουργός, καθώς χθες μετά τη συνάντηση των δύο ηγετών με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ανακοινώθηκε ότι ο Γιώργος Παπανδρέου έχει ήδη δηλώσει ότι δεν θα ηγηθεί της νέας κυβέρνησης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας σήμερα θα υπάρξει νέα επικοινωνία του πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το πρόσωπο του νέου πρωθυπουργού και τα μέλη της νέας κυβέρνησης. Πάντως χθες είδαν το φως της δημοσιότητας ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες ο Λουκάς Παπαδήμος συγκεντρώνει πιθανότητες για να ηγηθεί της νέας κυβέρνησης με αντιπροέδρους τους Ευάγγ. Βενιζέλο και Στ. Δήμα. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Προεδρίας η νέα κυβέρνηση θα έχει ως έργο την υλοποίηση των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου και μετά θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές.

Πότε θα γίνουν οι εκλογές; Οι αντιπροσωπείες του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. που συναντήθηκαν χθες αργά το βράδυ στο γραφείο του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών, προκειμένου να συζητήσουν το χρονοδιάγραμμα των ενεργειών που διασφαλίζουν την εφαρμογή της απόφασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 26ης Οκτωβρίου, κατέληξαν ότι η καταλληλότερη ημερομηνία εκλογών είναι η 19η Φεβρουαρίου.

Στην αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ μετείχαν οι κ.κ. Βενιζέλος και Σαχινίδης και της Ν.Δ. οι κ.κ. Σταϊκούρας, Σταμάτης και Λαζαρίδης. Παρόντες ήταν, επίσης, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών κ. Πλασκοβίτης, ο πρόεδρος του ΣΟΕ κ. Ζανιάς και ο γενικός διευθυντής του ΟΔΔΗΧ κ. Χριστοδούλου. Επί της ουσίας η Ν.Δ. συμφώνησε τελικά στο χρονοδιάγραμμα που είχαν εξ αρχής θέσει οι Παπανδρέου και Βενιζέλος.

Για να φθάσουμε στο χθεσινό αποτέλεσμα χρειάστηκε να καμφθεί και η τελευταία γραμμή άμυνας του Αντώνη Σαμαρά, που δεν ήταν άλλη από την απαίτησή του να παραιτηθεί ο Γ. Παπανδρέου από πρωθυπουργός και μετά να συμφωνήσει σε συνεργασία. Ο πρωθυπουργός αρνιόταν μέχρι το τέλος και μπροστά στο αδιέξοδο, ζήτησε ο ίδιος συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον κ. Σαμαρά ούτως ώστε ενώπιόν του να δεσμευθεί ότι θα αποχωρήσει από την πρωθυπουργία για να πεισθεί ο πρόεδρος της Ν.Δ.

Νωρίτερα και μέσα στο Σαββατοκύριακο ο πρόεδρος της Ν.Δ. υπαναχωρούσε σημείο προς σημείο από την αρχική του κατηγορηματική άρνηση να συναινέσει σε μια τέτοια κυβέρνηση, όπως την είχε εκφράσει το βράδυ της ψήφου εμπιστοσύνης. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. κατά σειρά υπαναχώρησε:

* Από την άρνησή του να ψηφίσει τη νέα δανειακή σύμβαση. Τώρα θα την ψηφίσει.

**Από τον όρο που έβαζε οι εκλογές να γίνουν στις 4 Δεκεμβρίου. Τώρα αποδέχθηκε την ολοκλήρωση των διαδικασιών για την εφαρμογή των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου.

* Από την απαίτησή του να παραιτηθεί άμεσα ο πρωθυπουργός και μετά να αρχίσει η συζήτηση για τη νέα κυβέρνηση.

* Από την αρχική του θέση του η νέα μεταβατική κυβέρνηση να μην είναι πολιτική. Τώρα αποδέχθηκε να είναι πολιτική και να συμμετέχουν και στελέχη από τη Ν.Δ.

* Κέρδισε όμως την αποχώρηση του Γ. Παπανδρέου από τη θέση του πρωθυπουργού, έστω κι αν αυτή δεν την προκάλεσε ο ίδιος.

Από τη μεριά του ο πρωθυπουργός και λόγω του φιάσκου των Κανών αναγκάζεται να παραχωρήσει τη θέση του πρωθυπουργού λόγω της απειλής των βουλευτών του, ότι αν δεν άνοιγε τις διαδικασίες για κυβέρνηση εθνικής ανάγκης, θα τον ανέτρεπαν. Από τη στιγμή που δέχθηκε να κάνει αυτή τη «θυσία», κατόρθωσε (σχήμα λόγου) να:

* Πάρει ψήφο εμπιστοσύνης.

* Να αναγκάσει τον Α. Σαμαρά να δηλώσει ότι θα ψηφίσει τη δανειακή σύμβαση.

* Να τον πείσει να συμμετάσχει σε κυβέρνηση συνεργασίας, ενδεχόμενο που αρνιόταν κατηγορηματικά μέχρι χθες.

Η Ν.Δ. με τη συμμετοχή της στη νέα κυβέρνηση χάνει πλέον το προνόμιο να καταγγέλλει το Μνημόνιο και την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και να ευνοείται από το αντιμνημονιακό κλίμα. Τώρα γίνεται μέρος του προβλήματος, αφού θα ψηφίσει κι αυτή και θα συνδιαχειριστεί το νέο δανειακό πρόγραμμα και τα νέα μέτρα, που το ακολουθούν.

Ωστόσο ο Γ. Παπανδρέου όλα αυτά τα πλήρωσε με την απώλεια της πρωθυπουργίας, από την οποία ενδεχομένως να επωφεληθεί ο μεγάλος του αντίπαλος Α. Σαμαράς.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της προεδρίας της Δημοκρατίας στη συνάντηση συμφωνήθηκε να συγκροτηθεί μια νέα κυβέρνηση με στόχο να οδηγήσει τη χώρα άμεσα σε εκλογές μετά την υλοποίηση των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 26ης Οκτωβρίου. Για τον προσδιορισμό των υποχρεώσεων που απορρέουν για την υλοποίηση των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου και το χρονικό πλαίσιο που απαιτείται, θα γίνει άμεσα συνάντηση εκπροσώπων των δύο πλευρών

Ο ΟΡΟΣ ΣΑΜΑΡΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΔΕΚΤΟΣ


Κύκλοι της Συγγρού λένε ότι στη ΝΔ υπάρχει "συγκρατημένη ικανοποίηση" μετά τη συμφωνία για το σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας. Όπως δήλωσε στέλεχος του ηγετικού επιτελείου "η πρώτη φάση πήγε καλά, ο κ. Παπανδρέου παραιτήθηκε όπως ήταν ο πρώτος όρος που...
είχαμε θέσει".

Πρόσθεσε οτι "τώρα πρέπει να δούμε την δεύτερη φάση που είναι σε εξέλιξη". 

Η ΝΔ θέλει η κυβέρνηση να είναι βραχύβια και να έχει συγκεκριμένη αποστολή. Ο όρος ότι η προκήρυξη των εκλογών θα γίνει "άμεσα" μετά την υλοποίηση της συμφωνίας της 27ης Οκτωβρίου ήταν σύμφωνα με πληροφορίες απαίτηση του κ. Αντώνη Σαμαρά. 

Μένει βέβαια να αποφασιστεί ο νέος Πρωθυπουργός και τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν την κυβέρνηση και να διευκρινιστεί ποιό ακριβώς θα είναι εύρος των αρμοδιοτήτων της από το οποίο συναρτάται και η διάρκειά της. 

Πάντως η ΝΔ δεν έχει ξεκαθαρίσει αν θα συμμετέχουν δικά της στελέχη ή πρόσωπα από τα άλλα κόμματα. 

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης στο Προεδρικό Μέγαρο ο κ. Σαμαράς κάλεσε σε σύσκεψη τους συνεργάτες του κ.κ. Χρύσανθο Λαζαρίδη, Δημήτρη Σταμάτη και Χρήστο Σταικούρα οι οποίοι στην συνέχεια θα συναντηθούν με τα στελέχη της κυβέρνησης. 

Πάντως δεν είναι όλοι ικανοποιημένοι στο εσωτερικό της ΝΔ καθώς υπάρχουν και εκείνοι που εκφράζουν φόβους ότι ο κ. Σαμαράς εγκαταλείπει σταδιακά την αντιμνημονιακή γραμμή κάτι που μπορεί να έχει πολιτικό κόστος.

ΤΙ ΓΡΑΦΕΙ Ο ΞΕΝΟΣ ΤΥΠΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΘΕΣΙΝΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ


Λεπτό προς λεπτό μεταδίδουν τα ξένα μέσα ενημέρωσης και τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα μας, κάνοντας λόγο για συμφωνία κυβέρνησης συνεργασίας μεταξύ του Γ. Παπανδρέου και του Αντώνη Σαμαρά, προκειμένου να... 
διασφαλιστεί το πακέτο στήριξης της ελληνικής οικονομίας. Μεταδίδουν, επίσης, ότι πιθανότερος διάδοχος του Γ.Παπανδρέου στην πρωθυπουργία θα είναι ο Λουκάς Παπαδήμος, ενώ ως προς την ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών αναφέρουν την 19η Φεβρουαρίου του 2012.

«Η Ελλάδα σφραγίζει συμφωνία για κυβέρνηση συνεργασίας υπό την πίεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης» μεταδίδει το Reuters, επισημαίνοντας πως η ΕΕ παρενέβη ώστε να πιέσει τα πολιτικά κόμματα να σχηματίσουν κυβέρνηση συνεργασίας, αλλά οι αντιρρήσεις που συνόδευσαν τις διαπραγματεύσεις είναι ανησυχητικές ως προς τη θέση της Ελλάδας στην ευρωζώνη. 

Πολλοί αναλυτές αμφισβητούν το κατά πόσον ο κυβερνητικός συνασπισμός θα καταφέρει να περάσει όλα τα σκληρά μέτρα που απαιτούνται για να συνεχίσει να λαμβάνει η χώρα οικονομική βοήθεια, συνεχίζει το Reuters και τονίζει:

Ο Έλληνας πρωθυπουργός σφράγισε τη συμφωνία με την αντιπολίτευση για την κυβέρνηση συνεργασίας που θα διαχειριστεί την οικονομική κρίση με την έγκριση του πακέτου βοήθειας, όμως οι λεπτομέρειες δεν έχουν διευκρινιστεί παρά το τελεσίγραφο της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Αθήνα να πάρει στα σοβαρά την αντιμετώπιση των τεράστιων προβλημάτων.

Το ίδιο πρακτορείο μεταδίδει ότι η 19η Φεβρουαρίου μοιάζει ως η καταλληλότερη ημερομηνία για τη διεξαγωγή εκλογών και πως πρωθυπουργός πιθανότατα θα αναλάβει ο πρώην αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Λουκάς Παπαδήμος.

Το πρακτορείο Bloomberg αναφέρει ότι η Ελλάδα θα σχηματίσει κυβέρνηση εθνικής ενότητας για να διασφαλίσει το πακέτο βοήθειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Η Ελλάδα σχηματίζει κυβέρνηση συνεργασίας, ο Γ.Παπανδρέου και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα συναντηθούν εκ νέου για να αποφασίσουν ποιος θα είναι ο νέος πρωθυπουργός» γράφουν στο πρωτοσέλιδο της ηλεκτρονικής τους σελίδας οι Financial Times. 

«Ο Έλληνας πρωθυπουργός παραιτείται για να διασφαλιστεί το πακέτο βοήθειας» μεταδίδει το CNN.
«Ο πολιορκημένος πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου συμφώνησε να παραιτηθεί και ο διάδοχος του θα καθοριστεί στη διάρκεια συνομιλιών τη Δευτέρα» γράφει στην ιστοσελίδα του το BBC, επισημαίνοντας ότι για τη θέση του πρωθυπουργού ακούγονται δύο ονόματα, αυτά των κ. Λουκά Παπαδήμου και Ευάγγελου Βενιζέλου.

Το βρετανικό δίκτυο αναφέρει, επίσης, ότι στη συνάντηση του Ευάγγελου Βενιζέλου με στελέχη της αντιπολίτευσης, αργά το βράδυ της Κυριακής, συμφωνήθηκε οι εκλογές να διεξαχθούν στις 19 Φεβρουαρίου 2012.

«Συμφωνία για σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας και για την διεξαγωγή εκλογών στην Ελλάδα» γράφει ο Μonde, σημειώνοντας τα ονόματα Παπαδήμου και Βενιζέλου για την πρωθυπουργία. 

«Αλλαγή κυβέρνησης στην Ελλάδα. Ο Παπανδρέου παραχωρεί τη θέση του» μεταδίδει το Spiegel.

H γερμανική Bild εκτιμά ότι εκ του αποτελέσματος εξάγεται το συμπέρασμα ότι ο Αντώνης Σαμαράς κατάφερε να περάσει τη θέση του.

Η Frankfurter Allgemeine Zeitung αναφέρει ότι ο πρόεδρος της ΝΔ μετρίασε την εκ βάθρων αντιπολιτευτική του στάση έναντι των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής του περασμένου Οκτωβρίου, εξαιτίας -μεταξύ άλλων- των πιέσεων που άσκησαν οι Μέρκελ και Σαρκοζί. Η ίδια εφημερίδα αναφέρει ως επικρατέστερο για τη διαδοχή του κ. Παπανδρέου τον Λουκά Παπαδήμο.

Η Zeit-online γράφει: «Ο Παπανδρέου είχε πει την ημέρα της ψηφοφορίας στην Βουλή ότι δεν είναι κολλημένος στην καρέκλα του. Τώρα πράγματι παραιτείται από το αξίωμά του». 

Ένα πράγμα θα πρέπει να παραδεχθούμε για τον Γιώργο Παπανδρέου. Η υπευθυνότητά του για την Ελλάδα είναι μεγαλύτερη από εκείνη του αντιπάλου του, Αντώνη Σαμαρά, εκτιμά η αυστριακή Kurier και διευκρινίζει: Επί δύο χρόνια ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας ασκούσε αντιπολίτευση εκ βάθρων. Δεν ήταν διατεθειμένος να συμμεριστεί τα μέτρα εξυγίανσης και τις μεταρρυθμίσεις. Εκείνος και οι βουλευτές του συμπεριφέρθηκαν ως κλασικοί λαϊκιστές και έπαιξαν επιπόλαια με την επιβίωση της χώρας. Μια νέα μεταβατική κυβέρνηση θα πρέπει τώρα να εγγυηθεί μια αυστηρή πολιτική περικοπών. Ο Σαμαράς θέλει να στηρίξει αυτή την πολιτική, υπολογίζει όμως να γίνουν γρήγορα πρόωρες εκλογές. Δεν θα είχε γλιτώσει τον λαό του από πολλά εάν είχε επιδείξει ενωρίτερα διάθεση για συναίνεση; διερωτάται η εφημερίδα… Η τελευταία πράξη του Παπανδρέου δείχνει μεγαλείο. Δεν είναι κολλημένος στην εξουσία, καταλήγει το δημοσίευμα.

Η ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΗΣ


Ρεπορτάζ : Θοδωρής Ρουμπάνης
(από το Έθνος)
Στην ιστορική περίοδο των 37 χρόνων της Μεταπολίτευσης μόνο μία φορά συναντήθηκαν σε κυβερνητικό σχήμα το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία. Συνέβη στην οικουμενική κυβέρνηση του διαπρεπούς ακαδημαϊκού και οικονομολόγου Ξενοφώντα Ζολώτα. Ορκίστηκε στις... 
23 Νοεμβρίου 1989 και διαλύθηκε στις 13 Φεβρουαρίου 1990, οπότε προκηρύχθηκαν νέες εκλογές. Η εμπειρία από τη λειτουργία του βραχύβιου εκείνου κυβερνητικού σχήματος δεν ήταν η καλύτερη που έχει να επιδείξει η σύγχρονη πολιτική ζωή.
Το έργο του υπονομεύτηκε εξαρχής από τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη και την ηγετική ομάδα του κόμματός του για μικροκομματικές σκοπιμότητες. Προφανής στόχος ήταν να στηριχτεί η θέση ότι τα σχήματα συνεργασίας ήταν αναποτελεσματικά και πως οι συνθήκες απαιτούσαν αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας.
Η κυβέρνηση Ζολώτα συγκροτήθηκε μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας των διερευνητικών εντολών από τον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Χρήστο Σαρτζετάκη. Στο πρόσωπο του νέου πρωθυπουργού συμφώνησαν και οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί, Κώστας Μητσοτάκης, Ανδρέας Παπανδρέου και Χαρίλαος Φλωράκης. Διέθετε την υποστήριξη και των τριών κομμάτων, που διέθεταν την εξής κοινοβουλευτική δύναμη:
Νέα Δημοκρατία 148 έδρες.
ΠΑΣΟΚ 128 έδρες.
Συνασπισμός (ενιαίος) 21 έδρες.
Με άλλα λόγια, διέθετε πλειοψηφία 297 εδρών, που υπό άλλες συνθήκες θα θεωρούνταν ακλόνητη. Ομως η ΝΔ αποδείχτηκε ανίκανη να παραμερίσει τη στρατηγική της ακόμα και σε περίοδο κρίσης για τη χώρα. Η μεθοδολογία της προκάλεσε παραλυτικά φαινόμενα ακυβερνησίας.

Ο Ξενοφών Ζολώτας στο πρωθυπουργικό έδρανο της Βουλής
Η σύντομη ιστορία των κυβερνήσεων συνεργασίας της περιόδου εκείνης άρχισε με την κυβέρνηση του Τζαννή Τζαννετάκη, μιας σύμπραξης που δεν είχε το προηγούμενό της. Ορκίστηκε στις 2 Ιουλίου 1989, αφού στις εκλογές της 18ης Ιουνίου κανένα κόμμα δεν κατόρθωσε να αποσπάσει την απόλυτη πλειοψηφία. Εθεσε προτεραιότητα την κάθαρση του πολιτικού κόσμου από τα σκάνδαλα. Στην πραγματικότητα οι δύο εταίροι της επεδίωκαν να ενισχύσουν τις θέσεις τους εν όψει των επόμενων εκλογών.
Ομως, η παραπομπή του Ανδρέα Παπανδρέου στο Ειδικό Δικαστήριο εξόργισε μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης. Η ΝΔ μπορεί να ανέδειξε 148 βουλευτές, αλλά το ΠΑΣΟΚ ενισχύθηκε με 180.000 ψήφους και ο Συνασπισμός έχασε 120.000 ψηφοφόρους και περίπου τρεις ποσοστιαίες μονάδες.

Ο Αντώνης Σαμαράς υπουργός στην κυβέρνηση Ζολώτα συνομιλεί με τον πρωθυπουργό
Το φάντασμα της ακυβερνησίας τρόμαξε τον πολιτικό κόσμο. Οι ηγεσίες των τριών κομμάτων συγκρότησαν την οικουμενική κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον 85χρονο Ζολώτα.
Ολα αποφασίζονταν σε μυστικές διαβουλεύσεις των πολιτικών αρχηγών. Η οικουμενική κυβέρνηση έπαψε να υπάρχει όταν ο Κώστας Μητσοτάκης εκτίμησε πως μπορούσε να διεκδικήσει με βεβαιότητα την εξουσία.
Πρόσχημα για να τερματιστεί ο βίος της αποτέλεσε η διαφωνία που ανέκυψε για την επιλογή της νέας ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων.
Προκήρυξη εκλογών
Πρόσφορο μέσον δόθηκε με τη διαδικασία εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας. Στη διάλυση της Βουλής οδήγησε η άρνηση της Νέας Δημοκρατίας να υποδείξει υποψήφιο στις τρεις ψηφοφορίες. Ετσι οι εκλογές προκηρύχθηκαν.
Μετά τις πρόωρες εκλογές, που διενεργήθηκαν τον Απρίλιο, ο Κώστας Μητσοτάκης κατόρθωσε να σχηματίσει κυβέρνηση οριακής πλειοψηφίας. Εξέλεξε 150 βουλευτές και κατόρθωσε να αποσπάσει την απόλυτη πλειοψηφία με την προσκόλληση του Θόδωρου Κατσίκη.
Το προεδρικό πρόβλημα λύθηκε. Η ΝΔ πρότεινε για την Προεδρία τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, που επανήλθε στο Μέγαρο της Ηρώδου του Αττικού. Στη δεύτερη μετεκλογική (και συνολικά πέμπτη ψηφοφορία) συγκέντρωσε 153 ψήφους.
Το ΠΑΣΟΚ, που προ των εκλογών είχε προτείνει από κοινού με τον Συνασπισμό την επανεκλογή του Χρήστου Σαρτζετάκη, υπέδειξε στη συνέχεια τον Γιάννη Αλευρά. Ο Συνασπισμός ψήφισε υπέρ του ακαδημαϊκού Κωνσταντίνου Δεσποτόπουλου.
Χρονικό αποτυχίας
Παραλυτικές ισορροπίες και δίδυμα που δεν μπορούσαν να συνεννοηθούν
Τον Μάρτιο του 1990 η τότε κοινοτική επίτροπος, Βάσω Παπανδρέου, μετέφερε στον πρωθυπουργό, Ξενοφώντα Ζολώτα, προσωπική επιστολή του προέδρου της Κομισιόν, Ζακ Ντελόρ.
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπή διεκτραγωδούσε, από τότε ακόμα, τη δεινή κατάσταση στην οποία είχε περιέλθει η ελληνική οικονομία. Δεν πέρασαν πολλές μέρες και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Μητσοτάκης, απέσυρε την εμπιστοσύνη του στην κυβέρνηση, που κατέρρευσε.
Με τη συγκρότηση της κυβέρνησης Ζολώτα, τον Νοέμβριο του 1989, δημιουργήθηκε ένα πολύπλοκο σχήμα. Δίπλα στους αταίριαστους εταίρους (τα κόμματα της ΝΔ και του ενιαίου Συνασπισμού) προστέθηκαν οι δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ, που ο πρόεδρός του είχε ήδη παραπεμφθεί στο Ειδικό Δικαστήριο για να απαλλαγεί πανηγυρικά στη συνέχεια από κάθε κατηγορία.
Το Υπουργικό Συμβούλιο είχε, εκτός των άλλων, να αντιμετωπίσει και μια επελαύνουσα οικονομική κρίση, χωρίς να έχει συμφωνήσει σε κανένα πρόγραμμα.
Τραγελαφικά ήταν τα σχήματα που δημιουργήθηκαν στα υπουργεία. Ο υπουργός ήταν από το ένα κόμμα και ο αναπληρωτής από το άλλο. Ο υφυπουργός ή ο γενικός γραμματέας προερχόταν από το τρίτο.
Ηταν ένα τραγελαφικό σχήμα. Οι πολιτικοί που το αποτελούσαν ήταν αδύνατο να ασκήσουν διοίκηση. Η εμμονή της Νέας Δημοκρατίας είχε πάρει τα χαρακτηριστικά ενός τυπικού ρεβανσισμού.
Στις συσκέψεις τους οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί (Μητσοτάκης, Παπανδρέου, Φλωράκης) αδυνατούσαν να συνεννοηθούν. Πόσω μάλλον, που έκαναν τα πράγματα περισσότερο δύσκολα. Δεν διευκόλυναν ακόμα και τη λήψη αποφάσεων σε υποθέσεις, που εξελίχθηκαν σε σκάνδαλα.
Από τον Κανάρη στο Ζολώτα
Τρεις κυβερνήσεις συνεργασίας μέσα σε... 135 χρόνια
Ο πομπώδης πολιτικός όρος "οικουμενική κυβέρνηση" είναι ελληνική ανακάλυψη.
Χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1877 για την κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Κανάρη από την εφημερίδα "Εθνοφύλαξ" του Θρασύβουλου Ζαΐμη. Δεν έχει καμία ιστορική, γραμματολογική ή ετυμολογική αναφορά. Πρόκειται για μια δημοσιογραφική έμπνευση της στιγμής, από τις πολλές που έχουν προκύψει στα 170 χρόνια του ελεύθερου εθνικού βίου. Διατυπώθηκε κατ' αναλογία όρων, όπως Οικουμενικός Πατριάρχης ή Οικουμενική Σύνοδος. Η κυβέρνηση του γηραιού, πλέον, μπουρλοτιέρη του Εικοσιένα σχηματίστηκε με υπόδειξη του βασιλιά Γεωργίου Α' υπό το κράτος πανεθνικής κρίσης και μαχητικών λαϊκών συλλαλητηρίων.
Αποκορύφωμα των κινητοποιήσεων ήταν η μεγάλη συγκέντρωση στο Παναθηναϊκό Στάδιο στις 22 Μαΐου 1877. Οι πολίτες, αγανακτισμένοι από τις αλλεπάλληλες αλλαγές πρωθυπουργών, απαίτησαν συλλογική κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της κρίσης. Το νέο κυβερνητικό σχήμα θα προετοίμαζε τη χώρα εν όψει του ρωσοτουρκικού πολέμου, που είχε ξεσπάσει και άνοιγε προοπτικές για την απελευθέρωση περιοχών υπό οθωμανική κυριαρχία. Τον Κανάρη ενίσχυσαν όλοι οι πολικοί αρχηγοί της εποχής: Τρικούπης, Δηλιγιάννης, Κουμουνδούρος, Δεληγεώργης, Ζαΐμης. Ο θρυλικός ναύαρχος πέθανε τον Σεπτέμβριο της ίδιας χρονιάς. Πάνω από τη σορό του οι πολιτικοί αρχηγοί συμφώνησαν να ασκούν εναλλάξ την προεδρία.
Το σχήμα του 1926
Η οικουμενική κυβέρνηση Ζαΐμη συγκροτήθηκε μετά τις εκλογές του 1926. Οι κάλπες δεν ανέδειξαν αυτοδύναμη πλειοψηφία. Θα προκηρύσσονταν ξανά εκλογές ή θα σχηματιζόταν κυβέρνηση συνεργασίας.
Η βενιζελική και η αντιβενιζελική ηγεσία συμφώνησαν έπειτα από επίμονες διαπραγματεύσεις να αναθέσουν τον σχηματισμό κυβέρνησης στον ηλικίας 71 ετών πολιτικό Αλέξανδρο Ζαΐμη, που ανακλήθηκε από την εφεδρεία. Δεν ήταν τότε βουλευτής.
Σε πρώτη φάση μετείχαν τα τέσσερα μεγαλύτερα κόμματα (Ενωση Φιλελευθέρων, Λαϊκό, Ελευθεροφρόνων, Δημοκρατική Ενωση). Τον Αύγουστο του 1927 το Λαϊκό Κόμμα αποχώρησε. Ομως η κυβέρνηση διατήρησε τον διακομματικό χαρακτήρα της. Μετείχαν βενιζελικοί, βενιζελογενείς, αντιβενιζελικοί.
Στα τέλη του 20ού αιώνα η οικουμενική κυβέρνηση του Ξενοφώντα Ζολώτα στηριζόταν σε όλα τα κόμματα της εποχής. Από τις προηγούμενες διέφερε στο εξής: Οι πολιτικοί αρχηγοί δεν είχαν κυβερνητικά αξιώματα.