ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: ΑΠΟ ΠΟΤΕ ΗΞΕΡΕ Ο ΣΑΜΑΡΑΣ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΟΥ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ

Διαβάσαμε σήμερα στην τελευταία σελίδα της Πελοποννήσου ένα μικρό παρασκήνιο σχετικά με το πότε και υπό ποιες ...

ΠΟΙΟΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ ΚΑΤΑΡΓΟΥΝΤΑΙ

255 οργανισμοί που απασχολούν περισσότερους από 6.000 εργαζομένους ...

ΠΛΑΦΟΝ 2.2ΟΟ ΕΥΡΩ ΣΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Επιφυλάξεις εκφράζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για το αν και κατά πόσο η θέσπιση πλαφόν 2.400 ευρώ στις συντάξεις είναι αρκετή...

ΑΝΑΖΗΤΟΥΝΤΑΙ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΡΟΝ, ΜΕΤΡΑ ΥΨΟΥΣ 11,6 ΔΙΣ ΕΥΡΩ

Σε τεντωμένο σχοινί προσπαθεί να ισορροπήσει το οικονομικό επιτελείο...

ΑΠΑΛΛΑΓΕΣ ΤΕΛΟΣ ΓΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΥΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 40.000 ΕΥΡΩ

Το βασικό σενάριο προβλέπει διατήρηση των απαλλαγών και εκπτώσεων για τους έχοντες εισοδήματα έως 30.000 ευρώ...

ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΩΣ ΣΤΗΝ 6Η ΔΟΣΗ


«Ναι» στην εκταμίευση της έκτης δόσης του δανείου προς την Ελλάδα, ως προς το δικό του μερίδιο ύψους 2,2 δισ. ευρώ, είπε την Δευτέρα το διοικητικό συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Την περασμένη Τρίτη το Eurogroup είχε...
γνωμοδοτήσει υπέρ της εκταμίευσης του μεριδίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μετά τις επιστολές που έστειλε ο Πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος και οι κύριοι Παπανδρέου, Σαμαράς και Καρατζαφέρης. Η έγκριση του ΔΝΤ ήταν απαραίτητη για την εκταμίευση του συνόλου της δόσης, ύψους 8 δισ. ευρώ.


«Ολοκληρώσαμε την πέμπτη αξιολόγηση της πορείας του ελληνικού προγράμματος. Η αξιολόγηση επιτρέπει την άμεση αποδέσμευση ποσού σχεδόν 2,2 δισ. ευρώ», σημειώνεται στην ανακοίνωση του διοικητικού συμβουλίου του ΔΝΤ.


Με το μερίδιό του στην έκτη δόση, η συνολική συνεισφορά του Ταμείου στο δάνειο στήριξης ανέρχεται μέχρι στιγμής σε σχεδόν 20,3 δισ. ευρώ.

H συνεδρίαση του ΔΝΤ φαίνεται πως έγινε, σύμφωνα με πληροφορίες του Mega, σε ιδιαίτερα έντονο κλίμα. Ο αντιπρόσωπος της Βραζιλίας, μάλιστα, φέρεται να αποχώρησε, εκφράζοντας τη διαμαρτυρία του, στάση που αποδοκίμασαν έντονα τα υπόλοιπα μέλη του Συμβουλίου.

Υπενθυμίζεται ότι το κλιμάκιο του ΔΝΤ θα βρίσκεται στην Ελλάδα από τις 12 έως τις 16 Δεκεμβρίου για συζητήσεις με την ελληνική κυβέρνηση για την εφαρμογή των αποφάσεων της ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής της 26ης/27ης Οκτωβρίου.

Ήδη στα τέλη του Νοεμβρίου, το Eurogroup είχε δώσει την έγκρισή του για την εκταμίευση του ευρωπαϊκού μεριδίου στην έκτη δόση -το σύνολο της οποίας αναμένεται να αποδεσμευτεί γύρω στα μέσα Δεκεμβρίου.

«Η εκταμίευση θα γίνει μόλις αποφασίσει το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ [...] Tα κεφάλαια θα είναι διαθέσιμα στα μέσα Δεκεμβρίου», είχε δηλώσει επ' αυτού ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

ΝΕΑ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΝΙΜΙΤΣ ΓΙΑ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΧΑΓΗ


Νέα πρωτοβουλία του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ για τα Σκόπια, Μάθιου Νίμιτς, φέρνει η σημερινή απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης. Όπως αναφέρει είναι έτοιμος να αναλάβει νέα διαπραγματευτική πρωτοβουλία για την επίλυση του ζητήματος της... 
ονομασίας της γείτονος. Σε ανακοίνωσή του ο ειδικός απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών αναφέρει ότι βρίσκεται σε τακτική επαφή με τις δύο κυβερνήσεις και τις κάλεσε να θεωρήσουν την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου ως «μία ευκαιρία» να σκεφτούν εποικοδομητικά για τις αμοιβαίες σχέσεις τους και να εξετάσουν μία νέα πρωτοβουλία για να φθάσουν σε λύση του προβλήματος.
Παράλληλα, ζήτησε να υπάρξει μία συμπεριφορά που να κοιτά μπροστά και να δώσουν έμφαση σε λύσεις και όχι στις διαφορές τους.
«Ενημέρωσα τα δύο μέρη ότι είμαι έτοιμος να εργαστώ μαζί τους στην πρώτη ευκαιρία και να συστήσω την εντατικοποίηση των προσπαθειών για την εξεύρεση μόνιμης λύσης», αναφέρει ο Μάθιου Νίμιτς.

ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΩΣ ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΤΗ ΔΟΣΗ


Το πράσινο φως για την εκταμίευση του μεριδίου του από την έκτη δόση του δανείου στήριξης προς την Ελλάδα, ύψους 2,2 δισεκατομμυρίων ευρώ, αναμένεται να «ανάψει» σήμερα το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Αυτό το ποσό μαζί με τα 5,8...
δισεκατομμύρια ευρώ από τις χώρες της Ευρωζώνης θα δοθεί στην Αθήνα μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου. Καθοριστικής σημασίας για τη σημερινή απόφαση του ΔΝΤ είναι η έκθεση για την Ελλάδα του επικεφαλής του Ταμείου στην τρόικα Πολ Τόμσεν. 

Ο υπεύθυνος Εξωτερικών Σχέσεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Τζέρι Ράις, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα πως το Συμβούλιο του ΔΝΤ θα συγκληθεί σήμερα για να αποφασίσει για τη χορήγηση της έκτης δόσης, στο πλαίσιο της πέμπτης έκθεσης αξιολόγησης του οικονομικού προγράμματος της Ελλάδος, που έχει ήδη συνταχθεί από τα στελέχη του Ταμείου και ειδικότερα τον Πολ Τόμσεν.

Αν και ρωτήθηκε για το πότε θα εκταμιευθούν τα χρήματα, δεν απάντησε, τονίζοντας πως η σχετική απόφαση εκκρεμεί.

Σε ό,τι αφορά το νέο δάνειο προς την Ελλάδα και την εφαρμογή των αποφάσεων της Συνόδου της 26ης Οκτωβρίου, ενημέρωσε ότι το κλιμάκιο του ΔΝΤ θα βρίσκεται στην Ελλάδα από τις 12 έως τις 16 Δεκεμβρίου για συζητήσεις με την ελληνική κυβέρνηση, ενώ πρόσθεσε ότι οι ελληνικές αρχές δεν έχουν υποβάλει αίτημα για νέο πρόγραμμα στήριξης από το ΔΝΤ.

Μετά το πράσινο φως του Eurogroup και την απόφαση από το ΔΝΤ, τα 8 δισεκατομμύρια ευρώ εκτιμάται ότι θα έχουν αποδεσμευθεί γύρω στα μέσα Δεκεμβρίου.

ΜΕ ΔΑΝΕΙΟ- ΜΑΜΟΥΘ ΘΑ ΠΛΗΡΩΘΟΥΝ ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΤΟΥ ΙΚΑ!


Τα δώρα των Χριστουγέννων των συνταξιούχων του ΙΚΑ εξαρτώνται από την εκταμίευση της 6ης δόσης και οι συντάξεις της επόμενης διετίας από ένα νέο δάνειο-μαμούθ 3 δισ. ευρώ, με υποθήκη...
τα μελλοντικά έσοδα από τις εισφορές, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Ελευθεροτυπίας. 

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα της εφημερίδας, με δεδομένο ότι και το 2012:

α) Θα συνεχιστεί -για πέμπτη συνεχή χρονιά- η ύφεση (από -2,5% έως -2,8%), τα έσοδα του ΙΚΑ αναμένεται να μειωθούν κατά 12% ακόμη (μείον 1,44 δισ. ευρώ).

β) Ο κρατικός προϋπολογισμός, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα μέσα στο 2012, θα αδυνατεί να καλύψει το κόστος συνταξιοδότησης.

γ) Απορρίπτεται -προς το παρόν τουλάχιστον- νέα μείωση των συντάξεων (προεκλογική χρονιά, βάθυνση της ύφεσης, φτώχεια στο σύνολο των συνταξιούχων), προκύπτει αδήριτη η ανάγκη για την εύρεση πρόσθετων πόρων για να καταβληθούν κανονικά οι συντάξεις.

Προείσπραξη οφειλών


Σε αυτό το περιβάλλον, ο διοικητής του ΙΚΑ Ρ. Σπυρόπουλος, σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζει τη λύση του δανεισμού μέσω της υποθήκης των πρόσθετων εσόδων του ΙΚΑ από τη ρύθμιση παλαιότερων οφειλών προς το ίδρυμα (75 - 100 εκατ. τον χρόνο).

Το σχέδιο περιλαμβάνει τη σύναψη δανείου από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) 3 δισ. ευρώ για τη διετία 2012-13, η οποία θεωρείται και η χειρότερη για τα οικονομικά της χώρας και τα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων.

Και προκειμένου να μην εγγραφεί αυτό το ποσό στο έλλειμμα του δημόσιου τομέα (γενικής κυβέρνησης), θα επιδιωχθεί να γίνει με τη μέθοδο της προείσπραξης οφειλών. Δηλαδή, το ΙΚΑ θα εκχωρήσει τα πρόσθετα έσοδα από τη ρύθμιση των οφειλών της περιόδου 2014-20 (έως και 5 δισ. ευρώ μείον το προεξοφλητικό επιτόκιο) ώστε η ΕΤΕπ να χρηματοδοτήσει το έλλειμμα χρήσης του ιδρύματος την προσεχή διετία.

Πρόσθετα, και πέραν των επιπλέον εσόδων του διαστήματος 2014-20 -που θεωρείται ενάρετη περίοδος κάποιας οικονομικής μεγέθυνσης και αντιστροφής της ύφεσης που βιώνουμε-, η διοίκηση του ΙΚΑ εμφανίζεται διατεθειμένη το υπό διαπραγμάτευση δάνειο με την ΕΤΕπ να είναι ενυπόθηκο. Δηλαδή, το ΙΚΑ να δεχθεί προσημείωση επί των ακινήτων (Μακεδονία Παλλάς κ.ά.) ώστε αυτό το ποσό του δανείου, που αντιστοιχεί σχεδόν στο 1,4% του ΑΕΠ, να μην εγγραφεί στο κρατικό έλλειμμα.

Τόσο η προείσπραξη ενός μέρους των εσόδων του ΙΚΑ όσο και η υποθήκευση της ακίνητης περιουσίας, ουσιαστικά, δηλαδή, η υπονόμευση των συντάξεων του μέλλοντος, δείχνουν τη δεινή θέση στην οποία έχουν περιέλθει τα οικονομικά του ασφαλιστικού συστήματος, λόγω της ύφεσης, της ανεργίας, αλλά και των μη ελέγχων στην αγορά (σ.σ.: οι υπάλληλοι του ΙΚΑ ζητούν επιμίσθιο για να ενταθούν οι έλεγχοι).

Ως προς τα Δώρα των Χριστουγέννων, θα πληρωθούν εάν η χώρα λάβει -τελικά- την 6η δόση και έτσι εξυπηρετήσει κανονικά τα λήγοντα (εντός του Δεκεμβρίου) ομόλογα του Δημοσίου, ύψους 6 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 1,4 βρίσκεται στην κατοχή των ασφαλιστικών ταμείων (950.000 ευρώ το ΙΚΑ). Για τις συντάξεις του Ιανουαρίου (πληρώνονται στις 22 Δεκεμβρίου), απαιτείται προκαταβολή της κρατικής ενίσχυσης του 2012.

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΑΡΓΥΡΗ ΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΥ!!!ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ!!!


Επιχειρούν να απαξιώσουν τα δημόσια ΜΜΕ ( ΕΡΤ, ΕΡΑ, ΑΠΕ)
Δηλαδή μέσα ενημέρωσης που –πέρα από τις διαχρονικές πολιτικές παρεμβάσεις- δεν έχουν, όμως, εξάρτηση από ισχυρά οικονομικά συμφέροντα.
Ασκούν πολιτικές πιέσεις  σε τραπεζίτες για να μην δοθεί δάνειο στην «Ελευθεροτυπία»  αν και τα περιουσιακά στοιχεία της εφημερίδας υπερκαλύπτουν τις απαιτήσεις των τραπεζών.
Θέλουν δηλαδή να φιμώσουν μια εφημερίδα που , επίσης διαχρονικά, ασκεί έλεγχο στις όποιες κυβερνήσεις.
Εδώ και δύο χρόνια μοιράζουν εκατομμύρια από τον ΟΠΑΠ σε ΜΜΕ ( και σε απίθανα ιστολόγια!)  χωρίς διαφάνεια και χωρίς οποιονδήποτε έλεγχο.
Αρνούνται να φέρουν τις συμβάσεις για τις διαφημιστικές δαπάνες του ΟΠΑΠ ακόμη στη Βουλή !
Και τώρα θέλουν να μετατρέψουν τους δημοσιογράφους που εργάζονται στα δημόσια ΜΜΕ σε… κρατικούς υπαλλήλους !!
Ακούστε την χθεσινή ( 04-12-11) ομιλία του Αργύρη Ντινόπουλου στην Βουλή για τον…. Μεγάλο   Αδελφό της ενημέρωσης . Κάντε κλικ εδώ : http://youtu.be/yqWt-yck25w

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΝΕΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΤΗΣ ΣΑΤΥΡΙΚΗΣ ΕΚΠΟΜΠΗΣ ΤΗΣ ΠΑΤΡΑΣ HEROPAIDES

Δείτε την πιο ανατρεπτική, σατυρική εκπομπή της περιφέρειας. Δεν χρήζει σχολιασμού και προλόγου...Απλά μπείτε και γελάστε με την ψυχή σας....

http://www.youtube.com/watch?v=77Bos4sRRyA&feature=related

ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΣΙΠΡΑ ΣΤΟΥΣ ΑΠΕΡΓΟΥΣ ΤΗΣ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑΣ


Την εκτίμηση ότι ο αγώνας των εργαζομένων στην Χαλυβουργία Ελλάδας θα είναι νικηφόρος εξέφρασε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, συμπληρώνοντας πως «θα είναι μια νίκη για λογαριασμό όλων των εργαζόμενων στη χώρα». Κατά την επίσκεψή του στην επιχείρηση...
υποστήριξε ακόμη ότι ο αγώνας των απεργών δεν αναδεικνύεται από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. «Αναδεικνύουν μόνο τα επιχειρήματα του μεγάλου κεφαλαίου και των τραπεζιτών», τόνισε ο κ. Τσίπρας και συνέχισε: 

«Είναι ένας αγώνας που στο συμβολικό επίπεδο είναι για λογαριασμό όλων των εργαζόμενων στον ιδιωτικό τομέα, οι οποίοι απειλούνται από τον πυρήνα της μνημονιακής πολιτικής που είναι η εσωτερική υποτίμηση». 

«Αν νομίζουν ότι θα εξοντώσουν την ελληνική κοινωνία για να συνεχίζουν να έχουν τζίρους και κέρδη για να τα βγάζουν στην Ελβετία είναι γελασμένοι», είπε χαρακτηριστικά.

ΚΟΝΤΑ ΣΤΙΣ 700 ΜΟΝΑΔΕΣ ΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Αν και αρχικά παρουσίασαν λίγη νευρικότητα, με θετικό πρόσημο διεξάγονται τώρα οι συναλλαγές στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, ενώ ανοδικά κινούνται οι αγορές της Ευρώπης, εν αναμονή των προτάσεων Μέρκελ και Σαρκοζί, που συναντώνται σήμερα στο Παρίσι, προετοιμάζοντας την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, την Παρασκευή. 

Συναντήσεις με την ελληνική πολιτειακή και πολιτική ηγεσία έχει σήμερα ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο οποίος απηύθυνε μήνυμα στήριξης της αμερικανικής κυβέρνησης προς την Ελλάδα για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης. 

O γενικός δείκτης στο Χ.Α. διαμορφώνεται στις 699 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο σε ποσοστό 1,22%. Ιδιαίτερα χαμηλός όμως είναι ο τζίρος, στα 9,7 εκ. ευρώ.

Πηγή: kathimerini.gr

ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΕΙ ΓΙΑ ΑΠΟΜΟΝΩΣΗ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ Ο Χ.ΣΜΙΤ


Ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας, Χέλμουτ Σμιτ, προέτρεψε τους Γερμανούς να προβληματιστούν σχετικά με τους αυξανόμενους φόβους της γερμανικής κυριαρχίας στην Ευρώπη, καθώς και για το ζήτημα διάσωσης των εταίρων στην...
ευρωζώνη που πλήττονται από την κρίση χρέους.
Σε ομιλία του, ο 92χρονος πολιτικός δήλωσε πως το Βερολίνο κινδυνεύει με απομόνωση εάν προσπαθήσει να επιβάλλει τις απόψεις του στην Ευρώπη. Αντίθετα, η Γερμανία – τόνισε – θα πρέπει να στηρίξει περαιτέρω την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.
«Πρέπει να δείξουμε ΄καρδιά΄ προς τους φίλους και τους γείτονές μας. Και αυτό ισχύει ιδιαίτερα για την Ελλάδα », είπε.

ΙΚΑΝΟΠOΙΗΣΗ ΟΛΙ ΡΕΝ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ ΤΗΣ ΙΤΑΛΙΑΣ


«Το πακέτο είναι πολύ σημαντικό βήμα για την ενίσχυση των δημόσιων οικονομικών και τη στήριξη της οικονομικής ανάπτυξης, διατηρώντας και την κοινωνική ισότητα και δικαιοσύνη, μέσω μέτρων...
που αφορούν σε φόρους, συντάξεις, μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση, απελευθερώσεις και κίνητρα στις εταιρείες».

Αυτό δηλώνει ο ευρωπαίος επίτροπος, Όλι Ρεν, για το πακέτο μέτρων που ανακοίνωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός, Μάριο Μόντι, για τη χώρα του.

Σημειώνεται ότι τα μέτρα λιτότητας στοχεύουν στην εξοικονόμηση 30 δισ. ευρώ, από περικοπές δαπανών, αυξήσεις φόρων, μεταρρυθμίσεις του συνταξιοδοτικού και μέτρα ώθησης της ανάπτυξης.

Ο ευρωπαίος επίτροπος είπε ακόμη, ότι χρειάζονται περισσότερες μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, τις οποίες η ιταλική κυβέρνηση σκοπεύει να παρουσιάσει αργότερα. 

ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΧΑΓΗΣ

Με ψήφους 14-2 το δικαστήριο αποφάσισε ότι η Ελλάδα παραβίασε την ενδιάμεση συμφωνία
- Οι Σκοπιανοί δεν έχουν δικαίωμα να χρησιμοποιούν πουθενά τον Ήλιο της Βεργίνας και άλλα εθνικά σύμβολα της Ελλάδας
- Πως μπορούν να εκμεταλλευθούν οι Σκοπιανοί αυτή την απόφαση
Μια ώρα και κάτι κράτησε η ανάγνωση του σκεπτικού και της απόφασης του Διεθνής Δικαστηρίου της Χάγης για τη διαφωνία Ελλάδας-ΠΓΔΜ όσον αφορά στο ελληνικό βέτο για την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ το 2008.

Η απόφαση, όπως αναμενόταν, λέει πως τα Σκόπια έχουν κάθε δικαίωμα να θέλουν να γίνουν μέλη οργανισμών που αποτελούνται από κράτη-μέλη με τη διαδικασία της ψηφοφορίας.

Ωστόσο, αναμένεται να μη λάβει θέση για το αίτημα των Σκοπίων να μη μπορεί η Ελλάδα να αρνηθεί την ένταξη τους στους Οργανισμούς στο μέλλον.

Είναι σίγουρα μια κακή απόφαση για την Ελλάδα, κυρίως σε ηθικό και διπλωματικό επίπεδο. Μπορεί να έχει άμεσο αντίκτυπο τα επόμενα τρία 24ωρα στη Σύνοδο υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, όπου οι Σκοπιανοί μπορούν να υποβάλλουν εκ νέου αίτηση ένταξης και η ελληνική πλευρά θα κληθεί να αντιμετωπίσει το αίτημα με επιχειρήματα που μόλις το Δικαστήριο της Χάγης «ψαλίδισε».

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΕΤΣΑΛΝΙΚΟΥ ΣΤΙΣ ΦΗΜΕΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΒΕΤΙΑ


Με αφορμή τα υπονοούμενα για καταθέσεις πολιτικών στην Ελβετία, ο πρόεδρος της Βουλής πρότεινε να εξουσιοδοτήσουν οι βουλευτές την Επιτροπή Ελέγχου Πόθεν Έσχες της Βουλής να απευθυνθεί προς...
τις αρμόδιες ελβετικές Αρχές και τις τράπεζες «εδώ και τώρα». «Πιστεύω ότι όλοι σε αυτήν την αίθουσα συμφωνείτε να κινηθούμε άμεσα για να μην υπάρχει η παραμικρή σκιά από υποθέσεις, φήμες και μισόλογα. Είναι θέμα τιμής για τους εκπροσώπους του ελληνικού λαού. Είναι θέμα που αφορά την ίδια την κοινοβουλευτική μας δημοκρατία» πρόσθεσε.

ΜΝΗΜΕΙΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ 38000 ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΥ ΕΣΦΑΞΕ Ο ΣΤΑΛΙΝ

Μνημείο για τους 38.000 Έλληνες που έσφαξε ο ΣτάλινH ανέγερση μνημείου για τους Έλληνες που έχασαν τη ζωή τους στα γκουλάγκ της Σιβηρίας κατά την περίοδο 1937-1938 φαίνεται να γίνεται επιτέλους πραγματικότητα, χάρη στον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Ρωσίας (ΑΓΟΟΡ), βουλευτή της Ρωσικής Δούμας, Ιβάν Σαββίδη.Το μνημείο θα ανεγερθεί στο κέντρο του Μαγκαντάν, σε έκταση που παραχώρησε η διοίκηση της περιοχής Κολιμά, τόπος θανάτου πολλών εξόριστων Ελλήνων κατά την περίοδο των Σταλινικών διώξεων. Η «Στήλη της μνήμης» θα είναι από άσπρο μάρμαρο και θα ζυγίζει περίπου δύο τόνους.

Η απόφαση για την ανέγερση του μνημείου πάρθηκε στο πλαίσιο του σχεδίου «Ελληνικό Μαρτυρολόγιο», στο οποίο εντάσσεται και η πολύχρονη έρευνα του συγγραφέα και ερευνητή, Ιβάν Τζούχα.

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων Ρωσίας , η «ελληνική επιχείρηση» εκκαθάρισης, ντιρεκτίβα Νο 50215 της NKBD (την μετέπειτα KGB), υπογεγραμμένη από τον διευθυντή Νικολάι Γιεζόφ, στενό συνεργάτη του Στάλιν, είχε ως αποτέλεσμα να «εξαφανιστούν» στη «μαύρη τρύπα» των γκουλάγκ τριάντα οκτώ χιλιάδες ελληνικής καταγωγής Σοβιετικοί πολίτες.

Η επιχείρηση ξεκίνησε τη νύχτα της 15ης Δεκεμβρίου του 1937, ταυτόχρονα σε όλη την επικράτεια της τότε Σοβιετικής Ένωσης. Πάνω από 20.000 εκτελέστηκαν και οι μισοί από τους υπόλοιπους στάλθηκαν στα στρατόπεδα της Κολιμά, όπου ελάχιστοι κατάφεραν να επιζήσουν.

«Μετά από επτά δεκαετίες τα παιδιά και τα εγγόνια των αδικοχαμένων ελλήνων ομογενών άρχισαν να μαθαίνουν για τον τόπο και την αιτία θανάτου τους, χάρη στο σχέδιο της Ομοσπονδίας , «Ελληνικό Μαρτυρολόγιο», που ερευνά όλες τις διαστάσεις των καταπιέσεων της σταλινικής εποχής κατά των Ελλήνων», σημειώνεται στην ανακοίνωση της οργάνωσης
πηγη

«ΠΡΟΠΕΤΕΙΑ, ΑΛΑΖΟΝΕΙΑ ΚΑΙ ΑΧΑΡΙΣΤΙΑ» ΣΧΟΛΙΑΖΕΙ Ο Μ. ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ Μ. ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗ


Σκληρή απάντηση έδωσε ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Καρχιμάκης στον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ο οποίος μεταξύ άλλων δήλωσε την Κυριακή ότι ο «κύριος Παπανδρέου δεν πρέπει να είναι υποψήφιος» και «δεν μπορεί να παραμένει στην παράταξη γιατί έχει διαρρήξει τις...
σχέσεις μας με το λαό και τους Ευρωπαίους». 

Ο κ. Καρχιμάκης κατηγόρησε εμμέσως τον υπουργό Ανάπτυξης για «προπέτεια, αλαζονεία και αχαριστία».

Συγκεκριμένα, δήλωσε: «Στην πολιτική πρέπει να υπάρχει και η ηθική. Ο καθένας σήμερα μπορεί να κρίνει και την προπέτεια και την αλαζονεία αλλά και την αχαριστία. Και ο ιστορικός του μέλλοντος, βεβαίως, θα κληθεί να γράψει την πραγματεία του για όλα αυτά».

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Πρωτόπαπας είπε από το βήμα της Βουλής: «Ίσως πρέπει να θυμίσουμε σε όσους ήταν σε ηγετικές θέσεις στην κυβέρνηση Παπανδρέου ότι ήταν στο ίδιο καράβι. Ούτε σε άλλο καράβι ήταν, ούτε σε άλλη χώρα. Πρέπει να  κάνουν κι εκείνοι το δικό τους απολογισμό για να κριθούν από τους πολίτες».

Μιλώντας στο Μega το πρωί της Κυριακής, ο Μ.Χρυσοχοΐδης ζήτησε να ανοίξουν οι διαδικασίες για την αλλαγή ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ, πριν από τις εκλογές. Υποστήριξε, δε: «Ο κύριος Παπανδρέου δεν πρέπει να είναι υποψήφιος, μόνο σε αποικία μπορεί να είναι υποψήφιος, με τέτοια προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα» και πρόσθεσε ότι «δεν μπορεί να παραμένει στην παράταξη γιατί έχει διαρρήξει τις σχέσεις μας με το λαό και τους Ευρωπαίους».

«Η διετής κυβέρνηση η δική μας οδήγησε σε αδιέξοδα. Οικονομικά, εθνικά, κοινωνικά. Οδήγησε σε φτώχεια και αποσύνθεση, εθνική ταπείνωση και εθνική αναξιοπρέπεια και τέλος οδήγησε σε εθνική αποδιοργάνωση» είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης και πρόσθεσε: 

«Αυτή τη στιγμή έχει χαθεί η εμπιστοσύνη μεταξύ της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ, του ΠΑΣΟΚ και του λαού. Οι αποφάσεις αυτές και η πραγματικότητα αυτή που διαμορφώθηκε είναι αποτέλεσμα των πολιτικών που εφαρμόστηκαν» σημείωσε.

Παραδέχθηκε, δε: «Εγώ έφτασα στα όρια του πολιτικού λάθους» αναφερόμενος στο γεγονός ότι στήριξε την πρόταση του Γ.Παπανδρέου για το δημοψήφισμα.

ΕΣΠΑ : ΤΩΡΑ ΜΙΚΡΟΔΑΝΕΙΑ ΕΩΣ 25.000 ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΒΛΕΠΟΥΜΕ...


Ρεπορτάζ : Δήμητρα Καδδά
(από την Ελευθεροτυπία)
Τα μεγάλα προγράμματα του ΕΣΠΑ ακόμη βρίσκονται στο... δρόμο, αλλά οι επιχειρηματίες μπορούν να κάνουν αίτηση συμμετοχής σε πέντε μικρές δράσεις που ξεκίνησαν. Την προηγούμενη εβδομάδα ενεργοποιήθηκαν τα μικροδάνεια έως 25.000 ευρώ με... 
χαμηλά επιτόκια και ένα πρόγραμμα διείσδυσης των επιχειρήσεων στις δυνατότητες των «έξυπνων» κινητών, ενώ ακόμη τρεις δράσεις συνεχίζουν να δέχονται αιτήσεις.

Το πρόγραμμα «Microfinance (Μικροδάνεια)» είναι το δεύτερο χρηματοδοτικό μέσο της πρωτοβουλίας Jeremie που προωθεί η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και αφορά τη χορήγηση δανείων έως 25.000 ευρώ σε επιχειρήσεις που ιδρύθηκαν πριν από το 2005. Χορηγούνται μέσω της Τράπεζας Alpha Bank και το επιτόκιο είναι κυμαινόμενο. Ορίζεται από το Alpha προνομιακό πλέον περιθωρίου από 1,75% έως 5% ανάλογα με τις εξασφαλίσεις. Οι επιχειρήσεις θα καταβάλλουν επιτόκιο μόνο για το 50% του δανείου, ποσό που αντιστοιχεί στην ιδιωτική συμμετοχή που συνεισφέρει η τράπεζα. Το ποσό επιτοκίου θα καλυφθεί μέσω του ΕΣΠΑ.

Θα χορηγηθούν δάνεια για την απόκτηση υλικών και άυλων στοιχείων ενεργητικού, για πρώτες ύλες, εμπορεύματα, υπηρεσίες (εξαιρουμένων των μισθών, ενοικίων και λοιπών λειτουργικών εξόδων).

Εξαιρούνται η παραγωγή όπλων και πυρομαχικών, στρατιωτικού ή αστυνομικού εξοπλισμού, τα τυχερά παιχνίδια, η παραγωγή, μεταποίηση ή διανομή καπνού και οι τομείς που θεωρούνται δεοντολογικά ή ηθικά αμφιλεγόμενοι, και η μεταποίηση προϊόντων πρωτογενούς παραγωγής.

Η διάρκεια του δανείου είναι από 48 έως 60 μήνες, συμπεριλαμβανομένης της περιόδου χάριτος 12 μηνών (μόνο ως προς το κεφάλαιο). Η κάθε επιχείρηση μπορεί να συμμετάσχει περισσότερες της μιας φορές στη δράση, με την προϋπόθεση ότι το συνολικό ύψος των δανείων που θα της χορηγηθούν δεν ξεπερνούν τα 25.000 ευρώ.

Για παράδειγμα, η αρτοποιία «Χ», η οποία δραστηριοποιείται αποκλειστικά στην παραγωγή ψωμιού και αρτοσκευασμάτων, θέλει να επεκτείνει τη δραστηριότητά της και στην παραγωγή ειδών ζαχαροπλαστικής. Για το σκοπό αυτόν θα χρειαστεί να αγοράσει καινούργιο μηχανολογικό εξοπλισμό, ο οποίος διαφοροποιείται από τον υφιστάμενο, και επιπλέον πρώτες ύλες.

Μπορεί να απευθυνθεί σε ένα υποκατάστημα της Alpha bank, προσκομίζοντας συγκεκριμένο bussines plan, καθώς και όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά. Πληροφορίες για τη σύνταξη του αιτήματος θα δίνονται από τα εκάστοτε υποκαταστήματα. Η εξέταση των αιτήσεων θα γίνει με βάση τους τραπεζικούς όρους δανεισμού σε συνδυασμό με τους όρους της πρωτοβουλίας Jeremie. Το ύψος του δανείου μπορεί να φτάνει έως το 100% του σχεδίου, με βάση την αξιολόγηση της τράπεζας.

**Στις 9 Δεκεμβρίου ενεργοποιείται και η δράση digi-mobile με στόχο την ενίσχυση επιχειρήσεων για την ανάπτυξη και αξιοποίηση καινοτόμων εφαρμογών σε «έξυπνες» συσκευές κινητών επικοινωνιών και υπολογιστές-ταμπλέτες (tablet-pc). Το ποσοστό συγχρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ φτάνει στο 70%.

Απευθύνεται σε εταιρείες που δραστηριοποιούνται στους κλάδους του τουρισμού, του πολιτισμού, της εστίασης, του χονδρικού εμπορίου, της υγείας, της ψυχαγωγίας του περιβάλλοντος, των μεταφορών, των μεταφορικών δραστηριοτήτων (logistics), των υπηρεσιών γενικότερα και της πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών.

Οι δικαιούχοι θα λάβουν επιχορήγηση για την ανάπτυξη, την απόκτηση και την αξιοποίηση καινοτόμων εφαρμογών ψηφιακών υπηρεσιών μέσω smartphones (native mobile apps/ web mobile apps ή και web mobile portals), που θα είναι είτε τύπου Β2C (Επιχείρηση προς Καταναλωτή) είτε τύπου Β2Β (Επιχείρηση προς Επιχείρηση) είτε τύπου Β2Ε (ενδοεπιχειρησιακές).

ΑΜΦΙΣΒΗΤΕΙΤΑΙ Η ΚΑΤΑΡΡΙΨΗ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΥ ΚΑΤΑΣΚΟΠΕΥΤΙΚΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΙΡΑΝ


Το αμερικανικό μη επανδρωμένο κατασκοπευτικό αεροσκάφος που ισχυρίζεται ότι κατέρριψε το Ιράν στα ανατολικά της επικράτειάς του ενδέχεται να είναι μη οπλισμένο αναγνωριστικό αεροσκάφος των ΗΠΑ που εκτελούσε αποστολή στο δυτικό Αφγανιστάν, βάσει ανακοίνωσης...
που εξέδωσε η ΝΑΤΟϊκή δύναμη στο Αφγανιστάν (ISAF). Αξιωματούχος της κυβέρνησης Ομπάμα δηλώνει την ίδια στιγμή ανωνύμως στο πρακτορείο Reuters ότι «δεν υπάρχει καμία απολύτως ένδειξη» έως αυτή τη στιγμή ότι κατερρίφθη το μη επανδρωμένο αεροσκάφος που συνετρίβη στο Ιράν.

Η Διεθνής Δύναμη Αρωγής στη Ασφάλεια (ISAF) ανακοίνωσε το απόγευμα της Κυριακής ότι το μη επανδρωμένο κατασκοπευτικό στο οποίο αναφέρονται οι Ιρανοί ενδέχεται να είναι αμερικανικό μη οπλισμένο αναγνωριστικό αεροσκάφος που εκτελούσε αποστολή στο δυτικό Αφγανιστάν στα τέλη της περασμένης εβδομάδας.

Οι χειριστές έχασαν τον έλεγχο του αεροσκάφους και εργάζονταν για να διακριβώσουν την κατάστασή του, επισημαίνει η ISAF.

Η ανακοίνωση εκδόθηκε στην Καμπούλ και διανεμήθηκε στους δημοσιογράφους που καλύπτουν τη διεθνή διάσκεψη που λαμβάνει χώρα στη Βόννη της Γερμανίας.

Ο στρατός του Ιράν ισχυρίζεται ότι κατέρριψε αμερικανικό μη επανδρωμένο κατασκοπευτικό αεροσκάφος στο ανατολικό τμήμα της χώρας. 

Ο κρατικός τηλεοπτικός σταθμός του Ιράν Al Alam μετέδωσε, επικαλούμενος ανώνυμη στρατιωτική πηγή, ότι πρόκειται για ένα αεροσκάφος τύπου RQ-170 Sentinel. Την είδηση μετάδωσε και το ημιεπίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο του Ιράν Fars που πρόσκειται στους Φρουρούς της Επανάστασης.

Στρατιωτική πηγή του Ιράν, απείλησε με αντίποινα «ακόμα και εκτός συνόρων» για την παραβίαση του εναέριου χώρου του. «Η απάντηση του στρατού του Ιράν στην παραβίαση του εναέριου χώρου μας από το αμερικανικό κατασκοπευτικό, δεν θα περιορίζεται πλέον στα σύνορα του Ιράν» δήλωσε η στρατιωτική πηγή στο σταθμό Al Alam.

Τα αεροσκάφη RQ-170 Sentinel, κατασκευής Lockheed-Martin, αποτελούν τα τελευταίας γενιάς μη επανδρωμένα κατασκοπευτικά των ΗΠΑ. Τουλάχιστον ένα αεροσκάφος αυτού του τύπου παρείχε υποστήριξη στην επιχείρηση για την εξόντωση του Οσάμα Μπιν Λάντεν.

Επίσημες φωτογραφίες των Sentinel δεν έχουν δει το φως της δημοσιότητας, καθώς το σχετικό πρόγραμμα παραμένει «απόρρητο». Εντούτοις από ανεπίσημες φωτογραφίες γνωρίζουμε ότι έχουν το σχήμα ιπτάμενης πτέρυγας, όπως τα «αόρατα» βομβαρδιστικά B-2, ενώ ο κωδικός RQ υποδηλώνει ότι δεν φέρουν όπλα.

Τα RQ-170 επιχειρούν κυρίως στο Αφγανιστάν και οι σχεδιαστές έχουν αποφύγει να ενσωματώσουν «άκρως ευαίσθητες τεχνολογίες stealth» επειδή ακριβώς επιχειρούν συχνά πάνω από εχθρικό έδαφος.

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: "Η ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΣΑΜΑΡΑ ΒΟΗΘΗΣΕ ΣΤΗΝ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ"


Η προσωπική σχέση με τον Αντώνη Σαμαρά από την εποχή που ήταν συμφοιτητές και που το προηγούμενο διάστημα έλαβε χαρακτηριστικά έντονης πολιτικής αντιπαράθεσης ήταν ένα από τα ερωτήματα που κλήθηκε να απαντήσει ο πρόεδρος του...
ΠΑΣΟΚ στη συνέντευξη που παραχώρησε την Κυριακή στο CNN. Ο Γ.Παπανδρέου παρατήρησε: «Πάντα ήλπιζα ότι η προσωπική αυτή σχέση θα μας βοηθούσε να βρούμε ευρύτερη συναίνεση, λόγω της έκτασης των αλλαγών που θέλουμε να επιφέρουμε στη χώρα».

Συγκεκριμένα, ο δημοσιογράφος ρώτησε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ: «Ο αρχηγός της αντιπολίτευσης, με τον οποίο ήρθατε σε συμφωνία και στον οποίο χρειάστηκε να παραχωρήσετε εξουσία, ήταν συγκάτοικος σας στο Άμχερστ. Πώς ήταν να βρίσκεστε σε πολιτική αντιπαλότητα, που ορισμένες φορές φαινόταν πολύ άγρια, με κάποιον με τον οποίο μοιραζόσασταν κάποτε το ίδιο μπάνιο;»

Ο κ. Παπανδρέου απάντησε: «Πάντα ήλπιζα ότι η προσωπική αυτή σχέση θα μας βοηθούσε να βρούμε ευρύτερη συναίνεση, λόγω της έκτασης των αλλαγών που θέλουμε να επιφέρουμε σε αυτή τη χώρα, κάτι που δεν είχε γίνει ποτέ τα τελευταία 30-40 χρόνια.

»Γι' αυτό πρότεινα τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, για να μεταφέρω τη ευθύνη στον λαό και να δημιουργήσω ένα αίσθημα "ιδιοκτησίας" για το πρόγραμμα αυτό.

»Τώρα υπάρχει εθνική συναίνεση σε αυτή τη βάση, να λάβουμε σκληρά μέτρα, αλλά και να αλλάξουμε την Ελλάδα, ώστε να γίνει μια χώρα πιο δυναμική, με μια δυναμική οικονομία, εξασφαλίζοντας ότι θα παραμείνουμε στο ευρώ και στην Ευρωζώνη. Και πιστεύω ότι σήμερα υπάρχουν καλύτερες και ασφαλέστερες προοπτικές για τον ελληνικό λαό και την ελληνική κοινωνία».

Ο Γ.Παπανδρέου απάντησε σε σειρά ερωτήσεων για τις κρίσιμες αποφάσεις που καλείται να λάβει η ΕΕ, προκειμένου να αντιμετωπισθεί η κρίση και να αποφευχθεί το ενδεχόμενο διάσπασης της Ευρωζώνης.

Κατηγόρησε την ηγεσία της ΕΕ για λήψη αποσπασματικών μέτρων τα τελευταία δύο χρόνια, που είχαν ως αποτέλεσμα να χαθεί από τις αγορές «αυτό το αίσθημα εμπιστοσύνης, ότι θα λάβουμε τα απαιτούμενα μέτρα».

Ο κ. Παπανδρέου τάχθηκε υπέρ της αυστηρότερης παρακολούθησης των δημοσιονομικών στοιχείων κάθε χώρας και μιας «βαθύτερης Ένωσης» στην Ευρώπη.

Όπως είπε: «Αν είχε υπάρξει αυστηρότερη παρακολούθηση των κρατών - μελών από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ακόμη και από τους οίκους αξιολόγησης, δεν θα είχα κληρονομήσει, ως πρωθυπουργός, μια κατάσταση με το έλλειμμα να πλησιάζει το 16% και το χρέος να έχει διπλασιαστεί στη διάρκεια της θητείας της προηγούμενης κυβέρνησης και κανένας να μην ταράζεται γι’ αυτό, να μην αντιλαμβάνεται τι πρόκειται να συμβεί. Γι’ αυτό πιστεύω ότι είναι σημαντική η παρακολούθηση».

Τόνισε, δε: «Πιστεύω λοιπόν ότι όλοι θέλουμε να ενισχυθεί η διαδικασία παρακολούθησης.

Ταυτόχρονα δε, αν κολλεκτιβοποιήσουμε τη διαχείριση του χρέους μας και τη διαδικασία των επενδύσεων, χρησιμοποιώντας τα ευρωομόλογα, αυτό θα οδηγήσει σε περισσότερη παρακολούθηση».

Εν όψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ την Πέμπτη και την Παρασκευή, ο Γ.Παπανδρέου επισήμανε πως «έχουμε φτάσει σε ένα σταυροδρόμι και τώρα απαιτείται η πολιτική βούληση να αποφασίσουμε αν θέλουμε να προχωρήσουμε σε μια βαθύτερη Ένωση, ώστε να μην προστατεύσουμε μόνο την Ευρωζώνη, αλλά και όλα όσα έχουμε πετύχει στην Ευρώπη».

ΑΡΧΙΣΑΝ ΤΑ ΟΡΓΑΝΑ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ


Ρεπορτάζ : Βούλα Κεχαγιά
(από ΤΑ ΝΕΑ)
Ως καταλύτης εξελίξεων στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ εκτιμάται ότι θα λειτουργήσει η «εκρηκτική» παρέμβαση του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και η ευθεία υπόδειξή του προς τον Γιώργο Παπανδρέου να αποχωρήσει από την ηγεσία. Την ώρα που σε... 
παρασκηνιακό επίπεδο συντελούνται έντονες διεργασίες για την «επόμενη μέρα» στο ΠΑΣΟΚ, αλλά και την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς, η «βόμβα» που έριξε χθες ο υπουργός Ανάπτυξης ενδεχομένως να επιταχύνει τις εξελίξεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι κριτικές αναφορές του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στα δύο χρόνια διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, αλλά και η επισήμανσή του ότι ο Γιώργος Παπανδρέου θα μπορούσε πλέον να θέσει υποψηφιότητα μόνο σε...αποικία, προκάλεσαν έντονη δυσαρέσκεια και ενόχληση στον πρώην πρωθυπουργό, ο οποίος έδειξε να αιφνιδιάζεται από το δημόσιο «καταγγέλλω» του υπουργού. Οπως εξηγούσαν κυβερνητικά στελέχη, ακόμη και στη συζήτηση που έγινε στο Υπουργικό Συμβούλιο για το δημοψήφισμα, ο κ. Χρυσοχοΐδης είχε σχολιάσει: «Δεν βρίσκω έναν λόγο εναντίον του δημοψηφίσματος».
Οπως ανεμένετο, ο κ. Παπανδρέου δεν αντέδρασε στην επίθεση του κ. Χρυσοχοΐδη - ωστόσο η σκληρή δήλωση του γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Μιχάλη Καρχιμάκη έγινε σε απευθείας συνεννόηση με τον πρόεδρο του κόμματος.

Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ. «Στην πολιτική πρέπει να υπάρχει και η ηθική. Ο καθένας σήμερα μπορεί να κρίνει και την προπέτεια και την αλαζονεία αλλά και την αχαριστία. Και ο ιστορικός του μέλλοντος, βεβαίως, θα κληθεί να γράψει την πραγματεία του για όλα αυτά», είπε ο κ. Καρχιμάκης στο περιστύλιο της Βουλής, ενώ λίγη ώρα νωρίτερα είχε επαναλάβει ότι συμφέροντα «λύσσαξαν να μην είναι ο Παπανδρέου πρωθυπουργός» και συνεχίζουν «θέλοντας να τον αποτελειώσουν και να τον εξαφανίσουν».
Με τη συνέντευξή του στην εκπομπή «Mega Σαββατοκύριακο», ο υπουργός Ανάπτυξης - προ δεκαπενθημέρου δήλωσε ότι δικαιούται να είναι υποψήφιος - ζήτησε από τον κ. Παπανδρέου να εγκαταλείψει το τιμόνι του Κινήματος. «Δεν μπορεί να εκπροσωπεί την παράταξη διότι ακριβώς έχει από τη μία μεριά διαρρήξει τις σχέσεις εμπιστοσύνης που είναι το ουσιώδες κεντρικό ζήτημα της αντιπροσώπευσης με τον λαό, όπως επίσης έχουν διαρραγεί και οι σχέσεις μας με τους ξένους, με αποτέλεσμα να υπάρχει κι εκεί ζήτημα αναξιοπιστίας», δήλωσε ο κ. Χρυσοχοΐδης. Εκανε μάλιστα ένα βήμα παραπάνω: «Ο κ. Παπανδρέου δεν πρέπει να είναι υποψήφιος. Μόνο σε αποικία θα ήταν υποψήφιος αρχηγός με τέτοια προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα».
Παρά τη βαρύτητα των λεγομένων του κ. Χρυσοχοΐδη τα στελέχη του
ΠΑΣΟΚ δεν τον ακολούθησαν στην οξύτητα. Η Αννα Διαμαντοπούλου από το βήμα της Βουλής ανέφερε ότι «διαδικασίες που αφορούν κόμματα και πρόσωπα και πρέπει και μπορούν να γίνουν. Δεν θα μεταφερθεί όμως το τοπίο των συγκρούσεων επ' ουδενί στο εσωτερικό της κυβέρνησης».
Πιο δηκτικός ο Χρήστος Πρωτόπαπας ανέφερε ότι «μερικοί έχουμε μάθει στη ζωή μας να τιμούμε την πορεία που ακολουθήσαμε, αλλά και να ομολογούμε τα λάθη της». Πρόσθεσε ότι «πρέπει να θυμίσουμε σε όσους ήταν σε ηγετικές θέσεις σε όλη αυτή τη διετία ότι βρίσκονταν στο ίδιο καράβι, με την ίδια γραμμή πορείας, ούτε σε άλλο καράβι, ούτε σε άλλη χώρα. Και ο καθένας μας οφείλει να κάνει τον δικό του απολογισμό για να κριθεί. Επίσης, μιλώντας στον Antenna, πρόσθεσε ότι «δεν μπορείς να διασύρεις τον μέχρι χθες ηγέτη σου ξαφνικά».

«ΣΚΟΡΠΙΣΑΝ...». Εμμεση αναφορά στις δηλώσεις Χρυσοχοΐδη έκανε χθες και ο Μίμης Ανδρουλάκης, ζητώντας οι εσωκομματικοί διαγκωνισμοί να μη θέτουν σε αμφισβήτηση την κυβέρνηση Παπαδήμου. «Φτώχυνε το μοναστήρι, σκορπίσαν και οι καλογήροι», είπε χαρακτηριστικά.

ΠΛΗΘΑΙΝΟΥΝ ΤΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ ΠΟΥ ΚΑΤΑΦΕΥΓΟΥΝ ΣΤΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΟΦΕΙΛΩΝ


Ολο και περισσότερα νοικοκυριά παίρνουν το δρόμο για τα Ειρηνοδικεία της χώρας με τις αιτήσεις για ρύθμιση οφειλών υπερχρεωμένων νοικοκυριών ανά χείρας. Η αύξηση των ευνοϊκών αποφάσεων από τη Δικαιοσύνη για δανειολήπτες που ζητούν το μάζεμα... 
του χρέους τους έχει ως αποτέλεσμα οι σχετικές υποθέσεις να ξεπερνούν ήδη τις 60.000. Το προσεχές διάστημα αναμένεται ο αριθμός των αιτήσεων να εκτοξευτεί στα ύψη λόγω των νέων οικονομικών μέτρων, της δραματικής περικοπής μισθών και συντάξεων, αλλά και της αυξανόμενης ανεργίας που έχουν οδηγήσει τους δανειολήπτες στην υπερχρέωση, στις ληξιπρόθεσμες οφειλές, τις κατασχέσεις, τους πλειστηριασμούςκ.λπ.
Ο Νόμος 3869/2010, που αφορά τη ρύθμιση οφειλών των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, γνωστός και ως «νόμος Κατσέλη», αποτελεί για πολλές περιπτώσεις δανειοληπτών ασπίδα προστασίας, καθώς αυξάνονται οι αποφάσεις που έχουν μειώσει (ή και διαγράψει) χρέη από τα αρμόδια δικαστήρια.
Οι καταναλωτές που έχουν δικαιωθεί στην πλειοψηφία τους είναι φυσικά πρόσωπα, επαγγελματίες, συνταξιούχοι κ.λπ. που έχουν αποδεδειγμένη αδυναμία πληρωμής του χρέους τους λόγω ανεργίας ή άλλων κοινωνικών συνθηκών και δεν έχουν περιουσιακά στοιχεία. Σε αυτές τις περιπτώσεις η επιδιωκόμενη εφαρμογή του νόμου αποτελεί μονόδρομο.
Τα αρμόδια δικαστήρια με αποφάσεις τους έχουν αποδείξει ότι δεν αντιμετωπίζουν τον συγκεκριμένο νόμο μόνο τυπικά, αλλά συμμερίζονται την αδυναμία των δανειοληπτών και προχωρούν σε «κούρεμα» χρεών, αρκεί τα στοιχεία τα οποία προσκομίζουν (και τα οποία ελέγχονται) να είναι αληθή και να αποδεικνύουν τους ισχυρισμούς τους. Για να φτάσουν αυτές οι υποθέσεις στα Ειρηνοδικεία προαπαιτούμενο είναι να έχει αποτύχει η προσπάθεια εξωδικαστικού συμβιβασμού των οφειλετών με τις τράπεζες.

ΠΑΤΡΑ: ΣΥΛΛΗΨΗ ΓΙΑ ΧΡΕΗ 3 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ ΕΥΡΩ

Στη σύλληψη μιας 75χρονης στην Πάτρα για χρέη προς το Δημόσιο 3 εκατομμυρίων ευρώ προχώρησαν αστυνομικοί της Οικονομικής Αστυνομίας! 

Πρόκειται για γυναίκα, εκπρόσωπο μελετητικής – τεχνικής εταιρείας. Η εταιρεία είχε δημιουργήσει χρέη άνω των 3 εκατομμυρίων ευρώ. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του «pelop.gr» η γυναίκα αφέθηκε ελεύθερη μετά την εμφάνισή της στον Εισαγγελέα και θα σχηματιστεί σε βάρος της δικογραφίας. 

Είναι η πρώτη σύλληψη για χρέη προς το Δημόσιο που καταγράφεται στην περιοχή μας. Αστυνομικές πηγές από το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ αναφέρουν ότι πρόκειται να ακολουθήσουν και άλλες συλλήψεις Πατρινών για χρέη προς το Δημόσιο.

ΒΟΜΒΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΤΗΜΑΤΑΓΟΡΑ ΤΑ 180.000 ΑΠΟΥΛΗΤΑ ΣΠΙΤΙΑ


Ρεπορτάζ : Βασίλης Κανέλλης
(από την Ημερησία)
Δραματικές επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία θα έχει μια ενδεχόμενη «βίαιη» πτώση στις τιμές των ακινήτων, εξαιτίας και της σοβαρής δημοσιονομικής κρίσης που περνά η χώρα. Το 2012, σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου θα δούμε τις... 
χαμηλότερες τιμές ακινήτων σε τρεις χώρες: Τις ΗΠΑ, την Ιρλανδία και την Ελλάδα. Αυτό τόνισε μεταξύ άλλων ο υπεύθυνος ανάλυσης της αγοράς ακινήτων της ΤτΕ, Θεόδωρος Μητράκος, κατά την ημερίδα που διοργάνωσε η κεντρική τράπεζα.
Απόθεμα 
Σύμφωνα με τον κ. Μητράκο, υπάρχει στην αγορά ένα σημαντικό απόθεμα απούλητων σπιτιών που σταθεροποιήθηκε το 2010 και το 2011 στα επίπεδα των 150-180 χιλιάδων μονάδων. Φυσικά, ούτε αγοραστές υπάρχουν ούτε οι εργολάβοι προχωρούν σε νέες επενδύσεις προτού πωλήσουν το στοκ.
Οπως είπε ο κ. Μητράκος το γεγονός ότι οι τιμές δεν υποχωρούν βίαια οφείλεται κυρίως στο ότι η αγορά είναι κατακερματισμένη με 10-15 χιλιάδες εργολάβους οικοδομών, οπότε αντιστοιχούν γύρω στα 15 απούλητα ακίνητα στον καθένα, αριθμός που μπορούν να αντέξουν μέχρι στιγμής. Επίσης, η μικρή έκθεση σε δάνεια και το γεγονός ότι οι Ελληνες δεν θεωρούν επενδυτικό προϊόν το ακίνητο, έχουν κρατήσει τις τιμές. Ομως, όλα τα στοιχεία είναι εξαιρετικά άσχημα γι' αυτό η ΤτΕ και οι ειδικοί εκτιμούν ότι το 2012 θα υπάρξει μεγάλη υποχώρηση των τιμών καθώς οι κατασκευαστές θα αναγκαστούν να πουλήσουν χαμηλότερα.
Από το α' τρίμηνο του 2009 όταν ξεκίνησε η κρίση μέχρι το 3ο τρίμηνο του 2012 η ονομαστική πτώση τιμών κατοικιών είναι 12,9% και σε πραγματικούς όρους 21,5%. Το 2005 και το 2006 καταγράφηκαν αυξήσεις πάνω από 10% σε κάθε τρίμηνο. Μεγαλύτερη η μείωση στα παλαιά διαμερίσματα (-5,2% στο εννεάμηνο του 2011) από τα καινούρια (-3,5%).
Παρά την ύφεση, το κόστος κατασκευής παρέμεινε υψηλό και κατά το πρώτο εννεάμηνο του 2011 (συνολικό κόστος: 1,2%, Υλικά: 2,9%). Ετσι, το υψηλό κόστος της αντικατάστασης των παλαιών κτιρίων κατοικιών με νέα εμποδίζει την περαιτέρω μείωση των τιμών.
Μόλις 9.000 συναλλαγές κάθε είδους έγιναν το γ' τρίμηνο του 2011, όταν το α' τρίμηνο 2008 ήταν 32.000 και το α' τρίμηνο του 2007 σχεδόν 40.000. Η πτώση των συναλλαγών έπεσε δηλαδή στο 1/3 μέσα σε 4 χρόνια. Εκτιμάται ότι το 2011 συνολικά θα γίνουν 80-82 χιλιάδες συναλλαγές (κατοικίες, αγροτεμάχια, οικόπεδα, επαγγελματικά ακίνητα) όταν το 2005 ήταν 215 χιλιάδες. Στην Αττική δε μόλις 23.000 από σχεδόν 70.000 το 2005.
Σχεδόν 32% η μείωση του αριθμού των αδειών στο επτάμηνο του 2011, 44% κάτω ως προς την επιφάνεια σε τ.μ.
Σημαντική η μείωση των επενδύσεων στην οικοδομή καθώς από τα ανώτερα επίπεδα 11,7% του ΑΕΠ το 2006, πέφτουν σε 5% το 2010 και σε 3,1% το 2011.
Οι επιχειρηματικές προσδοκίες στις κατασκευές έχουν μειωθεί 45,1% στο δεκάμηνο ενώ οι μήνες σίγουρης παραγωγής κατοικιών μειώθηκε σε 3,1 τον Οκτώβριο από 11 μήνες το 2009.
Είναι εντυπωσιακό ότι 1 στα 10 επαγγελματικά ακίνητα των ΑΕΕΠ αυτή τη στιγμή έχουν χαμηλότερη εμπορική αξία έναντι της αντικειμενικής.
Το 80% των κτηματομεσιτών διατηρεί αρνητικές προσδοκίες για την αγορά και το 60% περιμένει νέα μείωση τιμών. Σύμφωνα με τον κ. Μητράκο η υπερφορολόγηση και ειδικά η αύξηση των αντικειμενικών αξιών, θα επιβαρύνουν περισσότερο την αγορά και πρέπει να συνδυαστούν με μείωση φορολογικών συντελεστών.
Στο -2,4% τα στεγαστικά
Σταθερά σε αρνητικούς ρυθμούς κινείται ο ρυθμός επέκτασης των στεγαστικών δανείων. Τον Οκτώβριο κυμάνθηκε στα επίπεδα του -2,4% ενώ το εντυπωσιακό είναι ότι το 2005 καταγράφηκε αύξηση 35,2%. Οι τράπεζες έχουν κλείσει τις κάνουλες και τα δάνεια δίνονται πλέον σπάνια. Ο συνδυασμός της έλλειψης ρευστότητας και της φορολόγησης των ακινήτων είναι οι βασικές αιτίες της βουτιάς της κτηματαγοράς. Σύμφωνα με τον καθηγητή του Goethe University Frankfurt, Μ. Χαλιάσσο, που μίλησε στην ημερίδα της ΤτΕ, «ίσως στο τέλος της επόμενης χρονιάς να δούμε ρευστότητα στην αγορά».
Αγορά ακινήτων
Οι καθοδικές τάσεις διαρκούν γύρω στα 18 τρίμηνα και οι ανοδικές 24-28 τρίμηνα.
Παρά τη σημαντική ανθεκτικότητα η τάση αποκλιμάκωσης των τιμών είναι εμφανής. Η ανάκαμψη θα έρθει μετά το 2013 και μόνο αν ανακάμψει και η οικονομία.
Κοντά στο 3% του ΑΕΠ οι επενδύσεις σε κατοικίες το 2011 από 11,7% το 2006.
Μειωμένη κατά 20% η απασχόληση στον τομέα των κατασκευών.
Ενα στα 10 επαγγελματικά ακίνητα των ΑΕΕΑΠ έχουν τιμή κάτω από την αντικειμενική.
Το 80% των κτηματομεσιτών διατηρεί αρνητικές προσδοκίες για την αγορά και το 60% περιμένει νέα μείωση τιμών.