ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: ΑΠΟ ΠΟΤΕ ΗΞΕΡΕ Ο ΣΑΜΑΡΑΣ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΟΥ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ

Διαβάσαμε σήμερα στην τελευταία σελίδα της Πελοποννήσου ένα μικρό παρασκήνιο σχετικά με το πότε και υπό ποιες ...

ΠΟΙΟΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ ΚΑΤΑΡΓΟΥΝΤΑΙ

255 οργανισμοί που απασχολούν περισσότερους από 6.000 εργαζομένους ...

ΠΛΑΦΟΝ 2.2ΟΟ ΕΥΡΩ ΣΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Επιφυλάξεις εκφράζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για το αν και κατά πόσο η θέσπιση πλαφόν 2.400 ευρώ στις συντάξεις είναι αρκετή...

ΑΝΑΖΗΤΟΥΝΤΑΙ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΡΟΝ, ΜΕΤΡΑ ΥΨΟΥΣ 11,6 ΔΙΣ ΕΥΡΩ

Σε τεντωμένο σχοινί προσπαθεί να ισορροπήσει το οικονομικό επιτελείο...

ΑΠΑΛΛΑΓΕΣ ΤΕΛΟΣ ΓΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΥΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 40.000 ΕΥΡΩ

Το βασικό σενάριο προβλέπει διατήρηση των απαλλαγών και εκπτώσεων για τους έχοντες εισοδήματα έως 30.000 ευρώ...

ΠΕΤΣΟΚΟΒΟΥΝ ΚΑΙ ΤΟ ΕΦΑΠΑΞ


Το αίσιον έτος 2018 θα λάβουν το εφάπαξ όσοι δημόσιοι υπάλληλοι βγαίνουν τώρα, μαζικά, στη σύνταξη προκειμένου να αποφύγουν την εφεδρεία. Ετσι, και παρά το «κούρεμα» κατά 20% της παροχής για όσους κατέθεσαν αίτηση μετά την 1/1/2010, η κυβέρνηση εξετάζει πρόταση για χορήγηση μόνο προκαταβολής εφάπαξ ίσης με το 50% του δικαιούμενου ποσού. Για το υπόλοιπο ποσό οι δικαιούχοι θα παραπεμφθούν στις ελληνικές καλένδες.
Στους 45.000 συνταξιούχους που περιμένουν  το εφάπαξ  τους θα προστεθούν άλλοι 20.000 μεταθέτοντας το χρόνο καταβολής του εφάπαξ κατά 5 ή 6 χρόνιαΣτους 45.000 συνταξιούχους που περιμένουν το εφάπαξ τους θα προστεθούν άλλοι 20.000 μεταθέτοντας το χρόνο καταβολής του εφάπαξ κατά 5 ή 6 χρόνιαΑπλώς η ανακοίνωση της εν λόγω ρύθμισης (εγγύηση ουσιαστικά του 50% του εφάπαξ) καθυστερεί, αφενός για να ολοκληρωθεί η πίεση που ασκείται διά της εφεδρείας για συνταξιοδότηση (άρα μείωση των δημοσίων υπαλλήλων), σε όσους έχουν ώριμα ασφαλιστικά δικαιώματα (έχουν συμπληρώσει τα 34,5 έτη ασφάλισης και δικαιούνται πλήρη σύνταξη) και αφετέρου για να ψηφιστεί πρώτα η ενοποίηση των επικουρικών ταμείων στα οποία θα επιβληθεί και νέα μείωση των συντάξεων από 15% έως και 40%. Νομοσχέδιο που αναμένεται εντός του μήνα, ενώ οι περικοπές θα τεθούν σε ισχύ από την 1η του νέου έτους.
Στο Ταμείο Πρόνοιας έχει προκληθεί πραγματικός συνωστισμός όπου ήδη «στριμώχνονται» περισσότεροι από 45.000 συνταξιούχοι που αναμένουν το ήδη μειωμένο κατά 20% (ισχύει για αιτήσεις μετά την 1/1/2010) εφάπαξ.
65.000 έναντι δυνατότητας για 8.500
Και λόγω της εφεδρείας αναμένεται μέσα στο μήνα να συνταξιοδοτηθούν άλλοι 20.000. Αν και οι σχετικές αιτήσεις θα φτάσουν στο Ταμείο του εφάπαξ έπειτα από 6-8 μήνες, διάστημα το οποίο... απαιτείται για την έκδοση της σύνταξης από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, ωστόσο υπολογίζεται ότι αυτές οι αιτήσεις θα ικανοποιηθούν έπειτα από 5-6 χρόνια.
Και αυτό γιατί το Ταμείο, με βάση τις μηνιαίες εισφορές που έχει, μπορεί να δώσει έως 700 εφάπαξ το μήνα και σχεδόν 8.500 το χρόνο. Χωρίς να υπολογίζεται ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων αφενός ο οποίος συνεχώς μειώνεται -και θα βαίνει μειούμενος όλα τα επόμενα χρόνια- και αφετέρου η συρρίκνωση των αποδοχών (ενιαίο μισθολόγιο κ.λπ). Στοιχεία που και τα δύο επηρεάζουν καθοριστικά τις ασφαλιστικές εισφορές και, κατά συνέπεια, τις μηνιαίες εισροές (4%) υπέρ του Ταμείου του εφάπαξ.
Απαιτούνται 3,2 δισ. ευρώ
Με τα σημερινά δεδομένα, το Πρόνοιας θα ικανοποιήσει τις σημερινές αιτήσεις σε 6 χρόνια (αρχές του 2018), καθώς έχει σωρευμένες υποχρεώσεις που ανέρχονται στο κολοσσιαίο ύψος των σχεδόν 3,2 δισ. ευρώ. Κοντά στο 1,5% του ΑΕΠ.
Κάτι που επηρεάζει και το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης (άρα είναι αρμοδιότητα και της τρόικας), καθώς ένα μέρος αυτού υπολογίζεται πλέον στο έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης.
Με την προκαταβολή του μισού ποσού (50%) -ενώ για το υπόλοιπο ποσό του εφάπαξ οι δικαιούχοι θα παραπεμφθούν στο απώτερο (όσο και αβέβαιο) μέλλον- κάθε χρόνο θα αποδίδονται σχεδόν 18.000... μισά εφάπαξ, ενώ το κρυφό χρέος θα περιοριστεί στα 1,5 δισ. ευρώ. 
enet.gr

O ΒΛΑΣΤΟΣ ΕΠΙΑΣΕ ΟΜΗΡΟ


Aπό το : crimesonair
Σύμφωνα με το Crimes on air o Παναγιώτης Βλαστός στα επισκεπτήρια των φυλακών Κορυδαλλού φέρεται να έχει πιάσει όμηρο υπάλληλο των φυλακών και να ζητά την απελευθέρωσή του. O Παναγιώτης Βλαστός έχει όπλο και εκτός από... 
δεσμοφύλακες κρατά ομήρους και επισκέπτες των φυλακών Κορυδαλλού.

ΓΩΓΩ ΦΑΡΜΑΚΗ: Ο ΑΓΓΛΟΥΠΑΣ ΜΕ ΠΥΡΟΒΟΛΗΣΕ ΜΕ ΣΚΟΠΟ!!!


Οταν τα ξημερώματα της 3ης Νοεμβρίου το αυτοκίνητο του Αλέξανδρου Αγγλούπα με οδηγό τον ίδιο και επιβάτες την Όλγα Φαρμάκη και την σοβαρά τραυματισμένη αδερφή της, Γωγώ, έσπασε τη μπάρα του ΝΙΜΙΤΣ και με ταχύτητα έφτασε στα εξωτερικά ιατρεία, ξεκίνησε ένα ''θρίλερ'', που τελικά έχει πολλές ανατροπές.

Όπως διαβάζουμε στην εφημερίδα ''Πρώτο Θέμα'', η 25χρονη Γωγώ όλο αυτό το διάστημα που νοσηλευόταν στο νοσοκομείο, λόγω των πολλών χειρουργίων και της ακατάσχετης αιμορραγίας της δεν μπορούσε να δώσει κατάθεση στην αστυνομία. Ως αποτελέσμα αυτού, οι μόνες καταθέσεις που υπήρχαν ήταν είναι εκείνες της Όλγας και του Αλέξανδρου και μάλιστα ταυτίζονταν κι έκαναν λόγο για ατύχημα.

Η Γωγώ λοιπόν, συνήλθε και λίγο πριν πάρει εξιτήριο από το νοσοκομείο κατέθεσε στους αστυνομικούς ανατρέποντας τα πάντα. Αρνείται ότι ο πυροβολισμός ήταν ατύχημα και δηλώνει πως ο σύντροφος της αδερφής της, την πυροβόλησε επίτηδες ως αποτέλεσμα ενός καβγά.

Διαψεύδει τις καταθέσεις των δυο τους και, σύμφωνα με το ''Πρώτο Θέμα'', με όλα όσα λέει, ''δένει'' τον επιχειρηματία για απόπειρα δολοφονίας. Αξιωματικός που χειρίζεται την υπόθεση δήλωσε: ''Καποιος λέει ψέματα. Όμως σιγά σιγά, το τοπίο θα ξεκαθαρίσει.''

Τέλος, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Αλέξανδρος Αγγλούπας, όπως ισχυρίζονται οι συνήγοροί του, δεν έχει ενημερωθεί για το περιεχόμενο της κατάθεσης της Γωγώς και προς το παρόν δεν έχει κληθεί να δώσει συμπληρωματικές εξηγήσεις. Το περιβάλλον του όμως, κάνει λόγο για δυσάρεστες εξελίξεις και αφήνει να εννοηθεί πως κάτι άλλο κρύβεται πίσω από την ιστορία.

ΚΑΙ Η ANNA ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΖΗΤΑ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥ


Η κυβέρνηση Παπαδήμου πρέπει να διαθέτει όλα τα απαιτούμενα χρονικά περιθώρια, ώστε να υλοποιήσει ένα σύνολο εξαιρετικά δύσκολων και άμεσων στόχων, τονίζει με άρθρο της στην προσωπική της ιστοσελίδα η... 
υπουργός Παιδείας, Αννα Διαμαντοπούλου.

«Ο ειδικός σκοπός για τον οποίο συγκροτήθηκε η κυβέρνηση, δεν μπορεί να εξελιχθεί σε περιορισμένο σκοπό και κυβερνητική υπολειτουργία. Δεν είναι κυβέρνηση της δόσης, και της άλλης δόσης και του PSI», αναφέρει η υπουργός Παιδείας. 

Χαρακτηρίζει σημαντική τη χθεσινή παρέμβαση του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλου και τονίζει ότι "η κυβέρνηση Παπαδήμου πρέπει να διαθέτει όλα τα απαιτούμενα χρονικά περιθώρια, ώστε να υλοποιήσει ένα σύνολο εξαιρετικά δύσκολων και άμεσων στόχων". 

Παράλληλα αναφέρει ότι ο πρωθυπουργός θα πρέπει να έχει (τουλάχιστον από τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση) την επιλογή ανασχηματισμού, στελέχωσης της κυβέρνησής του, χωρίς αποτύπωση κομματικών σχεδιασμών και με διεύρυνση της σημερινής στήριξης.

TΡΙΩΡΗ ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΑΔΕΔΥ ΣΤΙΣ 15 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ


Τρίωρη πανελλαδική στάση εργασίας στο Δημόσιο, κήρυξε η ΑΔΕΔΥ για την Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου από τις 12:00 π.μ. έως τη λήξη της βάρδιας.Η Ε.Ε της ΑΔΕΔΥ καλεί τις Ομοσπονδίες και τους Συλλόγους - μέλη της να πραγματοποιήσουν...
και συγκεντρώσεις, αλλά και κάθε άλλη μορφή δράσης που θεωρούν κατάλληλη, με σκοπό την ενημέρωση των εργαζομένων και τησυνέχιση των κινητοποιήσεων

ΠΑΤΡΑ: ΑΦΓΑΝΟΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΣΚΥΛΟΥ ΓΙΑ ΕΝΑ ΠΙΑΤΟ ΦΑΪ

Το περιστατικό μας το μετέφερε κάτοικος της Πάτρας που ήταν παρών σε όλο αυτό το απίστευτο σκηνικό.Αφγανός προσπάθησε να πάρει το φαγητό του σκύλου ο οποίος είναι μέσα σε αυλή σπιτιού.Το αφεντικό του μόλις του είχε βάλει φαγητό στο πιάτο του.


Ο Αφγανός ίσως παρακολουθούσε και την κατάλληλη ώρα μπήκε στην αυλή να πάρει το φαγητό του σκύλου.Ο σκύλος τον κατάλαβε και τότε έγινε..


.μάχη!Ο άνθρωπος που μας μετέφερε το περιστατικό μας είπε ότι και οι δύο,σκύλος και Αφγανός,ήταν αποφασισμένοι να κερδίσουν το..πιάτο φαγητού.


Αποτέλεσμα ήταν ο Αφγανός να πηδήξει πάλι τα κάγκελα της αυλής με πολλά τραύματα κυρίως στα χέρια απο τον σκύλο και ο σκύλος να καταφέρει να κρατήσει το φαγητό του.
eglimatikotita.gr

SPIEGEL: ΠΑΡΑΝΟΜΗ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΩΝ ΒΡΥΞΕΛΛΩΝ!


Παράνομη ενδέχεται να είναι, σύμφωνα με τις νομικές υπηρεσίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η υπογραφή συμφωνίας μόνο...
από τα μέλη της ευρωζώνης, αναφέρει δημοσίευμα του περιοδικού «Der Spiegel».

Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό, η απόφαση των Βρυξελλών της περασμένης εβδομάδας, στην οποία συμφώνησαν τα 17 μέλη της ευρωζώνης και τα 9 μη μέλη για την προώθηση μιας βαθύτερης δημοσιονομικής ενοποίησης, προσκρούει σε ορισμένα θεσμικά και νομικά εμπόδια. 

Βάσει του σκεπτικού των ευρωπαϊκών νομικών υπηρεσιών, το οποίο επικαλείται το δημοσίευμα, η ρύθμιση της λειτουργίας της νομισματικής ένωσης προβλέπεται αναλυτικά στη συνθήκη της Λισσαβόνας, επομένως οι αναθεωρήσεις αυτών των ρυθμίσεων θα πρέπει να γίνουν εντός του ίδιου νομικού πλαισίου και με διαδικασίες που απαιτούν ομοφωνία.

Το μόνο που μπορεί να γίνει με ασφάλεια, σύμφωνα με το περιοδικό, είναι μια «πολιτική δήλωση προθέσεων», η οποία όμως δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα και μπορεί να ανακληθεί από μια επόμενη κυβέρνηση από αυτή που είχε αρχικά υπογράψει.

Πέραν τούτου, πολλές χώρες-μέλη της Ευρωζώνης ή και μη μέλη εξετάζουν αν το συνταγματικό τους πλαίσιο ή η πολιτική συγκυρία υπαγορεύουν τη διενέργεια δημοψηφίσματος.

Για την κυβέρνηση της Ιρλανδίας για παράδειγμα το θέμα είναι ασαφές και ο πρωθυπουργός της χώρας ζήτησε να συμβουλευτεί τον Γενικό Εισαγγελέα, πριν κάνει οποιαδήποτε δήλωση.

Στην Ολλανδία, ενώ κατά δήλωση του πρωθυπουργού Μ. Ρούττε δεν υπάρχει συνταγματική υποχρέωση για τη διενέργεια δημοψηφίσματος, το γεγονός ότι πρόκειται για μια κυβέρνηση μειοψηφίας και ότι στα ευρωπαϊκά θέματα χρειάζεται την υποστήριξη του Εργατικού κόμματος, δημιουργεί μια ατμόσφαιρα ασάφειας, ιδιαίτερα καθώς οι Πράσινοι και άλλα αριστερά κόμματα ζητούν δημοψήφισμα.

Στην Αυστρία επίσης, αξιωματούχοι της κυβέρνησης σημείωσαν πως η θέσπιση της δημοσιονομικής ένωσης απαιτεί δημοψήφισμα, ενώ ανάλογες τάσεις, υπέρ της διενέργειας δημοψηφίσματος, υπάρχουν σε πολλές χώρες μη μέλη της Ευρωζώνης.

ΠΑΤΡΑ: ΘΑ ΦΤΙΑΧΤΕΙ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΧΩΡΙΟ!!!!!

Στο λιμάνι της Πάτρας και συγκεκριμένα στο συνεδριακό κέντρο του ΟΛΠΑ από τις 15 Δεκεμβρίου έως τις 8 Ιανουαρίου θα λειτουργήσει ένα παραμυθένιο Χριστουγεννιάτικο Χωριό. Οι πρώτες πληροφορίες που έμαθα και σας μεταφέρω είναι άκρως δελεαστικές ειδικά για όλους εμάς που καταλαμβανόμαστε κάθε Δεκέμβρη από το πνεύμα των Χριστουγένων, αρχίζουμε να σιγοτραγουδάμε last christmas, να βλέπουμε Home Alone και να χαζογελάμε συνεχώς παρά την κρίση.
Ο κλειστός χώρος έκτασης 1.000 τετραγωνικών του ΟΛΠΑ έχει ήδη αρχίσει να μεταμορφώνεται σε χριστουγεννιάτικο χωριό, με χιόνι, χιλιάδες φωτάκια και χριστουγεννιάτικα στοιχεία.
Εξειδικευμένα συνεργεία έχουν αναλάβει να αλλάξουν εντελώς το κτήριο, το οποίο θα φωτιστεί χριστουγεννιάτικα μέσα και έξω, και στο οποίο θα στηθεί το σπίτι του Αη Βασίλη, όπου τα παιδιά θα μπορούν να του γράφουν γράμματα, ενώ θα υπάρχουν τρισδιάστατες αναπαραστάσεις γνωστών και αγαπημένων παραμυθιών όπως: Η Χιονάτη και οι 7 νάνοι, ο Πινόκιο, το στρουμφοχωριό, ο λαγός και η χελώνα κ.α. Χριστουγεννιάτικα σπιτάκια, άμαξες, καμπάνες, μολυβένιοι στρατιώτες μεγάλων διαστάσεων και δεκάδες άλλα στοιχεία θα μετατρέψουν σε παραμυθένιο το χώρο.
Παράλληλα θα λειτουργεί αίθουσα με ψυχαγωγικά παιχνίδια και μικρά καρουσέλ, ενώ θα διατίθενται και επιλεγμένα χριστουγεννιάτικα προϊόντα, διακοσμητικά και μικρά παιχνίδια.
Οι διοργανωτές έχουν προβλέψει και για τη δημιουργική απασχόληση των παιδιών με ειδικό τμήμα που θα ψυχαγωγεί τους μικρούς επισκέπτες περιλαμβάνοντας από αφήγηση και δραματοποίηση παραμυθιών μέχρι διαδραστικά παιχνίδια, θεατρικά δρώμενα κ.α.
Αυτό όμως που τόσο τα μικρά και τα μεγαλύτερα παιδιά θα ευχαριστηθούν περισσότερο απ΄όλα είναι η απομίμηση χιονιού, που θα κατακλύσει τον χώρο σε απίστευτες ποσότητες και με το οποίο θα έχουν τη δυνατότητα να παίζουν και να ...κυλιστούν άπαντες.
Το πολύ θετικό της υπόθεσης είναι ότι υπάρχει τεράστιο πάρκινγκ, στον εξωτερικό χώρο του Συνεδριακού του ΟΛΠΑ (Γούναρη και Όθωνος Αμαλίας), αλλά και το χαμηλό εισιτήριο 3 ευρώ. Ώρες λειτουργίας από τις 10 το πρωί έως τις 11 το βράδυ.

MAYΡΗ ΤΡΥΠΑ 3 ΔΙΣ. ΑΠΕΙΛΕΙ ΜΕ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ...


Ρεπορτάζ : Ελένη Κωσταρέλου
(από την Ελευθεροτυπία)
Η πορεία του προϋπολογισμού του 2011, με ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων μέτρων τους πρώτες μήνες του 2012, και το νέο Μνημόνιο βρίσκονται πρώτα στην ατζέντα των επικεφαλής της τρόικας που έφτασαν στην Αθήνα. Ο Πολ Τόμσεν, ο Ματίας Μορς και ο... 
Κλάους Μαζούχ, οι οποίοι αναμένεται να μείνουν στην πρωτεύουσα καθ' όλη τη διάρκεια της εβδομάδας, θα έχουν τις πρώτες διερευνητικές επαφές με τους επιτελείς της κυβέρνησης, προκειμένου:

* Να διαπιστώσουν την πορεία υλοποίησης του προγράμματος. Τα στοιχεία που έχουν ήδη συλλέξει τα τεχνικά κλιμάκια δεν φαίνεται να συνηγορούν υπέρ μιας επιτυχούς πορείας. Η μαύρη τρύπα του προϋπολογισμού κινείται σε επίπεδα γύρω στα 3 δισ. ευρώ και τα έως τώρα στοιχεία καταδεικνύουν την αδυναμία επίτευξης του στόχου για έλλειμμα της τάξης του 9% φέτος ή 19.683 εκατ. ευρώ.

Αρμόδιοι παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών εκφράζουν φόβους ακόμα και για διψήφιο έλλειμμα ή μεταξύ 9,5% και 10% -ενδεχόμενο που θα φέρει νωρίτερα ένα νέο πακέτο διορθωτικών μέτρων, που θα ληφθεί στις αρχές του επόμενου έτους.

Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί έναντι της τρόικας για έλλειμμα της τάξης του 6,5% στα τέλη του 2012 ή 14.916 εκατ. ευρώ. Ο φετινός στόχος που είχε τεθεί ήταν 7,6% κι αν τελικά ξεπεράσει το 9,5%, τότε η απόκλιση του 2% είναι πολύ πιθανό να οδηγήσει σε πρόσθετα μέτρα 4,5 δισ. ευρώ. Απαραίτητη προϋπόθεση, να μην κινηθεί η ύφεση σε χαμηλότερα επίπεδα -δηλαδή πέραν του 5,5% φέτος και 2,5% του χρόνου. Αν και τα τελευταία στοιχεία από την ΕΛΣΤΑΤ καταδεικνύουν πως τουλάχιστον ο φετινός στόχος είναι ανέφικτος, καθώς στο εννεάμηνο έφτασε στο 6,9%.

Αρμόδιοι παράγοντες του υπουργείου επισημαίνουν ότι σε μια τέτοια περίπτωση τα... πάντα είναι ανοιχτά. Μια περαιτέρω μείωση των δαπανών μπορεί να μεταφραστεί σε αύξηση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων που θα περάσουν σε εργασιακή εφεδρεία, νέα μείωση των επικουρικών συντάξεων ή τυχόν άλλων βοηθημάτων, μείωση των επιχορηγήσεων προς τα ασφαλιστικά ταμεία και νέες επεμβάσεις στην αγορά εργασίας με επίκεντρο τις αποδοχές στον ιδιωτικό τομέα.

Ως προς το κομμάτι των φόρων δεν αποκλείουν την επίσπευση της αύξησης των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων -ενδεχόμενο που θα προκαλέσει μπαράζ αυξήσεων σε φόρους και τέλη που επιβαρύνουν τα ακίνητα, όπως το ειδικό τέλος ακινήτων και το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας που πληρώνουμε μέσω της ΔΕΗ. Στο προσκήνιο επανέρχονται και μέτρα, όπως της αύξησης των τελών κυκλοφορίας των οχημάτων, της επίσπευσης της εξίσωσης του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, της αύξησης του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα τσιγάρα. Ενώ ορισμένοι έχουν αρχίσει να μιλούν για απομάκρυνση του σεναρίου μείωσης του ΦΠΑ.

* Να ενεργοποιήσουν τις διαδικασίες για το περιεχόμενο του δεύτερου Μνημονίου και τη βάση της δανειακής σύμβασης που θα συνοδεύει το νέο δάνειο των 130 δισ. ευρώ, καθώς η πρώτη δόση των 80 δισ. ευρώ πρέπει να εκταμιευθεί το αργότερο τον Μάρτιο.

Η έλευση των επικεφαλής της τρόικας συμπίπτει με την άφιξη του επικεφαλής της Task Force Χορστ Ράιχενμπαχ, ο οποίος αναμένεται να μείνει στην Αθήνα μέχρι την Πέμπτη και θα έχει εκτενείς συναντήσεις με τους υπουργούς της κυβέρνησης στο πλαίσιο των επαφών του επιτρόπου Περιφερειακής Πολιτικής Γιόχαν Χαν.

ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΕΚΛΟΓΙΚΟΥ ΝΟΜΟΥ ΖΗΤΟΥΝ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ


Διακομματική πρωτοβουλία για την τροποποίηση του εκλογικού νόμου ζητούν με παρέμβάση τους στελέχη και υφυπουργοί του ΠΑΣΟΚ μεταξύ των οποίων οι κ.κ. Μ. Όθωνας, Ι. Δριβελέγκας, Θ. Μωραϊτης και Σ. Ξυνίδης. Το αίτημα τους αφορά το κομμάτι του νόμου που αναφέρεται στην...
κατάτμηση των εκλογικών περιφερειών στις οποίες είναι δύσκολο να εκλεγεί κάποιος «αν δεν είναι από μεγάλο πολιτικό τζάκι». Οι υπογράφοντες στην ανακοίνωσή τους δηλώνουν τα εξής: 

«Μέχρι (ή για) να σώσουμε τη χώρα ή να αλλάξουμε τα κόμματά μας, μήπως προλαβαίνουμε να κάνουμε μερικά «δευτερεύοντα» και πεζά πράγματα, όπως είναι π.χ η ανάληψη άμεσα διακομματικής κοινοβουλευτικής πρωτοβουλίας για την τροποποίηση του εκλογικού νόμου τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την κατάτμηση εκείνων των εκλογικών περιφερειών στις οποίες είναι εξαιρετικά δύσκολο να εκλεγεί κάποιος, αν δεν είναι από μεγάλο πολιτικό τζάκι, lifestyle star, δεν έχει ή δεν του συνεισφέρουν «ανιδιοτελώς» πακτωλό χρημάτων;».

«ΠΡΕΜΙΕΡΑ» ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΤΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΤΗΣ ΙΤΑΛΙΑΣ


Σε τρίωρη στάση εργασίας στον ιδιωτικό τομέα και σε πολλές υπηρεσίες της τοπικής αυτοδιοίκησης προχωρούν τα ιταλικά συνδικάτα, στην «πρεμιέρα» της κοινής απεργιακής δράσης -έπειτα από χρόνια πολεμικής και διασπάσεων- κόντρα στη δέσμη...
μέτρων της κυβέρνησης του Μάριο Μόντι.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός έκανε δεκτό το αίτημα για συνάντηση με τα συνδικάτα που καταγγέλλουν ότι τα μέτρα πλήττουν υπερβολικά μισθωτούς και συνταξιούχους. Η συνάντηση είναι προγραμματισμένη για το βράδυ της Κυριακής και θα εξεταστούν ενδεχόμενες τροποποιήσεις στο επίμαχο διάταγμα για τη «σωτηρία της Ιταλίας» ύψους 30 δισ. ευρώ. 

Τα συνδικάτα καταγγέλλουν ότι τα μέτρα πλήττουν υπερβολικά μισθωτούς και συνταξιούχους και δεν χαρακτηρίζονται από την απαιτούμενη κοινωνική Δικαιοσύνη.

Ανησυχώντας για τις συνέπειες σε εργαζόμενους και συνταξιούχους, τα συνδικάτα Cgil (πρώην κομμουνιστική αριστερά), Cisl (χριστιανοδημοκράτες) και Uil (σοσιαλιστές) έχουν συμφωνήσει να πραγματοποιήσουν τρίωρη στάση εργασίας τη Δευτέρα, ενώ στις 19 Δεκεμβρίου εξαγγέλθηκε απεργία στο Δημόσιο.

Η κυβέρνηση Μόντι, έπειτα και από δηλώσεις της υπουργού Εργασίας Έλσα Φορνέρο και του αναπληρωτή υπουργού της, Μισέλ Μαρτόνε, προσπαθεί να «περάσει» διορθωτικές τροποποιήσεις στον τομέα των συντάξεων και του φόρου ακινήτων.

Σε ό,τι αφορά τις συντάξεις, η κυβέρνηση του Ιταλού τεχνοκράτη πρωθυπουργού, θα επιχειρήσει να επιτύχει αύξηση στο όριο της αυτόματης προσαρμογής στον πληθωρισμό, από τα 960 ευρώ μηνιαίων απολαβών, που προβλεπόταν αρχικά, στα 1.400 ευρώ.

Όσο για τον φόρο ακινήτων, ο στόχος είναι βαθμιαία εφαρμογή του. Όποιος έχει δηλαδή στην ιδιοκτησία του ένα μικρό σπίτι, να πληρώνει ένα πολύ περιορισμένο τέλος. Για να εγκριθούν, ωστόσο, αυτές οι διορθωτικές παρεμβάσεις θα πρέπει να εξευρεθούν σίγουροι, εναλλακτικοί πόροι ύψους πέντε δισ. ευρώ.

Πάντως, οι δηλώσεις των επικεφαλής των συνδικάτων δεν χαρακτηρίζονται από ιδιαίτερη αισιοδοξία.

«Πέρα από τη συγκεκριμένη συνάντηση, δεν νομίζω ότι η κυβέρνηση θα απαλείψει το σκηνικό που έχουμε μπροστά μας και το οποίο αποτελεί εμπόδιο αξεπέραστο» δήλωσε ο Ραφαέλε Μπονάνι, γραμματέας του συνδικάτου Cisl. 

Η δε Σουζάνα Καμούσο, επικεφαλής του Cgil, τόνισε πως δεν θεωρεί ότι υπάρχουν πραγματικά περιθώρια για αλλαγές στη δέσμη μέτρων που παρουσίασε η κυβέρνηση.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ: ΚΙ ΑΛΛΗ ΣΥΛΛΗΨΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΦΟΝΟΥΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΩΝ


Η γερμανική αστυνομία συνέλαβε έναν 36χρονο άνδρα, ο οποίος φέρεται να παρείχε υποστήριξη στην ακροδεξιά εγκληματική οργάνωση που πραγματοποίησε τουλάχιστον δέκα δολοφονίες και η ανακάλυψη της οποίας τον περασμένο μήνα συγκλόνισε τη χώρα. Η αστυνομία της Σαξονίας τον...
συνέλαβε στην κατοικία του σε αυτό το κρατίδιο στο ανατολικό τμήμα της χώρας, αναφέρει μια ανακοίνωση της ομοσπονδιακής εισαγγελίας στην ιστοσελίδα της. Ο άνδρας, ο Ματίας Ντ., φέρεται να παρείχε επιμελητειακή υποστήριξη στη νεοναζιστική ομάδα NSU, κυρίως δίνοντας το όνομά του για την ενοικίαση δύο διαμερισμάτων.

Άλλοι τρεις άνδρες έχουν συλληφθεί τις τελευταίες εβδομάδες στο πλαίσιο αυτής της υπόθεσης, επίσης ως ύποπτοι για την παροχή υποστήριξης στις δραστηριότητες της οργάνωσης. Το περιοδικό Der Spiegel αναφέρεται σήμερα στην ηλεκτρονική του έκδοση στη σύλληψη ενός ακόμη προσώπου, μιας γυναίκας, που ήταν στο στόχαστρο των αρχών, σύλληψη που ανεβάζει στους επτά το συνολικό αριθμό των υπόπτων.

Η ύπαρξη της NSU ανακαλύφθηκε τον περασμένο μήνα. Αποτελείτο από τρία ενεργά μέλη, δύο άνδρες οι οποίοι πέθαναν στη συνέχεια και μια γυναίκα που σήμερα κρατείται. Διέπραξε από το 2000 έως το 2006 τουλάχιστον δέκα δολοφονίες σε ολόκληρη τη χώρα, εννέα από τις οποίες ξένης καταγωγής καταστηματαρχών, κυρίως Τούρκων.

ΓΑΛΛΙΑ: ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΣΤΙΣ ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ Ο ΒΙΛΠΕΝ


Ο Ντομινίκ ντε Βιλπέν, πρώην πρωθυπουργός και πρώην υπουργός Εξωτερικών, ανακοίνωσε χθες ότι "αποφάσισε να θέσει υποψηφιότητα για τις προεδρικές εκλογές του 2012" στη Γαλλία. "Έχω την πρόθεση να υπερασπιστώ μια ορισμένη ιδέα για τη Γαλλία (...), έχω μια...
πεποίθηση: το ραντεβού του 2012 θα είναι το ραντεβού της αλήθειας, του θάρρους και της δέσμευσης", δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο TF1 ο ιδρυτής της Αλληλέγγυας Δημοκρατίας (RS).

Είπε πως "ανησυχεί" διότι βλέπει "τη Γαλλία ταπεινωμένη από το νόμο των αγορών που επιβάλλει όλο και μεγαλύτερη λιτότητα".

"Θα δείτε ότι σε αυτήν την προεκλογική εκστρατεία του 2012, θα υπάρξουν εκπλήξεις, πολλές εκπλήξεις. Έχω εμπιστοσύνη στην ικανότητα των Γάλλων να διακρίνουν ποιο είναι το γενικό συμφέρον και σε ποιο σημείο περισσότερο από ποτέ η εθνική ενότητα επιβάλλεται σε όλους μας", δήλωσε ο κ. ντε Βιλπέν, που προς το παρόν πιστώνεται μόλις το 1% των προθέσεων ψήφου.

"Μπορούμε κάλλιστα να συνεχίσουμε με τον ίδιο (...) για άλλα πέντε χρόνια. Δέκα χρόνια είναι μια μακρά περίοδος", είπε για το Νικολά Σαρκοζί, και πρόσθεσε: "Αλλά όμως αν ήμασταν όλοι μαζί, συγκεντρωμένοι, για να καθοδηγήσουμε τις υποθέσεις της Γαλλίας..." 

"Δεν νομίζω ότι υπάρχει η αλήθεια στα δεξιά, στα αριστερά ή στο κέντρο", είπε ο κ. ντε Βιλπέν, θεωρώντας αναγκαία "μια δημοκρατία των πολιτών: πρέπει οι Γάλλοι να ξυπνήσουν", τόνισε.

"Σήμερα, η κυριαρχία μας μάς διαφεύγει σε μεγάλο βαθμό. Ευθυγραμμιζόμαστε με συμφέροντα που δεν είναι αυτά της Γαλλίας. Νομίζω ότι χρειαζόμαστε περισσότερο θάρρος από αυτό", πρόσθεσε ο ντε Βιλπέν.

Ο ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΓΙΑ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟΤΗΤΑ


Σαφέστατα μηνύματα προς την Τουρκία, αλλά και προς τη διεθνή κοινότητα σε σχέση με τις τουρκικές απειλές κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας έστειλε ο πρόεδρος Χριστόφιας. Ο Κύπριος πρόεδρος κατηγόρησε την Τουρκία για αλαζονεία, επιθετικότητα και προκλητικότητα, έναντι της...
Κυπριακής Δημοκρατίας. Επίσης, τόνισε ότι η τουρκική προκλητικότητα κορυφώνεται με αφορμή τις προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας για ανεύρεση υδρογονανθράκων.

Ο κ. Χριστόφιας, σημείωσε ότι η Τουρκία βρίσκεται σε αντίθεση με το Διεθνές Δίκαιο και ολόκληρη ουσιαστικά τη Διεθνή Κοινότητα, ενώ υπέδειξε ότι τα πρόσφατα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου υπερασπίζονται τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου και αποτελούν σαφή απάντηση στις τουρκικές μεθοδεύσεις.

Πρόσθεσε ότι ταυτόχρονα τα συμπεράσματα καθιστούν για ακόμα μια φορά ξεκάθαρο στην Τουρκία ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα ασκήσει την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δεν αναγνωρίζεται στην Τουρκία κανένα δικαίωμα επέμβασης στις εσωτερικές υποθέσεις της Ένωσης.

Αναφερόμενος στην πορεία των απευθείας διαπραγματεύσεων, ο πρόεδρος Χριστόφιας επισήμανε ότι «δεν είμαστε ικανοποιημένοι, αφού η τουρκοκυπριακή ηγεσία υπό τον κύριο Ερογλου υποβάλει θέσεις και προτάσεις οι οποίες οδηγούν σε στασιμότητα ακόμη και σε πισωγύρισμα στις διαπραγματεύσεις».

ΠΑΝΑΧΑΪΚΗ: ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΕ 4-1 ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΘΡΑΣΥΒΟΥΛΟΥ

Η Παναχαϊκή πήρε την τρίτη της νίκη στο πρωτάθλημα επικρατώντας του Θρασύβουλου στο γήπεδο της Αγυιάς για την 7η αγωνιστική του πρωταθλήματος της Football League με 4-1 και πήρε μεγάλη βαθμολογική ανάσα.

Σε replay...

16' Σουτ του Ουρτάδο έξω από την περιοχή μπλόκαρε με δεύτερη προσπάθεια ο Κασμερίδης...

31' Σέντρα σουτ του Σπίνουλα από δεξιά η μπάλα πάνω από τα δοκάρια...

32' ΓΚΟΟΟΟΛΛΛ: Σέντρα του Ατματζίδη, αδράνεια της άμυνας Θρασύβουλου ο Φουρτάδο από κοντά 1-0 ...

34' ΓΚΟΟΟΟΛΛ: Ωραίος συνδυασμός Ντίνα - Κοιλιάρα η μπάλα έφτασε στον Ουρτάδο που με δεύτερη προσπάθεια, πλάσαρε και 2-0 για την Παναχαϊκή...

44' Πολύ ωραίο σουτ του Μενδρινού από το ύψος της μικρής περιοχής, η μπάλα χτύπησε σε πλάτη αμυντικού και η μπάλα κατέληξε κόρνερ..

45' ΓΚΟΟΟΟΛΛΛ: Μπαλιά του Ατματζίδη στον Ντίνα εκείνος δοκίμασε με σουτ από τα δεξιά, η μπάλα έφυγε από τα χέρια του Κασμερίδη και κατέληξε αργά αργά στα δίχτυα... (3-0)

70' Λάθος του Φούφουλα, έχασε από τον Καρλόπουλο εκείνο βγήκε τετ α τετ με τον Ανδρούτσο αλλά η μπάλα πάνω στον γκολκίπερ της Παναχαϊκής...

77' ΓΚΟΟΟΟΛΛΛ: Διαστάσεις θριάμβου για την Παναχαϊκή που πέτυχε και τέταρτο γκολ. Καλοχτυπημένη εκτέλεση κόρνερ του Μενδρινού, η μπάλα πήρε πορεία προς τα δίχτυα και ο Φουρτάδο με κεφαλιά έκανε το 4-0...

83': Ο Βλάχος με πλασέ από κοντά μείωσε σε 4-1...

ΠΑΝΑΧΑΪΚΗ (Ηλίας Φυντάνης):Ανδρούτσος, Σπίνουλας, Κοιλιάρας (50' Κοκκίνης), Ιωάννου, Τσεμπερίδης, Μενδρινός, Φούφουλας, Ατματζίδης (59' Κυβελίδης), Ουρτάδο, Ντίνας (65' Ταφίλι), Φουρτάδο

ΘΡΑΣΎΒΟΥΛΟΣ (Λύσανδρος Γεωργαμλής): Κασμερίδης, Ζουμπουλάκης, Κακαβάς, Βασιλείου, Σύρος, Ψάνιος, Νικολάου (67' Βλάχος), Καρλόπουλος (81' Μουκίδης), Βάτσι, Σκονδράς, Παναγιωτάκος (46' Καρράς)

ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: Κοσικίδης (Αθηνών)
ΒΟΗΘΟΙ: Πλακογιάννης, Πατσιόπουλος (Δωδ/νήσου)
ΚΙΤΡΙΝΕΣ:Ατματζίδης, Κοκκίνης(Παναχαϊκή) / Καρλόπουλος (Θρασύβουλος)
ΚΟΚΚΙΝΕΣ:

ΠΑΡΑΛΕΙΠΟΜΕΝΑ:
Λιγότεροι από 1.000 άτομα παρακολουθούν την αναμέτρηση...
Ο Γ. Χλωρός αναμένεται να αποτελέσει και τυπικά παρελθόν από την Παναχαϊκή, καθώς είναι εκτός αποστολής...
Στην αλλαγή του Κυβελίδη ο κόσμος φώναζε ρυθμικά το όνομά του!sportfmpatras

ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΑ 27 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ Η ΑΞΙΑ ΤΟΥ Χ.Α.


Ρεπορτάζ : Μάκης Αποστόλου
(από την Ημερησία)
Με έναν ιδιαίτερα χαμηλό ημερήσιο τζίρο (κάτω των 30 εκατ. ευρώ), η αξία του Χρηματιστηρίου Αθηνών υποχώρησε και πάλι κάτω από τα επίπεδα των 27 δισ. ευρώ με το γενικό δείκτη να εμφανίζει πτώση της τάξεως του 51,47% από το... 
ξεκίνημα της χρονιάς. Δυστυχώς η... πολυαναμενόμενη Σύνοδος Κορυφής δεν προκάλεσε θεαματικές αντιδράσεις στις αγορές -πλην μιας ανοδικής αντίδρασης την Παρασκευή- αφού όπως φαίνεται, η πορεία προς μια συμφωνία που θα αποτελεί τη βάση της δημοσιονομικής σταθερότητας της Ευρωζώνης δεν θα είναι καθόλου εύκολη και το κυριότερο καθόλου σύντομη σε διάρκεια. Αντίθετα μάλιστα, οι επενδυτές οι οποίοι είθισται να τοποθετούνται στις αγορές προεξοφλώντας τα γεγονότα, έχουν ήδη διαγνώσει τις σημαντικές διαφωνίες που υπάρχουν μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών.
Ο υπεύθυνος του τμήματος αναλύσεων της «Beta Securities» Μάνος Χατζηδάκης σημειώνει ότι «η καθυστέρηση εφαρμογής κάποιου συγκεκριμένου πλάνου, όπως και η έλλειψη αποφασιστικών κινήσεων που θα μπορούσαν να καθησυχάσουν κάπως τις αγορές, φέρνουν πλέον νέα αρνητικά ενδεχόμενα στο προσκήνιο τα οποία αγγίζουν την ίδια τη συνοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Παράλληλα, προσθέτει πως «από επενδυτικής σκοπιάς, ο χώρος της Ευρωζώνης κάθε άλλο παρά ελκυστικός μπορεί να θεωρηθεί ύστερα από όσα συμβαίνουν σε επίπεδο πολιτικών αποφάσεων, αφού η έλλειψη σταθερότητας που πηγάζει από την αναβλητικότητα και την έλλειψη κοινής οπτικής, έχει αυξήσει τη διάθεση αποστροφής ρίσκου ακόμα και για τα ισχυρά κράτη που έχουν την ανώτατη πιστοληπτική βαθμίδα».
Υποβαθμίσεις
Εν μέσω ενός τέτοιου περιβάλλοντος, ο πρόεδρος της «Δραξ ΑΧΕΠΕΥ» Παναγιώτης Χριστόπουλος εκτιμά ότι «σύντομα θα ακολουθήσουν νέες υποβαθμίσεις σε όλες τις χώρες της Ευρωζώνης (και τις τράπεζές τους), στις οποίες θα περιλαμβάνονται και οι ισχυρές (Γερμανία, Γαλλία). Το γεγονός αυτό ασφαλώς θα δημιουργήσει νέες πιέσεις στις αγορές, αλλά και τις οικονομίες των κρατών-μελών που αντιμετωπίζουν ήδη μεγάλα προβλήματα».
Ορισμένοι αναλυτές εκτιμούν ότι ίσως ένα... σοκ υποβάθμισης, που θα έδειχνε πλέον ότι ο χρονικός ορίζοντας ενεργειών έχει τελειώσει, θα μπορούσε να λειτουργήσει καταλυτικά υπέρ πιο αποφασιστικών ενεργειών οι οποίες θα είχαν έναν ομόφωνο και οριστικό χαρακτήρα. Αναφορικά με τις εξελίξεις στην εγχώρια κεφαλαιαγορά, για το επόμενο διάστημα που απομένει μέχρι το τέλος του έτους, η εικόνα δεν φαίνεται ότι μπορεί να αλλάξει ιδιαίτερα, καθώς απουσιάζουν πλήρως κάποιοι θετικοί «καταλύτες», είτε από το «μέτωπο» των επιχειρηματικών ειδήσεων, είτε από το μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων αλλά και των τραπεζών, αφού η ημερομηνία ανακοίνωσης των διαγνωστικών τεστ της BlackRock έχει μετατεθεί για την επόμενη χρονιά. Την Παρασκευή λήγουν οι σειρές παραγώγων του Δεκεμβρίου σε δείκτες και μετοχές ενώ την ίδια ημέρα αναμένεται η αναδιάρθρωση των δεικτών του Eurostoxx με κυριότερες διαγραφές για τις μετοχές αυτές των Alpha Bank, Τράπεζας Πειραιώς και ΔΕΗ.

ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΠΟΥ ΕΠΙΜΕΝΟΥΝ ΟΤΙ ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ


Ρεπορτάζ : Μίνα Μουστάκα
(από ΤΑ ΝΕΑ)
Αναδρομικά δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ διεκδικούν με προσφυγές τους στη Δικαιοσύνη 110 πρώην και συνταξιούχοι βουλευτές των δύο μεγάλων κομμάτων, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.
Οι αγωγές τους, οι οποίες έχουν κατατεθεί εδώ... 
και περίπου δύο χρόνια, έφτασαν να προσδιοριστούν για συζήτηση και έκδοση απόφασης εν μέσω της δημοσιονομικής κρίσης. Οι βουλευτές διεκδικούν μάλιστα όχι μόνο αναδρομικά αλλά και αποζημίωση για την ηθική βλάβη που υπέστησαν επειδή οι μισθοί τους δεν εξισώθηκαν εγκαίρως με αυτούς των δικαστών.

ΗΧΗΡΑ ΟΝΟΜΑΤΑ. Η λίστα περιλαμβάνει γνωστά ονόματα της πολιτικής σκηνής, που τα προηγούμενα χρόνια είχαν διατελέσει και υπουργοί. Μεταξύ τους και πρώην υπουργοί, οι οποίοι είναι ποινικά υπόλογοι σε υποθέσεις που ερευνά εδώ και πολύ καιρό η Δικαιοσύνη. Πρόκειται για τον Ακη Τσοχατζόπουλο - το όνομα του οποίου εμπλέκεται στην υπόθεση της προμήθειας των γερμανικών υποβρυχίων ενώ έχει κληθεί να δώσει εξηγήσεις και ως ύποπτος σχετικά με τον τρόπο απόκτησης των περιουσιακών του στοιχείων - και τον Τάσο Μαντέλη ο οποίος έχει ήδη απολογηθεί και είναι ελεύθερος με περιοριστικούς όρους για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος που αφορά την υπόθεση των «μαύρων ταμείων» της Siemens.
«Οσοι πρώην και συνταξιούχοι βουλευτές επέλεξαν να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη άσκησαν νόμιμο δικαίωμά τους. Θα μπορούσαν όμως να συνυπολογίσουν τη δεινή οικονομική κατάσταση της χώρας και να μην προχωρούσαν στη δικαστική διεκδίκηση των αναδρομικών τους προκαλώντας την κοινή γνώμη» σχολιάζουν δικαστικές πηγές.
Το δικαίωμα της παραίτησης από οποιαδήποτε χρηματική διεκδίκηση έχουν ήδη ασκήσει οι πρώην βουλευτές Μιχάλης Λιάπης και Λεωνίδας Τζανής, καθώς και η χήρα του Παναγιώτη Κοσιώνη.
Σε άλλες περιπτώσεις πρώην βουλευτές έχουν καταθέσει διπλές αγωγές, διαφορετικές για καθεμία από τις περιόδους που είχαν εκλεγεί. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν οι Ι. Βαϊνάς, Μυρσίνη Ζορμπά, Εμ. Λουκάκης και Σωτ. Στολίδης.
Από την πλευρά του ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Γιάννης Καψής σε γραπτή δήλωσή του αναφέρει: «Σε ανύποπτο χρόνο και αφού είχαν δικαιωθεί και οι δύο προσφυγές μου για τα αναδρομικά των βουλευτών, με εξώδικό μου προς τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος και τον πρόεδρο της Βουλής εκχώρησα οποιαδήποτε αναδρομική αμοιβή μου στο Ταμείο Καταπολέμησης του Δημοσίου Χρέους που έχει ανοίξει η Βουλή στην Τράπεζα της Ελλάδος. Συνεπώς οποιαδήποτε συζήτηση επί του θέματος δεν με αφορά».

ΤΟ ΥΨΟΣ. Το συνολικό ύψος των βουλευτικών διεκδικήσεων δεν μπορεί να συνυπολογιστεί καθώς οι διαφορές των αποδοχών και οι αποζημιώσεις για την ηθική βλάβη διαφέρουν ανάλογα με τα χρόνια που πέρασε ο καθένας από τα έδρανα του Κοινοβουλίου. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι ένας εκ των βουλευτών με θητεία 37 μηνών διεκδικεί αποζημίωση που φτάνει τα 240.196 ευρώ.
Ανεξάρτητα πάντως από το ποσό που διεκδικεί ο καθένας, οι προσφυγές έχουν κοινή βάση και στηρίζονται στο γεγονός ότι παρανόμως, όπως υποστηρίζουν, δεν τους χορηγήθηκαν αυξημένες αποδοχές μετά την αύξηση των αποδοχών των δικαστών.
Η διαφορετική αυτή αντιμετώπιση συνιστά, όπως λένε, ευθεία συνταγματική παραβίαση που βάλλει κατά της καθιερωμένης αρχής της διάκρισης των τριών εξουσιών (νομοθετικής, εκτελεστικής και δικαστικής), οι οποίες μεταξύ τους είναι ισοδύναμες και ισότιμες. Και επιπλέον θεμελιώνει ευθύνη του Δημοσίου για αποζημίωση λόγω της ηθικής βλάβης που υπέστησαν οι προσφεύγοντες βουλευτές καθώς χρεώνουν στη νομοθετική εξουσία παράλειψη να θεσπίσει ρύθμιση εξίσωσης των αποδοχών τους με αυτές που εισπράττουν οι πρόεδροι των τριών ανώτατων δικαστηρίων της χώρας (Αρειος Πάγος, Συμβούλιο της Επικρατείας και Ελεγκτικό Συνέδριο). Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2006 με απόφαση του Μισθοδικείου, το οποίο είχε συνεδριάσει υπό τον τότε πρόεδρο του Αρείου Πάγου Ρωμύλο Κεδίκογλου, οι αποδοχές των προέδρων των τριών ανώτατων δικαστηρίων εξομοιώθηκαν με αυτές του προέδρου της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, που ανέρχονταν τότε σε 9.500 ευρώ.

ΟΙ PATRINISTAS ΣΥΖΗΤΟΥΝ ΤΡΙΤΗ ΚΑΙ ΔΕΚΑΤΡΕΙΣ


Την ΤΡΙΤΗ 13-12-2011 στις 19:30, θα γίνει η ΤΑΚΤΙΚΗ συνάντηση των Patrinistas στα φιλόξενα γραφεία της ΟΙΚΙΠΑ. 

Θα συζητησουμε για ολα....αλλα κυριως για την διαθεση των παιχνιδιων και βιβλιων που εχουμε μαζεψει και για τις επομενες δρασεις μας με αιχμη την ΜΕΓΑΛΗ ΔΡΑΣΗ ΤΩΝ ΕΟΡΤΩΝ

Όπως είναι γνωστό, οι συναντήσεις μας είναι ανοικτές σε όλους τους πολίτες που θέλουν να συμμετάσχουν και να καταθέσουν τη διαθεσιμότητα τους και τις προτάσεις τους για δράσεις.

Ραντεβού λοιπόν, την Τριτη  στις 19:30 στην ΟΙΚΙΠΑ, Βύρωνος 20Α…

Ακόμα ομως και αν δεν μπορέσεις να έλθεις στείλε μας την πρόταση σου για την επόμενη δράση μας στο patrinistas@gmail.com σαν απλό κείμενο η ακόμα και επισυνάπτοντας φωτογραφίες, σχέδια κτλ.
Ακόμα μπορείτε να μαθαίνετε όλα μας τα νέα, άλλα και να επικοινωνείτε με τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας μέσω της σελίδας μας στο Facebook! Απλά κάντε Like!
Για να σας ενημερώνουμε τακτικά για τις δράσεις και τις συζητήσεις μας διαβάστε τον ιστοτοπο μας www.patrinistas.gr και συμπληρώστε την φόρμα εγγραφής.


Σας περιμένουμε όλους!!!!

ΜΕ ΚΡΑΧ ΑΠΕΙΛΕΙΤΑΙ ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΤΩΝ ΝΑΥΤΙΚΩΝ


Στα 110 εκατ. ευρώ ανέρχονται, πλέον, οι βεβαιωμένες προς το ΝΑΤ οφειλές ενώ η κρατική επιχορήγηση που θα λάβει το 2012 το ταμείο των ναυτικών θα είναι μειωμένη κατά 130 εκατ. ευρώ με αποτέλεσμα η περαιτέρω μείωση των συντάξεων προς τους δικαιούχους... 
να αποτελεί πλέον σοβαρό ενδεχόμενο.
Πηγές του ταμείου επισημαίνουν ότι στην πραγματικότητα από αυτά τα 110 εκατ. ευρώ τουλάχιστον το 50% θεωρείται πλέον χαμένο καθώς αφορά κατά κύριο λόγο ακτοπλοϊκές εταιρείες οι οποίες έχουν τεθεί εκτός αγοράς. Πρόκειται για περιπτώσεις όπως η ΔΑΝΕ η οποία έχει χρεοκοπήσει από τη δεκαετία του '90, για την εταιρεία Αγούδημου η οποία σταμάτησε να λειτουργεί πριν από τρία χρόνια λόγω οικονομικών δυσκολιών.
Οφειλές 
Τα πλοία της εκποιήθηκαν από τον ΟΛΠ παρά την αντίθετη άποψη που είχε διατυπωθεί από την τότε διοίκηση του ΝΑΤ καθώς τα χρέη από τα ναυτολόγιά τους είχαν φθάσει τα 28 εκατ. ευρώ.
Περί τα 16 εκατ. ευρώ υπολογίζεται ότι οφείλει εξάλλου άλλη μία ακτοπλοϊκή επιχείρηση η οποία βρίσκεται σε λειτουργία αλλά επί χρόνια αρνείται να έρθει σε συμφωνία με το ταμείο για την εξόφληση των υποχρεώσεών της τις οποίες κατά πάγια τακτική τις αμφισβητεί.
Το μεγαλύτερο μέρος των οφειλών αφορά τη μη απόδοση από τις εταιρείες του ΚΑΕΟ (Κεφάλαιο Ασφάλισης Επιβατών Αυτοκινήτων), ένα τέλος το οποίο μέχρι πρόσφατα επιβάρυνε με 6% τις τιμές των εισιτηρίων στα πλοία της ακτοπλοΐας και πληρωνόταν από τους επιβάτες. Το ΝΑΤ εισέπραττε αυτό το τέλος μέσω της εφορίας.
Εισφορές 
Η εισφοροδιαφυγή σε συνδυασμό με την καταιγιστική μείωση του αριθμού των Ελλήνων ναυτικών έχουν βυθίσει το ΝΑΤ στα ελλείμματα με προοπτική περαιτέρω διεύρυνσής τους λόγω της αύξησης της ανεργίας των ναυτικών. Το 2010, σύμφωνα με τα στοιχεία που αναφέρονταν στον προϋπολογισμό του ταμείου, οι εν ενεργεία ναυτικοί ήταν 19.770 και οι συνταξιούχοι 70.470, δηλαδή αναλογούσε ένας εργαζόμενος σε 3,5 συνταξιούχους.
Αυτή η αναλογία φαίνεται ότι μέσα στο 2011 ανατράπηκε προς το χειρότερο. Σύμφωνα με τα στοιχεία τα οποία παρουσιάστηκαν πριν από λίγες μέρες στο Γενικό Συμβούλιο της ΠΝΟ, σήμερα οι εργαζόμενοι ναυτικοί σε όλες τις ειδικότητες είναι περί τις 15.000 άτομα.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Γραφείου Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας (ΓΕΝΕ) το Σεπτέμβριο του 2011 η ανεργία των Ελλήνων ναυτικών παρουσίαζε αύξηση 51% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2010 και μάλιστα σημείωσε ρεκόρ στους αξιωματικούς γέφυρας, ειδικότητες που μέχρι πρόσφατα είχαν μεγάλη ζήτηση από τις ναυτιλιακές εταιρείες.
Η ΠΝΟ αποδίδει αυτήν τη σημαντική κάμψη της εργασίας των ναυτικών, στη μείωση του υπό ελληνική σημαία στόλου και στη μείωση των οργανικών συνθέσεων των πλοίων στην ποντοπόρο ναυτιλία.

ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΟ ΓΙΑ 25.000 ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟ ΤΟΜΕΑΡεπορτάζ : Νίκος Β. Τσίτσας
(από το Έθνος)
Την απαίτηση να απολυθούν 25.000 δημόσιοι υπάλληλοι θα μεταφέρουν στην ελληνική κυβέρνηση -σύμφωνα με πληροφορίες- οι εκπρόσωποι της τρόικας, που φτάνουν σήμερα στην Αθήνα, μετά την αποτυχία εφαρμογής του μέτρου της εφεδρείας... 
όπως προκύπτει και από τα στοιχεία της 5ης αναθεώρησης του Μνημονίου που δόθηκε στη δημοσιότητα το περασμένο Σάββατο.
Το αναθεωρημένο Μνημόνιο που έχει υπογραφεί από τα τέλη Οκτώβρη, προβλέπει νέα μέτρα για τα έτη 2013 και 2014 ύψους 7 δισ. ευρώ συμπεριλαμβανομένων και των περικοπών στα ειδικά μισθολόγια (δικαστικοί λειτουργοί, ένστολοι κ.τ.λ.) όπως επίσης και μειώσεις στα κοινωνικά και προνοιακά επιδόματα. Προβλέπει επίσης τη μονιμοποίηση του τέλους ακινήτων, η οποία θα θεσμοθετηθεί τον Μάρτιο στο φορολογικό νομοσχέδιο, το «σαρωτικό» άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, και την επίσπευση των ιδιωτικοποιήσεων με πωλήσεις ΔΕΚΟ.
Οι εκπρόσωποι της τρόικας, Π. Τόμσεν, Κ. Μαζούχ και Μ. Μορς, θα ζητήσουν μείωση μισθών στον ιδιωτικό τομέα ακόμα και μέσα από «τροποποίηση» της εθνικής συλλογικής σύμβασης καθώς και ελάφρυνση των επιχειρήσεων από τις εισφορές.
Παράλληλα θα συζητηθούν με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας οι περικοπές στις επικουρικές συντάξεις και στα εφάπαξ σε όσα ταμεία έχουν προβλήματα.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η τρόικα θα θέσει ζήτημα για τη κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα.

Η αναλογία προσλήψεων -αποχωρήσεων στο Δημόσιο αναμένεται να γίνει «1 προς 10»
Μετά τα αρνητικά αποτελέσματα από την εφαρμογή του μέτρου της εφεδρείας, οι εκπρόσωποι των δανειστών -όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές- είναι προετοιμασμένοι να ζητήσουν απολύσεις υπαλλήλων κυρίως από καταργούμενους φορείς και οργανικές μονάδες του Δημοσίου.
Οπως αποκαλύπτεται στο κείμενο της 5ης αναθεώρησης του Μνημονίου, ο στόχος για την «εργασιακή εφεδρεία» που είχε συμφωνήσει η ελληνική κυβέρνηση μέχρι το τέλος του 2011 αφορούσε συνολικά 30.000 υπάλλήλους, εκ των οποίων 15.000 που θα έπρεπε να τεθούν σε προσυνταξιοδοτικό καθεστώς και 15.000 εργαζόμενους που θα χαρακτηρίζονταν πλεονάζον προσωπικό και θα «έμπαιναν» σε «εφεδρεία» για έναν χρόνο και μετά θα απολύονταν.
Το πρώτο δείγμα από την εφαρμογή της εφεδρείας δείχνει ότι από 8.023 μόνιμους δημοσίους υπαλλήλους που έχουν αποχωρήσει από τις 6 Οκτωβρίου -ημερομηνία που ξεκίνησε η συζήτηση του νόμου 4.024/2011- μόνο 643 εργαζόμενοι έχουν τεθεί σε προσυνταξιοδοτική εφεδρεία και οι υπόλοιποι 7.360 υπάλληλοι συνταξιοδοτούνται.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, εκτιμάται ότι μέχρι το τέλος του 2011 μετά την εφαρμογή της εφεδρείας και στους υπαλλήλους αορίστου χρόνου, οι εργαζόμενοι από το σύνολο του δημοσίου που θα ενταχθούν σε προσυνταξιοδοτικό καθεστώς δεν θα ξεπεράσουν τους 4.000 συνολικά. Σε εφεδρεία αναμένεται να «μπουν» από την 1η Ιανουαρίου του 2012, για έναν χρόνο και μετά θα απολυθούν, περίπου 700 υπάλληλοι ΥΕ και ΔΕ από τους 40 συγχωνευόμενους και καταργούμενους οργανισμούς.
Λόγω της απόκλισης από τον στόχο των 30.000 «εφέδρων», αφού υπολογίζεται ότι θα υπολείπονται περίπου 14.000 έφεδροι και 11.000 υπάλληλοι που θα έπρεπε να τεθούν σε προσυνταξιοδοτικό καθεστώς, οι εκπρόσωποι της τρόικας θα θέσουν το θέμα της απόλυσης 25.000 δημοσίων υπάλλήλων.
Οι εκπαιδευτικοί
Πηγές του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι η κυβέρνηση εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να θέσει υπόψη των δανειστών την ενεργοποίηση της προσυνταξιοδοτικής εφεδρείας και στους εκπαιδευτικούς από τα τέλη της σχολική χρονιάς, με στόχο να αυξηθεί ο αριθμός των εφέδρων.
Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, επεξεργάζεται παράλληλα και σχέδιο απολύσεων υπάλληλων υποχρεωτικής και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στον «στενό» και ευρύτερο δημόσιο τομέα, που έχουν προσληφθεί τα δύο τελευταία χρόνια.
ΕΦΕΔΡΕΙΑ
Επέκταση σε φορείς ή διοικητικές μονάδες
Επέκταση της εφεδρείας και το 2012 σε φορείς ή διοικητικές μονάδες του Δημοσίου που θα καταργηθούν ή θα ανασυγκροτηθούν, αναθεώρηση του βαθμολογίου σε περίπτωση που επηρεάζει την αύξηση του μισθολογικού κόστους στο Δημόσιο και μείωση των συμβασιούχων προβλέπει η 5η αναθεώρηση του Μνημονίου.
Οι μετατάξεις εφέδρων καθώς και οι μετακινήσεις προσωπικού από δημόσιους οργανισμούς στις κεντρικές υπηρεσίες του Δημοσίου θα εκλαμβάνονται ως νέες προσλήψεις και θα δημοσιοποιούνται στο Διαδίκτυο.
Η συμφωνία περιγράφει ότι θα ισχύσει ο κανόνας «1 πρόσληψη για κάθε 5 αποχωρήσεις» σε όλο το Δημόσιο χωρίς εξαιρέσεις, και προβλέπει τη δημοσίευση μελέτης από την ελληνική κυβέρνηση, που θα παρουσιάζει ένα μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα στελέχωσης του Δημοσίου μέχρι το 2015. Σύμφωνα με εκτιμήσεις η αναλογία προσλήψεων-αποχωρήσεων αναμένεται να μειωθεί από «1 προς 5» τουλάχιστον στο «1 προς 10» για τα επόμενα χρόνια, με παράλληλη μείωση του εποχικού προσωπικού στο Δημόσιο.