ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: ΑΠΟ ΠΟΤΕ ΗΞΕΡΕ Ο ΣΑΜΑΡΑΣ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΟΥ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ

Διαβάσαμε σήμερα στην τελευταία σελίδα της Πελοποννήσου ένα μικρό παρασκήνιο σχετικά με το πότε και υπό ποιες ...

ΠΟΙΟΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ ΚΑΤΑΡΓΟΥΝΤΑΙ

255 οργανισμοί που απασχολούν περισσότερους από 6.000 εργαζομένους ...

ΠΛΑΦΟΝ 2.2ΟΟ ΕΥΡΩ ΣΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Επιφυλάξεις εκφράζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για το αν και κατά πόσο η θέσπιση πλαφόν 2.400 ευρώ στις συντάξεις είναι αρκετή...

ΑΝΑΖΗΤΟΥΝΤΑΙ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΡΟΝ, ΜΕΤΡΑ ΥΨΟΥΣ 11,6 ΔΙΣ ΕΥΡΩ

Σε τεντωμένο σχοινί προσπαθεί να ισορροπήσει το οικονομικό επιτελείο...

ΑΠΑΛΛΑΓΕΣ ΤΕΛΟΣ ΓΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΥΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 40.000 ΕΥΡΩ

Το βασικό σενάριο προβλέπει διατήρηση των απαλλαγών και εκπτώσεων για τους έχοντες εισοδήματα έως 30.000 ευρώ...

ΜΗΝΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΜΗ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΔΩΡΟΥ ΚΑΤΕΘΕΣΑΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΕ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, ALTER ΚΑΙ ΦΙΛΑΘΛΟ


Μηνύσεις για μη καταβολή του δώρου του Χριστουγέννων κατέθεσαν στην Εισαγγελία της Αθήνας οι εργαζόμενοι της Ελευθεροτυπίας, του Alter και της εφημερίδας Φίλαθλος. Αν το δώρο δεν καταβληθεί ως τις 31 Δεκεμβρίου, η Εισαγγελία...
της Αθήνας, στο πλαίσιο προκαταρκτικής έρευνας που διέταξε, θα προχωρήσει σε ενεργοποίηση της διαδικασίας του αυτοφώρου.

Ο Γ. ΦΛΩΡΙΔΗΣ : Ο ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΜΕΤΕΤΡΕΨΕ ΤΟ ΥΠΗΡΕΤΙΚΟ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΣΕ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ!


Δριμεία κριτική στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ άσκησε ο Γιώργος Φλωρίδης, μιλώντας στην πρώτη εκδήλωση του «Κοινωνικού Συνδέσμου», στη Θεσσαλονίκη, όπου παρουσίασε τους στόχους της πολιτικής πρωτοβουλίας. Ο Γ. Φλωρίδης τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ... 
αντιμετωπίζει «βαθύ πρόβλημα δημοκρατίας», ενώ αναφερόμενος στην κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου σημείωσε ότι «υπήρξε η πιο ακραία εμφάνιση της αντίληψης του ηγεμόνα που όταν εκλέγεται αρχηγός του κόμματος κατακτά το κόμμα και όταν εκλέγεται πρωθυπουργός κατακτά και τη χώρα». «Μετέτρεψε το υπηρετικό του προσωπικό σε υπουργικό συμβούλιο», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενος παράλληλα στο νομοσχέδιο Γιαννίτση για το Ασφαλιστικό το 2001 παρατήρησε πως οι ίδιοι υπουργοί του ΠΑΣΟΚ που στο υπουργικό συμβούλιο ψήφισαν το ν/σχ, το καταψήφισαν ως μέλη του Εκτελεστικού Γραφείου. «Το ΠΑΣΟΚ νίκησε κατά κράτος τον πρωθυπουργό του, τον Κώστα Σημίτη και τέλειωσε το εκσυγχρονιστικό εγχείρημα», παρατήρησε.
Ο κ. Φλωρίδης χαρακτήρισε «ανάπηρο» το πολιτικό σύστημα της Ελλάδα, συμπληρώνοντας ότι «αν η χώρα δεν λύσει το πολιτικό της πρόβλημα δεν πρόκειται να λύσει κανένα». Ακόμα και σήμερα, επισήμανε, στα πολιτικά επιτελεία δεν συζητούν τα προβλήματα της χώρας, αλλά τι θέλει ο αρχηγός, πότε συμφέρει να γίνουν οι εκλογές και ποιός θα διαδεχθεί τον Γιώργο Παπανδρέου.
Σημείωσε τέλος ότι ο «Κοινωνικός Σύνδεσμος» δεν φιλοδοξεί να γίνει κόμμα, αλλά επιδιώκει τη συγκρότηση ενός νέου πατριωτικού μετώπου με στόχο τη διάσωση και την ανόρθωση της χώρας μέσα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο.

ΟΙ ΕΠΙΣΤΡΟΦΕΣ ΤΩΝ ΦΟΡΩΝ ΜΕ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ


Ρεπορτάζ : Προκόπης Χατζηνικολάου
(από την Καθημερινή)
Αντικειμενικά κριτήρια και «λίστα αναμονής» καθιερώνει το υπουργείο Οικονομικών στις επιστροφές φόρων σε επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα. Η... 
ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών μετά τις καταγγελίες για «γρηγορόσημο» που φθάνει στο 10% στις επιστροφές φόρων αποφάσισε να θέσει κανόνες που θα ακολουθηθούν πλέον από όλες τις εφορίες κατά την επιστροφή των φόρων. Τα αντικειμενικά κριτήρια θα συμπεριληφθούν στο σχέδιο νόμου που θα κατατεθεί στις αρχές του έτους στη Βουλή και θα τεθούν αμέσως σε ισχύ. Οι κανόνες καταργούν επί της ουσίας την κρίση του υπαλλήλου, την άμεση εμπλοκή των εφοριακών ενώ θα αναρτώνται ανά εφορία οι επιστροφές φόρων που γίνονται καθημερινά.
Οι καταγγελίες του διευθυντή Επιχειρησιακού Σχεδιασμού του ΣΔΟΕ κ. Νίκου Λέκκα, καθώς και του πρώην γενικού γραμματέα κ. Δ. Σπινέλη που έκαναν λόγο για εκβιασμούς επιχειρήσεων από εφοριακούς «ανάγκασαν» τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών κ. Παντελή Οικονόμου να αναλάβει δράση και να ζητήσει ενεργοποίηση διαδικασιών προκειμένου να διασφαλιστούν η ομαλότητα και η ισονομία κατά τη διεξαγωγή της διαδικασίας επιστροφής διαφόρων φόρων προς επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα. Με επιστολή του στον γενικό γραμματέα Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων κ. Ιωάννη Καπελέρη, ζητεί την αντικειμενικοποίηση του συστήματος επιστροφής των φόρων και τη στεγανοποίησή του από ενδεχόμενη διαφθορά.
Υπενθυμίζεται ότι ο πρώην γενικός γραμματέας πληροφοριακών συστημάτων αποκάλυψε (σε ομιλία του σε ημερίδα) ότι όταν πρόκειται το κράτος να επιστρέψει αρκετά υψηλά ποσά φόρου στον φορολογούμενο, ένα 8% πηγαίνει κατευθείαν στην τσέπη του εφοριακού υπαλλήλου. Ωστόσο, ο κ. Νίκος Λέκκας συμπλήρωσε ότι το ποσοστό αυτό έχει αυξηθεί πλέον στο 10%.
Τα κριτήρια που θέτει το υπουργείο Οικονομικών για τις επιστροφές φόρου είναι:
1. Χρόνος υποβολής της αίτησης επιστροφών φόρων από το Δημόσιο. Η επιχείρηση ή το φυσικό πρόσωπο κατά την υποβολή αίτησης επιστροφής φόρου θα λαμβάνει έναν ειδικό αριθμό που ουσιαστικά θα προσδιορίζει την ημερομηνία υποβολής της αίτησης. Από το Διαδίκτυο θα μπορούν να παρακολουθούν τις επιστροφές φόρων που κάνει η εφορία και το πότε φθάνει η σειρά τους. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα αριθμό πρoτεραιότητας ο οποίος δεν μπορεί να παρακαμφθεί από τους εφοριακούς.
2. Επιστροφές φόρων σε συνάρτηση με την αύξηση των εσόδων. Εξετάζεται οι επιστροφές να ανέρχονται σε συγκεκριμένο ποσοστό κάθε μήνα ανάλογα με την εξέλιξη των εισπράξεων. Εφόσον οι εισπράξεις από ΦΠΑ είναι αυξημένες, αυτόματα θα αυξάνονται και οι επιστροφές ΦΠΑ.
3. Παραβάσεις. Ενα από τα σημαντικότερα κριτήρια που θα θέτει ο νέος νόμος είναι οι παραβάσεις που έχει κάθε εταιρεία. Ο μοναδικός λόγος καθυστέρησης επιστροφής φόρων σε μία επιχείρηση (εκτός και ενταθούν οι δημοσιονομικές αποκλίσεις) θα είναι οι παραβάσεις που είχαν διαπιστωθεί στο παρελθόν ή διαπιστώνονται κατά τη διενέργεια ελέγχου. Στις επιχειρήσεις αυτές ή τα φυσικά πρόσωπα θα γίνεται έλεγχος προκειμένου να διαπιστωθεί αν το αίτημα για επιστροφή ΦΠΑ ή άλλων φόρων ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Μάλιστα θα δημιουργηθεί μια δεύτερη λίστα με τις επιχειρήσεις που δεν ήταν συνεπείς στις φορολογικές τους υποχρεώσεις.
4. Συμψηφισμός των χρεών του οφειλέτη με επιστροφές φόρων. Η εφορία θα προβαίνει στον αυτόματο συμψηφισμό χωρίς να απαιτείται αίτηση από τον υπόχρεο.
5. Εξετάζεται ο συμψηφισμός των χρεών των οφειλετών, όχι μόνο με την εφορία αλλά και μεταξύ περισσότερων φορέων του ελληνικού Δημοσίου. Σε αυτές τις περιπτώσεις θα απαιτείται απόφαση του αρμόδιου υπουργού. Με αυτή τη διαδικασία ανοίγει ο δρόμος για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τρίτους. Σημειώνεται ότι στα τέλη Οκτωβρίου τα χρέη της γενικής κυβέρνησης (υπουργεία, ΟΤΑ, νοσοκομεία, ασφαλιστικά Ταμεία και άλλα νομικά πρόσωπα) ανήλθαν στα 6,6 δισ. ευρώ, από 6,4 δισ. ευρώ που ήταν στα τέλη Σεπτεμβρίου. Ολα αυτά τα χρέη θα συμψηφιστούν με διάφορα χρέη που έχουν επιχειρήσεις προς την εφορία, ή τα ασφαλιστικά Ταμεία.
6. Στις επιστροφές φόρου εισοδήματος θα ακολουθείται η ίδια διαδικασία που ισχύει σήμερα.
Ευνοϊκές ρυθμίσεις
Την κωδικοποίηση όλων των ευνοϊκών ρυθμίσεων που ισχύουν σήμερα για την καταβολή των χρεών προς το Δημόσιο σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών. Στις αρχές Ιανουαρίου θα εκδοθεί ο κώδικας ευνοϊκών ρυθμίσεων στον οποίο θα περιλαμβάνονται:
– η δυνατότητα καταβολής ΦΠΑ σε δόσεις,
– η καταβολή ληξιπρόθεσμων οφειλών σε 60 δόσεις,
– διευκολύνσεις τμηματικής καταβολής χρεών,
– πληρωμή σε δόσεις των προστίμων και των φόρων που προκύπτουν από φορολογικούς ελέγχους.

Οσον αφoρά τα ληξιπρόθεσμα χρέη στις αρχές του έτους αναμένεται να κατατεθεί νέα ρύθμιση που θα παρέχει τη δυνατότητα στους οφειλέτες να καταβάλουν τα χρέη τους σε 60 δόσεις με ελάχιστη δόση τα 300 ευρώ. Εξετάζεται για όσους οφειλέτες αποφασίσουν την εφάπαξ εξόφληση των χρεών να διαγραφούν οι προσαυξήσεις. Σύμφωνα με στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών υπολογίζεται με τη νέα ρύθμιση να εισπραχθούν περί τα 4 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό εκτιμάται ότι θα εισπραχθεί σε διάστημα τριών ή τεσσάρων χρόνων.

ΣΥΜΨΗΦΙΣΜΟΣ ΧΡΕΩΝ ΜΕ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ


Ρεπορτάζ : Κώστας Τσαχάκης
(από την Ημερησία)
Ενα νέο σύστημα με αντικειμενικά κριτήρια... επιστρατεύει το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να «στεγανοποιήσει» το καθεστώς επιστροφών φόρων σε επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα. Παράλληλα προωθεί «αυτοματοποιημένο»... 
συμψηφισμό για χρέη από και προς το Δημόσιο.
Το σχέδιο είναι έτοιμο και σύμφωνα με πληροφορίες τίθεται σε ισχύ στις αρχές του 2012.
Μεταξύ των άλλων προβλέπει ηλεκτρονικές λίστες προτεραιότητας για τις επιστροφές βάσει του χρόνου υποβολής της αίτησης από τον δικαιούχο, διαφορετική λίστα για τις επιχειρήσεις οι οποίες κατά το παρελθόν έχουν υποπέσει σε φορολογικές παραβάσεις, αυτόματο συμψηφισμό των χρεών του οφειλέτη με επιστροφές φόρων και συσχετισμό των επιστροφών με την πορεία των φορολογικών εσόδων.
Οπως σημειώνει στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, η εφαρμογή του νέου συστήματος έχει ως στόχο να αποκλείσει τον... ανθρώπινο παράγοντα, δηλαδή να μην επαφίεται στην κρίση των προϊσταμένων των Δ.Ο.Υ. το πότε θα καταβληθούν οι επιστροφές φόρων και σε ποιες επιχειρήσεις.

Η ηγεσία του υπουργείου προωθεί το μέτρο των αντικειμενικών κριτηρίων μετά και την καταγγελία υψηλόβαθμου παράγοντα του ΣΔΟΕ για την καταβολή «γρηγορόσημου» για τη γρήγορη επιστροφή φόρου, το οποίο φθάνει πλέον και το 10% του συνολικού ποσού.
Μάλιστα, μετά την καταγγελία ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Παντελής Οικονόμου απέστειλε επιστολή προς τον γενικό γραμματέα Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων Γιάννη Καπελέρη, με την οποία ζήτησε «την ενεργοποίηση διαδικασιών προκειμένου να διασφαλιστούν η ομαλότητα και η ισονομία κατά τη διεξαγωγή της διαδικασίας επιστροφής διαφόρων φόρων προς επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα, την αντικειμενικοποίηση του συστήματος επιστροφής των φόρων και τη στεγανοποίησή του από ενδεχόμενη διαφθορά».
Εξάλλου, στο υπουργείο τονίζουν ότι δεν τίθεται θέμα «παγώματος» των επιστροφών μέχρι το τέλος του έτους και δίνεται προτεραιότητα σε χαμηλά ποσά έως 2.000 ευρώ.
Προς την κατεύθυνση αυτή το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών περιλαμβάνει τα ακόλουθα:
Βασικό κριτήριο θα είναι ο χρόνος υποβολής της αίτησης από τον ενδιαφερόμενο, είτε είναι φυσικό πρόσωπο είτε επιχείρηση. Θα δίνεται δηλαδή προτεραιότητα βάσει του χρόνου υποβολής της αίτησης από τον ενδιαφερόμενο, με τη δημιουργία ηλεκτρονικής λίστας ώστε να μην είναι δυνατόν να παρακαμφθεί η χρονολογική σειρά των επιστροφών. Οι υπόχρεοι θα λαμβάνουν ένα νούμερο από την Εφορία με πιθανή ημερομηνία επιστροφής των οφειλόμενων ποσών, η οποία ωστόσο θα είναι ενδεικτική.
Οι παραβάσεις που διαπιστώνονται κατά τον έλεγχο, ένα άλλο κριτήριο. Οι επιχειρήσεις που είχαν στο παρελθόν παραβάσεις θα υπαχθούν σε διαφορετική λίστα από τις υπόλοιπες εταιρείες που αιτούνται επιστροφές και θα προηγείται έλεγχος από τις φορολογικές αρχές.
Ο συμψηφισμός υποχρεώσεων. Η Εφορία θα προβαίνει στον αυτόματο συμψηφισμό των χρεών του οφειλέτη με επιστροφές φόρων χωρίς να απαιτείται αίτηση από τον υπόχρεο. Επιπλέον εξετάζεται και το ενδεχόμενο ο συμψηφισμός των επιστροφών φόρου να γίνεται όχι μόνο με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των δικαιούχων προς τις εφορίες και τα τελωνεία, αλλά και προς άλλους φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Στις περιπτώσεις αυτές, πάντως, θα απαιτείται απόφαση του αρμόδιου υπουργού.
Το είδος της επιστροφής φόρου. Ο επιστροφές θα συσχετίζονται με το είδος του φόρου και θα ανέρχονται σε συγκεκριμένο ποσό κάθε μήνα, ανάλογα με την εξέλιξη των εισπράξεων. Για παράδειγμα, εάν οι εισπράξεις ΦΠΑ είναι αυξημένες, αυτόματα θα αυξάνονται και οι επιστροφές ΦΠΑ. 

ΕΚΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΛΑΤΙΟΥ ΣΕ ΡΩΣΟΥΣ ΝΟΙΚΙΑΖΕΙ Η ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΕΛΙΣΑΒΕΤ


Φαίνεται πως η οικονομική κρίση πλήττει και τους γαλαζοαίματους. Η βασίλισσα Ελισάβετ αποφάσισε να νοικιάσει εκτάσεις του Παλατιού του Κένσινγκτον στην ρωσική Ολυμπιακή...
Επιτροπή, στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 2012, σε μια προσπάθεια να αυξήσει τα έσοδα της βρετανικής βασιλικής οικογένειας. 

Πρόκειται για το πάρκο Περκς Φιλντ, το οποίο ενώνεται με το παλάτι και το οποίο θα φιλοξενήσει Ρώσους αξιωματούχους για 17 ημέρες τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.

Ο χώρος θα μετατραπεί σε ρωσικό πολιτιστικό φεστιβάλ που θα περιλαμβάνει μια τεράστια σκηνή, μπαρ, περιοχή για πικνίκ με ομπρέλες.

Δεν έγινε γνωστό το ποσό που θα λάβει η βασιλική οικογένεια για την ενοικίαση των εκτάσεων.

Πάντως, το ποσό της εγγύησης ορίζεται στις 250.000 λίρες. Αυτό το ποσό θα χαθεί, σε περίπτωση που παραβιαστούν οι κανόνες που ορίζουν ότι στις εκτάσεις δεν θα πρέπει να γίνει τίποτα «που να επηρεάσει ή να βλάψει τη φήμη, την εικόνα ή τη θέση της βασιλικής οικογένειας».

Ο ΜΑΝΑ ΜΟΥ...ΚΑΥΤΟΣ ΓΕΝΑΡΗΣ ΓΙΑ ΠΑΟ ΣΤΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΚΑΙ ΡΟΣΤΕΡ...


Το διάστημα που ακολουθεί είναι ιδιαίτερα "καυτό" στον Παναθηναϊκό, αφού σε δυο περίπου μήνες θα ξεκαθαρίσουν πολλά για το μέλλον της ομάδας τόσο σε έμψυχο δυναμικό όσο και σε διοικητικό.

Αρχικά θα πρέπει να δούμε τις πραγματικές προθέσεις των φερόμενων επενδυτών για τις μετοχές της ΠΑΕ και στη συνέχεια θα ανοίξει ένας κύκλος συζητήσεων με τους ποδοσφαιριστές που τελειώνουν τα συμβόλαια τους.
Στο στρατόπεδο των Αράβων τα πράγματα δεν έχουν αλλάξει σε σχέση με την προηγούμενη μέρα, αφού ο Γιάννης Βαρδινογιάννης έχει ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους πως περιμένει "να δει" τα 15 εκ. ευρώ και στη συνέχεια να δώσει την... ευχή του.

Μέχρι να συμβεί αυτό, που είναι και το ζουμί της υπόθεσης, όλα τα άλλα θα είναι απλά για εσωτερική κατανάλωση. Εκείνο που καίει όμως τους ανθρώπους που "τρέχουν" τον Παναθηναϊκό είναι το σήμερα και τα "όπλα" που έχουν στα χέρια τους.

Μία δεκάδα παίκτες


Συνολικά δέκα παίκτες του "τριφυλλιού" μπορούν να υπογράψουν σε όποια ομάδα επιθυμούν σε οκτώ ημέρες. Αυτοί είναι οι: Καραγκούνης, Καντέ, Σεϊταρίδης, Σαριέγκι, Χριστοδουλόπουλος, Νίνης, Σιμάο, Κλέιτον, Σπυρόπουλος και Πετρόπουλος.

Έτσι ο Δημήτρης Γόντικας έχει ένα βουνό να ανέβει μέσα στο επόμενο δίμηνο και προτεραιότητα του είναι φυσικά να μιλήσει με τους πρωτοκλασάτους ποδοσφαιριστές και αυτούς που έχουν μεταπωλητική αξία.

Δημοσιεύματα του Τύπου και πληροφορίες αναφέρουν πως έχουν γίνει επαφές με την πλευρά του μάνατζερ του Σιμάο και του ζητήθηκε να κάνει λίγες ημέρες υπομονή, ενώ το ίδιο συνέβη και με τον Σωτήρη Νίνη.

Όπως και να έχει μετά τις γιορτές θα γνωρίζουμε πάνω-κάτω ποιο θα είναι το μέλλον του Παναθηναϊκού της επόμενης περιόδου.