ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΣΙΠΡΑ ΠΡΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΩΘΟΥΜΕΝΕΣ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΜΙΣΘΩΝ


Επίκαιρη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο κατέθεσε την Τρίτη ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, με θέμα τις μειώσεις μισθών και συντάξεων και την κατάργηση εθνικής συλλογικής σύμβασης. «Τα σχέδια για κατάργηση του...
13ου και 14ου μισθού, του κατώτατου μισθού και για πάγωμα των αυξήσεων, αποτελούν το νέο πεδίο εκβιασμών από την πλευρά της κυβέρνησης, των ξένων και εγχώριων δανειστών και των εργοδοτικών σωματείων προς την ελληνική κοινωνία» σημειώνει στην ερώτηση ο κ. Τσίπρας, επισημαίνοντας ότι: 

«Επαναλαμβάνεται για άλλη μία φορά η συμπαιγνία των νεοφιλελεύθερων κύκλων, εντός και εκτός Ελλάδας, ώστε να εφαρμοστεί η πιο αντιδραστική και ταξική πολιτική που έχει γνωρίσει η ελληνική κοινωνία εδώ και δεκαετίες και για να εξασφαλιστούν τα συμφέροντα τραπεζών και των δανειστών μας».

«Η ελληνική κυβέρνηση, είτε με πρωθυπουργό Παπανδρέου, είτε με Παπαδήμο» συνεχίζει ο Αλ.Τσίπρας «αποτελεί εκφραστή αυτών των συμφερόντων και χωρίς καμία διαπραγμάτευση και κόκκινη γραμμή επιχειρεί να επιβάλει ένα μνημόνιο διαρκείας και την ομηρία ολόκληρης της κοινωνίας».

«Επειδή οποιαδήποτε σκέψη για μειώσεις ή πάγωμα μισθών, για κατάργηση του κατώτατου μισθού είναι ένα ακόμα βήμα προς την κοινωνική ισοπέδωση» ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ρωτά τον πρωθυπουργό: 

Πρώτον, «ποια είναι η θέση της κυβέρνησης στις επιδιώξεις που επιχειρούν να επιβάλουν με τις νεοφιλελεύθερες εμμονές τους η τρόικα, εργοδοτικά σωματεία και οικονομικά συμφέροντα;».

Δεύτερον, εάν «θα προχωρήσει σε μειώσεις ή πάγωμα των μισθών στον ιδιωτικό τομέα, παρά ότι οι Έλληνες εργαζόμενοι είναι οι πιο σκληρά εργαζόμενοι και προτελευταίοι σε απολαβές στην Ευρωζώνη;».

Τρίτον, εάν «εκτιμά ότι η έλλειψη ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας οφείλεται στο ύψος των μισθών των εργαζομένων και βάση ποιων στοιχείων εξάγει αυτό το συμπέρασμα;».