«ΟΧΙ» ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟ ΣΥΜΦΩΝΟ


Αρνήθηκε να προσυπογράψει το νέο Δημοσιονομικό Σύμφωνο της ΕΕ ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, προκαλώντας ωστόσο την οργή των ευρωσκεπτισκιστών στο Συντηρητικό Κόμμα, καθώς χαμήλωσε του τόνους στη χθεσινή σύνοδο κορυφής των...
Βρυξελλών, αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν θα μπλοκάρει τη χρήση των ευρωπαϊκών θεσμών της ΕΕ στην εφαρμογή του συμφώνου.
Όπως δήλωσε ο Κάμερον, δεν επιθυμεί να σταθεί εμπόδιο στην επίλυση της κρίσης χρέους της ευρωζώνης. «Το εθνικό μας συμφέρον είναι αυτές οι χώρες να προχωρήσουν και να βάλουν τάξη στο χάος που λέγεται ευρωζώνη», δήλωσε στους δημοσιογράφους από τις Βρυξέλλες.
Επανέλαβε πάντως ότι η Βρετανία δεν θα υπογράψει το νέο σύμφωνο. «Δεν υπογράφουμε αυτή τη συνθήκη. Δεν την επικυρώνουμε. Και δεν δεσμεύει το Ηνωμένο Βασίλειο», τόνισε.
«Αλλά, όπως είπα το Δεκέμβριο, πρόκειται για νέο έδαφος. Συμφωνήθηκε μόλις σήμερα. Πρέπει ακόμα να επικυρωθεί και να εφαρμοστεί. Υπάρχουν κάποια νομικά θέματα γύρω από αυτή τη συνθήκη», πρόσθεσε.
Αρνητικά αντέδρασαν οι Βρετανοί ευρωσκεπτικιστές ευρωβουλευτές. «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η θέση της κυβέρνησης άλλαξε από τη σύνοδο του Δεκεμβρίου, όταν επέμεναν ότι οι θεσμοί δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν», δήλωσε ο επικεφαλής των Συντηρητικών ευρωβουλευτών Μάρτιν Κάλαναν.
Ο Συντηρητικός ευρωβουλευτής Μπέρναρντ Τζένκιν χαρακτήρισε την αλλαγή «υποχώρηση», ενώ ο επίσης Συντηρητικός Ντάγκλας Κάρσουελ παρομοίασε την αξιοπιστία της βρετανικής θέσης με αυτή των ελληνικών ομόγων.
Στη σύνοδο του περασμένου Δεκεμβρίου, ο Κάμερον έκανε χρήση του βέτο για να μείνει εκτός του συμφώνου, υποστηρίζοντας ότι το Λονδίνο πρέπει να διατηρήσει την κυριαρχία του όσον αφορά το χρηματοοικονομικό τομέα του Σίτι. Παράλληλα είχε πει ότι δεν θα επιτρέψει τη χρήση θεσμών της ΕΕ, όπως τα δικαστήρια, να χρησιμοποιηθούν στην εφαρμογή του.