ΚΑΤΑΚΡΑΥΓΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΕΙΑ


Ρεπορτάζ : Κατερίνα Κοσμά
(από το Έθνος)
Τους τόνους σχετικά με την πρόταση να τεθεί η Ελλάδα υπό επιτροπεία επιχείρησε να χαμηλώσει το Βερολίνο εν μέσω θυελλωδών αντιδράσεων και επικρίσεων τόσο από αξιωματούχους της ΕΕ, όπως ο πρόεδρος του... 
Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και ο Αυστριακός καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν που τη χαρακτήρισε «προσβλητική», όσο και από κορυφαία στελέχη της γερμανικής πολιτικής σκηνής.
Προσερχόμενη χθες στις εργασίες της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες η καγκελάριος Μέρκελ έσπευσε να μετριάσει τις εντυπώσεις.
Κάνοντας ουσιαστικά ένα βήμα πίσω τόνισε ότι γίνεται «λάθος συζήτηση» και πως η κουβέντα αυτή τη στιγμή πρέπει να εστιάζει στο πώς η Ευρώπη μπορεί να βοηθήσει, ώστε να υλοποιηθούν στην Ελλάδα οι υποχρεώσεις που έχει αναλάβει.
Οπως, ωστόσο, πρόσθεσε, όλα αυτά λειτουργούν μόνο αν η Ελλάδα και τα άλλα ευρωπαϊκά κράτη-μέλη τα συζητήσουν. «Δεν επιθυμώ μια πολεμική, αλλά μια συζήτηση που θα καταλήξει σε επιτυχία» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Πάντως αυτός που με τις δηλώσεις του κατέστησε, αν και εμμέσως, σαφές ότι το ενδεχόμενο της επιτροπείας παραμένει σταθερά στο τραπέζι ήταν ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, κατά τον οποίον η Ελλάδα πιθανόν να χρειαστεί «υποστηρικτικά μέτρα»:
«Στον κύκλο των εταίρων θα πρέπει ίσως να σκεφτούμε πώς θα συμπαρασταθούμε πιο αποτελεσματικά στους Ελληνες».
Νωρίτερα χθες ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γκέοργκ Στράιτερ, είχε διαβεβαιώσει ότι η επίμαχη πρόταση δεν είναι παρά μια «γενική σκέψη» που βρίσκεται ακόμη «υπό διαμόρφωση» με στόχο να βοηθηθεί η Ελλάδα, ενώ και ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, Μάρτιν Κότχαους, μίλησε από την πλευρά του για μια «συζήτηση εργασίας για να διερευνηθεί τι είναι δυνατό να γίνει όταν ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων επιμένει να παρεκκλίνει, στην προκειμένη περίπτωση αυτό της Ελλάδας, όπου όλα δείχνουν πως υπάρχει ένα ''έλλειμμα'' στην εφαρμογή των μέτρων λιτότητας».
«Απαράδεκτη» χαρακτήρισε, στο μεταξύ, από τις Βρυξέλλες την πρόταση ελέγχου της εκτέλεσης του προϋπολογισμού της Ελλάδας από ειδικό επίτροπο ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.«Στην πολιτική κανείς δεν χρειάζεται να είναι προσβλητικός» δήλωσε εξάλλου ο Αυστριακός καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν, προσθέτοντας: «Αυτό δεν έχει αποτελέσματα και κινείται προς τη λάθος κατεύθυνση».
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, επεσήμανε τέλος ότι «ούτε η Γερμανία, ούτε άλλο κράτος-μέλος, ούτε κανείς επιτρέπεται να δίνει στον κόσμο την εντύπωση ότι η εθνική κυριαρχία της Ελλάδας περιορίζεται, στο πλαίσιο των αναγκαίων μέτρων που πρέπει να ληφθούν για τη διάσωση του ευρώ».
Ο Μάρτιν Σούλτς υποστήριξε όμως ότι είναι φυσιολογικό οι χώρες που παρέχουν βοήθεια να θέλουν να έχουν «λόγο» στη συζήτηση για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν.
Αντιδράσεις
Κύμα κατά Μέρκελ και στο εσωτερικό της Γερμανίας
«Κύμα» σφοδρών αντιδράσεων για την πρόταση να ανατεθεί σε επίτροπο η εποπτεία του ελληνικού προϋπολογισμού εκδηλώθηκε και στο εσωτερικό της Γερμανίας.
Ο πρόεδρος των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, απέρριψε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο αυτό, εκτιμώντας πως μία τέτοια κίνηση «θα εξουδετέρωνε τη δημοκρατία» και ο επίτροπος θα εκλαμβανόταν ως «δύναμη κατοχής».
«Τέτοια πρόταση μπορούν να κάνουν μόνο άνθρωποι οι οποίοι δεν καταλαβαίνουν τίποτα από ιστορία και πολιτική» παρατήρησε σε συνέντευξή του στο γερμανικό ραδιόφωνο.
Πλάνη
«Πλανάται όποιος πιστεύει ότι μπορεί να ξανακερδίσει τη Νότια Ευρώπη αποκλειστικά και μόνον μέσα από περαιτέρω μέτρα περικοπών.
Αυτό που χρειάζονται στην Ελλάδα είναι συμβουλές και βοήθεια και όχι κατάργηση της δημοκρατίας» τόνισε και ζήτησε πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη και την απασχόληση. Πρότεινε δε για τις ελληνικές αποκρατικοποιήσεις το μοντέλο της «Τρόιχαντ».
Ο επικεφαλής της ομάδας των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Μάρκους Φέρμπερ, είπε ότι «το Βερολίνο θα πρέπει να είναι προσεκτικό με τις προτάσεις του». «Δεν πρέπει να ζητάς κάτι το οποίο δεν θα ήσουν διατεθειμένος να αποδεχθείς για τον εαυτό σου» συμπλήρωσε.
Ο ευρωβουλευτής των Φιλελευθέρων (FDP) Γιώργος Χατζημαρκάκης δήλωσε ότι με την πρόταση διορισμού ενός ειδικού επιτρόπου που θα ασχολείται αποκλειστικά με την απομείωση του χρέους και όχι με τις επενδύσεις προκειμένου να δοθεί ώθηση στην ανάπτυξη της οικονομίας, «η οικονομικο-πολιτική λογική τίθεται εκτός λειτουργίας».
Β. ΣΟΪΜΠΛΕ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
Να εφαρμόσετε άμεσα τις μεταρρυθμίσεις
Να εφαρμόσει άμεσα το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων κάλεσε χθες την Αθήνα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, διαβεβαιώνοντας ταυτόχρονα την κυβέρνηση ότι οι Ευρωπαίοι είναι διατεθειμένοι να της συμπαρασταθούν.
Διευκρίνισε όμως ότι η συμπαράσταση δεν μπορεί να αντικαταστήσει την εφαρμογή των μέτρων.
Χωρίς περαιτέρω μεταρρυθμίσεις, ο Γερμανός υπουργός δεν διακρίνει νόημα στη συνέχιση της οικονομικής βοήθειας. «Δεν υπάρχει το χρηματικό ποσό εκείνο που θα μπορούσε να επιλύσει το πρόβλημα» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι χωρίς αυστηρή προσαρμογή δεν μπορεί να τεθεί υπό έλεγχο η κατάσταση.
Στο ερώτημα εάν η επίλυση του ελληνικού προβλήματος απαιτεί μεγαλύτερη συμμετοχή του δημόσιου τομέα, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εμφανίστηκε επιφυλακτικός.
«Δεν επιτρέπεται να ξεχνούμε ότι ο δημόσιος τομέας -δηλαδή οι φορολογούμενοι- ενισχύει από το 2010 την Ελλάδα με
πολλά δισεκατομμύρια. Και αυτό θα συνεχίσουν να κάνουν και στο μέλλον», είπε ο Γερμανός πολιτικός.