ΑΜΕΣΑ ΔΙΑΘΕΣΙΜΑ 25 ΔΙΣ. ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ


Στην ελληνική κυβέρνηση θα δοθούν 48 δισεκατομμύρια ευρώ φέτος για την επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της, με ένα αρχικό ποσό 25 δισεκατομμυρίων ευρώ που θα καταστεί διαθέσιμο αμέσως, ανακοίνωσε το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ). Ο μηχανισμός στήριξης της ευρωζώνης πρόσθεσε ότι έχει επίσης δώσει...
ομόλογα αξίας 35 δισεκατομμυρίων ευρώ στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) για να ανεβάσει το πιστωτικό προφίλ των ελληνικών ιδιωτικών τραπεζών και να τους επιτρέψει να συνεχίσουν να αντλούν από τα δάνεια με ευνοϊκούς όρους της ΕΚΤ.

Ωστόσο η βοήθεια αυτή αναμένεται να είναι προσωρινή και δεν περιλαμβάνεται στο συνολικό μέγεθος του δεύτερου σχεδίου στήριξης της Ελλάδας.

«Τα ομόλογα θα επιστραφούν αφού τελειώσει η περίοδος επιλεκτικής χρεοκοπίας (της Ελλάδας), γεγονός που αναμένεται να συμβεί τον ερχόμενο μήνα», σημείωσε το ΕΤΧΣ.

O επικεφαλής του ΕΤΧΣ Κλάους Ρέγκλινγκ δήλωσε ότι το ταμείο του έχει ακόμη διαθέσιμα 248 δισεκατομμύρια ευρώ, εκτός των δεσμεύσεών του προς την Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία.

Αυτό επιβεβαίωσε τις προσδοκίες ότι ο συνδυασμός του ΕΤΧΣ με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ), το διάδοχό του μηχανισμό με τα 500 δισεκατομμύρια ευρώ σε πόρους που θα τεθεί σε λειτουργία τον Ιούλιο, θα εξοπλίσει την ευρωζώνη με ένα δίχτυ ασφαλείας ύψους λίγο κάτω από 750 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η απόφαση για να ενισχυθεί το τείχος ασφαλείας της ευρωζώνης, το οποίο ζητούσαν εδώ και καιρό το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) και οι ΗΠΑ, «αναμένεται να ληφθεί (σε άτυπη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ) στην Κοπεγχάγη στο
τέλος αυτού του μήνα», επιβεβαίωσε ο Ρέγκλινγκ.