ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ


Ρεπορτάζ : Βασίλης Νέδος
(από την Καθημερινή της Κυριακής)
Ο κ. Ευ. Βενιζέλος αναλαμβάνει σήμερα την προεδρία του ΠΑΣΟΚ υπό ακραίες συνθήκες. Σε έξι ή επτά εβδομάδες, όταν ανακοινωθεί το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών, θα... 
φανεί αν ο κ. Βενιζέλος κατόρθωσε να διασώσει το κόμμα ή αν θα αποτελέσει μέρος του κλεισίματος ενός σχεδόν 40ετούς ιστορικού κύκλου. Μέχρι τότε καλείται να ανατρέψει τα πολύ δυσμενή ευρήματα των δημοσκοπήσεων και να κατορθώσει μια εκλογική επίδοση η οποία θα επιτρέψει στο ΠΑΣΟΚ να ελπίσει σε καλύτερες μέρες. Στις εβδομάδες που έρχονται ο κ. Βενιζέλος θα επιχειρήσει να ισορροπήσει μεταξύ των «πρωτοκλασάτων» στελεχών, τα οποία τον στήριξαν, και σε νέα πρόσωπα που θα σηματοδοτούν ότι το ΠΑΣΟΚ μπορεί να πραγματοποιήσει ουσιαστικά ανοίγματα στην κοινωνία.
Το δίδυμο που έχει τη στενότερη σχέση με τον κ. Βενιζέλο είναι οι κ. Ανδρ. Λοβέρδος και Κ. Σκανδαλίδης. Στη διάρκεια της προηγούμενης περιόδου οι δύο άνδρες συμμετείχαν σχεδόν σε όλες τις συσκέψεις, ενώ το γραφείο του κ. Σκανδαλίδη στη Σίνα είχε μετατραπεί ατύπως σε «στρατηγείο» του κ. Βενιζέλου. Προφανώς το στρατηγείο μεταφέρεται από αύριο στην Ιπποκράτους όπου θα αρχίσει και η ταχεία στελέχωσή του. Μέχρι στιγμής, πάντως, για λόγους «τακτ», συνεργάτες του κ. Βενιζέλου δεν έχουν εγκατασταθεί στην Ιπποκράτους. Είναι ενδεικτικό ότι στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Πέμπτη, οι συνεργάτες του αποχώρησαν σχεδόν αμέσως μετά την ολοκλήρωσή της, μαζί με τον κ. Βενιζέλο. Ο πρώτος κύκλος περί τον κ. Βενιζέλο θα απαρτίζεται από 6-7 κορυφαία στελέχη, ανάμεσα στα οποία -εκτός από τους κ. Λοβέρδο και Σκανδαλίδη- θα περιλαμβάνονται όσοι υπουργοί τον στήριξαν και δη οι κ. Μιχ. Χρυσοχοΐδης, Αννα Διαμαντοπούλου και Μιλτ. Παπαϊωάννου. Δεν αποκλείεται να εισέλθει σε αυτή την ομάδα και ο κ. Χρ. Παπουτσής, ενώ και ο κ. Θ. Πάγκαλος θα διαδραματίσει κάποιο ρόλο, όχι όμως στο «σχήμα μάχης». Ο μόνος εκ των κορυφαίων που πιθανότατα απουσιάζει από την ομάδα αυτή είναι ο κ. Δ. Ρέππας. Στο περιβάλλον του υπουργού Οικονομικών υπάρχει δυσαρέσκεια για τα «αργά αντανακλαστικά» που έδειξε στη στήριξη του κ. Βενιζέλου κατά τη διάρκεια της Εθνικής Συνδιάσκεψης.
Σε αυτή τη στενή ομάδα θα μετέχει, βεβαίως, και ο νέος εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, το όνομα του οποίου θα ανακοινωθεί τις προσεχείς μέρες. Ο κ. Βενιζέλος δέχεται εισηγήσεις να τοποθετήσει στη θέση αυτή γυναίκα με εικόνα «επικοινωνιακά άφθαρτη». Οι εισηγήσεις αυτές προέρχονται από την πτέρυγα των συνεργατών του κ. Βενιζέλου που θεωρούν ότι ο νέος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πρέπει να εκπέμψει ευθύς εξαρχής στίγμα ριζικών αλλαγών. Υφίσταται, ωστόσο, και η άποψη ότι προεκλογικοί πειραματισμοί θα είχαν δυσάρεστα αποτελέσματα. Μάλιστα κάποιοι παραπέμπουν στις «ατυχείς», όπως λένε, επιλογές του κ. Γ. Παπανδρέου. Αν επικρατήσει η δεύτερη άποψη, τις περισσότερες πιθανότητες να αναλάβει εκπρόσωπος Τύπου συγκεντρώνει ο κ. Κ. Καρτάλης.
Τις επόμενες δύο ημέρες θα αποφασισθεί και τελεσίδικα αν το ΠΑΣΟΚ φθάσει στις εκλογές με γραμματέα τον κ. Μιχ. Καρχιμάκη. Το πιθανότερο ενδεχόμενο όλων είναι ο κ. Καρχιμάκης να παραμείνει στη θέση του ώς το συνέδριο που θα γίνει τον Ιούνιο, ώστε να μη χαθεί χρόνος μέχρι την εξοικείωση του νέου γραμματέα με το πόστο του. Πέρα από αυτήν την εκλογική σύνθεση «μάχης» θα υπάρχει και ένας δεύτερος ομόκεντρος κύκλος στελεχών. Τούτη η πρόβλεψη εξυπηρετεί κυρίως την υπόσχεση του κ. Βενιζέλου για συλλογικότητα, μακριά από το «προεδρικό» μοντέλο του προκατόχου του. Για τον δεύτερο αυτό κύκλο υπάρχουν δύο εισηγήσεις. Η πρώτη, του κ. Σκανδαλίδη, προβλέπει μια ευρεία ομάδα περίπου 50 ατόμων. Κατά τη δεύτερη εισήγηση, του κ. Λοβέρδου, η ομάδα αυτή θα ήταν προτιμότερο να απαρτίζεται από 25 άτομα για να είναι περισσότερο λειτουργική.
Οποιο σχήμα και αν τελικώς προκύψει, είναι βέβαιο ότι ο κ. Βενιζέλος θα κινείται συνεργαζόμενος και με μια σειρά στελεχών τα οποία απολαμβάνουν την απόλυτη εμπιστοσύνη του. Εκτός από τον κ. Ι. Δατσέρη, ο οποίος έχει αναλάβει τις τελευταίες ημέρες τις επαφές με τον Τύπο, ο κ. Βενιζέλος εμπιστεύεται ιδιαίτερα δύο από τα νεότερα στελέχη του κόμματος, τους κ. Οδ. Κωνσταντινόπουλο και Ν. Ανδρουλάκη. Από τους υπόλοιπους συνεργάτες του κ. Βενιζέλου, δεν αποκλείεται οι κ. κ. Π. Κουκουλόπουλος και Τόνια Αντωνίου -ελέω πολύχρονης κομματικής εμπειρίας- να αναλάβουν κάποιο συντονιστικό ρόλο στον προεκλογικό μηχανισμό. Στο περιβάλλον του κ. Βενιζέλου έχουν εκτιμήσει ιδιαιτέρως τη στάση που κράτησαν όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα πρόσωπα όπως οι κ. Ευ. Αργύρης και Χρήστος Πρωτόπαπας. Θεωρούν ότι οι δύο βουλευτές συνέβαλαν στη διατήρηση ενός κλίματος χαμηλών τόνων στην Κ. Ο., όταν υπήρχε κίνδυνος πόλωσης της κατάστασης, ιδίως πριν από την Εθνική Συνδιάσκεψη. Από το πλευρό του κ. Βενιζέλου δεν λείπουν οι εκ Θεσσαλονίκης συνεργάτες του κ. Στ. Αγγελούδης, Ι. Ζαφειρόπουλος και Κ. Γουβάλας. Στην Ιπποκράτους θα μετακομίσουν από αύριο και οι επί του Τύπου συνεργάτες του κ. Βενιζέλου κ. Αντα Κιούρκα, Ηλ. Βεργίτσης καθώς και ο κ. Διον. Παναγιωτάκης.