ΤΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ

Είναι γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ πηγαίνει στην κάλπη πλήρως αποδυναμωμένο, κατακερματισμένο και σε δημοσκοπική κατάρρευση. Με την απήχησή του στην κοινωνία να έχει συρρικνωθεί σε πρωτοφανή χαμηλά επίπεδα και με τα συντροφικά «μαχαιρώματα» να κυριαρχούν στους κόλπους του, η σημερινή εσωτερική εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη νέου αρχηγού κινδυνεύει να μετατραπεί σε μια άνευ προηγουμένου παρωδία.
Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Βενιζέλος, που ηγείται μιας συγκυριακής, ευκαιριακής συμμαχίας στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, δεν θα είναι ο ισχυρός ηγέτης που θα φιλοδοξούσε να συνενώσει τα στελέχη που φυλλορροούν, να συγκεράσει τις τάσεις που σπαράσσονται και να συσπειρώσει τη χαμένη εκλογική βάση, αλλά ένας αρχηγός πιο αδύναμος και από τον Γ. Παπανδρέου.
Από τα στοιχεία των ερευνών κοινής γνώμης, προκύπτει ότι η αναρρίχηση του Ε. Βενιζέλου στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ δεν εγγυάται οποιαδήποτε προοπτική ανάκαμψης για το κόμμα που οδήγησε τη χώρα στην αγκαλιά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και την έφερε ένα βήμα πριν από τη χρεοκοπία. Και αυτό γιατί ο κ. Βενιζέλος δεν είναι σε θέση να πείσει τους πολίτες ότι προτείνει τώρα μια διαφορετική πολιτική από αυτή που ο ίδιος εφάρμοσε ως υπουργός Οικονομικών.
Με το ΠΑΣΟΚ να μην μπορεί να ξεκολλήσει από το δημοσκοπικό του ναδίρ και με δεδομένο τον πολυκερματισμό που παρατηρείται στο πολιτικό σύστημα που αναζητά προσανατολισμό, είναι σαφές ότι η Νέα Δημοκρατία του Αντώνη Σαμαρά προβάλλει ως η μόνη υπαρκτή, φερέγγυα πολιτική δύναμη, η οποία διαθέτει μια αξιόπιστη πρόταση για την ανάκαμψη της οικονομίας, την ανακούφιση της κοινωνίας και την έξοδο της χώρας από την κρίση.
Στο δρόμο για τις επικείμενες εκλογές, το μεγάλο στοίχημα της Ν.Δ. είναι να διευρύνει την εκλογική της επιρροή και την πειθώ της προς τους πολίτες, ώστε να της δοθεί η δυνατότητα να εφαρμόσει το πρόγραμμά της για την αλλαγή του μίγματος οικονομικής πολιτικής προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης. Και είναι φανερό ότι μετά από μια δύσκολη περίοδο, μέρα με τη μέρα, μπορεί να ενισχύσει και να εδραιώσει τη θέση της ως κυρίαρχου κόμματος στο πολιτικό σκηνικό.
e-typos.com