ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: ΑΠΟ ΠΟΤΕ ΗΞΕΡΕ Ο ΣΑΜΑΡΑΣ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΟΥ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ

Διαβάσαμε σήμερα στην τελευταία σελίδα της Πελοποννήσου ένα μικρό παρασκήνιο σχετικά με το πότε και υπό ποιες ...

ΠΟΙΟΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ ΚΑΤΑΡΓΟΥΝΤΑΙ

255 οργανισμοί που απασχολούν περισσότερους από 6.000 εργαζομένους ...

ΠΛΑΦΟΝ 2.2ΟΟ ΕΥΡΩ ΣΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Επιφυλάξεις εκφράζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για το αν και κατά πόσο η θέσπιση πλαφόν 2.400 ευρώ στις συντάξεις είναι αρκετή...

ΑΝΑΖΗΤΟΥΝΤΑΙ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΡΟΝ, ΜΕΤΡΑ ΥΨΟΥΣ 11,6 ΔΙΣ ΕΥΡΩ

Σε τεντωμένο σχοινί προσπαθεί να ισορροπήσει το οικονομικό επιτελείο...

ΑΠΑΛΛΑΓΕΣ ΤΕΛΟΣ ΓΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΥΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 40.000 ΕΥΡΩ

Το βασικό σενάριο προβλέπει διατήρηση των απαλλαγών και εκπτώσεων για τους έχοντες εισοδήματα έως 30.000 ευρώ...

ΑΣΤΕΓΟΙ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΝ... ΝΟΜΟ


Στη νομοθετική κατοχύρωση της έννοιας του αστέγου, σχεδιάζει να προχωρήσει η κυβέρνηση, όπως προκύπτει από έγγραφο του υφυπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Μάρκου Μπόλαρη, που διαβιβάστηκε στη Βουλή. Με τη νομοθετική ρύθμιση θα καθιερώνεται ειδική κοινωνική κατηγορία, υπό...
συγκεκριμένες προϋποθέσεις, καθώς όπως διαπιστώνεται από στοιχεία που συγκεντρώνει το υπουργείο, υπάρχει όχι μόνο ποσοτική αύξηση του φαινομένου (αριθμός ατόμων που αντιμετωπίζουν ή κινδυνεύουν να αντιμετωπίσουν πρόβλημα έλλειψης στέγης), όσο και ποιοτικής διαφοροποίησης, δηλαδή αλλαγή του παραδοσιακού προφίλ του αστέγου.

Το έγγραφο του υφυπουργού Υγείας διαβιβάστηκε στη Βουλή προς απάντηση ερωτήσεων των βουλευτών Φώτη Κουβέλη, Θανάση Λεβέντη, Νίκου Τσούκαλη, Γρηγόρη Ψαριανού, Άδ.Γεωργιάδη, Θανάση Πλεύρη, Γιώργου Ανατολάκη και Θανάση Μπούρα, σχετικά με την αύξηση των αστέγων στη χώρα μας.

Στο έγγραφό του, ο υφυπουργός Υγείας αναφέρει ότι στις συνθήκες της κοινωνικής και οικονομικής κρίσης που βιώνει η χώρα μας, «το παραδοσιακό και εν πολλοίς στερεότυπο προφίλ του αστέγου, δηλαδή περιθωριοποιημένου ατόμου, μη δυνάμενου να προβάλει διεκδικητικά αιτήματα, έχει αρχίσει να αλλάζει».

«Πλάι στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες (Ρομά, μετανάστες, αιτούντες άσυλο, θύματα κακοποίησης και trafficking, αποϊδρυματισμένοι, απροστάτευτοι ανήλικοι και ιδίως άτομα με ψυχικές διαταραχές και χρήστες εξαρτησιογόνων ουσιών), προστίθεται σταδιακά ένας αριθμός νεοάστεγων ατόμων, που βρίσκονται, αίφνης, αντιμέτωποι ταυτόχρονα με την ανεργία, την έλλειψη ή απώλεια ιδιόκτητης οικίας και την απουσία υποστηρικτικού οικογενειακού περιβάλλοντος» σημειώνει ο
υφυπουργός.

Ο κ. Μπόλαρης αναφέρεται σε έρευνα που έγινε στις αρχές του 2009 από το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης, σε συνεργασία με τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις της χώρας, προκειμένου να καταγραφεί ο αριθμός των αστέγων και που έδωσε ως αποτέλεσμα έναν αριθμό 21.126 ατόμων που ζουν στο δρόμο ή σε καθεστώς μη ασφαλούς διαβίωσης (σύμφωνα με την ευρωπαϊκή τυπολογία ETHOS για τους αστέγους).

«Στην έρευνα αυτή δεν είχε ανταποκριθεί το σύνολο των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων και επομένως τα παραπάνω στατιστικά στοιχεία πιθανότατα υποτιμούσαν τις πραγματικές διαστάσεις του προβλήματος» σημειώνει ο υφυπουργός Υγείας.

Για τους λόγους αυτούς το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης έχει ξεκινήσει προσπάθεια αποτύπωσης του προβλήματος. Ήδη έχει επικοινωνία με τους δημόσιους φορείς και φορείς της κοινωνίας των πολιτών που δραστηριοποιούνται στο συγκεκριμένο τομέα, προκειμένου να γίνει μια όσο το δυνατόν πιο ενδελεχής καταγραφή του προβλήματος και αποτύπωσης της ποσοτικής αύξησής τους και της ποιοτικής διαφοροποίησής τους.

Όπως εξηγεί ο υφυπουργός, στη βάση των στοιχείων που θα συγκεντρωθούν θα ξεκινήσει ανοιχτή διαβούλευση προκειμένου να καταρτιστεί ένα ρεαλιστικό σχέδιο δράσης και στο πλαίσιο αυτό «θα συμπεριληφθεί ως άξονας και η νομοθετική κατοχύρωση της έννοιας του αστέγου ως ειδικής
κατηγορίας με συγκεκριμένες προϋποθέσεις».

Ο κ. Μπόλαρης επισημαίνει επίσης ότι μετά από πρόσφατη τροποποίηση του κανονισμού του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης, προέκυψαν νέες δυνατότητες για την αξιοποίηση πόρων από τα διαρθρωτικά ταμεία, με σκοπό την παροχή υπηρεσιών στέγασης και κοινωνικής στήριξης των αστέγων, τα οποία μπορούν να αποτελέσουν τη βάση μιας ρεαλιστικής χρηματοδοτικής στήριξης ενός ολοκληρωμένου σχεδίου δράσης.

ΑΝΕΤΗ ΝΙΚΗ ΡΟΜΝΕΪ ΣΤΟ ΝΙΟΥ ΧΑΜΣΑΪΡ


Νικητής των προκριματικών εκλογών για το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στο Νιου Χάμσαϊρ αναδείχθηκε ο πρώην κυβερνήτης της Μασαχουσέτης Μιτ Ρόμνεϊ, λίγες ημέρες μετά τη νίκη του στην πρώτη εσωκομματική διαδικασία την 3η Ιανουαρίου στην Αϊόβα. Με το 95% των...
ψήφων καταμετρημένο, ο Μιτ Ρόμνεϊ συγκέντρωσε το 39,4%. Στη δεύτερη θέση ακολουθεί ο Ρον Πολ με 22,8, ενώ ο Τζον Χάντσμαν, πρώην πρεσβευτής των Ηνωμένων Πολιτειών, καταλαμβάνει την τρίτη θέση με 16,8%.

Με τη δεύτερη νίκη του Ρόμνεϊ στο Νιου Χάμσαϊρ οι αναλυτές θεωρούν πως ο πρώην κυβερνήτης της Μασαχουσέτης μπορέσει να πείσει ευκολότερα ότι είναι ο καλύτερος υποψήφιος που μπορεί να παρουσιάσει το Ρεπουμπλικανικό κόμμα για να κερδίσει τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα.

''Απόψε γιορτάζουμε. Αύριο πάμε πίσω στη δουλειά ", δήλωσε ο κ. Ρόμνεϊ, λίγο μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας

Μετά την νίκη του Ρόμνεϊ στην Αϊόβα οι αντίπαλοι του τον χαρακτήρισαν άσπλαχνο επιχειρηματία που απολύει όποιον δεν του αρέσει.

Η επόμενη περιοχή που θα κριθεί η δημοτικότητα του Ρόμνεϊ θα είναι η Νότια Καρολίνα στις 21 Ιανουαρίου.

Στην τελευταία ομιλία του πριν την εκλογική μάχη στο Νιου Χάμσαϊρ ο Μιτ Ρόμνεϊ μίλησε με επιθετικό τρόπο για τους ανταγωνιστές του αλλά και για τους Ρεπουμπλικάνους. ''Ο πρόεδρος Ομπάμα θέλει να δικάσει τις ελεύθερες επιχειρήσεις και τις τελευταίες ημέρες είδαμε ορισμένους απελπισμένους Ρεπουμπλικάνους να ενώνουν τις δυνάμεις τους μαζί του. Αυτό είναι πολύ μεγάλο λάθος για το κόμμα μας και το έθνος μας'', τόνισε.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΟΚ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΕΣ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ 2009-2011


Διαβιβάστηκαν στη Βουλή τα στοιχεία για τις περιπτώσεις αυτοκτονιών (που έχουν τελεστεί ή και απόπειρες) την τριετία 2009-2011 πανελλαδικά. Πρόκειται για τα στοιχεία του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας που δείχνουν ότι οι τελεσθείσες αυτοκτονίες ή απόπειρες αυτοκτονίας ανήλθαν σε...
1.727 την περίοδο από το 2009 έως 10.12.2011.

Συνολικά το 2009 οι περιπτώσεις αυτοκτονιών (τελεσμένες - απόπειρες) ανήλθαν σε 507, ενώ το 2010 παρουσίασαν σημαντική αύξηση της τάξης του 22,5%, φθάνοντας στις 622 και, παρέμειναν περίπου στο ίδιο επίπεδο, το 2011, καθώς, με βάση τα υπάρχοντα στοιχεία έως τις 10 Δεκεμβρίου, τα άτομα που έθεσαν ή αποπειράθηκαν να θέσουν τέλος στη ζωή τους, ανήλθαν σε 598.

Αναλυτικά, τα στοιχεία που διαβιβάστηκαν στη Βουλή από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Χρήστο Παπουτσή, προς απάντηση ερώτησης που είχε καταθέσει ο βουλευτής της ΝΔ Προκόπης Παυλόπουλος, οι περιπτώσεις αυτοκτονιών (τελεσμένες και απόπειρες) έχουν, ανά περιφέρεια, ως εξής:

- Στην Αττική, το 2009 ανήλθαν σε 158, το 2010 σε 178, το 2011 σε 198.

- Στη Θεσσαλονίκη, το 2009 ανήλθαν σε 55, το 2010 σε 98, το 2011 σε 97.

- Στην Ανατολική Μακεδονία Θράκη, το 2009 ανήλθαν σε 30, το 2010 σε 39, το 2011 σε 30.

- Στην Κεντρική Μακεδονία, το 2009 ανήλθαν σε 34, το 2010 σε 42 και το 2011 σε 25.

- Στη Δυτική Μακεδονία, το 2009 ανήλθαν σε 9, το 2010 σε 11 και το 2011 σε 15.

- Στην Ήπειρο, το 2009 ανήλθαν σε 16, το 2010 σε 18 και το 2011 σε 16.

- Στη Θεσσαλία, το 2009 ανήλθαν σε 32, το 2010 σε 56 και το 2011 σε 46.

- Στη Στερεά Ελλάδα το 2009 ανήλθαν σε 34, το 2010 σε 28 και το 2011 σε 25.

- Στην Πελοπόννησο, το 2009 ανήλθαν σε 41, το 2010 σε 45 και το 2011 σε 36.

- Στη Δυτική Ελλάδα, το 2009 ανήλθαν σε 32, το 2010 σε 41 και το 2011 σε 41.

- Στην περιφέρεια Ιονίων Νήσων, το 2009 ανήλθαν σε 12, το 2010 σε 10 και το 2011 σε 8.

- Στο Βόρειο Αιγαίο, το 2009 ανήλθαν σε 5, το 2010 σε 12 και το 2011 σε 9.

- Στο Νότιο Αιγαίο, το 2009 ανήλθαν σε 12, το 2010 σε 14 και το 2011 σε 13.

- Στην Κρήτη, το 2009 ανήλθαν σε 37, το 2010 ανήλθαν σε 30 και το 2011 σε 39.

Στο έγγραφό του ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη επισημαίνει ότι η συγκεκριμένη μορφή αυτοπροσβολής αποτελεί αναμφίβολα μείζον κοινωνικό ζήτημα που πρέπει να απασχολεί όλους μας, Πολιτεία, πολίτες, επιστημονική κοινότητα, γονείς, συναρμόδιους φορείς και «καθένας μας πρέπει να συμβάλει στην πρόληψη και την αποτροπή εκδήλωσης τέτοιων αυτοκαταστροφικών ενεργειών, στο βαθμό που του αναλογεί και δύναται».

Επισημαίνει παράλληλα ότι δεν υπάρχει μόνο ένας καθολικά αποδεκτός παράγοντας που προκαλεί στον άνθρωπο τέτοιας ακραίας μορφής αυτοκαταστροφικές τάσεις και πρόκειται για φαινόμενο «πολυπαραγοντικό» που σχετίζεται με εξωγενείς παράγοντες (κοινωνικούς, οικογενειακούς, επαγγελματικούς κλπ) όσο και με ατομικούς -εσωτερικούς (ψυχολογικοί, συναισθηματικοί, προσωπικότητα ατόμου κλπ).

Ο βουλευτής της ΝΔ που είχε απευθύνει ερώτηση στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη επικαλούνταν δημοσιεύματα που αναφέρονταν σε ραγδαία αύξηση των αυτοκτονιών που αποδίδονται στην οικονομική κρίση τους τελευταίους δώδεκα μήνες και ζητούσε να ενημερωθεί πόσες αυτοκτονίες έχουν καταγράψει οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου τα έτη 2009, 2010 και 2011.

ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ ΚΑΙ ΤΖΟΥΜΑΚΑΣ ΕΤΟΙΜΟΙ ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ


Έντονες είναι οι διεργασίες στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ εν όψει της συνεδρίασης του Πολιτικού Συμβουλίου την Παρασκευή και προκειμένου να βρεθεί μία συμβιβαστική πρόταση που θα τεθεί προς συζήτηση στο Εθνικό Συμβούλιο το Σαββατοκύριακο. Την ίδια στιγμή, άλλα δύο στελέχη του κινήματος, οι πρώην υπουργοί...
Χάρης Καστανίδης και Στέφανος Τζουμάκας, εμφανίζονται έτοιμοι να διεκδικήσουν την προεδρία.

Σύμφωνα με πληροφορίες των Νέων, ο μεν Χάρης Καστανίδης θα λάβει την όποια απόφαση αφού μελετήσει τις οριστικές επιλογές του Γιώργου Παπανδρέου, ο δε Στέφανος Τζουμάκας θα δώσει την Πέμπτη συνέντευξη Τύπου στην οποία θα ανακοινώσει τις προθέσεις του.

Επίσης, έτοιμη να θέσει υποψηφιότητα έχει δηλώσει και η Λούκα Κατσέλη. «Εάν προταθώ δεν μπορώ να πω όχι» έχει δηλώσει χαρακτηριστικά, υπενθυμίζοντας με νόημα ότι οι υποψήφιοι πρόεδροι δεν «αυτοχρίζονται», αλλά σύμφωνα με το καταστατικό πρέπει να προταθεί η υποψηφιότητά τους από το 1/3 της βάσης.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου αναμένεται να επιστρέψει από το Λονδίνο όπου βρίσκεται είτε αργά το βράδυ της Τετάρτης ή το αργότερο την Πέμπτη και θα παραστεί και στις δύο συνεδριάσεις.

Επίσης, η Βάσω Παπανδρέου με δήλωσή της στα Νέα επιβεβαιώνει εμμέσως ότι έχει αναλάβει πρωτοβουλία για την εξεύρεση «ενωτικής λύσης» στο ζήτημα της ηγεσίας. «Συζητάμε όλοι με όλους» είπε, σημειώνοντας ότι «γίνεται μία προσπάθεια για να βρεθεί μία ενωτική λύση και για να μην τιναχτούν τα πράγματα στον αέρα. Επιδιώκουμε ξεκάθαρες καταστάσεις».