ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: ΑΠΟ ΠΟΤΕ ΗΞΕΡΕ Ο ΣΑΜΑΡΑΣ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΟΥ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ

Διαβάσαμε σήμερα στην τελευταία σελίδα της Πελοποννήσου ένα μικρό παρασκήνιο σχετικά με το πότε και υπό ποιες ...

ΠΟΙΟΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ ΚΑΤΑΡΓΟΥΝΤΑΙ

255 οργανισμοί που απασχολούν περισσότερους από 6.000 εργαζομένους ...

ΠΛΑΦΟΝ 2.2ΟΟ ΕΥΡΩ ΣΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Επιφυλάξεις εκφράζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για το αν και κατά πόσο η θέσπιση πλαφόν 2.400 ευρώ στις συντάξεις είναι αρκετή...

ΑΝΑΖΗΤΟΥΝΤΑΙ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΡΟΝ, ΜΕΤΡΑ ΥΨΟΥΣ 11,6 ΔΙΣ ΕΥΡΩ

Σε τεντωμένο σχοινί προσπαθεί να ισορροπήσει το οικονομικό επιτελείο...

ΑΠΑΛΛΑΓΕΣ ΤΕΛΟΣ ΓΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΥΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 40.000 ΕΥΡΩ

Το βασικό σενάριο προβλέπει διατήρηση των απαλλαγών και εκπτώσεων για τους έχοντες εισοδήματα έως 30.000 ευρώ...

ΕΠΛΗΓΗ ΟΝΤΩΣ ΤΟ ΚΥΡΟΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ;


 Λεωνίδα Γ. Μαργαρίτη Δικηγόρου
         Την περασμένη  Πέμπτη συνήλθε  η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος υπό την προεδρία του Αρχιεπισκόπου κ. Ιερωνύμου και από όσα πληροφορηθήκαμε  μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν ήταν και εκείνο  της προφυλάκισης  του Ηγουμένου της  Μονής Βατοπαιδίου του Αγίου Όρους κ. Εφραίμ.
  Εκείνο που έκανε ιδιαίτερη εντύπωση   ήταν η αναφορά στο χρόνο που  εκτελέσθηκε η προφυλάκισή του  και ότι μ’ αυτή την ενέργεια της Δικαιοσύνης παραβιάσθηκαν τα ιερά θέσμια και οι καταστατικοί όροι  που πηγάζουν από το  αυτοδιοίκητο  του Αγίου Όρους.
  Στο  ανακοινωθέν της Δ.Ι.Σ. σημειώνονται  επί λέξει και τα εξής : «Το γεγονός τούτο,(προφυλάκιση του Εφραίμ)   έχει καίρια πλήξει το κύρος της Εκκλησίας μας και δικαιολογημένως έχει βαθύτατα λυπήσει το ορθόδοξο χριστεπώνυμο πλήρωμα της Ελλάδος και πέραν των ορίων αυτής, ταυτοχρόνως έχει προκαλέσει και σοβαρό προβληματισμό και αυστηρά κριτική διακεκριμένων επιστημόνων του νομικού κόσμου. Η Εκκλησία μας σέβεται τις αποφάσεις της δικαιοσύνης και ως εκ τούτου δεν θα επεθύμει κατά κανένα τρόπο να παρέμβει στις αρμοδιότητες αυτής, μολονότι κατά καιρούς υπήρξαν ρωγμές ως προς την ορθότητα αυτών. Ωστόσο, μαζί με το πλήθος των πιστών,  εκφράζει την συμπάθεια απάντων των μελών Αυτής προς τον δοκιμαζόμενο Καθηγούμενο, εκφράζουσα άμα και την ευχή και την ελπίδα όπως σύντομα επανεξετασθεί ψυχραιμότερα το ενδεχόμενο αποφυλακίσεώς του.»
 Οι σεβασμιότατοι  μολονότι δηλώνουν πως  σέβονται τις αποφάσεις της δικαιοσύνης εν τούτοις με την ανακοίνωσή τους  παρεμβαίνουν στο έργο της,  ενώ καμώνονται πως αγνοούν τις διαστάσεις του σκανδάλου που συγκλόνισε το πανελλήνιο εκφράζουν την ευχή και την ελπίδα να επανεξετασθεί ψυχραιμότερα το ενδεχόμενο αποφυλακίσεώς του. Αν αυτό δεν είναι παρέμβαση στο έργο της δικαιοσύνης τι είναι άραγε;
Εκείνο που παράταιρα ηχεί  στα αυτιά των πιστών είναι η επισήμανση της Δ.Ι.Σ.  ότι  η προφυλάκιση του Ηγουμένου Εφραίμ έχει καίρια πλήξη το κύρος της Εκκλησίας. Αλήθεια σεβαστοί πατέρες της Ιεράς Συνόδου  πότε αλήθεια πλήττεται το κύρος της Εκκλησίας;
Αλλά εάν  σε κάθε  περίπτωση παρανομιών υπηρετών της Εκκλησίας  θεωρείτε πως πλήττεται το κύρος της, τι κάμνετε ως ηγεσία της  για  να μη παρουσιάζονται στους κόλπους της παρόμοια εκφυλιστικά φαινόμενα;
Δεν επλήγη το κύρος της Εκκλησίας  και τι κάνατε γι’ αυτό όταν τα ΜΜΕ είχαν κατακλυσθεί από ηθικές και άλλες ιδιόρρυθμες συμπεριφορές μεγαλόσχημων, τις οποίες κάθε χριστιανός δεν μπορούσε να διανοηθεί.
Όταν ο τότε Αρχιεπίσκοπος μιλούσε στη Σύνοδο σε πληθυντικό αριθμό για «φιλήδονους» και «φιλοχρήματους» για «θερμοκήπια αθλιοτήτων» τότε δεν πλήττονταν  η Εκκλησία ;
Δεν επλήγη η Εκκλησία όταν δημοσιοποιήθηκε πως ένας Αρχιερέας είχε τραπεζικά αποθέματα πάνω από 1 δις με τη δικαιολογία πως τα έχει για τα γεράματά του;
Δεν επλήγη η Εκκλησία Σεβασμιότατοι όταν ο εν λόγω  καταδικάσθηκε αμετάκλητα από το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας σε κάθειρξη έξι ετών για υπεξαίρεση από Ιερά Μονή της δικαιοδοσίας του;
Δεν επλήγη το κύρος της Εκκλησίας  όταν η Αρχή προσωπικών δεδομένων κατάληξε  σε ομόφωνη απόφαση ότι είναι απολύτως αναγκαία και δικαιολογημένη η προβολή ηχητικών στοιχείων που καλύπτουν πράξεις  Μητροπολιτών, καταλήξατε αντίθετα να  υποστηρίξετε ότι τα προσωπικά δεδομένα των Αρχιερέων(βλέπε ομοφυλοφιλικές συμπεριφορές) δεν αποτελούν αντικείμενο δημοσιογραφικού ενδιαφέροντος.
Δεν επλήγη το κύρος της Εκκλησίας  όταν 12 έντιμοι και άξιοι Αρχιερείς για 35 χρόνια διώκονται με αντικανονικές διαδικασίες χωρίς εκκλησιαστική δίκη , χωρίς απολογία, χωρίς ακρόασή τους, όταν επιβάλλονται  ανυπόστατες κυρώσεις και μάλιστα μετά τη δικαίωσή τους με πάνω από 30 αποφάσεις του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου της χώρας;
Kαι επλήγη σήμερα το κύρος της Εκκλησίας από την προφυλάκιση του σανδαλίσαντος το πλήρωμα της Εκκλησίας κ. Εφραίμ με την πολυπράγμονα εμπορική και οικονομική του δραστηριότητα!...
Ήμαρτον Κύριε!…

ΙΤΑΛΙΑ: ΣΤΟΥΣ ΠΕΝΤΕ ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΝΑΥΑΓΙΟ


Στους πέντε ανήλθαν οι νεκροί από ναυάγιο του κρουαζιερόπλοιου Costa Concordia, καθώς, σύμφωνα με την ιταλική ακτοφυλακή, δύτες εντόπισαν σήμερα δυο ηλικιωμένους άνδρες νεκρούς μέσα στο πλοίο. Οι δυο άνδρες, οι οποίοι φορούσαν σωσίβια γιλέκα, βρέθηκαν σε...
καμπίνα, στο πίσω μέρος του βυθισμένου τμήματος του κρουαζιερόπλοιου.
Χθες, είχαν ανασυρθεί τρεις νεκροί - δύο Γάλλοι επιβάτες και ένας Περουβιανός μέλος του πληρώματος.
Διασώστες ανέσυραν σήμερα ζωντανό και τρίτο επιβαίνοντα του κρουαζιερόπλοιου που έχει βυθιστεί κατά το ήμισυ, μετά την πρόσκρουσή του σε βράχο προχθές το βράδυ ανοιχτά της δυτικής Ιταλίας, καθώς συνεχίζουν τη μάχη με το χρόνο ψάχνοντας στις χιλιάδες καμπίνες του για επιζώντες.
Σήμερα τα ξημερώματα, πυροσβέστες εντόπισαν ένα ζευγάρι Νοτιοκορεατών που βρίσκονταν στο μήνα του μέλιτος εγκλωβισμένους σε καμπίνα και κατάφεραν να τους ανασύρουν.
Όσον αφορά στους αγνοούμενους, ο πρόεδρος της περιφέρειας της Τοσκάνης Ενρίκο Ρόσι δήλωσε νωρίτερα ότι, ύστερα από διασταύρωση στοιχείων, ο αριθμός τους μειώθηκε σε 17. «Ελεγχοι και διασταύρωση στοιχείων μάς επιτρέπουν να πούμε ότι ο αριθμός των αγνοουμένων είναι 17, έντεκα επιβάτες και έξι μέλη του πληρώματος», ανέφερε. Ως τώρα οι διασώστες μιλούσαν για 34 ή 36 αγνοουμένους.
Ο καπετάνιος του κρουαζιερόπλοιου, μήκους 290 μέτρων, Φραντσέσκο Σκετίνο έχει προφυλακιστεί, κατηγορούμενος για ανθρωποκτονία, πρόκληση ναυαγίου και εγκατάλειψη πλοίου, σύμφωνα με την ιταλική αστυνομία.
Όπως αναφέρουν, ο Σκετίνο εγκατέλειψε το πλοίο, που μετέφερε συνολικά 4.229 επιβάτες και μέλη πληρώματος, πριν την απομάκρυνση όλων των επιβαινόντων.
Μαζί με τον κυβερνήτη του πλοίου, συνελήφθη και ο υποπλοίαρχος Τσίρο Αμπρόσιο με την κατηγορία των πολλαπλών ανθρωποκτονιών και της εγκατάλειψης του πλοίου.
«Ο κυβερνήτης του πλοίου προσέγγισε με πολύ αδέξιο τρόπο το νησί Τζίλιο, προσέκρουσε σε βράχο, ο οποίος σφηνώθηκε στην αριστερή πλευρά του πλοίου δημιουργώντας μεγάλο ρήγμα με αποτέλεσμα να εισχωρήσει μεγάλη ποσότητα νερού μέσα σε δύο με τρία λεπτά και το πλοίο να πάρει κλίση», δήλωσε αρμόδιος εισαγγελέας.
Η πλοιοκτήτρια εταιρεία Costa Crociere, που ανήκει στη μεγαλύτερη εταιρεία κρουαζιέρων στον κόσμο Carnival Corp & Plc, ανέφερε ότι το πλοίο έπλεε στην κανονική του πορεία όταν προσέκρουσε σε βράχο κοντά στο νησί Τζίλιο. Σε τηλεοπτική του συνέντευξη, ο καπετάνιος είπε ότι ο βράχος δεν υπήρχε σε κανένα ναυτικό χάρτη της περιοχής.
Εκπρόσωπος της εταιρείας ανέφερε ότι ο καπετάνιος «πραγματοποίησε μανούβρα με σκοπό την προστασία των επιβαινόντων» αλλά η κατάσταση «περιπλέχθηκε καθώς το πλοίο πήρε ξαφνικά μεγάλη κλίση».
Το Costa Concordia είχε αποπλεύσει από το λιμάνι Τσιβιταβέκια κοντά στη Ρώμη προκειμένου να πραγματοποιήσει κρουαζιέρα στη Μεσόγειο με προορισμό τη Μασαλία και ενδιάμεσους σταθμούς τη Σικελία, τη Σαρδηνία και την Ισπανία.

ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ: ΚΡΑΤΑΩ ΜΙΑ ΝΕΑ ΜΕΓΑΛΗ ΕΥΘΥΝΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΥΠΟΣΧΕΣΗ ΟΤΙ ΘΑ ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΓΡΑΜΜΗ ΤΗΣ ΜΑΧΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑΚαι ο διεκδικητής του ''θρόνου'' του ΠΑΣΟΚ και πρώτος ύπαρχος χαρακτήρισε «τραγωδία» την προηγούμενη διετία και απένειμε τα εύσημα στον απερχόμενο Καίσαρα γιατί… φεύγει!
Κωμωδία! Κωμωδία με τίτλους τέλους για έναν θλιβερό θίασο, ο οποίος όμως είναι υπεύθυνος για την μεγαλύτερη τραγωδία της Ελλάδας!”
ΤΟΝΙΣΕ Ο Ν. ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΗ ΚΟΠΗ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΤΙΚΗΣ ΠΙΤΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ

«Δυστυχώς, βρισκόμαστε μπροστά σε μια πολύ δύσκολη χρονιά. Αν το χθες έμοιαζε απλά δύσκολο, το σήμερα δείχνει απελπιστικό και το αύριο πιο αμφίβολο από ποτέ. Αυτό το γνωρίζετε, το βιώνετε καθημερινά και γι’ αυτό δεν μπορεί κανείς να το παραγνωρίζει ή να προσπαθεί να ωραιοποιήσει την πραγματικότητα. Όμως, αυτή η πολύ δύσκολη χρονιά φέρνει και μια μεγάλη ελπίδα. Πώς θα είναι η χρονιά που η πραγματική δύναμη της Ελλάδας θα φανερωθεί. Μια χρονιά ουσιαστικής πολιτικής, αλλά και κοινωνικής αλλαγής που θα σηματοδοτήσει το πιο γλυκό ξημέρωμα μετά το πιο βαθύ σκοτάδι…»
 
Αυτά, μεταξύ άλλων τόνισε ο Βουλευτής Αχαΐας της Ν.Δ. και Tομεάρχης Εργασίας του κόμματος, Νίκος Ι. Νικολόπουλος, κατά την διάρκεια κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας του πολιτικού του γραφείου στην Πάτρα, το απόγευμα της Κυριακής στο ξενοδοχείο «Αστήρ».

Ο Αχαιός πολιτικός εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς τους πολίτες που βρέθηκαν στην εκδήλωση, πλημμυρίζοντας τον χώρο του ξενοδοχείου, αλλά και γενικότερα προς τους πολίτες του νομού, υπογραμμίζοντας πως εκλαμβάνει αυτή τη στήριξη ως απόφαση των ιδίων των πολιτών να μπουν στην πρώτη γραμμή της μεγάλης μάχης που ο ίδιος στο πλευρό του Αντώνη Σαμαρά θα δώσει, όχι απλά για να ξεφύγει η χώρα από την μέγγενη της χρεοκοπίας και της διεθνούς ανυποληψίας, αλλά για να επιτευχθεί το «μεγάλο θαύμα».
 
Πιο συγκεκριμένα, τόνισε: «Πολλά χρόνια απολαμβάνω την εμπιστοσύνη σας και γνωρίζετε την ευγνωμοσύνη μου γι’ αυτό, αλλά και ότι ουδέποτε αρνήθηκα την μεγάλη ευθύνη που αυτή η στήριξη συνεπάγεται. Και αυτή η ευθύνη με οδήγησε πολλές φορές να γίνω «αιρετικός» και δυσάρεστος, κάποιες φορές και μέσα στην παράταξη που από μικρό παιδί ανήκω.

Σήμερα όμως, η στήριξή σας σηματοδοτεί για μένα μια νέα και πολύ μεγάλη ευθύνη: Στο πλευρό του Αντώνη Σαμαρά, να δώσω την πιο μεγάλη μάχη για τον τόπο μας και για τα παιδιά μας, ώστε όχι μόνο να βγάλουμε τη χώρα από τη μέγγενη της οικονομικής κατάρρευσης και να προσφέρουμε νέο «οξυγόνο» στη κοινωνία, αλλά να πετύχουμε το μεγάλο θαύμα, την μεγάλη ανατροπή. Η Ελλάδα της επόμενης 10ετίας να γίνει μια χώρα ακμής, ανάπτυξης, οικονομικής και ουσιαστικής εθνικής αξιοπρέπειας και ανεξαρτησίας!
Και πιστέψτε με., το θαύμα αυτό δεν είναι μεταφυσικό. Θα γίνει κυρίως… από εσάς!
Γι’ αυτό και η στήριξή σας, για μένα σήμερα, ισοδυναμεί και με μία μεγάλη υπόσχεση που μου δίνετε: Ότι θα είστε κοντά μου, κοντά στον Σαμαρά και τη Νέα Δημοκρατία, στην πρώτη γραμμή της μάχης, όλη την επόμενη περίοδο. Για να μαζέψουμε μαζί τα συντρίμμια της πιο αντιλαϊκής και νεοταξίτικης λαίλαπας που γνώρισε η χώρα την προηγούμενη διετία και να στήσουμε μια νέα χώρα και ένα νέο κράτος από την αρχή. 
Γιατί αυτό καλούμαστε να κάνουμε.
Και αυτό δεν μπορεί να το κάνει ένας άνθρωπος ή μια μικρή ομάδα ανθρώπων.
Θα το κάνουμε όλοι μαζί!  όλος ο λαός, κάθε ελληνόψυχος πολίτης αυτού του τόπου που δεν είναι διατεθειμένος να παραδοθεί και να παραδώσει τη χώρα του.
Και μπορούμε να το κάνουμε γιατί είμαστε ένας λαός με τεράστιο πλούτο μυαλού και καρδιάς, αλλά και μία χώρα που δεν έχει αξιοποιήσει ούτε το ένα χιλιοστό των δυνατοτήτων της!».

Όσον αφορά τα θέματα του Τομέα Εργασίας της ΝΔ όπου έχει και την ευθύνη ο Αχαιός πολιτικός επεσήμανε: “Πριν από ένα χρόνο ο Αντώνης Σαμαράς μου ανέθεσε την ευθύνη του Τομέα Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης του κόμματος. Μία πολύ σημαντική ευθύνη, αν αναλογιστεί κανείς ότι η δουλειά και η σύνταξη είναι όλη η ζωή του ανθρώπου. Δυστυχώς η διετής καταστροφική μνημονιακή πολιτική του ΠΑΣΟΚ ανέτρεψε όλα όσα γνωρίζαμε, όλα όσα θεωρήσαμε δεδομένα, όλα όσα είχε η κοινωνία και η οικονομία μας κατακτήσει τα πολλά τελευταία χρόνια.
Ο Τομέας μας έχει επεξεργαστεί ένα ολοκληρωμένο προγραμματικό πλαίσιο για την απασχόληση, για την κοινωνική ασφάλιση και την κοινωνική προστασία.
Προτάσεις για το πως θα ενισχυθεί η απασχόληση. Πως θα μειωθεί η ανεργία. Πως θα στηριχθούν οι άνεργοι. Πως το ασφαλιστικό μας σύστημα θα δώσει σιγουριά στους συνταξιούχους μας, χωρίς περικοπές και χαράτσια. Πως θα ενισχυθεί η κοινωνική συνοχή, η Ελληνική οικογένεια, τα παιδιά μας, οι νέοι μας, οι ηλικιωμένοι που αντιμετωπίζουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο φτώχειας σήμερα στην χώρα μας. Το προγραμματικό αυτό πλαίσιο θα παρουσιαστεί τις επόμενες εβδομάδες από τον Πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά σε ειδική εκδήλωση”.

Ο κ. Νικολόπουλος ευχήθηκε σε όλες και σε όλους τους πολίτες της Πάτρας, υγεία, και δύναμη, καταλήγοντας: «Εσείς θα είστε η δύναμη του Αντώνη Σαμαρά σε λίγο καιρό, στην πιο δύσκολη αποστολή που έλαχε σε Έλληνα πρωθυπουργό μετά τον πόλεμο. Εσείς θα είστε και η δική μου ''πανοπλία'' για να μην λυγίσω και να μην χάσω τον δρόμο μου, στα μεγάλα και πολύπλοκα σταυροδρόμια που θα συναντήσω.  Ένα σας ζητώ: ''Βάλτε πάλι φωτιά στα όνειρα'' και πιστέψτε πως όταν είμαστε ενωμένοι, τίποτα δεν μας τρομάζει. Εμείς, οι Έλληνες, περάσαμε πολλά. Θα αποδείξουμε και πάλι πως είμαστε από το μέταλλο που όσο καίγεται, τόσο πιο σκληρό γίνεται!».


TΡΟΙΚΑ: ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ


Με την πλάτη στον τοίχο βρίσκεται η Αθήνα ενόψει της επικείμενης επίσκεψης της τρόικας, την ερχόμενη Τρίτη. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής», οι ελεγκτές έρχονται με κακή διάθεση, καθώς ελάχιστη πρόοδος έχει επιτευχθεί και θα πρέπει να γίνουν πάρα πολλά, άμεσα. Η τρόικα επιθυμεί πρωτίστως να διαπιστώσει τις εκκρεμότητες και μετά να...
συζητήσει τη δανειακή σύμβαση και στο Μαξίμου ανησυχούν μήπως ενδιάμεσα υπάρξει αποχώρηση, μη προγραμματισμένη, ώστε να αυξηθεί η πίεση, μεταξύ άλλων για μείωση κατώτατων μισθών και κατάργηση 13ου και 14ου μισθού.

Από όλα τα ανοικτά μέτωπα, εκείνο με την τρόικα είναι που ανησυχεί περισσότερο το Μαξίμου. Σύμφωνα με την «Καθημερινή», οι ελεγκτές έχουν χάσει πλέον την υπομονή τους με την Ελλάδα και δεν το κρύβουν. Μετά μάλιστα και την τελευταία αξιολόγηση, οι επικεφαλής συνέστησαν στους Έλληνες να προχωρήσουν σε μία εντυπωσιακή κίνηση και να δείξουν με χειροπιαστό τρόπο τη βούλησή τους να κάνουν ό,τι είναι απαραίτητο για τη σωτηρία της χώρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνάντηση των αναπληρωτών των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης την Πέμπτη, όπου συζητήθηκε το ελληνικό ζήτημα, ο κ. Τόμσεν φέρεται να είπε ότι δεν πάει άλλο αυτή η κατάσταση και ότι δε γίνονται αυτά που έχουν συμφωνηθεί, ενώ φέρεται να αμφισβήτησε και την αξιοπιστία κάποιων ανακοινώσεων του υπουργείου Οικονομικών.

Το βαρύ κλίμα δυσχεραίνεται και από τη διακοπή των διαπραγματεύσεων στην Αθήνα με τους ιδιώτες ομολογιούχους για το PSI+. Αυτή τη στιγμή τα σενάρια για το μέλλον της Ελλάδας είναι τρία:

• Το καταστροφικό. Δηλαδή η Ελλάδα να μην καταφέρει να έρθει σε συμφωνία με τον ιδιωτικό τομέα ή η συμμετοχή των ιδιωτών να είναι τελικώς πολύ μικρότερη από αυτή που θα έπρεπε.

• Το ενδιάμεσο. Σε αυτή την περίπτωση εκτιμάται ότι οι δύο πλευρές θα καταλήξουν σε ένα επιτόκιο μεταξύ του 4-5% και στο κούρεμα θα περιληφθούν και τα ελληνικά ομόλογα που κατέχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

• Το καλό. Σύμφωνα με το σενάριο αυτό, κυβέρνηση και ιδιώτες καταλήγουν σε μία συμφωνία και ταυτόχρονα η Ευρωζώνη αποφασίζει να παράσχει στην Ελλάδα μεγαλύτερη οικονομική βοήθεια.

Σενάρια ανασχηματισμού

Στο τραπέζι του Μεγάρου Μαξίμου βρίσκονται η προοπτική σύσκεψης υπό τον Λουκά Παπαδήμο, των πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση, αλλά και το ενδεχόμενο ανασχηματισμού το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός έχει πλήρη εικόνα των επίπονων διαπραγματεύσεων που θα αρχίσουν με την τρόικα και του κινδύνου που υφίσταται εάν αυτές δεν ολοκληρωθούν επιτυχώς.

Όμως ο κ. Παπαδήμος είναι προβληματισμένος και από το ενδεχόμενο παράλληλα με τις κρίσιμες συνομιλίες με την τρόικα, να υποχρεωθεί να εμπλακεί σε μία χρονοβόρα διαβούλευση με τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση, με αποτέλεσμα κάποιο «ατύχημα» που θα οδηγήσει τη διαπραγμάτευση σε ατύχημα.

ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΟΨΕΙ ΤΑ ΝΥΧΙΑ ΤΗΣ ΓΙΑ 18 ΧΡΟΝΙΑ

Μία γυναίκα από την Αμερική έχει να κόψει τα νύχια της για περίπου δύο δεκαετίες. Το "επίτευγμά" της βρήκε φυσικά τη θέση του στο βιβλίο Guinness (Pics)
Η Chris Walton είναι γνωστή για την....
φωνητική της δεινότητα, ωστόσο δεν είναι η φωνή της το πρώτο που θα παρατηρήσει κανείς πάνω της. Η Αμερικανή τραγουδίστρια δεν έχει κόψει τα νύχια της για 18 ολόκληρα χρόνια.
Η ξεχωριστή της προσπάθεια δεν πέρασε απαρατήρητη από τα παγκόσμια βραβεία Record Guinness, αφού η Walton κατέχει επάξια τον τίτλο της γυναίκας με τα μακρύτερα νύχια στον κόσμο.
Η "Δούκισσα", όπως είναι ευρέως γνωστή στην Νεβάδα και στην Καλιφόρνια, θέλησε να γιορτάσει την πρωτιά της βάφοντας τα νύχια της, που έχουν πια αγγίξει τα 6 μέτρα, σε χρυσούς τόνους.
Μάλιστα, η 45χρονη μητέρα πέντε παιδιών καταφέρνει με επιτυχία να παίξει πιάνο, να καθαρίσει, να μαγειρέψει και γενικά να φροντίσει το νοικοκυριό της. Κάπως δύσκολα τα βρίσκει με την οδήγηση, όμως τις περισσότερες φορές δεν τα καταλαβαίνει.
"Πιστεύω ότι έγιναν τόσο μακρυά, επειδή δεν τους δίνω σημασία. Μερικές φορές ξεχνώ ότι βρίσκονται εκεί.", δήλωσε η Walton.Α ΤΣΙΓΚΡΗΣ: ΑΝΘΕΙ ΤΟ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟ ΕΚΓΛΗΜΑ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ


Ο υπ. βουλευτής Αχαΐας της ΝΔ (δικηγόρος – καθηγητής Εγκληματολογίας) Άγγελος Τσιγκρής -με αφορμή τη ραγδαία αύξηση του οργανωμένου εγκλήματος στη χώρα μας- έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Ως πολυεθνικό οργανωμένο έγκλημα ορίζουμε τη διασυνοριακή δράση εγκληματικών συμμοριών που δρουν επαγγελματικά. Αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο, που εξελίσσεται σε πολυδιάστατη και δύσκολα ελεγχόμενη απειλή. Μια απειλή πάνω και πέρα από εθνικές κυβερνήσεις και εθνικά σύνορα που -χωρίς κανένα ενδοιασμό- ισοπεδώνει συνειδήσεις ατόμων και θεσμών.
Αποτελεί μια από τις σοβαρότερες απειλές για την κοινωνία. Απειλεί την κυριαρχία των κρατών και τα εθνικά τους σύνορα, τις δημοκρατικές αξίες και τους θεσμούς της κοινωνίας, την ασφάλεια των πολιτών, τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα, την εθνική σταθερότητα, τον κρατικό έλεγχο, την οικονομία της αγοράς, τον εκδημοκρατισμό, την ανάπτυξη, το κράτος δικαίου, τη διεθνή έννομη τάξη.
Οι επιπτώσεις της δράσης των οργανώσεων αυτών είναι, κατά κανόνα, άμεσες και ορατές. Υπάρχουν, ωστόσο, και ορισμένες έμμεσες επιπτώσεις, όπως η κατάρρευση των πνευματικών και ηθικών αντιστάσεων, η διαφθορά, ο εκμαυλισμός των συνειδήσεων και το διαρκώς αυξανόμενο αίσθημα ανασφάλειας των πολιτών. Αυτή είναι η πρόκληση στην οποία καλούμαστε να ανταποκριθούμε με αποφασιστικότητα, έτσι ώστε οι πολίτες να μπορούν να ατενίζουν το μέλλον με αισιοδοξία, νοιώθοντας ασφαλείς και προστατευμένοι.
Η ανησυχητική εξάπλωση του οργανωμένου εγκλήματος οφείλεται, κατά κύριο λόγο, σε δύο παράγοντες: 1) στην παγκοσμιοποίηση των σύγχρονων βιομηχανικών κοινωνιών, με την επακόλουθη ραγδαία αύξηση της κυκλοφορίας των αγαθών, υπηρεσιών, κεφαλαίων και προσώπων σε παγκόσμια κλίμακα, σε συνδυασμό με την εξέλιξη των τηλεπικοινωνιών και 2) στη βαθιά αλλαγή των κοινωνιών της Κεντρικής, Ανατολικής και Νοτιο-Ανατολικής Ευρώπης, που συνοδεύτηκε από μια έκρηξη του κοινού και του οργανωμένου εγκλήματος.
Οι εγκληματικές οργανώσεις, οι οποίες στο παρελθόν είχαν τοπικό χαρακτήρα, με δραστηριότητες που περιορίζονταν σε συγκεκριμένους τομείς, εξαφανίζονται σήμερα. Οι τεχνολογικές εξελίξεις στους τομείς των μεταφορών και των επικοινωνιών, προσφέρουν μεγάλα πλεονεκτήματα στις εγκληματικές οργανώσεις, οι οποίες αναπροσαρμόζουν ανάλογα την τακτική και τους στόχους τους, με αποτέλεσμα να έχουν πλέον αποκτήσει διεθνείς διαστάσεις, αναφορικά με τη σύνθεση και το πεδίο δράσης τους.
Είναι, συνεπώς, απαραίτητο να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου: 1) να εκλείψουν όλοι εκείνοι οι παράγοντες αύξησης της εγκληματικότητας, 2) να αυξηθούν τα μέτρα προστασίας των πολιτών και της περιουσίας τους, 3) να περιορισθούν στο ελάχιστο οι δυνατότητες για το ξέπλυμα του βρώμικου χρήματος και 4) να εντατικοποιηθεί η συνεργασία μεταξύ αστυνομικών, δικαστικών και τελωνειακών αρχών, στη βάση της διεθνούς αστυνομικής συνεργασίας και της αμοιβαίας δικαστικής συνδρομής.
Σήμερα, περισσότερο παρά ποτέ, είναι απόλυτα αναγκαίο να συνεννοηθούμε. Έχουμε την υποχρέωση να φωνάξουμε δυνατά, να κινητοποιήσουμε τους αδρανούντες, να ευαισθητοποιήσουμε τους αδιάφορους, να αντισταθούμε στην παραλυσία και την ισοπέδωση των αξιών, να οραματιστούμε και να παλέψουμε για έναν καλύτερο κόσμο, για έναν κόσμο με λιγότερη βία…».

Η ΦΤΩΧΕΙΑ ΑΠΕΙΛΕΙ 3 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΛΛΗΝΕΣ


Τα ελληνικά νοικοκυριά καθημερινά συνθλίβονται από τις αδιέξοδες και ανάλγητες πολιτικές στείρας λιτότητας που εφαρμόζονται αλλά και την ανεργία που εμφανίζει ανησυχητικά ανοδικές τάσεις. Η φτώχεια βρίσκεται στο κατώφλι πολλών νοικοκυριών που δίνουν καθημερινά σκληρό αγώνα για την επιβίωσή τους.
Η υπερφορολόγηση, οι αλυσιδωτές μειώσεις των εισοδημάτων, οι συνεχείς περικοπές κοινωνικών παροχών και η έκρηξη της ανεργίας δημιούργησαν ένα φαύλο κύκλο για την ελληνική οικογένεια που πλήττεται συθέμελα. Τα στοιχεία που δημοσιοποίησε για τον δείκτη ανέχειας των Ελλήνων πολιτών η Ελληνική Στατιστική Αρχή αφορούν το 2010 και αποκαλύπτουν την ζοφερή πραγματικότητα που εντείνεται με τις πολιτικές που ακολουθούνται μέχρι και σήμερα. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, το 20,1% του πληθυσμού της Χώρας απειλείται από τη φτώχεια. Τα νοικοκυριά που βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας εκτιμώνται σε 868.597 και τα μέλη τους σε 2.204.800. Η ανέχεια δοκιμάζει περίπου τρία εκατομμύρια Έλληνες... Τα ποσοστά είναι συγκλονιστικά και αντικατοπτρίζουν την σκληρή πραγματικότητα  που βιώνει η ελληνική κοινωνία. Επίσης, αποδεικνύουν ολοφάνερα την καταστροφική πολιτική που εξακολουθεί να εφαρμόζεται και η οποία εκ των αποτελεσμάτων είναι αποτυχημένη. Μια πολιτική που εξαθλιώνει τους πολίτες και γονατίζει τα νοικοκυριά δεν μπορεί να είναι αποτελεσματική. Όταν η φτώχεια μετατρέπεται στον χειρότερο εφιάλτη των ελληνικών νοικοκυριών η ανάπτυξη της χώρας καρκινοβατεί.
Αν συνεχιστεί η ίδια αδιέξοδη πολιτική θα επαληθευτούν όλες οι δυσοίωνες προβλέψεις για περαιτέρω αύξηση αυτών των ήδη αρνητικών ποσοστών. Η διεύρυνση της φτώχειας καταφέρει γερά χτυπήματα με απροσδιόριστες συνέπειες για την κοινωνική συνοχή.
Μέτρα για την καταπολέμηση της φτώχειας όπως αυτά της Κυβέρνησης που κινούνται στο πλαίσιο της «φιλανθρωπίας» με πενιχρά επιδόματα που απλώς διαχειρίζονται την εξαθλίωση και δεν την εξαλείφουν, σε καμιά περίπτωση δεν μπορούν να είναι αποτελεσματικά.
Η ανάγκη αλλαγής πολιτικής είναι επιτακτική. Το καμπανάκι ήδη έχει κρούσει σήμα κινδύνου, η τάξη των «νεόπτωχων Ελλήνων» είναι προ των πυλών. Χρειάζεται υπεύθυνη και σοβαρή πολιτική η οποία θα αντιμετωπίσει τα αίτια που δημιουργούν την ανέχεια στις ελληνικές οικογένειες και όχι τα αποτελέσματά της.
                                                                                   
     Με εκτίμηση
Γιώργος Δρακούλης
             ΠΡΟΕΔΡΟΣ  Ν.Ε ΟΝΝΕΔ ΑΧΑΪΑΣ 

ΖΗΤΩ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ!Τι καλύτερο θα μπορούσε να ευχηθεί κανείς σε έναν φίλο που αγαπάει, από το να έχει καλή υγεία;  Ποια πρόποση είναι καλύτερη από το "εις υγείαν", ή το "γεια μας";

Ζούμε σε ενδιαφέροντες καιρούς, που δεν επιτρέπουν πολλά γλέντια, όμως στα λιγοστά που εγώ ο τυχερός εξακολουθώ να μπορώ να παρίσταμαι, αποφάσισα να εύχομαι στους συνδαιτυμόνες από εδώ και στο εξής, αντί για "εις υγείαν",  "Ζήτω οι Ελληνες".

Διότι αυτή τη στιγμή, που κινδυνεύει η πατρίδα μας, αυτή είναι η πιο σημαντική, και όχι η υγεία του καθενός από εμάς που θα την χάσουμε και αυτήν στο σκοτεινό μονοπάτι που βαδίζει ο λαός μας.

Εδώ και λίγο καιρό λοιπόν, αντί για "γεια μας" εύχομαι "ΖΗΤΩ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ!".

Στις παρέες που το κάνω για πρώτη φορά, τις περισσότερες φορές εμφανίζεται μια στιγμιαία αμηχανία, η οποία άλλοτε υποχωρεί λόγω του δίκαιου της ευχής μου, και άλλοτε σχολιάζεται από τους παριστάμενους. Στις περιπτώσεις που η αμηχανία υποχωρεί, οι αγαπητοί μου φίλοι και γνωστοί τσουγκρίζουν ευχόμενοι "Ζήτω οι Ελληνες" αφού ανταλλάξουν μεταξύ τους και με τα διπλανά τραπέζια κλεφτές ματιές απ' αυτές που υπαγορεύει ο φόβος της γραφικότητας.

Είτε η αμηχανία υποχωρήσει, είτε σχολιαστεί αρνητικά η πρόποση, οι συζητήσεις σχεδόν κάθε φορά περιστρέφονται γύρω από τους ίδιους άξονες.

"Για ποιους Ελληνες μιλάς"; "Γι αυτούς που θα πουλούσαν και τη μάνα τους για μια θέση στο δημόσιο"; "Ακόμα και για πεντακόσια ευρώ";  "Για τους δήθεν επιχειρηματίες που πήρανε πακτωλούς χρημάτων για ανάπτυξη και τις κάνανε μερσεντές και δεν πληρώνουν και φπα"; "Για αυτούς που χτίζουν εξοχικά στα δάση που έκαψαν";  "Γι αυτούς που χτίζουν σε ρεματιές και μετά την καταστροφή αναθεματίζουν την κυβέρνηση που δεν φρόντισε να μετατοπίσει το ρέμα από τη σημερινή θέση του σπιτιού τους"; "Για τους συνδικαλιστές που μόλις εξαργυρώσουν την "προσφορά τους στον αγώνα" γίνονται οι χειρότεροι δυνάστες των συντρόφων εργατοϋπαλλήλων";  "Για ποιους Έλληνες μιλάς";

Οχι. Δεν μιλώ γι αυτούς. Αυτοί δεν είναι Ελληνες. Είναι άλλη φυλή. Μια φυλή, που τρέφεται με εγωισμό και λατρεύει το θεό - χρήμα. Δεν είναι Έλληνες αυτοί. Μιλώ για τους Ελληνες εργαζόμενους  που εργάζονται τις περισσότερες ώρες στην Ευρώπη, μιλώ για τους δυο στους δέκα δημοσίους υπαλλήλους που κουβαλούν μόνοι το σταυρό τους και εργάζονται ευσυνείδητα ατελείωτες ώρες υπό τη χλεύη των συναδέλφων τους κάνοντας τη δουλειά και των άλλων οκτώ, μιλώ για τους νέους επιχειρηματίες με τις οργανωμένες επιχειρήσεις που παρά το γεγονός ότι δεν τους βοήθησε κανείς, πληρώνουν φόρους, ίκα, και φπα, μιλώ για το "σπάνιο είδος" που ανέφερε ο Πάγκαλος. Γι αυτούς τους Ελληνες μιλώ. Αυτοί είναι οι Ελληνες.

ΖΗΤΩ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ! 

"Ποιοι Ελληνες μωρέ"; "ακόμα ζεις στο τριακόσια ογδόντα προ Χριστού;" "δεν τους βλέπεις τους σημερινούς Έλληνες"; "Κότες είναι". "Κότες πτηνοτροφείου". "Ξέχνα το Λεωνίδα και τους τρακόσιους" , "το υλικό είναι σκάρτο", "παρ' το απόφαση"."η γενιά αυτή είναι καταδικασμένη".

Ο άντρας κάνει τη γενιά, κι όχι η γενιά τον άντρα. Ο άνθρωπος είναι προσαρμοστικό ον και μάλιστα προσαρμόζεται πολύ γρήγορα. Ο αγώνας είναι πολύ δύσκολος, ο εχθρός είναι αόρατος και πολύ δυνατός, εμείς είμαστε παγιδευμένοι στη δική μας Βαβέλ με τις χιλιάδες ιδέες που ταιριάζουν στις "δικές μας ανάγκες", όμως όταν δούμε ότι κι αυτοί που έχουμε κι αυτοί που δεν έχουμε θα τα χάσουμε όλα και αποφασίσουμε να αγωνιστούμε για το κοινό μας συμφέρον και σηκωθεί ο γίγαντας που λέγεται λαός, τότε θα έχει έρθει η ώρα να μιλήσουμε για τη δική μας γενιά. Τη γενιά των σαραντάρηδων, της πρώτης γενιάς στην Ελλάδα που μεγάλωσε με φαρίν λακτέ, χωρίς κατοχή πόλεμο και πείνα, τη γενιά που δεν της έλειψε τίποτα, αλλά που εκτέθηκε για πρώτη φορά στο δυτικό πολιτισμό της παρακμής, τη γενιά που χρωστάει τα περισσότερα στην Ελλάδα που της επέτρεψε να απολαύσει όλες αυτές τις πολυτέλειες. Ερχεται η ώρα να αποδείξει αν είναι η γενιά του φαρίν λακτέ, ή αν είναι η νέα γενιά των Ελλήνων ηρώων που αντιστέκονται πάντα στις δυνάμεις που θέλουν να κάνουν την ανθρωπότητα χειρότερη. Μπορεί μέχρι τώρα να έχουμε υποχωρήσει πολύ στην κατα μέτωπο επίθεση, όμως ο αγώνας δεν έχει λήξει και δε θα παραιτηθούμε πριν το σφύριγμα της λήξης.

Ο ΑΝΤΡΑΣ ΚΑΝΕΙ ΤΗ ΓΕΝΙΑ, ΚΙ ΟΧΙ Η ΓΕΝΙΑ ΤΟΝ ΑΝΤΡΑ.


Ο Ελληνικός λαός είναι θύμα ψυχολογικών επιχειρήσεων εδώ και πολλά χρόνια και γι αυτό έχει υπονομευθεί το ηθικό μας. Γι αυτό σήμερα ντρεπόμαστε να πούμε ότι είμαστε Ελληνες, γι αυτό αδυνατούμε να ενωθούμε σαν λαός και να τους πάρουμε με τις πέτρες, γι αυτό σήμερα η νέα γενιά δεν ξέρει αν θα κάνει οικογένεια, αν χρειάζεται πατρίδα, γι αυτό σήμερα νιώθουμε όλοι οι Ελληνες τα ίδια καταθλιπτικά συναισθήματα.

Τα συναισθήματα αυτά μας τα προκαλούν. Με όπλο την τηλεόραση, ελέγχουν τον τρόπο που σκεφτόμαστε, τα συναισθήματα μας. Οι απίστευτες δηλώσεις του Πάγκαλου, το θράσος του Κουλούρη, οι διεθνείς προσβολές, η συνεχιζόμενη θρασεία υποκρισία, σε αυτό αποσκοπούν. Κάθε φορά που συμβαίνει κάτι από τα παραπάνω, φορτιζόμαστε με αρνητικά συναισθήματα και η συνεχιζόμενη φόρτιση μας οδηγεί στην κατάθλιψη. Και η κατάθλιψη στην πτώση του ηθικού. Και η πτώση του ηθικού στην παραίτηση. Και η παραίτηση, στην ήττα.

Γι αυτό χρειαζόμαστε κάτι που να μας ανεβάσει το ηθικό. Τι καλύτερο λοιπόν από το να ευχηθούμε:

ΖΗΤΩ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ!

Κι αν σήμερα είναι λιγοστοί οι αγωνιστές, είναι γιατί η ζωή μας είναι έτσι ρυθμισμένη, ώστε ο καθημερινός αγώνας επιβίωσης να είναι τόσο σκληρός που δεν αφήνει χρόνο για αγώνα εθνικό, κάντε υπομονή και μη θυμώνετε, γιατί όσο προχωράει η κρίση και όλο και περισσότερα αδέρφια μας θα βυθίζονται στη φτώχεια, όσο αυτοί συνεχίζουν να προκαλούν με τις αποφάσεις και τη συμεριφορά τους, τόσο η οργή για την αδικία θα φουσκώνει και κάποια στιγμή θα ξεπεράσει τα όρια, τα οποία μπορεί μέχρι σήμερα να είναι ελαστικά, αλλά έχουν κι αυτά ένα όριο θραύσης.  Κι όταν το όριο αυτό ξεπεραστεί, τότε ο άνθρωπος ελευθερώνεται. Κι όταν οι Ελληνες ελευθερωθούν, αγωνίζονται.

ΖΗΤΩ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ! 


Ας είναι μια πρόποση σαν αυτή, η σπίθα για να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε θετικά, να μας ανεβάζουμε το ηθικό, να συζητάμε όχι τι μας κάνουν οι τύραννοι, αλλά τι θα κάνουμε εμείς για να τους ξεφορτωθούμε, να βρούμε λύσεις αντάξιες της εφευρετικότητας του λαού μας, να απομονώσουμε τους παρείσακτους και τα μιάσματα από την κοινωνία και να φτιάξουμε από την αρχή ένα κράτος για το λαό μας, τέτοιο που να επιτρέψει στις επόμενες γενιές Ελλήνων να μορφωθούν πραγματικά και να γίνουν καλύτεροι άνθρωποι από εμάς, άνθρωποι που δεν ανέχονται τον πόλεμο και την αδικία πουθενά στη γη και κάνουν κάτι γι αυτό, που σκοπό της ζωής τους θα' χουν να αναπτύσσονται πνευματικά και συναισθηματικά συνεχώς, και να παραδώσουν κι αυτοί μια ανθρωπότητα καλύτερη όταν έρθει η ώρα να φύγουν από εδώ. Ελληνες δηλαδή.ΘΑΛΑΜΟΦΥΛΑΚΑΣ

http://thalamofilakas.blogspot.com/2012/01/blog-post_14.html

ΠΛΑΦΟΝ 1.500 ΕΥΡΩ ΣΕ ΔΩΡΑ-ΑΔΕΙΑ


Ρεπορτά : Κατερίνα Κοκκαλιάρη
(από το Έθνος της Κυριακής)
Η συνταγή των δανειστών για τις περικοπές στα δώρα και το επίδομα αδείας των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα. Το σχέδιο προβλέπει "ψαλίδι" 20% έως 30% στις κλαδικές συμβάσεις και πάγωμα των ωριμάνσεων Επιβολή «πλαφόν» 1.500 ευρώ... 
για την καταβολή ολόκληρου του 13ου και 14ου μισθού με παράλληλη διατήρηση των κατώτερων αμοιβών στα σημερινά επίπεδα, προβλέπει το βασικό σχέδιο που θα τεθεί επί τάπητος. Μία τέτοια ρύθμιση εκτιμάται πως θα μπορούσε να ικανοποιήσει την τρόικα, χωρίς να επηρεάσει το εισόδημα των χαμηλόμισθων.
Ουσιαστικά φαίνεται πως θα γλιτώσουν όσοι αμείβονται με τα κατώτερα όρια της εθνικής συλλογικής σύμβασης, με το... ενδιαφέρον να μετατίθεται σε όσους καλύπτονται από κλαδικές συμβάσεις εργασίας. Η κυβέρνηση επιθυμεί διακαώς μία συμφωνία των κοινωνικών εταίρων, καθώς, στην αντίθετη περίπτωση, οι όποιες ρυθμίσεις θα πρέπει να περάσουν με νομοθετική παρέμβαση.
Την Τετάρτη -και ενώ η τρόικα θα έχει επιστρέψει στη χώρα- αναμένεται να πραγματοποιηθεί κρίσιμη συνάντηση των κοινωνικών εταίρων. Ωστόσο, τα περιθώρια επίτευξης συμφωνίας είναι περιορισμένα, με τη ΓΣΕΕ να καθιστά σαφές πως δεν συζητά οποιαδήποτε αλλαγή στην εθνική συλλογική σύμβαση εργασίας (αυξήσεις, ωριμάνσεις, δώρα).
Σημειώνεται πως η τρόικα έχει θέσει θέμα μείωσης κατώτερων μισθών, πάγωμα αυξήσεων και ωριμάνσεων, κατάργηση 13ου και 14ου μισθού και μείωση μη μισθολογικού κόστους. Μέχρι τώρα το μόνο θέμα που φαίνεται πως μπορεί να υπάρξει συμφωνία των κοινωνικών εταίρων είναι η μείωση των εισφορών, ενώ ακόμα αναζητείται λύση κοινής αποδοχής για το μισθολογικό κόστος.
Ουσιαστικά τέσσερα είναι τα θέματα που θα ανοίξουν τις επόμενες μέρες:
1. Η επιβολή «πλαφόν» στον 13ο και 14ο μισθό. Αυτό πρακτικά σημαίνει τη διατήρηση τόσο των δώρων όσο και του επιδόματος αδείας χωρίς την ενσωμάτωση στους υπόλοιπους μισθούς. Ωστόσο, συζητείται η επιβολή ενός μισθολογικού ορίου πάνω από το οποίο θα δίνεται τμήμα μόνο του 13ου και 14ου μισθού.
Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται το ενδεχόμενο το όριο αυτό να είναι τα 1.500 ευρώ για το δώρο Χριστουγέννων και τα 750 ευρώ για το δώρο Πάσχα και το επίδομα αδείας. Δηλαδή όσοι μισθωτοί παίρνουν μέχρι 1.500 ευρώ θα συνεχίσουν να παίρνουν κανονικά τον 13ο και 14ο μισθό και δεν θα έχουν απώλειες.
Ωστόσο, όσοι υπερβαίνουν τα 1.500 ευρώ κινδυνεύουν να πάρουν δώρα και επίδομα αδείας μόνο για ένα τμήμα του μισθού τους. Σε μία τέτοια περίπτωση εργαζόμενος με μισθό 2.000 ευρώ θα δει το δώρο Χριστουγέννων να μειώνεται κατά 500 ευρώ.
2. Το πάγωμα των μισθών στον ιδιωτικό τομέα για μία τριετία. Στο διάστημα αυτό δεν πρόκειται να δοθεί καμία αύξηση στους μισθούς, ούτε καν η προβλεπόμενη από την εθνική συλλογική σύμβαση εργασίας (2.5% τον Ιούλιο).
3. Η αναστολή των ωριμάνσεων. Δηλαδή οι εργαζόμενοι δεν θα παίρνουν τις αυξήσεις που προβλέπονται με τη συμπλήρωση των τριετιών.
4. Η καθιέρωση συγκεκριμένου ποσοστού «απόκλισης» των κλαδικών συμβάσεων από την εθνική συλλογική σύμβαση εργασίας. Στο «στόχαστρο» θα βρεθούν κυρίως συμβάσεις που υπερβαίνουν κατά 40% τις κατώτερες αποδοχές.
Για παράδειγμα, σε ένα κλάδο που οι μισθοί υπερβαίνουν κατά 50% την εθνική συλλογική σύμβαση ελλοχεύει ο κίνδυνος περικοπών με στόχο η απόκλιση να περιοριστεί στο 20% με 30%. Πάντως, το θέμα αυτό μπορεί να ρυθμιστεί χωρίς νέα νομοθετική παρέμβαση, καθώς σταδιακά κερδίζουν έδαφος οι επιχειρησιακές συμβάσεις εργασίας με αμοιβές χαμηλότερες από τις κλαδικές.
Ο γρίφος των εισφορών
Οσον αφορά στο μη μισθολογικό κόστος, όλες οι πλευρές βλέπουν θετικά τη μείωση των εισφορών, αρκεί να καλυφθούν οι απώλειες των Ταμείων. Μάλιστα το υπουργείο Εργασίας επεξεργάζεται εναλλακτικά σενάρια τόσο για το ποσοστό μείωσης των εισφορών (π.χ. 10% σε όσες επιχειρήσεις υιοθετήσουν την κάρτα εργασίας) όσο και για τον τρόπο αναπλήρωσης των απωλειών (αξιοποίηση των εσόδων από τους φόρους για τη στήριξη των Ταμείων).

ΘΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΝΑ ΜΑΣ ΔΩΣΟΥΝ ΤΟ ΣΧΟΙΝΙ ΠΟΥ ΘΑ ΜΑΣ ΚΡΕΜΑΣΟΥΝ;


Γράφει ο Παναγιώτης Αποστόλου

Τα δυόμισι τελευταία χρόνια στην πολιτική σκηνή της πατρίδας μας παρακολουθούμε ένα κινηματογραφικό θρίλερ, όπου στυγνοί πολιτικοί εγκληματίες δολοφονούν και στην συνέχεια διαμελίζουν τον κοινωνικό ιστό της χώρας μας, δηλαδή τη μεσαία αστική τάξη, τη ραχοκοκαλιά της κοινωνίας μας. Επί δυόμισι χρόνια επιβάλουν στον Ελληνικό λαό λανθασμένες οικονομικές συνταγές, που έχουν όλες αποτύχει. Αυτοί, οι έμμισθοι πολιτικοί εκτελεστές συμβολαίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (koza nostrum) έχουν ένα και μοναδικό σκοπό, την διάλυση της Ελλάδος προκειμένου να υφαρπάξουν τον τεράστιων αποθεμάτων ορυκτό της πλούτο και τη δημόσια αλλά και ιδιωτική της  περιουσία. Γιαυτό επιδιώκουν να δημιουργήσουν μια κατεχόμενη οικονομικά και πολιτικά χώρα, που στην ίδια δεν θα ανήκει απολύτως τίποτε. Παρόλα αυτά, εξακολουθούν να εφαρμόζουν τις ίδιες αποτυχημένες συνταγές και έχουν το απύθμενο θράσος να ισχυρίζονται πως το κάνουν για «το καλό μας».
Κάτω από αυτή τη φιλοσοφία επέβαλαν μια φοροεισπρακτική επιδρομή με αυξήσεις στους φορολογικούς συντελεστές όλων των καταναλωτικών αγαθών, μείωση των μισθών και συντάξεων καθώς και περικοπή των δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και επιδομάτων αδείας στους δημόσιους υπαλλήλους. Επίσης ψαλίδισαν τους μισθούς των ιδιωτικών υπαλλήλων και σύντομα θα εφαρμόσουν και την περικοπή, επιπλέον, των μισθών και την κατάργηση όλων των δώρων και στον ιδιωτικό τομέα, τον πλέον παραγωγικό τομέα της Ελληνικής κοινωνίας.
Κατά αυτόν τον τρόπο πέτυχαν, γιατί περί κατορθώματος πρόκειται, να διαλύσουν την αγορά με αποτέλεσμα την απόλυτη καθίζηση της οικοδομικής ανάπτυξης από όπου ζούσαν πολλά επαγγέλματα και της απόλυτης διάλυσης της εμπορικής αγοράς, αφού καθημερινά γινόμαστε μάρτυρες των αυξανομένων λουκέτων των εμπορικών καταστημάτων. Έτσι, η ανεργία έχει εκτιναχτεί σε άκρως επικίνδυνα νούμερα και οι άνεργοι έχουν φθάσει τις 900 χιλιάδες (220 χιλιάδες τον τελευταίο χρόνο). Πολλοί δε από τους απολυμένους, που πνίγονται από τρέχουσες υποχρεώσεις, καταφεύγουν πολλές φορές σε ακραίες λύσεις, όπως οι αυτοκτονίες που έχουν το τελευταίο διάστημα αυξηθεί. Ταυτόχρονα, οι νέοι μας αποφασίζουν να εγκαταλείψουν την πατρίδα μας και να βρουν αλλού την τύχη τους. Στις ημέρες μας βιώνουμε μεγαλύτερο κύμα μεταναστεύσεως από το 1960-61. Τα καθημερινά συσσίτια των δήμων και της εκκλησίας καθημερινά αυξάνουν και ο Πρωθυπουργός της χώρας, ο κ. Λουκάς Παπαδήμος, επιχαίρεται γι΄αυτό. Έχουν οδηγήσει τρία εκατομμύρια Έλληνες κάτω από τα όρια της φτώχιας και ζουν ημέρες απόλυτης εξαθλίωσης. Το ασφαλιστικό μας σύστημα  έχει περιέλθει σε πλήρες αδιέξοδο και έχουν θανατωθεί τα συνταξιοδοτικά προγράμματα από τη στιγμή που οι εισφορές προς τα ταμεία έχουν μειωθεί αφάνταστα. Πολλοί από τους συνανθρώπους μας μη αντέχοντας τα δυσβάσταχτα τέλη κυκλοφορίας των αυτοκινήτων τους, αναγκάσθηκαν να παραδώσουν τις πινακίδες (τουλάχιστον 700 χιλ.), στερώντας από το Ελληνικό δημόσιο, έσοδα που θεωρούσε πως θα εισπράξει.  Τέλος βάζουν βαθιά το χέρι τους στη τσέπη των Ελλήνων πολιτών και κλέβουν, με την μέθοδο του αποφασίζουμε και διατάσουμε (της αλήστου μνήμης ρήση του Ζαγοριανάκου), το τελευταίο απόθεμά του, μέσω των χαρατσιών που επέβαλαν στους λογαριασμούς της ΔΕΗ ως τέλος ακίνητης περιουσίας και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στα εκκαθαριστικά σημειώματα των εφοριών.
Ωστόσο, παρά τα παραπάνω, η μείωση των φορολογικών εσόδων έχει πάρει καταστροφικές διαστάσεις και το έλλειμμα στο τέλος του χρόνου εκτιμάται πως θα φθάσει στο 9,6% του ΑΕΠ, αν και τον μήνα Δεκέμβριο είχαμε απρόβλεπτη αύξηση των εσόδων. Το δημοσιονομικό εκτροχιασμό έρχεται να συμπληρώσει εκτός της μείωσης των φορολογικών εσόδων και η αύξηση των δημοσίων δαπανών. Έτσι, έχουμε το φαινόμενο να μην μπορεί να καταβληθεί το εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων, να έχει αυξηθεί πολύ ο χρόνος καταβολής των συντάξεων σε νέους συνταξιούχους και να ξεπερνά τα τρία χρόνια η καταβολή της συντάξεως των επικουρικών ταμείων. Καταυτόν τον τρόπο η κρίση αυξάνει και η ύφεση βαθαίνει. Το ερώτημα, όμως που πλανάται σε όλο τον Ελληνικό λαό είναι: Αυτοί οι αχυράνθρωποι της εξουσίας (Παπανδρέου, Παπακωνσταντίνου, Βενιζέλος και Παπαδήμος) είναι απλά ανίκανοι ή συνειδητά έχουν δημιουργήσει την κοινωνική, οικονομική και πολιτική καταστροφή μας; Μήπως, στοχευμένα έχουν δημιουργήσει μια Εθνική καταστροφή που δεν έχει προηγούμενο και για να επαλειφθεί και να σηκώσει το Έθνος μας κεφάλι θα πρέπει να περάσουν πολλές δεκαετίες;
Μέσα, λοιπόν, στην ζοφερή αυτή κατάσταση, της απόλυτης εξαθλίωσης του Ελληνικού λαού, η μνημονιακή κυβέρνηση Παπαδήμου, σκέφτεται να πετσοκόψει κι άλλο τους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα κατά 30-35%, καθώς και τις επικουρικές συντάξεις, χωρίς βεβαίως να έχει αγγίξει μέχρι αυτή τη στιγμή, ούτε να σκέφτεται να αγγίξει τους έχοντες και κατέχοντες της χώρας μας, δηλαδή τους μεγαλοεργολάβους, τους μεγαλοεφοπλιστές και τους μεγαλοβιομηχάνους. Τις επόμενες δε ημέρες, αυτή η μειοδοτική κυβέρνηση θα δέσει πισθάγκωνα τον Ελληνικό λαό υπογράφοντας την δανειακή σύμβαση και εκδίδοντας νέα ομόλογα του Δημοσίου που θα υπάγονται στο βρετανικό δίκαιο όπως και το χρέος μας και όχι στο Ελληνικό δίκαιο όπως ήταν μέχρι τώρα. Κατά συνέπεια ότι έχει ψηφισθεί και ότι θα ψηφισθεί θα ισχύει και σε περίπτωση που για τον όποιο λόγο αναγκασθούμε να επιστρέψουμε στο Εθνικό μας νόμισμα, την δραχμή. Προσωπικά εκτιμώ πως μετά την υπογραφή της δανειακής σύμβασης θα είμαστε για τους Γερμανοτσολιάδες της Ε.Ε. ένας άχρηστος εταίρος που δεν θα έχει τι άλλο να του πάρουν. Ως εκ τούτου, θα μπορούν να ξεκινήσουν τις κατασχέσεις της Δημόσιας και ιδιωτικής μας περιουσίας και  να μας πετάξουν από την Ε.Ε.
Βέβαια, όλοι πρέπει να θυμόμαστε πως ένας εκ των πολιτικών δεσμεύσεων κάτω από τις οποίες δημιουργήθηκε αυτή η Κυβέρνηση Παπαδήμου με την υποστήριξη του ΠΑΣΟΚ της ΝΔ και του ΛΑΟΣ, ήταν πως δεν θα πειραχθούν στο ελάχιστο οι μισθοί και οι συντάξεις. Ποια θα είναι, λοιπόν, η θέση του κ. Σαμαρά και του κ. Καρατζαφέρη σε μια τέτοια εξέλιξη; Επίσης πρέπει να θυμόμαστε πως ο κ. Παπαδήμος από το βήμα της βουλής, μετά την ανάληψη της πρωθυπουργίας της χώρας, είχε δηλώσει τα εξής: «απορρίπτεται το αίτημα των πιστωτών να διέπονται τα ομόλογα που θα προκύψουν από το PSI από το αγγλικό δίκαιο». Κε Πρωθυπουργέ εξακολουθείτε να έχετε την ίδια άποψη; Στο σημείο αυτό θα ήθελα να αναφέρω πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει στην κατοχή της Ελληνικά ομόλογα αξίας 60-70 δις €, που τα έχει πάρει ως εγγύηση από τις Ελληνικές Τράπεζες, προκειμένου να τις χρηματοδοτήσει. Όμως, έναντι της παραπάνω αξίας η ΕΚΤ έχει δώσει στις Ελληνικές Τράπεζες, ΜΟΝΟ 40-45 δις €. Τα Ελληνικά ομόλογα της ΕΚΤ εξαιρέθηκαν από το κούρεμα της αποφάσεως της 27ης Οκτωβρίου. Κατά συνέπεια η ΕΚΤ θα εισπράξει στη λήξη τους 60-70 δις € ενώ έχει πληρώσει ΜΟΝΟ 40-45 δις €. Συνεπώς, δημιουργείται κατάφορη κλοπή 20-25 δις € από τον Ελληνικό λαό!!!   
Έτσι μετά τα όσα ανέφερα παραπάνω, υπάρχει λύση στο Εθνικό, πλέον, πρόβλημα της χώρας; 
Η ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΕΙΝΑΙ Η ΣΤΑΣΗ ΠΛΗΡΩΜΗΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΧΡΕΟΥΣ για να μπορέσει με τα χρήματα αυτά να επανακινηθεί η οικονομία μας μέσω της ανάπτυξης και να μπορέσουμε σε βάθος χρόνου να πληρώσουμε τους δυνάστες δανειστές μας.
Επίσης, θα αναφέρω για άλλη μια φορά πως μετά την υπογραφή της δανειακής σύμβασης από την κυβέρνηση Παπαδήμου, ο μεγάλος δυνάστης της Ε.Ε., η Γερμανία της κ. Μέρκελ δεν θα μας έχει καμία ανάγκη και θα μας αναγκάσει να φύγουμε από την Ε.Ε. και να επιστρέψουμε στη δραχμή. Διαφωτιστικό, άλλωστε το πρόσφατο δημοσίευμα του Γερμανικού περιοδικού «Der Spiegel» που αναφέρει μεταξύ των άλλων: «Η Ευρωπαϊκή κρίση χρέους, που απειλεί πολλές ευρωπαϊκές χώρες και οδηγεί λαούς και κράτη να υποφέρουν, αποτελεί ευλογία για τη Γερμανία. Οι γείτονές μας μπορεί να υποφέρουν αλλά η ευρωπαϊκή κρίση δημιουργεί συνθήκες που ωφελούν την γερμανική οικονομία. Η Γερμανία χάρη στην κρίση απολαμβάνει αρνητικά επιτόκια στο δανεισμό της από τις αγορές, πτώση της ανεργίας και εκτίναξη των εξαγωγών». Άλλωστε, μετά την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας εννέα χωρών της ευρωζώνης, από τον «οίκο αξιολόγησης» Standard and Poors,  ξεκαθαρίζει απόλυτα το βρώμικο παιχνίδι των τραπεζιτών – κερδοσκόπων και η κ. Μέρκελ «αδειάζοντας μεγαλοπρεπώς» τον πολιτικά και ουσιαστικά χαμηλοϋψή, Σαρκοζί, παίζει μόνη της πλέον, στο παιχνίδι της εγκαθίδρυσης της παγκόσμιας δικτατορίας.
 Τέλος, ποια άλλη επιβεβαίωση χρειαζόμαστε για το τι μας περιμένει μετά την υπογραφή της δανειακής σύμβασης; Και αφού η Ελλάδα δεν έχει για Πρωθυπουργό τον Mario Monti, για να αντισταθεί περήφανα στην κ. Μέρκελ, αλλά έχει πρωθυπουργό «τον φίλο των δανειστών μας» Λουκά Παπαδήμο, τι θα πράξεις εσύ λαέ βασανισμένε; Θα υπομείνεις την υποδούλωση της πατρίδας σου; Θα υπομείνεις τον εξευτελισμό το δικό σου και της οικογένειάς σου; Θα δεχτείς την υποθήκευση του μέλλοντος των παιδιών σου; Θα περιμένεις να σου δώσουν και το σχοινί που θα σε κρεμάσουν ή θα επαναστατήσεις και θα προλάβεις να τους κρεμάσεις πρώτος;

Παναγιώτης Αποστόλου
Οικονομολόγος


ΟΛΕΣ ΟΙ ΔΕΚΟ ΣΤΟ ΣΦΥΡΙ!!!


Ρεπορτάζ : Ζώης Τσιώλης
(από το Βήμα της Κυριακής)
Ωθηση στην υλοποίηση της πολιτικής των ιδιωτικοποιήσεων δίνει η κυβέρνηση με την "απορρόφηση" της γενικής γραμματείας αποκρατικοποιήσεων από την γραμματεία των ΔΕΚΟ. Ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος κι ο... 
υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Ντίνος Ρόβλιας υπέγραψαν την απόφαση συνένωσης των γραμματειών. Το νέο σχήμα θα έχει επικεφαλής τον μέχρι χθές γραμματέα ΔΕΚΟ κ. Γιώργο Κυριακό ενώ ο κ. Γιώργος Χριστοδουλάκης αποχωρεί.

Μετά την κίνηση αυτή πλέον θα υπάρχουν δύο πόλοι εξουσίας για τις αποκρατικοποιήσεις που καλούνται να συνεργαστούν. Η γενική γραμματεία που θα εφαρμόζει τα σχέδια εξυγίανσης και θα προετοιμάζει τα σχέδια αποκρατικοποίησης για την κάθε επιχείρηση ξεχωριστά και το Ταμείο Αξιοποίησης της Δημόσιας Περιουσίας το οποίο πέραν των τίτλων (μετοχών κλπ) δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών συγκεντρώνει και τους τους τίτλους ιδιοκτησίας ακινήτων κυριότητας του δημοσίου. Στο Ταμείο αυτό διευθύνων σύμβουλος είναι ο κ. Κ. Μητρόπουλος, ο οποίος θα έχει κεντρικό ρόλο στην ολοκλήρωση της πολιτικής αυτής. 

Οι εξελίξεις, που επιταχύνθηκαν ενόψει και της άφιξης της τρόικας καθιστούν προφανές ότι πλέον όλες οι ΔΕΚΟ είναι υποψήφιες πρός ιδιωτικοποίηση.

Υπενθύμιζεται ότι οι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο εταιρίες στις οποίες εφαρμόζονται ήδη προγράμματα εξυγίνασης θα είναι πρώτες στον κατάλογο ιδιωτικοποίησης.

Κι αυτές είναι:

1. Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδος (ATEbank) Α.Ε

2. Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού (ΔΕΗ) Α.Ε.

3. Δημόσια Επιχείρηση Αερίου (ΔΕΠΑ) Α.Ε.

4. Ελληνικά Ταχυδρομεία (ΕΛ.ΤΑ.) Α.Ε.

5. Εταιρεία Ύδρευσης Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ) Α.Ε.

6. Εταιρεία Ύδρευσης Αποχέτευσης Πρωτεύουσας (ΕΥΔΑΠ) Α.Ε.

7. ΛΑΡΚΟ

8. ΟΠΑΠ Α.Ε.

9. Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ) Α.Ε.

10. Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ) Α.Ε.

11. Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο Α.Ε.

12. ΕΛΠΕ

Ο ΠΕΡΙΣΣΟΣ ΑΠΟΡΡΙΠΤΕΙ ΤΟ ΦΛΕΡΤ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

Το… φορτικό «φλερτ» του ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να αποκρούσει με κάθε τρόπο η ηγεσία του ΚΚΕ εδώ και καιρό και στις περισσότερες των περιπτώσεων το «άδειασμα» δεν είναι ιδιαίτερα ευγενικό.

Και μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να μην πτοείται και να επαναλαμβάνει τα καλέσματά του με αντικείμενο τη συγκρότηση ενός αντιμνημονιακού μετώπου με δυνάμεις αριστερές και προοδευτικές, αλλά και ο Περισσός δεν κουράζεται να υπογραμμίζει το χάος που τον χωρίζει από τις εν λόγω δυνάμεις και να επιδίδεται στην αποδόμηση της εσφαλμένης κατ’ αυτόν αντίληψης ότι μια κυβέρνηση αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων μπορεί να είναι πραγματικά φιλολαϊκή χωρίς ανατροπή του μοντέλου της οικονομίας.

 
Ως εκ τούτου συνεχίζει να διεκδικεί σθεναρά το ακροατήριό του από το πεδίο των κοινωνικών διεργασιών που συντελούνται σε αυτή τη φάση της αποσύνθεσης του δικομματισμού.

Αυτό που η ηγεσία του ΚΚΕ υπερασπίζεται ως θέση είναι αφενός ότι ένας συνασπισμός ετερόκλητων δυνάμεων δεν θα μπορέσει να δώσει διέξοδο στα προβλήματα του λαού, αλλά θα ενσωματωθεί στο υπάρχον σύστημα που ορίζουν τα «μονοπώλια».

Αφετέρου, σε ό,τι αφορά το ίδιο και τη δική του… απουσία φιλοδοξίας να κυβερνήσει «αύριο το πρωί», αυτή εδράζεται στην πεποίθηση ότι χωρίς την ιδεολογική και πολιτική ηγεμονία του ΚΚΕ, η συμμετοχή «της εργατικής τάξης και των συμμάχων της» σε μια κυβέρνηση θα είναι «ζημιά για τον λαό» και βέβαια θα διέπεται από κραυγαλέες αντιφάσεις, τις οποίες η Αλέκα περιέγραψε ως εξής:
«Δηλαδή να λέμε συνθήματα υπέρ του λαού και να επικαλούμαστε την υπερενενηντάχρονη ιστορία μας και από την άλλη μεριά να καθόμαστε να συζητάμε για την κατάργηση του δώρου Πάσχα και Χριστουγέννων».

Έτσι παραμονή των εορτών η Αλέκα Παπαρήγα αποκάλεσε «πολιτική και εκλογική μπλόφα» το «αντιμνημονιακό μέτωπο» που έχει εξαγγείλει ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ πριν από λίγες μέρες επανήλθε λέγοντας πως «προοδευτική κυβέρνηση με όρους συνύπαρξης με τα μονοπώλια» δεν μπορεί να υπάρξει. «Εμείς την πολιτική μας τη λέμε ολόκληρη» διεμήνυσε προς διάφορες κατευθύνσεις (ο νοών νοείτω), «δεν βγαίνουμε να πούμε ότι μπορεί να γίνει μια κυβέρνηση και να επιβάλει δυο – τρεις καλές λύσεις.Αυτά τα λένε άλλα κόμματα, τα οποία λένε ψέματα».

Ο άμεσος στόχος
Αν η συμμετοχή μας σε μια κυβέρνηση ήταν αρκετή για να ανακόψει τις συνέπειες της κρίσης, θα το κάναμε, είπε η Αλέκα, αλλά «αυτό είναι αδύνατο» συμπλήρωσε και παρέπεμψε στην επόμενη μέρα, όπου τα κόμματα της όποιας προοδευτικής ή αριστερής συγκυβέρνησης «θα έχουν να αντιμετωπίσουν μνημόνια επί μνημονίων, δάνεια επί δανείων, τον ΣΕΒ, τους συνδικαλιστικούς φορείς της εργοδοσίας».

Αφού λοιπόν δεν μπορεί να υπάρξει μια προοδευτική φιλολαϊκή κυβέρνηση, αλλά ούτε είναι ορατή η ανατροπή των μονοπωλίων στο εγγύς μέλλον, τι μένει; Το ΚΚΕ στέλνει το μήνυμα ότι ο λαός «μπορεί κάτι να κερδίσει», αν από τις ερχόμενες εκλογέςπροκύψει μια αδύναμη κυβέρνηση, ενώ η Αλέκα εκφράζει ανοιχτά την προτίμηση του κόμματος στον στόχο του να μην μπορεί καν να σχηματιστεί αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Την ίδια στιγμή άμεσος στόχος του Περισσού είναι η αύξηση της δικής του επιρροής(και αποτύπωση αυτής της αύξησης και σε εκλογικά ποσοστά), όπως μαρτυρούν και τα αδιάλειπτα καλέσματά του για «συμπόρευση με το ΚΚΕ». Η προτροπή του απευθύνεται βέβαια στα εργατικά, λαϊκά και μικρομεσαία στρώματα, ανεξαρτήτως του πολιτικού χώρου από τον οποίο προέρχονται:

«Εμείς προσδιορίζουμε κοινωνικές δυνάμεις» στις οποίες το κόμμα απευθύνεται, διευκρίνισε η Αλέκα, λέγοντας ειδικότερα ότι «απευθυνόμαστε στον εργάτη και στον νεοδημοκράτη και σε αυτόν που ανήκει στο ΠΑΣΟΚ» και «επιδιώκουμε να εκφράσουμε αντικειμενικά τα συμφέροντα της σύγχρονης εργατικής τάξης και ενός μεγάλου μέρους, όχι όλων, των αυτοαπασχολουμένων και ενός μεγάλου μέρους της αγροτιάς, όχι όλης της αγροτιάς».

Διευκρινίζοντας περαιτέρω σημείωσε ότι ο Περισσός «μιλάει» με όρους κοινωνικών δυνάμεων, γιατί «όταν μιλάς με όρους αριστεράς, δεξιάς, κέντρου, σήμερα δεν λες τίποτα».
topontiki.gr