ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: ΑΠΟ ΠΟΤΕ ΗΞΕΡΕ Ο ΣΑΜΑΡΑΣ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΟΥ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ

Διαβάσαμε σήμερα στην τελευταία σελίδα της Πελοποννήσου ένα μικρό παρασκήνιο σχετικά με το πότε και υπό ποιες ...

ΠΟΙΟΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ ΚΑΤΑΡΓΟΥΝΤΑΙ

255 οργανισμοί που απασχολούν περισσότερους από 6.000 εργαζομένους ...

ΠΛΑΦΟΝ 2.2ΟΟ ΕΥΡΩ ΣΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Επιφυλάξεις εκφράζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για το αν και κατά πόσο η θέσπιση πλαφόν 2.400 ευρώ στις συντάξεις είναι αρκετή...

ΑΝΑΖΗΤΟΥΝΤΑΙ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΡΟΝ, ΜΕΤΡΑ ΥΨΟΥΣ 11,6 ΔΙΣ ΕΥΡΩ

Σε τεντωμένο σχοινί προσπαθεί να ισορροπήσει το οικονομικό επιτελείο...

ΑΠΑΛΛΑΓΕΣ ΤΕΛΟΣ ΓΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΥΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 40.000 ΕΥΡΩ

Το βασικό σενάριο προβλέπει διατήρηση των απαλλαγών και εκπτώσεων για τους έχοντες εισοδήματα έως 30.000 ευρώ...

ΣΤΡΑΤΟΣ ΚΑΤΑ ΔΙΑΔΗΛΩΤΩΝ ΣΤΗ ΝΙΓΗΡΙΑ


Με φορτηγά και με ελαφρά τεθωρακισμένα οχήματα προσπάθησε σήμερα το πρωί ο στρατός να διαλύσει εκατοντάδες διαδηλωτές στο Λάγκος της Νιγηρίας, κατά τη διάρκεια της γενικής απεργίας, που...
διανύει τη δεύτερη εβδομάδα.

Περίπου χίλιοι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν το πρωί σε δρόμο κοντά στην περιοχή στην οποία συγκεντρώνονται καθημερινά διαδηλωτές στο Λάγκος όπου είχαν αναπτυχθεί νωρίτερα οπλισμένοι στρατιώτες.

Ο πρόεδρος της Νιγηρίας Γκούντλακ Τζόναθαν ανακοίνωσε σήμερα μείωση  30% της τιμής της βενζίνης σε μια προσπάθεια να σταματήσει η γενική απεργία που άρχισε στις 9 Ιανουαρίου.

Το πρωί, για πρώτη φορά από την έναρξη των διαδηλώσεων, στρατιώτες έστησαν οδοφράγματα σε στρατηγικά σημεία του Λάγκος.

ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΧΕΔΙΑΖΕΙ Ο ΓΙΩΡΓΟΣ


Aπό το : Πρώτο Θέμα
Στην πολιτική – και όχι μόνο, αλλά ειδικά σε αυτή - ο χρόνος είναι από τις πιο σημαντικές παραμέτρους για το πώς διαμορφώνονται τα πράγματα και καθορίζονται οι εξελίξεις. Αν και φαινομενικά το εθνικό συμβούλιο τουΠΑΣΟΚ αποφάσισε κάποια... 
διαδικαστικά θέματα, το πλέον ουσιώδες από τη διήμερη συνεδρίαση είναι ότι έδωσε στον Γιώργο Παπανδρέου πολύ χρόνο για να παραμείνει ισχυρός στο πολιτικό παιχνίδι και να διαμορφώσει τη στρατηγική του. Μία στρατηγική, που συνοψίζεται στο σύνθημα «δικαίωση της διετούς κυβερνητικής πολιτικής του». Στην πραγματικότητα ο κ. Παπανδρέου δεν είναι ένας πολιτικός, που τελεί σε αποχώρηση, αλλά απολύτως ενεργός στο πολιτικό παίγνιο και με στόχο την ολική επαναφορά του, μετά την άτακτη παράδοση της πρωθυπουργίας σε κυβέρνηση συνεργασίας τον περασμένο Νοέμβριο, εξαιτίας της αδυναμίας του να χειριστεί το οικονομικό πρόβλημα της χώρας.

Με την απόφαση του εθνικού συμβουλίου καθίσταται πλέον εξαιρετικά πιθανό να είναι και πάλι ο κ. Παπανδρέου επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ στις επικείμενες εθνικές εκλογές. Η απόφαση προσδιορίζει τη διαδικασία και περίπου το χρόνο της εκλογής προέδρου. Στη διαδικασία αυτή ο κ. Παπανδρέου μπορεί να είναι παρών, καθώς δεν έχει πει ποτέ δημόσια ότι αποχωρεί, ενώ τα χρονικά δεδομένα, που έχουν τεθεί τον ευνοούν. Συγκεκριμένα υπάρχουν τρία ενδεχόμενα για το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα με το πρόβλημα χρέους, που καθορίζει και τις πολιτικές εξελίξεις:
Πρώτο σενάριο: να ναυαγήσει το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων και το νέο δανειακό πρόγραμμα της χώρας, οπότε επέρχεται χρεοκοπία και αρνητικές επιπτώσεις για την ελληνική οικονομία, όπως χρεοκοπία. Σε αυτή την περίπτωση καταρρέει η κυβέρνηση Παπαδήμου και προκαλούνται αμέσως εθνικές εκλογές, με αποτέλεσμα το ΠΑΣΟΚ να μην έχει χρόνο για να εκλέξει με κάλπες νέο αρχηγό. Η εναλλακτική πρόταση, που πλάσαρε η Άννα Διαμαντοπούλου να εκλεγεί ο υποψήφιος πρωθυπουργός, σε μία τέτοια περίπτωση από την κοινοβουλευτική ομάδα, έχει μηδαμινή σημασία, καθώς το ερώτημα είναι τότε, ποιος θα βρεθεί για να φορτωθεί την εκλογική συντριβή του ΠΑΣΟΚ σε μία διαλυμένη χώρα και ένα υπό κατάρρευση πολιτικό σκηνικό.

Δεύτερο σενάριο: και πιο πιθανό ίσως, είναι να ολοκληρωθούν με επιτυχία οι διαπραγματεύσεις για το PSI και τη νέα δανειακή σύμβαση, περί τα μέσα με τέλη Μαρτίου. Όλα αυτά απαιτούν σκληρές πολιτικές, κοινοβουλευτικές και κοινωνικές μάχες, καθώς το πρόγραμμα, που θα αναγκαστεί να υιοθετήσει η ελληνική κυβέρνηση για να εξασφαλίσει το νέο δανεισμό, θα συναντήσει ισχυρές πολιτικές και κοινωνικές αντιδράσεις. Σε τέτοιες συνθήκες είναι σχεδόν αδύνατο να στήσει το ΠΑΣΟΚ εσωκομματικές κάλπες για να εκλέξει αρχηγό, ενώ με την ολοκλήρωση της οικονομικής διαδικασίας, η ΝΔ θα αποσύρει τη στήριξή της από την κυβέρνηση Παπαδήμου και θα ζητήσει εκλογές, όπως προβλέπει η συμφωνία των πολιτικών αρχηγών.
Έτσι αναμένεται να συμβούν δύο πράγματα: Αφενός το ΠΑΣΟΚ δεν θα έχει τον αναγκαίο χρόνο για την εκλογή νέου προέδρου, αφετέρου είναι πολύ λογικό η επιτυχής ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για την εφαρμογή της απόφασης της 26ης Οκτωβρίου να οδηγήσει τον κ. Παπανδρέου να μιλήσει για επιτυχία της δικής του πολιτικής για τη «σωτηρία της χώρας», άρα πρέπει ο ίδιος να κριθεί από τον ελληνικό λαό.
Τρίτο σενάριο: είναι να πάρει κι άλλο χρόνο η κυβέρνηση Παπαδήμου για να προωθήσει διαρθρωτικές αλλαγές και να μην γίνουν εκλογές αμέσως μετά την υπογραφή της νέας δανειακής σύμβασης και την ολοκλήρωση του PSI. Τότε, υποτίθεται, ότι θα υπάρχει χρόνος για να γίνουν οι εσωκομματικές διαδικασίες στο ΠΑΣΟΚ, αλλά το κρισιμότερο είναι σε αυτή την περίπτωση το ερώτημα γιατί να μην είναι και πάλι υποψήφιος ο κ. Παπανδρέου, ο οποίος στο μεταξύ θα έχει ανασυντάξει τον κομματικό μηχανισμό του. Ορισμένοι ευελπιστούν ότι αντικειμενικός σκοπός του κ. Παπανδρέου είναι να παραμείνει στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ έως τον Ιούνιο, ώστε να επανεκλεγεί στην προεδρία της Σοσιαλιστικής Διεθνούς και μετά θα αποχωρήσει, αλλά αυτό είναι περισσότερο ευσεβής πόθος, παρά αντικειμενικό πολιτικό δεδομένο. 

Κοινός παρονομαστής σε όλα αυτά είναι το γεγονός ότι ο κ. Παπανδρέου απέφυγε να πει στο εθνικό συμβούλιο ότι αποχωρεί από την ηγεσία και δεν προτίθεται να είναι υποψήφιος. Όσο για την προσέγγιση, που λέει ότι ο κ. Παπανδρέου θα αναγκαστεί να φύγει υπό το βάρος των αρνητικών δημοσκοπήσεων και της πιθανής μεγάλης ήττας στις εθνικές εκλογές, μάλλον αυταπατάται, αφού ο πρώην πρωθυπουργός δεν πτοήθηκε από τέτοια δεδομένα ούτε το 2008, όταν κατρακυλούσε το ΠΑΣΟΚ στα γκάλοπ, ενώ είναι αμφίβολο εάν έχει σημασία για τους σχεδιασμούς του, η εκλογική συντριβή του κόμματος, καθώς μπορεί να ελπίζει σε μακροπρόθεσμη επανάκαμψη του Κινήματος, με βάση την εμπειρία από τη λειτουργία του δικομματισμού στη χώρα.

TI ΑΛΛΑΖΕΙ ΣΕ ΦΟΡΟΥΣ, ΚΛΕΙΣΤΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ, ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ, ΧΡΕΗ


Ρεπορτάζ : Έλενα Λάσκαρη
(από ΤΑ ΝΕΑ)
Πληθώρα μικρών ή μεγαλύτερων αλλαγών σε φόρους, συντάξεις και κλειστά επαγγέλματα φέρνει το πολυνομοσχέδιο-σκούπα που συζητείται με τη διαδικασία του επείγοντος στη Βουλή. Με δεκάδες διατάξεις μεταξύ άλλων επιδιώκεται... 
αύξηση των δημοσίων εσόδων με νέα ευνοϊκή ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών, αλλά και με την επαναφορά των αντικειμενικών κριτηρίων ελέγχου για 800.000 ελεύθερους επαγγελματίες.
Οσοι έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο μπορούν να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους με ελάχιστη μηνιαία δόση 100 ευρώ και σε διάστημα που μπορεί να φτάνει ακόμα και τα πέντε χρόνια. Ανάλογη δυνατότητα δίνεται και σε όσους έχουν ανοιχτούς λογαριασμούς με τα ασφαλιστικά ταμεία. Την ίδια ώρα, πάντως, επιστρατεύονται και αυστηρές ποινές για όσους έχουν συσσωρευμένες υποχρεώσεις ασφαλιστικών εισφορών που υπερβαίνουν τα 150.000 ευρώ. Με σχετική ρύθμιση καθιερώνεται Αυτόφωρο και για όσους χρωστούν ασφαλιστικές εισφορές άνω των 150.000 ευρώ στα πρότυπα των συλλήψεων για όσους έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη προς την Εφορία.
Στο νομοσχέδιο προβλέπεται ακόμη το περαιτέρω άνοιγμα ορισμένων κλειστών επαγγελμάτων, όπως για παράδειγμα των δικηγόρων και των συμβολαιογράφων, επισπεύδεται η απελευθέρωση των οδικών μεταφορών, ενώ επιδιώκονται παράλληλα επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων και διευκόλυνση των επενδύσεων.


Οι βασικές διατάξεις του νομοσχεδίου που συζητείται αυτές τις μέρες στη Βουλή είναι:
Αντικειμενικά κριτήρια
Ο κλοιός των φορο-ελέγχων σφίγγει για 800.000 ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες. Για τον προσδιορισμό των καθαρών κερδών τους, των οφειλόμενων φόρων και ΦΠΑ θα λαμβάνονται υπόψη τεχνικές έμμεσου προσδιορισμού, σταθμίζοντας μεταξύ άλλων τραπεζικές καταθέσεις και δαπάνες σε μετρητά. Επί της ουσίας το υπουργείο Οικονομικών επιστρατεύει μεθόδους που χρησιμοποιεί εδώ και χρόνια η αμερικανική φορολογική αστυνομία (IRS) αλλά και άλλες χώρες της ΕΕ προκειμένου να αποκρούσει τη φοροδιαφυγή στους κόλπους των ελευθέρων επαγγελματιών. Για την ενεργοποίηση των αντικειμενικών κριτηρίων, μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου θα απαιτηθεί υπουργική απόφαση με την οποία θα περιγράφεται επακριβώς ο τρόπος προσδιορισμού των καθαρών κερδών των ελευθέρων επαγγελματιών.

Ρύθμιση χρεών
Περίπου 900.000 φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις με ληξιπρόθεσμα χρέη 42 δισ. ευρώ μπορούν να υπαχθούν στην ευνοϊκότερη ρύθμιση που έχει καθιερωθεί ποτέ. Με ελάχιστη δόση 100 ευρώ τον μήνα και δόσεις που μπορούν να φτάσουν ακόμα και τις εξήντα (με διαγραφή προσαυξήσεων από 25% έως και 100% ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων), οι οφειλέτες μπορούν να αποφύγουν Αυτόφωρο και κατασχέσεις περιουσιακών τους στοιχείων. Οσοι επιθυμούν να μπουν στη ρύθμιση θα πρέπει να υποβάλλουν στην εφορία ή το τελωνείο όπου είναι βεβαιωμένες οι οφειλές τους αίτηση έως τις 29 Φεβρουαρίου. Για πρώτη φορά μάλιστα, στη ρύθμιση μπορούν να υπαχθούν οφειλές οι οποίες καθίστανται ληξιπρόθεσμες έως και τις 29 Φεβρουαρίου, σε αντιδιαστολή με προηγούμενες ρυθμίσεις όπου υπάγονταν οφειλές οι οποίες είχαν γίνει ληξιπρόθεσμες σε παρελθόντα χρόνο. Υπάγονται δηλαδή και ληξιπρόθεσμα χρέη της τελευταίας στιγμής.

Οφειλές στα Ταμεία
800.000 επιχειρήσεις και επαγγελματίες με συνολικές οφειλές 11 δισ. ευρώ μπορούν να κερδίσουν διαγραφή προσαυξήσεων από 50% έως και 100% αν εξοφλήσουν (αντιστρόφως ανάλογα της διαγραφής προσαυξήσεων) εφάπαξ ή έως σε εννέα δόσεις. Οφειλές και πρόσθετες επιβαρύνσεις όπως είχαν διαμορφωθεί στις 31/12/2011 κεφαλαιοποιούνται και στη συνέχεια ρυθμίζονται με ευνοϊκούς όρους. Κάθε δόση δεν μπορεί να είναι μικρότερη των 150 ευρώ και η σχετική αίτηση θα πρέπει να υποβληθεί στα ασφαλιστικά ταμεία έως τις 29 Φεβρουαρίου.

Αυτόφωρο για εισφορές
Το υπουργείο Εργασίας φέρεται να... ζήλεψε τη «δόξα» του υπουργείου Οικονομικών με τις αλλεπάλληλες συλλήψεις για χρέη προς το Δημόσιο - οι οποίες όμως επί του παρόντος δεν έχουν παρά ελάχιστα εισπρακτικά αποτελέσματα - και αποφάσισε ότι όσοι οφείλουν ασφαλιστικές εισφορές πάνω από 150.000 ευρώ θα είναι αντιμέτωποι με Αυτόφωρο. Η ποινική δίωξη θα ασκείται ύστερα από αίτηση του προϊσταμένου του ΙΚΑ προς τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών της έδρας του, συνοδευόμενη από πίνακα των οφειλομένων ασφαλιστικών εισφορών, συμπεριλαμβανομένων των κάθε είδους πρόσθετων τελών ή προσαυξήσεων. Η πράξη μπορεί να κριθεί ατιμώρητη, εάν το ποσό που οφείλεται εξοφληθεί μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης σε οποιονδήποτε βαθμό.

Εισπρακτικές
για ληξιπρόθεσμα...
Επιστρατεύονται για να «κυνηγήσουν» όσους έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη στο Δημόσιο στα ασφαλιστικά ταμεία αλλά και τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Παρ' ότι ο ισχύον νόμος θέτει ουσιαστικούς περιορισμούς στις πρακτικές που χρησιμοποιούν οι εισπρακτικές εταιρείες, η πίεση που ασκούν (με αλλεπάλληλα τηλεφωνήματα ή και «επισκέψεις» στον χώρο εργασίας) στον οφειλέτη είναι γνωστές. Εφεξής θα κυνηγάνε και ληξιπρόθεσμα χρέη για λογαριασμό του Δημοσίου, με το έργο τους να επικεντρώνεται κυρίως στον εντοπισμό των περιουσιακών στοιχείων των οφειλετών τα οποία θα μπορούν να κατασχεθούν.

... και εξόφληση
ληξιπρόθεσμων σε «είδος»
Οσοι έχουν οφειλές προς το Δημόσιο και θέλουν να τις πληρώσουν αλλά δεν έχουν τη ρευστότητα, μπορούν να εκχωρήσουν στο Δημόσιο περιουσιακά τους στοιχεία όπως ακίνητα, αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής ή ακόμα και μετοχές. Οταν τα περιουσιακά αυτά στοιχεία πουληθούν το Δημόσιο θα εισπράξει το τίμημα για να κλείσει τους ανοιχτούς λογαριασμούς. Φοροτεχνικοί επισημαίνουν ότι η διάταξη αυτή είναι πολύ δύσκολο να εφαρμοστεί.

Κανένα επίδομα
υψηλότερο από τη σύνταξη
Συνταξιούχοι με σύνταξη χαμηλότερη των 400 ευρώ, δεν θα μπορούν να λαμβάνουν δώρο Χριστουγέννων και επιδόματα Πάσχα και αδείας, υψηλότερα από τα ποσά που ελάμβαναν πριν από την καθήλωση των επιδομάτων αυτών στα 400 και 200 ευρώ αντίστοιχα. Με την περικοπή της 13ης και 14ης σύνταξης, καθιερώθηκαν τα επιδόματα των 400 και 200 ευρώ. Ομως ο νομοθέτης δεν προέβλεψε ότι ορισμένοι συνταξιούχοι ελάμβαναν σύνταξη χαμηλότερη από 400 ευρώ και μετά το «μαχαίρι» στο δώρο Χριστουγέννων βρέθηκαν να λαμβάνουν μεγαλύτερο δώρο (π.χ. σύνταξη 300 και δώρο 400). Με τη σχετική διάταξη ανοίγει ο δρόμος για τις σχετικές προσαρμογές.

Δεν πληρώθηκες -
δεν πληρώνεις φόρο
Μισθωτοί που εισπράττουν καθυστερημένα και σε έτος μεταγενέστερο αποδοχές του 2011, μπορούν να φορολογηθούν για αυτές όταν τις εισπράξουν. Σήμερα προβλέπεται φορολόγηση ακόμα και επί χρωστούμενων αποδοχών, όμως σύμφωνα με στοιχεία των επιθεωρητών εργασίας, εννιά στις δέκα επιχειρήσεις καθυστερούν τις πληρωμές μισθών από λίγες μέρες έως και αρκετούς μήνες.

Εφεδρεία
Για όσους εργαζόμενους εντάσσονται σε καθεστώς εφεδρείας, η έκδοση της σύνταξης θα γίνεται το αργότερο εντός τεσσάρων μηνών μετά την κατάθεση των δικαιολογητικών.

Βαθμολόγιο
Υπάλληλοι του Δημοσίου με τα ίδια προσόντα, ανεξάρτητα από τον χρόνο απόκτησης των προσόντων τους, θα έχουν την ίδια βαθμολογική μεταχείριση.

Κλειστά επαγγέλματα
Επειτα από αρκετούς μήνες διαλόγου, υπαναχωρήσεων και πολιτικής περισυλλογής, ορισμένα κλειστά επαγγέλματα ανοίγουν πλήρως ή μερικώς. Με τις διατάξεις του νομοσχεδίου ο δρόμος ανοίγει για τη σύσταση δικηγορικών εταιρειών, καταργούνται οι περιορισμοί διαφήμισης και καθιερώνεται η υποχρέωση των δικηγορικών συλλόγων να δημοσιεύουν σε ετήσια βάση τα οικονομικά τους. Καταργείται παράλληλα η προϋπόθεση της ελληνικής ιθαγένειας για τους συμβολαιογράφους, ενώ εμπορικές επιχειρήσεις και κοινοτικοί μεταφορείς θα μπορούν να ασκούν από τις 29 Φεβρουαρίου το επάγγελμα του οδικού μεταφορέα. Δεν αντιμετωπίζονται πάντως οι επιφυλάξεις της τρόικας σχετικά με τις «νόμιμες αμοιβές» ή «τιμές αναφοράς» που έχουν αντικαταστήσει τις κατώτατες αμοιβές για τους μηχανικούς και τους δικηγόρους.

Φορολογικό πιστοποιητικό
Αντιμέτωπες με πρόστιμα από 10.000 έως και 100.000 ευρώ έρχονται όσες ΑΕ και ΕΠΕ δεν έχουν - όπως προβλέπει η υφιστάμενη νομοθεσία - φορολογικό πιστοποιητικό από ορκωτούς ελεγκτές. Οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις μάλιστα θα ελεγχθούν κατά προτεραιότητα από τον ελεγκτικό μηχανισμό του υπουργείου Οικονομικών.

Επενδύσεις
Επιχειρείται η διευκόλυνση των στρατηγικών επενδύσεων και η τόνωση του επενδυτικού ενδιαφέροντος με τη μείωση του ποσοστού της εγγυητικής επιστολής για τη φερεγγυότητα του επενδυτή και τη γνησιότητα και ακρίβεια των δικαιολογητικών από το 2% στο 0,5% του συνολικού κόστους της επένδυσης. Η ρύθμιση έρχεται την ώρα όπου η έκδοση εγγυητικών επιστολών αντιμετωπίζει μεγάλες δυσκολίες εξαιτίας της επιφυλακτικότητας των τραπεζών και της δυσχερούς θέσης στην οποία έχουν περιέλθει οι επιχειρήσεις.

Μερίσματα
Η φορολόγησή τους θα είναι αυτοτελής με συντελεστή 25% και δεν θα φορολογούνται με βάση την κλίμακα όπως ίσχυε. Επιβαρύνονται όσοι εισέπρατταν μερίσματα και τα συνολικά τους εισοδήματα δεν υπερβαίνουν τα 32.000 ευρώ (οπότε οι συντελεστές της κλίμακας είναι χαμηλότεροι).

Αποκρατικοποιήσεις
Το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου μπορεί να αναθέτει σε χρηματιστηριακές εταιρείες την πώληση μετοχών εισηγμένων στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Οι χρηματιστηριακές είτε θα εγγυώνται τη συνολική αναμενόμενη πρόσοδο είτε θα προσφέρουν τις προς πώληση μετοχές στις τρέχουσες τιμές με ή χωρίς άνοιγμα βιβλίου προσφορών.

Ρυθμίσεις χρεών ΟΤΑ
Θα μπορούν να δανειοδοτούνται από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων για την εξόφληση χρεών τους που δημιουργήθηκαν έως τις 31 Δεκεμβρίου 2011.

Κλειτον… on the rocks!

Κι ο Παναθηναϊκός πίνει στην υγειά της κορυφής! 

Ξαπλώνοντας στα… παγάκια των «Ζωσιμάδων», ο Σίλβα Κλέιτον κέρασε μεγάλη νίκη τους «πράσινους» επί του ΠΑΣ Γιάννινα με 1-0

Το απίστευτο γκολ του Βραζιλιάνου στο 85' δικαίωσε τη μεγάλη εμφάνιση του Καρνέζη και επέτρεψε στην ελλιπέστατη ομάδα του Φερέιρα να ορίζει την τύχη της για την πρώτη θέση της βαθμολογίας! 

Με 40λεπτη καθυστέρηση ξεκίνησε το παιχνίδι, κατόπιν απόφασης του διαιτητή Σπάθα που προκάλεσε οργισμένη ανακοίνωση του Παναθηναϊκού στο ημίχρονο. 


Πώς έπαιξε 

Ανοιχτά στόματα και απορημένα βλέμματα άφησε η ανακοίνωση της ενδεκάδας του Παναθηναϊκού! Είτε εκούσια, είτε ακούσια, ο Ζεσουάλδο Φερέιρα επεφύλαξε μεγάλες εκπλήξεις στο αρχικό σχήμα, αφήνοντας έξω απ’ αυτό τους Λέτο (παραπονέθηκε για ενοχλήσεις), Ζέκα (ταλαιπωρούνταν από ίωση) και Σπυρόπουλο, ενώ διατήρησε βασικό τον Καρνέζη αντί του Καπίνο. 

Έτσι, το γνώριμο 4-4-2 διαμορφώθηκε ως εξής: Κάτω από τα δοκάρια ο Καρνέζης και στην άμυνα -από αριστερά προς τα δεξιά- οι Ιωαννίδης, Κατσουράνης, Μπιάρσμιρ και Βύντρα. Στα χαφ βρέθηκαν οι Σιμάο-Βιτόλο, στα πλάγια οι Κουίνσι (αριστερά), Μαυρίας (δεξιά) και δίδυμο στην επίθεση ήταν οι Κλέιτον-Τοτσέ. 

 

Δεν… χρειάστηκε Καπίνο να θυμίζεις! 

Παγωμένο -κι όχι μονάχα λόγω τερέν- αποδείχθηκε το πρώτο μέρος για τον Παναθηναϊκό. Με προτεραιότητα όλων των παικτών να μείνουν όρθιοι στο γήπεδο, οι «πράσινοι» χρωστούν μεγάλη χάρη στον Καρνέζη για το ότι έμειναν όρθιοι στο ματς. Μετά την ανεπιτυχή… ανταρσία του Λέτο, λοιπόν, ώστε να υπάρξει οριστική διακοπή, ο Έλληνας γκολκίπερ κατάφερε να μη λείψει καθόλου στους φίλους των «πράσινων» ο Καπίνο (νικώντας τον Μπεσέρα και δυο φορές σε τετ α τετ τον Βίλα). 

Αυτό ακριβώς που απέτυχε να κάνει ενδιάμεσα ο Τοτσέ με τον… Τζιμπρίλ Σισέ. Σε ένα ακόμα τετ α τετ απ’ αυτά που ο Γάλλος έχανε κάθε Λαμπρή και Χριστούγεννα, ο Ισπανός ξόδεψε την καλύτερη ευκαιρία του Παναθηναϊκού (ο Κηπουρός απέκρουσε το καθυστερημένο πλασέ του). Τον ανάγκασε, έτσι, να δει με αγωνία το βολέ του Ζαραδούκα -λίγο πριν την ανάπαυλα- να γλείφει το δοκάρι του Καρνέζη. 

Έσπασε τον πάγο… 

Όπως ακριβώς τελείωσε το πρώτο ημίχρονο, ξεκίνησε και το δεύτερο: Με τον Καρνέζη να φωνάζει «μόνος μου και όλοι σας» (νέα απόκρουση σε τετ α τετ του Γεωργίου). Δυστυχώς για τον Παναθηναϊκό… ζήλεψε και ο Κηπουρός! Ο γκολκίπερ του ΠΑΣ αρνήθηκε ανάλογα εντυπωσιακά σε Κουίνσι και Κατσουράνη (σουτ και κεφαλιά αντίστοιχα) το γκολ που θα επιβράβευε την άνοδο των «πράσινων» μετά την είσοδο του Λέτο. Προσωρινά… 

Διότι αφού ο Σκούφαλης (με πλασέ στην εναέρια ζωή των Ιωαννίνων) δεν μπόρεσε να εξαργυρώσει το μοναδικό λάθος του Καρνέζη στο παιχνίδι, ο Παναθηναϊκός το «χτύπησε» πιο δυνατά από ποτέ. Δεν δικαιώθηκε με το σουτ που θα εξιλέωνε τον Τοτσέ -κι έβγαλε στη γραμμή ο Ζαραδούκας. Δικαιώθηκε, όμως, με το απίστευτο ψαλίδι του Κλέιτον (μετά από νέα απόκρουση του Κηπουρού) που… έκοψε μαχαίρι τις ελπίδες του ΠΑΣ να πάρει έστω τον πόντο. 

ΠΑΣΟΚ: ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ


Την πρόταση του προέδρου και του Πολιτικού Συμβουλίου για το πολιτικό πλαίσιο και τις διαδικασίες του εσωκομματικού διαλόγου και την εκλογή προέδρου ενέκρινε αργά το βράδυ το Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ. Η πρόταση εγκρίθηκε με πολύ μεγάλη πλειοψηφία, σχεδόν...
ομόφωνα, όπως είπε ο πρόεδρος της συνεδρίασης Βασίλης Έξαρχος.
Στη διάρκεια των διήμερων εργασιών του Εθνικού Συμβουλίου κατατέθηκαν και άλλες, επιμέρους προτάσεις οι οποίες, όπως αποφάσισε το Εθνικό Συμβούλιο, θα τεθούν υπόψη του Πολιτικού Συμβουλίου, το οποίο θα εμπλουτίσει τα κείμενα της σημερινής απόφασης και θα προσδιορίσει τις διαδικασίες που θα ακολουθηθούν στο εξής μέχρι τη διεξαγωγή του Συνεδρίου.
Θα προηγηθούν οι διαδικασίες για τη σύγκληση της Προγραμματικής Συνδιάσκεψης, η εκλογή ηγεσίας και οι εθνικές εκλογές.
Το Πολιτικό Συμβούλιο θα επιληφθεί των θεμάτων αυτών σε συνεδρίαση που θα πραγματοποιηθεί μέσα στην εβδομάδα, χωρίς, επί του παρόντος, να έχει οριστεί συγκεκριμένη ημέρα.
Τετ α τετ Παπανδρέου - Βενιζέλου
Εν τω μεταξύ, συνάντηση με τον Ευάγγελο Βενιζέλο είχε το απόγευμα σε χώρο του ξενοδοχείου, όπου διεξαγόταν το Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ, ο Γιώργος Παπανδρέου.
Η συνάντηση έγινε με πρωτοβουλία του κ. Παπανδρέου, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, τηλεφώνησε στον αντιπρόεδρο και υπουργό Οικονομικών και του ζήτησε να συναντηθούν για να συζητήσουν για τις οικονομικές εξελίξεις και την κατάσταση που επικρατεί στις χώρες της ευρωζώνης.

Ο ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ


του Θρασύβουλου Μαυρομμάτη

Κυνικός και αμετανόητος για άλλη μια φορά ο Γ. Παπανδρέου στην ομιλία του στο τελευταίο Εθνικό συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ.
Κυνικός και αμετανόητος μπροστά στο παγωμένο, αποιδεολογικοποιημένο και συνένοχο ακροατήριο των κατ’ ευφημισμόν συντρόφων του να επιχειρεί ματαίως και με αυξημένες δόσεις «αντιδεξιάς» συναισθηματικής διέγερσης να τα ρίξει πάλι όλα στις κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας, αρνούμενος έστω και μια στοιχειώδη αυτοκριτική για τις εγκληματικές ευθύνες του στην κατάντια του τόπου μας και του λαού μας.
Και με μια κωμικοτραγική υποκρισία και σοβαροφάνεια να προσπαθεί να αναφερθεί και σε δήθεν επιτεύγματα της άθλιας και επώδυνης διακυβέρνησής του ο μοιραίος!!!
Ούτε λόγος φυσικά για την εξαθλίωση και την απελπισία του λαού, ούτε συλλαβή για την καλπάζουσα ανεργία και την ύφεση που διαλύουν τα πάντα, ούτε μια κουβέντα συμπάθειας για τις αυτοκτονίες-δολοφονίες και τα νεοκατοχικά συσσίτια χιλιάδων συμπατριωτών μας, ούτε μια συγνώμη για το αποικιακό μνημόνιο που με αλχημείες και εξαπατήσεις συνδρομολόγησε για να φτάσουμε σχεδιασμένα(Νόαμ Τσόμσκι) ως τον σημερινό Καιάδα της φτώχειας, της ταπείνωσης και της ντροπής, με τους εθνικούς κινδύνους ορατούς και ιδιαίτερα απειλητικούς πλέον.
Και σαν να μην έφταναν όλα τα προηγούμενα, να μην τολμά να επαναβεβαιώσει ως όφειλε μπροστά στους αμήχανους και πιθανόν αηδιασμένους κομματικούς δελφίνους την «αμετάκλητη» απόφασή του πως δεν θα είναι πάλι υποψήφιος πρόεδρος.!!
Αλλά και να μην τολμά κανένα ηγετικό μεγαλοστέλεχος αυτό το ζήτημα να το προτείνει και να το ζητήσει σαν πολιτική απόφαση του κορυφαίου κομματικού τους οργάνου!!
Ο Γ. Παπανδρέου ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ λοιπόν αγαπητοί φίλοι, και ας μην έχετε αυταπάτες οι επίδοξοι.
Φτάνει μόνον να ακούσετε τους αυλικούς του που άρχισαν ήδη να ψελλίζουν και να τεστάρουν.
Είναι εδώ, ίδιος και απαράλλαχτος αμοραλιστής, όπως σε όλη την πολιτική του διαδρομή, να υπηρετεί τον εαυτό του, την οικογένειά του και τους κάθε φυράματος εντολείς του.
Αυτούς δηλαδή που συνεχίζουν να ασελγούν στην αξιοπρέπεια του λαού μας και στο λιπόσαρκο κορμί της πατρίδας μας.
Ο Γ. Παπανδρέου ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ λοιπόν, κι ας είναι το ΠΑΣΟΚ αλλού η πουθενά.
Για να συνεχίσει έτσι τον μακάβριο και εντεταλμένο ρόλο του στην υπηρεσία των ευδιάκριτων πλέον αφεντικών του, προσβάλλοντας βάναυσα το ήθος και τον πατριωτισμό πολλών στελεχών της παράταξης του, οι οποίοι όμως, φευ, συνεχίζουν να σιωπούν, να δειλιάζουν και να ψάχνονται μόνον για την «επόμενη μέρα»….
Διώξτε τον επί τέλους «σύντροφοι»--και συγχωρήστε με που μπαίνω στα χωράφια σας.
Διώξτε τον και μαζί του όλο τον συρφετό της άκαπνης, ξενόφερτης και τραγικής του παρέας.
Διώξτε τον μήπως και ξαναβρεί η παράταξή σας την χαμένη της αυτοεκτίμηση.
Διώξτε τον μήπως και τα χειρότερα που φοβόμαστε δυσκολευτούν, καθυστερήσουν και αποφευχθούν.

ΠΑΠΑΔΗΜΟΣ : ΜΙΑ ΑΚΟΜΑ ΔΙΕΤΙΑ ΣΚΛΗΡΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ


Την βεβαιότητα για παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ εξέφρασε ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος σε συνέντευξή του CNBC, τονίζοντας όμως ότι θα χρειαστούν ακόμα δύο χρόνια για τη λήψη των πιο δύσκολων και απαιτητικών μέτρων. Σε ό,τι αφορά τη... 
διαπραγμάτευση Ελλάδας – ιδιωτών πιστωτών για το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων, ο Λ. Παπαδήμος χαρακτηρίζει κρίσιμες τις επόμενες εβδομάδες, τονίζει ότι έχει σημειωθεί πρόοδος το τελευταίο διάστημα και εκφράζει την πεποίθηση ότι σύντομα θα έχε επιτευχθεί συμφωνία και ότι η χώρα θα λάβει την έγκριση των Ε.Ε. και ΔΝΤ για συνέχιση της χρηματοδότησης.

ΟΙ PATRINISTAS ΜΕ ΤΟΥΣ "ΖΩΓΡΑΦΟΙ ΣΕ ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ" ΔΙΝΟΥΝ "ΧΡΩΜΑ" ΣΤΟ ΚΑΡΑΜΑΝΔΑΝΕΙΟ


Οι Patrinistas ευχαριστούμε θερμά την ομάδα “ΖΩΓΡΑΦΟΙ ΣΕ ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ» που μας έστειλε καλύπτοντας ακόμα και την δαπάνη των μεταφορικών τέσσερις πινάκες για να τοποθετηθούν στο Καραμανδανειο Νοσοκομείο Παίδων και ελπίζουμε καλλιτέχνες από την περιοχή μας να συμμετέχουν στην εξαιρετική αυτή προσπάθεια.
Οι “ΖΩΓΡΑΦΟΙ ΣΕ ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ”, είναι μια εθελοντική κίνηση και με οδηγό τα χρώματα έχει στόχο τα μέλη της να δημιουργήσουν ένα όμορφο περιβάλλον, να χαρίσουν μια νότα αισιοδοξίας και να φέρουν σ΄ επαφή με την τέχνη τα παιδιά που ζουν σε ιδρύματα, στέγες ανηλίκων και νοσοκομεία, φιλοτεχνώντας πίνακες και τοιχογραφίες, για τους κοινόχρηστους χώρους και τα δωμάτιά τους.
Οι «ΖΩΓΡΑΦΟΙ ΣΕ ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ» ξεκίνησαν τη δράση τους από τη στέγη ανηλίκων στο Περισσό, αρχές του 2010. Εκεί για πρώτη φορά οργάνωσαν μια μικρή γιορτή για τα παιδιά και παρέδωσαν τα έργα τους. Η δράση τους συνεχίστηκε σε διαφορές δράσεις σε όλη την χωρά και με διάφορες συνεργασίες. Μια από τις πιο πρόσφατες δράσεις τους πραγματοποιήθηκε, στις 15 και 16 Οκτωβρίου 2011, όπου παρουσίασαν την πρώτη τους ομαδική έκθεση. Με την προσπάθεια αυτή θέλησαν να φέρουν κοντά ζωγράφους απ’ όλη την Ελλάδα, για έναν και μόνο σκοπό, τα ΠΑΙΔΙΑ. Μέρος των έργων αυτών παραδόθηκαν στο Ζάννειο Ίδρυμα, στην Εκάλη στις 14 Δεκεμβρίου 2011 και ακολούθησε μια μικρή εκδήλωση με αφήγηση παραμυθιού, ζωγραφική και κολλάζ για και με τα παιδιά.Οι πίνακες που εστάλησαν στις αρχές Ιανουαρίου 2012, στους PATRINISTAS για να δώσουν λίγο χρώμα στο ΚΑΡΑΜΑΝΔΑΝΕΙΟ Νοσοκομείο ΠΑΙΔΩΝ είναι από την έκθεση αυτή. 
Στο δυναμικό της ομάδας αυτής εκτός από ζωγράφους μπορεί να βρει κανείς εμψυχωτές, ηθοποιούς, γραφίστες και ανθρώπους γενικά που αγαπούν τα παιδιά, τα χρώματα και θέλουν να προσφέρουν σε αυτή την προσπάθεια. Στοιχεία επικοινωνίας:
Email: irenekourtz.art@gmail.com, τηλ 6973.748.298 (Ειρήνη) και στο Facebook στη σελίδα: ΖΩΓΡΑΦΟΙ ΣΕ ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ
ΕΠΙΣΥΝΑΠΤΟΥΜΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΤΩΝ ΠΙΝΑΚΩΝ