ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: ΑΠΟ ΠΟΤΕ ΗΞΕΡΕ Ο ΣΑΜΑΡΑΣ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΟΥ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ

Διαβάσαμε σήμερα στην τελευταία σελίδα της Πελοποννήσου ένα μικρό παρασκήνιο σχετικά με το πότε και υπό ποιες ...

ΠΟΙΟΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ ΚΑΤΑΡΓΟΥΝΤΑΙ

255 οργανισμοί που απασχολούν περισσότερους από 6.000 εργαζομένους ...

ΠΛΑΦΟΝ 2.2ΟΟ ΕΥΡΩ ΣΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Επιφυλάξεις εκφράζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για το αν και κατά πόσο η θέσπιση πλαφόν 2.400 ευρώ στις συντάξεις είναι αρκετή...

ΑΝΑΖΗΤΟΥΝΤΑΙ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΡΟΝ, ΜΕΤΡΑ ΥΨΟΥΣ 11,6 ΔΙΣ ΕΥΡΩ

Σε τεντωμένο σχοινί προσπαθεί να ισορροπήσει το οικονομικό επιτελείο...

ΑΠΑΛΛΑΓΕΣ ΤΕΛΟΣ ΓΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΥΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 40.000 ΕΥΡΩ

Το βασικό σενάριο προβλέπει διατήρηση των απαλλαγών και εκπτώσεων για τους έχοντες εισοδήματα έως 30.000 ευρώ...

Ο ΔΙΔΑΔΙΚΤΥΑΚΟΣ ΚΡΥΜΜΕΝΟΣ ΘΗΣΑΥΡΟΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΚΑΘΩΣ ΤΟ ENPATRAIS ΠΕΡΑΣΕ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ

Διαβάστε την επόμενη αποστολή:


ΤΟ ENPATRAIS ΣΑΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟΥ ΚΡΥΜΜΕΝΟΥ ΘΗΣΑΥΡΟΥ

Το enpatrais.blogspot.com αποφάσισε να συμμετάσχει στο διαδικτυακό κρυμμένο θησαυρό και σας παρουσιάζει την πρώτη αποστολή του:

Η ΔΥΣΚΟΛΗ ΕΞΙΣΩΣΗ ΣΑΜΑΡΑ ΓΙΑ ΔΑΝΕΙΟ ΚΑΙ ΕΚΛΟΓΕΣ


Ρεπορτάζ : Άρης Ραβανός
(από το Βήμα της Κυριακής)
Μια µαθηµατική εξίσωση και η προσπάθεια να τη λύσει µερικές φορές αποτελεί για τον κ. Αντ. Σαµαρά πολύ καλή άσκηση για να χαλαρώσει για λίγα λεπτά. Η εξίσωση όµως που έχει µπροστά του αυτή την περίοδο είναι άκρως πολύπλοκη, µε πολλές...
παραµέτρους που ήδη έχουν αρχίσει να τον δυσκο λεύουν. Αν και στην ντετερµινιστική περιγραφή ενός πολύπλοκου συστήµατος οι µαθηµατικές εξισώσεις επιτρέπουν να υπολογισθεί κάθε µελλοντική κατάσταση του συστήµατος, αν είναι γνωστά τα αρχικά δεδοµένα, εν τούτοις στην περίπτωση της Ν∆ η λύση µοιάζει εξαιρετικά δύσκολη. 

Ο κ. Σαµαράς αναγνωρίζει ότι θα βρεθεί εκ νέου σε ένα δύσκολο πολιτικό περιβάλλον, όπου θα ενταθούν και οι πιέσεις από το εξωτερικό, ώστε να υπάρξει ουσιαστική καταγραφή συγκεκριµένων µέτρων για να προχωρήσει η νέα δανειακή σύµβαση για να δεσµευθεί η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές. Αυτή η έγγραφη επί της ουσίας δέσµευση που αναµένεται να ζητηθεί από τη Ν∆, όπως είναι αυτονόητο, δεν ευνοεί τη στρατηγική και τους σχεδιασµούς του κ. Σαµαρά, ο οποίος είναι µεταξύ των δύο πλευρών που υπάρχουν στο κόµµα του, αυτή των µετριοπαθών και των σκληροπυρηνικών. Ο πρόεδρος της Ν∆ ήδη αναζητεί µε τους συνεργάτες του τρόπους να επιλύσει την εξίσωση που έχει µπροστά του, µε διαφορετικό τρόπο από άλλες στο παρελθόν, όπως µε τη συµφωνία για τη συγκρότηση της κυβέρνησης Παπαδήµου, την επιστολή που απέστειλε σε ΕΛΚ και στους πιστωτές, κ.ά. 

Στην ηγετική οµάδα είναι εξαιρετικά δύσπιστοι και ιδιαίτερα ανήσυχοι για την εµµονή που διαπιστώνουν από την πλευρά των πιστωτών να υπάρξει µαζί µε τη νέα δανειακή σύµβαση και µια ουσιαστική καταγραφή συγκεκριµένων µέτρων, ώστε η επόµενη κυβέρνηση να κινηθεί στο οικονοµικό και πολιτικό πλαίσιο που έχουν θέσει οι ίδιοι. 

Για τον πρόεδρο της Ν∆ δεν τίθεται, µε τα µέχρι στιγµής δεδοµένα που είναι δύσκολο να αλλάξουν, θέµα να συµφωνήσει µε τη λήψη νέων µέτρων. Γι’ αυτό παραµένει σταθερά προσηλωµένος στην άποψη, όπως προκύπτει και από τις τελευταίες συζητήσεις που είχε µε συνεργάτες του, ότι συµφωνεί µε τους στόχους οι οποίοι έχουν τεθεί και µε το ευρύτερο πλαίσιο. 

Οµως ο κ. Σαµαράς διαφωνεί µε τα µέτρα που ενδεχοµένως χρειαστεί να ληφθούν και προβάλλει το επιχείρηµα – κάτι που το πράττει και στην τρόικα – ότι αυτά θα πρέπει να εξεταστούν και να γίνουν αντικείµενο διαπραγµάτευσης µε τους πιστωτές µας από τη νέα κυβέρνηση που θα προκύψει µετά τις εκλογές. 

Σύµφωνα µε πληροφορίες του «Βήµατος», στην ηγετική οµάδα της Ν∆ επικρατεί η αίσθηση ότι η τρόικα δεν θα επιµείνει σε µια σειρά ζητηµάτων που θέτει, όπως π.χ. για τη µείωση των επικουρικών συντάξεων, ενώ εκτιµούν ότι δεν θα επέλθει και πιστωτικό γεγονός για ένα... «χρηµατοδοτικό κενό» περίπου 30 δισ. ευρώ. 

Στο οικονοµικό επιτελείο της Ν∆ υποστηρίζουν µε ένταση ότι δεν µπορεί να επέλθει συµφωνία για τα νέα µέτρα προσαρµογής και επιµένουν ότι πρέπει να υπάρξουν µέτρα για την ανάπτυξη. Μάλιστα, θέτουν έναν νέο όρο στο τραπέζι και µιλούν για «άµεσες ξένες επενδύσεις» και υποστηρίζουν την ανάγκη να υπάρξουν κίνητρα. 

|||||||| «Οχι άλλη λιτότητα»
Ο πρόεδρος της Ν∆ βρίσκεται σταθερά στη γραµµή ότι ο ορυµαγδός περιοριστικών µέτρων λιτότητας – τα οποία δεν οδήγησαν σε ανάλογη µείωση του δηµοσιονοµικού ελλείµµατος – εγκλώβισε τη χώρα σε µια παγίδα χρέους. 

«Πρέπει να σταµατήσει η ελεύθερη πτώση της ελληνικής οικονοµίας. Οχι άλλη λιτότητα». Με αυτή τη φράση ως οδηγό, την οποία έχει πει σε τακτικούς του συνοµιλητές, ο κ. Σαµαράς ετοιµάζεται να πορευτεί το επόµενο διάστηµα, εν όψει και των κρίσιµων διαπραγµατεύσεων για τη νέα δανειακή σύµβαση και των συναντήσεων µε την τρόικα. 

Πάντως, ενδεικτικό των προθέσεων του κ. Σαµαρά να µην επιλέξει τη µετωπική σύγκρουση µε τον πρωθυπουργό κ. Λ. Παπαδήµο, παραµονές της συνάντησής του µε την τρόικα, είναι το γεγονός ότι άναψε «πράσινο φως» να στηριχθεί πλήρως το πολυνοµοσχέδιο του υπουργείου Οικονοµικών. 

Αυτό το είχε καταστήσει σαφές και στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, υπό τον κ. Παπαδήµο, σε µια κίνηση που αποτέλεσε και σήµα προς την τρόικα, αφού δεν θέλει να διακυβευθεί η νέα συµφωνία µαζί της. 

Βέβαια, αυτή η επιλογή δεν σηµαίνει ότι ο κ. Σαµαράς θα προσχωρήσει πλήρως στις κυβερνητικές θέσεις, ιδιαιτέρως εις ό,τι αφορά τα µισθολογικά, καθώς στο θέµα των επικουρικών συντάξεων υπάρχει χάσµα. 

|||||||| Διαφωνίες και αστερίσκοι
Στο οικονοµικό επιτελείο της Ν∆ θεωρούν – αν και δεν το παραδέχονται δηµόσια – λογική κίνηση τη µείωση του 13ου και του 14ου µισθού στον ιδιωτικό τοµέα, από τη στιγµή που έγινε και στον δηµόσιο τοµέα, ενώ για κατάργηση δεν το συζητούν. 

Ο κ. Σαµαράς στη συνάντηση µε τους πολιτικούς αρχηγούς αποδέχθηκε ως εναλλακτική ισοδύναµη πρόταση το πάγωµα των ωριµάνσεων και των αυξήσεων για δύο χρόνια και αντιτάχθηκε στην κατάργηση του 13ου και του 14ου µισθού. Για τις επικουρικές επανέφερε παλαιότερη πρότασή του για δανεισµό των ελλειµµατικών ταµείων από τα πλεονασµατικά, ενώ είπε ότι αν παρά ταύτα, γίνουν περικοπές, αυτές δεν θα πρέπει να είναι οριζόντιες. 

Επίσης εµφανίζονται θετικοί για να υπάρξουν περικοπές στις ∆ΕΚΟ και να προχωρήσει ο εξορθολογισµός και να µπει «µαχαίρι» στα ρετιρέ και στα ειδικά µισθολόγια, ενώ υπάρχει συµφωνία µε την κυβέρνηση για το µη µισθολογικό κόστος. 

Για το θέµα των επικουρικών συντάξεων η θέση της Ν∆ παραµένει η ίδια και δεν αλλάζει: πρέπει να υπάρξει ένα δίχτυ ασφαλείας στις συντά ξεις της τάξεως των 1.000-1.200 ευρώ (κύρια και επικουρική σύνταξη) και να µην υπάρξει µείωση στις επικουρικές που είναι ως 300 ευρώ. 

|||||||| Επιμένουν στη διαπραγμάτευση
Σε µια περίοδο όπου η χώρα είναι σε παρατεταµένη ύφεση και ουσιαστικά αναδεικνύεται ο φαύλος κύκλος µέτρων λιτότητας - ύφεσης, τα «κλειδιά» για τον κ. Σαµαρά που µπορεί να δώσουν διέξοδο είναι πέντε: α. µείωση των φορολογικών συντελεστών, β. αύξηση των δηµοσίων επενδύσεων, γ. άµεσες ξένες επενδύσεις, δ. ιδιωτικοποιήσεις και ε. αξιοποίηση της δηµόσιας περιουσίας. 

Ο κ. Σαµαράς, όπως είπε και στον Πρωθυπουργό στην πρόσφατη συνάντησή τους και στη σύσκεψη που ακολούθησε, η χώρα και η ελληνική κοινωνία δεν µπορούν να βρεθούν για ακόµη µια χρονιά σε ύφεση. 

Ο ίδιος αισιοδοξεί ότι θα έχει την ευκαιρία να διαπραγµατευθεί µε τους πιστωτές την επόµενη ηµέρα των εκλογών, αν γίνει πρωθυπουργός. Στο επιτελείο του είναι πεπεισµένοι πως θα του αφήσουν περιθώριο οι πιστωτές να εφαρµόσει την πολιτική του και επιµένουν στη διαδικασία της διαπραγµάτευσης. 

Ειδικά για τους φορολογικούς συντελεστές, υποστηρίζουν ότι η τρόικα θα δεχθεί τη µείωσή τους και σε αντάλλαγµα θα εξασφαλίσουν επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων που δεν έχουν γίνει, όπως λένε συνεργάτες του κ. Σαµαρά επί δύο χρόνια, αλλά και κλείσιµο ή συγχωνεύσεις οργανισµών. «Στις διαπραγµατεύσεις κάτι δίνεις και κάτι παίρνεις» λένε χαρακτηριστικά και εκφράζουν αισιοδοξία ότι η τρόικα θα το αποδεχθεί. 

|||||||| Συμπληρωματικός προϋπολογισμός
Ωστόσο το βασικό εργαλείο για τη Ν∆ την επόµενη ηµέρα των εκλογών είναι να καταρτιστεί συµπληρωµατικός προϋπολογισµός για το 2012 προκειµένου να καλυφθεί η µαύρη τρύπα στα φορολογικά έσοδα. Μάλιστα, το πρότυπό τους είναι η γερµανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, που έπραξε το ίδιο όταν παρέλαβε από τον Γκέρχαρντ Σρέντερ. «∆εν έχουµε καιρό για να χαθεί χρόνος. Αν γίνουν οι εκλογές νωρίς, δηλαδή ως τις αρχές Απριλίου, τότε θα µπορέσουµε να καταθέσουµε συµπληρωµατικό προϋπολογισµό και να διορθώσουµε καταστάσεις» αναφέρουν στην ηγετική οµάδα. 

Γι’ αυτό και επιµένει ο κ. Σαµαράς στον χρόνο των εκλογών και θεωρεί ως κόκκινη γραµµή την 8η Απριλίου, αν και υπάρχουν πλέον και στελέχη που εκτιµούν ότι το αργότερο θα γίνουν 29η Απριλίου ή την 6η Μαΐου και ετοιµάζεται να αντιδράσει αν διαπιστώσει εσκεµµένη καθυστέρηση και προσπάθεια παράτασης του κυβερνητικού βίου. 

Εξάλλου, ο πρόεδρος της Ν∆ ενώπιον του κ. Παπαδήµου και των άλλων κυβερνητικών εταίρων, των κκ. Γ. Παπανδρέου και Γ. Καρατζαφέρη , είπε: «∆εν θεωρώ ότι έχει αλλάξει κάτι από τον προγραµµατισµό που έχει γίνει. Θα γίνουµε περίγελος αν αλλάξουµε το χρονοδιάγραµµα. Πρέπει να µείνουµε πιστοί σε όσα συµφωνήθηκαν» . 

ΣΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΕΥΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ PSI+
Μηνύµατα από Σαρκοζί, Ρεν και Βεστερβέλε
Νέος γύρος πιέσεων προς τη Ν∆ από δυνάµεις της ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς αναµένεται το προσεχές διάστηµα ενόψει και της νέας δανειακής σύµβασης και των µέτρων που πρέπει να ληφθούν. 

Ηδη το επιτελείο του κ. Σαµαρά δέχθηκε τα πρώτα µηνύµατα από τον γάλλο πρόεδρο κ. Νικολά Σαρκοζί και τον κοινοτικό επίτροπο κ. Ολι Ρεν, οι οποίοι προχθές κάλεσαν τα ελληνικά κόµµατα να µην αναβάλουν τη λήψη των αποφάσεων, προτρέποντας ουσιαστικά τη Ν∆ να συναινέσει. 

Ο κ. Σαρκοζί προειδοποίησε σύσσωµη την ελληνική πολιτική τάξη ότι «πρέπει να κατανοήσει πως δεν µπορεί να αναβάλλονται οι αποφάσεις που είναι απαραίτητες για να ξεπεράσει η χώρα την κρίση». Σχεδόν ταυτόχρονα ο κ. Ρεν δήλωσε ότι « είναι καθοριστικής σηµασίας τα µεγάλα ευρωπαϊκά πολιτικά κόµµατα να επικοινωνήσουν µε τα συγγενή πολιτικά κόµµατα στην Ελλάδα για να πείσουν τους αρχηγούς τους να δεσµευθούν στην εφαρµογή του πακέτου βοηθείας της ΕΕ» και προειδοποίησε πως «αλλιώς µπορεί να αποτύχει το πρόγραµµα». 

Σε αυτό το κλίµα ο κ. Σαµαράς, που επισκέπτεται στα µέσα της εβδοµάδας τη Ρωσία όπου θα έχει συνάντηση µε τον ρώσο πρωθυπουργό κ. Βλαντίµιρ Πούτιν, προσπαθεί να ισορροπήσει µεταξύ της αντιπολιτευτικής τάσης των βουλευτών της Ν∆ ενόψει και των εκλογών και της αδήριτης ανάγκης για στήριξη της κυβερνητικής πολιτικής, µπροστά στην τελική ευθεία για το PSI+ και τη νέα δανειακή σύµβαση. 

Για τον κ. Σαµαρά κρίσιµο στοιχείο είναι και η στάση της γερµανικής πλευράς, µετά και την προ εβδοµάδας συνάντηση που είχε µε τον υπουργό Εξωτερικών κ. Γκίντο Βεστερβέλε αλλά και τις δηµόσιες θετικές δηλώσεις του για τη Ν∆ – «Είχα άλλη εικόνα για εσάς» του είπε κατ’ ιδίαν. 

Από την άλλη πλευρά όµως ο κ. Σαµαράς, εκτός από τις πιέσεις που θα υπάρξουν από το εξωτερικό, έχει να αντιµετωπίσει και τις ενστάσεις των αντιµνηµονιακών στελεχών της Ν∆, βουλευτών και συνδικαλιστών που ετοιµάζονται για νέες εµφανίσεις τις επόµενες ηµέρες.

ΕΚΤΑΚΤΟ: ΚΑΙΓΕΤΑΙ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΤΟΥ MEGA


Μάχη με τις φλόγες δίνουν αυτή τη στιγμή οι πυροσβέστες στο Παλαιό Ψυχικό, όπου πριν από λίγη ώρα...


σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες του planet-greece, άρπαξε φωτιά το σπίτι Διευθυντικού στελέχους του Mega. Στην οδό Ομήρου, έχουν σπεύσεις 9 οχήματα με 25 πυροσβέστες, που προσπαθούν να θέσουν υπό έλεγχο την πυρκαγιά στο διαμέρισμα του 3ου ορόφου.http://planet-greece.blogspot.com/2012/01/mega_22.html

ΑΙΧΜΕΣ ΧΑΡΗ ΚΑΣΤΑΝΙΔΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΩΣΤΑ ΣΗΜΙΤΗ


Αιχμές για τις δηλώσεις του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, που χαρακτηρίζει «μοιραίο λάθος» το Μνημόνιο, άφησε ο Χάρης Καστανίδης εκδήλωση της εφημερίδας Free Sunday. «Έχω μάθει να σέβομαι τα διαδοχικά βήματα στη ζωή μας, στη συλλογική ζωή και στην προσωπική ζωή. Και υπολογίζω ότι με τον ίδιο τρόπο θα πρέπει να συμπεριφέρεται ο καθένας από μας, άρα και ο...
ίδιος ο Σημίτης, σε σχέση με την ιστορία του κόμματος του οποίου ηγήθηκε», τόνισε ο κ. Καστανίδης.

«Κατά την άποψή μου, ο κ. Σημίτης δικαιούται να εκφράζει την άποψη του ότι θα έπρεπε να ήταν καλύτερο το Μνημόνιο, αλλά θα έπρεπε να προστρέξει εκείνη τη δύσκολη περίοδο του Μαίου του 2010 να προσφέρει τις πολύτιμες εμπειρίες του πρώην πρωθυπουργού» σημείωσε.

Ο βουλευτής άφησε εκ νέου ανοιχτό το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ λέγοντας ότι «θα ήταν αστόχαστο να σκεφθεί κανείς ότι όσοι θα επιχειρήσουν να αλλάξουν την κεντροαριστερά στην Ελλάδα, θα είναι απόντες από τα μεγάλα στοιχήματα».

Ο Κώστας Σημίτης αναμένεται να αναφερθεί αναλυτικά στο μνημόνιο στην ομιλία του με τίτλο «Ελλάδα, quo vadis?» που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα στο Βερολίνο.

ΠΡΟΣΑΓΩΓΕΣ 227 ΟΠΑΔΩΝ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ


Σε 227 προσαγωγές οπαδών του Ολυμπιακού προχώρησε η αστυνομία στο σταθμό «Νερατζιώτισσα», καθώς κατά τη μετάβασή τους στο Ολυμπιακό στάδιο έφεραν εννέα βόμβες μολότοφ, λεπίδες, σουγιάδες, ρόπαλα, γκλομπ κ.ά. επικίνδυνα αντικείμενα. Στις αστυνομικές αρχές υπήρχαν υποψίες για προγραμματισμένο «ραντεβού» με οπαδούς του Παναθηναϊκού, που βρίσκονταν εκείνη την...
ώρα στο γειτονικό κλειστό γυμναστήριο των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων για το παιχνίδι των «πρασίνων» με τον ΚΑΟ Δράμας.

ΟΙ ΕΞΙ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΤΡΟΙΚΑΣ


Εξι βασικές απαιτήσεις προβάλλουν οι επικεφαλής της τρόικας για να δώσουν τη συγκατάθεσή τους αναφορικά με τη χρηματοδότηση του PSI+ και τη σύναψη της νέας δανειακής σύμβασης. Οπως προκύπτει από τις συζητήσεις που ξεκίνησαν την Παρασκευή, τόσο με τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο όσο και με...
τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο το ενδιαφέρον τους εστιάζεται -κατά τρόπο σαφή και κατηγορηματικό- στη μείωση του μισθολογικού κόστους στον ιδιωτικό τομέα και τις ΔΕΚΟ, στην περικοπή των επικουρικών συντάξεων, στην κατάργηση των ωριμάνσεων, στο ψαλίδισμα του 13ου και του 14ου μισθού, στο κλείσιμο κρατικών φορέων με απόλυση προσωπικού (8.000 έως 10.000) και στην πλήρη απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων. Η τρόικα επιδιώκει τα μέτρα αυτά να ψηφιστούν από την παρούσα Βουλή και να αρχίσουν να υλοποιούνται άμεσα από την υφιστάμενη κυβέρνηση. Την ίδια ώρα, κοντά σε συμφωνία για τη μείωση του εργασιακού κόστους βρίσκονται ΓΣΕΕ και εργοδοτικές οργανώσεις. Τα βασικά σημεία της προσέγγισής τους αναμένεται να οριστικοποιηθούν σε συνάντηση, το αργότερο μέχρι την Τρίτη.

ΣΤΙΣ ΚΑΛΠΕΣ ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΦΙΝΛΑΝΔΟΙ


Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα οι Φινλανδοί για τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, στις οποίες το μεγάλο φαβορί είναι ο Σάουλι Νιινίστε, υποψήφιος του συντηρητικού και φιλοευρωπαϊκού κόμματος Εθνικός Συνασπισμός, ο οποίος στην προεκλογική του εκστρατεία ασχολήθηκε κυρίως με την...
κρίση του ευρώ, μολονότι το θέμα αυτό δεν άπτεται πλέον των αρμοδιοτήτων του προέδρου της Φινλανδίας.

Αν σήμερα κανένας υποψήφιος δεν συγκεντρώσει ποσοστό άνω του 50% προβλέπεται η διεξαγωγή δεύτερου γύρου στις 5 Φεβρουαρίου για την ανάδειξη του διαδόχου της πολύ δημοφιλούς προέδρου Τάρια Χάλονεν, η οποία ολοκλήρωσε δύο διαδοχικές θητείες.

Ο Νιινίστε, του Εθνικού Συνασπισμού του πρωθυπουργού Γίρκι Κατάινεν, είχε σημαντικό προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις έναντι των αντιπάλων του. Στην προεκλογική του εκστρατεία ο 63χρονος υποψήφιος υπερασπίστηκε σθεναρά το ευρώ και το ρόλο της Φινλανδίας στην ΕΕ.

Ωστόσο η δημοτικότητά του έπεσε τις τελευταίες ημέρες. Δημοσκόπηση, τα αποτελέσματα της οποίας δόθηκαν στη δημοσιότητα την Παρασκευή, του έδινε ποσοστό 32% της πρόθεσης ψήφου, ενώ το Δεκέμβριο συγκέντρωνε ποσοστό 51%.

Αντιθέτως ο επίσης φιλοευρωπαίος Πέκα Χααβίστε των Πρασίνων σημείωσε αιφνίδια άνοδο στις δημοσκοπήσεις των τελευταίων ημερών. Ο 53χρονος Χααβίστε, υπέρμαχος της προστασίας του περιβάλλοντος και της κοινωνικής ισότητας, συγκέντρωνε, σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση, ποσοστό 13% της πρόθεσης ψήφου, καταλαμβάνοντας τη δεύτερη θέση μετά τον Νιινίστε.

Των δύο φιλοευρωπαίων υποψηφίων έπονται, σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση, δύο ευρωσκεπτικιστές υποψήφιοι: ο 65χρονος βετεράνος πολιτικός Πάαβο Βαϊρίνεν του Κεντρώου Κόμματος με ποσοστό 11% και ο ηγέτης του Κόμματος των Φινλανδών, ο 49χρονος Τίμο Σόινι, με ποσοστό μόλις 6%.

Μολονότι η άσκηση της ευρωπαϊκής πολιτικής είναι μία αρμοδιότητα που αφαιρέθηκε τον Οκτώβριο από τον πρόεδρο της χώρας για να δοθεί στον πρωθυπουργό, το θέμα της κρίσης στην ευρωζώνη κυριάρχησε στην προεκλογική εκστρατεία των υποψηφίων των προεδρικών εκλογών, καθώς είναι ένα θέμα που ενδιαφέρει πολύ τους Φινλανδούς.

Οι κάλπες αναμένεται να ανοίξουν στις 09:00 ώρα Ελλάδος και να κλείσουν στις 20:00 ώρα Ελλάδος. Τα αποτελέσματα αναμένονται το βράδυ.

Από τους 4,4 εκατομμύρια ψηφοφόρους, περισσότεροι από 1,3 εκατομμύριο έχουν ήδη ψηφίσει εκ των προτέρων, το οποίο επιτρέπει να αναμένεται ένα μεγάλο ποσοστό συμμετοχής στις εκλογές, σύμφωνα με αναλυτές.